سه شنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۳ - Tuesday 16 April 2024
ايران امروز
iran-emrooz.net | Tue, 16.04.2024, 12:14

چرا اسرائیل هزینه انفعال را بیشتر ازواکنش نظامی میداند


سخنان مقام‌های اسرائیلی پس از برگزاری دومین جلسه کابینه جنگ این کشور نشان می‌دهد که اسرائیل به دنبال عمل به توصیه جو بایدن، رئیس‌جمهوری آمریکا مبنی بر عدم واکنش به حملات پهپادی و موشکی ایران نیست.

رئیس‌جمهوری ایالات متحده پس از حملات ایران در گفتگوی تلفنی با بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل گفته بود که این کشور باید سرنگونی اکثر موشک‌ها و پهپادهای ایران را یک «پیروزی» قلمداد کند. او همچنین به نخست‌وزیر اسرائیل اطلاع داده بود که آمریکا در واکنش احتمالی اسرائیل به تهران مشارکت نخواهد کرد.

با این حال رئیس ستاد کل ارتش اسرائیل روز دوشنبه گفت که کشورش به حملات ایران واکنش نشان خواهد داد.

گزارش رسانه‌های اسرائیلی به نقل از دیگر مقام‌های این کشور نیز همگی از طرح اسرائیل برای تلافی حملات شنبه شب ایران حکایت دارد.

چرا اسرائیل نمی‌تواند به «پیروزی» مورد اشاره بایدن اکتفا کند؟

مهار صدها پهپاد و موشک پرتاب‌شده از سوی ایران با وجود هزینه مالی بالای آن برای اسرائیل یک موفقیت محسوب می‌شود. اسرائیل طی ماه‌های اخیر به دلیل جنگ غزه به شدت در عرصه بین‌المللی مورد انتقاد قرار گرفته بود.

با این حال حملات شنبه‌شب ایران نشان داد که حتی در چنین شرایطی نیز آمریکا، دیگر کشورهای غربی و حتی برخی از کشورهای عربی منطقه حاضر هستند تا به اسرائیل برای مهار پهپادها و موشک‌های ایران کمک کنند. به عبارت دیگر کشورهایی مانند امارات عربی متحده، اردن، مصر، مراکش و حتی عربستان سعودی با وجود انتقادهایی که بابت جنگ غزه دارند همچنان از قدرت گرفتن ایران در منطقه و گسترش نفوذ تهران بیمناک هستند.

اسرائیل که تا روز شنبه بابت جنگ غزه، عدم برقراری آتش‌بس و حمله به کاروان امدادگران در نوار غزه مورد شماتت قرار می‌گرفت با حمله ایران بار دیگر در نقش قربانی از حمایت علنی قدرت‌های غربی و حمایت غیرعلنی برخی از کشورهای منطقه برخوردار شد.

با این حال مقام‌های اسرائیل به این امر واقف هستند که عدم واکنش به حملات موشکی و پهپادی ایران می‌تواند معادله جدیدی را در «جنگ در سایه» بین دو کشور برقرار کند. ایران و اسرائیل از حدود دو دهه پیش بر سر برنامه هسته‌ای و موشکی تهران و سپس جنگ داخلی سوریه در عمل به طور دائم با یکدیگر در تنش بودند.

ترور شخصیت‌های درگیر در برنامه‌های هسته‌ای و نظامی در خاک ایران، حملات سایبری و حمله اسرائیل به تجهیزات و فرماندهان سپاه در سوریه از جمله مصادیق این «جنگ در سایه» از طرف اسرائیل بود. در مقابل ایران نیز با تقویت گروه‌های نیابتی و تلاش برای گسترش نفوذ خود در سوریه از «محور مقاومت» سخن می‌گفت.

اسرائیل احتمالا اکنون پس از حملات شنبه‌شب نگران افزایش هزینه عکس‌العمل‌ در برابر تحرکات ایران در منطقه است. به عبارت دیگر اسرائیل که تاکنون بر روی هراس ایران از درگیری مستقیم نظامی حساب می‌کرد دریافته است که تهران دیگر بیمی از رویارویی مستقیم با اسرائیل ندارد یا حداقل اینطور وانمود می‌کند و بنابراین از این پس در صورت حملات اسرائیل به فرماندهان سپاه در سوریه یا لبنان ممکن است گزینه واکنش نظامی مستقیم را انتخاب کند.

سخنان حسین سلامی، فرمانده کل سپاه پاسداران پس از حملات موشکی و پهپادی ایران را می‌توان در همین راستا ارزیابی کرد. او گفت: «تصمیم گرفتیم که یک معادله جدید بسازیم و آن این است که از این به بعد [اسرائیل] در هر نقطه‌ای به منافع، دارایی‌ها، شخصیت‌ها و به شهروندان ما حمله کند، ما از مبدا جمهوری اسلامی ایران او را مورد تهاجم متقابل قرار خواهیم داد.»

فرمانده کل سپاه البته افزود که شرایط این معادله جدید «تا حدودی» برای ایران «ناشناخته و مبهم» بود.

تلاش اسرائیل برای عدم تثبیت «معادله جدید» مورد نظر ایران

اسرائیل احتمالا واکنش نظامی خود را تنها یک پاسخ به حملات شنبه‌شب ایران نمی‌داند بلکه آن را بخشی از راهبرد کلی خود برای مقابله با تهران و گروه‌های مورد حمایت ایران ارزیابی می‌کند.

به این ترتیب این کشور احتمالا گزینه‌هایی را در عرصه نظامی و دیپلماتیک انتخاب خواهد کرد که بدون افزایش غیرضروری تنش با ایران بتواند پیام مورد نظر را به مقام‌های جمهوری اسلامی منتقل کند. پیام اسرائیل این خواهد بود که واکنش مستقیم نظامی ایران نه تنها به دلیل رهگیری و انهدام موشک‌ها و پهپادها خسارت مالی و جانی چندانی بر جای نگذاشت، بلکه به دلیل واکنش متقابل اسرائیل هزینه زیادی هم برای تهران خواهد داشت.

اسرائیل به عبارت دیگر تلاش خواهد کرد تا در ذهن رهبران ایران کفه هزینه‌ چنین حملاتی را در مقایسه با فواید آن سنگین‌تر کند. از نظر اسرائیل اکنون باید در موازنه قوا با ایران هم بازدارندگی از طریق واکنش متقابل (ترس از واکنش طرف مقابل) و هم بازدارنگی از طریق عدم موفقیت در انجام عملیات وجود داشته باشد. رویدادهای شنبه‌شب از نظر اسرائیل بازدارندگی از طریق عدم موفقیت در تحمیل خسارت مالی و جانی را ایجاد کرده است و حالا باید بازدارندگی از طریق واکنش نظامی پدید بیاید. اسرائیل در عمل در همان موقعیتی قرار گرفته است که ایران پس از حمله به ساختمان کنسولگری خود در دمشق و تا پیش از حملات شنبه‌شب با آن روبرو شده بود.

در مقابل حساب و کتاب کردن‌های ایران اندکی متفاوت خواهد بود زیرا ایران در این موازنه قوا چندان نمی‌تواند روی بازدارندگی از طریق عدم موفقیت عملیات اسرائیل حساب کند. کشته شدن محمدرضا زاهدی و رضی موسوی، دو نفر از فرماندهان سپاه در سوریه طی ماه‌های اخیر نشان می‌دهد که اسرائیل توانایی کسب موفقیت و رسیدن به هدفش را در عملیات نظامی دارد.

ایران با استفاده از واژه «تنبیه» از سوی علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی و واکنش نظامی شنبه شب تلاش کرد تا در برابر اسرائیل به نوعی بازدارندگی از طریق واکنش متقابل ایجاد کند. سخنان حسین سلامی در مورد «معادله جدید» در رابطه با اسرائیل نیز در همین راستا بود.

اما حالا اسرائیل برای جلوگیری از تثبیت این «معادله جدید» مورد نظر ایران چاره‌ای جز واکنش نظامی که ممکن است حتی چند وجهی و ترکیبی باشد برای خود نمی‌بیند.

یورونیوز فارسی




نظر شما درباره این مقاله:


ایرنا: فوت یک دختر بازداشتی در ساختمان وزرا کذب
سه شنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۳ - Tuesday 16 April 2024
ايران امروز
iran-emrooz.net | Tue, 16.04.2024, 17:15

ایرنا: فوت یک دختر بازداشتی در ساختمان وزرا کذب





نظر شما درباره این مقاله:


حمایت محمد خاتمی از جنگ‌افروزی خامنه‌ای و سپاه
سه شنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۳ - Tuesday 16 April 2024
ايران امروز
iran-emrooz.net | Tue, 16.04.2024, 16:18

حمایت محمد خاتمی از جنگ‌افروزی خامنه‌ای و سپاه





نظر شما درباره این مقاله:


منابع آمریکایی از پاسخ محدود اسرائیل
سه شنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۳ - Tuesday 16 April 2024
ايران امروز
iran-emrooz.net | Tue, 16.04.2024, 14:02

منابع آمریکایی از پاسخ محدود اسرائیل





نظر شما درباره این مقاله:


با تمدید مرخصی درمانی بهاره هدایت مخالفت شد
سه شنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۳ - Tuesday 16 April 2024
ايران امروز
iran-emrooz.net | Tue, 16.04.2024, 13:34

با تمدید مرخصی درمانی بهاره هدایت مخالفت شد


بهاره هدایت، زندانی سیاسی که در چند هفته اخیر در مرخصی درمانی به سر می‌برد اعلام کرده که با تمدید توقف حکم‌اش مخالفت شده و فردا باید خود را به زندان اوین معرفی کند.

بهاره هدایت چند هفته پیش (۲۵ اسفند ۱۴۰۲) خبر داده بود که به بیماری سرطان رحم مبتلا شده است. او نوشته بود: بنابر تشخیص پزشک و نتیجه آزمایش، «بخشی از سلول‌های داخل رحم دارد مراحل اولیه سرطان را طی می‌کند.»

خانم هدایت امروز - سه‌شنبه ۲۸ فروردین ۱۴۰۳ - در یادداشت کوتاهی در اینستاگرام نوشت:

امروز به وکیلم خانم زهرا مینوئی اطلاع دادند که با تمدید توقف حکمم مخالفت شده، و مسئولین ذی‌ربط معتقدند که ادامه درمان بیماری‌ام در زندان میسر است، علیرغم اینکه به تصریح آنکولوژیست و پزشکان معالج به دلیل خطرات احتمالی و پیگیری روند درمان و جراحی‌های در پیش، باید بیرون از زندان تحت نظر پزشک باشم. به این ترتیب باید فردا، چهارشنبه، خودم را برای ادامه‌ی حکم ۴ ساله‌ام به زندان اوین معرفی کنم.

مهم نیست که جسمم کجاست، قلب و جانم در کنار شما مردم شریف و مبارز ایران است، کنار شما خواهران شجاعم در خیابان‌های کشورم، و همدوش برادرانم که قلبشان برای آزادی می‌تپد. کنار ساکنان این سرزمین که دهه‌هاست جنگ را بیخ گوش و گلویشان و پای سفره‌هایشان زندگی می‌کنند، بدون آنکه نفیر موشک‌ و قرقر پهپادهای این جنگ روزانه التفات عالی‌رتبه‌گان آنسوی آبها را، آنطور که این روزها به خود جلب کرده، به خود جلب کرده باشد.

امثال من شجاعت را از شما می‌آموزیم، شما بی‌نامانِ بی‌پایانِ متکثرِ هرروزه.

بهاره هدایت
سه‌شنبه ۲۸ فروردین هزاروچهارصدوسه




نظر شما درباره این مقاله:


نه به جنگ‌طلبی / بیانیه با ۳۵۰ امضا
سه شنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۳ - Tuesday 16 April 2024
ايران امروز
iran-emrooz.net | Tue, 16.04.2024, 13:29

نه به جنگ‌طلبی / بیانیه با ۳۵۰ امضا


نه به جنگ‌طلبی

در وضعیتی که تنش میان ایران و اسرائیل به اوج خود رسیده و نگرانی از وقوع جنگی گسترده فراگیر شده‌، ضرورت همبستگی دموکراسی‌خواهان در «نه به جنگ‌طلبی» دو چندان شده است.

ما، جمعی از فعالان مدنی و کنش‌گران ایرانی عقیده داریم که در این شرایط «نه به جنگ‌طلبی» موضعی ضروری هم در راستای نفی نظامی‌گری در ساختار جمهوری اسلامی است و هم در جهت مرزبندی با جنگ و خونریزی در منطقه.

در شرایطی که ایران با بحران‌های چندبعدی اقتصادی، سیاسی و اجتماعی روبروست، افزایش تنش میان ایران و اسرائیل به ضرر جریان‌های دموکراسی‌خواه است. فضای جنگی موجود، علاوه بر آنکه سرپوشی بر پاسخگو نبودن نظام سیاسی مستقر در برابر ابربحران‌ها است، زمینه سرکوب فزاینده جنبش‌های اعتراضی در ایران را هم فراهم کرده است. «گشت‌های ارشاد» یا همان لشکرکشی خیابانی جمهوری اسلامی علیه زنان، درست چند ساعت قبل از حمله به اسرائیل و احضارهای متعدد فعالان سیاسی و رسانه‌ای و اجرای حکم کنشگران مدنی در روزهای اخیر، گواهی‌ست بر این گزاره که فضای جنگی امنیتی، میدان سرکوب را وسیع‌تر و دست اقتدارگرایان را برای فشار بیشتر بر کنش‌گران جامعه مدنی ایران، بازتر می‌کند.

ما، فعالان مدنی بر این باوریم که گفتمان دموکراسی‌خواهی با «نه به جنگ» در هم تنیده شده‌است و این گفتمان هیچ نسبتی با جریان‌های جنگ‌طلب، چه در جایگاه جمهوری اسلامی و چه در لباس اپوزیسیون ندارد. تجربه جنگ‌ در منطقه خاورمیانه و آسیای مرکزی، نشان می‌دهد که جنگ، علاوه بر اینکه جان شهروندان را به خطر می‌اندازد، زیرساخت‌های کشور را نابود می‌کند و راه حل مناسبی برای توسعه پایدار نیست. از این رو حمایت از جنگ با هیچ بهانه‌ای قابل توجیه نیست.

ما امضا کنندگان این بیانیه، ضمن اعتقاد به ضرورت پیشبرد گفتمان صلح در منطقه پر از آتش و خون خاورمیانه، از هر اقدام جمهوری اسلامی ایران که موجب افزایش شعله‌های جنگ در منطقه، سرکوب مردم در داخل و امنیتی کردن بیشتر فضا باشد، شدیدا ابراز نگرانی می‌کنیم و نسبت به رویکردهای جنگ‌طلبانه سایر دولت‌ها هشدار می‌دهیم. هر گونه تعرّض به خاک‌ سرزمین‌مان، ایران، را به هر بهانه‌ای محکوم می‌کنیم و بر ضرورت آتش‌بس جنگ غزه و پیشبرد مذاکرات صلح اصرار می‌ورزیم.

در فضایی که سیاست‌های سرکوب داخلی جمهوری اسلامی از یک سو، و سیاست خارجی ناکارآمد و غیر دموکراتیک آن از سوی دیگر، کشور را به سوی ویرانی می‌برد، ما بر این عقیده‌ایم که مرزبندی با جنگ‌‌طلبی و تاکید بر اراده شهروندان معترض و استفاده از فضاهای اعتراضی برای فشار به دولت‌ها وظیفه فعالان و کنشگران ضد جنگ است.

از این رو از همه فعالان مدنی و کنش‌گران می‌خواهیم در تاکید قاطع، و بدون تردید بر «نه به جنگ‌طلبی» و ماندن بر مدار دمو‌کراسی‌خواهی با یکدیگر هم‌صدا شوند.

امضاکنندگان:

آذر خونانی اکبری، آذر محلوجیان، آذرمیدخت الهی، آذین مهاجرین، آرتا داوری، آرش آهنگر قشقایی، آرش عزیزی، آرمین شریفی، آروین فیروزی، آزاده ابراهیم پور، آزاده دواچی، آزاده فضیلی، آزاده کیامرثی، آسیه امینی، آفاق ربیعی‌زاده، آمنه دهشیری، آویده سمردار، آیدا سعادت، احسان حکیمی، احسان فتحی‌آذر، احسان قشقایی، احمد پورمندی، احمد نجاتى، احمد نقوی، اردوان ارشاد، ارژنگ برهان، ارس امیری، اسدالله شعبانی، اسماعیل ختائی، اشکان بزرگزاد، اشکان فیاض بخش، اعظم پورهمرنگ، اعظم یوسفیان، اف حبیبی، افروز مغزی، افسانه جهانگیری، اکرم مصباح، الهه امیراتنظام، الوند فایقی، امید اقدمی، امیر رشیدی، امیر رضایی، امیر سلطانی، امیرعلی رضازاده، انریکا کارنازا، ایرج قهرمانلو، ایرن فاراد، ایمان آریانفر، باربد گلشیری، بنفشه جمالی، بهار پورحمزه، بهداد اسفهبد، بهرام امامی، بهرام رَستا، بهزاد کریمی، بهمن گودرز زاده، بهناز سیانی، بهنام چگینی، پارسا پورغفار مغفرتی، پرستو فروهر، پروانه حسینی، پرونه کیایی، پروین ابراهیمزاده، پروین اردلان، پروین اسفندیاری، پروین شهبازی، پری نمازی، پریا اسماعیلی، پریسا صیاد، پریسا نظری، پوران مهدی زاده، پولاد منزوی، پویا جگروند، پویا خازنی اسکوئی، پویان مقدسی، پویش عزیزالدین، پیام ذوقی، تارا مفید، تاره نوری، ترانه روستا، تقی توکلی، تهماسب سهرابی، توران همتی، ثمین سرآبادانی، جعفر قدیم‌خانی، جلال سرفراز، جمال صفری، جمیله داودی، جیران مقدم، حامد عبدالهی سیرجانی، حبیب نیکمراد، حسن زهتاب، حسن گلشاهی، حسن نایب هاشم، حسین انور، حسین بهرامی، حسین پورجانکی، حسین سربندی، حسین فرجی، حمید اکبری، حمید عمرانی، حمید مختاری، حمیدآصفی، حمیلا نیسگیللی، حوری فولادپور، خدیجه مقدم‌، داریوش جفرودی، داریوش جفرودی، داریوش مجلسی، هلند، داود بیاتونی، داود سرفراز، داود کاویانی، داوود نوزمانی، رامین پروین، رحمان رحمانی، رزق قرشی، رضا جعفریان، رضا علیجانی، رضا کریمی، رضا لر، رضا میر، رضوان مقدم، رفعت شهابی، روح‌الله قاسمی، روحی شیرانی پور، رویا صحرائی، رویا فضائلی نیا، زبیده دریادل، زهرا توفیق عصری، زهرا جمال، زهرا شاخ، زهره سلطانی، زینب تورنگ، زینت ایرانی، ژیلا مکوندی، سارا اقبالی، سارا سره خانی، سارا سره خانی، سارا نیروبخش، ساناز خدرری، ساناز سوری، سجاد ضرغام، سحر آقاخانی، سحر نجاتی کریم آباد، سرور علیمحمدی، سرور کسمایی، سروش طالبی اسکندری، سعید ابراهیمی، سعید بکریور، سعید رهنورد، سعید نادری، سعیده علی نژاد، سلمه بنی‌صدر، سلیم مشایخ، سمانه سوادی، سمانه موسوی، سمیه رستم پور، سمیه رشیدی، سهیلا گلشاهی، سونیا الف شفیعی، سیاوش حاتم، سیما موید، سیما آذر، سیما تبریزی، سیما صاحبی، سینا علیزاده اوسالو، شادی گرویی پور، شاهین پیرزاد، شعله زمینی، شقایق اکبری، شکیب نصرالله، شهراد نورکجوری، شیرین برومند، شیما تدریسی، شیما کاپله، شیوا برومند، شیوا شفاهی، شیوا نظرآهاری، صاب. مهدیزاده، صابر عباسیان، صادق شجاعی، صبری نجفی، صوفی استوار، طالب مقدم، طاهر جام‌برسنگ، طناز کلاهچیان، طیبه نظری، عاطفه نبوی، عزیز ملک زاده، عشا مومنی، عشرت حسینی، عفت ماهباز، علی ارومیه ای، علی اکبر شاملی، علی بانگی، علی پورسان، علی تقی پور، علی صمدی احدی، علی فرشچیان، علی کلائی، علی معینی، علیرضا ابوفاضلی، علیرضا درویش، علیرضا عبدی، علیرضا مشهدنعمتی، فاضل گنجی، فاضی سجودی، فاطمه حسین زاده، فاطمه حمصیان، فاطمه رضایی، فاطمه شمس، فاطمه صدقی، فاطمه غلامعلی نژاد، فاطمه فنائیان، فاطمه معین، فاطمه مهدوی، فانوس بهادروند، فانی توانگرریزی، فرحناز محمدی، فرزانه مهدوی، فرشته احمدی، فرشته رحیمی الماسی، فرشته مولوی، فرشید فاریابی، فرهاد فرجاد، فروزان فرزانه، فریبا بلوچ، فریبرز پویا، فریده محجوب، کاظم رستمی، کالی وفادار، کامران قادری، کاوه آهنگرقشقایی، کبری عباسی، کمال جعفری یزدی، کیانا کریمی، کیمیا مرادی، گرجى مرزبان، گفت احغری، گلی نجفی، لیدا درفشه، لیلا اسدی، لیلا سیف اللهی، لیلا قنبری، مائده جمال، مادح نظری، ماریا محمودی، ماندانا حسینی، مهران مستعد، مانی مستوفی، مجتبی صادقی اشکوری، مجتبی صفرلو، محسن امیری، محسن مصدق، محمد بشارتی، محمد مقیمی، محمدرضا نیکفر، محمدکریم آسایش، محمود عبدی، مرتضی داور داور، مرسده قائدی، مرصده شهاب الدین، مرضیه لببر، مرنگار دورگولی، مریم اشرافی، مریم پالیزبان، مریم سطوت، مریم شیرین‌سخن، مریم صادقی، مریم طالبی، مریم فومنی، مریم نمازی، مزدک اعتماد زاده، مزدک دانشور، مژگان فداکار، مژگان قاسمیان، مسعود دقیقی، مسعود رسا، مسعود مولازاده، مصطفی خسروی، معصومه دهقان، معصومه طوفان پور، معصومه یکتا، ملودی کریمی، ملوک قهورخی، ملیحه زهتاب، منصور آزادی، منصور متواضع، منصوره خسروشاهی، منصوره شجاعی، منظر ضرابی، منظر ضرابی، منوچهر جوانمرد، منیره برادران، منیره علوی، منیژه تام، مهتاب جوادی، مهتاب معلم، مهدی خادمی، مهدی مرتضایی، مهدی مصدق، مهدیه گلرو، مهرانگیز کار، مهرداد درویش‌پور، مهرداد مهر، مهری کیا، مهسا حمیدی، مهسا رهبرى، مهسا علیخانی، مهستی وحیدی، مهشید ناظمی، مهشید نویدی، مهناز پراکند، مهوش هوشمند، مولود حاجی‌زاده، میترا مهرگان، میریوسف تیموری، مینا مدرسی، مینا نجفدری، مینو طاهری، مینووش اسحقی، میهن روستا، نازلی کاموری، ناسی ذبیح، ناصر خضری، ناهید امیری، ناهید حسینی، ناهید ناظمی، نرگس ظریفیان، نرگس کشاورزنیا، نسرین بصیری، نسیم آزادی، نسیم روشنایی، نعیمه دوستدار، نعیمه هاشمی، نگار خیاط کلکاری، نورا بیانی، نوشین کشاورزنیا، نوید نادری، نیره توحیدی، نیکبخت، نیلوفر فولادی، نیما ناصرآبادی، نیما یاجم، نینا افشاری، هاشم آقایی، هایده خرم آبادی، هدی جلالیان، هلن نصرت، هما امامی، هما کلهری، هنگامه فلاح، هومن آذری، نوشین نظامی‌نوشان.




نظر شما درباره این مقاله:


دینا قالیباف یک روز پس روایت رفتار گشت ارشاد بازداشت شد
سه شنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۳ - Tuesday 16 April 2024
ايران امروز
iran-emrooz.net | Tue, 16.04.2024, 13:16

دینا قالیباف یک روز پس روایت رفتار گشت ارشاد بازداشت شد





نظر شما درباره این مقاله:


حمله ایران به اسرائیل ۵۰۰ میلیون دلار هزینه داشت
سه شنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۳ - Tuesday 16 April 2024
ايران امروز
iran-emrooz.net | Tue, 16.04.2024, 12:55

حمله ایران به اسرائیل ۵۰۰ میلیون دلار هزینه داشت





نظر شما درباره این مقاله:


کوبا راهپیمایی سنتی اول ماه مه
سه شنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۳ - Tuesday 16 April 2024
ايران امروز
iran-emrooz.net | Tue, 16.04.2024, 12:39

کوبا راهپیمایی سنتی اول ماه مه





نظر شما درباره این مقاله:


دفتر شبکه خبری الجزیره در اسرائیل، تعطیل می‌شود
سه شنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۳ - Tuesday 16 April 2024
ايران امروز
iran-emrooz.net | Tue, 16.04.2024, 12:08

دفتر شبکه خبری الجزیره در اسرائیل، تعطیل می‌شود





نظر شما درباره این مقاله:


حمله اسرائيل به نیروهای نیابتی یا تأسیسات ایران
سه شنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۳ - Tuesday 16 April 2024
ايران امروز
iran-emrooz.net | Tue, 16.04.2024, 12:03

حمله اسرائيل به نیروهای نیابتی یا تأسیسات ایران





نظر شما درباره این مقاله:


فراخوان اسرائیل برای تحریم برنامه موشکی ایران
سه شنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۳ - Tuesday 16 April 2024
ايران امروز
iran-emrooz.net | Tue, 16.04.2024, 10:01

فراخوان اسرائیل برای تحریم برنامه موشکی ایران


دولت اسرائیل می‌گوید اقدامات دیپلماتیکش در پاسخ به حمله ایران را آغاز کرده است. اسرائیل کاتز، وزیر امور خارجه اسرائیل در فراخوانی که برای ده‌ها کشور نوشته است از آنها خواسته تا تحریم‌هایی را علیه برنامه موشکی ایران اعمال کنند.

این در حالی است که در پی افزایش تهدید اسرائیل علیه ایران، ابراهیم رئیسی گفت «کوچکترین اقدام علیه منافع ایران» با پاسخی «گسترده و دردناک» علیه همه عاملان آن مواجه خواهد شد. ساعاتی پیش، رئیس ستاد ارتش اسرائیل به صراحت تایید کرد به حمله سپاه پاسداران پاسخ خواهد داد.

پیشتر ابوالفضل شکارچی، سخنگوی ارشد نیروهای مسلح گفت پاسخ نیروهای نظامی ایران اینبار «قدرتمندتر از پاسخ قبلی به اسرائیل» خواهد بود.

علی باقری، معاون سیاسی وزیر امور خارجه هم شب گذشته در برنامه‌ای در تلویزیون دولتی ایران گفت واکنش جمهوری اسلامی به حمله احتمالی تل‌آویو اینبار «در ثانیه» خواهد بود. او تاکید کرد اسرائیل «اینبار ضربه‌ای سخت تر، سریعتر و فوری‌تر خواهند خورد» و «باید بدانند که ۱۲ روز مهلت نخواهند داشت.»

شب گذشته، هرتزل هالِوی، رئیس ستاد ارتش اسرائیل در صریح‌ترین اظهارنظر درباره واکنش احتمالی تل‌آویو به حمله موشکی و پهپادی بامداد یکشنبه ایران، گفت «اسرائیل به حمله موشکی ایران پاسخ خواهد داد.»

ساعاتی پیش ابوالفضل شکارچی همچنین به کشورهای غربی هشدار داد «در باتلاق» حمایت از اسرائیل فرو نروند و «به جای محکومیت اقدام مشروع و قانونی» ایران، «عاقل» باشند».

سخنگوی ارشد نیروهای مسلح خطاب به کشورهای غربی گفت «جمهوری اسلامی ایران ثابت کرده است جنگ طلب نبوده و به دنبال گسترش جنگ نیز نیست.»

شب گذشته علی باقری، معاون سیاسی وزیر امور خارجه در برنامه گفتگوی ویژه خبری گفت «در صورت تکرار خطای دیگر باید انتظار داشته باشند که ضربه ای سخت‌تر، سریعتر و فوری‌تر خواهند خورد. باید بدانند که ۱۲ روز مهلت نخواهند داشت. پاسخی که دریافت می‌کنند مقیاس و سنجش آن روز و ساعت نیست بلکه ثانیه خواهد بود.»

در روزهای گذشته نمایندگان مجلس ایران تهدید کرده‌اند که در صورت حمله اسرائیل از پیمان منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای (ان‌‌پی‌تی) خارج خواهند شد.

رئیس ستاد ارتش اسرائیل به صراحت پاسخ به حمله سپاه را تایید کرد

هرتزل هالِوی، رئیس ستاد ارتش اسرائیل در اظهاراتی صریح گفت «ایران قصد داشت به ظرفیت استراتژیک نظامی اسرائیل ضربه بزند. این اتفاق در گذشته هرگز رخ نداده بود. ایران تعداد زیادی موشک کروز و پهپاد به سوی سرزمین اسرائیل شلیک کرد و این با پاسخ همراه خواهد شد.»

هرتزل هالِوی در پایگاه هوایی «نواتیم» این صحبت‌ها را مطرح کرد که از جمله اهداف حمله سپاه به اسرائیل بود. این پایگاه روز یکشنبه بر اثر برخورد موشک‌های ایران آسیب دیده بود.

رئیس ستاد ارتش اسرائیل در این ویدیو درباره زمان و شدت حمله اسرائیل توضیح نداده است.

رسانه‌های بین‌المللی این اظهارات را «صریح‌ترین تایید» یک مقام ارشد اسرائیلی در خصوص پاسخ به حمله سپاه ارزیابی کردند.

پیش از این اظهارات، کابینه جنگی اسرائیل روز گذشته برای دومین بار با دستور کار چگونگی پاسخ به حمله موشکی و پهپادی مستقیم یکشنبه گذشته ایران تشکیل جلسه داد. دولت اسرائیل اما هنوز علنی نکرده است که آیا برای پاسخ به حمله یکشنبه سپاه به تصمیمی رسیده است یا نه.

پس از حمله ایران با تعداد زیادی موشک و پهپاد سخنگوی ارتش اسرائیل هم تاکید کرد «ما هر کاری که برای حفاظت از اسرائیل ضروری است انجام خواهیم داد و درباره زمان و فرصت مناسب آن انتخاب خواهیم کرد.»

تلاش نخست‌وزیر بریتانیا برای جلوگیری از حمله اسرائیل به ایران

ریشی سوناک، نخست وزیر بریتانیا قرار است امروز با بنیامین نتانیاهو همتای اسرائیلی خود صحبت کند.

نخست وزیر بریتانیا همراه با دیگر متحدان اروپایی خود از اسرائیل خواهد خواست تا از حمله به ایران خودداری کند.

ریشی سوناک گفت که با نتانیاهو درباره چگونگی جلوگیری از تشدید بیشتر درگیری‌ها گفتگو خواهد کرد.

پیش از این، روسیه و چین خواستار خویشتنداری دو طرف شده بودند و آلمان و فرانسه و بریتانیا هم به صراحت از اسرائیل خواسته بودند از تشدید تنش خودداری کند.

فرانسه و بریتانیا در کنار آمریکا و اردن برای دفاع از اسرائیل در برابر حمله هوایی ایران، به کمک تل‌آویو شتافتند.

گزارش شده بود دولت آمریکا به صراحت به بنیامین نتانیاهو اعلام کرده است که در دفاع از اسرائیل در کنار این کشور خواهد بود اما در حمله به ایران مشارکت نخواهد کرد.


بی‌بی‌سی فارسی




نظر شما درباره این مقاله:


اسرائیل به کشورهای عربی گفته که پاسخش به حمله
سه شنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۳ - Tuesday 16 April 2024
ايران امروز
iran-emrooz.net | Tue, 16.04.2024, 8:56

اسرائیل به کشورهای عربی گفته که پاسخش به حمله





نظر شما درباره این مقاله:


خبرسازی‌های جعلی رسانه‌های حکومتی از حمله به اسرائیل
سه شنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۳ - Tuesday 16 April 2024
ايران امروز
iran-emrooz.net | Tue, 16.04.2024, 8:45

خبرسازی‌های جعلی رسانه‌های حکومتی از حمله به اسرائیل


انتشار گسترده اطلاعات نادرست و تصاویر جعلی توسط حکومت جمهوری اسلامی از حمله بامداد ۲۶ فروردین ۱۴۰۳ به خاک اسرائیل، با موج گسترده‌ای از واکنش‌های کارشناسان راستی آزمایی و کاربران شبکه‌های اجتماعی مواجه شد.

در همان ساعات اولیه حمله ویدیوهای منتشر شده در صدا و سیما و رسانه‌های حکومتی، روایت‌هایی جعلی از اصابت موشک‌های بالستیک به اهداف نظامی مورد نظر، فرار شهروندان اسرائیلی و شادی فلسطینیان در مسجدالاقصی منتشر کردند که جعلی است. این تصاویر ابتدا در حساب‌های کاربری رسانه‌های نزدیک به حکومت ایران و سپس به دفعات در صداوسیما منتشر شد.

این در حالی است که مقامات اسرائیل در همان روز، اعلام کردند که بیش از ۹۹ درصد از سیصد موشک و پهپاد ایرانی توسط سامانه‌های دفاع موشکی اسراییل و متحدانش رهگیری و منهدم شدند، و از مجموع ۱۷۰ پهپاد، ۳۰ موشک کروز و ۱۲۰ موشک بالستیک شلیک شده تنها «تعداد کمی» از موشک های بالستیک به اسرائیل، بدون آسیب جدی، رسیدند.

در همان ساعات اولیه حمله، ویدیویی جعلی با حساب‌های کاربری جام جم و روزنامه ایران در شبکه ایکس منتشر شد با این شرح که «مهمترین پایگاه هوایی اسرائیل هدف موشک خیبر قرار گرفت.»

حامد سوزنچی از صفحه کاربری «فکت نامه» در گفتگو با صدای امریکا گفت که این ویدیوی جعلی، در اصل «ویدیویی قدیمی از آتش سوزی شیلی است» که رسانه‌های حکومتی، آن را به «آثار برخورد موشک به پایگاه اسرائیل منتسب کردند.»

این کارشناس راستی آزمایی درباره «کارزار تازه اخبار جعلی جمهوری اسلامی» گفت که از همان ساعات اول حساب‌های رسمی وابسته به حکومت ایران ویدیوهایی را منتشر کردند که «هدفشان تاثیرگذار نشان دادن این حمله‌ها بود.»

ویدیوی جعلی دیگری که بارها توسط رسانه‌های رسمی حکومت ایران بازپخش شد؛ به دروغ ادعا می‌کند که شادی مردم فلسطینی را در محوطه مسجد الاقصی را از حمله جمهوری اسلامی به خاک اسرائیل نشان می‌دهد. در حالی که اصل این ویدیو مربوط به مراسم ماه رمضان بوده و ۱۶ فروردین در شبکه اجتماعی «تیک تاک» پخش شده بود.

ویدیوی جعلی که در حساب کاربری روزنامه جام جم، به حمله حکومت ایران و «ناتوانی پدافند اسرائیل» نسبت داده شده، مربوط به اصابت موشک‌های اوکراینی را به کشتی روسی در جنوب اوکراین در تاریخ ۴ فروردین است.

یک ویدیوی جعلی دیگر که توسط روزنامه شرق و به نقل از نورنیوز، رسانه منسوب به شورای عالی امنیت ملی منتشر شد، ادعا می‌شود که تصاویر مربوط به فرار مردم شهرک‌نشین در اسرائیل است.

اما این تصاویر جعلی در اصل مربوط به تجمع هواداران یک خواننده انگلیسی در بوینوس آیرس، آرژانتین است.

امید معماریان، کارشناس رسانه، درباره روش‌های جعلی‌سازی اخبار رسانه‌های رسمی جمهوری اسلامی، به خبرنگار صدای امریکا گفت که این روش‌ها «شباهت زیادی با الگوی روس‌ها دارد.»

این روزنامه نگار افزود رسانه‌های حکومتی «یک خبری را منتشر می‌کنند که غلط است. مثلا صحنه یک انفجاری که معمولا سریع هم می‌شود شناسایی کرد، از طریق حساب‌های کاربری جعلی متعددی پخش کنند و سعی کنند برای مدت کوتاهی توجه بگیرند.»

معماریان افزود که صرف نظر از اینکه مقامات رسانه‌ای حکومت «می‌دانند راستی آزمایی می‌شود و دروغشان فاش می‌شود، ولی کلا می‌خواهند فضای اطلاع رسانی را مخدوش کنند و افراد احساس بی‌اعتمادی کنند.»

کارشناس راستی آزمایی، حامد سوزنچی، روش‌های جعلی سازی و « کارزار بزرگنمایی» اخبار حمله جمهوری اسلامی به خاک اسرائیل را مشابه اخبار جعلی جمهوری اسلامی در حمله به پایگاه عین الاسد در عراق دانست.

این حمله تلافی جویانه پس از کشته شدن قاسم سلیمانی در ۱۸ دی ۱۳۹۸، نیروهای نظامی آمریکایی مستقر دو پایگاه عراقی را هدف قرار گرفت.

سوزنچی افزود: «ما می‌دانیم که آن موقع کسی کشته نشد و آسیب‌ها حداقلی بود، ولی به‌سرعت همان موقع یک کارزاری راه افتاد، مخصوصا در شبکه‌های اجتماعی، که تعداد کشته شدگان و آسیب‌ها و خسارات را بزرگنمایی کنند، از جعل سند بگیریم تا جعل عکس‌های بی‌ربط و جعل توییت یک روزنامه‌نگار اسرائیلی.»

این کارشناس راستی آزمایی، با بررسی الگوهای جعلی سازی اخبار جمهوری اسلامی در اعتراضات سراسری ۱۴۰۱ افزود: «ما الگوهای مختلفی را می‌بینیم که یکی از آنها بزرگنمایی یا کوچک نمایی بود.» ویژگی دیگر «تکرار خبر دروغ» به فرم‌های مختلف از انتشار اخبار جعلی تا ادعاهای دروغ مقامات حکومتی است.

سوزنچی با تاکید بر سیستماتیک بودن «کارزار جعلی سازی اخبار» گفت که رسانه‌های حکومتی می‌خواهند این تصویر را برای مخاطبشان ایجاد کنند که این عملیات، «یک حمله بزرگ و بسیار تاثیرگذار و موفقیت آمیز بوده است و راه حلش هم تکرار و گل آلود کردن فضای رسانه و اطلاعات است.»

صدای آمریکا




نظر شما درباره این مقاله:


مزد روزانه کارگران به ۳ دلار رسید
سه شنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۳ - Tuesday 16 April 2024
ايران امروز
iran-emrooz.net | Tue, 16.04.2024, 8:20

مزد روزانه کارگران به ۳ دلار رسید


بعد از ساعت‌ها مذاکره‌ی بی‌حاصل در نهادی که قرار بوده سه‌جانبه اداره شود، حداقل دستمزد روزانه کارگران برای سال ۱۴۰۳، رقم ناچیزِ ۲۱۲۳۳۱۳ ریال تعیین شد. بسیاری از کارگران کشور با دستمزد پایه و مزد روزانه مشغول به کار هستند؛ به این معنا که یک روز کامل کار می‌کنند و فقط ۲۱۲ هزار تومان حقوق می‌گیرند، حقوق آن‌ها کمتر از قیمت نیم کیلو گوشت قرمز است، پولی که با آن نمی‌توان یک وعده ناهار برای یک نفر فراهم کرد.

به گزارش ایلنا، تردیدی نیست که قدرت خریدِ دستمزد مصوبِ شورایعالی کار در همان روزهای اولِ فروردین، به شدت ناچیز بود؛ اما هنوز یک ماه از تصویب افزایش ۳۵ درصدی حداقل دستمزد و افزایش ۲۲ درصدی مزد سایر سطوح نگذشته، صعود بی‌امان و بی‌سابقه‌ی نرخ ارز، قدرت خرید و ارزش دستمزد کارگران را به کم‌ترین میزان ممکن رساند؛ از آنجا که بیشتر هزینه‌های زندگی، عملاً دلاری‌ست، اگر مزد کارگران به دلار محاسبه شود، این قدرت ناچیز بیشتر نمایان می‌گردد.

مزد روزانه فقط ۳ دلار!

در ساعات پایانی شامگاهِ ۲۶ فرودین، دلار در بازار آزاد به حدود ۶۷ هزار تومان رسید؛ بنابراین، دستمزد روزانه کارگران، ۲۱۲۳۳۱۳ ریالِ مصوب شورایعالی کار، فقط ۳.۱۶ دلار است؛ کارگران ایرانی برای روزی ۳ دلار کار می‌کنند؛ دستمزد روزانه‌ی ۳ دلاری با هر متر و معیار استاندارد و بین‌المللی که بسنجیم، یک دستمزد به شدت زیر خط فقر است که با آن نمی‌توان نیازهای خوراکی را در حد آنچه علیرضا خرمی، فعال کارگری و عضو شورای اسلامی کار پلی اکریل اصفهان، «بخور و نمیر» می‌نامد، برآورده سازد.

«قدرت خرید دستمزد کارگران به پایین‌ترین میزان در تاریخ شورایعالی کار رسیده است»؛ خرمی با بیان این جمله می‌گوید: قبل از اتفاقات اخیر و گرانی دلار، دستمزد کارگران واقعاً ناچیز بود و تکافوی هزینه‌های خوراکی را نمی‌داد؛ حالا با گرانی ارز، سقوط دستمزد به شکل بی‌سابقه‌ای، سفره‌های کارگران را از رونق انداخته است؛ دیگر چیزی در سبد خرید کارگران باقی نمانده؛ نمی‌دانیم چرا هر دولتی که می‌آید به سفره‌های خالی کارگران حمله می‌برد.

او اضافه می‌کند: کارگران متخصص و باسابقه، معمولاً مشمولِ سایر سطوح مزدی هستند که امسال حقوق‌شان ۲۲ درصد افزایش داشته است؛ در همین یک ماهِ فروردین، بسیاری از کالاها و خدمات بیش از ۳۰ درصد گران شده، تورم سال قبل هم حداقل ۵۰ درصد بوده؛ در واقع از آغازِ فروردین ۱۴۰۲ تا پایان فروردین امسال، حداقل ۷۰ یا ۸۰ درصد تورم روی سبد معیشت خانوارها داشتیم اما افزایش دستمزد کارگران متخصص کشور که سرمایه ملی هستند و چرخ‌های اقتصاد را می‌گردانند، فقط ۲۲ درصد بوده است؛ در این اوضاع، آیا بازهم قرار است از تحکیم خانواده و فرزندآوری بگویند یا انتقاد کنند که چرا نیروهای متخصص، مجرد می‌مانند و به ناچار و از روی اجبار، دست به مهاجرت می‌زنند؛ کارگرِ کاربلد به هر کشوری که مهاجرت کند، مزد روزانه‌اش از ۳ یا ۴ دلار که بیشتر است!

زمان انتظارِ پرایددار شدن؛ ۱۹ ماه!

به گفته خرمی، از ابتدای دهه ۹۰ شمسی، شوک‌های پی‌درپی اقتصاد، تامین بی‌دغدغه‌ی مسکن و خانه‌دار شدن را از کارگران گرفت؛ «خانه‌دار شدن» سال‌هاست که یک رویاست، حالا خرید یک خودروی ساده هم برای کارگران رویاست؛ «پرایددار شدن» رویایی است که به این سادگی‌ها با کار کردن و عرق ریختن، محقق نمی‌شود.

«پرایددار شدن، رویایی بسیار دور از دسترس است»؛ این گزاره با نگاهی به قیمت‌های بازار، خیلی ساده قابل اثبات است. براساس جدول قیمت‌های پراید در ۲۶ فروردین‌ماه، ارزان‌ترین نوع این خودرو، پراید هاچبک است که ۲۱۳ میلیون تومان در بازار قیمت دارد. فرض بگیریم یک کارگر حداقل‌بگیر با احتساب مزایای مزدی همه شمول، به طور متوسط ۱۱ میلیون تومان حقوق می‌گیرد. قیمت یک پراید هاچبک در بازار، ۱۹.۳۶ برابر دستمزد ماهانه این کارگر است؛ به عبارت ساده‌تر، یک کارگر حداقل‌بگیر با ماهی ۱۱ میلیون تومان حقوق، باید بیش از یک سال و نیم، به طور دقیق ۱۹ ماه تمام، کار کند، ریالی خرج نکند، غذا نخورد، فرزندش را به مدرسه نفرستد، بیمار نشود و کرایه خانه ندهد، در واقع کل درآمد ماهانه‌اش را در یک حساب بانکی ذخیره کند تا بعد از ۱۹ ماه بتواند پراید هاچبک بخرد! آنهم فقط به این شرط که بعد از گذشت ۱۹ ماه، قیمت پراید هاچبک همان ۲۱۳ میلیون تومان باقی مانده باشد و گران‌تر نشود!

به این ترتیب، وقتی زمان انتظار برای خرید ساده‌ترین نوع پراید به ۱۹ ماه رسیده است، کارگران چطور می‌توانند صاحب یک خوردوی شخصی شوند؛ وقتی نمی‌توان یک پراید ساده خرید، چطور می‌شود انتظارِ خانه‌دار شدن داشت، زندگی کردن اساساً چگونه ممکن است؟

در چنین شرایطی، آیا واقعیت‌های موجود و ناتوانی بیش از نیمی از جمعیت کشور از تامین ساده‌ترین نیازهای زندگی، مجموعه‌ی دولت و کاربدستان را مجاب خواهد کرد که از تصمیم ناعادلانه‌ی خود مبنی بر افزایش ۳۵ و ۲۲ درصدی دستمزدها برگردند و مزد شاغلان بخش خصوصی را که از فقدان امنیت شغلی و تشکل‌یابی آزادانه رنج می‌برند و عملاً قدرت چانه‌زنی و تاثیرگذاریِ معطوف به نتیجه مطلوب را ندارند، به اندازه‌ی تورم تجمیعی یک سال و یک ماهِ اخیر زیاد کنند؟ تورم تجمیعی از ابتدای فروردین سال قبل تا پایان فروردین امسال، حداقل ۷۰ تا ۸۰ درصد بوده است؛ بنابراین اگر ۴۰ تا ۵۰ درصد دیگر به دستمزد کارگران افزوده شود، آن‌ها از فقر نجات نمی‌یابند، فقط می‌توانند آنگونه زندگی کنند که فروردین سال قبل زندگی می‌کردند....

گزارش: نسرین هزاره مقدم




نظر شما درباره این مقاله:


طرح نمایندگان جمهوری‌خواه برای تروریست خواندن
سه شنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۳ - Tuesday 16 April 2024
ايران امروز
iran-emrooz.net | Tue, 16.04.2024, 7:27

طرح نمایندگان جمهوری‌خواه برای تروریست خواندن





نظر شما درباره این مقاله:


جنگ‌طلبان جمهوری اسلامی تنها به بقای خود می‌اندیشند
سه شنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۳ - Tuesday 16 April 2024
ايران امروز
iran-emrooz.net | Mon, 15.04.2024, 23:32

جنگ‌طلبان جمهوری اسلامی تنها به بقای خود می‌اندیشند





نظر شما درباره این مقاله:


اسرائیل قوی و آشکار به حمله ایران پاسخ خواهد داد
سه شنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۳ - Tuesday 16 April 2024
ايران امروز
iran-emrooz.net | Mon, 15.04.2024, 19:45

اسرائیل قوی و آشکار به حمله ایران پاسخ خواهد داد


کانال ١٢ اسرائیل در گزارشی اعلام کرد کابینه جنگی این کشور تصمیم گرفته «آشکارا و با قدرت» به حمله موشکی و پهپادی شنبه شب حکومت ایران پاسخ دهد.

مطابق این گزارش، واکنش اسرائیل حامل این پیام خواهد بود که این کشور اجازه نخواهد داد حمله با این بزرگی «بدون پاسخ بماند.»

این گزارش می‌افزاید که هدف دیگر واکنش این خواهد بود که به جمهوری اسلامی اجازه ندهد «معادله» مورد نظر خود طی روزهای اخیر را ایجاد کند.

به گزارش تایمز اسرائیل، به نظر می‌رسد منظور کابینه جنگی این است که از عادی‌سازی حمله مستقیم جمهوری اسلامی به اسرائیل در صورت تداوم حملات اسرائیل به مواضع و منافع حکومت ایران در آینده جلوگیری کند.

گزارش کانال ١٢ اسرائیل می‌افزاید که یوآف گالانت و هرزی هالوی، وزیر دفاع و رئیس ستاد مشترک ارتش اسرائیل، معتقد هستند که پاسخ اسرائیل به حکومت ایران ضروری است، اما این پاسخ نباید به ائتلاف تحت رهبری ایالات متحده که در برابر حملات جمهوری اسلامی از اسرائیل دفاع کرد، آسیب برساند.

بر اساس این گزارش، اسرائیل نمی‌خواهد با پاسخ خود یک جنگ منطقه‌ای را ایجاد کند و این پاسخ را با آمریکا هماهنگ خواهد کرد.

کابینه جنگی اسرائیل قرار است روز سه‌شنبه نیز تشکیل جلسه دهد.

هرزی هالوی: پاسخ خواهیم داد
پس از انتشار گزارش کانال ١٢، رئیس ستاد مشترک ارتش اسرائیل گفت این کشور به حمله پهپادی و موشکی جمهوری اسلامی پاسخ خواهد داد.

به گفته هرزی هالوی، که از پایگاه نیروی هوایی نواتیم در جنوب اسرائیل سخن می‌گفت، تصریح کرد: «شلیک این تعداد موشک [بالستیک]، موشک کروز، و پهپاد به خاک اسرائیل با پاسخ مواجه خواهد شد.

یوآف گالانت: چاره‌ای جز تلافی حمله جمهوری اسلامی نداریم
پیش از انتشار گزارش کانال ١٢، وبسایت خبری آکسیوس به نقل از یک مقام آمریکایی و یک منبع مطلع دیگر گزارش داده بود که یوآف گالانت، وزیر دفاع اسرائیل، روز یکشنبه به لوید آستین، وزیر دفاع آمریکا، گفته است اسرائیل چاره‌ای جز پاسخ به حملات بی‌سابقه پهپادی و موشکی جمهوری اسلامی ندارد.

طبق گزارش آکسیوس، وزیر دفاع اسرائیل در این تماس به همتای آمریکایی‌اش گفت اسرائیل معادله‌ای را نمی‌پذیرد که در آن حکومت ایران در واکنش به هر حمله اسرائیل در سوریه، مستقیم به خود اسرائیل حمله کند.

به گفته این منابع، در این گفت‌وگو وزیر دفاع آمریکا نیز همانند جو بایدن بر لزوم جلوگیری از تشدید تنش‌ها تاکید کرده است.

تا لحظه تنظیم متن فارسی این گزارش، وزارت‌های دفاع ایالات متحده و اسرائیل واکنشی به این خبر نشان نداده‌اند.

این در حالی است که جلسه روز دوشنبه کابینه جنگی اسرائیل برای بررسی پاسخ این کشور به حملات جمهوری اسلامی به پایان رسیده است.

به گزارش کانال ١٢ اسرائیل، در این جلسه چندین پاسخ تلافی‌جویانه «دردناک» که در عین حال منجر به جنگ منطقه‌ای نشوند، به بحث گذاشته شد.

طبق این گزارش، دولت اسرائیل قصد دارد واکنشی از خود به حملات شنبه شب نشان دهد که با مخالفت ایالات متحده مواجه نشود.

گمانه‌زنی‌ها درباره نحوه پاسخگویی اسرائیل به حملات جمهوری اسلامی در حالی است که شمار فزاینده‌ای از کشورهای جهان با فراخواندن سفیران جمهوری اسلامی در پایتخت‌های خود، این «تشدید خطرناک تنش‌ها» از سوی حکومت ایران را محکوم کرده و خواستار کاهش تنش‌ها شده‌اند.

صدای آمریکا




نظر شما درباره این مقاله:


تمام شد؟ / صابر گل‌عنبری
سه شنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۳ - Tuesday 16 April 2024
ايران امروز
iran-emrooz.net | Mon, 15.04.2024, 17:21

تمام شد؟ / صابر گل‌عنبری


تمام شد؟ / صابر گل‌عنبری

به همان اندازه و چه بسا بیشتر از آن که بحث پاسخ ایران به اسرائیل در شبکه‌های اجتماعی فارسی داغ است، در رسانه‌ها و شبکه‌های مجازی اسرائیلی نیز بحث و جدل فراوانی در گرفته است.

در کل، در فضای عمومی و سیاسی در اسرائیل یک نوع سرخوردگی حاکم شده و سخن برخی نزدیکان دولت و کاخ سفید از «پیروزی پدافندی» در مقابل حملات موشکی و پهپادی تاثیر زیادی در تلطیف این وضعیت نداشته و برخی ظرف این دو روز صرف حمله مستقیم از خاک یک کشور در منطقه را به اسرائیل فارغ از اصابت کردن یا نکردن و ساقط شدن و یا نشدن پرتابه‌ها زیر سوال رفتن و حتی بر باد رفتن بازدارندگی اسرائیل توصیف کرده‌اند.

از این منظر، برخی استراتژیست‌های اسرائیلی نزدیک به مراکز تصمیم‌گیری بر این باور هستند که بی‌پاسخ گذاشتن حملات مستقیم یک کشور در شرایط کنونی پس از هفتم اکتبر حمل بر ضعف می‌شود و  همچنین تصویری ناخوشایند از بازدارندگی اسرائیل در داخل و سطح منطقه ارائه می‌کند و  در کنار آن ممکن است به معادله‌ای ختم شود که در آینده دست تل‌آویو را برای حمله به اهداف تهدیدزا در منطقه ببندد. در عین حال نیز طرف‌های مقابل در آینده جری‌تر خواهند شد.

از این منظر، برای واکنش به حملات ایران دو نگاه عمده در اسرائیل و بعضا آمریکا وجود دارد؛ نخست این که ترجیح می‌دهد به جای پاسخ نظامی که موجب تشدید تنش‌ها می‌شود و احتمال وقوع جنگ را افزایش می‌دهد، از وضعیت ایجاد شده برای متحد کردن متحدان و تشکیل یک جبهه و راه‌اندازی کارزار فشار سیاسی و اقتصادی علیه تهران استفاده شود.

دولت آمریکا از این راهکار حمایت می‌کند و از همان روز نخست بایدن با هر گونه پاسخ نظامی اسرائیل مخالفت کرد و وعده راه‌اندازی یک کمپین فشار سیاسی و دیپلماتیک علیه تهران را داد. این راهکار هم معطوف به این نگرانی عمده است که اگر پاسخ داده شود ریسک وقوع جنگ منطقه‌ای و درگیر شدن اسرائیل با آن در چند جبهه را بالا می‌رود و ممکن است آمریکا را هم ناخواسته درگیر کند.

اما نگاه دوم به حمله‌ای بسیار محدود به مرکز و یا تاسیساتی در ایران فرا می‌خواند؛ به گونه‌ای که به تشدید تنش و درگیری نظامی ختم نشود. ارتش اسرائیل طرفدار این نگاه است و جالب اینجاست که خود نتانیاهو که برخی هدف از حمله به بخش کنسولی سفارت ایران را به تلاش او برای شعله‌ور کردن یک جنگ و کشاندن پای آمریکا ربط می‌دادند، تا اینجای کار مردد است و تصمیمی قاطع نگرفته است. بخشی از ارکان تصمیم‌گیر آمریکا هم ظاهرا از این انتخاب دوم حمایت می‌کنند.

صاحبان این نگاه معتقد هستند که باید با اقدامی محدود مانع از شکل‌گیری تحولات پیش‌گفته شد و خواستار فشار سنگین آمریکا بر ایران برای جلوگیری از واکنش آن هستند.

اما در این میان، به نظر می‌رسد که آمریکا، اسرائیل و برخی متحدان اروپایی آن، راهکار نخست را در هر صورت در پیش خواهند گرفت. البته تل آویو و به ویژه نتانیاهو از این کار یک هدف عمده دیگر را نیز دنبال می‌‌کنند و آن هم به حاشیه راندن مساله غزه و برداشتن فشار افکار عمومی جهان بر روی اسرائیل است.

در کنار آن نیز اگر اسرائیل از بیم پاسخ ایران و وقوع جنگی گسترده، در نهایت از واکنش نظامی محدود صرف نظر کند، احتمالا تلاش کند که دست به خرابکاری‌های مهم در داخل ایران بزند و حملات جدیدی را نیز در سوریه صورت دهد.

آنچه تقریبا مبرهن است این که برای تل‌آویو و متحدان غربی آن کنار آمدن با حمله‌ای مستقیم به داخل اسرائیل سخت و دشوار است و آن را واجد پیامدهای راهبردی در آینده می‌دانند. از این رو به نظر می‌رسد که در چارچوب یک کارزار در لب مرز پرتگاه جنگ به دنبال راه‌های جلوگیری از تبدیل شدن حملات ایران به معادله جدیدی در خاورمیانه و مهار پیامدهای آن هستند. در این میان، باید دید دولت بایدن همچنان بر موضع خود در مخالفت با هر گونه واکنش نظامی اسرائیل خواهد ماند یا در نهایت به سطحی محدود از پاسخ رضایت می‌دهد.

به هر حال، باید منتظر ماند و دید چه خواهد شد.




نظر شما درباره این مقاله:


اختلاف نظر در اسرائیل بر سر نحوه مواجهه با ایران
سه شنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۳ - Tuesday 16 April 2024
ايران امروز
iran-emrooz.net | Mon, 15.04.2024, 14:58

اختلاف نظر در اسرائیل بر سر نحوه مواجهه با ایران


در پی حمله موشکی و پهپادی ایران به خاک اسرائیل، سیاستمداران سابق و فعلی این کشور بر سر نحوه واکنش مناسب اختلاف نظر پیدا کرده‌اند.

در حالی که گروهی از اعضای کابینه و مقامات پیشین از کابینه جنگ خواسته‌اند تا با قدرت به حمله ایران به اسرائیل واکنش نشان دهد، گروهی دیگر خواستار رویکردی متعادل با هدف اجتناب از تشدید تنش شده‌اند.

نفتالی بنت، وزیر دفاع و نخست‌وزیر سابق اسرائیل، با انتشار پستی در شبکه اجتماعی ایکس دفع حملات موشکی و پهپادی ایران را برای پیروزی کافی ندانسته و گفته برگشت بازدارندگی تنها با تحمیل «هزینه‌ای دردناک» به ایران ممکن خواهد شد.

آقای بنت با رد این ادعا که مقامات تهران قصد حمله‌ای «نمایشی و کنترل‌شده» را داشته‌اند، نوشت: «وقتی برای زدن اسرائیل همزمان ۳۵۰ پرتابه شلیک می‌کنید و از سه نوع سلاح اساسی متفاوت شامل موشک‌های کروز، موشک‌های بالستیک و پهپاد بهره می‌گیرید این یعنی شما به دنبال نفوذ به دفاع اسرائیل و کشتن اسرائیلی‌ها هستید.»

وزیر دفاع سابق اسرائیل با بیان اینکه اسرائیل در ۳۰ سال گذشته اشتباهی استراتژیک کرده است نوشت: «ما همیشه با بازوهای اختاپوس می‌جنگیدیم، اما به سختی به سر ایرانی آن هزینه‌ای تحمیل می‌کردیم. این معادله اکنون باید تغییر کند: حزب‌الله یا حماس به اسرائیل راکت شلیک کرد؟ تهران تاوان پس خواهد داد.»

آقای بنت با اشاره به اینکه دشمن اسرائیل «رژیم ایران است نه مردم شگفت‌انگیز ایران»، خواستار اتحاد غرب برای براندازی حکومت جمهوری اسلامی با استفاده از «مجموعه‌ای از اقدامات نرم و هوشمندانه و بدون نیروی نظامی» شد.

نخست‌وزیر سابق اسرائیل همچنین نوشت: «ما از کسی نمی‌خواهیم که برای ما بجنگد. ما کار را انجام خواهیم داد، اما انتظار داریم که متحدان‌مان از ما حمایت کنند.»

اظهارات نفتالی بنت در حالی است که پیشتر بنی گانتس، وزیر کابینه جنگ، بعدازظهر یکشنبه واکنش فوری از سوی اسرائیل را رد کرده بود.

آقای گانتس گفت: «در مواجهه با تهدید ایران، ما یک ائتلاف منطقه‌ای می‌سازیم و هزینه آن را با روش مناسب و در زمان مناسب به ایران تحمیل می‌کنیم. با این روش در برابر میل دشمنان جهت آسیب رساندن به ما، متحدتر و قوی‌تر می‌شویم».

در واکنش به اظهارات بنی گانتس، ایتامار بن گویر وزیر امنیت ملی اسرائیل گفت که تنها راه ایجاد بازدارندگی کنار گذاشتن «خویشتن‌داری و تناسب» است. وی اضافه کرد که این مفاهیم «در ۷ اکتبر از دنیا رفتند».

بتسالل اسموتریچ، وزیر دارایی اسرائیل، نیز با انتقاد از اظهارات آقای گانتس گفت که اکنون زمان «بازگرداندن بازدارندگی» است. همزمان میکی زوهار وزیر فرهنگ و ورزش اسرائیل با انتشار بیانیه‌ای از آنچه او «پاسخ ضعیف به تجاوز ایران» خواند انتقاد کرد. وی گفت: «پاسخ ضعیف به تجاوز بی‌سابقه ایران، ادامه مفهوم منسوخ منطق معقول در مواجهه با تروریست‌های وحشی است.»

آقای زوهار خطاب به بنی گانتس اضافه کرد: «این منطق در برابر حماس شکست خورد و ما به هفتم اکتبر رسیدیم. در برابر حزب‌الله که مدام به ما حمله می‌کند و مجبور شدیم برایش ساکنان شهرک‌های شمالی را تخلیه کنیم شکست خورد و در برابر ایران که در حمله مستقیم به اسرائیل تردیدی به خرج نداد نیز شکست خواهد خورد.»

در سوی مقابل یوآو کیش، وزیر آموزش از حزب لیکود، با بیان اینکه حمله شنبه شب به اسرائیل «فضایی برای مانور و انعطاف استراتژیک» داده است از کابینه جنگ خواست روی غزه و حماس تمرکز کند. وی گفت: «این کار درست و هوشمندانه‌ای است. زمان ایران فرا خواهد رسید.»

دنی دانون، از اعضای حزب نخست‌وزیر در کنست، نیز گفت اظهارات آقای گانتس «نماینده احساسات بسیاری از اعضای لیکود است». وی اضافه کرد که ما نمی‌توانیم آنچه را اتفاق افتاده نادیده بگیریم، اما «تصمیم به واکنش بر اساس فشار سیاسی را مفید نمی‌‌دانم».

منابع داخلی اسرائیل می‌گویند هرچند احساسات درون حزب لیکود عمدتاً به نفع حمله تلافی‌جویانه است، با این حال در نحوه انجام این کار اتفاق نظری وجود ندارد. این در شرایطی است که اعضای اپوزسیون عمدتا از رویکردی مشابه رویکرد آقای گانتس حمایت می‌کنند.

یائیر لاپید، رهبر اپوزیسیون، با انتقاد شدید از بنیامین نتانیاهو گفت: «این دولت، این نخست‌وزیر، به یک تهدید وجودی علیه اسرائیل تبدیل شده است. آنها قدرت بازدارندگی اسرائیل را نابود کردند.»

آقای لاپید اضافه کرد: «متحدان ما نیز این ضعف را حس می‌کنند. من هفته گذشته در واشنگتن با مقامات ارشد دولت آمریکا دیدار کردم. آنها از این دولت به خاطر بی‌مسئولیتی، فقدان حرفه‌ای‌گری، مدیریت ناموفق و همینطور ناسپاسی‌اش وحشت کرده‌اند.»

در مقابل حزب بنیامین نتانیاهو، لیکود، با صدور بیانیه‌ای به این اظهارات یائیر لاپید واکنش نشان داد و گفت: «لاپید که قرارداد تسلیم شرم‌آوری را با حزب‌الله امضا کرد... فردی نیست که بتواند موعظه کند. نخست‌وزیر نتانیاهو تهدید ایران را ده‌ها سال پیش شناسایی کرد و از آن زمان تاکنون رهبری یک کارزار جهانی را برای جلوگیری از دستیابی ایران به تسلیحات هسته‌ای و تهدید وجودی علیه اسرائیل بر عهده داشته است.»

یورونیوز فارسی




نظر شما درباره این مقاله:


نسرین ستوده: ما جنگ را با هیچ نامی نمی‌خواهیم
سه شنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۳ - Tuesday 16 April 2024
ايران امروز
iran-emrooz.net | Mon, 15.04.2024, 14:31

نسرین ستوده: ما جنگ را با هیچ نامی نمی‌خواهیم





نظر شما درباره این مقاله:


۲۵ فروردین و بعد از آن!
سه شنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۳ - Tuesday 16 April 2024
ايران امروز
iran-emrooz.net | Mon, 15.04.2024, 13:39

۲۵ فروردین و بعد از آن!


احمد پورمندی

۱- خامنه‌ای و سردارانش با ارسال پرتابه‌ها به سوی اسرائیل، به مفهوم دقیق کلمه «گند زده‌اند.» آنها نشان دادند که نه دیگر یک «بازی‌ساز» و یا حتی «بازیگر» که فقط یک «بازی خراب‌کن» هستند که می‌کوشد به زور ماجراجویی ادامه حیات بدهد.

۲- این به اصطلاح «حمله» یک «قمپوز در کردن» و یک رسوایی بود که
- دست خامنه‌ای را به لحاظ نظامی رو کرد و نشان داد که سیستم دفاعی سرداران چیزی بهتر از سیستم تهاجم‌شان نیست و سپاهی که موریانه فساد پایه‌هایش را خورده، یک قدرت پوشالی است که فقط دستش به روی زنان و دختران بی‌گناه، کارگران، معلمان و باز نشستگان حق طلب بلند است.

- خامنه‌ای با تاکید بر اینکه حمله به کنسولگری در سوریه، تجاوز به خاک ایران بوده است و با صدور مجوز تهاجم به خاک اسرائیل، ایران را در مقابل آمریکا، انگلستان و اسرائیل به لحاظ حقوقی خلع‌سلاح کرد و دیگر هیچ مرجع جهانی نمی‌‌تواند پاسخ احتمالی اسرائیل و مداخله احتمالی آمریکا را محکوم کند.

- افزایش شدید قیمت ارز و طلا، ریزش بورس و صف‌های طولانی در پمپ بنزین‌ها نشان دادند که مردم هیچ اعتمادی به حکومت ندارند و از این ماجراجویی احمقانه حمایت نمی‌‌کنند.

۳- مستقل از شکل واکنش اسرئیل، نتانیاهو و کابینه جنگی او از این فرصت طلایی که ج.ا. در اختیارشان قرار داد، حداکثر استفاده را خواهند کرد و خامنه‌ای که بازی دیشب را باخت، باید منتظر ضربات سنگین و کاری تازه‌ای از سوی اسرائیل و متحدانش باشد.

۴- آمریکا و اروپا امنیت اسرائیل را امنیت خود می‌دانند. در فضای بعد از حمله ج.ا. دست نتانیاهو بسیار بازتر شده است تا جریانات ناراضی در غرب را هم مجبور به سکوت و حمایت از تداوم سیاست نسل‌کشانه در غزه کند و هم‌زمان، آنها را در یک گوشمالی جدی خامنه‌ای، با خود همراه سازد.

۵- حکومت سعی می‌کند این توهم را به حامیانش بفروشد که چین و روسیه متحدان راهبردی ج.ا. هستند. این دو کشور اما، با استفاده از درماندگی ج.ا. مناسبات بسیار ناعادلانه سیاسی و اقتصادی را به کشور ما تحمیل کرده، با کارت ج.ا. به عنوان یک «بازی خراب‌کن» بازی می‌کنند. حمایت استراتژیک چین و روسیه از ج.ا. فقط یک سراب است.

روسیه، پس از شکست مخالفان و بقای بشار اسد در حکومت، به ج.ا. به چشم یک رقیب و مزاحم در سوریه نگاه کرده، عملا آسمان این کشور را برای کوبیده شدن سپاه به دست هواپیما‌های اسرائیل باز گذاشته است. اصلا بعید نیست که دامنه همکاری‌های اطلاعاتی آنها با اسرائیل بسیار گسترده‌تر باشد.

احتمالا دومینوی فروپاشی محور مقاومت از سوریه آغاز شده است. آمریکا، اسرائیل و کل دنیای غرب، بر سر نابودی یا بی‌اثر کردن نیابتی‌ها و سرپنجه‌های ج.ا. در منطقه، همداستان هستند. حوادث باب‌المندب، اراده غرب برای زدن سرپنجه‌ها را تقویت کرده است.
۶- محور سیاست ملی و فراحزبی آمریکا در مقابل ج.ا. بر دکترین «جنگ سرد» استوار است. تحریم اقتصادی، تحمیل مسابقه تسلیحاتی و زدن سرپنجه‌های منطقه‌ای ج.ا. و پرهیز از ورود به جنگ گرم از جمله عناصر مهم سیاست راهبردی امریکا در مقابل ج.ا. است. فعلا اسرائیل، خواسته یا ناخواسته، ناگزیر است که برنامه‌های خود را در زمین «جنگ سرد» پی بگیرد و از کشاندن ایران به یک جنگ بزرگ منطقه‌ای بپرهیزد.

۷- مستقل از مواضع قدرت‌های جهانی و منطقه‌ای، اگر راهی برای رهایی ایران متصور باشد، کلید آن در دست مردم ایران قرار دارد. بیش از ۸۵ درصد مردم می‌دانند که مشکل چیست و راه حل کدام است. آنها عزم و اراده مبارزه را دارند و نشان داده‌اند که از پرداخت هزینه رویگردان نیستند.

۸- ج.ا. با شتاب به سمت فروپاشی روان است. رسوایی ۲۵ فروردین، روند فروپاشی را تشدید و وارد فاز جدیدی کرده است.

۹- حکومت ج.ا. از یک ائتلاف بزرگ اجتماعی - به تعبیر درست آقای علوی‌تبار- به سمت یک «فرقه یکه‌سالار» و مبتلا به فساد سیستماتیک استحاله پیدا کرده است که بر مبنای «توزیع مجوز غارت در ازای وفاداری به پیشوا»، فعلا بر سر پاست. این استحاله، با ریزش‌های مستمر و بزرگی همراه بوده است.

۱۰- مردم از نیرو‌های سیاسی انتظار دارند که در این شرایط وخیم کشور، دست از فرقه‌گرایی، منافع فردی و گروهی و تنگ‌نظری‌ها بردارند و برای نجات ایران متحد شوند.

۱۱- رسیدن به یک حکومت غیر دینی، منتخب مردم و قابل‌عزل به دست مردم، فصل مشترک خواست اکثریت بسیار بزرگی از شهروندان ایرانی است. این خواست و اجماع بزرگ ملی، پشتوانه سیاست‌ورزی دموکراتیک در ایران است. آزادسازی صندوق رای، برای آنکه اراده ملی در یک انتخابات آزاد مجلس موسسان تجلی یافته، شکل مادی مشخص به خود بگیرد، می‌تواند محور اصلی این سیاست‌ورزی را تعریف کند.

۱۲- به جز تفاهم بر سر «رسیدن به یک حکومت غیردینی، منتخب مردم و قابل‌عزل به دست مردم »، آنچه مسیر تشکیل «جبهه نجات ملی» را هموار می‌کند، نه تفاهم بر سر اهداف مشخص، بلکه توافق بر سر «راه» است.

کسانی که روی قدرت‌های خارجی حساب راهبردی باز کرده‌اند، آنها که به دنبال قیام و انقلاب قهرآمیز هستند و جریاناتی که به این یا آن شخص یا دسته حکومتی امید بسته‌اند، راهشان جداست و نمی‌‌توانند در جبهه‌ای حضور داشته باشند که به جامعه مدنی، جنبش‌های اجتماعی و نافرمانی‌های مدنی متکی است، خشونت‌پرهیز است، به گذار مرحله به مرحله از ج.ا. باور دارد و به دنبال انتخابات آزاد است.

۱۳- در شرایط فعلی شعار «رفراندم قانون اساسی» به دلیل قدرت فراگیری، غیرحذفی بودن، بهره‌مندی از توجیه حقوقی نیرومند و نقش تعرضی و فیصله‌بخش آن، می‌تواند ترسیم‌گر راهی باشد که «جبهه نجات ملی» حول آن شکل بگیرد.

۱۴- خامنه‌ای با پافشاری مجدد بر ضرورت مقابله با بی‌حجابی، دو پیام روشن را مخابره می‌کند.
پیام نخست، پیام اعلان جنگ و خطاب به آن ۸۵ درصد از ایرانیانی است که تصمیم خود را گرفته‌اند و به دنبال عبور از این نظام هستند: به شما امیدی ندارم، اما اجازه نمی‌‌دهم که از اوضاع بحرانی تشدید شونده، برای عرض اندام استفاده کنید.
و پیام دوم متوجه عقب مانده‌ترین لایه‌های طالبانی است: تا حامی حکومت هستید، حکومت از سکسیسم و ناموس‌پرستی شما پشتیبانی می‌کند.


نظر خوانندگان:


■ در بند ۱۳ /”کسانی که روی قدرت خارجی حساب راهبردی باز کرده‌اند”. اگر ممکنه این را باز کنید. چون در مورد حمایت غرب از اپوزیسیون از دید برخی “چپ”ها عامل بیگانه بودن است. معتقدم بدون حمایت بی‌دریغ غرب از خمینی و طرفدارانش امکان نداشت حکومت شاه سقوط کند. حمایت غرب از اپوزیسیون را برخی‌ها برابر با “حمله نظامی” می‌دانند. حال اگر قدرت‌های غربی بر رفتن نظام خامنه‌ای اجماع کنند و حمایت بی‌دریغ کنند از اپوزیسیون از امکانات رسانه‌ای تا مالی برای بر سر کار امدن دولتی لیبرال، شما به شخصه مخالف این کمک هستید؟ خودتان نیک میدانید چپ طرفدار روسیه، فقط کمک از روس‌ها را حلال می‌دانند و کمک از غرب حرام مطلق است.
در بند ۱۳ / راه کار های عملی شدن رفراندام قانون اساسی که خیلی از اصلاح‌طلبان رانده شده از حکومت، هم شعارش را می‌دهند را بیشتر باز کنید. شما که مبارزه خشونت‌پرهیز را مدنظر دارید آیا در خامنه‌ای و بیت و سپاه، این ظرفیت را می‌بینید که عقب نشینی کند و اجازه رفراندوم را بدهد؟ در حکومت شاه با آمدن بختیار معلوم شد ظرفیت پذیرش و عقب‌نشینی در او بود. آیا در صورت قتل عام مردم توسط حکومت، دست بردن به سلاح و دفاع مشروع مردم را نمی‌پذیرید؟ من کوچکتری ظرفیتی بر عقب‌نشینی این حکومت با ساختار کنونی را نمی‌بینم. مگر شش ماه در سوریه تظاهرات مسالمت‌آمیز نبود؟رژیم جنایت پیشه اسد فقط زد و کشت. مردم مجبور شدند به مقاومت مسلحانه دست بزنند. اگر حمایت سپاه قدس و بعد پوتین نبود تا حالا اسد صد کفن پوسانده بود.
محمد.ت


■ ضمن ابراز تفاهم با بسیاری گزاره هایی که آقای پورمندی ابراز کرده به نظر من آنجا که به ارائه نظر اثباتی برای برون رفت از این شرایط می رسد بکلی یا به بیراهه می رود و یا دچار درهم اندیشی است و همچنان همراه است با بدآموزی ها و درک از برخی مقوله ها در چارچوبی اصلاح طلبانه.
- در بند ۱۱ از “آزادسازی صندوق رای” سخن می‌رود به عنوان “محور اصلی سیاست‌ورزی” و “آزادسازی صندوق رای، برای آنکه اراده ملی در یک انتخابات آزاد مجلس موسسان تجلی” یابد. پاسخی گذر نکرده از نظام و به باور من اصلاح‌طلبانه به همان مشکل و پرسش دیرینه: آیا قرار است در شرایط حضور و سرپا بودن همین نظام هرچند ضعیف شده آن، صندوق رای “آزاد” شود؟ و آیا مجلس موسسان که قرار است نظام جدید را تاسیس کند از دل این صندوق آزاد شده بدست می‌آید؟ آیا پیش شرط آزاد شدن صندوق رای نبود حاکمیت و سلب قدرت از جمهوری اسلامی نیست”؟ صندوق رای زمانی آزاد می شود که کلید زندان، کلید خزانه و تفنگ را از این حکومت بگیری و این یعنی سلب حاکمیت از حکومت، یعنی انقلاب سیاسی. و مگر مردم ما بارها و بویژه در انتخابات اخیر بی اعتباری انتخابات در شرایط حضور این نظام را بیان نکردند؟ حداقل آقای میر حسین موسوی در آخرین بیانیه خود براین تناقض و نقص و ابهام آگاهی داشت و بر آن انگشت گذاشت.
- چند سطر پائین تر در توصیف آنهائی که نمی توانند در جبهه ای موصوف و فرضی حضور داشته باشند از آنها که به دنبال قیام و انقلاب قهرآمیز هستند نام برده شده و بر ضرورت باور به گذار مرحله به مرحله از ج.ا. و دنبال گرفتن انتخابات آزاد تاکید شده است. باز در این گزاره، غیر مستقیم با وجود ده ها تجربه موفق انقلاب خشونت پرهیز بر مترادف بودن انقلاب با خشونت ورزی همان بدآموزی تاریخی اصلاح طلبان تاکید شده و گذار از جمهوری اسلامی مرحله به مرحله و با تکیه بر انتخابات آزاد توصیف و مشروط شده است.
- در مورد بند ۱۳ شعار «رفراندم قانون اساسی» ترسیم‌گر راه توصیف شده تا «جبهه نجات ملی» حول آن شکل بگیرد. پرسش این است اگر در آن شرایط رفراندمی را می‌توان به نظام تحمیل کرد و به رای همگانی گذاشت چرا رفراندم “جمهوری اسلامی آری یا نه” و بعد تشکیل مجلس موسسان و تدوین قانون اساسی جدید مطرح نشود و به جای آن «رفراندم قانون اساسی» نشانده شده است؟
فریدون احمدی


■ محمد.ت گرامی! همانطور که توجه کردید، «باز کردن حساب راهبردی روی قدرت خارجی» را رد کرده‌ام. هیچ نیروی سیاسی جدی نمی‌تواند نسبت به تاثیرات لینک خارجی در تحولات ایران بی‌تفاوت باشد و طبعا تعامل با دولت‌های ذینفع باید بخشی از پروژه راهبردی جبهه نجات باشد. چنین تعاملاتی اما به سه شرط «تعادل در اندازه ها»، «اثبات ضرورت» و «شفافیت کامل» مشروط است و در همه حال نباید نقش تعیین کننده جنبش اجتماعی ایرانیان را تحت الشعاع قرار بدهد. در همین ستون، در زمان جنبش سبز، آقای حسین باقرزاده به مهندس موسوی پیشنهاد کرد که از اوباما بخواهد تا تحریم قطعات یدکی هواپیماهای مسافربری را لغو کند. چنین اقدامی هم با اندازه‌های طرفین تناسب داشت، هم ضروری بود و هم شفاف. اوباما به احتمال زیاد پاسخ مثبت می‌داد و یک بازی برد-برد شکل می‌گرفت.
تعاملاتی از این دست در خدمت جنبش ملی قرار دارند. در مقابل اما، سیاست مجاهدین و سلطنت طلبان را داریم که به قدرت های خارجی متکی می شوند و طبعا سر نوشتی بهتر از احمد چلبی و حامد کرزای نخواهند داشت. کسانی مثل زنده یاد تیمسار احمد مدنی را هم داشتیم که در مقام دبیر جبهه ملی، بدون همه ملاحظات پیش گفته، از سیا پول گرفت و باعث رسوایی شد. امروز روشن شده است که خمینی از اوایل دهه چهل در ارتباط با آمریکایی ها بود و به آنها اطمینان می داد که در صورت پیروزی، ادامه جریان نفت را تضمین خواهد کرد. او در زمانی که حمایت میلیونی مردم را پشت خود داشت، دست بسیار بازی برای مذاکره با غرب و شرق و قطع حمایت آنها از حکومت شاه پیدا کرد. پس اگر به حساب مردم در موقعیتی نظیر خمینی یا موسوی قرار گرفتیم و صاحب اندازه های مطلوب شدیم، می توانیم برای هدایت لینک خارجی در مسیر درست گام برداریم. این البته بسیار متفاوت است با پرسه زدن در راهرو های وزارت خارجه این یا آن کشور و یا باصدام در یک جوال رفتن! در مورد، امکان عقب راندن ولایت فقیه، برعکس شما، من تردید بسیار کمی دارم. اگر جنبش های اجتماعی، رهبری فراگیر و شرایط مساعد بین المللی وجود داشته باشند، بخش بزرگی از نیرو های وابسته به حاکمیت، تداوم حضور سیاسی و اجتماعی در کادر انتخابات مجلس موسسان را بر مقاومت بی نتیجه ترجیح خواهند داد و هسته سخت قدرت چاره ای جز تسلیم به رفراندم نخواهد داشت. البته بر اساس اعلامیه جهانی حقوق بشر، قیام علیه بیداد و ستم حق توده های مردم است ، اما داشتن حق یک چیز است و استفاده از آن چیز دیگر! این حق را باید مثل شمشیر دموکلوس بر بالای گردن حکومت نگه داشت و به او بدون لکنت زبان مداوما یاد آوری کرد که اگر به عقب نشینی و مصالحه تن ندهد، مردم با قیام خود بساطش را جارو می کنند. تهدیدی که تا آخر تهدید بماند، معمولا مفید تر از تهدیدی است که تحقق بیابد!
با ارادت پورمندی


■ فریدون عزیز!
بسیاری از اتفاقات ممکن است بیفتند، به نکاتی در پاسخ به محمد. ت اشاره کرده‌ام. آنچه را من به عنوان «مدل ترجیحی» دنبال می‌کنم، یک «گذار توافقی» از نوع افریقای جنوبی است. ما به حکومت پیشنهاد می‌کنیم که در ازای تن دادن به رفراندم آزاد و پذیرش نتایج آن، بخشی از ساختار سیاسی کشور باقی بماند و به اندازه وزنش حضور داشته باشد و سعی کند تا در قانون اساسی جدید هم دیده شود. رساندن حکومت به این نقطه، البته کار بزرگ و سختی است، اما حتما راحت تر از سرنگونی یا برکناری یا تسلیم بی قید و شرط آن است. برای تحقق این سناریو، علاوه بر وجود جنبش نیرومند اجتماعی، رهبری فراگیر و شرایط مساعد بین المللی، دوران عدالت انتقالی هم باید با پرانتر های مناسب و به گونه ای تعریف شود که به مانع تحقق توافق بدل نگردد. اگر این پیروزی بدست آید و قانون اساسی کنونی در رفراندم رد شود، گام اول و مهم ترین گام در فرایند گذار برداشته می شود و راه برای فراخوان مجلس موسسان و تدوین قانون اساسی جدید. باز خواهد شد تا گام دوم در گذار هم برداشته شود. البته بعد از تشکیل مجلس موسسان و غلبه بر همه تنش های احتمالی هم هنوز راه درازی تا استقرار دموکراسی با دوام در پیش خواهد بود که گام های بعدی را اجتناب ناپذیر می کند. پس اولا- روشن است که در این مدل ترجیحی، رفراندم در انتهای یک مرحله حیاتی و مهم ترین مرحله مبارزه و در شرایط « حاکمیت دوگانه» و در آغاز مرحله بعدی و فراخوان مجلس موسسان نشسته است و ثانیا- نهادی آنرا برگزار می کند که مورد قبول صاحبان کلیدخزانه و زندان از یک طرف و نمایندگان مردم حاضر در صحنه، از طرف دیگر باشد. در مورد سوال رفراندم، یک تمایز ظریف اما مهم میان رفراندم « جمهوری اسلامی، آری یا نه؟» و « قانون اساسی، آری یا نه؟» وجود دارد. در اولی دو قطبی سازی شدید است و شما می خواهید تکلیف بخشی از قانون اساسی بعدی را از پیش به رای بگذاری. در دومی شما این امکان را به همه از جمله باورمندان به جمهوری اسلامی می دهید که در وزن کشی مجلس موسسان شرکت کنند. در عین حال، اولی بیشتر یک آکت سیاسی است که پایان یک نظام را اعلام می کند و دومی می تواند یک روند تدوین قانون اساسی جدید در دوران مبارزه را سازمان بدهد که در آن مردم با مشارکت فعال آموزش می بینند و رابطه مردم و قانون اساسی شکل می گیرد و در انتهای روند، با لغو قانون اساسی، زمینه برای تصمیم گیری ملی، از جمله در مورد شکل نظام مهیا می شود.
در اخر، من شیطان‌سازی از اصلاح طلبی و اصلاح‌طلبان را مناسب نمی‌دانم و تصور می‌کنم که این جریان می تواند زیر هژمونی گذار طلبی، در روند گذار توافقی نقش مثبتی بازی بکند. با ولخرجی های دوران کودکی، سرمایه کافی برای به زانو در آوردن اختابوس حاکم فراهم نخواهد شد.
زنده باشی احمد


■ ۱- بند ۱۱ و ۱۲ بیان خواستگاه حداقلی جنبش است و در کلیات آن تردیدی نیست به تصور من در برگیرنده اکثریت مردم ایران و جنبش اپوزسیون است.
۲- توضیح برخی عزیزان در مورد گذار مرحله‌ای بدون خشونت و تضاد آن را با ماهیت ج.ا. درک می‌کنم. به تصور من حلقه گم شده در توضیحات قبلی وجود یک آلترناتیو قوی و مطرح است، چیزی که امروز وجود ندارد، چیزی که ما صحبتش را می‌کنیم. اگر چنین آلترناتیوی متولد شود، رشد کند، و به بنیه‌ای که می‌خواهیم برسد، معادلات در فضای سیاسی ایران نیز تغییر می‌کند. هر چقدر طیف وسیع‌تری حامی “جبهه متحد ملی” باشند امکان تغییرات بدون خشونت (یا کم خشونت) بیشتر خواهد بود.
۳- تاکید بر اصل خشونت پرهیزی از ضروریات است. خشونت پرهیزی اصلی ترین تمایز بین خواست مردم و ماهیت ج.ا. است و در نگاه جهانیان و تاریخ می‌باید وجه مشخصه جنبش آزادیخواهی و بالطبع “جبهه واحد ملی” باشد. اگر چه مقابله مردم با ج.ا. همیشه توام با خشونت خواهد بود، شکی نیست، و در موقعیتی شاید دفاع از خود درست باشد. این تغییری در ماهیت خشونت پرهیز ایجاد نمی‌کند. اما جبهه هرگز بدنبال تاکتیک (یا استراتژی) نبرد مسلحانه نیست، برای مثال آزاد کردن یک منطقه و جنگیدن با ج.ا. جایی در رویکرد جبهه ندارد.
۴- پورمندی عزیز توضیح کامل در مورد کمک خارجی داد. در تایید نظراتش، کمک خارجی زمانی که عاری از هرگونه تعهد باشد نه تنها مجاز بلکه شایسته است. اساسا از وظایف جبهه جلب حمایت جهانی است، این حمایت طبعا مبدل به کمک هم میشود، اما حمایت یکسویه از طرف یک نیرو که مستلزم جهتگیری خاصی باشد متضاد سیاست جبهه است. بطور بی پرده جنبش مردم ایران باید از حمایت یکپارچه غرب بر خوردار باشد. نه یک نیرو یا سیاست خاصی در غرب، بلکه کلیت جامعه مدنی غرب. حتی در مورد روسیه مهم است که سیاست مقابله و ضدیت در پیش نگیرد. دشمنی عملی و فعال روسیه بدلیل حساسیت های منطقه ای نه امروز و نه در آینده به صلاح ایران نیست.
موفق باشید، پیروز.


■ درود بر دوستان، نگارنده در همان بند ۳ گیر کرده ست که آقای پورمندی چنین فرموله کرده ست: ۳  مستقل از شکل واکنش اسرئیل، نتانیاهو و کابینه جنگی او از این فرصت طلایی که ج.ا. در اختیارشان قرار داد، حداکثر استفاده را خواهند کرد...(نقل از همین نوشتار)
فکر می‌کنم تا همین جای ماجرا، جمهوری نکبت اسلامی خدمت بزرگی به نتانیاهو، اسرائیل و قدرتهای حامی آن کرد.
دلیل: بعداز عملیات تروریستی حماس در ۷ اکتبر۲۰۲۴، بیش از ۶ ماه طول کشید تا نتانیاهو، اسرائیل و کشور های حامی آن با عملیات جنون‌آمیز در غزه و کرانه باختری و قتل عام مردم فلسطین افکار جهانی را بر علیه خود و جنگ تغییر دادند و نتانیاهو و احزاب ائتلافی دست راستی در اسرائیل در ضعیف‌ترین موقعیت قرار گرفتند.
عملیات حساب شده‌ی اسرائیل در کنسولگری ایران در سوریه اولین حمله‌ی اسرائیل به نبروهای ایران در بیرون از مرزها نبود و حتی به اعتراف رژیم اسلامی دانشمندان اتمی ایران در خاک ایران هم توسط اسرائیل ترور شدند و سابوتاژهائی در تاسیسات نظامی ایران صورت گرفته بود.
اسرائیل با این عملیات در کنسولگری سوریه توانست ایران را وادار به واکنش علیه خود نماید . این حماقت حکومت اسلامی ایران با هر منطقی بنفع اسرائیل تمام شد و در همین چند روز بعداز ۲۵ فرودین جمهوری اسلامی در افکار عمومی جهان بجای اسرائیل قرار گرفت. جمهوری اسلامی که با مواضع ماورای افراطی خود همیشه سنگ مردم فلسطین و بین المقدس را به سینه سده ست در عمل به مردم بی دفاع فلسطین خیانت کرد و خونهای ریخته شده در این ۶ماه توسط اسرائیل و حماس را تبدیل به «آتش بازی» موشکی کرد. رسانه ای جهانی با کمال میل از این بلاهت برای «تلطیف» موقعیت نتانیاهو و اسرائیل استفاده می کنند.
مهم نیست که بر خلاف نظر آاقای پورمندی در بند ۳ «نتانیاهو و کابینه جنگی او از این فرصت طلایی که ج.ا. در اختیارشان قرار داد، حداکثر استفاده بکنند یا نکنند» بجای گمانه نی به چرائی واکنش جمهوری اسلامی فکر کنیم که بار اول نیست و بار آخر هم نخواهد بود.
در ماجرای گروگان گیری سال ۵۸ در سفارت آمریکا دیدیم که خمینی و ریگان سر ِ تمام ِ جهان کلاه گذاشتند .تا در سال ۱۳۶۵ معلوم شد که آنها چه معامله ی کثیفی انجام دادند. عجله نکنیم علیه جنگ بی قید و شرط تلاش کنیم وگرنه زمینه ای برای هیچ انتخاباتی فراهم نخواهد شد.
با احترام هومن دبیری


■ آقای پورمندی گرامی قسمت اول” اگر این پیروزی بدست آید و قانون اساسی کنونی در رفراندم رد شود” رفراندوم انجام شده و میماند بزیر کشیدن حکومت و قانون اساسی جدید و رفراندوم آن بعد از نبود این نظام توتالیتر. درصد باخت بازی در زمین اصلاح طلبان بالاست و باید از گذشته درس گرفت آقای خاتمی اصلاح طلب از حمله به اسراییل حمایت کرد. در آفریقای جنوبی شما با یک حکومتی که به هر صورت بویی از سنت های دمکراتیک اروپا برده و صاحب عقل و منطقی بود، طرف بودید. ما در جامعه مان با مشتی آدم خوار طرفیم. “مورد قبول صاحبان کلید خزانه و زندان از یک طرف و...” به شوخی تلخی شبیه است تا نقشه و آرزو برای گذار به دمکراسی. حمله حکومت به اسراییل هم محاسبه شده است: راضی نگه داشتن طرفداران و واکنش اسراییل و ایجاد شرایط جنگی برای قلع و قمع در خیابان و زندان. حمله اسراییل که بدتر از جنگ ایران و عراق نخواهد بود و چند جا را هم که برای گوشمالی دادن بزنند در محاسبات حکومت از قبل بوده و برایش در ازای سرکوب جامعه مدنی مهم نیست. بحران و جنگ برای این جانوران درنده نعمت بوده و هست. ملت ایران باید برای بدست آوردن کلید خزانه و زندان بپا خیزند و از آن خاک دفع شر کنند.
با احترام سالاری


■ با درود فراوان به آقای پورمندی برای نوشته ارزشمندشان.
چند نکته از تحلیل جناب پورمندی را میتوان به نحو دیگری بیان کرد و از آن برای بسط دامنه بحث کمک گرفت:
- خامنه ای علیرغم آگاهی از هزینه های سنگین برخوردهای نظامی مستقیم با اسرائیل مجبور شد برای جلوگیری از سقوط کامل اعتبار و نفوذ کلام خود نزد طرفداران رژیم در داخل و نیروهای نیابتی در خارج کشور دست به حرکت شبه انتحاری حمله مستقیم به اسرائیل بزند؛ هر چند برای حداقل کردن خطر جنگ تمام عیار با تمهید مقدماتی حمله را به یک نمایش حرکت تلافی جویانه تقلیل داد.
- احتمالا خامنه ای به دلیل ناآگاهی از پیشرفتهای فناوری تسلیحات و صنایع مدرن نظامی در جهان از یکسو و ادعاهای فرماندهان ناآگاه و جاه طلب سپاه از سوی دیگر قدرت موشکی ایران را بسیار بیشتر از واقع براورد کرده بود (ادعای با خاک یکسان کردن تل آویو وحیفا در صورت وقوع جنگ). شاید حوادثی مانند ساقط کردن پهباد پیشرفته آمریکایی و به آتش کشیدن انبارهای نفت آرامکو از طریق حوثی های یمن در زمان ترامپ هم که واکنشی از سوی آمریکا نداشت این توهم را در او دامن زده بود. بهمین دلیل ممکن است از ملاحظه بی اثری قدرت موشکی خود دچار شوک شده باشد. اینک و با مشاهده بی اثری قدرت موشکی خود در برابر اسرائیل وضعیتی مانند موقعیت پوتین بعد از حمله به اوکراین قرار گرفته است؛ که فکر میکرد ارتش روسیه قادر است در کمتر از یک هفته کیف را اشغال و دولت اوکراین را تغییر دهد.
- خامنه ای اینک با مواجهه با این واقعیت که قدرت موشگی او قادر نیست آسیبی به اسرائیل وارد کند (و این واقعیت که دیگران هم اینرا فهمیده اند) و اینکه در منطقه و در دنیا ائتلافی واقعی نظامی با شرکت کشورهای عربی بر علیه او شکل گرفته و هیچ کس اعم از روسیه و چین از او حمایت نکرده اند و بنابراین فاقد قدرت بازدارندگی شده است در سیاست خارجی نرمتر خواهد شد و تلاش خواهد کرد با بایدن به مصالحه ای هر چند از موضع ضعف دست یابد. از آنجا که بایدن هم در سال انتخابات به چنین مصالحه ای نیاز دارد بعید نیست به شکلی شاهد احیاء برجام، البته با مختصات کنونی، باشیم.
- در داخل بر عکس خامنه ای سعی خواهد کرد از طریق تبلیغات دیوانه بار در صدا و سیما و مطبوعات دولتی و بکارگیری مداحان و آخوندهای حکومتی از یک سو و نشان دادن نیروهای انتظامی در خیابانها و ایجاد جو رعب و وحشت به بهانه تحمیل حجاب اجباری بر زنان و برخورد با نویسندگانی که سیاست جنگ طلبانه و شکست مفتضحانه خامنه ای را زیر سئوال میبرند و احضار و زندانی کردن فعالان سیاسی اجتماعی مخالف رژیم مانع از تنویر افکار عمومی نسبت به افتضاحات سیاست خارجی او و گسترش اعتراض ها شود.
- تلاش های رژیم برای کنترل نارضایتی ها موفقیت آمیز نخواهد بود به این دلیل که هم آمریکا و هم اروپا با ارجاع به حمله ج. ا. به اسرائیل برای کنترل رژیم به تحریم های شدیدتری روی خواهند آورد که منجر به تورم بیشتر و رکود اقتصادی بزرگتر و فرار سرمایه های مالی و انسانی نمایانتری خواهد شد مگر اینکه رژیم در چارچوب یک معاهده برجامی خفت آور بمراتب ننگین تر به اصطلاح نرمش قهرمانانه تازه ای به خرج داده از ادعاهای خود در صنعت نیروی هسته ای کوتاه آمده و تعهدات دیگری از نظر محدودیت برنامه های موشگی و قطع حمایت از نیروهای نیابتی بخصوص حزب الله بدهد. حالت حدی این سیاست به دلیل از بین رفتن کلی اعتبار و آبروی رژیم نزد طرفداران خود و فروپاشی محتوم آن، آنهم در زمانی که دولت افراطیون ولایی سرکار است، بعید بنظر میرسد ولی حالتی بینابین محتمل است.
-حال با توجه به این شرایط اگر رهبری اپوزسیون میتوانست با مردم ایران گفتگو کرده و به آنها نشان میداد که تا رژيم منحط ولایت فقیه بر سر کار است گرفتاریها و فلاکتهای ملت ایران پایانی نخواهد داشت و ایران از بحرانی به بحران دیگر خواهد افتاد و این ایده را مطرح میکرد که بهترین شیوه خشونت پرهیز انحلال این رژیم با رفع هر گونه حقانیت حکومت آخوندها از طریق برگزاری یک رفراندم قانون اساسی است، موفقیت بزرگی حاصل می شد.
- نکته اینجا است و سئوال می شود که مگر میتوان در کشوری که یک حکومت دینی تمامیت خواه حاکم است رفراندم قانون اساسی برگزار کرد؟ آنهم در شرایطی که ملت فقدان مشروعیت او را در انتخابات اخیر بارها به روشنی نشان داده است. هم رژیم و هم مردم نتیجه چنان رفراندمی را به خوبی میدانند که نه به ج. ا. خواهد بود و بنابراین امکان ندارد رژیم زیر بار آن برود. پاسخ آن است که مسلم است که رژیم مایل به چنان رفراندمی نیست اما باید آنرا بر زامبی های حاکم بر تهران تحمیل کرد. -بزعم نگارنده تحمیل رفراندم قانون اساسی بر رژیم ممکن می بود بشرطی که ما دارای یک اپوزسیون آگاه و وظیفه شناس بودیم که حداقل میتوانست در این مورد بخصوص با هماهنگی و اتفاق نظر عمل کند. این اتفاق نظر میتوانست به طریق زیر باشد:
۱) اعلام یک کنفرانس عمومی (مجازی آنلاین) با شرکت رهبران اپوزسیون (اعم از پادشاهی خواهان، جمهوری خواهان و تحول خواهان داخل کشور که آشکارا گذار از ج. ا. با روش های مسالمت آمیز را پذیرفته و اعلام کرده اند). زمان و نحوه برگزاری کنفرانس با مذاکرات نمایندگان تشکل ها و شخصیتهای سیاسی اپوزسیون تعیین می شود.
۲) بحث در کنفرانس و انتشار و اعلام نتایج آن به مردم ایران و جهان در بیانیه پایانی کنفرانس که اوپوزسیون رفراندم قانون اساسی را بهترین شیوه تعیین تکلیف رژیم نا مشروع حاکم بر کشور میداند.
۳) تعیین یک گروه کاری (Task force) برای تمهید مقدمات برگزاری رفراندم آنلاین قانون اساسی برای ایرانیان داخل و خارج از کشور.
۴) فعالیت گروه کاری برای فراهم کردن مقدمات برگزاری آنلاین رفراندم (با فناوریهای نوین ارتباطات و اینترنت کاملا امکانپذیر است)، اعلام زمان برگزاری رفراندم و آگاهی دادن به ایرانیان داخل و خارج از کشور نسبت به زمان و نحوه شرکت در رفراندم.
۵) برگزاری رفراندم با نظارت سازمانهای ذیربط و حقوق بشر شناخته شده در جهان و اعلام نتایج آن که به احتمال قریب به یقین نه به ج. ا. با فاصله زیاد خواهد بود. با فرض برگزاری موفقیت آمیز این رفراندم واضح است که رژیم آنرا نپذیرفته برگزاری رفراندم را غیر قانونی و برگزار کنندگان را وابسته به قدرتهای خارجی قلمداد خواهد کرد و ... اما کیست که ارزش و اهمیت بزرگ این کار را در گذار به دموکراسی در ایران درک نکند. بعد از برگزاری موفقیت آمیز چنان رفراندمی اپوزسیون میتواند با استناد به آن مثلا با تدوین یک قانون اساسی مترقی مبتنی بر اعلامیه جهانی حقوق بشر به مسیر حرکت به استقرار دموکراسی در کشور را هموار کند.
خسرو


■ @آقای دبیری عزیز! من ننوشته‌ام که «نتانیاهو و کابینه جنگی او از این فرصت طلایی که ج.ا. در اختیارشان قرار داد، حداکثر استفاده بکنند یا نکنند» آنچه نوشتم ، همان است که در بخش نخست کامنت شما آمده است و شما هم با آن همدلی دارید: «مستقل از شکل واکنش اسرئیل، نتانیاهو و کابینه جنگی او از این فرصت طلایی که ج.ا. در اختیارشان قرار داد، حداکثر استفاده را خواهند کرد»
@پیروز عزیز! سپاسگزارم که با توضیحات تکمیلی، روشنگری کردید.
@ سالاری عزیز! ممنون از کامنت آتشین شما! به جز آنچه در پاسخ به محمد. ت گرامی نوشتم و توضیحات پیروز عزیز، حرف چندانی برای گفتن ندارم. حکومتی که بخش عظیمی از نیروی حامی‌اش ریزش کرده‌اند، در مقابل یک جنبش اجتماعی بزرگ دارای رهبری توانمند، جز تسلیم چاره‌ای ندارد. این کار هرچه زودتر صورت بگیرد، بهتر است. به این منظور، به سود کشور نیست که نیرو های اپوزیسیون با گارد بسته و مطالبه حداکثری وارد میدان شوند و طرف مقابل را در مقابل تنها گزینه « مقاومت تا پای جان» قرار بدهند.
@خسروی عزیز! سپاس از تحلیلی که ارائه دادید. به نظرم بعد از ۲۵ فروردین، شانس دست یابی به توافقی از نوع برجام به شدت کاهش یافته و دولت آمریکا، خواسته یا نخواسته، مجبور است که دوز نمدمالی و قورباقه پزی را بالا ببرد، تحریم ها را شدیدتر کند ، مکانیسم ماشه را فعال نماید، فشار برای حذف نیابتی ها را تشدید کند و در صورت لزوم ، به ناامنی در مرز های شرقی ایران هم اشتیاق نشان بدهد. طرح رفراندم مجازی یا موازی، ایده ای خوب ، قابل اجرا و اعتبار و وحدت آفرین است، بدون آنکه بتواند جایگزین رفراندم واقعی، در میدان و در شرایط « حاکمیت دوگانه » بشود. این دومی، نقطه عطف اصلی در روند گذار از ج.ا. به نظام نوین است و در داخل از سوی سبز های حامی مهندس موسوی، ملی-مذهبی ها و اصلاح طلبان رادیکال پشتیبانی می شود.
با ارادت و مهر پورمندی





نظر شما درباره این مقاله:


خبرگزاری قوه قضائیه از اعلام جرم علیه حسین دهباشی
سه شنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۳ - Tuesday 16 April 2024
ايران امروز
iran-emrooz.net | Mon, 15.04.2024, 11:03

خبرگزاری قوه قضائیه از اعلام جرم علیه حسین دهباشی





نظر شما درباره این مقاله:


پایان یک دوره؟ / احمد زیدآبادی
سه شنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۳ - Tuesday 16 April 2024
ايران امروز
iran-emrooz.net | Mon, 15.04.2024, 10:47

پایان یک دوره؟ / احمد زیدآبادی





نظر شما درباره این مقاله:


بحران اقلیمی بلای جان انسان‌ها
سه شنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۳ - Tuesday 16 April 2024
ايران امروز
iran-emrooz.net | Mon, 15.04.2024, 10:34

بحران اقلیمی بلای جان انسان‌ها


یک مقام سازمان ملل خواستار اقدام سریع‌تر و بودجه بیشتر برای مقابله با بحران اقلیمی شد؛ چراکه به گفته او اکنون فرصت جهان در این زمینه اندک است.

به گزارش تجارت‌نیوز، سایمون استیل دبیر اجرایی تغییرات اقلیمی سازمان ملل هشدار داد بشریت فقط دو سال فرصت دارد تا با کاهش چشمگیر انتشار گازهای گلخانه‌ای، از بحران اقلیمی و فاجعه آب‌وهوایی جلوگیری کند. او تاکید کرد که این امر مستلزم اقدام فوری و افزایش قابل توجه بودجه برای مقابله با این بحران است.

دولت‌های جهان با ضرب‌الاجل ۲۰۲۵ برای برنامه‌های جدید و قوی‌تر به منظور مهار آلودگی کربن مواجه هستند، تقریباً نیمی از جمعیت جهان در انتخابات امسال رأی می‌دهند و نشست‌های مالی مهم جهانی اواخر این ماه در واشنگتن برگزار می‌شود.

سایمون استیل، دبیر اجرایی تغییرات اقلیمی سازمان ملل، می‌گوید: «می‌دانم هشدار من ممکن است اغراق‌آمیز به نظر برسد، اما اقدام در دو سال آینده ضروری است. ما هنوز فرصتی برای کاهش انتشار گازهای گلخانه‌ای با نسل جدیدی از برنامه‌های ملی آب‌وهوا داریم. اما اکنون به این برنامه‌های قوی‌تر نیاز داریم.»

او در اشاره‌ای نه‌چندان پنهان به تقویم انتخاباتی امسال پیشنهاد کرد اقدامات اقلیمی فقط مختص افراد قدرتمند نیست.

بیشتر مردم تاثیر بحران اقلیمی را احساس می‌کنند

دقیقاً چه کسی دو سال فرصت دارد دنیا را نجات دهد؟ به اعتقاد استیل، پاسخ همه افراد روی این سیاره استبیشتر مردم خواهان اقدام در زمینه آب‌وهوا در سراسر جوامع و طیف‌های سیاسی هستند، تا حد زیادی به این دلیل که آنها تاثیرات بحران اقلیمی را در زندگی روزمره خود و بودجه خانواده‌شان احساس می‌کنند.استیل می‌گوید: «کاهش آلودگی سوخت‌های فسیلی به معنای سلامت بهتر و صرفه‌جویی هنگفت برای دولت‌ها و خانواده‌ها خواهد بود.»

چالش مالی برای مقابله با بحران اقلیمی

دبیر اجرایی تغییرات اقلیمی سازمان ملل همچنین عقیده دارد در امور مالی به جهش بی‌سابقه‌ای نیاز است.

استیل می‌گوید: «اگر انتشار دی‌اکسید کربن و متان از طریق سوزاندن زغال‌سنگ، نفت‌وگاز طبیعی افزایش یابد یا کاهش شدیدی را آغاز نکند، نابرابری‌های فاحش بین ثروتمندترین و فقیرترین کشورها و جوامع جهان بیشتر می‌‌شود. در این میان، بحران اقلیمی نیز شرایط را بدتر می‌کند و پشت همه این مسائل پول است.»

سخنرانی استیل درست قبل از نشست‌های بانک جهانی و دیگر موسسات انجام شد. گروهی از کشورها به رهبری میا موتلی نخست‌وزیر باربادوس و ویلیام روتو، رئیس‌جمهور کنیا، برای اصلاحات اساسی در سیستم‌هایی که به کشورهای فقیر وام می‌دهند، به‌ویژه آنهایی که تحت تاثیر بلایای آب‌وهوایی آسیب‌دیده‌اند، فشار می‌آورند.

چه باید کرد؟

در ارتباط با این فشار، استیل خواستار جهشی بی‌سابقه در سال جاری در تامین مالی آب‌وهوا شد. او بر لزوم کاهش بدهی کشورهایی تاکید کرد که نیازمند منابع مالی بیشتری هستند؛ چراکه آنها باید به جای آماده شدن و جلوگیری از بحران اقلیمی آینده، ۴۰۰ میلیارد دلار بابت تامین مالی لازم به منظور پرداخت بدهی خود هزینه کنند.

استیل همچنین از گروه‌های مختلف مانند بانک‌ها، سازمان بین‌المللی دریانوردی و گروه ۲۰ خواست کمک‌های مالی بیشتری را به اهداف جلوگیری از بحران اقلیمی اختصاص دهند.

او در ادامه تاکید کرد این کشورها مسئول ۸۰ درصد از انتشارات گرما در جهان هستند.استیل می‌گوید: «رهبری گروه ۲۰ باید در مرکز راه‌حل برای مقابله با بحران اقلیمی باشد؛ همان‌گونه که در زمان بحران مالی بزرگ بود. هر روز وزیران دارایی، مدیران عامل، سرمایه‌گذاران و بانکداران توسعه تریلیون‌ها دلار اختصاص می‌دهند. زمان آن فرا رسیده است که تخصیص این دلارها را از انرژی و زیرساخت‌های گذشته به سمت آینده‌ای پاک‌تر و انعطاف‌پذیرتر تغییر دهیم تا اطمینان حاصل شود که فقیرترین و آسیب‌پذیرترین کشورها سود می‌برند.»

مخالفت‌ها با فرصت ۲ ساله

اما همه موافق نیستند که چنین هشدارهایی در مورد بحران اقلیمی مفید باشد.مایکل اوپنهایمر، استاد روابط بین‌الملل دانشگاه پرینستون، می‌گوید: «دو سال برای نجات جهان حرفی بی‌معنی است. در بهترین حالت، احتمالاً نادیده گرفته می‌شود، در بدترین حالت، نتیجه معکوس خواهد داشت.»

با وجود این، بحران اقلیمی جدی است. بر اساس آمارهای دولت آمریکا، سال گذشته سطوح دی‌اکسید کربن و متان در هوا به بالاترین حد خود رسید، در حالی که دانشمندان محاسبه می‌کنند انتشار دی‌اکسید کربن در جهان ۱.۱ درصد افزایش یافته است.گروه‌های نظارت بر دمای جهانی نتیجه گرفتند که سال گذشته گرم‌ترین سال ثبت‌شده تاکنون بوده است.

آخرین فرصت برای تامین مالی مقابله با بحران اقلیمی

در همین زمینه، آلدن مایر کارشناس آب‌وهوایی، حرف سایمون استیل در مورد مقابله با بحران اقلیمی را کاملاً درست می‌داند.به اعتقاد او، برنامه‌های اقدام کربن ارائه‌شده تا سال آینده تعیین می‌کند که آیا جهان می‌تواند در مسیر کاهش شدید انتشار گازهای گلخانه‌ای مورد نیاز برای جلوگیری از بحران اقلیمی پیش برود یا خیر.مقامات امیدوارند مشکل تامین مالی آب‌وهوایی را برای مقابله با بحران اقلیمی تا پایان سال جاری، زمانی که مذاکرات آب‌وهوایی قرار است در باکو (پایتخت جمهوری آذربایجان) برگزار شود، حل کنند.




نظر شما درباره این مقاله:


اعدام یک زن ۱۹ ساله و شوهرش
سه شنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۳ - Tuesday 16 April 2024
ايران امروز
iran-emrooz.net | Mon, 15.04.2024, 9:23

اعدام یک زن ۱۹ ساله و شوهرش





نظر شما درباره این مقاله:


کامرون: اسرائیل اقدام تلافی‌جویانه انجام ندهد
سه شنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۳ - Tuesday 16 April 2024
ايران امروز
iran-emrooz.net | Mon, 15.04.2024, 9:16

کامرون: اسرائیل اقدام تلافی‌جویانه انجام ندهد


دیوید کامرون، وزیر امور خارجه بریتانیا، از اسرائیل خواست که پس از حمله موشکی و پهپادی جمهوری اسلامی اقدام تلافی‌جویانه انجام ندهد و گفت که اسرائیل باید «هم با دل و هم با سر» فکر کند، زیرا حمله تهران تقریباً یک شکست کامل بوده است.

حمله جمهوری اسلامی با بیش از ۳۰۰ موشک و پهپاد به اسرائیل تنها خسارات اندکی ایجاد کرد، زیرا اکثر آنها توسط سیستم دفاعی گنبد آهنین و با کمک ایالات متحده، بریتانیا، فرانسه و اردن سرنگون شدند. این حمله پس از حمله هوایی منتسب به اسرائیل به ساختمانی در مجاورت سفارت جمهوری اسلامی در سوریه در اول آوریل صورت گرفت.

کامرون در گفت‌وگو با تلویزیون بی‌بی‌سی گفت: «من فکر می‌کنم آن‌ها کاملاً موجه هستند که فکر کنند باید پاسخ دهند زیرا مورد حمله قرار گرفته‌اند، اما ما به عنوان دوست از آنها می‌خواهیم که با سر و دل فکر کنند و در حالی که سخت‌گیر هستند باهوش باشند.»

او گفت که از اسرائیل می‌خواهد که تنش‌ها در خاورمیانه را تشدید نکند.

وزیر امور خارجه بریتانیا همچنین به شبکه اسکای نیوز گفت: «از بسیاری جهات، این [حمله] یک شکست مضاعف برای ایران بود. حمله تقریباً یک شکست کامل بود و آنها به دنیا نشان دادند که با نفوذ بدخواهانه‌شان در منطقه آماده انجام این کار هستند. بنابراین امید ما این است که اقدام تلافی‌جویانه‌ای انجام نشود.»

جمهوری اسلامی اواخر شنبه ده‌ها پهپاد و موشک را از داخل خاک ایران به سمت اسرائیل پرتاب کرد؛ حملاتی که تهران می‌گوید در پاسخ به حمله ۱۳ فروردین به کنسولگری‌اش در دمشق پایتخت سوریه انجام شد و تا بامداد یکشنبه ادامه داشت.

بنی گانتز، وزیر کابینه جنگ اسرائیل، روز یکشنبه ۲۶ فروردین، گفت حکومت ایران بهای حمله به اسرائیل را در زمان مناسب و با روش مناسب خواهد پرداخت.

گانتز با اشاره به خسارات حداقلی ناشی از حمله صدها موشک و پهپاد گفت: حکومت ایران «به قدرت سیستم امنیتی اسرائیل پی برد.»

او همچنین در بیانیه‌ای اعلام کرد که اسرائیل باید «اتحاد راهبردی و همکاری منطقه‌ای» را تقویت کند که به آن فرصت دهد حمله دیروز ایران را پشت سر بگذارد.

او گفت: «ایران یک مشکل جهانی، یک چالش منطقه‌ای و خطری برای اسرائیل است و دیروز جهان در مقابل این خطر به وضوح در کنار اسرائیل ایستاد. نتیجه این است: اسرائیل علیه ایران، جهان علیه ایران. این یک دستاورد استراتژیک است که ما باید از آن برای امنیت اسرائیل استفاده کنیم.»

وزارت امور خارجه اسرائیل نیز با انتشار بیانیه‌ای اعلام کرد جمهوری اسلامی باید هزینه تجاوزگری‌اش را بپردازد.

طبق بیانیه، «هزینه اولیه» حملات حکومت ایران به اسرائیل باید افزودن سپاه پاسداران به فهرست سازمان‌های تروریستی و تحریم جمهوری اسلامی و به‌ویژه برنامه موشک بالستیک آن باشد.

این بیانیه بر حق اسرائیل برای دفاع از خود در برابر جمهوری اسلامی تصریح کرده است.

صدای آمریکا




نظر شما درباره این مقاله:


مصائبِ پرستاران؛ گسترشِ استعفاها از یک شغلِ بسیار سخت
سه شنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۳ - Tuesday 16 April 2024
ايران امروز
iran-emrooz.net | Mon, 15.04.2024, 9:11

مصائبِ پرستاران؛ گسترشِ استعفاها از یک شغلِ بسیار سخت


سال گذشته حدود ۲۰ پرستار در بیمارستان امیراعلم استعفا دادند، که این رقم برای این بیمارستانِ بسیار کوچک، زیاد است. با توجه به این نمونه، اگر بگوییم در بیمارستان‌های بزرگ‌تر آمار استعفا و ترک کار از این رقم بسیار بیشتر است، پُربیراه نگفته‌ایم.

به گزارش خبرنگار ایلنا، اواخر هفته گذشته خبر استعفای دسته جمعیِ پرستاران بیمارستان طالقانی چالوس در رسانه‌ها منتشر شد؛ واکنش‌‍‌ها به این خبر البته متفاوت بود؛ در نخستین ساعات انتشار خبر، مدیر شبکه بهداشت این منطقه آن را تکذیب کرد. چند روز بعد اما رسانه‌ها خبری به نقل از فرماندار منتشر کردند و نوشتند فرماندار خبر این استعفای دسته جمعی را تکذیب نمی‌کند. به فاصله‌ی چند ساعت بعد، خبرگزاری ایرنا نقل قول منتشر شده از فرماندار را تکذیب کرد و به نقل از او نوشت که این استعفا صحت ندارد.

این‌که استعفای دسته‌جمعیِ پرستاران بیمارستان چالوس صحت دارد یا نه، موضوع این گزارش نیست، موضوع، استعفای گسترده پرستاران بیمارستان‌های مختلف طی چند سال اخیر است. خبری که از سوی معاونت پرستاری وزارت بهداشت نیز تائید شده؛ به گفته‌ی محمد عبادی ۱۵درصد از پرستاران به دلیل سختی کار، مشکلات معیشتی یا عوامل دیگر ترک کار می‌کنند.

پرستاری شغل سختی است اما کم و کاستی‌هایِ بسیارِ پرستاران در ایران، سختیِ این شغل را برای آن‌ها دوچندان کرده است. از اضافه‌کار اجباری با حقوقِ ساعتی ۱۶ تا ۲۰ هزار تومان، پرداخت ناچیزِ حقوق برای دو شیفت کارِ سخت و پی در پی، کارانه‌های ناچیز و تعرفه‌های نمایشی گرفته تا توبیخ‌های گاه و بی‌گاه بابت اعتراضات‌شان، از جمله این مصائب است. مصائبی که ظاهرا تمامی ندارد و این را به وضوح می‌توان از اعتراضِ پرستاران در شهرهای مختلف دید.

جدیدترین مورد اعتراض، مربوط به پرستاران بیمارستان‌های گلستان و بقاییِ اهواز و بیمارستان باغملک است؛ آن‌ها روز شنبه، ۲۵ فروردین ماه، در اعتراض به‌ عدم اجرای تعرفه‌گذاری پرستاری، عدم پرداخت فوق‌العاده خاص، اجبار به انجام اضافه کار و مسائل دیگر، مقابل این مراکز درمانی تجمع کردند. پیش از این، در ۲۰ فروردین ماه نیز پرستاران در شیراز، لامرد و یاسوج در اعتراض به دلایلی مشابه، تجمع کرده بودند. این تجمعات البته مربوط به همین ۲۵روزِ اولین ماه سال است و در ادامه‌ی اعتراضات سال گذشته‌ی پرستاران انجام شده است.

اعتراض البته همیشه منجر به تجمع نمی‌شود، گاهی نتیجه‌ی اعتراض را می‌توان در مهاجرت، تغییر شغل و یا همان ترک کار دید، که با استناد به گفته‌ی فعالان این حوزه، طی سالهای اخیر بسیاری از پرستاران و حتی پرستاران رسمی نیز عطای این شغل را به لقایش بخشیده‌اند و ناامید از بهبود اوضاع، کار پرستاری را برای همیشه کنار گذاشته‌اند.

ترکِ خدمت در پرونده و تبعاتِ سختی که پذیرفته می‌شود

محمد شریفی مقدم، دبیر کل خانه پرستار، در گفتگو با «ایلنا» در رابطه با گسترشِ ترکِ خدمت بین پرستاران، به صحبتهای معاونت پرستاری وزارت بهداشت و ترک خدمت ۱۵درصد از پرستاران اشاره می‌کند و می‌گوید: وقتی از ترک خدمت صحبت می‌شود، احتمالا بیشتر باید منظور، ترک خدمت پرستاران رسمی باشد. البته ترکِ خدمت محدود به پرستاران رسمی نمی‌شود و حتی پرستاران شرکتی را هم در بر می‌گیرد، اما خب چون قراردادِ این پرستاران، موقت و کوتاه مدت است معمولا صبر می‌کنند تا موعد قراردادشان سر برسد و بعد کار را ترک می‌کنند. در مورد پرستاران رسمی اما اینگونه نیست؛ آن‌ها وقتی درخواست استعفا می‌دهند، معمولا به دلیلِ کمبودِ نیرو و اینکه موافقت با استعفا به معنایِ‌عدم نیاز به نیرو تلقی می‌شود، با استعفایشان موافقت نمی‌شود و در صورتِ پافشاری بر خواسته‌ی خود وعدم حضور در بیمارستان، ترک خدمت می‌خورند.

شریفی مقدم ادامه می‌دهد: وقتی در پرونده‌ی یک پرستار ترک خدمت ثبت می‌شود، تبعات بدی برای او دارد اما با وجود این تبعات، آمار ترکِ خدمت در بین پرستاران بالاست و این یعنی کسانی که ترک خدمت می‌کنند، دیگر انگیزه‌ای برای کار ندارند و با همه‌ی این تبعات منفی، رفتن را به ماندن ترجیح می‌دهند!

دبیر کلِ خانه پرستار در موردِ آمارِ اعلام شده از ترک کار پرستاران می‌گوید: اگر کادر پرستاری را در سیستم دولتی ۱۵۰هزار نفر حساب کنیم، ۱۵درصدِ این رقم بالای ۲۰هزار پرستار می‌شود که رقم بالایی است، به قدری که حتی من هم از این آمار تعجب کردم!

آمارِ بالای ترکِ کار؛ استعفای ۲۰ پرستارِ یک بیمارستانِ کوچک

شریفی مقدم برای اشاره به میزانِ بالای استعفا از شغلی پرستاری، به آمار ترک کار در یک بیمارستان کوچک اشاره می‌کند و می‌گوید: سال گذشته حدود ۲۰ پرستار در بیمارستان امیراعلم استعفا دادند، که این رقم برای این بیمارستانِ بسیار کوچک، زیاد است. با توجه به این نمونه، اگر بگوییم در بیمارستان‌های بزرگ‌تر آمار استعفا و ترک کار از این رقم بسیار بیشتر است، پُربیراه نگفته‌ایم. البته در شهرستان‌های کوچک چون کار نیست، احتمالا آمار ترک کار نسبت به مراکز استان‌ها و برخی شهرها پایین‌تر است.

ناامیدی از بهبودِ اوضاع و خستگیِ ناشی از کارِ بسیار و حقوق پایین، انگیزه‌ی پرستاران برای کار را هر روز کمتر و کمتر می‌کند. دبیر کل خانه پرستار می‌گوید: در یکی از بیمارستان‌های شیراز، در روزِ «سیزده به در» ۲۰ پرستار غیبت کردند، و من که زمانی سَرپرستار بودم، می‌دانم چنین غیبتی چقدر عجیب است! ببینید نارضایتی چقدر زیاد بوده که چنین اتفاقی افتاده است.

«غیبت کردنِ یک پرستار موضوعِ بسیار مهمی است.» شریفی مقدم با تأکید روی این جمله ادامه می‌دهد: نارضایتی‌ای که بین پرستاران وجود دارد و هر روز بیشتر می‌شود، خود را به هر شکلی نشان می‌دهد که به اعتقاد من، تجمع، بهترین و کم‌هزینه‌ترین شکل آن است. این اعتراض گاهی به شکل مهاجرت، ترک کار، تغییر شغل و در برخی موارد هم متأسفانه به شکل پایان دادن به زندگی نمود پیدا می‌کند.

تدابیرِ لازم برای حل مشکلِ پرستاران: پرونده‌سازی و تهدید!

پرونده‌سازی، تهدید و برخوردهای حراستی تنها پاسخی است که به اعتراضِ پرستاران داده می‌شود، بدون آنکه مشکلی از آن‌ها حل شود. شریفی مقدم می‌گوید: مسئولان فکر می‌کنند با پاک کردنِ صورت مسئله و پنهان کردنِ آن، مشکل را حل می‌کنند، اما مشکل به صورتهای مختلف بروز می‌کند. مسئله فقط معیشت نیست؛ برخوردهای مختلفی با پرستاران می‌شود. ببینید پرستاری که به دلیل شغل سختش در معرض انواع اضطرابها و استرس‌ها قرار دارد، چگونه می‌تواند فشار ناشی از این برخوردها را تحمل کند؟!

تلاش برای جلوگیری از تجمع با تهدید را اگر در کنارِ حل نمایشیِ مسائل قرار دهیم، به گسترشِ ناامیدی بین پرستاران بیشتر پی خواهیم برد. شریفی مقدم می‌گوید: قانونِ تعرفه‌گذاری که در سال ۸۶ نوشته شد را بعد از ۱۵ سال به قول خودشان اجرا کردند که‌ای کاش اجرا نمی‌کردند! آنچه اجرا شد به قدری حداقلی بود که اصلا نمی‌توان نام آن را تعرفه‌گذاری گذاشت. اجرای تعرفه‌گذرای به این شکل، به جای آنکه امیدی برای بهبود معیشت پرستاران باشد، آن‌ها را بیشتر ناامید کرد.

مهاجرت و ترکِ کارِ گسترده‌ی پرستاران را نمی‌‎توان انکار کرد

مسئله‌ی اضافه کارِ اجباری با حقوق‌های پایین، علی‌رغم الزام قانونی برای توافق طرفین و رأی دیوان عدالت اداری، همچنان پابرجاست. علی‌رغم تبلیغات بسیار برای اجرای تعرفه‌گذاری، مشکلات معیشتی پرستاران به قوتِ خود باقیست! علی‌رغم اخطارها و هشدارهای بسیار در مورد کمبود پرستار، همچنان با جذب پرستار به بهانه‌ی نبودِ بودجه مخالفت می‌شود. علی‌رغم تمام فشارهای کاری، پرونده‌سازی و تهدید همچنان مهم‌ترین راه برای کم کردن صدای اعتراض پرستاران است.

در چنین وضعیتی، روز به روز بر تعدادِ پرستارانِ معترض و ناامید افزوده می‌شود و در چنین شرایطی، درک چرایی مهاجرت و ترک کار خیلی هم سخت نیست. بنابراین خبر استعفای دسته‌جمعیِ پرستاران یک بیمارستان حتی اگر تکذیب هم شود،  مهاجرت و ترک کار گسترده‌ی پرستاران واقعیتی انکار نشدنی است.

گزارش: زهرا معرفت




نظر شما درباره این مقاله:


سفیر اسرائیل: ایران  تهدیدی برای صلح جهانی
سه شنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۳ - Tuesday 16 April 2024
ايران امروز
iran-emrooz.net | Mon, 15.04.2024, 9:09

سفیر اسرائیل: ایران  تهدیدی برای صلح جهانی





نظر شما درباره این مقاله:


رویترز: بازارهای جهانی منتظر پاسخ اسرائیل
سه شنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۳ - Tuesday 16 April 2024
ايران امروز
iran-emrooz.net | Mon, 15.04.2024, 9:04

رویترز: بازارهای جهانی منتظر پاسخ اسرائیل





نظر شما درباره این مقاله:


باید سر اختاپوس را در تهران زد
سه شنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۳ - Tuesday 16 April 2024
ايران امروز
iran-emrooz.net | Mon, 15.04.2024, 8:59

باید سر اختاپوس را در تهران زد





نظر شما درباره این مقاله:


دبیرکل سازمان ملل: اکنون وقت کاهش تنش
سه شنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۳ - Tuesday 16 April 2024
ايران امروز
iran-emrooz.net | Mon, 15.04.2024, 7:56

دبیرکل سازمان ملل: اکنون وقت کاهش تنش





نظر شما درباره این مقاله:


اگر جنگی رخ بدهد، پیش‌بینی‌ها خوب نیستند
سه شنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۳ - Tuesday 16 April 2024
ايران امروز
iran-emrooz.net | Mon, 15.04.2024, 7:14

اگر جنگی رخ بدهد، پیش‌بینی‌ها خوب نیستند


منطقه خاورمیانه پرتنش‌ترین دوران خود را سپری می‌کرد که به ناگاه حمله نظامی اسرائیل به ساختمان کنسولگری جمهوری اسلامی ایران در دمشق و پاسخ شنبه شب ایران به اسرائیل با پرتاب صدها موشک و پهپاد انتحاری، احتمال بالقوه رویارویی نظامی ایران و اسرائیل را افزایش داد، وضعیتی که توأمان برخی تحلیلگران سیاسی تندرو به دنبال انتقام سخت بودند و در مقابل بیشتر کارشناسان اقتصادی و سیاست خارجی مدام به صبر استراتژیک ارجاع می‌دادند، صبری که به نظر می‌رسد باید مسئولان کشور بیش از همیشه به آن توجه کنند.
به گزارش اقتصاد 24، پیشتر یک کارشناس مسائل اقتصادی گفته بود: در شرایطی که دلار به مرز ۶۵ هزار تومان رسیده و حداقل ۲۵ درصد دیگر از ارزش پول ملی کاسته شده است، صحبت از جنگ، لطف به نتانیاهو و پشت کردن به اقتصاد ایران است. دولت رئیسی در شرایط اقتصادی منظم و با ثباتی نیست که بخواهد ریسک این تنش‌ها را هم به خود بخرد، حال آنکه ۶ ماه دیگر بحران ترامپ را هم پیش رو داریم، این اقتصاد مگر چند شوک دیگر باید در سال به خود ببیند تا سر پا بماند؟!

محمد یوسفی آرامش همچنین یادآور شده است: «می‌بینم که عده‌ای از مقامات از صبر استراتژیک یا راهبردی صحبت می‌کنند، تمامی فعالین سیاسی، اقتصادی و رسانه‌ای باید روی این واژه مانور بدهند، باور کنید بزرگترین نگرانی ما باید آن باشد که کسی تصمیمی احساسی برای مملکت، آینده مردم ایران و خاک آن نگیرد.».

اما مرتضی افقه، استاد دانشگاه و تحلیلگر اقتصادی نیز در همین باره  می‌گویدکه: «هر چند اکنون به جدیت مساله جنگ در منطقه مطرح است، اما حقیقت همان است که از نظر وضعیت اقتصادی ما آمادگی ورود به یک جنگ را نداریم.»

شوک اقتصادی از تبعات جنگ

وی در ادامه نیز با اشاره به بحران‌های فزاینده اقتصادی و اجتماعی در کشور افزود: «اکنون نیز باید بپذیریم آقایان اقتصاد را آن قدر خوب مدیریت نکردند که حداقل اگر اکنون خدای ناکرده جنگی نیز رخ داد، دستکم پشتوانه مردمی دچار آسیب نشود. در این شرایط با گستردگی نابرابری، گستردگی بیکاری، گستردگی فقر و و گستردگی نارضایتی‌های اجتماعی، اقتصاد کشور آمادگی هیچ مدل شوکی را ندارد؛ چه شوک‌های اقتصادی همچون همان چیزی که به نام جراحی اقتصادی نام گذاری کردند و چه شوک‌های سیاسی و یا حتی شوک نظامی را کشور اکنون نمی‌تواند تحمل کند.»

بازار‌های طلا و ارز اولین آسیب را می‌بینند

افقه می‌گوید: «به نظر من پاسخ همان است که نه و متاسفانه در وضعیت فعلی کشور این آمادگی را ندارد و اگر نیز خدای ناخواسته چنین اتفاقی رخ بدهد اقتصاد کشور چندان توانی برای برابری و مقابله ندارد. البته تصور من این است که مسئولان کشور از رسیدن به نقطه درگیری نظامی اجتناب می‌کنند چرا که تصمیم گیران کشور این تدابیر را دارند که کشور را وارد چنین موقعیتی نکنند، اما باید توجه داشت اگر جنگ رخ بدهد در همان مرحله اول شوک‌های بسیار جدی به بازار‌های طلا و ارز و بعدتر به بازار‌های دیگر سرمایه و دارایی‌های شهروندان وارد خواهد شد.»

مرتضی افقه همچنین با اشاره به بحران‌هایی که هر جنگی می‌تواند در منطقه و کشور پدیدار کند به اقتصاد ۲۴ می‌گوید: «وقوع هر جنگی  تبعات شدید برای نرخ تورم و معیشت و زندگی شهروندان خواهد داشت، هم، چون همه جنگ‌ها که به صورت مستقیم بر روی اقتصاد تاثیرگذار است. البته این بار با این تفاوت که در جنگ ۸ ساله ابتدای انقلاب، حتی با وقوع یک انقلاب نیز شرایط اقتصادی هم چنان به سامان بود و مردم از قبل انقلاب درآمد‌های خوبی داشتند و آمادگی روحی و روانی و اقتصادی در کنار سرمایه‌های اجتماعی در کشور فراهم بود، اما اکنون با توجه به تحولات اجتماعی و فرهنگی و برخورد‌های که رخ می‌دهد، و به خصوص در حوزه اجتماعی شاید باید مدیران و تصمیم گیران با دقت بیشتری اوضاع را رصد کنند. به خصوص که من در یکی دو سال اخیر با یکی از مسولان وقت کشور نیز در مناظره ایی گفتم که با این شرایط سخت که کشور در منطقه درگیر است و فشار تحریم‌ها وجود دارد، اکنون چه اصراری است بر روی حجاب این طور تمرکز شود و برای خودتان مشغله دیگر ایجاد کنید.»

وی می‌افزاید: «اکنون هم می‌بینید در همین شرایط نیز بر روی مساله‌ای مثل حجاب و مسائل فرهنگی مدام تاکید می‌شود و انگار اصرار دارند برای خودشان مدام مساله جدید ایجاد کنند و گویی مهم‌ترین مساله به رغم این تهدیدات خارجی که وجود دارد، مساله حجاب است و مشکلی که اکنون با جوانان کشور دارند. بر اساس همین رفتار‌ها است که می‌گویم اگر خدای ناکرده جنگی رخ بدهد، پیش بینی‌ها خیلی خوب نیستند البته همچنان بعید می‌دانم که مسئولان دیگر اینقدر بی تدبیری داشته باشند که کشور را به سمت یک جنگ تازه ببرند.»

انتخابات آمریکا حتما بر اقتصاد ایران تاثیر می‌گذارد

این استاد دانشگاه در ادامه نیز با توجه به انتخابات پیش‌روی آمریکا افزود: «من مدت‌هاست درباره متغیر‌های اقتصادی گفته‌ام و اکنون مدت‌هاست که دیگر متغیر‌های اقتصادی کشور تحت تاثیر تحولات غیراقتصادی و به خصوص تحولات فرهنگی و سیاسی و بین المللی است. به خصوص با استقرار دولت اصولگرا که تفکرش اصولا چه در داخل و چه در روابط بین الملل تفکراتی تنش زا به جای تنش زدایی دارد، اکنون نیز شاهد استقرار مجلس تندتری نیز از خرداد ماه در کشور خواهیم بود که تندروی‌های بیشتری در مسائل داخلی دارد و ترجیحشان نیز متاسفانه اولویت دادن به مسائل فرهنگی و اجتماعی است که موجب تنش بیشتر خواهد شد و در روابط بین الملل و سیاست خارجی نیز همین تفکر بود که منجر به شکست برجام شد که می‌توانست نقطه شروع خوبی برای بهبود شرایط اقتصادی باشد، اما شاهد بودیم همین تفکر در نهایت منجر به شکست برجام در کشور شد.»
افقه همچنین در ادامه نیز با اشاره به تفکرات طیف تندرو در داخل کشور تصریح می‌کند: «حال می‌بینیم همان تفکر با شدت بیشتر در راس امور مستقر شدند و حالا در نقطه مقابل ببینید که اگر ترامپ که به نوعی بانی تشدید این تفکر افراطی و گسترش تحریم‌ها بود، به کرسی ریاست جمهوری آمریکا بازگردد، متاسفانه پیش‌بینی خوبی نمی‌توان نسبت به آینده شاخص‌های اقتصادی داشته باشیم.»

این اقتصاددان در پایان نیز با توجه به تاثیر بازی‌های روانی سیاست خارجی بر روی اقتصاد کشور به اقتصاد ۲۴ می‌گوید: «عمدتا بار روانی نیز اکنون هم در داخل و هم در خارج است که کل شاخص‌های اقتصادی کشور را جا به جا می‌کند. همین حالا نیز فقط چون بعضی از نظرسنجی‌ها پیش بینی می‌کند که ترامپ ممکن است به قدرت بازگردد، همین بار روانی به طور مستقیم بر اقتصاد اثر می‌گذارد. یا می‌بینید که در داخل نیز با این که تاکید می‌شود که جنگی نخواهد شد، اما همین احتمال کمی که به خصوص شبکه‌های خارجی به آن دامن می‌زنند، در ترکیب برخی از مسئولین و نمایندگان ناآگاه که به مساله دامن می‌زنند، به طور مستقیم بر روی شاخص‌های اقتصادی تاثیر خواهد گذاشت.»




نظر شما درباره این مقاله:


شیرین عبادی: حمله به اسرائیل، دشمنی با غرب
سه شنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۳ - Tuesday 16 April 2024
ايران امروز
iran-emrooz.net | Mon, 15.04.2024, 0:15

شیرین عبادی: حمله به اسرائیل، دشمنی با غرب





نظر شما درباره این مقاله:


چرا باید با تهاجم نظامی خارجی به‌ایران مخالف بود؟
سه شنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۳ - Tuesday 16 April 2024
ايران امروز
iran-emrooz.net | Sun, 14.04.2024, 22:27

چرا باید با تهاجم نظامی خارجی به‌ایران مخالف بود؟


ع.گویا

حمله‌ تروریستی حماس ‌در روز هفتم اکتبر ۲۰۲۳، به قتل و اسارت صدها تن از مردم غیر نظامی و بیگناه اسراییلی منجر گردید. این حرکت موجب شد که راست‌ترین و افراطی‌ترین کابینه تاریخ اسراییل به زعامت نتانیاهو، در سایه این عملیات تروریستی، محمل عاطفی و اخلاقی مناسب را در بخش عمده‌ای از افکار عمومی جهان برای حملات وحشیانه هوایی بر علیه بیش از دو میلیون ساکنان نوار غزه، به دست آورد.

این عملیات نسل‌کشی (genocidal) به بهانه حق اسراییل در «دفاع از خوبش»، مورد تایید بسیاری از دولتمردان در نقاط گوناگون جهان، مخصحوصا در کشورهای غربی، قرار گرفته است. از سوی دیگر، بخش بزرگی از افکار عمومی مردم جهان که شامل یهودیان صلح طلب و جمع وسیعی از روشنفکران و مردم ضد جنگ در کشورهای مختلف میشود، به انتقاد و ستیز با این مجازات جمعی(collective punishment) برخاسته‌اند.

محافل سیاسی و روشنفکری اپوزیسیون ایرانی در داخل و خارج از ایران نیز از برخورد نظری با این در گیری نظامی بر کنار نمانده‌اند و در برابر تراژدی انسانی که بر غزه و مردم غیر نظامی و بی دفاع آن میگذرد، مواضع گوناگون و بعضا متضادی اتخاذ می‌کنند. این مواضع، طیف وسیعی از نقطه نظرات سیاسی را در بر می‌گیرد. از یک سو، برخی به بهانه مخالفت با دولت جمهوری اسلامی و ابراز نفرت از تروریست‌های اسلام گرا، از این نسل کشی انسانی در غزه حمایت می‌نمایند. بسیاری نیز عملیات نظامی و محاصره اقتصادی مردم غزه از جانب ارتش اسراییل را شدیدا محکوم می‌کنند.

نگارنده این سطور در اینجا قصد بحث در باره تمام این نظرات را ندارد زیرا از حوصله این مختصر خارج است. اما، سطور زیر فقط به بررسی عواقب احتماعی، سیاسی، و بویژه اقتصادی یکی از این گرایش‌ها که نویسنده «نظریه کوبیدن سر مار« را به آن اطلاق می‌کند، خواهد پرداخت:

برخی در درون اپوزیسیون راست‌گرای ایرانی چنین استدلال می‌کنند که «حماس»، «جهاد اسلامی»، «حزب اله» و دیگر گروه‌های خرد و کلانی که به بهانه مبارزه سیاسی، از دست یازیدن به عملیات تروریستی تردیدی به خود روا نمی‌‌دهند، در دامان حکومت جمهوری اسلامی و سپاه پاسداران رشد یافته‌اند و برای بقاء و تداوم عملیات تروریستی خود، به پشتیبانی‌های مالی، تسلیحاتی، لجستیکی، و اطلاعاتی حکومت ایران وابسته‌اند. بنابراین، «نظریه کوبیدن سر مار» چنین استدلال می‌کند که گروه‌های مزبور همچون بدن ماری هستند که سر و مغز متفکر آن در اختیار حکومت جمهوری اسلامی و بطور مشخص سپاه پاسداران قرار دارد و برای مبارزه قطعی و اساسی در جهت ریشه‌کن کردن این نحله‌های تروریستی، راهی جز کوبیدن سر این مار در درون لانه اش، باقی نمی‌‌ماند.

طرفداران این نظریه برخی به وضوح و گروهی به نحو تلویحی و شرمسارانه و در قالب استدلال‌های ظاهرا «وطن‌پرستانه، خواستار واردآوردن ضربه‌های مستقیم و گسترده نظامی هوایی از جانب اسراییل و دیگر کشورهای غربی، به‌ویژه امریکا، بر علیه اهدافی هم‌چون مراکز کنترل و فرماندهی سپاه پاسداران (سر مار!) در درون ایران می‌شوند. این گرایش بسیار ساده انگارانه بر آن باور است که چنین مداخله نظامی می‌تواند با دقت جراح‌گونه (surgical precision) به فروپاشی کنترل نظامی، امنیتی، و سیاسی در درون ایران منجر گردد و پس از آن به نوعی شورش همگانی و سرنگونی نظام حاکم خاتمه یابد. اینان مدعی‌اند که در پس این تحولات، شالوده پی‌ریزی یک ساختار نوین سیاسی سکولار و دموکراتیک(؟!) در درون کشور شکل خواهد گرفت.

طرفداران این نظریه برای جلب حمایت کشورهای غربی می‌گویند که کوبیدن سر مار به این نحو، مشکل گسترش تروریسم از جانب گروه‌های نیابتی جمهوری اسلامی (بدن مار) را در خاورمیانه و سایر نقاط جهان از میان برخواهد داشت. آنها در پیگیری تخیلات سیاسی خویش از دست یازیدن به دامان راست‌ترین محافل محافظه‌کار در کشور‌های غربی باک ندارند و در رویا‌های سیاسی‌شان، انتخاب مجدد ترامپ به ریاست جمهوری ایالات متحده را مشتاقانه آرزومندند و در این راستا از هیچگونه یاری دریغ نمی‌‌ورزند، زیرا ترامپ را پی گیرترین رییس جمهور ایالات متحده برای «کوبیدن سر مار» می‌پندارند. حمله تحریک‌آمیز اخیر اسراییل به ساختمان کنسولگری جمهوری اسلامی در دمشق و مقابله به مثل از طریق موشک پراندن نابخردانه دولت ایران بر علیه اهداف اسراییلی، بایستی بارقه امید جدیدی را در مورد گسترش درگیرهای نظامی و وقوع ابن سناریو در اذهان طرفداران نظریه فوق الذکر، برانگیخته باشد!

نگارنده این سطور بر آن باور است که برداشت فوق به دلایل زیر، بسیار ساده و سهل‌انگارانه، غیرمسئولانه، و مخرب است و در صورت بروز احتمالی آن، به ویرانی و از هم گسیختگی گسترده بافت اقتصادی، اجتماعی، و سیاسی در ایران و حتی احتمالا به تداوم وضعیت سیاسی موجود در شکلی بسیار بدتر از آنچه هست، خواهد انجامید.

۱. به لحاظ اقتصادی:
تجربیات ناشی از جنگ طولانی ایران و عراق و اعمال تحریم‌های رسمی تسلیحاتی از جانب کشورهای تولید کننده تسلیحات، تصمیم‌گیران نظامی در ایران را به اندیشه تولید داخلی برخی از نیازهای مزبور افکند. این امر به تدریج به ایجاد و گسترش نوع بومی «مجتمع نظامی- صنعتی» (military-industrial complex) در سال‌های پس از پایان جنگ انجامید. این امر که با مهندسی معکوس ادوات جنگی ابتدایی آغاز شد، امروزه به مجموعه وسیعی از نهادها و شرکت‌های دولتی و خصوصی تبدیل شده که به تولید انواع گوناگون جنگ‌افزار و قطعات و سرویس‌های مورد نیاز برای آنها، در حد توان تکنوژیک موجود در کشور، اشتغال دارند.

نهادها، شرکت‌ها، و مراکز مرتبط با تحقیقات و فعالیت‌های هسته‌ای را هم می‌توان بخشی از این مجتمع پنداشت. این مجتمع که در ابتدا به بهانه خودکفایی در تولید داخلی تجهیزات نظامی مورد نیاز کشور آغاز شد، به تدریج به فروشنده و صادر کننده رسمی و غیر رسمی برخی از تجهیزات مزبور تبدیل گردیده و با ادعای کسب بخشی از بازار منطقه‌ای این ادوات، خود را در رقابت با صادرکنندگان غربی آنها تصور می‌کند. شاید یکی از دلایل واقعی درگیر شدن نابخردانه حکومت جمهوری اسلامی در تنش‌های منطقه‌ای، به لحاظ منافع و ایجاد بازار برای محصولات و خدمات تولیدی مجتمع نظامی-صنعتی مزبور باشد.

به نظر می‌رسد که این مجتمع ابتدا از نظر مدیریت و کنترل عملیات و سپس به لحاظ مالکیت، به تدریج تحت کنترل سازمان‌های نظامی و امنیتی حکومت به ویژه سپاه پاسداران در آمد. بسیاری از سران و فرماندهان سپاه پس از خروج از خدمت در مشاغل خود، به مناصب و پست‌های مدیریتی در بخش‌های گوناگون این مجتمع گمارده می‌شوند. این مجتمع به سفارش‌دهنده و مصرف‌کننده اصلی کالاها و خدمات متعددی که توسط صدها شرکت و موسسه بخش خصوصی تولید می‌شوند نیز تبدیل گردیده است. بنابراین، بخش بزرگی از موسسات متعلق به بخش خصوصی در سیستم اقتصادی کشور، به لحاظ گردش سرمایه و ادامه تولید و اشتغال نیروی کار به تداوم سفارشات مجتمع مزبور، وابسته‌اند. این موسسات به لحاظ ماهیت کالاها و خدمات تولیدی خود، بخش چشم گیری از نیروی کار ماهر و متخصص در تکنولوژی‌های نوین را به اشتغال خود درآورده‌اند.

همچنین، این مجتمع نظامی-صنعتی با بهره گیری از رانت‌های نظامی-امنیتی، به ایجاد موسسات بانکی و مالی تحت کنترل خود نیز می‌پردازد و با استفاده از اعتبارات بانکی ایجادشده توسط آن موسسات، رقبای بخش خصوصی خود را تطمیع و ارعاب می‌کند تا مالکیت و یا کنترل عملیاتی خود را به نحو روزمره بر دیگر عرصه‌های تولیدی، سرویس دهنده و حتی زیربنایی و غیرنظامی، گسترش دهد.

بر این اساس، سپاه پاسداران و ارگانهای امنیتی و اطلاعاتی وابسته به آن، ارگانیزم بسیط و ساده‌ای نیستند که به شیوه‌ی «خطی» اندام خود را در نظام اقتصادی ایران و به تبع آن در حوزه‌های‌های‌های نفوذ خود در کشورهای منطقه، دوانده باشند. آنها و مجتمع نظامی-صنعتی تحت کنترل‌شان بیشتر همانند یک اختاپوس عظیم‌الچثه با سرها و شاخک‌های بی‌شمارند که با متغییر‌ها و فرایندهای اقتصادی در هر زاویه کوچک و یا بزرگ اقتصاد کشور در هم تنیده‌اند. کوبیدن بر سر این ارگانیسم عظیم‌الجثه به آسانی به از میان بردنش منتهی نمی‌گردد، ولی می‌تواند با بر جا نهادن اندام تضعیف شده‌اش، به بحران اقتصادی عظیم سراسری توام با بیکاری وسیع نیروی کار، تورم لجام گسیخته‌تر، کمیابی شدید کالاها و خدمات عمومی و… - به مراتب بدتر از آنچه اکنون شاهدش هستیم - منجر گردد. کوبیدن سر این اختاپوس از طریق حملات نظامی هوایی امری ساده و سریع نیست ولی به تخریب گسترده دارایی‌های وسیع این مجتمع نظامی-صنعتی منجر می‌گردد که در زمره تاسیسات متعلق به کشور می‌باشند.

همچنین، بخش عمده‌ای از تاسیسات زیربنایی اساسی کشور همچون کارخانه‌ها، جاده‌ها و پل‌ها، فرودگاه‌ها، بندر گاه‌ها، نیروگاه‌ها و…نیز در جریان این حملات، از تخریب وسیع در امان نخواهند ماند. دارایی‌های زیر بنایی مزبور که بسیاری از آنها فعلا تحت کنترل مجتمع مزبورند، در طی صد و چند سال گذشته با هزینه کردن صدها میلیون دلار از درآمدهای نفتی کشور به دست آمده‌اند. البته بسیاری از این سرمایه‌گذاری‌ها، مخصوصا در دوران جمهوری اسلامی، فاقد توجیه عاقلانه اقتصادی بوده‌اند. اما در شرایطی که تقاضای جهانی برای سوخت‌های فسیلی در آینده، رو به نقصان دارد و منابع ارزی حاصل از این سوخت‌ها برای ایران به سرشاری چندین دهه گذشته تخمین زده نمی‌شود، بازسازی و جبران خسارات گسترده به زیر بنا‌های مادی کشور پس از حملات مزبور، به امری بسیار معضل و حتی غیر ممکن تبدیل خواهد شد.

همچنین، ادعای سرمایه گذاری‌ها و کمک‌های خصوصی و دولتی خارجی در جهت بازسازی و مرمت خسارات فوق الذکر هم در گرو اراده سرمایه گذاران و دولتمردان بین‌المللی و سنجش آنان از ریسک‌پذیری سرمایه‌هایشان در فضای اقتصادی، اجتماعی، و سیاسی کشور پس از به اصطلاح «کوبیده شدن سر مار»، خواهد بود و ورود آنها به نظام اقتصادی کشور در معرض شک و شبهه قرار دارد.

بنابراین، نظریه «کوبیدن سر مار» چه در صورت موفقیتش در سرنگونی نظام حکمرانی موجود و چه در صورت عدم دستیابی به هدف مزبور، نهایتا به وارد آوردن خسارات جبران ناپذیر اقتصادی به ظرفیت بلند مدت تولیدی کشور منجر خواهد شد. این تخریب که دامنگیر تاسیسات ایجاد شده در بخش‌های نظامی، غیر نظامی و زیر بنایی میگردد، کشور را در این زمینه‌ها سالها به قهقرا خواهد برد. همچنین، بحران‌های اقتصادی حاصل از عملیات نظامی خارجی، به فقر، بیکاری، تورم و مصایب و بلایای اجتماعی حاصل از این وضعیت، بیش از آنچه که اکنون شاهدش هستیم، دامن خواهد زد. نمونه‌های موفق «سرکوبی مار» و فاجعه‌های اقتصادی، سیاسی، و اجتماعی پس از آن را چند دهه گذشته در یوگسلاوی سابق و در دو دهه اخیر در کشورهای لیبی، عراق، و افغانستان شاهد بوده‌ایم!!

۲. به لحاظ اجتماعی و سیاسی:
به نظر نمی‌‌رسد که حملات نظامی خارجی و عواقب مصیبت‌بار حاصل از آن، به گذار خشونت پرهیز با کمترین هزینه اقتصادی و انسانی از نظام جمهوری اسلامی و زایش یک جایگزین سکولار-دموکرات برای آن منجر گردد. «کوبیدن سر مار» از طریق تهاجم نظامی خارجی آنچنان که طرفداران این نظریه امیدوارند، یا به از میان برداشتن نظام موجود سیاسی در کشور منجر می‌شود و ‌یا به احتمال بسیار قوی‌تر ضمن تداوم بقاء نظام، به تضعیف توان نظامی و اقتصادی بوروکراسی حاکم بر کشور می‌انجامد:

الف: اگر نظام باقی بماند، ارگان‌های تضعیف شده آن با استفاده از تحریک احساسات ظاهرا وطن‌پرستانه و ضد خارجی بخش وسیعی از مردم، اعمال سرکوب و کنترل سیاسی و اجتماعی سیستماتیک را به امر روزمره حکمرانی به نحوی بسیار شدیدتر از آنچه امروزه در جریان است، تبدیل خواهند کرد. مسلما لبه تیز این سرکوب‌ها، جامعه مدنی و رهبران آن در درون کشور را هدف قرار خواهد داد و اعتراضات اجتماعی و حرفه‌ای و صنفی را به محاق فرو خواهد برد. این سرکوب‌ها همراه با بحران‌های گسترده اقتصادی ناشی از ضربه‌های نظامی خارجی بر پیکره اقتصادی کشور، توانایی رشد مبارزه و مقابله را از ارگان‌های گوناگون جامعه مدنی به شدت سلب می‌کند. طبقات کارگر و متوسط جامعه با سطوح بالاتری از فقر و کمبود اقتصادی مواجه می‌شوند و تلاش برای بقاء اقتصادی و تامین معاش روزمره به عمده‌ترین وجه زندگی آنها تبدیل می‌گردد. هر گونه حرکت از سوی سازمانهای جامعه مدنی و رهبران آن بیش از بیش از جانب حکومت به همکاری با «دشمن مهاجم خارجی» تلقی می‌گردد و با شدتی بیشتر از آنچه اکنون شاهد هستیم، سرکوب خواهند شد. شرایط حاصل از تهاجم نظامی خارجی، همانند دوران جنگ ایران و عراق، می‌تواند بخش وسیعی از جمعیت کشور را به نظاره‌گر بی‌تفاوت سرکوب سازمانهای جامعه مدنی و رهبران آن تبدیل کند.

ب: سقوط کامل نظام حاکم بر ایران و وقوع انقلابی دیگر: این گزینه، آنگونه گه طرفداران «کوبیدن سر مار» آرزو می‌کنند، محتمل‌ترین نتیجه حاصل از حملات گسترده نظامی خارجی به‌نظر نمی‌‌رسد، ولی امکان آن وجود دارد. در این گزینه، آسیب گسترده وارد آمده به سیستم فرماندهی و کنترل موجود، می‌تواند نظام امنیتی و انتظامی را دچار چنان فترتی کند که توانایی مقابله موثر با شورش‌های وسیع اجتماعی را از دست بدهد و سر انجام پس از افت و خیزهای متناوب و تلفات انسانی و مادی بسیار وسیع، کشور را در آستانه جنگ داخلی و یا انقلابی دیگر قرار دهد. چنین تحولاتی احتمالا به فروپاشی بوروکراسی حاکم منجر خواهد شد. ولی، در شرایط ضعف کنونی نهاد‌های جامعه مدنی و در غیاب ارگان‌های دموکراتیک رهبری اجتماعی و سیاسی حاصل از آن، هزینه‌های انسانی و مادی تحولات مزبور غیرقابل پیش‌بینی است.

خلاء حاصل از فروپاشی ناگهانی بوروکراسی حاکم در غیاب نهادهای قدرتمند و فعال جامعه مدنی و رهبران آن، با ریسک قابل توجهی برای تفوق عناصر بی‌باک، ماجراجو و خشونت‌گرا بر روند تغییر و جایگزینی، توام است. آنچنانکه، در جریان شکل‌گیری کمیته‌های انقلاب اسلامی در طی انقلاب بهمن ۵۷ به وقوع پیوست. این عناصر به بهانه برقراری نظم و کمک به تداوم و عادی‌سازی امور حیاتی و روزمره زندگی مردم، به اعمال خشونت روی می‌آورند و سپس با گردآمدن حول شخصیت‌های پوپولیست خلق‌الساعه و بدون سابقه مبارزاتی، به قصد تفوق بر سپهر سیاسی کشور، به تمرکز و سازماندهی خود می‌پردازند. این، تکرار داستان ایجاد کمیته‌های انقلابی و ظهور سپاه پاسداران از درون آنها ست که مردم ایران شاهد وقوع آن بوده‌اند. سر انجام، تداوم اعمال خشونت و انتقام‌جویی و کوشش برای حل مشکلات روزمره از طریق راه‌حل‌های سریع انقلابی، بدون توجه به هزینه انجام آنها، روند ایجاد استبداد، قانون‌گریزی، و خودکامگی دیگری را تحت عنوان و نامی متفاوت، تکرار خواهد کرد.

۳. نتیجه‌گیری:
به نظر می‌رسد که گذار خشونت پرهیز از نظام جمهوری اسلامی با کمترین هزینه و ضایعات انسانی و اقتصادی، از طریق «کوبیدن سر مار» به وسیله مداخله نظامی خارجی، امکان‌پذیر نیست. این «وسوسه سیاسی»، ساده انگارانه و غیر مسولانه است. نتایج این مداخله نه تنها به گذار از جمهوری اسلامی به یک نظام سکولار و دموکراتیک منجر نخواهد شد، بلکه پس از وارد کردن خسارات اقتصادی و انسانی جبران‌ناپذیر به کشور، حتی ممکن است به تداوم وضعیت موجود در شرایطی بسیار بدتر ویا حتی به استبدادی دیگر با نام و نشانی متفاوت، بینجامد. البته، نقش کشورهای خارجی و افکار عمومی جامعه جهانی در قامت حمایت بدون قید و شرط و بی‌چشمداشت برای بهره‌گیری از امتیازات اقتصادی و سیاسی در آینده، می‌تواند در به ثمر رساندن مبارزات مردم ایران برای پی افکندن شالوده‌های یک جامعه سکولار و دموکراتیک بسیار موثر باشد.

گذار از جمهوری اسلامی به یک جایگزین سکولار و دموکراتیک، در گرو گسترش و اوجگیری مبارزات پی گیر مدنی در درون کشور است. انرژی مبارزاتی بایستی هر چه بیشتر صرف تقویت و افزایش توانمندی سازمان‌های اجتماعی، سیاسی، فرهنگی، و صنفی و حرفه‌ای مدنی گردد. مبارزات و نافرمانی‌های مدنی همانند آنچه در طی جنبش «زن، ندگی، آزادی» مشاهده شد، طولانی، طاقت فرسا و ‌پرهزینه‌اند. اما حتی در شرایط بسیار دشوار سرکوب حکومتی، این جنبش‌ها قادر به کسب، حفظ، و پاسداری از دستاوردهای خود می‌باشند. شکست حکومت در تحمیل حجاب اجباری، علیرغم سرکوب ستمگرانه زنان مبارز ایرانی، نمونه بارزی از این دستاوردهاست.

حضور قدرتمند جامعه مدنی و رهبران آزموده آن در تحولاتی این چنین، موجب پی افکندن یک نظام‌ جایگزین کاردان و موثر می‌شود که می‌تواند با درایت، هزینه‌های گذار از وضع موجود را به حداقل ممکن برساند. این نظام جایگزین که از درون یک جامعه مدنی توانمند زاییده می‌شود، از رهبرانی برخوردار است که در کوره مبارزات خشونت پرهیز مدنی، مجرب و آبدیده شده‌اند و توانایی‌های لازم برای هدایت اوضاع کشور در شرایط خلاء حکمرانی ناشی از تغییرات بوجود آمده را دارا می‌باشند. ‌آنها می‌توانند با اتکا به سرمایه اجتماعی خود و اعتبار نهادهای جامعه مدنی که معرف آنند، شرایط اجتماعی و اقتصادی ملتهب و مملو از هرج و مرج پس از گذار را مدیریت کنند و از فروپاشی مهلک ساختارهای انتظامی، اداری، اقتصادی، و اجتماعی کشور، گسترش حرکت‌های جدایی‌طلبانه و گریز از مرکز، و در غلطیدن به استبدادی نوین؛ جلوگیری نمایند.

حتی در غیاب هر گونه تهاجم نظامی خارجی، بحران‌های اقتصادی و اجتماعی موجود در کشور هم‌چنان گسترش خواهند یافت و حاکمان فعلی جمهوری اسلامی به دلیل فساد سیستماتیک و ناتوانی از درک ماهیت واقعی این بحران‌ها، قادر به ارایه راه حل‌های بهینه برای پاسخ به آنها نیستند. این امر، شرایط مناسب برای گسترش و ارتقاء مبارزات مدنی‌ را فراهم می‌سازد. همزمان، هراس از دست دادن ثروت و ولع نگهداری از منافع سرشاری که جناح‌های مختلف حاکمیت و کلان سرمایه داران وابسته به آنها از درون مجموعه نظامی-صنعتی کسب می‌کنند، آنان را در ارتباط با شیوه‌های مقابله با مبارزات مدنی، دچار اختلاف نظرهای شدید خواهد کرد. این اختلاف نظرات، محمل‌های‌های مناسب را برای کسب امتیازات دموکراتیک، تثبیت پیروزهای مقطعی، و ارتقاء سطح آن خواست‌ها در جهت پی ریزی شرایط دموکراتیک‌تر، فراهم می‌کنند.

تداوم این مبارزه طاقت‌فرسا و نفس‌گیر، در نهایت پتانسیل گذار از حاکمیت فعلی به نظامی ماهیتا سکولار و دموکراتیک را داراست. شکل و شمایل ساختارهای این نظام جایگزین قابل پیش‌بینی نیست و بستگی به ماهیت و چگونگی توازن قوا در میان نیروهای اپوزیسیون و مقبولیت سازمان‌های مبارز در درون جامعه خواهد داشت. اما علیرغم چنین ابهامی، این مسیر تنها راهی است که می‌تواند به گذار از جمهوری اسلامی با کمترین هزینه، منتهی گردد.

تهاجم نظامی خارجی، مستقل از نتایج ناشی از هر گزینه آن، به تخریب مادی وسیع کشور و رنج و مصیبت انسانی فراوان برای سال‌های طولانی، منتهی خواهد شد. هر گونه کوشش در تشویق، تسهیل، و یاری در این جهت از سوی هر گروه اپوزیسیون ایرانی خارج از کشور، آنان را در مسئولیت ایجاد رنج و ادبار دیرپا برای مردمان سرزمین‌مان، شریک می‌سازد و سرانجام تاریخ در مورد آنها سخت‌گیرانه به قضاوت خواهد نشست!


نظر خوانندگان:


■ طرح چند پرسش از آقای ع گویا،
۱. آیا شما حمله به ساختمان وابسته به سفارت حکومت اسلامی (ح.ا.) در سوریه و کشتن فرماندهان سپاه که به قول خود حاکمان ح.ا. در ترورهای منطقه نقش راهبردی دارند، به منزله حمله همه جانبه نظامی به خاک ایران می‌شمارید؟
۲. اصولا سپاه پاسداران و نیروی قدس را گروه تروریستی و سرکوبگر در خارج و داخل ایران می‌دانید یا می‌شود از حرف‌های شما (”در این گزینه، آسیب گسترده وارد آمده به سیستم فرماندهی و کنترل موجود، می‌تواند نظام امنیتی و انتظامی را دچار چنان فترتی کند که توانایی مقابله موثر با شورش‌های وسیع اجتماعی را از دست بدهد”، نقل از حرف‌های شما) چنین استنباط کرد که اینها حافظ امنیت و ثبات ایران هستند؟
۳. آیا اصولا با هر گونه عملیات نظامی اسراییل یا متحدان غربی‌اش در منطقه مخالفید؟ زدن موشک‌های پرتابی از طرف نیروهای نیابتی، مثلا حوثی‌ها، از طرف آنان را چگونه می‌بینید؟
۴. آیا ح.ا. را “سر مار” در منطقه می‌دانید، یا اینکه از نظر شما سر مار را باید در جای دیگری یافت، مثلا دولت اسراییل یا دولتهای غربی؟
۴. در همین سایت ایران امروز خانم شیرین عبادی در مورد موشک پرانی ح.ا. موضع گرفته‌اند و آنرا شدیدا محکوم کرده‌اند، بدون قید و شرط و تنها ح.ا. را مسئول عدم ثبات و تشنج در منطقه شمرده‌اند. آیا بنظر شما ایشان هم طرفدار مداخله نظامی در ایران هستند؟
فرهاد


■ از این مقاله عالمانه چنین بر می‌آید که اگر اپوزیسیون نابخرد ایرانی از هم‌نوایی با محافل جنگ‌طلب غربی دست بر دارد دیگر حمله‌ای صورت نمی‌پذیرد اما اگر خواست ملت ایران اینقدر مهم است چرا با هزاران علامت آشکار و نهان از نفرت مردم به حکومت فعلی و هزاران دخالت آشکار و پنهان دیگر در امور کشورهای دیگر، دست بکوبیدن سر مار نمی‌زند و اگر اپوزیسیون هم ناشیگری کرده و به صدای بلند میل خود بکوبیدن سر مار را اعلام کند باز هم آنها اقدامی نمی‌کنند. چرا که امریکا و اسراییل و یا ایران برای مقابله با یکدیگر به صدها فاکتور از جمله توازن قوا هرج و مرج و سیل پناهندگان افزایش قیمت نفت و مهمتر گرفتار شدن در مرداب چنین جنگی که نیروها و توان اقتصادی و نظامی‌شان را تحلیل می‌برند می‌اندیشند و دست به عصا راه می‌روند و خواست اپوزیسیون شاید آخرین فاکتور آن باشد. مگر جمهوری اسلامی به خواست ملت گروه‌های نیابتی به راه انداخته و دایم در حال تحریک اسراییل است و دفاع اسراییل از موجودیت خود که منجر به سربه‌سر کذاشتن با ایران می‌شود و بطور مسلم اگر محاسبات قدرت به اسراییل اجازه می‌داد حتما حمله می‌کرد بدون اینکه فکر کند که اپوزیسیون ایرانی چه نظری دارد. چون او خود را با قدرت و دولت یاغی ایران روبرو می‌بیند که تمامیت اورا تهدید می‌کند حالا اگر هر قدر هم مردم ایران عاشق اسراییل باشند برای او فرقی نمی‌کند چون می‌داند که این ملت قدرت تاثیر گذاری بر دولتش را ندارد.
بهرنگ


■ آقای فرهاد محترم: از اینکه با صرف وقت خود، نوشته مرا مطالعه فرمودید، سپاسگزارم.
موضوع مرکزی و اصلی این مقاله، سعی در جلب توجه خوانندگان به خطرات و مصیبت‌های بلند مدت احتمالی ناشی از تهاجم خارجی به میهن محنت‌زده ماست. من تصور می‌کنم که پاسخ به برخی ابهامات مطرح شده از جانب جنابعالی، از بخش‌هایی در این نوشتار قابل استنتاج باشد. اما با ابراز فروتنی کامل، از ورود به بحث‌های جانبی که‌ محتملا موضوع مرکزی و اصلی مقاله را در محاق‌ قرار دهد، اجتناب می‌ورزم. لطفا این را بر من ببخشایید.
در پاسخ به آخرین سوال شما باید عرض کنم که من به خود اجازه و جسارت آن را نمی‌دهم‌ که بر اساس حدس و گمان به انکشاف نظرات شخصیتی چون سرکار خانم عبادی بپردازم. ایشان امکانات لازم برای اعلان و ابراز نظریات خویش را دارا می باشند.
پایدار باشید. ع.گویا


■ آقای بهرنگ‌ محترم: از اینکه با صرف وقت خود نوشتار مرا مطالعه کرده و نظرات خودتان را مطرح فرمودید، بسیار ممنونم. برقرار باشید.
ع.گویا


■ آقای «ع.گویا» جسارتاً اجازه هست بپرسم، شما که دلسوز ایران و ایرانی هستید، امروزه پس از خیزش زن زندگی آزادی که در آن ده‌ها هزار ایرانی کشته، زندانی و یا به عنوان مخالف رژیم شناسایی شدند، چرا هنوز از اسم مستعار استفاده می‌کنید؟ حتماً می‌دانید که اسم مستعار را حزب توده باب کرد و پیش از آن در ایران فقط شماری از شاعران اضافه بر نام خود از «تخلص» استفاده می کردند.
با سپاس، غیبی


■ آقای غیبی محترم: در پاسخ به فرمایش شما باید با فروتنی به عرضتان برسانم که اسم فوق الذکر برای اینجانب یک انتخاب شخصی و خصوصی است و نه امری سیاسی! از اینکه نوشتار مرا ملاحظه فرموده‌اید، سپاسگزارم. «فروغ» بود که چنین سرود: «…پرواز را به خاطر بسپار، پرنده مردنی است!»
برقرار باشید/ ع. گویا





نظر شما درباره این مقاله:


حمله ایران به اسرائیل؛ آیا نتانیاهو تلافی می‌کند؟
سه شنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۳ - Tuesday 16 April 2024
ايران امروز
iran-emrooz.net | Sun, 14.04.2024, 21:49

حمله ایران به اسرائیل؛ آیا نتانیاهو تلافی می‌کند؟


حمله‌ی جمهوری اسلامی به خاک اسرائیل چه معادلاتی را در منطقه تغییر می‌دهد؟ پاسخ اسرائیل چگونه خواهد بود؟ و آیا دامنه‌ی جنگ به خاک ایران کشیده می‌شود؟

مهمان‌ها:
الکس وطن‌خواه، مدیر برنامه ایران در سازمان خاورمیانه
فرشته پزشک، تحلیل‌گر امور خاورمیانه
مئیر جاودان‌فر، تحلیل‌گر امور اسرائیل




نظر شما درباره این مقاله:


دو بیانیه در مخالفت با جنگ میان ایران و اسرائیل
سه شنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۳ - Tuesday 16 April 2024
ايران امروز
iran-emrooz.net | Sun, 14.04.2024, 21:27

دو بیانیه در مخالفت با جنگ میان ایران و اسرائیل


اتحاد جمهوری‌خواهان ایران مخالف هرگونه منازعه نظامی میان ایران و اسرائیل است

بامداد روز یکشنبه ۲۶ فروردین، حکومت جمهوری اسلامی ایران با بیش از سیصد پهپاد، موشک‌ کروز و موشک بالستیک به کشور اسرائیل، حمله کرد، که به گزارش رسانه‌های جمعی خوشبختانه خسارات چندانی، بویژه جانی، نداشته است. این حمله در پاسخ به حمله موشکی اسرائیل به کنسولگری ایران در  دمشق بود که در آن ۷ نفر از نیروهای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی از جمله دو فرمانده ارشد نیروی قدس این سپاه کشته شدند.

شکی نیست که تعرض به مقرهای دیپلماتیک کشورها، حتی با ظن اعمالی خلاف عرف دیپلماتیک، ناقض کلیه اصول تعریف شده در «کنوانسیون وین راجع به روابط دیپلماتیک» است: چه این تعرض حمله نظامی اسرائیل به کنسولگری ایران باشد که شدیدترین و خشن‌ترین اقدام از نوع خود است، و چه هجوم نیروهای وابسته به جمهوری اسلامی ایران به سفارتخانه های چند کشور در تهران و تصرف آنها باشد. اقدام نظامی جمهوری اسلامی که اولین حمله مستقیم از قلمرو ایران به خاک اسرائیل در تاریخ دو کشور است، تنش را تا بالاترین مرحله خود تشدید کرده، طوری که کوچکترین اشتباه محاسبه از سوی هر طرف می‌تواند باعث جنگی تمام عیار، مخرب و خونین میان آنها شده و کل منطقه خاورمیانه را به آتش کشد.

در این زمینه:

از یکسو، سیاست خارجی ایدئولوژیک جمهوری اسلامی ایران طی ۴۵ سال گذشته که یکی از اهداف آن «محو دولت اسرائیل» تعریف شده، نقشی تعیین کننده بازی میکند. مجموعه این سیاست مغایر منافع ملت ایران و امنیت ملی ما است و کشور ما را در معرض جنگی ویرانگر قرار میدهد که می‌تواند کلیه زیر ساخت های ایران را نابود و سلامتی و هستی مردم آن را با خطر جدی روبرو سازد.

از سوی دیگر، دولت اولترا راست‌ اسرائیل و در راس آن شخص نتانیاهو نتوانسته در جنگ خونین غزه، که به دلیل حمله مرگبار حماس به اسرائیل آغاز شد، به اهداف خود، به رغم عملکرد بسیار خشن و غیر انسانی آن که تاکنون منجر به کشته شدن بیش از سی هزار فلسطینی شده است، دست یابد. در نتیجه، این دولت قصد دارد تا بجای آتش بس در غزه و دادن اجازه جهت رساندن کمکهای انسانی به ساکنان آن، با گسترش جنگ غزه به یک جنگ منطقه‌ای خود را از بن بست پیش رو خارج کند.

در چنین شرایطی به شدت متشنج و بحرانی، اتحاد جمهوری‌خواهان ایران خواستار خویشتن‌داری حکومت‌های ایران و اسرائیل و حرکت در مسیر کاهش تنش است تا از بروز یک جنگ خانمان سوز جلوگیری شود.

از یکسو، حکومت ایران باید در سیاست خارجی مخرب خود تجدید نظر کند. بجای اتخاذ سیاست‌های ماجراجویانه و تنش‌زا، چه مستقیم و چه توسط نیروهای نیابتی خود، جمهوری اسلامی باید در چارچوب نرمهای پذیرفته شده بین‌المللی، نیروهای خود در کشورهای منطقه را کاملا و طی یک روند مرحله به مرحله خارج کند و همکاری تفاهم‌آمیز و مبتنی بر حسن همجواری با دولتهای دیگر، از جمله اسرائیل، در زمینه‌های امنیتی و توسعه اقتصادی را در دستور کار خود قرار دهد، همکاریهایی که تنها و تنها منافع مردم ایران و امنیت منطقه‌ای و جهانی کشور ایران را مد نظر داشته باشد. اگرچه تاریخ ۴۵ ساله جمهوری اسلامی حکایت از آن دارد که گوش آن به این توصیه‌ها بدهکار نبوده و تنها یک حکومت سکولار دمکرات جایگزین آن قادر به پیاده کردن کامل این برنامه است، اما وظیفه ملی همه ایرانیان با هر عقیده و مرامی ایجاب میکند تا با صدای بلند و صراحت کامل به این حکومت اعلام کنند که مردم ایران صلح می خواهند، نای و توان جنگ دیگری را ندارند و جنگ حکومتیان اسلامگرا جنگ آنها نیست. باید جمهوری اسلامی را وادار کرد، تا هنگامی که سرنوشت بیش از ۸۰ میلیون ایرانی در گرو حکمرانی آن است، به این خواست صلح طلبانه ملت ایران گردن گذارد.

از سوی دیگر، دولت نتانیاهو باید از دادن پاسخ نظامی به حمله ایران اجتناب کند و بجای تلاش در گسترش جنگ غزه به یک جنگ منطقه‌ای، چه بسا فرا منطقه‌ای، در کوتاه مدت با استقرار یک آتش‌بس دائمی در نوار غزه موافقت کرده و از این طریق راه را جهت رساندن کمکهای انسانی به ساکنان آنجا فراهم سازد. و در درازمدت، دست از کارشکنی‌های خود در پیشبرد راه‌حل دو دولت و استقرار دولت مستقل فلسطین بردارد. در اینجا نیز تجربه تاریخی می‌آموزد که نتانیاهو و همفکران او در دولت اسرائیل وقعی به این تقاضاها نخواهند گذاشت. جامعه جهانی در سازمان ملل متحد و نیروهای غربی حامی دولت اسرائیل، بویژه ایالات متحده آمریکا و بریتانیا که به دولت نتانیاهو در نابود کردن پهپادها و موشکهای ایرانی کمک کردند، موظفند تا به او در این مورد فشار آورند، اگر علاقمند هستند که مجددا در شرایطی مشابه واقعه امروز قرار نگیرند.

هیئت سیاسی اجرایی اتحاد جمهوری‌خواهان ایران
۲۶ فروردین ۱۴۰۳

***

همبستگی جمهوری‌خواهان ایران:
امنیت ملی ایران و میهن دوستی نیازمند نفی همه جانبه جنگ، نظامی‌گری و اقدامات تنش‌آفرین از هر دو سوی منازعه است

واکنش تلافی‌جویانه جمهوری اسلامی در برابر حمله موشکی مرگبار اسرائیل به ساختمان کنسولگری ایران در دمشق تحت نام «وعده صادق»، شبی پر از بیم و نگرانی در ایران را رقم زد. میلیون‌ها نفر ایرانی در داخل و خارج از کشور در فضایی پر از استرس و تنش ساعات اولیه بامداد را با هراس از شکلگیری سایه شوم جنگ بر آسمان میهن گذراندند.

جمهوری‌اسلامی که هیچگاه رفاه و معیشت مردم و حفظ حقوق و جان آنها برایش ارزش بالذات نداشته و با مرگ‌گستری در پوشش فرهنگ شهادت‌طلبی پروژه‌های سیاسی خودش را جلو برده‌است، با تغییر رویکرد امنیتی- نظامی در برابر اسرائیل، امنیت ملی و ثبات کشور را در معرض خطر بزرگی قرار داده‌است. اکنون این نگرانی وجود دارد که واکنش متقابل اسرائیل منجر به زنجیره‌ای از عملیات‌های تلافی‌جویانه متقابل با چشم‌اندازی ناروشن تبدیل شود.

جمهوری اسلامی عملیات «وعده صادق» در قالب «واکنش محدود» را تحت ماده ۵۱ منشور ملل متحد به عنوان «دفاع مشروع» توجیه کرده‌ که با توجه به سابقه درگیری‌ها و تشدید حملات گروه‌های نیابتی با هدایت جمهوری اسلامی به اسرائیل بعد از شروع جنگ غزه، بحثی جدلی و مورد تردید است. به باور «همبستگی جمهوری‌خواهان ایران» (هجا)، عنوان «تلافی‌جویی» بر این عملیات تطابق دارد.

اگرچه بر اساس فکت‌ها و مشاهدات، اهداف ادعایی محقق نشدند اما منازعه قدیمی و تنش غیرطبیعی تحمیل شده بر مناسبات اسرائیل و ایران را وارد مرحله تازه‌ای با تشدید تنش‌ها کرد. اکنون سناریوی ارتقاء منازعه از جنگ نیابتی به رویارویی محدود مستقیم و در ادامه به جنگی تمام عیار محتمل شده که پیامدهای مخرب سنگینی برای اقتصاد در حال احتضار ایران و امنیت ملی کشور داشته و جان و سلامت شهروندان ایرانی را در خطر جدی قرار می‌دهد.

پرتاب نزدیک به ۳۳۱ پهپاد انتحاری و موشک‌های کروز و بالیستیک به فضای اسرائیل در عملیاتی تاخیری و هماهنگ‌شده و ناتوانی اکثریت قریب به اتفاق آنها از عبور از سیستم دفاعی چندلایه و مجموعه پیوسته پدافند هوایی اسرائیل با تجهیزات کمکی آمریکا، بریتانیا، فرانسه و اردن به لحاظ نظامی و راهبردی موفقیت محسوب نمی‌شود. آنچه دیشب رخ داد، قدرت بازدارنده برای جمهوری‌اسلامی ایجاد نکرد، بلکه نشان داد علی‌رغم هزینه‌های سنگینی که کشور اعم از اقتصادی، نظامی و فرصت برای گسترش برنامه موشکی پرداخت کرده‌، اما توان تهاجمی موشکی نمایش داده شده در حدی نیست که در برابر تهدیدات، بازدارندگی موثر ایجاد کند.

پخش فیلم‌های جعلی اصابت موشک از سوی رسانه‌های حکومتی و اعلام انهدام اهداف مورد نظر در بیانیه‌های سپاه پاسدارن انقلاب اسلامی هنگامی که هنوز جنگ‌افزارهای هوایی پرتاب شده وارد آسمان اسرائیل نشده بودند، نشان از اعتیاد فزاینده نظام به نمایش و پروپاگاندا است که بیش از پیش مبتذل شده است.

تنها مصدوم جدی عملیات «وعده صادق» یک دختر دوازده ساله عرب اسرائیلی صحرای نَقِب بود که به دلیل چادرنشینی خانواده از پناهگاه دور بود. بدینترتیب بار دیگر معلوم شد که بر خلاف هدفگزاری حملات به مناطق نظامی، قربانیان اصلی عملیات‌های تلافی‌جویانه جمهوری اسلامی غیرنظامی‌ها هستند. اغراق در نمایش توان موشکی و موفقیت اسرائیل و متحدانش در دفاع هوایی، می‌تواند مشوق دولت افراطی بنیامین نتانیاهو برای تشدید آهنگ تهاجمی در برخوردهای پیشگیرانه شود.

از آنجاییکه ارتش اسرائیل مدعی شده که ۹۹ درصد موشک‌ها و پهپادهای رسیده به آسمان شهرهای اسرائیلی را رهگیری و منهدم کرده و تنها پایگاه هوایی نِواتیم آسیب جزئی دیده است، لذا ارتکاب واکنش از سوی دولت اسرائیل موضوعیت نداشته و عملی تحریک‌آمیز برای گسترش جنگ محسوب می‌شود. خودداری اسرائیل از واکنش متقابل باعث می‌شود که پرونده رویارویی بی‌سابقه کنونی بسته شده و فضا برای بازگشت  تنش به سطح قبل از حمله موشکی به دمشق در سیزده فروردین هموار گردد.

ازاینرو، «هجا» ماجراجویی و ارتکاب اعمال پرخطر و واکنش‌های نامتناسب از سوی جمهوری اسلامی و دولت اسرائیل را محکوم کرده، خواستار تنش‌زدایی پایدار در خاورمیانه و توقف فوری جنگ غزه به عنوان کنون اصلی افزایش سطح تنش بی‌سابقه بین ایران و اسرائیل است. هجا در عین حال به جمهوری اسلامی هشدار می‌دهد که برخورد امنیتی و تنبیه کسانی که با اقدامات نظامی و راهبردی جمهوری اسلامی علیه اسرائیل مخالفت فعال و علنی می‌کنند، را متوقف را کند. شهروندان ایرانی مستقل از درستی و یا نادرستی نظرات‌شان در هر حوزه‌ای، مجاز هستند که عقیده  وباور خودشان را بدون نگرانی و هراس اعلام کنند. کما اینکه تشدید سختگیری‌ها برای اعمال حجاب اجباری نیز بی‌ارتباط با گسترش اعلام نشده فضای پلیسی جهت جا انداختن مانور تبلیغاتی حمله موشکی و پهپادی به اسرائیل نبوده است.

به باور ما، مخالفت همه جانبه با جنگ و سیاست‌های جنگ‌افروزانه، رد نظامی‌گری و تاکید بر صلح پایدار، مناسب‌ترین واکنش‌ از سوی شهروندان ایرانی است تا شرایط کشور وضعیت وخیم‌تری پیدا نکرده و مناسبات پادگانی و فضای پلیسی در داخل کشور گسترش بیشتر پیدا نکند.

هیئت سیاسی- اجرائی همبستگی جمهوری‌خواهان ایران
۲۶ فروردین ۱۴۰۳ برابر با ۱۴ آوریل  ۲۰۲۴




نظر شما درباره این مقاله:


چند پرسش مهم در مورد عملیات ایران
سه شنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۳ - Tuesday 16 April 2024
ايران امروز
iran-emrooz.net | Sun, 14.04.2024, 21:22

چند پرسش مهم در مورد عملیات ایران





نظر شما درباره این مقاله:


بلاهت جمهوری اسلامی و جنگی که ناگزیر شد
سه شنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۳ - Tuesday 16 April 2024
ايران امروز
iran-emrooz.net | Sun, 14.04.2024, 21:20

بلاهت جمهوری اسلامی و جنگی که ناگزیر شد





نظر شما درباره این مقاله:


خامنه‌ای و نتانیاهو، دو روی سکه بحران‌سازی هستند
سه شنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۳ - Tuesday 16 April 2024
ايران امروز
iran-emrooz.net | Sun, 14.04.2024, 20:38

خامنه‌ای و نتانیاهو، دو روی سکه بحران‌سازی هستند





نظر شما درباره این مقاله:


اعلام جرم علیه روزنامه اعتماد و عباس عبدی
سه شنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۳ - Tuesday 16 April 2024
ايران امروز
iran-emrooz.net | Sun, 14.04.2024, 18:00

اعلام جرم علیه روزنامه اعتماد و عباس عبدی


دادستانی تهران علیه مدیرمسئول روزنامه اعتماد و عباس عبدی، روزنامه‌نگار  اعلام جرم کرد. آن دو برای ارائه توضیحات به دادسرای تهران احضار شده‌اند. بنابر گزارش مرکز اطلاع رسانی قوه قضاییه، «دادستانی تهران در راستای وظیفه قانونی عدلیه برای مقابله با برهم زنندگان امنیت روانی جامعه علیه روزنامه اعتماد و عباس عبدی» اعلام جرم کرده است.

ظاهرا دلیل این احضار یادداشت عباس عبدی درباره حمله ایران به اسرائيل با عنوان «خطرناکی پاسخ دادن و ندادن» است که شماره روز یکشنبه ۲۶ فروردین ۱۴۰۳ روزنامه اعتماد منتشر شده است. به دلیل زمان صفحه‌بندی و چاپ روزنامه، یادداشت عبدی به‌طور قطع پیش از حملات موشکی و پهپاد نیمه‌شب گذشته نوشته شده است.

آقای عبدی در این یادداشت نوشته است: «بازدارندگی از طریق تسلیحات متعارف با کشوری که موجودیت آن را به رسمیت نمی‌شناسند یا خواهان نابودی آن هستند، بی‌معنا است و قابل اجرا نیست.  بنابراین دیر یا زود به مرحله‌ای می‌رسیم که ظاهرا تاکنون از آن پرهیز کرده‌ایم. راه‌حل چیست؟ جز تغییر سیاست‌های کلان منطقه‌ای هیچ راهی مانع درگیری احتمالی نخواهد شد.»

متن کامل یادداشت عباس عبدی:

خطرناکی پاسخ دادن و ندادن

عباس عبدی / روزنامه اعتماد

هفته پیش، پس از گذشت چند روز از حمله اسرايیل به کنسولگری ایران در دمشق، در یادداشت کوتاهی توضیح دادم که چرا تا آینده‏ای نزدیک در موضوعات داخلی نخواهم نوشت. علت این بود که تنش خارجی و احتمال بروز جنگ هر چند محدود، بسیار زیاد بود. در چنین شرایطی پرداختن به هر مساله دیگر به جز این موضوع، نه منطقی است و نه پذیرفتنی و چه بسا پرداختن به برخی مسائل داخلی با ابهاماتی ازجمله همراهی با بیگانگان همراه شود. پس اگر در موضوعات مهم داخلی نتوان نوشت، منطقا باید درباره مساله جنگ نوشت و چون نسبت به سیاست خارجی ایران در این مورد نیز نقد دارم لذا نوشتن در این باره و در شرایط درگیری نظامی نیز شاید درست نباشد.

اکنون یک هفته گذشته است و به نظر می‏رسد که تنش و درگیری مذکور فروکش کرده است. هرچند وعده‌های پاسخ همچنان برقرار است و شاید امروز صبح که این یادداشت را می‌خوانید پاسخ داده شده باشد، ولی تا هنگامی که این پاسخ‏ها با نیروهای منطقه‏ای انجام می‏شود، مساله حاد نخواهد شد.

در این یادداشت می‏کوشم که منطق نگاه خودم را نسبت به مساله اسرايیل و اینکه بحران در چارچوب کنونی سیاست ایران حل‌نشدنی است، توضیح بدهم و اینکه چرا معتقدم تنش موجود دیر یا زود به درگیری خواهد انجامید و خطرات این وضعیت، حداقل برای ایران حتی بدتر از درگیری نظامی میان دو طرف است.

ابتدا بگویم که برخلاف تصور رایج معتقدم که حمله اسرايیل در اصل واکنشی بوده است و نیازی به پاسخ و واکنش ایران ندارد. اسرايیل در جریان جنگ غزه بزرگ‌ترین لطمه نظامی و حیثیتی و سیاسی را از سال ۱۹۴۸ تاکنون متحمل شده و هنوز نیز از زیر بار این ضربه خارج نشده است. درست یا نادرست آنان حداقل بخشی از این وضع را محصول سیاست‏های ایران می‏دانند و اقدامات خود را واکنشی به این وضعیت معرفی می‌کنند. پس معتقدم که نیازی به پاسخ نظامی ایران نیست، ولی چرا افکار عمومی فقدان چنین پاسخی را به منزله شکست شعارهای ایران می‏داند؟

چند علت دارد؛ اول، انتظارات بیهوده و شعاری که طرفداران وضع موجود می‏دهند؛ به‏ویژه حرف‏هایی که در زمان دولت روحانی می‏زدند. گویی روحانی باید پاسخ می‏داد و نداد، درحالی‏که همان زمان هم دولت بی‏اطلاع از اقدامات متقابل از سوی حکومت بود. نمونه آن، حمله موشکی به عین‏الاسد است. آنان با مواضع تبلیغاتی و نابخردانه خود انتظارات را بالا می‏بردند و امروز در باتلاق آن شعارها گیر کرده‏اند.

علت دیگر تفاوت ماهوی حمله اسرايیل است. گرچه اسرايیل تاکنون هیچ ‏کدام از حملات را در داخل خاک ایران یا سوریه به عهده نگرفته است، ولی روشن است که اینها همه به وسیله اسرايیل انجام می‌شود. اتفاقا زدن کنسولگری ایران در سوریه از حیث اقدام نظامی و جنگی به مراتب کم‏اهمیت‏تر از ترور فخری‏زاده در کنار گوش تهران بود، ضمن اینکه این حملات نه فقط اقدامی نظامی محسوب می‏شوند، بلکه ابعاد اطلاعاتی آن بسیار مهم‌تر و خطرناک‏تر هستند. درحالی‌که اقدامات تهران هیچ کدام مستقیم نیست و با حمایت نیروهای منطقه‌ای انجام می‌شود. متاسفانه مواردی هم هست که ربطی به ایران ندارد و برخی افراد نابخردانه به عهده می‌گیرند!!

علت سوم نیز کوشش ایران برای پرهیز از تقابل مستقیم است، زیرا این نوع تقابل معنای خاص خود را دارد و نیروهای جهانی را درگیر ماجرا می‏کند و ایران مطلقا از آن استقبال نمی‏کند و این نکته‏ای است که اسرايیل نیز می‏داند، به همین علت می‏کوشد که مستقیم ولو غیررسمی وارد درگیری شود؛ برخلاف ایران که غیرمستقیم و غیررسمی عمل می‏کند.

رفتار اسرايیل گرچه غیررسمی است حتی مسوولیت حمله به کنسولگری را هم نپذیرفته است، ولی هیچ ‏کس شکی در انجام آنها ازسوی اسرايیل ندارد، همچنان که اغلب اقدامات ایران نیز چنین است، گرچه مواردی پیش می‏آید که ربطی به ایران ندارد و ایران باید ثابت کند که مربوط به ایران نیست، مثل اقدام ماه‌های گذشته علیه پایگاه امریکایی در جنوب سوریه و شمال اردن.

مشکل سیاست ایران در این مساله چیست؟

اسرايیل کشوری عضو سازمان ملل متحد است؛ کشورهای جهان حتی اغلب کشورهای عربی و اسلامی آن را به‏ صورت کامل یا ضمنی به رسمیت می‏شناسند. درحالی‏که ایران نه ‏تنها آن را به رسمیت نمی‏شناسد، بلکه مُبلِّغ نامشروع بودن آن نیز هست و به صورت روشن در این چارچوب نیز گام بر می‏دارد.

این سیاست دو مشکل جدی دارد؛ اول اینکه، امکان استفاده از ظرفیت‏های بین‏المللی رسمی علیه اسرايیل را از ایران سلب کرده‏ است. یکی از عجایب این است که پس از حمله اخیر به کنسولگری ایران، در جلسه رسیدگی شورای امنیت شرکت می‏کنند درحالی‏که موجودیت آن کشور را به رسمیت نمی‏شناسند و حتی قادر نیستند علیه آن به مراجع بین‏المللی حقوقی شکایت کنند. در مجموع زبان دیپلماتیک آنان در مواجهه با اسرايیل الکن می‏شود.

مشکل دوم مهم‌تر است؛ اسرايیل می‏داند که بهترین راه برایش به چالش کشیدن مستقیم ایران است؛ چیزی که ایران به علل روشنی از آن پرهیز دارد. بنابراین اسرايیل می‏داند که ظرفیت بالا بردن دوز چنین حملاتی را دارد و چنین حملاتی ایران را در موقعیت بدتری از حیث پاسخ دادن قرار می‏دهد و با وقوع این‌گونه حملات، امکان دادن پاسخ همسنگ و مناسب از نیروهای نیابتی نیز وجود ندارد. بنابراین گرچه می‏توان علت عدم پاسخگویی مستقیم ایران را فهمید و حتی از آن دفاع کرد، ولی پاسخ ندادن نیز، طرف اسرايیلی را تشویق به انجام اقدامات بیشتری می‏کند و از این نظر پاسخ ندادن نیز تبعات منفی دارد.

استفاده از گزاره پاسخ بازدارنده نیز در اینجا مصداق ندارد و اشتباه است، زیرا بازدارندگی یا از طریق تسلیحات اتمی محقق می‏شود مثل آنچه که میان دو بلوک شرق و غرب یا هند و پاکستان دیده می‏شود، یا براساس به رسمیت شناختن موجودیت یکدیگر و موازنه قدرت کلاسیک نظامی است، مثل ترکیه و یونان که در هر دو نوع بازدارندگی هزینه‌های جنگ بسیار بیشتر از منافع آن حتی در صورت پیروزی است. ولی بازدارندگی از طریق تسلیحات متعارف با کشوری که موجودیت آن را به رسمیت نمی‏شناسند یا خواهان نابودی آن هستند بی‏معناست و قابل اجرا نیست. بنابراین دیر یا زود به مرحله‏ای می‏رسیم که ظاهرا تاکنون از آن پرهیز کرده‌ایم.

راه‌حل چیست؟ جز تغییر سیاست‌های کلان منطقه‌ای هیچ راهی مانع درگیری احتمالی نخواهد شد.




نظر شما درباره این مقاله:


حذف گزینه حمله تلافی‌جویانه از میز نتانیاهو
سه شنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۳ - Tuesday 16 April 2024
ايران امروز
iran-emrooz.net | Sun, 14.04.2024, 15:33

حذف گزینه حمله تلافی‌جویانه از میز نتانیاهو


نیویورک تایمز به نقل از دو مقام اسرائیلی گزارش داده است که کابینه جنگی اسرائیل امروز بعدازظهر برای بررسی نحوه واکنش به حمله ایران تشکیل جلسه خواهد داد. آنها گفته‌اند که یک پاسخ احتمالی - حمله تلافی جویانه‌ای که برخی از اعضای کابینه پیشنهاد کرده بودند - پس از گفتگوی تلفنی بنیامین نتانیاهو با بایدن در روز شنبه لغو شده است.

علت کنار رفتن گزینه حمله تلافی‌جویانه این دلیل ذکر شده است که حملات خسارات نسبتاً جزئی به بار آورده‌اند. مقامات اسرائیلی در مورد محتوای تماس بین رهبران توضیح بیشتری نداده‌اند. همچنین مقامات آمریکایی گفته‌اند که دولت بایدن با امید به اجتناب از یک جنگ گسترده‌تر در خاورمیانه، به اسرائیل توصیه می‌کند که به ایران شلیک نکند .

جو بایدن همچنین گفته است که روز یکشنبه برای بحث در مورد این حملات جلسه‌ای با حضور رهبران گروه 7 تشکیل خواهد داد و شورای امنیت سازمان ملل نیز قرار است جلسه اضطراری برگزار کند. مقامات آمریکایی گفته‌اند که پرزیدنت بایدن و تیمش با امید به اجتناب از تشدید بیشتر منجر به جنگ گسترده تر در خاورمیانه با اسرائیل رایزنی کرده‌اند.به گفته نیویورک تایمز اگرچه خسارات ناشی از این حمله نسبتاً خفیف بود، اما دامنه حملات بسیار فراتر از جنگ سایه کوچک میان  ایران و اسرائیل در سال‌های اخیر ارزیابی شده است. به نظر می‌رسد که اگر دفاع برگزار نمی‌شد، ممکن بود تعداد زیادی یا صدها نفر کشته شوند.

برخی گزارش‌ها حاکی از این است که وزارت خارجه عربستان سعودی، قطر و امارات متحده عربی روز یکشنبه پس از حمله موشکی و پهپادی ایران به اسرائیل، خواستار کاهش تنش و خویشتن داری شدند. نیویورک‌تایمز از تل آویو هم گزارش داده که  با وجود اینکه اولین روز هفته کاری اسرائیل است، ترافیک کم بوده و نانوایی‌ها، کافه‌ها و فروشگاه‌ها باز هستند و به افراد کمی که بیرون آمده بودند تا سگ‌هایشان را قدم بزنند، خدمات می‌دهند.




نظر شما درباره این مقاله:


حمله ایران به اسرائیل از نظر نظامی یک شکست بود
سه شنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۳ - Tuesday 16 April 2024
ايران امروز
iran-emrooz.net | Sun, 14.04.2024, 15:22

حمله ایران به اسرائیل از نظر نظامی یک شکست بود


اکونومیست: حمله جمهوری اسلامی به اسرائیل از نظر نظامی یک شکست بود

هفته‌نامه اکونومیست روز یک‌شنبه ۲۶ فروردین حمله جمهوری اسلامی به اسرائیل را یک شکست نظامی خواند و نوشت حکومت ایران ممکن است با این اقدام مرتکب اشتباه محاسباتی شده باشد.

در گزارش این هفته‌نامه آمده است حمله شب گذشته بر خلاف رویه معمول یک عملیات نظامی که با غافل‌گیری همراه است انجام گرفت و پیش از رسیدن موشک‌ها و پهپادهای جمهوری اسلامی به اسرائیل، ویدیوهایی از مسیر حرکت این پرتابه‌ها در آسمان‌ عراق و اردن منتشر شد.

اکونومیست افزود حال اسرائیل باید درباره چگونگی پاسخ به این اقدام تهران تصمیم‌گیری کند زیرا اگر ایران بتواند در برابر حمله مستقیم از خاک خود به سایر کشورها مصونیت داشته باشد، این موضوع می‌تواند معادلات در خاورمیانه را تغییر دهد.

بر اساس این گزارش، واکنش احتمالی اسرائیل به جمهوری اسلامی می‌تواند به جنگی تمام‌عیار و ناخشنودی آمریکا و سایر متحدان اسرائیل بینجامد و به همین دلیل، هنوز مشخص نیست اسرائیل چه سیاستی در قبال ایران در پیش خواهد گرفت.

دانیل هاگاری، سخنگوی ارتش اسرائیل در مصاحبه اختصاصی با ایران‌اینترنشنال، در پاسخ به سوالی درباره واکنش احتمالی این کشور به اقدام اخیر تهران اعلام کرد: «برای حفظ منافع خود و امنیت مردم اسرائیل هر اقدامی که لازم باشد انجام می‌دهیم ... ما نه در حرف، بلکه در عمل واکنش خود را نشان خواهیم داد.»

اکونومیست در ادامه گزارش خود نوشت جمهوری اسلامی پس از دهه‌ها رویارویی غیرمستقیم با اسرائیل از طریق گروه‌های نیابتی خود، برای اولین بار اسرائیل را از خاک ایران هدف قرار داد و این بدان معنی است که «جنگ در سایه» میان دو کشور به پایان رسیده است.

به گفته این هفته‌نامه، عملیات اخیر جمهوری اسلامی از نظر نظامی یک شکست محسوب می‌شود زیرا به جز تعداد معدودی از پهپادها و موشک‌های ایران، سایر پرتابه‌ها رهگیری و سرنگون شدند و سرنوشت تعدادی از آن‌ها حتی پیش از رسیدن به حریم هوایی اسرائیل مشخص شد.

ارتش اسرائیل خبر داد از مجموع بیش از ۳۰۰ پهپاد و موشک شلیک شده، سامانه‌های دفاعی اسرائیل و متحدانش بیش از ۹۹ درصد از پرتابه‌ها را ساقط کردند.

اکونومیست هم‌زمان تاکید کرد برخی پرتابه‌های ایران به یک پایگاه هوایی ارتش اسرائیل در صحرای نقب اصابت کردند اما تنها توانستند آسیب حداقلی به آن وارد کنند و این پایگاه همچنان به فعالیت خود ادامه می‌دهد.

در سوی دیگر، شبکه خبری المنار، وابسته به حزب‌الله لبنان، ساعاتی پیش گزارش داد ۱۵ موشک جمهوری اسلامی مستقیما به پایگاه هوایی نواتیم در جنوب اسرائیل اصابت کردند و این پایگاه را از کار انداختند.

به گفته رسانه‌های حکومتی در ایران، اسرائیل از این پایگاه برای حمله به کنسولگری جمهوری اسلامی در دمشق در روز ۱۳ فروردین استفاده کرده بود. حمله‌ای که منجر به کشته شدن هفت عضو سپاه پاسداران، از جمله دو فرمانده ارشد آن شد.

اکونومیست نوشت مقام‌های حکومت ایران به مدت دو هفته به دنبال اجماع بر سر واکنشی به عملیات مرگ‌بار اسرائیل در دمشق بودند که هم بتواند افکار عمومی را در داخل کشور قانع کند و هم در برابر اسرائیل بازدارنده باشد. در عین حال به تلافی‌جویی اسرائیل نیز منجر نشود.

این هفته‌نامه بریتانیایی افزود تصمیم نهایی مقام‌های جمهوری اسلامی و عملیات شب گذشته حکومت ایران ممکن است «اشتباهی استراتژیک» بوده باشد و به منافع تهران آسیب وارد کند.

بر اساس این گزارش، از زمان آغاز مناقشه کنونی در خاورمیانه در روز ۱۵ مهر (هفتم اکتبر) به دنبال حمله حماس به اسرائیل، حزب‌الله به عنوان یکی از گروه‌های نیابتی جمهوری اسلامی توانسته است از طریق حملات مداوم خود، بیش از ۸۰ هزار اسرائیلی ساکن در شمال این کشور را آواره کند.

حوثی‌های یمن، دیگر گروه شبه‌نظامی مورد حمایت تهران، با حملات خود امنیت کشتی‌رانی را در دریای سرخ مختل کرده‌‌اند.

این‌ها تنها بخشی از دستاورهای جمهوری اسلامی در این مدت است.

تهران توانسته بود اختلافات با همسایگان عرب خود را کاهش دهد و به آرامش نسبی در روابط با آن‌ها دست یابد.

هم‌زمان، اسرائیل در باتلاق غزه گرفتار و به طور فزاینده‌ای منزوی شده بود.

دست آمریکا نیز برای حل مناقشه غزه خالی از هر ابتکاری به نظر می‌رسید.

حمله مستقیم به اسرائیل دستاوردهای ایران در چند ماه گذشته را از سه جهت تضعیف کرد: اول اینکه ایران با اعلام خبر حمله، روزها پیش از انجام آن و استفاده از پهپادهایی کُند که برای رسیدن به مقصد ساعت‌ها در راه بودند، نشان داد به دنبال تحمیل تلفات گسترده به اسرائیل نیست. با این حال، زخمی شدن تنها یک نفر و آسیب حداقلی به اسرائیل حاکی از آن است که این حمله نمی‌تواند در برابر اقدامات آتی اسرائیل اثر بازدارندگی داشته باشد.

دوم اینکه حمله ایران کشورهای غربی و عربی را در حمایت از اسرائیل متحد کرد. آمریکا و بریتانیا که پیش‌تر منتقد سیاست‌های بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل بودند، جت‌های جنگنده و پدافندهای خود را برای دفاع از این کشور راهی منطقه کردند.

اردن نیز تعدادی از پرتابه‌های جمهوری اسلامی را سرنگون کرد.

و مورد سوم اینکه ایران با این اقدام خود مساله غزه را به حاشیه راند.

در یک هفته گذشته و تا پیش از حمله اخیر، جامعه جهانی در قبال بحران انسانی در نوار غزه و شیوع قحطی در این منطقه متحد شده بود اما اکنون معادلات تغییر کرده است و اسرائیل می‌تواند خود را به عنوان قربانی در مجامع بین‌المللی مطرح کند.

این بدان معنی است که شرایط نامطلوب مردم غزه دیگر به عنوان اولویت اول در نظر گرفته نمی‌شود و توجهات به سوی احتمال وقوع جنگی بزرگ در منطقه معطوف خواهد شد.

پیش از این فیلیپ تِرل، سردبیر امور بین‌الملل شبکه خبری فرانس۲۴، حمله ایران به اسرائیل را «بازی با آتش» توصیف کرد و گفت از حیث توانمندی‌های نظامی، جمهوری اسلامی در مقایسه با اسرائیل «یک کوتوله» است.

ایران اینترنشنال




نظر شما درباره این مقاله:


آتنا فرقدانی،‌ هنرمند و فعال حقوق کودکان، بازداشت شد
سه شنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۳ - Tuesday 16 April 2024
ايران امروز
iran-emrooz.net | Sun, 14.04.2024, 15:14

آتنا فرقدانی،‌ هنرمند و فعال حقوق کودکان، بازداشت شد





نظر شما درباره این مقاله:


تداوم بازداشت و بی خبری از وضعیت فهیمه سلطانی
سه شنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۳ - Tuesday 16 April 2024
ايران امروز
iran-emrooz.net | Sun, 14.04.2024, 14:57

تداوم بازداشت و بی خبری از وضعیت فهیمه سلطانی





نظر شما درباره این مقاله:


بهشتی شیرازی مشاور ارشد میرحسین موسوی
سه شنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۳ - Tuesday 16 April 2024
ايران امروز
iran-emrooz.net | Sun, 14.04.2024, 14:35

بهشتی شیرازی مشاور ارشد میرحسین موسوی





نظر شما درباره این مقاله:


دختر بچه ۷ ساله زخمی شده در اسرائيل جان باخت
سه شنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۳ - Tuesday 16 April 2024
ايران امروز
iran-emrooz.net | Sun, 14.04.2024, 13:39

دختر بچه ۷ ساله زخمی شده در اسرائيل جان باخت





نظر شما درباره این مقاله:


دعوت از دولت اسرائیل به «صبر راهبردی»
سه شنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۳ - Tuesday 16 April 2024
ايران امروز
iran-emrooz.net | Sun, 14.04.2024, 13:35

دعوت از دولت اسرائیل به «صبر راهبردی»





نظر شما درباره این مقاله:


پروازهای فرودگاه مهرآباد و چند فرودگاه دیگر
سه شنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۳ - Tuesday 16 April 2024
ايران امروز
iran-emrooz.net | Sun, 14.04.2024, 12:43

پروازهای فرودگاه مهرآباد و چند فرودگاه دیگر





نظر شما درباره این مقاله:


ایران و آمریکا به دنبال پایان تنش هستند
سه شنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۳ - Tuesday 16 April 2024
ايران امروز
iran-emrooz.net | Sun, 14.04.2024, 12:40

ایران و آمریکا به دنبال پایان تنش هستند





نظر شما درباره این مقاله:


فساد مالی-مدیریتی، شرط بقای رژیم
سه شنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۳ - Tuesday 16 April 2024
ايران امروز
iran-emrooz.net | Sun, 14.04.2024, 12:21

فساد مالی-مدیریتی، شرط بقای رژیم


احمد علوی

فساد مالی-مدیریتی به مثابه شرط بقای رژیم ولایی-رانتی

سرچشمه پویایی و بقای حاکمیت در جامعه متکثر و دمکراتیک همانا فعالیت شهروندان در قالب سازمان‌های مردم نهاد جامعه مدنی در فرایندهای سیاسی و اجتماعی است. شهروندان با فعالیت‌هایی که در چارچوب سازمانهای مردم نهاد به انجام می‌رساند و ایفای مسئولیت اجتماعی و سیاسی، آرمانها و آرزوهای خود را محقق می‌کند و دستآمد او در این روند بهبود زندگی و استانداردهای آن است.

مشارکت در سازمان‌های مردم‌نهاد محلی، منطقه‌ای، انتخابات، اعتراضات مسالمت‌آمیز، فعالیت‌های مدنی شیوه‌های گوناگون مشارکت در قدرت و نظارت بر حاکمیت و در نتیجه افزایش شفافیت و پاسخگویی حاکمیت و در نتیجه افزایش مشروعیت آن است. حاکمیت ولایی اما در فقدان این سرچشمه پویا، ابزارهای رانتی را برای بقای خود بکار می‌گیرد. حاکمیت خودکامه-ولایی از درآمدهای حاصله از منابع طبیعی همچون نفت یا گاز بهره می‌برد تا بر پایه توزیع آن درآمدها در میان برخی از اقشار وابستگی آنها را برای حاکمیت خریداری کنند.

در رژیم‌های خودکامه رانتی به‌خصوص در اشکال مذهبی آن نوعی پیوند متقابل و پیچیده بین فساد مالی و مدیریتی و بقای رژیم وجود دارد. این چنین رژیمی از سویی می‌بایست خود را مقبول، کارآمد و مقتدر نشان دهند، و از سوی دیگر- در فقدان شفافیت، پاسخگویی و مشروعیت - برای خود پایگاه اجتماعی خریداری کنند. در همین راستا، فساد مالی-مدیریتی - از مسیر توزیع رانتهای نظیر رانت تحصیلی، رانت شغلی، امتیاز واردات، امتیاز دلار ترجیجی، رانت مقام مذهبی، یا توزیع زمین و مستغلات - نقش مهمی در جذب برخی از اقشار وابسته به عنوان پایگاه رژیم بازی می‌کند.

دریافت رانت از سوی گروه‌های رانت‌بر وابسته به حاکمیت در حقیقت بهای انقیاد، اطاعت و تبعیت آنها از حاکمیت و دستمزد مشارکت در سرکوب روانی یا فیزیکی شهروندان ناراضی و مخالف حاکمیت است.بدین ترتیب با کالایی شدن انسان رانتی امکان خرید و فروش آن در مناسبات ولایی مهیا می‌شود.

موسسات مذهبی و یا سیاسی - نظیر مسجد، تکیه، هیئت عزاداری، سپاه پاسداران و موسسات رسانه‌ای و اقتصادی آن - نیز در این فرایند به سازمان‌های رانت‌بر تبدیل شده و باز توزیع رانت را به عهده می‌گیرند. حاکمیت خودکامه-ولایی حتی در عرصه بین‌المللی نیز با توزیع منابع مالی شهروندان ایرانی در میان گروه‌های نیابتی خود در خارج کشور یا تاسیس مسجد و مراکز مذهبی تلاش می‌کند تا نوعی ویترین محبوبیت را در میان برخی از کشورهای خاورمیانه و افریقا تدارک نماید.

مزیت‌های ناشی از اقتصاد رانتی برای گروه‌های رانت‌بر داخل ایران را می‌توان بطور کلی در پنج مقوله که دارای همبستگی درونی با هم هستند طبقه‌بندی کرد.

۱ – مزیت اقتصادی: مزیتی است که در آن فعالیت‌های اقتصادی پر سود به صورت مجوز واردات یا صادرات، برون سپاری و مقاطعه کاری، تسهیلات بانکی ارزان و بدون ضمانت و نیز به صورت صدور موافقت‌نامه‌های خاص به انحصار فرد یا شبکه‌ی حامیان و مریدان یا لابی‌های خاصی درمی‌آید.

۲ – مزیت سیاسی: مزیتی است که در آن تقسیم موقعیت‌های سیاسی و شغلی نه بر اساس شایسته‌سالاری بلکه بر اساس حامی یا مریدپروری به یک مقام صورت می‌گیرد.

۳ – مزیت اجتماعی: توزیع مزیت شهرت، احترام و منزلت در هرم قشربندی و طبقات وابسته به حاکمیت خودکامه رانتی-مذهبی از مجرای عزل و نصب مقام، رسانه‌های وابسته و موسسات تبلیغاتی صورت می‌گیرد.

۴ – مزیت‌های مذهبی: نصب و عزل امامان جماعت و جمعه، برگماشتن مداحان و روضه‌خوان‌ها، صدور اجازه به فعالیت‌های تکیه‌ها و مراسم مذهبی از مصدایق همین توزیع مزیت‌های مذهبی است. در راستای رانتبری گروهها و اقشار مذهبی اقشار با استفاده از مکانیسم‌های گوناگون اداری و نهادهای مذهبی سعی می‌کنند تا قدرت، ثروت و منزلت خود را گسترش دهند و در عین حال منافع سایر طبقات را محدود کنند.

۵ – مزیت اطلاعاتی: یعنی مزیت دسترسی به اطلاعات اقتصادی یا سیاسی با ارزش در زمان خاص و استفاده از آن برای مقاصد شخصی، فرقه ایی، گروهی یا باندهای معین قدرت صورت می‌گیرد.

حاکمیت با استفاده از درآمدهای نفتی می‌تواند با توزیع امتیاز در میان اقشار وابسته به خود آنها را در قالب بخش خصوصی وابسته(خصولتی‌ها) دیوان‌سالاری دولتی یا گروه‌های شبه‌مستقل نظیر گروه‌های خودجوش، یا تکیه‌های هئیت‌های عزاداری سازماندهی کند.

در همین راستا، بر اساس سیاست ویترین‌سازی و گروه‌سازی در حاکمیت رانتی، همه‌ی اجزای جامعه‌ی مدنی از قبیل احزاب، سازمان‌های مردم نهاد و غیردولتی به شکل نمایشی وجود دارند، اما کارکرد لازم را برای پاسخگویی، شفافیت روابط اجتماعی و نظارت بر نهادهای قدرت را ندارند.

توزیع رانت میان شهروندان و تشکیل «گروه‌های شیفته‌ی رهبر و حامی حاکمیت» از جلوه‌های دیگر این گروه‌سازی است. چنین رابطه‌ای که در پژوهش‌های گوناگون تحت عنوان حامی‌پروری (Patrician Client Relationships) و مریدپروری (Corporatism) به بررسی گذاشته شده است، در غالب کشورهای صادرکننده‌ی مواد طبیعی و به‌طور خاص صادرکننده‌ی نفت قابل مشاهده است.

حامی‌پروری موجب می‌شود تا توزیع درآمد، منزلت اجتماعی و قدرت در چنین کشورهایی به سود گروه‌های حامی حاکمیت نابرابر شود. حامی‌پروری و مریدپروری هم‌چون شبکه‌ای بر سازمان‌های رسمی سایه انداخته و کارکرد آن‌ها را از مجاری قانونی و رسمی خارج و فساد مدیریت را نهادینه می‌کندگروه‌سازی غالباً به نوعی لابی‌گرایی (Lobbying) باندهای مافیا در شبکه‌ی قدرت می‌انجامد.

در همین فرآیند است که به‌تدریج گروه‌های خاص لابی‌های رانت‌بر به شکل یک شبکه‌ی اقتصادی یک جامعه را به انحصار خود درمی‌آورند. مداخله در بازار ارز، کالای وارداتی، مناقصه‌ها و مزایده‌های دولتی از جمله بازارهای مورد علاقه‌ی رانت‌بران است. فساد ناشی توزیع رانت به ناکارآمدی اقتصادی انجامیده و پیامدهای آن برای مثال به صورت ناترازی بودجه، تورم و سقوط ارزش پول ملی تجربه می‌شود.




نظر شما درباره این مقاله:


آسمان و ریسمان! / احمد زیدآبادی
سه شنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۳ - Tuesday 16 April 2024
ايران امروز
iran-emrooz.net | Sun, 14.04.2024, 11:41

آسمان و ریسمان! / احمد زیدآبادی





نظر شما درباره این مقاله:


باقری: به همه اهداف رسیدیم
سه شنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۳ - Tuesday 16 April 2024
ايران امروز
iran-emrooz.net | Sun, 14.04.2024, 10:58

باقری: به همه اهداف رسیدیم





نظر شما درباره این مقاله:


دور جدید «برخورد خشن» مأموران با زنان و دختران
سه شنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۳ - Tuesday 16 April 2024
ايران امروز
iran-emrooz.net | Sun, 14.04.2024, 10:10

دور جدید «برخورد خشن» مأموران با زنان و دختران





نظر شما درباره این مقاله:


پس از حمله دیشب! / صابر گل‌عنبری
سه شنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۳ - Tuesday 16 April 2024
ايران امروز
iran-emrooz.net | Sun, 14.04.2024, 10:07

پس از حمله دیشب! / صابر گل‌عنبری





نظر شما درباره این مقاله:


حضور خیابانی نیروهای حکومتی هم‌زمان با موشک پراکنی
سه شنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۳ - Tuesday 16 April 2024
ايران امروز
iran-emrooz.net | Sun, 14.04.2024, 9:59

حضور خیابانی نیروهای حکومتی هم‌زمان با موشک پراکنی





نظر شما درباره این مقاله:


حملات ایران علیه اسرائیل ناموفق بودند
سه شنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۳ - Tuesday 16 April 2024
ايران امروز
iran-emrooz.net | Sun, 14.04.2024, 9:16

حملات ایران علیه اسرائیل ناموفق بودند


به گزارش سی ان ان رئیس‌جمهور امریکا به نتانیاهو گفته است که او باید امشب را یک ‘پیروزی’ در نظر بگیرد زیرا حملات ایران به طور گسترده ناموفق بوده‌اند.

منابع اسرائیلی و آمریکایی می‌گویند حمله دیشب ایران  با ۱۸۵ پهپاد، ۳۶ کروز، ۱۱۰ موشک به ۳۳۱ هدف و به مدت ۵ ساعت انجام شده است. بیشتر پرتابه‌ها قبل از ورود به فضای هوایی اسرائیل توسط سامانه‌های دفاعی منهدم شدند.

نیروهای هوایی آمریکا و بریتانیا در نابود کردن تهدیدات قبل از ورود به فضای هوایی اسرائیل شرکت کردند.

عربستان سعودی و اردن بخشی از سیستم نظارت و واکنش تحت مدیریت ایالات متحده بودند.

لوید آستین، وزیر دفاع آمریکا گفت: ارتش آمریکا ده‌ها موشک و پهپاد شلیک شده به اسرائیل را از ایران، عراق، سوریه و یمن منهدم کرد.

نیویورک تایمز هم‌چنین نوشته است که مقامات آمریکایی می‌گویند بررسی‌های اولیه نشان می‌دهد که خسارت به اسرائیل نسبتاً محدود بوده است.

خسارت کمی به پایگاه نظامی اسرائیل در جنوب کشور وارد شده است.

تا این لحظه گزارشی از تلفات اسرائیلی موجود نیست.

به گزارش رسانه‌های اسرائیل، تنها فردی که در حملات نظامی ایران به خاک اسرائیل آسیب دید، امینه الحسونی، یک دختر هفت ساله از اعراب بادیه‌نشین در جنوب اسرائیل است.

پدر امینه که فرزندش از ناحیه سر آسیب دیده، به رسانه‌ها گفت پزشکان اسرائیلی در بیمارستان «سوروکا» در شهر بئرشبع در حال نجات جان دختر او هستند و این کودک هم‌اکنون زیر عمل جراحی قرار دارد.

آقای الحسونی به یدیعوت آحرونوت گفت اعراب بادیه‌نشین دارای پناهگاه نیستند و قطعه‌ای از موشک ضد موشکی که از سامانه دفاع موشکی اسرائیل شلیک شد، با افتادن به محل زندگی خانواده، به سر امینه اصابت کرد. پزشکان اعلام کردند که امینه الحسونی هنوز در شرایط وخیم قرار دارد.

نهادهای امدادی اسرائیل اعلام کردند ۳۲ تن از مردم اسرائیل نیز در زمان حملات دچار شوک روانی شده و در تماس اطرافیان آن‌ها با مراکز امدادی، به بیمارستان منتقل شدند.

شلیک بیش از ۳۰۰ پهپاد و موشک

دانیل هاگاری، سخنگوی وزارت دفاع اسرائیل می‌گوید بیش از ۳۰۰ پهپاد و موشک در طول شب گذشته به سمت اسرائیل شلیک شد که ۹۹ درصد آنها رهگیری شد.

هاگاری گفته ایران «۱۷۰ پهپاد، ۳۰ موشک کروز و ۱۲۰ موشک بالستیک» به اسرائیل شلیک کرده است.

او همچنین تایید کرد حمله ایران به زیرساخت‌های یک پایگاه نظامی در جنوب اسرائیل «آسیبی جزئی» رسانده است.

هاگاری گفت برخی پرتابه‌ها و موشک‌ها علاوه بر ایران، از عراق و یمن به سوی اسرائیل شلیک شده‌اند.

او در آخرین توضیحاتش در تلویزیون دولتی اسرائیل گفت ایران اقدام بسیار خطرناکی انجام داده است که منطقه را به سمت تشدید تنش سوق می‌دهد.

از سوی دیگر، وزیر دفاع اسرائیل گفت: مهار حمله چشمگیر بود و خسارات وارده جزئی بود. هیچ یک از پهپادهای پرتاب شده توسط ایران به مرزهای اسرائیل نرسیده است. ما هوشیار هستیم و برای هر سناریویی آماده هستیم. رویارویی هنوز تمام نشده است و باید هوشیار باشیم.

رسانه‌های اسرائیلی نیز نوشته‌اند «ایران درس مهمی به اسرائیل داد. ما می‌توانیم بدون ترس تأسیسات هسته‌ای آنها را نابود کنیم، زیرا دیدیم که آنها چه توانایی‌هایی دارند و ۹۹ درصد آن را نابود کردیم».




نظر شما درباره این مقاله:


بیانیه بایدن درباره حملات ایران علیه اسرائیل
سه شنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۳ - Tuesday 16 April 2024
ايران امروز
iran-emrooz.net | Sun, 14.04.2024, 7:17

بیانیه بایدن درباره حملات ایران علیه اسرائیل


بیانیه رئیس جمهور جو بایدن در مورد حملات ایران علیه دولت اسرائیل

اوایل امروز، ایران و گروه‌های نیابتی‌اش در یمن، سوریه و عراق حمله هوایی بی‌سابقه‌ای را علیه تأسیسات نظامی در اسرائیل انجام دادند. من این حملات را به شدیدترین وجه ممکن محکوم می کنم.
به دستور من، برای حمایت و دفاع از اسرائیل، ارتش ایالات متحده هواپیماها و ناوشکن‌های دفاع موشکی بالستیک را در طول هفته گذشته به منطقه منتقل کرد. به لطف این استقرارها و مهارت فوق‌العاده سربازانمان، ما به اسرائیل کمک کردیم تا تقریباً همه پهپادها و موشک‌های ورودی را سرنگون کند.
من به تازگی با نخست وزیر نتانیاهو صحبت کردم تا بر تعهد آهنین آمریکا به امنیت اسرائیل تاکید کنم. من به او گفتم که اسرائیل توانایی قابل توجهی برای دفاع در برابر و شکست حملات حتی بی‌سابقه از خود نشان داد و پیامی واضح به دشمنانش فرستاد که نمی‌توانند امنیت اسرائیل را به طور مؤثر تهدید کنند.
فردا، من رهبران گروه هفت را برای هماهنگی یک واکنش دیپلماتیک واحد به حمله گستاخانه ایران تشکیل خواهم داد. تیم من با همتایان خود در سراسر منطقه تعامل خواهد داشت. و ما در تماس نزدیک با رهبران اسرائیل خواهیم بود و در حالی که ما امروز شاهد حمله به نیروها یا تأسیسات خود نبودیم در برابر همه تهدیدها هوشیار خواهیم ماند و از انجام تمام اقدامات لازم برای محافظت از مردم خود دریغ نخواهیم کرد.

کاخ سفید
۱۳ آوریل ۲۰۲۴




نظر شما درباره این مقاله:


رهبران غرب حمله ایران به اسرائيل را محکوم کردند
سه شنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۳ - Tuesday 16 April 2024
ايران امروز
iran-emrooz.net | Sun, 14.04.2024, 7:00

رهبران غرب حمله ایران به اسرائيل را محکوم کردند


حمله پهپادی و موشکی شنبه شب جمهوری اسلامی به اسرائیل، با محکومیت گسترده از سوی سران و مقامات کشورهای غربی، منطقه‌ای و آمریکای لاتین روبرو شد.

جو بایدن رئیس جمهوری ایالات متحده با انتشار پستی در ایکس نوشت: «من با تیم امنیت ملی خود ملاقات کردم و آخرین تحولات حمله جمهوری اسلامی علیه اسرائیل را بررسی کردیم.» او بار دیگر تاکید کرد: «تعهد ما به امنیت اسرائیل در برابر تهدیدات ایران و نیروهای نیابتی آن آهنین است.»

نخست‌وزیر بریتانیا حمله جمهوری اسلامی به اسرائیل را شدیدا محکوم کرد و گفت این حملات، خطر تشدید تنش و بی‌ثباتی در منطقه را به همراه خواهد داشت. ریشی سوناک در این پیام افزود: «جمهوری اسلامی ایران بار دیگر نشان داد که قصد دارد در حیاط خلوت خود آشوب به‌پا کند.»

همزمان دبیرکل سازمان ملل متحد با محکوم کردن شدید حمله جمهوری اسلامی به اسرائیل گفت: «از خطر واقعی تشدید تنش ویرانگر در سطح منطقه عمیقاً نگران هستم. از همه طرف‌ها می‌خواهم که برای اجتناب از هرگونه اقدامی که می‌تواند منجر به درگیری‌های نظامی بزرگ در چند جبهه در خاورمیانه شود، خویشتنداری کنند.»

جوزپ بورل مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا هم حمله تلافی‌جویانه جمهوری اسلامی به اسرائیل را محکوم کرد و در ایکس نوشت: «این اقدام ایران غیرقابل قبول و نقض آشکار قوانین بین‌المللی است. این حمله تنش‌ها در منطقه را به طور قابل توجهی افزایش می‌دهد و ثبات و امنیت منطقه را به خطر می‌اندازد.»

وزیر امور خارجه فرانسه نیز روز شنبه حملات پهپادی جمهوری اسلامی به اسرائیل را «سطح جدیدی» در تهدید امنیت جهانی دانست و آنرا به شدت محکوم کرد. استفان سژورن،در رسانه اجتماعی ایکس با تاکید بر تعهد فرانسه به امنیت اسرائیل افزود: «با تصمیم‌گیری برای انجام این اقدام بی‌سابقه، ایران اکنون به سطح جدیدی از بی‌ثباتی رسیده و منطقه در معرض خطر تشدید تنش نظامی است.»

همچنین آنالنا بائربوک، وزیر امور خارجه آلمان در پستی در شبکه اجتماعی ایکس حمله جمهوری اسلامی به اسرائیل را محکوم کرد و گفت که این حمله کل منطقه را در معرض خطر فرو بردن در «هرج و مرج» قرار می‌دهد.

جاستین ترودو نخست وزیر کانادا نیز در ادامه موج محکومیت‌های سران کشورها، حمله جمهوری اسلامی به اسرائیل را محکوم کرد و گفت که به طور منظم در جریان اخبار تحولات این حمله قرار می‌گیرد.

پدرو سانچز، نخست وزیر اسپانیا هم پس از حمله ایران به اسرائیل ضمن ابراز نگرانی عمیق از این اقدام در ایکس نوشت: «باید از تشدید تنش منطقه‌ای به هر قیمتی اجتناب شود.»

لوئیس مونته‌نگرو، نخست‌وزیر پرتغال، هم خواستار خویشتنداری طرفین و جلوگیری از تشدید خشونتها شد.

چندین کشور آمریکای لاتین هم نسبت به حمله جمهوری اسلامی به اسرائیل و وضعیت کلی خاورمیانه ابراز نگرانی کردند.

شیلی نگرانی خود را از تشدید جدی تنش‌ها در خاورمیانه و حملات ایران علیه اسرائیل ابراز و استفاده جمهوری اسلامی از زور را محکوم کرد.

مکزیک گفت که این حمله می‌تواند بر زندگی هزاران نفر تأثیری مخرب داشته باشد.

خاویر مایلی رئیس جمهور آرژانتین هم که به دانمارک سفر کرده گفت روز یکشنبه به آرژانتین بازخواهد گشت تا یک کمیته بحران را با توجه به آخرین وقایع اسرائیل تشکیل دهد.

وزارت امور خارجه مصر نیز با صدور بیانیه‌ای «نگرانی عمیق» خود را در مورد حمله جمهوری اسلامی به اسرائیل ابراز کرد و از طرف‌ها خواست که «حداکثر خویشتنداری» را به کار گیرند.

همچنین وزارت امور خارجه عربستان سعودی ضمن ابراز نگرانی درباره تشدید تنش‌های نظامی در منطقه و هشدار درباره خطرات پیامدهای آن، همه طرفها را به حفظ بالاترین سطح خویشتنداری و دور کردن خطر جنگ از منطقه و مردمان آن فرا خواند.


صدای امریکا




نظر شما درباره این مقاله:


ایران با پهپاد و موشک به خاک اسرائیل حمله کرد
سه شنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۳ - Tuesday 16 April 2024
ايران امروز
iran-emrooz.net | Sat, 13.04.2024, 23:46

ایران با پهپاد و موشک به خاک اسرائیل حمله کرد


زمان‌ها به وقت اروپای مرکزی است

■ [02:40 - 2024-04-14]  اسرائیل خواستار  نشست اضطراری شورای امنیت و محکوم کردن ایران شد.

■ [02:34 - 2024-04-14]  دبیرکل سازمان ملل متحد «تشدید تنش خطرناک از سوی ایران» را محکوم کرده و خواستار حفظ خویشتن‌داری شد.

■ [02:30 - 2024-04-14]  سخنگوی ارتش اسرائیل: بیش از ۲۰۰ موشک پرتاب شده از ایران رهگیری و سرنگون شد. اغلب موشک‌ها و پهپادهای ایرانی در خارج از خاک اسرائیل رهگیری شدند. به گفته این مقام اسرائیلی به زیرساخت‌های یکی از پایگاه‌های ارتش اسرائیل در جنوب این کشور صدمه‌ای بسیار جزئی وارد شده است.

■ [02:18 - 2024-04-14]  نخست وزیر اسرائیل بامداد یکشنبه پس از آغاز حملات تلافی‌جویانه جمهوری اسلامی در بیانیه‌ای نوشت: «اسرائیل با هرگونه تهدید از سوی جمهوری اسلامی با قاطعیت برخورد خواهد کرد.»
بنیامین نتانیاهو با اشاره به تهدیدهای مقامات جمهوری اسلامی «در چند سال اخیر و به خصوص در هفته‌های گذشته» افزود: «ما خود را برای مقابله با حملات ایران آماده کرده‌ایم. سیستم‌های دفاعی ما به خوبی مستقر شده‌اند و برای هر نوع وضعیت، چه دفاعی و چه تهاجمی، آمادگی کامل داریم.»
او با قدردانی از حمایت‌های ایالات متحده، بریتانیا، فرانسه و سایر کشورها تأکید کرد: «اسرائیل در برابر هرگونه تهدید، با قاطعیت دفاع خواهد کرد و به هر کسی که بخواهد به ما آسیب برساند، پاسخ متقابل خواهیم داد. من به استحکام و قدرت دولت، ارتش و مردم اسرائیل ایمان دارم.»
نخست وزیر اسرائیل در پایان خطاب به شهروندان اسرائیل گفت: «من از شما می‌خواهم که به دستورالعمل‌های فرماندهی جبهه داخلی پایبند باشید. ما با یاری خداوند، متحد و مستحکم در برابر دشمنان خواهیم ایستاد و بر آن‌ها غلبه خواهیم کرد.»

■ [01:38 - 2024-04-14]  کانال ۱۲ اسرائیل گزارش داد که اسرائیل فوراً تلافی خواهد کرد و یکی از مقامات ارشد ارتش اسرائیل متعهد شد پاسخ بی‌سابقه‌ای به حمله ایران بدهد.

■ [01:30 - 2024-04-14] یک مقام ارشد آمریکایی به شبکه ای‌بی‌سی نیوز گفت که جمهوری اسلامی ۷۰ موشک دیگر به سمت اسرائیل پرتاب کرده است که با احتساب پرتاب ۸۰ موشک قبلی، مجموع آن‌ها به ۱۵۰ می‌رسد.

■ [00:50 - 2024-04-14] روزنامه ایران: مهم‌ترین پایگاه هوایی اسرائیل در نقب با موفقیت هدف موشک‌ خیبر قرار گرفت. اسرائیلی‌ها از طریق این پایگاه کنسولگری جمهوری اسلامی در دمشق را هدف قرار داده بودند.

■ [00:30 - 2024-04-14] رسانه‌های اسرائیلی به نقل از منابع امنیتی: موفق به رهیگیری ۹۹ درصد از حملات پهپادی و موشکی ایران شدیم.

■ [00:10 - 2024-04-14]  رسانه های اسرائیلی: شورای جنگ تصمیم گرفت تا پایان حملات منتظر بمونه بعد در مورد نحوه واکنش تصمیم گیری کند.

■ [23:40 - 2024-04-13] هشدار سپاه پاسداران به آمریکا!
سپاه پاسداران  در اطلاعیه شماره ۲ خود  مدعی شد که «اهداف نظامی مهم ارتش اسرائیل» را منهدم کرده است. سپاه در این اطلاعیه آمریکا را «دولت تروریستی» نامیده و به آن کشور هشدار داد: «هرگونه پشتیبانی و مشارکت در ضربه به منافع ایران، پاسخ قاطع و پشیمان کننده نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران را در پی دارد.»
سپاه در ادامه اطلاعیه خود «ضمن تاکید بر سیاست حسن همجواری با همسایگان و کشورهای منطقه» اعلام کرده هرگونه تهدید توسط دولت آمریکا و اسرائیل از مبدا هر کشوری، پاسخ متقابل و متناسب جمهوری اسلامی ایران را به منشا تهدید، به دنبال خواهد داشت.

■ [23:25 - 2024-04-13] ویدیوها در شبکه‌های اجتماعی لحظه رسیدن پهپادها و موشک‌های ایرانی و رهگیری آنها در آسمان شهر اورشلیم را نشان می‌دهد.

■ [23:18 - 2024-04-13] یک مقام نظامی آمریکا: نیروهای ما برای کمک دفاعی اضافی به اسرائیل آمادگی دارند. نیروهای ما به سرنگون کردن پهپادهای ایرانی پرتاب شده به سوی اسرائیل ادامه می‌دهند.

■ [23:12 - 2024-04-13] رادیو ارتش اسرائیل: منابع امنیتی می‌گویند هنوز پرتاب موشک‌های بالستیک به سمت اسرائیل شناسایی نشده و رسانه های ایران دروغ گفته‌اند. همچنین تا این لحظه بعد از گذشت چند ساعت از حملات جمهوری اسلامی به اسراييل هیچگونه تلفات جانی و زخمی و مالی گزارش نشده است.

■ [23:10 - 2024-04-13] العربیه: نزدیک به ۱۰۰ پهپاد ایرانی خارج از قلمرو اسرائیل توسط آمریکا و بریتانیا رهگیری و سرنگون شد.

■ [22:55 - 2024-04-13] دو مقام آمریکایی: ارتش آمریکا پهپادهای ایرانی پرتاب شده به سوی اسرائیل را سرنگون کرد.

■ [22:49 - 2024-04-13] سازمان امنیت دریانوردی بریتانیا: چندین پهپاد از یمن به سوی اسرائیل پرتاب شد.

■ [22:47 - 2024-04-13] «العربیه»: بیش از ۴۰۰ پهپاد در چندین موج از ایران و عراق و یمن به سوی اسرائیل پرتاب شد.

■ [22:45 - 2024-04-13] بنا بر اعلام رسانه‌های ایرانی فرودگاه بین‌المللی تهران و حریم‌ هوایی پایتخت ایران تا اطلاع ثانوی بسته اعلام شد.

■ [22:40 - 2024-04-13] یک مقام نظامی آمریکایی: نیروهای ما به‌زودی در دفاع هوایی از اسرائیل و رویارویی با حمله ایران وارد عمل خواهند شد.

■ [22:32 - 2024-04-13] اسرائیل به آمریکا گفته است که در پاسخ به ایران قصد دارد به ایران حمله کند.

■ [22:25 - 2024-04-13] گزارش شده است که اردن حریم هوای خود را برای نیروی هوایی اسرائیل باز کرده است.

■ [22:22 - 2024-04-13] هواپیماهای اسرائیلی در تلاش برای خنثی کردن پهپادها بر فراز سوریه و اردن هستند.

■ [22:18 - 2024-04-13] حدود ۱۰ پهپاد شاهد۱۳۶ در خاک عراق سقوط کرد.


🔻🔻[شنبه ۱۳ آوریل ۲۰۲۴ / خبرها تا ساعت ۲۱ به وقت اروپای مرکزی]🔻🔻

● کانال ۱۲ تلویزیون اسرائیل گزارش داد ده‌ها پهپاد پرتاب‌شده از سوی جمهوری اسلامی در مسیر اسرائیل است و ممکن است ساعت‌ها برای رسیدن آن‌ها به این کشور طول بکشد.  این اولین حمله مستقیم ایران به خاک اسرائیل است.

● رسانه‌های آمریکایی از جمله شبکه خبری سی‌ان‌ان آمریکا اعلام کردند ایران حملاتی را علیه اسرائیل آغاز کرده است. سی‌ان‌ان به نقل از چهار مقام آمریکایی و اسرائیلی گفت، ایران با استفاده از ده‌ها پهپاد علیه اسرائیل حمله کرده است.

● رسانه‌های آمریکایی می‌گویند حدود ۷۰ فروند پهپاد کامیکازه از نوع شاهد از ایران به سمت اسرائیل پرتاب شد.

●  پهپادهای کامیکازه ایران برای رسیدن به اسرائیل بین ۵ تا ۹ ساعت زمان لازم دارند.

●  پرواز هواپیماهای بدون سرنشین بر فراز جنوب عراق مشاهده شد. ویدیوهایی از پرواز آهسته و پرسروصدای پهپادهای شاهد ایران بر فراز جنوب عراق در شبکه‌های اجتماعی منتشر شده است.

●  خبرگزاری فارس ضمن اعلام خبر حمله پهپادی علیه اسرائیل، اعلام کرد که به زودی به اسرائیل حمله موشکی خواهد کرد. رسانه‌های  ایران هم‌چنین نوشتند، چندین موج از پهپادهای ایرانی از پایگاه پنجم شکاری امیدیه به سوی اسرائیل پرتاب شد.

●  سپاه پاسداران با صدور اطلاعیه‌ای از شلیک ده‌ها فروند پهپاد و موشک به سمت اسرائيل خبر داد. سپاه اعلام کرد در پاسخ به حملات متعدد اسرائیل از جمله حمله به بخش کنسولی سفارت ایران در دمشق و کشتن جمعی از فرماندهان و اعضای سپاه در سوریه، نیروی هوافضای سپاه اهداف معینی در داخل سرزمین‌های اشغالی را با شلیک ده‌ها فروند موشک و پهپاد مورد اصابت قرار داد.
در ادامه این اطلاعیه آمده است که «جزئیات این عملیات با مصوبه شورای عالی امنیت ملی ایران و زیر نظر ستاد کل نیروهای مسلح و با حمایت و همراهی غیورمردان ارتش جمهوری اسلامی و پشتیبانی وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح انجام پذیرفت.»

●  شورای عالی امنیت ملی ایران: ایران با «عملیات ترکیبی» پاسخ گسترده و پشیمان‌کننده‌ای به اسرائیل می‌دهد.

● بنابر گزارش رسانه‌های دولتی ایران، پهپادها از کرمانشاه و دوکوهه در غرب ایران، پایگاه پنجم شکاری امیدیه و مناطق دیگری به سوی اسرائیل پرتاب شد.

● ارتش و پدافند هوایی اسرائیل در حالت آماده باش بالا هستند. سخنگوی ارتش اسرائیل گفت «برنامه‌ای که آماده کرده بودیم اجرایی شده است. ایران پهپادهایی را به سوی اسرائیل شلیک کرده است.»

● براساس برخی گزارش‌ها نیروهای نیابتی جمهوری اسلامی در لنبان و عراق (کتائب حزب‌الله عراق) نیز هم‌زمان عملیاتی را علیه اسرائیل آغاز کرده‌اند.

● نیروی هوایی اردن اعلام کرد برای رهگیری و سرنگون کردن هر پهپاد یا جنگنده‌ای که حریم‌ هوایی اردن را نقض کند آماده‌ایم.

● به گزارش العربیه، بریتانیا با جنگنده‌های خود که از پایگاهی در قبرس برخاستند در عملیات تلاش برای رهگیری و سرنگونی پهپادها و موشک‌های ایرانی پرتاب شده به سوی اسرائیل در آسمان خاورمیانه شرکت می‌کند.

● ایالات متحده در کنار مردم اسرائیل خواهد ایستاد
آدرین واتسون، سخنگوی شورای امنیت ملی ‌امریکا با تایید آغاز حملات جمهوری اسلامی علیه اسرائیل گفت جو بایدن رئیس جمهوری ایالات متحده به طور مرتب توسط تیم امنیت ملی خود در جریان آخرین تحولات قرار می‌گیرد.
او همچنین افزود تیم امنیت ملی نیز در ارتباط دائمی با مقامات اسرائیلی و همچنین سایر متحدان آمریکا است.
جو بایدن چند روز قبل به صراحت گفت:«حمایت آمریکا از امنیت اسرائیل آهنین است، ایالات متحده در کنار مردم اسرائیل خواهد ایستاد و از دفاع آنها در برابر این تهدیدات ایران حمایت خواهد کرد.»

● ارتش اسرائیل: ایران دهها پهپاد به سوی ما پرتاب کرد
ارتش اسرائیل شامگاه شنبه ۲۵ فروردین خبر داد که ایران دهها پهپاد به سوی اسرائیل پرتاب کرده است.
ارتش اسرائیل تاکید کرد که سیستم‌های دفاع هوایی آن با پهپادهای ایرانی به محض رسیدن آنها مقابله می‌کند، اما پدافند هوایی ۱۰۰ درصد نخواهد بود.
دانیال هاگاری طی کنفرانسی خبر گفت که رسیدن پهپادهای ایرانی چند ساعت به‌طول خواهد انجامید و آژیرهای خطر در هر منطقه مورد تهدیدی به صدا درخواهد آمد.
وی گفت که نیروی هوایی اسرائیل در آسمان در حال گشت‌زنی است.
از سویی «شبکه ۱۲» اسرائیل گزارش داد که دهها پهپاد ایرانی از خاک ایران پرتاب شده و در به سوی اسرائیل در حال پروازند و تا ساعاتی دیگر به حریم هوایی اسرائیل خواهند رسید.
یک مقام آمریکایی در گفت‌وگو با «العربیه» تصریح کرد که ایران حملات پهپادی خود به اسرائیل را از خاک خود آغاز کرده است. به گفته این مقام آمریکایی نزدیک به ۱۰۰ پهپاد ایرانی از خاک ایران به سوی اسرائیل پرتاب شده است.

● بنیامین نتانیاهو: ما برای حمله ایران آماده می شویم
«اسرائیلی‌ها باید اعصاب خود را حفظ کنند و من از آنها می‌خواهم به دستورات فرماندهی جبهه داخلی گوش فرا دهند. من یک اصل روشن را ایجاد کردم، هر کسی که به ما صدمه بزند، ما به او صدمه می‌زنیم. ما از خود در برابر هر تهدیدی دفاع خواهیم کرد و این کار را با خونسردی و قاطعیت انجام خواهیم داد.»




نظر شما درباره این مقاله:


آغاز عملیاتی قمارگونه / رحیم قمیشی
سه شنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۳ - Tuesday 16 April 2024
ايران امروز
iran-emrooz.net | Sat, 13.04.2024, 22:49

آغاز عملیاتی قمارگونه / رحیم قمیشی


همه دلسوزان گفته بودند جنگ بُردی برای ایران نخواهد داشت.
ابزار نظامی ما در برابر اسرائیل و آمریکا، برای شکست آنها در یک نبرد مستقیم، کافی نیست.
کارشناسان گفته بودند هر حرکتی اگر تحرکات بعدی طرف مقابل را پیش‌بینی نکند، جز تخریب و قماری خطرناک، چیزی به همراه نخواهد داشت.
با همه این اوصاف از سوی مقامات، تصمیم گرفته شد، حمله رسمی به اسرائیل صورت گیرد.
آیا پهپادهای شلیک شده به داخل اسرائیل می‌رسند؟
آیا موشک‌ها به زمین اسرائیل اصابت می‌کنند؟
هنوز هیچکس نمی‌داند.
اما با این اقدام، ما رسماً مجوز هر خرابکاری و عملیات تلافی‌جویانه را از این پس، به اسرائیل و هم‌پیمان‌هایش داده‌ایم، و این اصلا چیز خوبی نیست.

مردم اسرائیل به این نوع تهدیدها عادت دارند، پناهگاه‌های آماده دارند، سیستم دفاعی هوایی مناسب دارند، اما آیا ایران، تهران و شهرهای بزرگ کشور ما چنین زیرساخت‌هایی دارند؟
اگر به مردم گفته شود برای یک ماه مایتحاج خود را خریداری و ذخیره کنید، فردا چه اتفاقی خواهد افتاد!؟
اگر در روزهای آینده گفته شود فلان منطقه مهم در کشور ما، از سوی آمریکا هدف قرار گرفته، عکس‌العمل واقعی مردم پیش‌بینی شده؟ خوشحال نخواهند شد!؟

حتی اگر تمام پهپادها و موشک‌های ایران خنثی شوند.
و معلوم شود همه چیز هماهنگ بوده.
تصمیم‌گیرندگان کاری را آغاز کرده‌اند که چوبش را به احتمال زیاد، مردم خواهند خورد.
تنها سناریویی که این عملیات را می‌توانست توجیه بکند؛
یا باید چنان کوبنده اقدام می‌شد که اسرائیل و تمام فرودگاه‌هایش را بکلی از کار می‌انداخت.
یا یک حمله نمایشی با هماهنگی آمریکا و اسرائیل باشد، شبیه عین‌الاسد!
در غیر اینصورت خوش‌بینی به آینده بسیار دشوار است.
و البته قضاوت ممکن نیست
ساعت‌های آینده، لحظات سرنوشت‌سازی خواهند بود.
اما تکلیف مردم در دو سه روز مهم آینده باید روشن شود، مدارس، ادارات، اجتماعات، مردم نزدیک به مراکز نظامی، ذخیره آب، غذا، سوخت و موارد دیگر
جان مردم در هر درگیری اولویت اول است. این تدابیر صورت گرفته؟!
فعلا که هیچ تدبیری به چشم نمی‌خورد!


● یادداشت رحیم قمیشی ساعتی پس انتشار ارزیابی بالا در کانال تگرام خود

همراهان گرامی
پست آخر کانال (آغاز عملیاتی قمارگونه) با توجه به شرایط حساس و جنگی حاکم بر کشور و حساسیت‌های موجود، تا دقایقی دیگر حذف خواهد شد.
طبیعتاً کامنت‌های دوستان نیز حذف خواهند گشت.
ضمن عذرخواهی، در اولین فرصت سعی خواهد شد، تحلیلی جامع با توجه به نتایج این عملیات حتما ارائه گردد.
طبیعی است در شرایط درگیری با دشمنی خارجی، باید بسیار محتاط بود، تا باعث خالی شدن دل مردم نگردیم.
متشکرم از همه همراهان عزیز که شرایط را درک و همراهی می‌کنند.
رحیم قمیشی

تلگرام نویسنده




نظر شما درباره این مقاله:


حماس شکست کامل نخورده، اما ضعیف
سه شنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۳ - Tuesday 16 April 2024
ايران امروز
iran-emrooz.net | Sat, 13.04.2024, 15:44

حماس شکست کامل نخورده، اما ضعیف





نظر شما درباره این مقاله:


بازداشت چند ساعته همسر و دختر احمدرضا عابدزاده
سه شنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۳ - Tuesday 16 April 2024
ايران امروز
iran-emrooz.net | Sat, 13.04.2024, 15:30

بازداشت چند ساعته همسر و دختر احمدرضا عابدزاده





نظر شما درباره این مقاله:


استعفای دست جمعی ۲۰ پرستار بیمارستان
سه شنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۳ - Tuesday 16 April 2024
ايران امروز
iran-emrooz.net | Sat, 13.04.2024, 14:39

استعفای دست جمعی ۲۰ پرستار بیمارستان





نظر شما درباره این مقاله:


هفته کاری چهار روزه و بازدهی کارمندان
سه شنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۳ - Tuesday 16 April 2024
ايران امروز
iran-emrooz.net | Sat, 13.04.2024, 13:41

هفته کاری چهار روزه و بازدهی کارمندان





نظر شما درباره این مقاله:


سامان یاسین از زندان قزلحصار کرج به بیمارستان
سه شنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۳ - Tuesday 16 April 2024
ايران امروز
iran-emrooz.net | Sat, 13.04.2024, 13:31

سامان یاسین از زندان قزلحصار کرج به بیمارستان





نظر شما درباره این مقاله:


ایران یک کشتی با پرچم پرتغال را توقیف کرد
سه شنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۳ - Tuesday 16 April 2024
ايران امروز
iran-emrooz.net | Sat, 13.04.2024, 13:19

ایران یک کشتی با پرچم پرتغال را توقیف کرد


همزمان با افزایش گمانه‌زنی‌ها درباره زمان بروز واکنش جمهوری اسلامی به حمله مرگبار منتسب به اسرائیل در دمشق، گزارش‌ها از توقیف یک کشتی باری با پرچم پرتغال توسط ایران در تنگه هرمز حکایت دارد.

به فاصله اندکی پس از انتشار این خبر توسط خبرگزاری آسوشیتدپرس، خبرگزاری ایرنا متعلق به دولت جمهوری اسلامی نیز این خبر را تأیید کرد و نوشت کشتی «مرتبط» با اسرائیل است.

رادیو ارتش اسرائیل هم اعلام کرده که این کشتی، متعلق به یک «میلیاردر اسرائیلی» است.

کشتی توقیف‌شده ام‌اس‌سی اِریز نام دارد و آن‌طور که ایرنا نوشته نیروهای دریایی ویژه سپاه آن را توقیف و به سمت‌های آب‌های ایران هدایت کرده‌اند.

بنا بر اعلام سازمان تجارت دریایی بریتانیا، توقیف این کشتی «در ۵۰ مایلی شمال شرق بندر الفجیره امارات در دریای عمان» رخ داده است.

به نوشته آسوشیتدپرس، کشتی ام‌اس‌سی اریز که از امارات به سوی هند در حرکت بود مرتبط با شرکت «زودیاک مَریتایم» مستقر در لندن است که مالک آن یک میلیاردر اسرائیلی به نام «ایال اُفر» معرفی شده است.

ساعتی پس از انتشار خبر توقیف کشتی، سخنگوی ارتش اسرائیل به جمهوری اسلامی هشدار داد که مسئولیت دامن زدن به تنش در منطقه با تهران خواهد بود.

دانیل هگاری، سخنگوی ارتش اسرائیل، روز شنبه گفت: «عواقب ایجاد تنش بیشتر دامن ایران را خواهد گرفت. اسرائیل در آماده‌باش کامل است و ما بر آمادگی خود برای پاسخ دادن به حمله ایران افزوده‌ایم.»

به‌ دنبال افزایش تنش‌ها میان ایران و اسرائیل، گزارش‌ها همچنین حکایت از سرعت گرفتن اقدامات احتیاطی کشورهای غربی در منطقه خاورمیانه دارد.

روزنامه دیلی میل بامداد شنبه، ۲۵ فروردین، به نقل از وزیر دفاع بریتانیا خبر داد که نیروی دریایی این کشور «عملیاتی ویژه» را برای تخلیه شهروندان بریتانیا از منطقه در صورت حمله جمهوری اسلامی به خاک اسرائیل تدارک دیده است.

شبکه ای‌بی‌سی‌نیوز روز جمعه به نقل از مقام‌های آمریکایی که نام‌شان را فاش نکرد نوشته بود که ایران ده‌ها موشک‌ کروز و بالیستیک و پهپاد را برای حمله احتمالی به اسرائیل آماده کرده است.

تهران در حال حاضر قادر است با موشک‌های خود مستقیماً خاک اسرائیل را نشانه بگیرد و از آنجا که حمله احتمالی ایران و سپس پاسخ متقابل اسرائیل می‌تواند آسمان منطقه را برای همگان ناامن کند، به نوشته دیلی میل، بریتانیا قصد دارد از راه دریا شهروندان خود را از خطر دور کند.

عملیات احتمالی بریتانیا را باید در کنار اقدامات دیگر کشورها از جمله آلمان و روسیه سنجید که از شهروندان خود خواسته‌اند فعلاً به ایران و اسرائیل سفر نکنند؛ همزمان چند خط هوایی غربی هم اعلام کرده‌اند که دست‌کم فعلا به ایران پرواز نخواهند داشت یا از حریم هوایی ایران عبور نخواهند کرد.

وزارت خارجه هلند هم با صدور بیانیه‌ای اعلام کرده که از روز یکشنبه سفارت خود در تهران را به عنوان یک اقدام احتیاطی می‌بندد. کنسولگری هلند در اربیل هم فردا تعطیل خواهد بود.

از زمان حمله‌ای به کنسولگری ایران در دمشق در روز ۱۳ فروردین که جان هفت افسر ارشد سپاه پاسداران شامل محمدرضا زاهدی، فرمانده مسئول حوزه سوریه و لبنان در نیروی قدس، را گرفت، گزارش‌ها از احتمال حمله مستقیم ایران به خاک اسرائیل در تلافی این حمله قوت گرفته‌ است.

پس از قاسم سلیمانی، فرمانده سابق سپاه قدس، که به دستور دونالد ترامپ در عراق کشته شد،‌ زاهدی را بلندپایه‌ترین فرمانده ایران که در خارج از کشور کشته شده توصیف کرده‌اند. غیر از او، در ماه‌هایی که از آغاز جنگ غزه می‌گذرد، چندین فرمانده دیگر سپاه هم «به دست اسرائیل» در سوریه کشته شده‌اند.

جمهوری اسلامی در ابتدا تنها به رجزخوانی معمول خود در این گونه مواقع اکتفا کرد، اما این بار علاوه بر انتشار ساعت به ساعت ارزیابی‌های اطلاعاتی آمریکا و اسرائیل از اقدامی تلافی‌جویانه، گروهی از حامیان حکومت در داخل کشور هم فشار آوردند که دیگر صحبت از «انتقام سخت» کافی نیست و باید به اسرائیل ضرب شست نشان داد.

این بود که هفته گذشته در روز عید فطر علی خامنه‌ای پس از یک هفته سکوت نسبی در یک سخنرانی تأکید کرد که از اسرائیل «خبیث انتقام گرفته خواهد شد». از این لحظه بر سرعت انتشار خبرها و تلاش‌های دیپلماتیک و ارزیابی‌های امنیتی از اقدام تلافی‌جویانه ایران افزوده شد.

روزنامه آمریکایی وال استریت جورنال بامداد جمعه در گزارشی ضمن اشاره به احتمال عملی شدن پاسخ نظامی ایران به اسرائیل «در ۴۸ ساعت آتی» نوشت که رهبر جهوری اسلامی هنوز در حال بررسی مخاطرات سیاسی چنین حمله‌ای است، ولی نیروهای نظامی ایران پیشاپیش پهپادها را از آشیانه بیرون آورده‌اند.

چند ساعت بعد، شبکه سی‌ان‌ان به نقل از یک منبع مطلع نوشت: جمهوری اسلامی می‌خواهد پاسخی «مهم» به حمله اسرائیل به کنسولگری ایران در دمشق بدهد، اما در عین حال نمی‌خواهد مستقیم با اسرائیل وارد جنگ بشود، به همین دلیل، ارزیابی جامعه اطلاعاتی آمریکا این است که ایران احتمالا از نیروهای نیابتی خود برای انجام اولین حمله استفاده کند.

روز جمعه، جو بایدن، رئیس‌ جمهور آمریکا، نیز گفت انتظار دارد این اتفاق یعنی حمله تلافی‌جویانه تهران «به‌زودی» رخ دهد. او در ادامه به جمهوری اسلامی هشدار داد دست به این اقدام نزند، و بر تعهد آمریکا به دفاع و حمایت از اسرائیل تأکید کرد و گفت: «ایران موفق نخواهد شد.»

همزمان خبرگزاری‌ها به نقل از یک مقام دفاعی ایالات متحده گزارش دادند که واشینگتن در حال «اعزام نیرو و ارسال تجهیزات کمکی» به خاورمیانه است.

اما پیش از انتشار این خبر، وزارت دفاع آمریکا روز پنج‌شنبه، ۲۳ فروردین، اعلام کرده بود که ژنرال مایکل کوریلا، فرمانده ستاد فرماندهی مرکزی آمریکا در منطقه، سنتکام، به منظور گفت‌وگو با مقامات اسرائیلی درباره تهدیدات امنیتی به اسرائیل سفر کرده است.

با بالا گرفتن تنش در منطقه، روز جمعه خبر رسید که ژنرال کوریلا سفر خود را برای یک روز دیگر تمدید کرده و در پی آن حساب توییتری ارتش اسرائیل عکسی از حضور او در صدر جلسه فرماندهان این نیرو منتشر کرد، اقدامی که می‌تواند مانوری برای نشان دادن حمایت همه‌جانبه آمریکا از اسرائیل باشد.

این در حالی است که، به نوشته اکسیوس، ایران از طریق چند کشور عربی به آمریکا هشدار داده که اگر ایالات متحده در ضد حمله به اسرائیل کمک کند، نیروهای نیابتی ایران نیز نیروهای آمریکایی را هدف خواهند گرفت.

مقام‌های ارشد در دولت اسرائیل، از جمله نخست وزیر و وزیر دفاع این کشور، که تاکنون مسئولیت حمله به کنسولگری در دمشق را نپدیرفته‌اند بارها تأکید کرده‌اند که هر گونه حمله ایران به خاک کشورشان را با اقدامی متقابل و «متناسب» پاسخ خواهند داد.

رویترز به نقل از مقام‌های ایرانی و آمریکایی نوشته که تهران به واشینگتن پیام داده که «عجولانه» اقدام نخواهد کرد و به افزایش تنش در منطقه دامن نمی‌زند.


رادیو فردا




نظر شما درباره این مقاله:


سپاه پاسداران یک کشتی با پرچم پرتغال را توقیف کرد
سه شنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۳ - Tuesday 16 April 2024
ايران امروز
iran-emrooz.net | Sat, 13.04.2024, 12:58

سپاه پاسداران یک کشتی با پرچم پرتغال را توقیف کرد





نظر شما درباره این مقاله:


کشته شدن دست‌کم ۷ نفر در پی حمله با چاقو در سیدنی
سه شنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۳ - Tuesday 16 April 2024
ايران امروز
iran-emrooz.net | Sat, 13.04.2024, 12:36

کشته شدن دست‌کم ۷ نفر در پی حمله با چاقو در سیدنی





نظر شما درباره این مقاله:


از میمون تا هوش مصنوعی (۱۱ / میان‌پرده)
سه شنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۳ - Tuesday 16 April 2024
ايران امروز
iran-emrooz.net | Sat, 13.04.2024, 12:03

از میمون تا هوش مصنوعی (۱۱ / میان‌پرده)


ب. بی‌نیاز (داریوش)

این بخش به نظریه آشوب (Chaos Theory) می‌پردازد و به طور مستقیم ربطی به هوش مصنوعی ندارد ولی بدون فهم و شناختِ این روش‌شناسی (Methodology)، فهم و درکِ روند‌های اجتماعی و تاریخی، بویژه در عصر دیجیتال، به گمراهی منجر خواهد شد.

دریافت و برداشت تاکنونی از تاریخ- که زیر عنوان «فلسفه تاریخ» عرض اندام می‌کرد- برداشت خطی (Linear) بوده است. تاریخِ انسانی به مانند یک خط، مستقیم یا مارپیچی، مانند قطاری ترسیم می‌شد که می‌خواهد به یک «مقصد مشخص» برسد. «فلسفه تاریخ» محصولِ عصر روشنگری است و این مفهوم نخستین بار توسط ولتر (۱۷۶۵) ساخته شده و اوج خود را در فلسفه تاریخ هگل یافت که بعداً در شکلِ ماتریالیستی‌اش در آراء مارکس[۱] بازتاب یافت که البته این درک توسط یاکوب بورکهارت (۱۸۱۸-۱۸۹۸) شدیداً متزلزل شد.

آنچه که امروزه ما انسان‌ها نیاز داریم یک دستگاه ایدئولوژیک نیست که بتواند برای همه پدیده‌ها پاسخ داشته باشد بلکه یک ابزار روش‌شناختی [Methodological] است که بتواند پدیده‌ها و روندهای پیچیده را بشناسد و مناسباتِ میان‌کُنشی (Interaction) عوامل و اجزاء درونی آنها را توضیح بدهد. نظریه آشوب یک چنین ابزارِ روش‌شناختی را در اختیار ما قرار داده است. تمامی فلسفه نظری و فلسفه تاریخِ تاکنونی تک‌بُعدی یا تک‌رشته‌ای بوده است. «نظریه آشوب، دانشی میان‌رشته‌ای است که بر اساس آن، سامانه‌های پیچیده به ظاهر تصادفی، الگوها، درون‌پیوستگی‌ها، حلقه‌های بازخوردی، تکرار، خودهمانندی، فراکتال‌ها و خودسامانی دارند. اثر پروانه‌ای، زیربنای نظریه آشوب است و به توصیف این پدیده می‌پردازد که چگونه تغییراتِ بسیار کوچک در شرایط اولیه یک سامانه قطعی و غیرخطی می‌تواند به تغییراتِ بزرگی در پاسخ سیستم بیانجامد یعنی وابستگی حساس به شرایط آغازین». [ویکی‌پدیا]

کیهان و زمین با تمامی موجودات زنده و غیرزنده‌ای که در آن هستی دارند همیشه پیچیده (Komplex)[۲] بوده‌اند ولی چرا از دیرباز، از ارسطو تا مارکس و تا دهه ۶۰ سده بیستم، ما جهان را خطی می‌نگریستیم؟ دلیلش ساده است! زیرا دانش بشری هنوز رشد بسنده نکرده بود که بتوانیم جهان را در پیچیدگی‌اش دریافت کنیم. دانش‌ها گوناگونِ حوزه طبیعی هنوز به عنوان حوزه‌های مستقل از هم نگریسته می‌شدند که گویا ربطی به هم نداشته و دانشمندانِ دانش‌های طبیعی و انسانی اساساً چیزی به نام بینش و مطالعاتِ میان‌رشته‌ای [Interdisziplinär] نمی‌شناختند یا اگر برخی از آنها می‌شناختند جدی گرفته نمی‌شدند. هر جا هم که پرسش پیچیده‌ای در برابرمان قرار می‌گرفت آن را با پاسخی ساده «حل» می‌کردیم.

اگر «پاسخ ساده به مسایل پیچیده» را به عنوان گوهر پوپولیسم بپذیریم، آنگاه باید گفت که شعارِ رسیدن به بهشتِ سوسیالیستی که توسط مارکس طرح گردید، پوپولیستی‌ترین شعار سکولارِ تاریخ مدرن بود. او برای رهایی از مناسبات به غایت پیچیده سرمایه‌داری ساده‌ترین پاسخ را یافت: با سلب مالکیت از سرمایه‌داران می‌توان به سوسیالیسم رسید! این شعار پوپولیستی آنچنان در جهان انعکاسِ مثبت و پذیرنده داشت که اکثریت جریان‌های سیاسی راست و چپ را جذب خود کرد: رسیدن به سوسیالیسم از طریق سلب مالکیتِ سرمایه‌داران یا کنترل سرمایه. و چنین بود که جنبش‌های سیاسی-اجتماعی فراگیر میان جنگ‌های جهانی اول و دوم اساساً «سوسیالیستی»[۳] بودند یا سوسیالیسم ملی (آلمان و ایتالیا) و یا سوسیالیسم انترناسیونالیسم به رهبری اتحاد جماهیر شوروی. تاریخ در عمل نشان داد که این راه حل ساده و کودکانه چه «مزایایی» برای بشریت داشته است.

برای دیدن پیچیدگیِ جهان و یافتن راه‌حل‌های متناسب با این پیچیدگی، ابتدا باید خود را از مفاهیم و الگوهای پوپولیستی-فریبنده گذشته رها سازیم. همانگونه که در دانش‌های طبیعی ما یک دستگاه فکری نداریم که بتواند به همه مسایل پاسخ بدهد همین روش‌شناسی را نیز باید در دانش‌های اجتماعی به کار بست. یعنی ما به یک دستگاه فکری یا ایدئولوژی برای پاسخ‌گویی به مسایل زندگی‌مان نیاز نداریم. ما به یک روش‌شناسی دانش‌بنیان نیازمندیم که راه ما را در این «آشوب و نظم» روشن کند. این روش‌شناسی همانگونه که در بالا گفته شد نظریه آشوب است. با گذاشتن یک چنین «عینکی» بر چشمان خود می‌توانیم جهان را در پیچیدگی‌اش دریافت کنیم و بفهمیم.

در اینجا تلاش می‌کنم ستون‌های اصلی این نظریه را که با فنواژه‌های معینی مرتبط هستند توضیح بدهم. نظریه آشوب به وارونه سایر شاخه‌های فلسفه نظری کلاسیک، یک دانشِ میان‌رشته‌ای است یعنی برای توضیح سامانه‌های پیچیده[۴]، تمامی دانش‌های کنونی را به خدمت می‌گیرد. این که سامانه‌های پیچیده چگونه باید نگریسته شوند از منظر نظریه‌ آشوب چنین است:

۱- برآمدگی[۵] یا ظهوریافتگی / پدیداری. هر چیز یا پدیده ترکیبی که ما می‌بینیم از عوامل و اجزاء گوناگونی تشکیل شده است. یعنی عناصری با هم تلفیق شده و حاصلِ این تلفیق یک چیز یا پدیده است که ما آن را می‌بینیم به اصطلاح «پدیدار» شده است. برآمدگی به ما می‌گوید که هر پدیده‌ای جمعِ جبری اجزاء خود نیست بلکه پدیده کاملاً دیگری با ویژگی‌هایی فرای اجزاء خود است. برای نمونه، یک خودرو از سدها جزء تشکیل شده است، هیچ جزئی یا قطعه‌ای به تنهایی کیفیت خودرو را ندارد. یا سلول‌های عصبی مغز ما به تنهایی کارکردهای بسیار محدود دارند ولی در ارتباط با یکدیگر چیزی را بوجود می‌آورند که به آن آگاهی می‌گوییم. بنابراین برآمدگی بدین معناست که یک پدیده از کیفیتی برخوردار است که فرای اجزاء سازنده‌اش می‌باشد. یعنی برای شناخت آن پدیده ما نه تنها باید همه اجزاء و کارکردهای آن را بشناسیم بلکه باید بدانیم که این اجزاء از چه مناسبات میان‌کُنشی برخوردار هستند.

۲- خودسامانی[۶]. یعنی آشوب در هر زمینه و عرصه، هم با اتکاء به عواملِ درونی خود و هم در مناسباتِ میان‌کُنشی با دیگر سامانه‌ها، بدون یک مرکز فرماندهی، خودش را سازماندهی می‌کند تا به یک مرحله نسبتاً پایدار برسد. سه عامل در این خودسامانی سهیم هستند: ماده، انرژی و اطلاعات. برای نمونه مورچه‌هایی که مجبور می‌شوند از یک مکان به مکانی دیگر کوچ کنند در مرحله آغازین در یک شرایط بی‌نظمی یا آشوبمند بسر می‌برند، زیرا نه جایشان مشخص است و نه منابع غذایی را می‌شناسند. خودِ مورچه‌ها، ماده هستند که برای یافتن انرژی، محیط خود را جستجو می‌کنند و آن بخش از آنها که منابع غذایی را پیدا می‌کند، اطلاعات خود را از طریق فرومون‌ها به مابقی انتقال می‌دهند. همین خودسامانی در فوج‌گیری ملخ‌ها برای یافتن غذا [هجوم به مزارع] به بهترین شکل خود را نشان می‌دهد.

۳- پویایی[۷]. همه سامانه‌های پیچیده، در عین حال سامانه‌های باز[۸] نیز می‌باشند. از این رو، پویا هستند یعنی با محیط خود در مناسبات میان‌کُنشی قرار دارند و همواره در حال تبادل با محیط خود هستند. به عبارتی، روی محیط خود تاثیر می‌گذارند و از محیط خود تاثیر می‌گیرند. برای نمونه انسان یا هر حیوان دیگر باید غذای خود را «بیرون» از خودش، یعنی از محیط زندگی‌اش به دست بیاورد تا بتواند به زندگی خود ادامه بدهد. همین روند غذایابی روی محیط اثر می‌گذارد و محیط هم به نوبه خود روی انسان تأثیرگذار است. همه جانداران روی زمین در تبادل با محیط خود هستند. و درست همین تبادلِ همیشگی باعث پویایی می‌گردد. این تبادل برای ساختارهای زنده، فرای تعادلِ ترمودینامیکی عمل می‌کند که به آن ساختارها یا سامانه‌های برگشت‌ناپذیر[۹] گفته می‌شود.

۴- غیرخطی[۱۰] بودن جهان پیچیده. غیرخطی بودن پدیده‌های پیچیده، در واقع نشانگر انعطاف‌پذیری آن پدیده‌هاست. همه موجودات زنده روی زمین برای بقای خود مجبورند غیرخطی عمل کنند. برای نمونه اگر یک موجود زنده فقط و فقط وابسته به یک غذای معین و یک محیط خاص باشد و نتواند در شرایط دیگر برای بقای خود غذاهای دیگر به دست بیاورد، عملاً در مسیر انقراض گام نهاده است. در واقع غیرخطی بودن این امکان را به موجودِ زنده می‌دهد که اجزایی را در سامانه خود آرام آرام دگرگون کند تا بتواند خود را با شرایط نوین سازگار نماید.

۵- نقطه چرخش[۱۱] به ما می‌گوید که سامانه‌های پیچیده سازگارپذیر، دارای پایداری نسبی و مقاوم هستند و می‌توانند زیر فشار و نابسامانی‌های شرایط، از خود رفتارهای نوین نشان بدهند. نقطه چرخش، یک نقطه زمانی معین است که سامانه پیچیده در آنجا یا رشدش شتاب می‌یابد یا تغییر جهت می‌دهد، به این وضعیت که سامانه پیچیده از نظر کیفی خود را تغییر می‌دهد، دوشاخگی[۱۲] نیز می‌گویند. 

۶- شبکه‌بندی[۱۳]. همه پدیده‌های زنده و غیره‌زنده در شبکه‌های کوچک و بزرگ در هم تنیده شده‌اند. نه تنها همه اجزاء و عواملِ درونی یک سامانه، شبکه‌بندی شده هستند بلکه همان سامانه با همه سامانه‌های خارج از خودش نیز مرتبط و درهم تنیده است. و درست به همین دلیل، می‌توان گفت که جهان یک شبکه بسیار بزرگ درهم تنیده از شبکه‌هاست. به اصطلاح، همه چیزها با هم مرتبط هستند.

۷- ترمودینامیک غیرتعادلی[۱۴]. این پدیده مربوط به موجودات زنده[۱۵] در طبیعت است. یعنی سامانه‌های زنده، سامانه‌های بازی هستند که در تعادل ترمودینامیکی قرار ندارند، همواره با محیط خود در حال تأثیر متقابل‌اند و با پیوسته با محیط خود در حال تبادل انرژی هستند و برخلاف قوانین ترمودینامیک، انرژی ورودی و خروجی آنها همسان نیست.

۸. پیش‌بینی‌ناپذیری[۱۶]. این مهم‌ترین مبحث در نظریه آشوب است. نظریه آشوب می‌گوید که روندهای طبیعی، تاریخی و اجتماعی پیش‌بینی‌ناپذیر هستند، بویژه هر چه زمان درازتر باشد پیش‌بینی‌ناپذیری ناممکن‌تر می‌شود. و درست به همین علت، ما انسان‌ها هیچگاه نخواهیم توانست، حتا اگر در آینده دور هوش مصنوعی فراگیر نیز متحقق گردد، آینده را پیش‌بینی کنیم.

در اینجا لازم است که به دو نکته اساسی دیگر در نظریه آشوب اشاره شود: ۱) وابستگی حساس به شرایط آغازین[۱۷] و ۲) اثر پروانه‌ای[۱۸].

وابستگی حساس به شرایط آغازین یعنی تمامی روند و مسیر زندگی یا بودن یک چیز به نقطه آغازش وابسته است. این نکته عمدتاً در زمانِ دراز خود را نشان می‌دهد. این همان چیزی است که در زبان فارسی می‌گوییم: «خشت اول گر نهد معمار کج، تا ثریا می‌رود دیوار کج». یک نمونه بارز: هلند و آلمان دو کشور همسایه هستند که شباهت‌های فراوانی در اقتصاد و فرهنگ و فناوری‌های خود دارند. با این وجود، مسیر رشد صنعتی و فناوری آنها با هم متفاوت است. این تفاوت امروز بسیار چشمگیر است. هلندی‌ها بهترین متخصص‌های سدسازی و خانه‌سازی روی آب هستند، انباشت دانش در این حوزه آنچنان زیاد است که هیچ کشوری در جهان به پای آنها نمی‌رسد. چرا آلمان، در این زمینه چند رده پایین‌تر از هلند است؟ به یک دلیل ساده: برخلافِ آلمان، سطح سرزمین هلند از سطح دریا پایین‌تر است. این نقطه آغارین زمین‌شناختی در طولانی‌مدت باعث شد که هلندی‌ها خود را با فناوری‌هایی درگیر کنند که مشکل و موضوع آلمان یا دیگر کشورها نبوده و نیست. یا ما دو جسم را که ۲ سانتی‌متر با هم با فاصله دارند با اختلاف ۰.۰۰۱ درجه با یکدیگر  شلیک می‌کنیم. در ۵۰ کیلومتر نخست این دو جسم هنوز موازی و با تقریباً دو سانتی‌متر فاصله با هم قرار دارند ولی هر چه بیشتر جلو می‌روند فاصله این دو جسم از هم بیشتر می‌شود به طوری که در ۱۰۰۰ کیلومتری آنچنان از هم فاصله‌ می‌گیرند که گویی این دو جسم هیچ‌گاه در کنار هم نبودند.

اثر پروانه‌ای به ما می‌گوید که تأثیرات کوچک یا بسیار کوچک می‌توانند در درازمدت منجر به تغییرات بسیار بزرگی شوند. نمونه بالا که برای حساسیت به نقطه آغازین گفته شد این نکته را نشان می‌دهد. همین تأثیر پروانه‌ای در اقلیم‌شناسی[۱۹] نیز به روشنی دیده می‌شود. از این رو، این دو گزاره (حساسیت به نقطه آغازین) و اثر پروانه‌ای دو روی یک سکه‌‌اند.

نظریه آشوب[۲۰] به ما می‌گوید که جهان را باید مجموعه‌ای از سامانه‌های باز درک کرد که هزاران عامل در مناسبات میان‌کُنشی و تأثیر متقابل قرار می‌گیرند و از این رو، پیامدهای این کُنش‌ها و واکنش‌ها، پیش‌بینی‌ناپذیرند.[۲۱] برای نمونه تا اواخر سده بیستم هنوز اقلیم‌شناسی در مطالعات جامعه‌شناختی و اقتصاد ملی ورود نکرده بود. اقلیم‌شناسی یکی از پیچیده‌ترین دانش‌های امروزی است که از مکانیک، فیزیک، شیمی، ریاضیات، زیست‌شناسی، میکروبیولوژی و ... را در برمی‌گیرد و پیوسته نوع و چگونگی زندگی انسان‌ها را رقم می‌زند. مثلاً رشته کوه‌های هیمالایا را در نظر بگیریم. این رشته کوه از نظر زمین‌شناختی بسیار جوان است. ۲۰۰ میلیون سال پیش قاره کنونی هند طی حرکت صفحات زمین (Plate Techtonics) به سوی قاره کنونی آسیا به حرکت در آمد و نزدیک ۵۰ میلیون سال پیش با قاره آسیا برخورد کرد و آرام آرام این رشته کوه تا به امروز شکل گرفته است. قاره هند هر سال حدود ۷ سانتی‌متر وارد قاره آسیا می‌شود و حدود یک سانتی‌متر هم به بلندی این رشته کوه افزوده می‌گردد. پس از قطبِ جنوب و شمال، این رشته کوه بزرگترین ذخیره برف را دارد و آبِ و هوای نیمی از جمعیت جهان را تأمین می‌کند. مطالعاتی صورت گرفته که نشان می‌دهند چگونه این رشته کوه، مناسبات اقتصادی، فرهنگی، دینی، اجتماعی و سیاسی این منطقه بزرگ را شکل داده است. به اصطلاح برای شناخت مردم این منطقه بسیار بزرگ باید هیمالایا را شناخت.

انگیزه طرح موضوعِ «نظریه آشوب» در این جا، بخشِ بعدی یا پایانی این سلسله مقالات است که به مسئله «پساسرمایه‌داری» پرداخته می‌شود.

ادامه دارد

بخش‌های پیشین:
* از میمون تا هوش مصنوعی (بخش یک)
* از میمون تا هوش مصنوعی (بخش دو)
* از میمون تا هوش مصنوعی (بخش سه)
* از میمون تا هوش مصنوعی (بخش چهار)
* از میمون تا هوش مصنوعی (بخش پنج)
* از میمون تا هوش مصنوعی (بخش شش)
* از میمون تا هوش مصنوعی (بخش هفت)
* از میمون تا هوش مصنوعی (بخش هشت)
* از میمون تا هوش مصنوعی (بخش نُه)
* از میمون تا هوش مصنوعی (بخش ده)

————————————
[۱] دستگاه و الگوی فکری مارکس با سامانه فکری ادیان به اصطلاح ابراهیمی بویژه دین یهود سازگار است. در انجیل عهد عتیق نخستین گناهی که باعث گردید انسان از بهشت (باغ عدن) بیرون رانده شود خوردن میوه ممنوعه بود. از آن پس بود که خدا انسان را به «کار» و «مشقت» مجازات و محکوم کرد. ولی کسانی که با تکیه بر خداوند بتوانند شریعتِ الهی را در زندگی خود متحقق کنند به بهشت آنجهانی رهسپار خواهند شد. گناه نخستین نزد مارکس، «مالکیت خصوصی» بود یعنی با مالکیت خصوصی بود که انسان‌ها مرتکب گناه نخستین شدند و مجبور شدند برای همیشه از بهشت اولیه یعنی کمون‌های آغازین بیرون رانده شوند. و از نظر مارکس، کسانی که با تکیه بر طبقه کارگر بتوانند طی یک جنگ طبقاتی بر بدکاران و ظالمین پیروز شوند جایشان در بهشت اینجهانی یعنی کمون‌های اخروی [بهشتِ کمونیستی] خواهد بود. در علم، به این درک از تاریخ، خطی گفته می‌شود.
[۲] این که جهان یک پدیده پیچیده و در هم تنیده است خیلی پیش‌ترها توسط جریان‌های هندوئیستی، بودیستی، شینتو ژاپنی و جریان‌های گنوسی طرح شده بود. حتا کانت نیز در «سنجش خرد ناب» به گونه‌ای به این پیچیدگی جهان اشاره کرده است. ولی به دلیل پایین بودن سطح دانش‌ِ آن زمانی نمی‌توانستیم این پیچیدگی‌ها را به گونه‌ای دانش‌بنیان اثبات کنیم.
[۳] انقلاب سوسیالیستی در اکتبر ۱۹۱۷ در روسیه به مثابه «مُهر تأییدِ تاریخ» بر آراء مارکس تلقی می‌شد.

[4] Komplexe Systeme

[5] Emergenz / Emergence برابرنهاد فارسی این واژه را «برآمدگی یا ظهور یافتگی» گذاشته‌اند. البته من شخصاً واژه «پدیداری» را ترجیح می‌دهم.

[6] Selbstorganisation / Self-organization
[7] Dynamik / Dynamic
[8] Offene Systeme
[9] dissipative Systems / Structures
[10] Nichtlinearität / non-linearity
[11] Kipppunkt / tipping-point
[12] Bifurkation
[13] Vernetzt / networked
[14] Nichtgleichgewichtssysteme / Non-equilibrium thermodynamics

[۱۵] ترمودینامیک غیرتعادلی شاخه‌ای از علم ترمودینامیک است که به بررسی پدیده‌هایی که در آن تعادل ترمودینامیکی برقرار نیست می‌پردازد. عمده پدیده‌های طبیعی دارای تعادل ترمودینامیکی نیستند.

[16] Unvorhersehbarkeit / unpredictability
[17] Sensetive Abhängigkeit von den Anfangswerten / sensitive dependence on initial conditions
[18] Schmetterlingseffekt / Butterfly Effect
[19] Klimatologie / Climatology

[۲۰] خوانندگان علاقه‌مند می‌توانند در اینترنت مقالات و رساله‌های گوناگون به زبان‌های مختلف بیابند یا از این دو کتاب استفاده کنند:

Smith, Leonard A.: Chaos. A Very Short Introduction (Englisch / Deutsch)
Küppers, Günter (Herausgeber): Chaos und Ordnung (Deutsch)

[۲۱] هیچ کس نمی‌توانست در ۷۰ یا ۴۰ سال گذشته پیش‌بینی کند که روزی شوروی از هم فرو می‌پاشد یا چین کمونیست به جای راه رشد غیرسرمایه‌داری، دوباره به راه رشد سرمایه‌داری پناه ببرد.




نظر شما درباره این مقاله:


خبرگزاری سپاه خواستار محرومیت حضور زنان
سه شنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۳ - Tuesday 16 April 2024
ايران امروز
iran-emrooz.net | Sat, 13.04.2024, 11:24

خبرگزاری سپاه خواستار محرومیت حضور زنان





نظر شما درباره این مقاله:


قیمت دلار از مرز ۶۶ هزار تومان گذشت
سه شنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۳ - Tuesday 16 April 2024
ايران امروز
iran-emrooz.net | Sat, 13.04.2024, 10:43

قیمت دلار از مرز ۶۶ هزار تومان گذشت





نظر شما درباره این مقاله:


لغو پروازهای خطوط هوایی اروپایی به ایران
سه شنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۳ - Tuesday 16 April 2024
ايران امروز
iran-emrooz.net | Sat, 13.04.2024, 9:20

لغو پروازهای خطوط هوایی اروپایی به ایران


شرکت هواپیمایی ایرفرانس در آخرین ساعات روز جمعه با صدور اطلاعیه‌ای اعلام کرد که به دلیل «شرایط بحرانی» در حال حاضر بر فراز حریم هوایی ایران پرواز نخواهد کرد. بنابر این اطلاعیه این تصمیم در پی «تنش زیاد در خاورمیانه» اتخاذ شده است.

آنگونه که سخنگوی این شرکت هواپیمایی گفته است، سه پرواز متعلق به این شرکت هوایی مسیر‌های خود را که قرار بود بر فراز آسمان ایران صورت بگیرد تغییر داده و با تاخیر چندساعته به مقصد خواهند رسید.

پیش‌تر دو شرکت هواپیمایی لوفت‌هانزا و هواپیمایی اتریش نیز از تعلیق و تغییر مسیر پروز‌های خود به ایران خبر داده بودند.

هواپیمایی اتریش روز جمعه ۲۴ فروردین به بخش فارسی صدای آمریکا گفت «به دلیل شرایط خاورمیانه» و پس از «ارزیابی‌های دقیق» تعلیق پرواز‌های خود از مبدا تهران و به مقصد تهران را تا روز جمعه ٣١ فروردین تمدید کرده است.

همچنین به گفته این شرکت هواپیمایی «پرواز‌های طولانی‌مدت از طریق حریم هوایی ایران تغییر مسیر خواهند داد.» شرکت هواپیمایی اتریش در ادامه ضمن تأکید بر اینکه «اولویت اصلی» آن ایمنی مسافران و خدمه هواپیما‌هایش است، افزود که وضعیت خاورمیانه تحت ارزیابی مستمر قرار دارد و این شرکت با مقامات مربوطه در تماس نزدیک است.

ساعاتی پیش‌تر، شرکت هواپیمایی لوفت‌هانزا نیز در پاسخی مشابه به بخش فارسی صدای آمریکا گفته بود که پس از «ارزیابی‌های دقیق» تعلیق پرواز‌های خود از مبدا تهران و به مقصد تهران را تا روز جمعه ٣١ فروردین تمدید کرده است.

لوفت‌هانزا در این پاسخ اختصاصی مکتوب به صدای آمریکا گفت طی این مدت از آسمان ایران هم استفاده نخواهد کرد.

این شرکت هواپیمایی حامل پرچم آلمان در بخش دیگری از این مکاتبه به صدای آمریکا گفت تا روز سه‌شنبه ٢٨ فروردین، پرواز‌ها از مبدا و به مقصد‌ امان، پایتخت اردن، در طول روز‌ انجام می‌شود و بدین‌ترتیب خدمه هواپیما‌های متعلق به این شرکت بدون توقف شبانه مستقیماً به فرانکفورت باز خواهند گشت. لوفت‌هانزا در ادامه با تأکید بر این که امنیت مسافران و خدمه «اولویت اصلی» آن هستند، افزوده که تنها به ارزیابی‌های دولتی اتکا نمی‌کند بلکه وضعیت امنیتی کنونی را نیز ارزیابی می‌کند و سپس تصمیمات خود را می‌گیرد.

تمدید مجدد تعلیق پرواز‌ها از مبدا و به مقصد ایران توسط شرکت هواپیمایی اتریش و لوفت‌هانزا و حالا ایرفرانس پس از آن صورت گرفت که لوفت‌هانزا روز پنجشنبه ٢٣ فروردین به بخش فارسی صدای آمریکا گفته بود پس از ارزیابی دقیق، تعلیق پرواز‌های خود از مبدا و به مقصد تهران را تا روز یکشنبه ۲۶ فروردین تمدید کرده است.

این در حالی است که در پی انتشار خبر پاسخ شرکت لوفت‌هانزا به صدای آمریکا مبنی بر توقف کلیه پرواز‌های خود به مقصد و از مبدا ایران، این شرکت در‌ایمیل اختصاصی دیگری به خبرنگار صدای آمریکا گفته بود که درباره ادامه تعلیق پرواز‌ها با بررسی شرایط به صورت «روزانه» تصمیم‌گیری خواهد کرد.

تمدید مجدد تعلیق پروازهای لوفت‌هانزا به ایران و از ایران در حالی است که شبکه خبری سی‌بی‌اس به نقل از دو مقام آمریکایی گزارش داده بود که جمهوری اسلامی ممکن است روز جمعه حمله گسترده‌ای را علیه اسرائیل انجام دهد.

همچنین خبرگزاری بلومبرگ روز جمعه به نقل از «افراد مطلع از ارزیابی‌های اطلاعاتی غربی» گزارش داد که اسرائیل آماده حمله «مستقیم و بی‌سابقه» جمهوری اسلامی علیه اهداف دولتی خود می‌شود.

این منابع اطلاعاتی افزوده‌اند که ممکن است طی ۴۸ ساعت آینده، جمهوری اسلامی حملات خود را با استفاده از پهپادها و موشک‌های نقطه‌زن انجام دهد.

به گفته منابع مزبور، ایالات متحده همزمان با تشدید فعالیت‌های دیپلماتیک خود به منظور مهار تنش‌ها، در حال آماده‌سازی دفاعی است و دارایی‌های نظامی بیشتری را به منطقه منتقل کرده است.

شبکه خبری سی‌ان‌ان نیز ساعاتی قبل به نقل از یک مقام ارشد دولت و یک منبع آگاه گزارش داد ارزیابی‌های ایالات متحده نشان می‌دهد که حملات ایران به اسرائیل، مستقیم و علیه چندین هدف در داخل اسرائیل خواهد بود.

در حالی که شمار زیادی از خبرگزاری‌های جهان و منابع خبری روز جمعه از حمله قریب‌الوقوع حکومت ایران به منافع اسرائیل خبر دادند رئیس جمهوری ایالات متحده روز جمعه ۲۴ فروردین در جمع خبرنگاران در پاسخ به پرسشی درباره زمان و مکان حمله احتمالی جمهوری اسلامی به منافع اسرائیل گفت: «نمی‌خواهم اطلاعات محرمانه را فاش کنم ولی این حمله دیر یا زود انجام خواهد شد.»

جو بایدن در عین حال خطاب به سران حکومت ایران گفت: «این کار را نکنید، ایالات متحده متعهد به دفاع از اسرائیل است و شما موفقیتی به دست نخواهید آورد.»

پس از کشته شدن قاسم سلیمانی فرمانده سابق نیروی قدس در دی‌ ۱۳۹۸ و حمله متقابل موشکی سپاه پاسداران به پایگاه‌های آمریکا در عراق بود، پرواز پی‌اس ۷۵۲ هواپیمایی اوکراین با موشک‌های سپاه پاسداران سرنگون و همه ۱۷۶ سرنشین آن کشته شدند.

آن فاجعه باعث شد شرکت‌های هواپیمایی وقتی تنش در منطقه از حدی بالاتر می‌رود، تدابیر ایمنی و امنیتی ویژه‌ای اتخاذ می‌کنند.

سفارت هلند در تهران تعطیل شد

وزارت خارجه هلند روز شنبه ۲۵ فروردین ۱۴۰۳ اعلام کرد سفارت هلند در تهران و همچنین کنسولگری هلند در اربیل از فردا به دلایل امنیتی تعطیل خواهند بود.

با توجه به بالا رفتن احتمال حمله ایران به اسرائیل، این وزارتخانه تاکید کرده است که امنیت پرسنل را مهمتر از همه چیز می‌داند.

افرادی که با سفارت قرار ملاقات داشته‌اند، به عنوان مثال قرار بوده ویزای خود را دریافت کنند به طور شخصی ایمیل و یا تلفن دریافت خواهند کرد.

وزارت امور خارجه آلمان از شهروندان خود  خواست ایران را ترک کنند

وزارت امور خارجه آلمان شامگاه جمعه ۲۴ فرودین (۱۲ آوریل) در بیانیه‌ای بار دیگر نسبت به سفر به #ایران هشدار داد و از شهروندان خود خواست ایران را ترک کنند.

در متن این بیانیه گفته می‌شود که تنش‌های کنونی در منطقه، به‌ویژه بین #اسرائیل و ایران، خطر تشدید ناگهانی تنش را به همراه دارد و وضعیت امنیتی ممکن است به سرعت و بدون هشدار قبلی بدتر شود و نمی‌توان نادیده گرفت که چنین وضعیتی بر مسیرهای حمل و نقل هوایی، زمینی و دریایی نیز تأثیر خواهد گذاشت.

وزارت خارجه آلمان در شبکه اکس (توییتر سابق) خبر داد که آلمان به همراه شرکای خود برای جلوگیری از تشدید اوضاع در خاورمیانه از طریق کانال‌های دیپلماسی تلاش می‌کند. در ادامه وزارت خارجه آلمان به شهروندان آلمانی در منطقه توصیه کرده است که به دستورالعمل‌های ایمنی این وزارتخانه توجه داشته باشند.

وزارت خارجه آلمان خبر داده است که سفارت‌خانه این کشور در تهران و منطقه اقدامات پیشگیرانه انجام داده‌اند.

بر اساس اطلاعات هفته‌نامه اشپیگل، تدابیر امنیتی برای سفارتخانه‌های آلمان در تهران و تل‌آویو افزایش یافته است.

اشپیگل نوشته است که هنوز نشانه‌ای از کاهش تعداد کارکنان سفارتخانه‌ها وجود ندارد، اما انتظار می رود اعضای خانواده دیپلمات‌ها به زودی این کشورها را ترک کنند. کارمندان سفارتخانه‌ها اجازه تردد در داخل شهرها را ندارند و در آخر هفته‌ها نیز باید در دسترس باشند.


صدای آمریکا، دویچه وله فارسی، رسانه‌های ایران




نظر شما درباره این مقاله:


تریش از شهروندان خود خواست تا ایران را ترک کنند
سه شنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۳ - Tuesday 16 April 2024
ايران امروز
iran-emrooz.net | Sat, 13.04.2024, 9:04

تریش از شهروندان خود خواست تا ایران را ترک کنند





نظر شما درباره این مقاله:


ایـران در قعر جدول جذابیت برای کسب‌وکارها
سه شنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۳ - Tuesday 16 April 2024
ايران امروز
iran-emrooz.net | Sat, 13.04.2024, 8:31

ایـران در قعر جدول جذابیت برای کسب‌وکارها


فاطمه لطفی / روزنامه هم‌میهن

شناسایی بهترین کشورها برای راه‌اندازی کسب‌وکار گامی حیاتی برای کارآفرینان است. موقعیت مکانی یک کسب‌وکار جدید تاثیر زیادی بر موفقیت آن خواهد داشت. در بازار رقابتی جهانی، انتخاب محل راه‌اندازی کسب‌وکار چیزی فراتر از یک مکان ساده برای آن است. در این گزارش قصد داریم با تمرکز بر ویژگی‌های منحصربه‌فرد کشورها و نحوه پاسخگویی آنها به نیازهای کارآفرینان و سرمایه‌گذاران نوپا، به بررسی بهترین مناطق دنیا برای راه‌اندازی یک کسب‌و‌کار بپردازیم. سنگاپور، کانادا و دانمارک به همراه چند کشور اروپای غربی به اضافه ایالات متحده، هنگ‌کنگ و نیوزیلند ۱۰ جغرافیای برتر در رتبه‌بندی اکونومیست اینتلیجنت یونیت بودند که عمدتاً از ثبات اقتصادی و سیاسی بسیار قدرتمندی برخوردار هستند.

بررسی این گزارش نشان می‌دهد در سال گذشته در بسترسازی برای ایجاد محیط‌های مناسب کسب‌وکار،  بزرگترین پیشرفت‌ها در محیط‌های تجاری ویتنام، تایلند، بلژیک، سوئد، هند و کاستاریکا روی داده، اما بدترین وضعیت در چین، بحرین، شیلی و اسلواکی مشاهده شده است. این گزارش دو روند اصلی در کسب سرمایه‌گذاری‌ها در محیط‌های تجاری در نقاط مختلف دنیا را برجسته می‌کند. اولاً چشم‌انداز محیط تجاری چین در نتیجه عدم اطمینان بیشتر در سیاست‌های این کشور، تنش با ایالات متحده و چشم‌انداز بلندمدت چالش‌برانگیز رشد بدتر شده است.

در آخرین رتبه‌بندی‌های محیط‌های کسب‌وکار، چین از بازارهایی مانند مالزی، تایلند، ویتنام، مکزیک و هند عقب‌تر مانده است، درحالی‌که این چند کشور به دنبال جذب سرمایه‌گذاری در بخش تولید هستند. ثانیاً، کشورهای اروپای شرقی به‌شدت از پیامدهای جنگ در اوکراین ضربه خورده‌اند و در نتیجه فرصت‌های بازار کسب‌وکار در این کشورها کاهش یافته است. در مقابل، اروپای غربی با وضعیت جنگی در شرق اروپا بهتر کنار آمده است. تغییرات در رتبه‌بندی محیط کسب‌وکار  در سال گذشته، تاثیر جنگ در اوکراین، افزایش تورم و بحران هزینه‌های زندگی و ترکیب فعلی تضعیف مالی کشورها، انقباض پولی و کاهش رشد اقتصادی را بر محیط‌های تجاری جهانی نشان می‌دهد. به‌هر حال، آمریکای شمالی و اروپای غربی همچنان بهترین مکان‌ها در دنیا برای انجام تجارت هستند. آسیا بالاتر از اروپای شرقی در رتبه سوم قرار دارد و آمریکای لاتین عملکرد بهتری نسبت به خاورمیانه و آفریقا دارد.

شاخص‌های رتبه‌بندی

این رتبه‌بندی ۹۱ شاخص را در ۱۱ دسته مختلف به این شرح بررسی می‌کند: محیط سیاسی، محیط اقتصاد کلان، فرصت‌های بازار، سیاست کشورها در قبال کسب و کار آزاد و رقابت تجاری، سیاست کشورها در قبال سرمایه‌گذاری خارجی، تجارت خارجی و کنترل مبادلات، مالیات، تامین مالی، بازار کار، زیرساخت‌‌ها و آمادگی فناورانه هر کشور. هر یک از ۹۱ شاخص در مقیاسی از ۱ (خیلی بد برای تجارت) تا ۵ (خیلی خوب برای تجارت) نمره‌دهی شده است. نمرات هم برای پنج سال قبل و هم برای پنج سال آینده در نظر گرفته می‌شود. کشورهایی که رتبه‌های خوبی در این رده‌بندی به‌دست آورده‌اند اقتصادهای پیشرفته و عملکردهای قوی طولانی‌مدت در شاخص تعیین‌شده دارند.

به‌این ترتیب کشورهای یونان، آرژانتین، هند، آنگولا، قطر، کنیا، جمهوری دومینیکن، ونزوئلا، لیتوانی و صربستان به ترتیب قدم‌های مهمی برای بهبود عملکرد خود برداشته‌اند و انتظار می‌رود در آینده شاهد بهبود رتبه‌های این کشورها باشیم.

طبقه‌بندی منطقه‌ای؛ آمریکای شمالی و اروپای غربی: بهترین در جهان برای تجارت

در رده‌بندی بهترین محیط‌های کسب‌وکار، کانادا در رتبه دوم و ایالات متحده در رتبه چهارم قرار دارد، رتبه هر دو کشور بدون تغییر نسبت به سال گذشته به‌دست آمده است.

از سویی این واقعیت که ۱۰ کشور از ۲۰ کشور برتر در رتبه‌بندی جهانی در غرب اروپا قرار دارند، نشان‌دهنده ثبات سیاسی منطقه، بازارهای داخلی بزرگ و رقابتی و باز بودن تجارت جهانی است. بسیاری از کشورهای اروپای غربی توانسته‌‌اند در طول سال ۲۰۲۲ برنامه‌های حمایتی مالی قابل‌توجهی را برای شهروندان و مشاغل فراهم آورند، زیرا افزایش تورم هزینه زندگی را افزایش داده است.

با توجه به انقباض سریع پولی، چشم‌انداز کوتاه‌مدت اقتصادی این منطقه ضعیف است. اما در میان‌مدت، هزینه‌های بیشتر زیر نظر صندوق بازیابی ۷۵۰ میلیارد یورویی اتحادیه اروپا، باعث سرمایه‌گذاری مناسب برای کسب‌وکار در بخش دیجیتال، دستور کار سبز و دور شدن از اتکا به روسیه در بخش انرژی خواهد بود.

بزرگترین برندگان منطقه: در مقایسه با یک سال قبل، بلژیک هفت پله و سوئد شش پله، رتبه خود را ارتقا داده‌اند. بهبود بلژیک در این رتبه‌بندی نشان‌دهنده سیاست بازتر سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی  است. سوئد هم توانسته رتبه خود را با ثبات سیاسی و اقتصادی بهبود بخشد. سوئد یکی از پیشرفته‌ترین اقتصادهای دیجیتالی جهان است و بیش از بسیاری از کشورهای همتای خود در کربن‌زدایی از صنایع پیشرفت کرده است، به این معنی که موقعیت خوبی برای واکنش به روندهای تحول‌آفرین در فناوری و محیط‌زیست دارد.

بزرگترین بازندگان: اسلواکی در این رتبه‌بندی نسبت به سال قبل هفت پله سقوط داشت. در این منطقه انقباض پولی بر فرصت‌های تامین مالی تاثیر گذاشته است. علاوه بر این، با کاهش رشد تجارت خارجی در بحبوحه ادامه اختلالات زنجیره تامین و افزایش هزینه‌های بخش تولید انرژی امتیاز فرصت‌های بازار اسلواکی بدتر شده است. لتونی هم شش پله سقوط کرده که ناشی از بدتر شدن نمرات تامین مالی و بازار کار است. این کشور دوران نیروی کار رو به کاهش، مهاجرت مداوم کارگران جوان و کمبود مهارت را از سر می‌گذراند. سقوط شش پله‌ای صربستان نیز جالب توجه است. امتیاز بازار کار صربستان، که یکی از پایین‌ترین نرخ‌های مشارکت نیروی کار در اروپا را دارد، به دلیل سطح پایین مهارت‌های دیجیتال روبه وخامت است.

آسیا: در آرزوی دوری از چین

سنگاپور بهترین محیط تجاری جهان را برای سرمایه‌گذاران فراهم ساخته و هنگ‌کنگ، نیوزیلند، استرالیا، تایوان و کره‌جنوبی نیز جزو ۲۰ کشور برتر جهان هستند. امتیاز آسیا برای سیاست‌هایش در قبال تجارت خارجی در حال بهبود است. این امر تا حدی منعکس‌کننده تاثیر موافقت‌نامه‌های تجارت آزاد منطقه‌ای است که در پنج سال گذشته به تصویب رسیده و اثرات آن در دوره پیش‌بینی پنج ساله از ۲۰۲۳ تا ۲۰۲۷ محسوس خواهد بود.

بزرگترین برندگان: کشورهای آسیایی که رتبه خود را نسبت به سال گذشته بیشتر بهبود بخشیده‌اند، ویتنام، تایلند و هند هستند. ویتنام با ۱۲ پله صعود در رده‌بندی بهترین محیط‌های کسب‌وکار، در مجموع بهترین عملکرد را نشان داده، درحالی‌که تایلند ۱۰ پله و هند هم ۶ پله صعود داشته‌اند. ویتنام و تایلند سیاست‌های مطلوبی برای سرمایه‌گذاران خارجی دارند، در کنار آن از وجود شرکت‌هایی سود می‌برند که سیاست «چین‌پلاس‌وان» یا China Plus One را برای داشتن زنجیره‌های تامین در چین و دیگر بازارهای آسیایی را دنبال می‌کنند.

سیاست «چین پلاس‌وان» استراتژی تجاری برای اجتناب از «سرمایه‌گذاری فقط در چین» و تنوع بخشیدن به تجارت در سایر کشورها یا هدایت سرمایه‌گذاری‌ها به سمت تولید در سایر اقتصادهای در حال توسعه مانند هند یا تایلند یا ویتنام است. این امر واکنشی‌ است ازسوی شرکت‌های بین‌المللی در برابر برنامه کووید صفر چین که عملیات‌های تجاری را محدود کرد و نیز این سیاست به شرکت‌ها اجازه می‌دهد تا ریسک ژئوپلیتیک مرتبط با روابط ایالات متحده و چین را کاهش دهند.

امتیاز ویتنام به دلیل بهبود چشم‌انداز اقتصادی و امتیاز تایلند در نتیجه ثبات اقتصادی بیشتر افزایش یافته است. هند پیش از این هم برای جذب سرمایه‌گذاری در تولید تلاش کرده، اما اکنون در موقعیت مناسبی برای بهره‌مندی از روندهای مشابه جذب سرمایه قرار گرفته است. اقتصاد قوی و باثبات و دسترسی به نیروی کار بزرگ اساس جذابیت هند برای سرمایه‌گذاران است. اصلاحات سیاستی انجام تجارت در هند را آسان‌تر کرده و سرمایه‌گذاران بر این باورند که پیشرفت‌های عمده در زمینه‌هایی مانند زیرساخت‌ها، مالیات و مقررات تجاری، به افزایش جذابیت این کشور برای سرمایه‌های خارجی خواهد افزود.

بزرگترین بازنده: در این رتبه‌بندی چین بزرگترین بازنده آسیا و البته در جهان است و در رده‌بندی سه‌ماهه دوم در مقایسه با سال قبل ۱۱ پله سقوط کرده است. اگرچه پایان سیاست صفر کووید برای شرکت‌هایی که در چین فعالیت می‌کنند مثبت است، تغییرات نظارتی ناشی از جهت‌گیری سیاست‌های اقتصادی و همچنین افزایش هزینه‌های محلی بر محیط کسب‌وکار آن تاثیر گذاشته و فرصت‌ها را برای سرمایه‌گذاران بین‌المللی محدود کرده است. چین اکنون در رتبه‌ای پایین‌تر از مالزی، تایلند، ویتنام و هند قرار دارد.

آمریکای لاتین: با عملکردی نسبتاً بهتر

آمریکای لاتین از نظر اثربخشی سیاسی امتیاز ضعیفی دارد که منعکس‌کننده مشکلاتی چون فساد اداری، افزایش جرم و جنایت، وجود نهادهای ضعیف و اعمال سیاست‌هایی اغلب نامنسجم در قبال تجارت است. در سال ۲۰۲۲ جریان ورودی سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی، عمدتاً نه‌تنها به بخش‌های مرتبط با کالا، بلکه به خدمات (مانند رستوران‌ها و امور مالی) و تولید در بسیاری از اقتصادهای آمریکای لاتین باعث رونق این اقتصادها البته در حد اندک شد. این رونق کوچک سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی تا سال ۲۰۲۳ ادامه یافت. بهبودهایی در کشورهایی که اصلاحات اقتصادی در پیش گرفته‌اند ثبت شده، اما این بهبودها نسبت به سایر مناطق بازارهای نوظهور کندتر بوده و همین امر نمایانگر مشکلات حاکمیتی در منطقه است. در مقایسه با روندهای جهانی، سیاست مالیاتی آمریکای لاتین بسیار ضعیف است چون اکثر این کشورها سیستم‌های حاکمیتی بسیار پرهزینه‌ای دارند. علاوه بر این، بار مالیاتی در حال افزایش است و همین مسئله نشان‌دهنده نیاز این کشورها به کاهش کسری بودجه پس از پایان همه‌گیری است.

بزرگترین برنده: کاستاریکا رتبه جهانی خود را با شش پله صعود بهبود بخشیده است. دلیل این امر امتیازاتی است که این کشور به دلیل وجود زیرساخت‌ها و آمادگی تکنولوژیکی بالا به‌دست آورده است. اجماع سیاسی گسترده در کاستاریکا برای حفظ و ادامه یک اقتصاد باز و سازگار با بازار جهانی به این کشور کمک کرده تا شبکه گسترده‌ای از معاملات آزاد تجاری را تضمین کند و از آن برای جذب سرمایه‌گذاران خارجی بهره ببرد. کاستاریکا در ماه مه ۲۰۲۱ به جمع کشورهای سازمان همکاری اقتصادی و توسعه پیوست و همین امر مسیر صعود کاستاریکا را در رده‌بندی‌های جذب سرمایه‌گذاری خارجی هموارتر کرده است.

بزرگترین بازنده‌ها: در آمریکای لاتین در مقایسه با سال گذشته شیلی ۹ و کلمبیا ۶ پله سقوط کرده‌اند و امتیازات محیط سیاسی و سیاست در قبال سرمایه‌گذاری خارجی برای هر دو کشور کاهش یافته است. این سقوط ۹ پله‌ای در شیلی به‌معنی عدم قطعیت‌های سیاسی مرتبط با فرآیند اصلاح قانون اساسی است که نااطمینانی به اقتصاد ایجاد کرده و به اثربخشی سیاست‌ها لطمه زده است و نیز برنامه‌هایی که دولت چپ‌گرا برای گسترش نقش دولت در اقتصاد پیاده کرده، یکی دیگر از عوامل سقوط رتبه شیلی در رتبه‌بندی جهانی محیط‌های کسب‌وکار به حساب می‌آید. با این حال، شیلی با ایستادن در رتبه ۳۰ دنیا، همچنان رتبه برتر آمریکای لاتین را در این رتبه‌بندی در اختیار دارد. در کلمبیا، سیاست اقتصادی در زمان رئیس‌جمهور چپ‌گرا، گوستاوو پترو، مداخله‌گرایانه‌تر و دولت‌محورتر شده؛ از جمله این سیاست‌ها، مقررات سخت‌گیرانه‌تر برای بخش نفت است.

خاورمیانه و آفریقا: پایین‌ترین رده‌بندی

امتیاز کلی منطقه منا (خاورمیانه و شمال آفریقا) در رتبه‌بندی جهانی محیط‌های کسب‌وکار نسبت به دیگر مناطق از همه کمتر است. این رتبه‌ ضعیف منطقه منا به دلیل حکومت‌داری ضعیف و ناامنی تاریخی حاکم بر آن، از جمله سرریز درگیری‌ها در سوریه، یمن و لیبی، در کنار ناآرامی‌های سیاسی در کشورهایی چون عراق و لبنان حاصل شده است. کاهش هزینه‌های سرمایه‌ای در شرایط سخت‌گیری‌های مالی پس از شیوع همه‌گیری کرونا، امتیاز اقتصاد کلان منطقه را محدود کرده، اما از جنبه مثبت، این امر کشورها را به حمایت از اصلاحات تجاری دوستانه، همچون اصلاحاتی برای افزایش مشارکت عمومی-خصوصی و سرمایه‌گذاری خارجی سوق داده است.

اسرائیل و کشورهای حاشیه خلیج‌فارس بالاترین رتبه را در منطقه دارند و امتیازات کشورهای حاشیه خلیج‌فارس در سال‌های اخیر به مدد افزایش قیمت نفت و افزایش ظرفیت جذب برای سرمایه‌گذاری‌های جدید بهبود یافته است. قطر، عربستان سعودی و امارات در بازه زمانی ۲۰۲۷-۲۰۲۳ پیشرفت بیشتری خواهند کرد. هم خاورمیانه و هم آفریقا معمولاً از حاکمیت و مقررات شرکتی ضعیف و نیز نیروهای کار آموزش ندیده رنج می‌برند و کشورهایی مانند آنگولا و نیجریه در آفریقا و کشورهای حاشیه خلیج‌فارس اتکای بیش از حدی به استخراج هیدروکربن‌ها دارند. با این وجود، نرخ بازده برای شرکت‌هایی که بر فضای پیچیده سیاسی و نظارتی منطقه تسلط دارند، می‌تواند بالا باشد.

بزرگترین برندگان: هیچ کشوری در خاورمیانه یا آفریقا بهبودی در رتبه‌بندی محیط‌های کسب‌وکار در مقایسه با سایر مناطق جهان ثبت نکرده‌اند. آفریقای جنوبی با چهار پله افزایش رتبه، روندی نسبتاً صعودی را تجربه کرده، اما این صعود، بهبود در سطحی پایین را نشان می‌دهد زیرا این کشور همچنان با اختلال در بخش خدمات‌عمومی حیاتی مانند تامین برق مواجه است که برای رشد محیط کسب‌و‌کار محدودیت ایجاد می‌کند.

بزرگترین بازنده: در رتبه‌بندی جدید محیط‌های کسب‌وکار، بحرین ۹ و کویت ۶ پله سقوط کرده‌اند. هر دو کشور به دلیل بدتر شدن امتیاز فرصت‌های بازار در نتیجه سقوط  قیمت جهانی نفت که سهم بزرگی از درآمدهای‌شان دارد، این سقوط را تجربه کرده‌اند. عدم پیشرفت در اصلاحات اقتصادی و مقررات مربوط نیز بر امتیازات محیط تجاری این کشورها سنگینی می‌کند.

ایران: در قعر جدول

در رتبه‌بندی‌ای که پیشتر برای سال‌های ۲۰۱۴ تا ۲۰۱۸ برای محیط‌های کسب‌وکار در کشورهای مختلف ارائه شده بود، ایران در بین ۸۲ کشور در رتبه ۸۱ قرار داشت و رتبه ایران تنها از ونزوئلا بهتر بود. در رتبه‌بندی جدید اکونومیست اینتلیجنت یونیت، خبری از رتبه‌بندی ایران یافت نشد. اما بنیاد هریتج، اندیشکده آمریکایی مستقر در واشنگتن‌دی‌سی، جدیدترین امتیاز آزادی اقتصادی در ایران را ۴۱/۲ اعلام کرده است. به این ترتیب رتبه ایران در آزادی اقتصادی ۱۶۹ در جهان است که نسبت به سال ۲۰۲۳ یک پله سقوط کرده است. با این امتیاز، ایران در بین ۱۴ کشور منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا، رتبه چهاردهم را دارد. براساس اعلام بنیاد هریتج، امتیاز آزادی اقتصادی ایران، کمتر از میانگین جهانی و منطقه‌ای است و براساس شاخص ۲۰۲۴ این بنیاد، اقتصاد ایران، اقتصادی «سرکوب‌شده» است.

طبقه‌بندی کشورها؛ ۱۰ کشور برتر

۱۰ کشور برتر رتبه‌بندی بهترین محیط‌های کسب‌وکار دو کشور آسیایی هستند و به‌غیر از ایالات متحده و کانادا، بقیه شش کشور اروپایی‌اند.

سنگاپور: ایده‌آل برای کارآفرینان جهانی

سنگاپور به دلیل موقعیت استراتژیک، بوروکراسی کارآمد و سیاست‌های تجاری باز، یکی از بهترین کشورها برای راه‌اندازی کسب‌وکار است. این ویژگی‌ها سنگاپور را به یک مرکز جذاب برای کارآفرینان، به‌ویژه کسانی که به دنبال ورود به بازار آسیا هستند، بدل کرده است. شهرت این کشور به دلیل سهولت انجام تجارت یک مزیت بزرگ است که با فرآیندهای عملیاتی ساده آن، کسب‌و‌کارها را جذب خود می‌کند. موقعیت سنگاپور در آسیای جنوب شرقی و نیز دسترسی عالی به بازارهای همسایه جذابیت این کشور را به‌عنوان یکی از بهترین مناطق برای راه‌اندازی کسب‌و‌کار افزایش می‌دهد.

نوآوری در بخش‌هایی مانند فناوری و فین‌تک، تمرکز اصلی در سنگاپور است. ابتکارات دولت برای تشویق رشد کسب‌و‌کار و جذب سرمایه‌گذاری خارجی، همراه با فضای سیاسی باثبات و سیستم قانونی شفاف، به جذابیت سنگاپور برای مشاغل جدید می‌افزاید.

سنگاپور نیروی کار بسیار ماهر و تحصیلکرده و مسلط به زبان انگلیسی دارد؛ درنتیجه این کشور را برای طیف وسیعی از صنایع ایده‌آل می‌کند. این ترکیب از مزایای استراتژیک وضعیت سنگاپور را به‌عنوان یکی از بهترین کشورها برای شروع یک تجارت جدید به‌طور باورنکردنی محبوب کسب‌وکارها قرار داده است.

کانادا: یک مقصد تجاری پایدار و دلپذیر

شاخص‌های ثبات سیاسی، اقتصاد قوی و تنوع فرهنگی غنی در کانادا بالاست. از این رو به‌عنوان یکی از بهترین کشورها برای راه‌اندازی کسب و کار شناخته شده است. این عوامل محیطی امن و پویا را برای مشاغل و کارآفرینان سراسر جهان ایجاد می‌کند.

یکی از جنبه‌های کلیدی جذابیت کانادا، تعهد آن به نوآوری‌های تکنولوژیکی است. سیاست‌های پیشرو این کشور درخصوص حمایت از بخش‌هایی مانند هوش مصنوعی و فناوری پاک، کانادا را بدل به مرکزی برای کسب‌وکارهای پیشرفته کرده است. جامعه چندفرهنگی  این کشور چشم‌انداز مشاغل خود را گسترده‌تر می‌کند و محیطی متنوع و فراگیر را برای شهروندان فراهم می‌آورد.

موقعیت استراتژیک کانادا، به‌ویژه نزدیکی آن به بازار ایالات متحده، همراه با توافق‌نامه‌های تجاری مهم مانند توافق‌نامه تجارت آزاد بین ایالات متحده، مکزیک و کانادا، دسترسی کسب‌و‌کارهای کانادایی را به یکی از بزرگترین بازارهای جهان فراهم می‌کند. این امر، همراه با رویکرد استقبال از استعدادهای بین‌المللی، کانادا را به گزینه‌ای ایده‌آل برای کسانی بدل ساخته که به دنبال شروع یا گسترش تجارت خود هستند. به علاوه، دولت کانادا مشوق‌ها و حمایت‌های مختلفی برای استارت‌آپ‌ها ارائه می‌کند که به پرورش اکوسیستم کسب‌وکار کمک می‌کند.

دانمارک: آماده برای استارت‌آپ‌های تجاری

دانمارک به دلیل فرآیند راه‌اندازی آسان کسب‌و‌کار، اقتصاد نوآورانه و نیروی کار ماهر، به‌عنوان یکی از بهترین کشورها برای راه‌اندازی یک تجارت شناخته‌‌شده است. این کشور به دلیل رویکرد مستقیم به عملیات تجاری، کاهش تشریفات اداری و تسهیل راه‌اندازی کسب‌و‌کارها شهرت خوبی در دنیا دارد.

یکی از جذابیت‌های اصلی دانمارک، تمرکز آن بر بخش‌هایی مانند فناوری سبز و فناوری اطلاعات است که فرصت‌های متعددی را برای مشاغل پیشرفته فراهم می‌آورد. علاوه بر این، تعهد دانمارک به توسعه پایدار، مزیت بزرگی برای شرکت‌های متمرکز بر محیط زیست است. نیروی کار دانمارکی تحصیلات عالی داشته و مسلط به زبان انگلیسی است.

علاوه بر آن موقعیت دانمارک برای دسترسی آسان به بازارهای اروپایی این کشور را به یک انتخاب استراتژیک برای گسترش تجارت تبدیل می‌کند. از نظر مالی، سیستم مالیاتی دانمارک جذاب و حامی استارتاپ‌هاست. این کشور مقررات تجاری شفاف و کارآمد دارد و بازار کار آن منعطف است، در نتیجه کسب‌وکارها می‌توانند به‌راحتی کارگران را استخدام و حتی اخراج کنند. مولدترین نیروی کار هم در این کشور اروپایی وجود دارد و به شرکت‌های تجاری اجازه می‌دهد که ۲۴ ساعت شبانه‌روز و ۳۶۵ روز سال را کار کنند.

ایالات متحده: سرزمین فرصت‌های بی‌پایان

ایالات متحده با بازار گسترده و فرهنگ نوآورانه خود، بدون شک یکی از بهترین کشورها برای راه‌اندازی یک تجارت جدید است. روحیه کارآفرینی در ایالات متحده عامل مهمی برای موقعیت آن به‌عنوان یک اقتصاد پیشرو است. این امر را یک اکوسیستم قوی از سرمایه‌گذاران، محیط پرورشی قدرتمند و سیستم قانونی که به شدت از مالکیت معنوی محافظت می‌کند، پشتیبانی می‌کند، چنین اکوسیستمی برای کسب‌وکارها در زمینه‌های خلاقانه و فناوری بسیار مهم است.  مزیت کلیدی دیگر ایالات متحده بازار مصرف بزرگ و متنوع آن است. ایالات متحده با جمعیتی بیش از ۳۳۰ میلیون نفر، مخاطبان گسترده‌ای را برای مشاغل فراهم می‌آورد که امکان رشد قابل توجهی دارند. از سویی ایالات متحده نیروی کار بسیار ماهر، زیرساخت‌های پیشرفته و مشوق‌های دولتی بسیاری در صنایع کلیدی دارد.

هنگ‌کنگ: مرکز تجاری استراتژیک

موقعیت استراتژیک هنگ‌کنگ در آسیا و سیاست‌های حامی کسب‌وکار، آن را در میان بهترین کشورها برای راه‌اندازی یک کار تجاری قرار می‌دهد. این منطقه محیط مالیاتی مناسبی دارد که برای مشاغلی که هدف آنها بهینه‌سازی سود است، ضروری است و از سویی دسترسی به بازارهای در حال گسترش آسیا آن را به انتخابی ایده‌آل برای گسترش جهانی مشاغل تبدیل می‌کند. هنگ‌کنگ متعهد به تجارت آزاد با یک سیستم حقوقی قوی است و نیز همراهی سیاست‌های آن با حداقل موانع اداری برای سرمایه‌گذاری خارجی، محیطی خوشایند برای کارآفرینان ایجاد می‌کند.

موقعیت جغرافیایی استراتژیک هنگ‌کنگ، دسترسی آسان به اقتصادهای بزرگ آسیایی را فراهم می‌کند؛ نقش سیستم‌های حمل‌و‌نقل و زیرساخت‌های مالی در کلاس جهانی را در این خصوص نباید نادیده گرفت. علاوه بر این، نیروی کار متنوع و ماهر در هنگ‌کنگ دارایی قابل‌توجهی برای هر شرکتی ا‌ست که به دنبال ایجاد یا گسترش فعالیت‌های خود در آسیا است.

به‌طور کلی، محیط کسب‌و‌کار مطلوب هنگ‌کنگ، همراه با حمایت دولت از استارت‌آپ‌ها، آن را به‌عنوان مقصد برتر برای رشد تجارت جهانی قرار می‌دهد.




نظر شما درباره این مقاله:


حمله به اسرائیل از خاک ایران به نفع اسرائیل است
سه شنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۳ - Tuesday 16 April 2024
ايران امروز
iran-emrooz.net | Sat, 13.04.2024, 8:12

حمله به اسرائیل از خاک ایران به نفع اسرائیل است





نظر شما درباره این مقاله:


آمریکا معافیت تحریمیِ ایران را تمدید نکرد
سه شنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۳ - Tuesday 16 April 2024
ايران امروز
iran-emrooz.net | Sat, 13.04.2024, 8:07

آمریکا معافیت تحریمیِ ایران را تمدید نکرد





نظر شما درباره این مقاله:


اشتباه تحلیلگران نظامی / رحیم قمیشی
سه شنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۳ - Tuesday 16 April 2024
ايران امروز
iran-emrooz.net | Sat, 13.04.2024, 8:02

اشتباه تحلیلگران نظامی / رحیم قمیشی





نظر شما درباره این مقاله:


مروری بر ۴۵ سال حکومت اسلامی / منصور فرهنگ
سه شنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۳ - Tuesday 16 April 2024
ايران امروز
iran-emrooz.net | Sat, 13.04.2024, 7:38

مروری بر ۴۵ سال حکومت اسلامی / منصور فرهنگ


مروری بر ۴۵ سال حکومت اسلامی - دکتر منصور فرهنگ - علی لیمونادی




نظر شما درباره این مقاله:


هشدار بایدن به ایران: این کار را نکنید!
سه شنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۳ - Tuesday 16 April 2024
ايران امروز
iran-emrooz.net | Fri, 12.04.2024, 21:19

هشدار بایدن به ایران: این کار را نکنید!


جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا در واکنش به تهدیدهای جمهوری اسلامی علیه اسرائیل، خطاب به سران حکومت ایران گفت: «این کار را نکنید، ایالات متحده متعهد به دفاع از اسرائیل است و شما موفقیتی به دست نخواهید آورد.»

رئیس جمهوری ایالات متحده روز جمعه ۲۴ فروردین در جمع خبرنگاران در پاسخ به پرسشی درباره زمان و مکان حمله احتمالی جمهوری اسلامی به منافع اسرائیل هم تصریح کرد:«نمی‌خواهم اطلاعات محرمانه را فاش کنم ولی این حمله دیر یا زود انجام خواهد شد.»

این سخنان عالی‌ترین مقام ایالات متحده در حالی بیان می‌شود که شمار زیادی از خبرگزاریهای جهان و منابع خبری روز جمعه از حمله قریب‌الوقوع ایران به منافع اسرائیل خبر دادند.

جان کربی، هماهنگ‌کننده ارتباطات راهبردی کاخ سفید، روز جمعه در جریان یک کنفرانس خبری تلفنی با «واقعی و موثق» خواندن خطر حمله قریب الوقوع جمهوری اسلامی به اسرائیل، بر تعهد ایالات متحده برای دفاع از اسرائیل و نیز محافظت از شهروندان و منافع آمریکا تاکید کرد.

در روزهای گذشته نیز اکثر مقامات مسئول در دولت جو بایدن بر حمایت قاطع آمریکا از اسرائیل در مواجهه با تهدیدات فزاینده حکومت ایران و حامیان منطقه‌ای آن تاکید کرده و گفته بودند که حمایت آمریکا از دفاع اسرائیل در برابر تهدیدهای ایران و نیروهای نیابتی‌اش «آهنین» است.

همزمان در روز جمعه چند کشور از جمله هند و فرانسه نیز از اتباع خود خواستند به ایران، لبنان، اسرائیل و سرزمین‌های فلسطینی سفر نکنند، شرکت هواپیمایی لوفت‌هانزای آلمان هم روز ۲۴ فروردین به بخش فارسی صدای آمریکا گفت پس از «ارزیابی‌های دقیق» تعلیق پروازهای خود از مبدا تهران و به مقصد تهران را تا روز جمعه ٣١ فروردین تمدید کرده است.


گالانت: به هرگونه حمله مستقیم از سوی ایران پاسخ مناسب خواهیم داد

یوآو گالانت، وزیر دفاع اسرائیل، تاکید کرد که اسرائیل مستقیماً به هرگونه حمله ایران پاسخ خواهد داد.

دفتر وزارت دفاع اسرائیل اعلام کرد که گالانت در گفت‌وگو با لوید آستین، همتای آمریکایی خود گفت «هرگونه حمله مستقیم ایران، مستلزم پاسخ مناسب اسرائیل به تهران خواهد بود.»

از سوی دیگر وزارت دفاع آمریکا «پنتاگون»، اعلام کرد که وزرای دفاع ایالات متحده و اسرائیل درباره حمایت قاطع واشینگتن از امنیت تل‌آویو در مقابل تهدیدات ایران و نیروهای نیابتی‌اش گفت‌وگو کردند.

همزمان با تشدید تنش‌های منطقه‌ای و تهدید ایران به پاسخ به بمباران کنسولگری تهران در دمشق، پنتاگون روز پنج‌شنبه اعلام کرد که ژنرال مایکل اریک کوریلا، فرمانده فرماندهی مرکزی آمریکا برای دیدار با مقامات ارشد نظامی وارد اسرائیل شد.

به گزارش خبرگزاری فرانسه، پت رایدر، سخنگوی وزارت دفاع آمریکا گفت که کوریلا «با فرماندهی اصلی ارتش اسرائیل دیدار و درباره تهدیدات امنیتی کنونی در منطقه گفتگو خواهد کرد».

از سوی دیگر سخنگوی ارتش اسرائیل نیز ورود کوریلا به اسرائیل را تایید کرد.

او گفت که کوریلا به همراه هرزی هالیوی، رئیس ستاد ارتش اسرائیل «یک ارزیابی استراتژیک برای وضعیت چالش‌های امنیتی» در منطقه انجام داد.

در یکم آوریل، سپاه پاسداران ایران از کشته‌شدن سردار سرتیپ محمدرضا زاهدی، فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران در سوریه و لبنان و محمدهادی رحیمی، معاون وی و همچنین پنج عضو سپاه همراه آنها در یک حمله هوایی اسرائیلی به ساختمان [مجاور] کنسولگری ایران در دمشق خبر داد.

این حمله از زمان هدف قرار دادن قاسم سلیمانی، فرمانده سابق نیروی قدس سپاه پاسداران در مجاورت فرودگاه بغداد در ژانویه ۲۰۲۰، شاید دردناک‌ترین ضربه به تهران محسوب شود.

این امر مقامات ایرانی را بر آن داشت تا تأکید کنند که انتقام‌جویی اجتناب‌ناپذیر است. در حالی که برخی گمانه‌زنی‌ها حاکی از آن است که واکنش تهران حمله مستقیمی خواهد بود که خاک اسرائیل را هدف قرار می‌دهد.

دولت اسرائیل نیز متعهد شد که به هرگونه حمله‌ای که این کشور را هدف قرار دهد پاسخ خواهد داد.

ارتش اسرائیل طی چند روز گذشته با هدف خنثی کردن هرگونه حمله موشکی یا پهپادی که احتمالاً توسط ایران یا گروه‌های تحت حمایت آن در منطقه انجام شود، سیگنال‌های «جی‌پی‌اس» را بر روی تعدادی از شهرها از جمله تل‌آویو و قدس، غیرفعال کرد.

از زمان وقوع حمله به ساختمان وابسته به کنسولگری ایران در دمشق، ایالات متحده به دلیل احتمال حمله تلافی جویانه ایران، در حالت آماده‌باش قرار گرفته است.

صدای آمریکا / العربیه فارسی




نظر شما درباره این مقاله:


زیستن در دو جهان
سه شنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۳ - Tuesday 16 April 2024
ايران امروز
iran-emrooz.net | Fri, 12.04.2024, 21:13

زیستن در دو جهان


سعید سلامی

انسان‌ها در یک سیاره اما در دو جهان متفاوت زندگی می‌کنند؛ جهانی با مردمانی خوش‌بخت و شاد و جهانی دیگر با مردمانی بدبخت و ناشاد.

آیا خوش‌‌بختی و بدبختی یک جامعه به موقعیت جغرافیایی، آب‌وهوا، تولید ناخالص داخلی سرانه، ثروت شخصی، شانس و تقدیر وابسته است؟ یا شاد و ناشاد بودن یک جامعه حاصل حکومت‌گری، سیاست‌ورزی و جهان‌بینیِ رهبرانی‌ست که جامعۀ خود را به سوی سعادت، اعتماد و امنیت در همین جهان راهبری می‌کنند؟ یا ناشی از عمل‌کرد رهبرانی است که با وعدۀ بهشت نادیده و ناپیدا، زیستن در همین کرۀ خاکی را به شهروندان جامعۀ خود به دوزخی هولناک بدل می‌کنند؟ رهبرانی که انگار سرزمینی را به عنوان اَنفال (غنیمت جنگی) به چنگ آورده و مردمان آن را به بردگی گرفته‌اند. آنان سرزمین اشغالی را به لبۀ پرت‌گاه سوق می‌دهند و برای مردمان آن جز فلاکت، فقر و درماندگی چیزی به بار نمی‌آورند.

مردم یک جامعه در شاد و ناشاد بودن و شیوۀ زیستن خود چه نقشی بازی می‌کنند؟ شاخص‌های رضایت‌مندی شهروندان یک جامعه چیست؟ در این نوشتار از میان شیوه‌های متنوع و متضاد زیستن در سیاره‌ای واحد، به دو گونه زیستن؛ زیستنی شاد و خوش‌حال و زیستنی افسرده و بدحال پرداخته می‌شود.

خوش‌حالی چیست؟

ساده‌ترین و اصلی‌ترین تعریف خوش‌حالی عبارت است از: «رضایت داشتن از روند زندگی خود.»

مایک وایکینگ، محققِ و مدیر موسسۀ تحقیقات خوش‌حالی در دانمارک معتقد است: « خوش‌حالی را نمی‌توان با اندازه‌ گیری میزان خندۀ فرد در طول روز یا میزان تفریحات وی سنجید.» و اضافه می‌کند: «عوامل گسترده‌ای بر خوش‌حالی افراد تاثیرمی‌گذارند؛ از عوامل زیستی و بیولوژیکی تا میزان درآمد آن‌ها و شهر محل سکونتشان. اما مهم‌ترین عامل تاثیرگذار بر خوش‌حالی فرد، در روابط انسانی آن‌ها با دیگران نهفته است. کاربردی‌ترین داده‌ها برای بررسی خوش‌حالی فرد، داده‌های مربوط به رضایت وی از رابطه میان افراد و خانواده یا دوستانش است؛ این‌که آیا فرد می‌تواند برای به اشتراک‌گذاشتن مشکلاتش با کسی صحبت کرده یا از اطرافیانش کمک بگیرد؟»

نقش ثروت و ژنتیک

کشورهای شمال اروپا همواره در نظرسنجی‌های مربوط به انتخاب شادترین جوامع، رتبه‌های بالا را کسب می‌کنند. برخی براین باورند که دلیل شادی مردم در کشورهای اسکاندیناوی این است که این کشورها کوچک‌‌اند و تقسیم ثروت بهتر انجام شده است. چند سال پیش هم مقاله‌ای تحقیقی این فرضیه را مطرح کرد که مردم این کشورها به‌طور ژنتیکی شادند؛ اما بر اساس تحقیقات دیگر، چنین نظریه‌هایی نادرست‌اند.

درست است که مردم کشورهای اسکاندیناوی همگی تاحدودی ثروتمند و شادند، اما بسیاری از مناطق ثروت‌مند دیگر هم وجود دارند که در فهرست کشورهای شاد قرار نمی‌گیرند. به عنوان نمونه، سنگاپور یکی از کشورهای ثروتمند جهان، از نظر شادی در جایگاه بیست‌وششم قرار دارد.

عاملی که می‌توان در زمینۀ امور اقتصادی به آن اشاره کرد، این است که کشورهای شمال اروپا به اندک نابرابری درآمد معروف‌اند. محققان می‌گویند اگر نابرابری درآمد منجر به بی‌اعتمادی شود، کاهش رضایت از زندگی را به همراه دارد.

برخی تحقیات نشان می‌دهند که بر اساس داده‌های علمی، ژنتیک در احساس رضایت مردم از زندگی‌ نقش دارد؛ این همان چیزی است که کارشناسان به آن «نشان‌گرهای زیستی» در زمینۀ شادی می‌گویند. با این حال برخی مطالعات دیگر نشان داده‌اند که ۶۰ تا ۷۰ درصد از تفاوت احساس شادی در افراد ناشی از عوامل غیر‌ ژنتیکی است. بنابراین تنها ۳۰ تا ۴۰ درصد باقی‌مانده را می‌توان به ژنتیک نسبت داد.

کیفیت نهادهای دولتی

به گفتۀ کارشناسان، داده‌ها نشان می‌دهند مردم در کشورهایی که کیفیت خدمات ‌رسانی نهادهای دولتی بالاتر است، از زندگی رضایت بیشتری دارند. ویژگی این نهادها معمولا به عمل‌کرد دموکراتیک و عواملی مانند حقوق بازنشستگی بالا، مرخصی‌های سخاوت‌مندانه برای والدین، نگهداری از بیماران و معلولان، بهداشت و آموزش رایگان، مزایای بیکاری و موارد مشابه برمی‌گردد.

محققان معتقدند نهادهای دولتیِ باکیفیت به مردم این احساس را می‌دهند که می‌توانند به مسئولان و اداره ‌کنندگان امور اعتماد کنند و همین امر باعث افزایش اعتماد آن‌ها به یکدیگر نیز می‌شود و رضایت بیشتری را به همراه می‌آورد.

یکی از آزمایش‌هایی که برای سنجیدن شاخص اعتماد در نظر گرفته می‌شود این است که از مردم می‌پرسند آیا در صورت گم کردن کیف پولشان، به آن‌ها بازگردانده می‌شود؟

نتایج نشان می‌دهد افرادی که به بازگشتن کیف پولشان اعتماد دارند، خود را خوشحال‌تر از کسانی می‌دانند که باور ندارند کیف گم‌شده‌شان به آن‌ها بازگردانده می‌شود. یک مؤسسۀ آمریکایی در سال ۲۰۲۱ آزمایش مشابهی را در سطح جهان انجام داد؛ از ۱۲ کیف پول گم شده، در شهرهای مختلف فنلاند، ۱۱ مورد به صاحبان‌شان بازگردانده ‌شد. باور غالب در کشورهای اسکاندیناوی این است که اگر لب‌تاپ یا تلفن همراه خود را در اتوبوس یا قطار شهری جا گذاشتید، نگران نباشید حتما آن را دریافت خواهید کرد.

تاثیر وضعیت آب‌وهوا

یافته‌ها هم‌چنین نشان می‌دهند که آب‌وهوا تاثیر زیادی بر شادی ندارد و مردم خود را با آب‌وهوا وفق می‌دهند؛ به این معنی که باران شدید، طوفان برف و دمای زیر صفر به طور معمول بر رضایت از زندگی کسانی که به آن شرایط عادت کرده‌اند تاثیر نمی‌گذارد؛ همان‌طور که سرمای هوای فنلاند و سایر کشورهای اسکاندیناوی نتوانسته است از شادی مردمانش کم کند. مساحت فنلاند با احتساب وسعت آبی و قلمرو خشکی ۳۳۸,۴۳۲ کیلومتر مربع می‌‌باشد. این کشور دارای ۱۷۹,۵۸۴ جزیره است؛ از این تعداد، ۹۸,۰۵۰ جزیره در ۱۸۸,۰۰۰ دریاچه قرار دارند. در شمالی‌ترین نقطۀ فنلاند خورشید در فصل تابستان‌ برای ۷۳ روز غروب نمی‌کند و ۲۴ ساعت روز هوا روشن است و در زمستان ۵۱ روز خورشید طلوع نمی‌کند.

شاخص‌های شاد زیستن

رتبه‌بندی «احساس سعادت» (شادی) بر پایۀ ارزیابی‌های خود افراد از میزان رضایت از زندگی است، بر اساس:

تولید ناخالص داخلی سرانه، (و توزیع عادلانۀ ثروت کشور)،
ـ حمایت اجتماعی،
ـ امید به زندگی سالم،
ـ آزادی، (آزادی در گرفتن تصمیمات زندگی، آزادی در انتخاب و شیوۀ زیستی خویش)،
- بخشندگی، (سخاوت‌مندی، دوستانه بودن، هم‌یاری)، به اعتقاد جفری ساکس، اقتصاددان و پروفسور در دانشگاه کلمبیا و یکی از تهیه‌ کنندگان و نویسندگان گزارش سالانۀ رضایت جهانی: «مردم در زمان بخشندگی و زندگی در یک جامعه بخشنده، خوشحال‌تر هستند. هم‌بستگی اجتماعی و سخاوت‌مندی میان افراد و صداقت دولت‌ها نقشی حیاتی در احساس رفاه و خوشبختی دارند.»
ـ نبود فساد، جفری ساکس هم‌چنین می‌گوید: «مردم علاقه به زندگی در جوامعی دارند که دارای دولت‌های کارآمد باشند؛ اگر میزان فساد در دولت و دستگاه‌های اداری بالا باشد، جامعه نیز دچار افسردگی می‌شود.(۱)


فنلاند شادترین کشور دنیا

فنلاند شادترین کشور جهان

بر اساس گزارش سالانۀ شادی جهانی در سال ۲۰۲۴، کشور فنلاند برای هفتمین سال متوالی مقام اول را به خود اختصاص داد. هم‌چنین کشورهای شمال اروپا باز هم جای‌گاه خود را در بین ۱۰ کشور شادتر دنیا حفظ کردند. به این ترتیب دانمارک، ایسلند و سوئد پس از فنلاند قرار گرفتند. ایالات متحده و آلمان در بین ۲۰ کشور شادتر قرار نگرفتند و به ترتیب به رتبه‌های ۲۳ و ۲۴ نزول کردند. در عوض، کاستاریکا و کویت با قرار گرفتن در رتبه ۱۲ و ۱۳ وارد لیست ۲۰ کشور برتر شدند.

چرا شهروندان فنلاند به طور مداوم خوشحال‌اند و از زندگی خویش احساس رضایت می‌کنند؟ در خوش‌حالی مردم فنلاند، داشتن حکومت شفاف و مسئول نقش اساسی بازی می‌کند. حکومت فنلاند به عدالت در میان مردم و رعایت حقوق بشر تعهد بالایی دارد و با ارائۀ خدمات عمومی با کیفیت، حفظ طبیعت و محیط زیست خوش‌بختی شهروندان خود را برآورده می‌کند.

تعادل بین کار و تفریح عامل مهمی در خوش‌حالی مردم فنلاند است. حکومت فنلاند به کارگران اجازه می‌دهد زمان کافی را صرف خانواده، دوستان، سلامت، تفریح و علایق شخصی خود کنند. این کشور ساعات کاری کمتری دارد (از ساعت ۹ صبح تا ۵ بعد از ظهر و ۵ روز در هفته) و مرخصی‌های ۳۰ روزه در سال را به کارمندان ارائه می‌دهد. عامل دیگر در خوش‌حالی اهالی این کشور، فرهنگ ساده زیستی و خودکفایی است.

مالیات بیشتر، شادی بیشتر!؟

محققان هم‌چنین به ارتباط قوی بین مالیات و ارزیابی افراد از میزان خوش‌حالی‌ که دارند پی برده‌اند. به این معنی که مردمی که اعتقاد دارند مالیاتی که می‌پردازند به مراقبت‌های بهداشتی، آموزش، حمل‌ونقل عمومی و به طور کلی حمایت اجتماعی بهتر منجر می‌شود، احساس شادی بیشتری را گزارش کرده‌اند.

در فنلاند، میزان دست‌مزد، مالیات و هزینه های زندگی، نسبتا بالاتر از میانگین اتحادیۀ اروپا است. با این حال، بسیاری از خدمات از طریق درآمد مالیاتی تامین می‌شوند و این امر هزینه‌ها را برای ساکنان این کشور ارزان تر از بسیاری دیگر از کشورها می‌کند.

با وجود مالیات بالاتر در فنلاند نسبت به کشورهایی مانند آمریکا، مردم از پرداخت مالیات خوش‌حالند؛ چرا که احساس می‌کنند در ازای مبالغی که پرداخت‌ می‌کنند، امکانات و زندگی بهتری دریافت می‌کنند. اعتماد اجتماعی تنها فرایند پرداخت مالیات را آسان نمی‌کند، بلکه حس اعتماد در مردم هم ایجا کرده و کیفیت زندگی آن‌ها را به‌ شدت بالا می‌برد. اعتماد یکی از تاثیرگذارترین عوامل بر خوش‌حالی افراد است، (۲) اگر مردم اطمینان داشته باشند که حاصل زحمات و سرمایه‌هایشان در مسیر درستی استفاده می‌شوند، قطعا رضایت بیشتری نسبت به روند زندگی خود خواهند داشت. در چنین شرایطی مردم اطمینان دارند که دولت نیاز‌های اولیۀ آن‌ها را پوشش خواهد داد و آن‌ها می‌توانند بر روی هدف زندگی و علایق خویش تمرکز کنند.

فنلاند یک کشور صنعتی است ولی چارچوب و ساختارهای اجتماعی را نیز فراهم کرده است که به مردم اجازه می‌دهد به صورت خودکار و خلاقانه در تصمیم‌گیری‌های مربوط به زندگی خود شرکت کنند. در نتیجه، شادی در وجود و نهاد مردم فنلاند ریشه دوانده و آن‌ها زندگی را همان‌گونه که هست می‌پذیرند. فنلاندی‌ها برای لذت‌های کوچک زندگی ارزش زیادی قائل‌اند.

جنیفر د پائولا، پژوهشگر میزان «احساس سعادت» در دانشگاه هلسینکی می‌گوید: «ارتباط نزدیک فنلاندی‌ها با طبیعت و تعادل سالم میان کار و زندگی از عوامل کلیدی رضایت آن‌ها از زندگی است.» و اضافه می‌کند: «فنلاندی‌ها درک معقول‌تری از معنای یک زندگی موفق دارند؛ به عنوان مثال در مقایسه با ایالات متحده، جایی که موفقیت اغلب با دستاوردهای مالی برابر دانسته می‌شود.

طبق آمارهای ارائه‌شده توسط سازمان توسعه و همکاری اقتصادی، میانگین درآمد یک خانوار (پس از کسر مالیات) در فنلاند سالانه رقمی در حدود ۴۰,۷۳۱ دلار است، در حالی که همین رقم در آمریکا رقمی نزدیک به ۵۸,۷۱۴ دلار در سال می‌باشد. (دانمارک: ۵۰,۰۲۴ و سوئیس صدر نشین: ۶۰٬۳۶۹ دلار) (۳)

شاخص‌های خوش‌بختی فنلاندی‌ها

در بارۀ کشور فنلاند بیشتر می‌توان نوشت و بیشتر می‌توان آموخت؛ من از موفقیت های چشم‌گیر فنلاند در رشته‌های مختلف ورزشی می‌گذرم و از میان شاخص‌های متعدد خوش‌بختی و شاد زیستن فنلاندی‌ها، به چند مورد می‌پردازم که فقدان آن‌ها در کشور ما، آن را در جای‌گاه صدم فهرست، متشکل از ۱۴۳ کشور قرار داد. فنلاند:

ـ با ثبات‌ترین کشور جهان،
ـ موفقیت در رسیدن به اهداف توسعۀ پایدار برای سومین بار،
ـ معتبرترین در جهان برای تجارت، سومین در نو آوری، چهارمین در رقابت پایدار،
ـ بالاترین سطح دست‌آوردهای علمی از جمله تحقیقات، ریاضیات و سایر علوم در بین کشورهای مورد بررسی،
ـ بیشترین سرمایۀ انسانی در جهان،
ـ دومین کشور دارای نیروی انسانی در جهان،
ـ سومین کشور اتحادیۀ اروپا برای برابری جنسیتی (برابری زن و مرد)،
ـ بیشترین تعداد نمایندۀ زن در اروپا،
ـ مستقل‌ترین قوۀ قضائیه در جهان،
ـ بهترین در جهان برای رعایت حقوق اساسی شهروندان، یکی از ۳ کشور برتر جهان در رعایت اصول قانونی،
ـ بیشترین رضایت حقوقی، بیشترین اعتماد به پلیس و نیروهای دفاعی در اتحادیۀ اروپا،
ـ کمترین ثبت جرائم سازمان یافته در جهان، کم‌ترین در حوزۀ فساد،
ـ دومین انتخابات آزاد و قابل اعتماد در جهان،
ـ مقام اول در آزادی مطبوعات،
ـ پیشرو در زمینۀ آموزش مادام العمر بر اساس نیازهای آیندۀ کشور،
ـ کتاب‌خوان ترین مردم دنیا، (سالانه ۶۷ میلیون کتاب در سراسر کشور قرض گرفته می‌شود)، از کتاب‌خانه‌های عمومی می‌توان آلات موسیقی، تجهیزات ورزشی، چرخ خیاطی و... به امانت گرفت.
ـ بیشترین اعتماد شهروندان به رسانه‌ها در بین کشورهای اتحادیۀ اروپا،
ـ دارای یکی از معتبرترین پاسپورت‌های‌ جهان،
ـ در پایان: فنلاند دارای دو میلیون مرکز حمام سونا است؛ برای ۵,۵ میلیون جمعیت کشور، (همۀ شرکت‌های بزرگ و مؤسسات دولتی دارای سونای اختصاصی برای کارمندان خود هستند.)

ایران، کشوری غمگین

درآخرین رتبه‌بندی پژوهشگران میزان «احساس سعادت»، از ایران به‌عنوان یکی از کشورهای افسرده و غمگین جهان یاد شده است. هرچند رتبه‌بندی ایران در میان کشورهای غمگین دنیا، به‌طور دقیق مشخص نیست، اما محققین به خاطر افزایش خشونت، نزاع‌ خیابانی، اقدام به خودکشی در میان کارگران، دانش‌آموزان و سایر قشرهای جامعه، آن را در فهرست کشورهای ناشاد وعصبی به حساب می‌آورند.

ایران سال‌هاست که با بحران اقتصادی فزاینده، رانت خواری و فساد در سطح‌های بالای حکومتی دست به گریبان است. شکاف بین جامعه و حکومت، خیزش‌های متوالی، سرکوب خشن اعتراض‌ها و مهاجرت گسترده، حاکی از نبود شاخصه‌های یک جامعۀ شاد و خوشبخت (حمایت اجتماعی، آزادی، امید به زندگی سالم، بخشندگی) می‌باشد. ایران در جدول کشورهای غمگین جهان در ردیف ۱۰۰ جای گرفت.

افغانستان زیر حکم‌رانی اسلامی طالبان در رتبۀ آخر ۱۴۳ کشور مورد ارزیابی قرار گرفت و بالاتر از آن لبنانِ درگیر با بحران اقتصادی و فساد گسترده ایستاد.

عراق که پس از سقوط صدام حسین به میدان جنگ و درگیری گروه‌های داخلی و نیروهای نیابتی ایران بدل شده است در رتبۀ ۹۲ قرار داد. یمن، دیگر کشور درگیر با جنگ داخلی و نیابتی است که با رتبه ۱۳۳ در جمع ده کشور «بدیخت» اعلام شد.

روسیه و اوکراین دو کشور دیگر که بیش از دو سال است درگیر جنگ هستند، به ترتیب در رتبه‌های ۷۲ و ۹۰ قرار گرفتند.

شاخص صلح جهانی

موسسۀ «اقتصاد و صلح» برای هفدهمین سال جدولی از وضعیت شاخص جهانی صلح را اعلام کرد. کشورهایی که در این فهرست قرار دارند ۹۹.۷ درصد جمعیت کل جهان را نمایندگی می‌کنند. برای تعیین امتیاز کشورها از ۲۳ معیار کیفی و کمی استفاده شده است.

در جدول اعلام شده برای سال ۲۰۲۳، کشور اروپایی ایسلند بار دیگر به عنوان امن‌ترین کشور جهان معرفی شد. ایسلند از سال ۲۰۰۸ میلادی تاکنون این جای‌گاه را در اختیار دارد. پس از ایسلند دیگر کشورهایی که صلح و امنیت بالایی دارند نیز اغلب اروپایی هستند. دانمارک، ایرلند، نیوزیلند و اتریش پس از ایسلند در جای‌گاه‌های بعدی جدول شاخص صلح جهانی قرار دارند.


افغانستان غمگین‌ترین کشور دنیا

افغانستان در میان ۱۶۳ برای هشتمین سال پیاپی به عنوان ناامن‌ترین کشور جهان معرفی شد. پس از افغانستان کشورهای یمن، سوریه، سودان جنوبی و جمهوری دموکراتیک کنگو به عنوان ناامن‌ترین کشورهای جهان معرفی شدند. به این ترتیب در حالی که امن‌ترین کشورها اغلب اروپایی هستند ناامن‌ترین کشورها نیز در منطقه خاورمیانه یا قاره آفریقا قرار دارند.

ایران در میان ۱۶۳ کشور جهان در جایگاه ۱۴۷ قرار گرفته است. نرگس محمدی، مدافع حقوق بشر در حالی به عنوان برندۀ جایزه صلح نوبل در سال ۲۰۲۳ برگزیده شد که در زندان اوین تهران در حبس است. خانوادۀ مهسا امینی برای دریافت لوح جایزۀ ساخاروف از سوی نهادهای اطلاعاتی اجازۀ سفر به فرانسه را نیافتند. این جایزه از سوی پارلمان اروپا برای مهسا امینی و جنبش «زن، زندگی، آزادی» در ایران اعلام شده بود. صالح نیکبحت، وکیل خانوادۀ مهسا امینی به نمایندگی از آن‌ها با حضور در پارلمان اروپا جایزه حقوق بشری ساخاروف را دریافت کرد. وی ‌بعد از بازگشت به ایران در فرودگاه توسط نیروهای امنیتی بازجویی و لوح ساخاروف هم ضبط شد.

—————————————
۱ـ فساد هر آن چیزیست که تولید عدم اعتماد می‌کند. از نظر جامعه شناسان، فساد در ۳ حوزه اتفاق می‌افتد: ۱) فساد اداری: رفتار ان دسته از کارکنان بخش دولتی که برای منافع خصوصی خود، ضوابط پذیرفته شده را زیر پا می‌گذارند، ۲) فساد سیاسی: سوء استفاده از قدرت سیاسی در جهت اهداف شخصی و نامشروع. فساد سیاسی به معنای راه یافتن فساد در سیاست، قدرت و حکومت است، ۳) فساد قانونی: وضع قوانین تبعیض آمیز به نفع هرم قدرت و طبقات مورد حمایت حکومت. متاسفانه هر ۳ نوع فساد، سرشت و شالودۀ حکومت جمهوری اسلامی است.
۲ـ جامعه‌شناسان ناکارآمدی اجتماعی را ناشی از فقدان اعتماد جمعی می‌دانند و کیفیت رابطۀ اجتماعی را با میزان اعتماد جمعی ارزیابی می‌کنند. و به باورجامعه‌شناسی: «اخلاق محصول ثبات است؛ محصول پیش‌بینی پذیری ا‌ست؛ محصول اعتماد است. اعتماد سرمایۀ اجتماعی است.»
۳ـ مطابق ماده ۴١ قانون کار، دست‌مزد کارگران در ایران باید بر پایه نرخ تورم و سبد هزینه زندگی خانوار کارگری تعیین شود. رقمی که کمیتۀ دست‌مزد برای سبد معیشت کارگران تعیین کرده حدود ۱۲ میلیون و ۴۰۰ هزار تومان در ماه است، اما کارگران هزینۀ سبد معیشت خود را (در کم‌ترین صورت آن) ۱۷ میلیون تومان پیشنهاد کرده‌اند. (مطابق پیش نهاد دولت و کارگران، دست‌مزد سالانۀ یک کارگر کم‌تر از ۲,۳۲۵ و ۳,۱۳۸ دلار با نرخ این روزها می‌باشد.)


منابع:
ـ ایندپندنت فارسی
ـ رادیو فردا
ـ یورو نیوز
ـ و...

۱۱ آوریل ۲۰۲۴ / ۲۳ فروردین ۱۴۰۳




نظر شما درباره این مقاله:


وداع با انقلاب ۵۷ و آمادگی برای تولدی دیگر
سه شنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۳ - Tuesday 16 April 2024
ايران امروز
iran-emrooz.net | Fri, 12.04.2024, 19:04

وداع با انقلاب ۵۷ و آمادگی برای تولدی دیگر


مهدی نصیری

بدون لکنت باید فاتحه انقلاب ۵۷ را خواند و از آن عبور کرد. این انقلاب محصول مجموعه‌ای از تحولات تاریخی و گفتمان‌های چپ مارکسیستی و اسلام تکفیری سلفی و شیعه زیدی و فقه استبداد زده بود که دین و دنیای مردم ایران را به نابودی کشاند.

تازه‌ترین فضیحت دین‌سوز جمهوری اسلامی اقامه نماز جمعه تهران به امامت شیخ و قاضی زمین‌خوار است که ماهیت تباه و ضد افکار عمومی نظام ج.ا را به وضوح نشان می‌دهد.

اولین گام برای عبور سهل‌تر و کم‌هزینه‌تر از انقلاب و نظام محصول آن برداشتن شکاف و مرز بین قبل و بعد از ۵۷ است‌.

نه ستیزه‌گری با نظام شاهنشاهی قبل از ۵۷ ثمره و دستاوردی دارد و با توجه به تجربه ۴۴ سال اخیر به شدت بی‌انصافی است، و نه به رخ کشیدن ستیزه‌جویانه نتایج فاجعه‌آمیز انقلاب ۵۷، به مسببان و عاملان آن اعم از چپ و مذهبی و ملی، کمکی به آینده ایران می‌کند.

البته باب نقد علمیِ همه چیز و همه کس و هر پدیده‌ای برای عبرت گیری و درس آموزی  همیشه باز است و سودمند.

همه ایرانیان با هر عقیده و گرایشی باید خود را برای ساخت ایرانی نوین که یک تجربه پرتلاطم و با انبوه فراز و فرود را در یک قرن واندی اخیر به دنبال دارند، آماده کنند.

ایران جدید قبل از هر چیز احیای زندگی را هدف خواهد گرفت که با انقلاب ۵۷ و با اندیشه‌هایی چون “اقتصاد مال خر است!” و با سیاست خارجی جهان ستیز به فنا رفت.

دموکراسی، جدایی دین از حکومت، التزام به اعلامیه جهانی حقوق بشر و حفظ تمامیت ارضی با محوریت ملت ایرانی، ۴ اصل مورد توافق اکثریت قاطع ایرانیان است که خود را برای تولدی دیگر آماده می‌کنند.

مهمترین گام را در این زمینه باید رهبران و چهره‌های شاخص سیاسی داخل و خارج با همگرایی و گشودگی به هم دیگر و واقع بینی سیاسی و پرهیز از آرمان گرایی و کمال گرایی‌های ذهنی و بریده از واقعیت بردارند.

زمان به سرعت می‌گذرد و جمهوری اسلامی با سیاست‌ورزی داخلی و خارجی خودویرانگرش در مسیر فروپاشی است.

تداوم دیرپای این نظام بر خلاف همه قوانین و قواعد سیاسی و الهی و تجربه‌های تاریخی است. آنچه نگران کننده است غافلگیر شدن سیاسیون و رهبران مخالف است که می‌تواند بر هزینه‌های این عبور  محتوم بیفزاید.


تلگرام نویسنده




نظر شما درباره این مقاله:


سی علّت اصطکاک میان ایرانیان
سه شنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۳ - Tuesday 16 April 2024
ايران امروز
iran-emrooz.net | Fri, 12.04.2024, 18:50

سی علّت اصطکاک میان ایرانیان


محمود سریع‌القلم

چرا میان افراد در جامعۀ ما این قدر اصطکاک وجود دارد؟ سی علّت


۱. فقدان آموزشِ قبول کردن تفاوت‌های یکدیگر در دورانِ دبستان؛

۲. دلبستگی عمیق به نفر اول بودن و همه جا دیده شدن؛

۳. تربیت عمدتاً احساسی در خانواده؛

۴. ارزیابی کردنِ افراد و موضوعات بدون Fact؛

۵. لذتِ قابل توجه از بدگویی وغیبت کردن؛

۶. فقدان شکل گیری اعتماد به نفس در دورانِ دبستان؛

۷. داشتن انتظارات غیرواقعی از دیگران؛

۸. عذرخواهی نکردن؛

۹. نیت خوانی بدون Fact؛

۱۰. فقدان فضا و فرهنگِ انتقادی در درون خانواده‌ها؛

۱۱. ورود و قضاوت افراد در صدها موضوع؛

۱۲. پخش کردن حرفی که صحّت آن معلوم نیست؛

۱۳. باور کردن سریع شنیده‌ها؛

۱۴. ارزیابی‌های صفر- یک از دیگران؛

۱۵. غرور نامتوازن افراد با سطح توانایی آنها؛

۱۶. لذتِ فراوان از بی اهمیت جلوه دادن دیگران؛

۱۷. ناشی گری در جمله بندی و نحوۀ حرف زدن؛

۱۸. تقریباً تعطیلی خودانتقادی؛

۱۹. قدرنشناسی و تشکر نکردن از کارهای خوبِ دیگران؛

۲۰. نداشتنِ دفترچه‌ای با دو ستون مثبت و منفی از خود؛

۲۱. ضعف در برنامه ریزی‌های دراز مدت سازمان‌های آموزشی؛

۲۲. بیانِ آگاهانۀ سخنان مبهم برای گیج کردن طرفِ مقابل؛

۲۳. کنجکاوی شدید در سَردرآوردن از کارهای دیگران؛

۲۴. ناراحتی ناخودآگاه افراد از موقعیت و امکاناتِ مالی دیگران؛

۲۵. تمرین نکردن خویشتن داری در دورانِ دبستان؛

۲۶. مطرح کردن نقلِ قول‌های اشتباه و سخنانِ غیرضروی در تعامل با دیگران؛

۲۷. عوض کردن راحت و دائمی حرف‌ها و قول‌ها؛

۲۸. بی توجهی و بی فکری نسبت به پی آمدهای احتمالی سخنانی که بیان می‌شود؛

۲۹. فقدانِ فرصتِ یادگیری مدیریتِ هیجان و خشم در دورانِ دبستان؛

۳۰. متمرکز نبودن بر زندگی، کار و توانایی‌های خود.




نظر شما درباره این مقاله:


احتمال حمله قریب‌الوقوع  ایران به اسرائیل
سه شنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۳ - Tuesday 16 April 2024
ايران امروز
iran-emrooz.net | Fri, 12.04.2024, 17:03

جان کربی: آمریکا و اسرائیل تهدید ایران را جدی می‌گیرند

احتمال حمله قریب‌الوقوع  ایران به اسرائیل


کاخ سفید روز جمعه، ۲۴ فروردین، با «واقعی و موثق» خواندن خطر حمله قریب الوقوع جمهوری اسلامی به اسرائیل، بر تعهد ایالات متحده برای دفاع از اسرائیل و نیز محافظت از شهروندان و منافع آمریکا تاکید کرد.

جان کربی، هماهنگ‌کننده ارتباطات راهبردی کاخ سفید، روز جمعه در جریان یک کنفرانس خبری تلفنی افزود که ایالات متحده با توجه به تهدیدهای جمهوری اسلامی وضعیت نیروهای خود در منطقه را ارزیابی می‌کند و اوضاع را از نزدیک زیر نظر دارد.

او درباره وضعیت تهدیدهای جمهوری اسلامی علیه اسرائیل گفت: «ما مطمئناً به تهدیدهای علنی مقامات ایران در مورد حمله به اسرائیل توجه داریم و آنها را تهدیدی بسیار موثق از سوی ایران می‌دانیم. ما با همتایان اسرائیلی خود ارتباط مداوم داریم تا اطمینان حاصل کنیم که آنها می‌توانند در برابر این نوع حملات از خود دفاع کنند.»

او با خودداری از ذکر جزئیات گفتگوهای مقامات آمریکا و اسرائیل و نیز داده‌های منابع اطلاعاتی، تصریح کرد که ایالات متحده باور دارد که این «همچنان تهدیدی موثق است.»

این مقام ارشد رسانه ای شورای امنیت ملی کاخ سفید گفت که در همین چارچوب، ژنرال مایکل کوریلا، رئیس فرماندهی مرکزی ایالات متحده (سنتکام)، به اسرائیل رفته است تا رودررو با فرماندهان نظامی اسرائیل درباره آمادگی آنها برای مقابله با تهدیدهای حکومت ایران صحبت کند.

کربی ادامه داد: «ما وضعیت را به دقت زیر نظر داریم، تیم امنیت ملی جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا، هر روز چندین نوبت تازه‌ترین‌ وضعیت را در خاورمیانه به اطلاع او می‌رساند.» به گفته جان کربی، بایدن به تیم امنیت ملی خود تاکید کرده که حفاظت از امنیت اسرائیل برای او بسیار جدی است.

او گفت که آمریکا همزمان با رصد دقیق تهدیدات جمهوری اسلامی، از محافظت از جان شهروندان و منافع خود در منطقه نیز غافل نیست و کاملا آماده است. کربی با این حال تاکید کرد که نوک پیکان تهدیدهای ایران متوجه اسرائیل است.

کربی بدون اشاره به جزئیات گفت که تغییرات در آرایش نیروهای نظامی آمریکا متناسب با متحول شدن تهدیدات انجام می‌شود.

او درباره واکنش احتمالی آمریکا به حمله احتمالی از سوی گروه‌های نیابتی جمهوری اسلامی، و نه خود ایران، گفت: «ما سال‌ها است که می‌دانیم و گفته‌ایم که این گروه‌های نیابتی تنها با حمایت حکومت ایران می‌توانند این گونه اقدامات را انجام دهند.»

کربی برای نمونه به حمله‌های گروه‌های نیابتی جمهوری اسلامی به نیروها و تأسیسات آمریکا در عراق و سوریه و نیز حملات حوثی‌ها اشاره کرد و گفت: «اگر چه این گروه‌ها هستند که ماشه را می‌چکانند، اما گلوله‌های سلاحه‌هایشان توسط ایران فراهم شده است. بنابراین، ایران قطعا مقصر است، ایران قطعاً مسئولیت این نوع حملات را بر عهده دارد و ما پاسخ این حملات را داده‌ایم.»

کارین ژان پییر، سخنگوی کاخ سفید، در کنفرانس خبری پنج‌شنبه ۲۳ فروردین درباره احتمال حمله تلافی‌جویانه جمهوری اسلامی در واکنش به حمله منتسب به اسرائیل به کنسولگری‌اش در دمشق تاکید کرد که آمریکا نمی‌خواهد درگیری‌ها در منطقه گسترش یابد.

او افزود: «بدیهی است که ما نمی‌خواهیم این درگیری گسترش یابد. ما به ایران خیلی واضح گفته‌ایم که در حمله دمشق دخالتی نداشتیم. ما آن را به ایران اطلاع دادیم و به ایران هشدار دادیم که از این حمله به عنوان بهانه‌ای برای تشدید تنش بیشتر در منطقه یا حمله به تأسیسات یا پرسنل آمریکا استفاده نکند. من وارد جزئیات نخواهم شد، اما ما موضع‌مان را بسیار واضح گفته‌ایم.»

سخنگوی کاخ سفید ادامه داد: «شما دیروز مراتب نگرانی رئیس‌جمهوری را در کنفرانس خبری شنیدید. او تأکید کرد که حمایت ما از اسرائیل - به‌ویژه در مواجهه با تهدیدهای اخیر حکومت ایران - همواره آهنین است.»

ژان پی‌یر در پاسخ به پرسشی در مورد احتمال عملیات مشترک آمریکا و شرکایش علیه ایران، گفت: «بدون این که وارد فرضیات بشوم، ما موضع‌مان را خیلی واضح به ایران منتقل کردیم. ما شفاف گفته‌ایم که از امنیت اسرائیل پشتیبانی می‌کنیم. تغییری در موضع ما ایجاد نشده است و من وارد جزئیات عملیاتی نخواهم شد.»

برخی از رسانه‌ها از هماهنگی پاسخ آمریکا و اسرائیل به حملات احتمالی جمهوری اسلامی با مقامات اسرائیل به عنوان هدف اصلی این مقام ارشد نظامی آمریکا در منطقه خبر داده‌اند.

جو بایدن روز پنجشنبه ۲۳ فروردین در جریان کنفرانس خبری کاخ سفید تأکید کرد که حمایت ایالات متحده از امنیت اسرائیل «آهنین» است و این مسئله را در تازه‌ترین تماسش با نخست‌وزیر اسرائیل به او گفته است.

قریب الوقوع بودن حمله احتمالی به اسرائیل

شبکه خبری سی‌بی‌اس به نقل از دو مقام آمریکایی گزارش داد جمهوری اسلامی ممکن است روز جمعه حمله گسترده‌ای را علیه اسرائیل انجام دهد.

به گفته این دو مقام آمریکایی، جمهوری اسلامی ممکن است در این حمله بیش از ۱۰۰ پهپاد و ده‌ها موشک را به سوی اهداف نظامی در داخل اسرائیل شلیک کند.

این دو مقام آمریکایی افزودند برای اسرائیل دشوار خواهد بود از خود در برابر چنین حمله گسترده‌ای دفاع کند.

به گفته آنها، اگرچه ممکن است جمهوری اسلامی به منظور جلوگیری از تشدید گسترده درگیری‌ها، حمله‌ای در مقیاس کوچکتر انجام دهد اما حمله انتقام‌جویانه حکومت ایران به اسرائیل «قریب‌الوقوع» است.

در همین ارتباط، سیما شاین، عضو سابق موساد اسرائیل، در گفت‌وگویی با سی‌بی‌اس، وضعیت در منطقه را «خطرناک» خواند و گفت هرگز به این اندازه نگران نبوده است.

این مقام سابق موساد گفت چنانچه حکومت ایران بخواهد مستقیما به اسرائیل حمله کند، ممکن است همانند حمله پنج سال پیش به تاسیسات نفتی عربستان سعودی، در این حمله نیز مجموعه‌ای از موشک‌ها و پهپادها را مورد استفاده قرار دهد.

به باور سیما شاین، جمهوری اسلامی در صورت حمله احتمالا اهداف نظامی اسرائیل را هدف قرار خواهد داد و اگر تعداد زیادی از شهروندان اسرائیل در جریان این حمله کشته یا زخمی شوند، احتمال تشدید گسترده درگیری‌ها وجود خواهد داشت.

به گفته این عضو سابق موساد، اگرچه هیچ کدام از ایران و اسرائیل خواهان جنگ منطقه‌ای نیستند، اما ارزیابی اشتباه از سوی هر یک از این دو کشور درباره توازن موجود ممکن است تبعات شدیدی برای منطقه و جهان داشته باشد.

آماده‌شدن اسرائیل برای حمله مستقیم ایران

خبرگزاری بلومبرگ روز جمعه به نقل از «افراد مطلع از ارزیابی‌های اطلاعاتی غربی» گزارش داد که اسرائیل آماده حمله «مستقیم و بی‌سابقه» جمهوری اسلامی علیه اهداف دولتی خود می‌شود.

به گفته این افراد که نخواسته‌اند نام‌شان فاش شود، یکی از اصلی‌ترین سناریوهای مورد انتظار اسرائیل و متحدانش، حمله جمهوری اسلامی از خاک ایران به اسرائیل است.

این منابع اطلاعاتی افزوده‌اند که ممکن است طی ۴۸ ساعت آینده، جمهوری اسلامی حملات خود را با استفاده از پهپادها و موشک‌های نقطه‌زن انجام دهد.

به گفته منابع مزبور، ایالات متحده همزمان با تشدید فعالیت‌های دیپلماتیک خود به منظور مهار تنش‌ها، در حال آماده‌سازی دفاعی است و دارایی‌های نظامی بیشتری را به منطقه منتقل کرده است.

دو تن از این منابع به بلومبرگ گفته‌اند که ممکن است ایران، اسرائیل و آمریکا در لفاظی‌های خود بزرگ‌نمایی کنند اما فرض اسرائیل و متحدانش این است که حمله جمهوری اسلامی به این کشور «قریب‌الوقوع» است. به گفته آنها، فعالیت زیادی از طریق کانال‌های دیپلماتیک پشت‌پرده در حال انجام است.

روزنامه «وال استریت ژورنال» نیز روز پنجشنبه ۲۳ فروردین، به نقل از یک مقام آمریکایی نوشت که «اسرائیل بر اساس اطلاعات دریافتی از ایالات متحده برای حمله مستقیم ایران به جنوب یا شمال اسرائیل آماده می‌شود.»

این روزنامه همچنین به نقل از شخصی که یک «منبع نزدیک به رهبری ایران» نامید، نوشت که بحث در مورد طرح های حمله در ایران در جریان است اما هنوز تصمیم نهایی گرفته نشده است.

وال استریت ژورنال به هویت این مقام آمریکایی و منبع ایرانی اشاره نکرد.

در جریان حمله منتسب به اسرائیل به کنسولگری جمهوری اسلامی در دمشق در روز ۱۳ فروردین، هفت تن از فرماندهان ارشد و اعضای نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی کشته شدند. از آن هنگام، رهبر و سایر مقامات جمهوری اسلامی اقدام به تهدید در مورد حمله تلافی‌جویانه به اسرائیل کرده‌اند.

در این حال، سخنگوی ارتش اسرائیل روز پنجشنبه اعلام کرد که نیروهای نظامی این کشور برای حمله‌ جمهوری اسلامی کاملا آماده هستند.

به نوشته وب‌سایت «تایمز اسرائیل»، دانیل هاگاری گفت که اسرائیل «در حالت آماده باش و برای سناریوهای مختلف بسیار آماده است و ما دائما در حال ارزیابی وضعیت هستیم.»

وی با اشاره به ژنرال مایکل کوریلا، رئیس ستاد فرماندهی مرکزی آمریکا (سنتکام) که وارد اسرائیل شده است، گفت: «ما برای حمله و دفاع با استفاده از انواع توانایی‌های ارتش اسرائیل و همچنین با شرکای استراتژیک خود آماده هستیم.»

همزمان با ادامه تهدیدهای رهبر و سایر مقامات جمهوری اسلامی، جو بایدن، رئیس‌جمهوری آمریکا، روز چهارشنبه ۲۲ فروردین، تاکید کرد که حمایت ایالات متحده از امنیت اسرائیل «آهنین» است و این مسئله را در تازه‌ترین تماسش با نخست‌وزیر اسرائیل به او گفته است.

همچنین آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه ایالات متحده، از جمهوری اسلامی خواسته است از موضع خود عقب‌نشینی کند و از طریق کشورهای مختلف به تهران پیام داده است که افزایش تنش به نفع هیچ کشوری از جمله خود ایران نیست.

در همین حال، دیوید کامرون، وزیر خارجه بریتانیا، در شبکه اجتماعی «ایکس»، نوشت که با حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی، تماس گرفته و گفته است که حاکمان ایران نباید خاورمیانه را به درگیری گسترده‌تری بکشانند.

او احتمال آغاز ناخواسته درگیری از سوی یکی از طرفین را محتمل دانسته و توصیه کرده است که جمهوری اسلامی در جهت مخالف، یعنی کاهش تنش، گام بردارد.

آنالنا بائربوک، وزیر خارجه آلمان، نیز در گفتگوی تلفنی با همتای خود در ایران خواستار «حداکثر خویشتن‌داری» از سوی همه طرف‌ها و پرهیز از تشدید تنش شد.

وزارت خارجه آلمان در پستی در ایکس به نقل از او نوشت: «جلوگیری از تشدید بیشتر تنش منطقه‌ای به نفع همه است. ما از همه بازیگران در منطقه می‌خواهیم با حداکثر خویشتن‌داری مسئولانه عمل کنند.»

در این میان، روسیه که روابط نزدیکی با جمهوری اسلامی دارد، صرفا در مورد سفر به خاورمیانه هشدار داده است.


صدای آمریکا




نظر شما درباره این مقاله:


زمان حساس و محدود پاسخ! / صابر گل‌عنبری
سه شنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۳ - Tuesday 16 April 2024
ايران امروز
iran-emrooz.net | Fri, 12.04.2024, 15:43

زمان حساس و محدود پاسخ! / صابر گل‌عنبری





نظر شما درباره این مقاله:


پیام‌های حضور دوباره صدیقی در نماز جمعه!
سه شنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۳ - Tuesday 16 April 2024
ايران امروز
iran-emrooz.net | Fri, 12.04.2024, 14:12

پیام‌های حضور دوباره صدیقی در نماز جمعه!


مهران صولتی

اگر چه انتظار برای پیگیری قانونی تخلف منسوب به کاظم صدیقی از طریق احضار به دادگاه ویژه روحانیت از همان ابتدا خوش‌بینانه به نظر می‌رسید ولی توقع برای عدم حضور در نماز جمعه به احترام افکار عمومی کاملا درست و واقع بینانه بود، اما هر چه بود نظام سیاسی تصمیم گرفت که در اقدامی شگفت‌انگیز این ریسک را بپذیرد که گویا عامدانه قصد دارد در مقابل حساسیت گسترده شهروندان لجاجت ورزیده و نشان دهد که در هم‌چنان بر پاشنه سابق می‌چرخد. تصمیمی که شاید بتوان آن را حاوی پیام‌هایی به شرح زیر دانست:

تداوم جامعه قطبی شده: جامعه ایران به دنبال اعتراضات ۹۶ تا ۱۴۰۱ و غیبت معنادار انتخاباتی از ۹۸ تا ۱۴۰۲ چنان پولاریزه شده که برخی از جامعه شناسان به شکل‌گیری دو جامعه در مقابل هم باور یافته‌اند. اکثریتی که آن‌چنان با حکومت بیگانه شده‌اند که نسبت به تصمیم‌های نظام سیاسی کاملا بی‌‌اعتنایی پیشه کرده و حکومت هم از جذب آن‌ها ناامیده شده است، و اقلیتی که هم‌چنان به نظام سیاسی وفادار مانده و از سیاست‌های آن پشتیبانی می‌کنند. البته در رویدادهای پنج ساله اخیر هم شواهد بسیاری برای تشدید این قطبیت می‌توان مشاهده کرد.

جامعه به مثابه‌ی تهدید: توسعه یافتگی یک کشور منوط به رابطه هم‌افزای جامعه و حکومت و دستیابی به معادله؛ جامعه قوی/ حکومت قوی می‌باشد. وضعیتی که در آن دو طرف یکدیگر را به عنوان فرصت تلقی کرده و در پی انحلال یا فروپاشی طرف مقابل نیستند. اما واقعیت این است که در فقدان عزمی برای حرکت به سوی توسعه در ایران امروز و ترجیح یافتن بقاء بر ارتقاء در نظام حکمرانی، تلقی جامعه به عنوان تهدید از سوی بخش‌هایی از حاکمیت جدی به‌نظر می‌رسد. سیاستی که به دنبال تشکل‌زدایی سیستماتیک، اتمیزه کردن جامعه و افزایش هزینه‌ فعالیت‌های گروهی می‌باشد.

سرمایه‌ای به نام وفاداران: انقلاب‌ها با ترجیح تعهد بر تخصص، و غیریت‌سازی با مخالفان زیر عنوان ضدانقلاب شهروندان را به خودی/ غیر خودی تقسیم کرده و می‌کوشند تا جامعه‌ای یک‌دست از نظر ارزشی ایجاد نمایند. از این به بعد انقلاب‌ها دو فرجام پیش‌ رو دارند: نخست بازگشت به وضعیت نرمال، عادی سازی شرایط و حاکمیت قانون که می‌تواند مبدایی برای حرکت به سوی توسعه‌یافتگی باشد، و دوم گریز از نرمالیزاسیون، کش دادن وضعیت انقلابی و حاکمیت فرمان که جامعه را هم‌چنان در وضعیت استثنایی حفظ می‌کند. در حالت دوم است که وفاداران هم‌چنان سرمایه‌ی مهمی برای حکومت به‌شمار می‌روند.

عقب‌نشینی به مثابه‌ی خط قرمز: زمانی که جامعه و حکومت خود را در مقابل یکدیگر تعریف کنند دوگانه‌ای شکل می‌گیرد که هر یک از طرف‌ها سویه دیگر را به عنوان تهدید تلقی می‌کنند. در چنین شرایطی جامعه به دنبال معادله؛ جامعه قوی/حکومت ضعیف، حکومت در پی رابطه؛ حکومت قوی/جامعه ضعیف، و البته آن‌چه در عمل تحقق می‌یابد معادله؛ جامعه ضعیف/حکومت ضعیف است که عامل اصلی بی‌ثباتی، فرسایش سرمایه‌ها و توسعه نیافتگی به‌شمار می‌رود. در شکل‌گیری این وضعیت فاجعه بار البته حکومت با ایجاد انسداد سیاسی، خط قرمز تلقی کردن عقب‌نشینی، و بلاموضوع کردن تغییرات نقش اساسی را ایفا می‌کند.

نکته پایانی: حضور بسیار اندک نمازگزاران در نماز جمعه ۲۴ فروردین نشان داد که دست‌اندرکاران برپایی این مراسم نه تنها جامعه بلکه طرفداران خود را نیز نشناخته‌اند. اگر تاکنون اتخاذ تصمیماتی مانند حجاب اجباری و فیلترینگ اپ های موبایلی تنها مقاومت اکثریت ایرانیان را برانگیخته بود دعوت از صدیقی به اقامه نماز جمعه هم در عمل نارضایتی بسیاری از مخاطبان همیشگی این مراسم را در پی داشته است.

تلگرام نویسنده




نظر شما درباره این مقاله:


بیل گیتس: ۳ شغلی که از گزند هوش مصنوعی
سه شنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۳ - Tuesday 16 April 2024
ايران امروز
iran-emrooz.net | Fri, 12.04.2024, 13:27

بیل گیتس: ۳ شغلی که از گزند هوش مصنوعی





نظر شما درباره این مقاله:


کمک ۲۲۲ میلیون دلاری ایران به حماس در ۶ سال
سه شنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۳ - Tuesday 16 April 2024
ايران امروز
iran-emrooz.net | Fri, 12.04.2024, 12:09

کمک ۲۲۲ میلیون دلاری ایران به حماس در ۶ سال


ارتش اسرائیل مکاتبات سران گروه افراطی حماس با جمهوری اسلامی را که از عملیات نظامی ماه‌های اخیر در غزه به دست آورده، به طور اختصاصی به روزنامه بریتانیایی تایمز نشان داده که حاکی از پرداخت صدها میلیون دلار از سوی ایران به این گروه در غزه در یک دهه اخیر است.

هرچند از ده‌ها سال پیش که حماس در غزه پا گرفت، اعطای کمک مالی و تسلیحاتی ایران به این گروه که توسط آمریکا و اروپا تروریستی به حساب می‌آید مطرح بود، به گفته ارتش اسرائیل، مکاتبات به دست آمده در جنگ غزه شواهد قانع‌کننده در خصوص یک سری پرداخت‌های پیچیده است که دامنه تأمین مالی پیگیر حماس از سوی ایران را نشان می‌دهد.

این روزنامه روز پنج‌شنبه، ۲۳ فروردین، نوشت در میان اسناد نامه‌ای از سوی ایران خطاب به «ابو ابراهیم» (لقب یحیی سنوار، رهبر داخلی حماس) وجود دارد که جدول پرداخت‌های ایران در فاصله سال‌های ۲۰۱۴ تا ۲۰۲۰ به آن پیوست شده است.

رادیوفردا پیشتر به نقل از ارتش اسرائیل خبر پرداخت ۱۵۴ میلیون دلار مستقیما از سوی ایران به یحیی سنوار در یک دوره شش ساله را منتشر کرده بود.

اما همراه با سایر پرداخت‌ها به اعضا و مقامات دیگر حماس، جمع پول نقدی که اکنون اسناد آن در اختیار اسرائیل است، از سوی خود سران حماس در دفاتر حساب و کتاب و نامه‌های‌شان ۲۲۲ میلیون دلار ثبت شده است.

این اسناد از جمله شامل دو نامه نیز با دستخط مروان عیسی از سران حماس است که آن‌ها را با لقب خود «ابو البراء» امضا کرده است.

یوآو گالانت، وزیر دفاع اسرائیل، دو ماه پیش در جریان بازدید از یکی از تونل‌های زیرزمینی حماس در غزه پاکت‌هایی پر از پول نقد را نشان داد و گفت که این‌ها بخشی از پول‌هایی بود که ایران مستقیما برای سنوار ارسال کرده بود.

مروان عیسی که مهره شماره سوم در کادر رهبری داخلی حماس محسوب می‌شد، در بمباران‌های اسرائیلی در ماه گذشته در منطقه نصیرات در مرکز غزه کشته شد.

به نوشته تایمز، یک نامه با تاریخ سال ۲۰۲۰، پرداخت‌های ماهانه ایران را نشان می‌دهد که از ژوئیه ۲۰۱۴ شروع شد.

حماس در میانه تابستان ۲۰۱۴ درگیر عملیات نظامی گسترده با ارتش اسرائیل بود. در آن زمان، یحیی سنوار سه سال بود که از زندان اسرائیل در جریان معامله بر سر آزادی سرباز ربوده شده اسرائیلی، گیلعاد شالیط، آزاد شده و در حال به دست گرفتن پست‌های بالاتر در کادر رهبری حماس بود اما هنوز اسماعیل هنیه رهبر داخلی در غزه محسوب می‌شد.

نامه‌ها حاوی جزئیاتی است مانند مبالغی است که مستقیما به شخص سنوار پرداخت شده و یک مورد نیز به پرداخت مستقیم به «ابوالعابد» اشاره دارد. «ابوالعابد» لقب اسماعیل هنیه است، که از بعد از به دست گرفتن پست ریاست دفتر سیاسی حماس از غزه خارج شد و ساکن دوحه در قطر است.

بیشترین مبلغ پرداختی در یک دوره را جمهوری اسلامی ایران پس از عملیات حماس در ۲۰۲۱ علیه اسرائیل به دست این گروه افراطی رسانده که ۵۸ میلیون دلار بود.

پس از آن در همان سال، در دو نوبت دیگر نیز هر بار یک مبلغ پنج میلیون دلاری پول نقد ایران بدست حماس رسید. دو میلیون دلار از این دو مبلغ مستقیما برای خود شخص سنوار ارسال شده بود.

وزیر دفاع اسرائیل دو ماه پیش گفت ارتش یکی از پاکت‌های حاوی ۲۰ هزار دلار پول نقد برای «سنوار و خانواده‌اش» را در یک تونل کشف کرد.

در یکی از دو نامه به دستخط مروان عیسی، او نوشته است که در سال‌های ۲۰۱۷ و ۲۰۱۸ «به درخواست خود ما» پرداختی از سوی ایران انجام نشد.

معاریو در مورد وقفه در پرداختی در این دو سال نوشت این امر می‌تواند مربوط به این واقعیت باشد که حماس در آن زمان بر بازسازی غزه و عدم مقابله مستقیم با اسرائیل تمرکز کرد، و همچنین ممکن است به دلیل اختلافات وقت در میان مقامات ارشد حماس در خصوص ماهیت رابطه این گروه سنی سلفی با حکومت شیعی ایران باشد.

تشکیلات اطلاعاتی اسرائیل معتقد است که پرداخت‌های ایران به حماس و جهاد اسلامی فلسطین دست‌کم تا حمله حماس به اسرائیل در روز ۱۵ مهر سال گذشته ادامه داشت و به تأمین مالی جهت ذخیره راکت‌ها و تسلیحات دیگر در غزه کمک کرد.

اسماعیل هنیه در دوره جنگ جاری دو بار به ایران رفته و از سوی رهبر جمهوری اسلامی مورد تقدیر قرار گرفت. همزمان، زیاد نخاله، دبیر کل جهاد اسلامی فلسطین چند بار در دوره اخیر در تهران به سر برده که آخرین آن در هفته‌های گذشته بود.

رادیو فردا




نظر شما درباره این مقاله:


حضور کمرنگ مردم در نماز جمعه به امامت صدیقی
سه شنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۳ - Tuesday 16 April 2024
ايران امروز
iran-emrooz.net | Fri, 12.04.2024, 11:27

حضور کمرنگ مردم در نماز جمعه به امامت صدیقی





نظر شما درباره این مقاله:


به جای نگرانی از جنگ، چیپس بخور
سه شنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۳ - Tuesday 16 April 2024
ايران امروز
iran-emrooz.net | Fri, 12.04.2024, 10:21

به جای نگرانی از جنگ، چیپس بخور





نظر شما درباره این مقاله:


آرژانتین: ایران مسوول بمب‌گذاری آمیاست
سه شنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۳ - Tuesday 16 April 2024
ايران امروز
iran-emrooz.net | Fri, 12.04.2024, 10:10

آرژانتین: ایران مسوول بمب‌گذاری آمیاست


در تازه‌ترین تحول درباره پرونده قضایی بمب‌گذاری مرکز همیاری یهودیان در سال ۱۹۹۴ (بمب‌گذاری آمیا)، عالی‌ترین دادگاه کیفری آرژانتین حکم داد جمهوری اسلامی این حمله را طراحی و گروه شبه‌نظامی حزب‌الله لبنان آن را اجرا کرده است.

انفجار مرکز همیاری یهودیان در بوئنوس‌آیرس در ۲۷ تیر ۱۳۷۳ (۱۸ ژوییه ۱۹۹۴) موجب کشته شدن ۸۵ نفر و زخمی شدن ۳۰۰ نفر از شهروندان یهودی‌تبار آرژانتینی شد و مرگ‌بارترین حمله تاریخ آرژانتین را رقم زد.

در حکمی که روز پنج‌شنبه منتشر شد، دادگاه تجدیدنظر آرژانتین، ایران و گروه لبنانی تحت حمایتش، حزب‌الله را مسوول این بمب‌گذاری دانست و گفت که این حمله در انتقام از عقب‌نشینی آرژانتین از توافق همکاری هسته‌ای با تهران صورت گرفت.

دادگاه آرژانتین با تایید نقش «سیاسی و استراتژیک» جمهوری اسلامی در بمب‌گذاری، راه را برای خانواده‌های قربانیان هموار کرد تا علیه جمهوری اسلامی شکایت کنند.

در سه دهه گذشته، ایران کسانی را که در این پرونده در آرژانتین محکوم شده‌اند تحویل نداده و حکم بازداشت آنان که از سوی اینترپل صادر شده، به جایی نرسیده است.

‌اکبر هاشمی رفسنجانی (رییس جمهور وقت)، علی‌اکبر ولایتی (وزیر خارجه وقت)، علی فلاحیان (وزیر اطلاعات وقت)، محسن رضایی (فرمانده وقت کل سپاه پاسداران)، احمدرضا اصغری (دبیر سوم پیشین سفارت جمهوری اسلامی در آرژانتین)، احمد وحیدی (فرمانده وقت نیروی قدس)، محسن ربانی (رایزن فرهنگی پیشین جمهوری اسلامی در آرژانتین) و عماد مغنیه (رئیس وقت ستاد عملیات ویژه حزب‌الله لبنان) از متهمان این پرونده هستند که هاشمی درگذشته و مغنیه کشته شده است.

در حکم دادگاه تجدیدنظر آرژانتین آمده است: «اهمیت این نقض‌های شدید حقوق بشر برای جامعه بین‌الملل به‌عنوان یک کل، موجب وظیفه یک دولت برای ارائه حمایت قضایی می‌شود».

این حکم بمب‌گذاری در مرکز همیاری یهودیان آرژانتین را «جنایت علیه بشریت» توصیف کرده است.

خبرگزاری آسوشیتدپرس نوشت که تصمیم دادگاه تجدیدنظر آرژانتین در این پرونده غیرمترقبه نیست.

قوه قضاییه آرژانتین مدت‌هاست که ایران را عامل این حمله می‌داند و روابط بین دو کشور به‌ویژه پس از شکست یک تحقیقات مشترک تیره شده است.

ایران دخالت خود در این انفجار را رد کرده است.

حزب‌الله لبنان، گروهی که اکنون درگیر با اسرائیل در مرز لبنان و اسرائیل است، هنوز به این حکم واکنشی نشان نداده است.

دادگاه ضمن مشخص کردن نقش مقامات ارشد جمهوری اسلامی و فرماندهان سپاه پاسداران در این حمله، اعلام کرد که ایران این بمب‌گذاری‌ را در واکنش به لغو سه قرارداد با آرژانتین که می‌توانست تهران را از فناوری هسته‌ای در اواسط دهه ۱۹۸۰ برخوردار کند، طراحی کرد.

نتیجه‌گیری در این زمینه بر اساس گزارش‌های اطلاعاتی محرمانه صورت گرفته است.

تحقیقات گذشته در مورد بمب‌گذاری آمیا نه تنها علیه مقامات ایرانی بود بلکه علیه دو رییس‌جمهور پیشین آرژانتین نیز کیفرخواست‌هایی صادر شد.

در سال ۱۳۹۳، جسد آلبرتو نیسمان که رئیس‌جمهور آرژانتین را به سرپوش گذاشتن در این پرونده متهم کرده بود یک روز پیش از ارائه گزارش او به پارلمان آرژانتین، در آپارتمانش در بوئنوس آیرس کشف شد.

آسوشیتدپرس نوشت که طی سال‌های گذشته، شاهدان این پرونده تهدید شده یا رشوه دریافت کرده‌اند.

حکم روز پنجشنبه تنها چند ماه قبل از سی‌امین سالگرد انفجار آمیا صادر شد.

آرژانتین به مناسبت ۲۵ سالگرد این حمله، حزب‌الله را در فهرست سازمان‌های تروریستی قرار داد و دارایی‌های مالی این گروه را مسدود کرد.

حدود ۲۳۰ هزار یهودی در آرژانتین زندگی می‌کنند و نمایندگان آنان حکم روز پنجشنبه را «تاریخی» توصیف کردند. به نوشته آسوشیتدپرس، برای بستگان کسانی که در بمب‌گذاری‌ کشته شدند، این حکم تنها یادآوری دردناکی بود، زیرا پرونده همچنان باز است.


ایران اینترنشنال




نظر شما درباره این مقاله:


خامنه‌ای هنوز درباره حمله تصمیم نگرفته
سه شنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۳ - Tuesday 16 April 2024
ايران امروز
iran-emrooz.net | Fri, 12.04.2024, 8:24

خامنه‌ای هنوز درباره حمله تصمیم نگرفته





نظر شما درباره این مقاله:


ایران اطمینان داده پاسخ به اسرائیل محدود خواهد بود
سه شنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۳ - Tuesday 16 April 2024
ايران امروز
iran-emrooz.net | Thu, 11.04.2024, 23:15

ایران اطمینان داده پاسخ به اسرائیل محدود خواهد بود


خبرگزاری رویترز روز پنجشنبه به نقل از منابع آگاه گزارش داد که مقامات حکومت ایران به ایالات متحده قول داده‌اند «حمله تلافی‌جویانه» به اسرائیل به گونه‌ای باشد که باعث افزایش تنش نشود. جمهوری اسلامی حمله ده روز پیش به کنسولگری خود در دمشق را به اسرائیل نسبت می‌دهد.

این منابع به رویترز گفته‌اند که پیام تهران به واشنگتن توسط حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی و در جریان سفر روز یکشنبه او به کشور عمان، که به‌طور سنتی در چند دهه اخیر به عنوان یک واسطه بین تهران و واشنگتن عمل کرده، ابلاغ شده است.

آنتونی بلینکن وزیر امور خارجه ایالات متحده نیز از جمهوری اسلامی ایران خواسته است از موضع خود عقب‌نشینی کند و از طریق کشورهای مختلف به تهران پیام داده است که افزایش تنش به نفع هیچ کشوری، از جمله خود ایران، نیست.

متیو میلر، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا، در کنفرانس خبری روز پنجشنبه ۲۳ فروردین گفت این پیام‌ها از طریق تماس‌های تلفنی بلینکن با وزیران خارجه چین، عربستان سعودی و ترکیه طی ۲۴ ساعت گذشته به تهران داده شد.

سخنگوی کاخ سفید نیز، با تاکید بر این که آمریکا نمی‌خواهد درگیری‌ها در منطقه گسترش یابد، گفت «ما به ایران هشدار دادیم که از این حمله به عنوان بهانه‌ای برای تشدید تنش بیشتر در منطقه یا حمله به تأسیسات یا پرسنل آمریکا استفاده نکند.»

کارین ژان پیر که در کنفرانس خبری روز پنجشنبه خود با خبرنگاران صحبت می کرد، افزود «ما موضعمان را خیلی واضح به ایران منتقل کردیم. ما شفاف گفته‌ایم که از امنیت اسرائیل پشتیبانی می‌کنیم. تغییری در موضع ما ایجاد نشده است.»

وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی روز چهارشنبه بدون اشاره به جزئیات، اعلام کرد امیرعبداللهیان با وزیران خارجه ⁧عربستان سعودی⁩، ⁧قطر⁩، ⁧امارات⁩ عربی متحده و ⁧عراق⁩ تلفنی گفت‌وگو کرده است. برخی منابع گفتند وزیران امور خارجه این چهار کشور عربی، پیام ایالات متحده را به جمهوری اسلامی منتقل کرده و نسبت به تنش‌افزایی حکومت ایران هشدار داده‌اند.

همزمان مقامات اسرائیل نیز اعلام کردند که برای هرگونه حمله مستقیم احتمالی به اسرائیل از خاک ایران آماده هستند و در صورت رخداد این حمله، با حمله مستقیم به ایران، این اقدام جمهوری اسلامی را تلافی خواهند کرد.

در ایران هم رهبر جمهوری اسلامی که یک روز پس از حمله ۱۳ فروردین که به اسرائیل نسبت می دهد گفته بود اسرائیل را «پشیمان خواهیم کرد»، روز چهارشنبه ۲۲ فروردین با تغییر لحنی آشکار، آن حمله را «اشتباه» دانست و گفت «اسرائیل باید تنبیه شود و تنبیه خواهد شد.»

صدای آمریکا




نظر شما درباره این مقاله:


ایران در آخرین لحظه حمله خود به اسرائیل
سه شنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۳ - Tuesday 16 April 2024
ايران امروز
iran-emrooz.net | Thu, 11.04.2024, 23:09

ایران در آخرین لحظه حمله خود به اسرائیل





نظر شما درباره این مقاله:


ده گزینه‌ ایران برای انتقام از اسرائیل
سه شنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۳ - Tuesday 16 April 2024
ايران امروز
iran-emrooz.net | Thu, 11.04.2024, 18:20

ده گزینه‌ ایران برای انتقام از اسرائیل


مقامات ارشد ایران وعده داده‌اند که حمله اسرائیل به کنسولگری در دمشق و کشته‌شدن تعدادی از فرماندهان و اعضای سپاه قدس را بی‌پاسخ نخواهند گذاشت و اسرائیل را «تنبیه»‌ خواهند کرد. دبیرکل حزب‌الله نیز گفته است که پاسخ تهران «حتمی» و چه بسا عاملی خواهد شد تا کل منطقه وارد «مرحله جدیدی» از تاریخ خود شود.

در ۱۰ روزی که از حمله اسرائیل به ساختمان دیپلماتیک ایران در سوریه می‌گذرد، مقامات ایران تهدیدهای مکرری علیه اسرائیل به زبان آورده‌اند.

ایران در کنار گزینه‌هایی همچون اتخاذ رویکرد تهاجمی‌تر در مجامع بین‌المللی علیه اسرائیل، پیشبرد حملات سایبری و همچنین افزایش توان هسته‌ای خود، راه‌های دیگری هم می‌تواند برای اقدام تلافی‌جویانه علیه اسرائیل داشته باشد که با رفتارهای پیشین آن در منطقه می‌تواند مطابقت داشته باشد.

ایران به نوبه خود سابقه تهدید مستقیم اسرائیل را در کارنامه دارد و سابقه دیگری نیز در استفاده از نیروهای نیابتی برای کاربست تهدید و حمله به اسرائیل دارد.

جروزالم پست روز پنجشنبه (۱۱ آوریل) با انتشار مطلبی به قابلیت‌ها و گزینه‌هایی که ایران با توسل به یکی یا ترکیبی از آنها انتقام حمله اسرائیل به کنسولگری خود در دمشق را خواهد گرفت، پرداخته است.   

حمله موشکی از خاک ایران
ایران زرادخانه بزرگی از انواع و اقسام موشک‌های بالستیک با بردهای مختلف دارد. برخی از آن‌ها با سوخت جامد و برخی دیگر با سوخت مایع کار می‌کنند، به این معنی که برخی از آن‌ها را می‌توان فوری آماده شلیک کرد، در حالی که برخی دیگر برای آماده شدن و استقرار به زمان نیاز دارند.

ایران در گذشته بارها از موشک‌های بالستیک استفاده کرده است.

پنج روز پس از اینکه پهپادهای آمریکایی با هدف قرار دادن خودروی حامل قاسم سلیمانی، فرمانده سپاه قدس ایران در نزدیکی فرودگاه بغداد، او و همراهانش را کشتند، ایران در ۸ ژانویه ۲۰۲۰ میلادی (برابر با ۱۸ دی ۱۳۹۸ خورشیدی)به تلافی این حمله، از موشک‌های بالستیک برای هدف قرار دادن پایگاه الاسد در عراق استفاده کرد.

در آن روز، ایران در مجموع ۲۲ موشک شلیک کرد و پایگاه عین الاسد - مقر نیروهای آمریکایی در غرب عراق - و منطقه خودمختار کردستان را که میزبان نیروهای آمریکایی است، را هدف قرار داد.

این موشک‌ها از چندین نقطه در ایران پرتاب شدند و ۱۱ فروند از آن‌ها به پایگاه عین الاسد اصابت کرد. ایران قبل از پرتاب این موشک‌ها به عراقی‌ها اطلاع داده بود.

این موشک‌ها از ساعت ۱:۲۰ بامداد به وقت محلی شلیک شدند و این روند تا چندین ساعت ادامه یافت. گمان می‌رود ایران در این حمله از موشک‌های بالستیک فاتح ۳۱۳ و قیام استفاده کرده است. این موشک‌ها حاوی کلاهک‌هایی با بیش از ۴۵۰ کیلوگرم وزن هستند.

حمله موشکی از خاک عراق
ایران چندین سال است که موشک‌ها و پهپادهایی را به عراق منتقل کرده است. در سال ۲۰۱۸ میلادی، گزارش‌هایی در رسانه‌های مختلف منتشر شد مبنی بر اینکه ایران موشک‌هایی را در عراق مستقر کرده است. با گذشت یک سال، دیگر خبری از سرنوشت این موشک‌ها نشد و گزارش‌های رسانه‌ای درباره آنها متوقف شد.

با این حال، واضح است که در آن دوره، شبه‌نظامیان مورد حمایت ایران در عراق، کنترل خود را به استان الانبار گسترش داده و داعش را در آنجا شکست داده بودند. ایران سپس اقدام به ایجاد پایگاهی به نام امام علی در سوریه در نزدیکی البوکمال در مرز با عراق کرد. گفته می‌شود ایران از این منطقه برای انتقال سلاح از طریق سوریه به حزب الله استفاده می‌کند.

استان الانبار عراق نزدیک‌ترین بخش عراق به خاک اسرائیل است. این استان همانجایی است که صدام حسین در جنگ ۱۹۹۱ موشک‌های اسکاد خود را در آنجا مستقر کرد و اسرائیل را هدف قرار داد.

تلاش زیادی در آن زمان توسط ائتلاف به رهبری ایالات متحده برای رهگیری موشک‌های فرار و گریزان اسکاد انجام شد.

ممکن است یک سناریو این باشد که ایران به دنبال استقرار موشک‌های دوربرد خود در عراق و بازسازی سناریوی صدام باشد.

حمله با موشک‌های دوربرد جدید
ایران در ژانویه ۲۰۲۴ به پاکستان و سوریه حمله موشکی کرد و مدعی شد که گروه‌های تروریستی را هدف قرار داده است. مضافا اینکه ایران از این فرصت برای آزمایش دقت موشک‌های جدید خود نیز استفاده کرد؛‌ چرا که در سوریه از موشک‌های بالستیک دوربرد و نسبتا جدید «خیبر شکن» استفاده کرد.

به گزارش رسانه‌های ایران، این حمله یک «پیام» برای آمریکا و اسرائیل بود. موشک خیبرشکن در سال ۲۰۲۲ رونمایی شد. ایران مدعی است برد آن ۱۴۵۰ کیلومتر است.

این موشک‌ها دارای سرعت بیشتر و دارای قابلیت انجام حملات دقیق است که آن را به یک سلاح استراتژیک خطرناک تبدیل می‌کند.

استفاده از حوثی‌ها در حمله هوایی ترکیبی
در سپتامبر ۲۰۱۹، تاسیسات نفتی آرامکو در بقیق و خریص عربستان سعودی با تعدادی پهپاد و موشک‌ کروز هدف قرار گرفت. این حملات از سوی گروه‌ حوثی‌های یمنی انجام شد. در گزارش‌هایی که بعدها و در پی بررسی قطعات کشف شده از لاشه پهپادها منتشر شد، ‌از حلقه گمشده ارتباط ایران با حمله به آرامکو پرده برمی‌داشت.

در ابتدا تصور می شد که حدود ۱۲ موشک کروز و ۲۲ هواپیمای بدون سرنشین در انجام این حملات شبانه دخیل بودند اما سعودی‌ها گفتند که در مجموع از ۱۸ پهپاد و ۷ موشک استفاده شده است.

این پهپادها دارای پیکربندی بال دلتا بودند که آنها را شبیه به پهپادهای شاهد ۱۳۶ ایرانی می کرد. سایر جزئیات این پهپادها با نمونه‌های ایرانی آن به طور کامل مشابه نبود.

حوثی‌ها با برنامه ریزی یک ماموریت پیچیده و استفاده از تکنیک بردار حمله برای دور زدن پدافند هوایی و راداری عربستان سعودی استفاده کرد. این حمله خساراتی به بار آورد اما کسی کشته نشد، ولی توان نیروهای نیابتی ایران در منطقه را به رخ کشید.

حمله بدست شبه نظامیان عراقی با پهپاد یا موشک
شبه‌نظامیان تحت حمایت ایران در عراق در هفته‌های اخیر تهدیدات خود علیه اسرائیل را افزایش داده‌اند. نیروهای موسوم به «مقاومت اسلامی در عراق» ادعا می‌کند که توانسته‌اند خاک اسرائیل از جمله شهر ایلات در جنوب اسرائیل را هدف قرار دهند.

ارتش اسرائیل روز اول آوریل (ساعاتی پیش از حمله به کنسولگری ایران در دمشق) اعلام کرد که یک پهپاد که ظاهراً از عراق شلیک شده بود، به ساختمانی در پایگاه دریایی در ایلات، جنوبی‌ترین شهر اسرائیل حمله کرد.

ارتش اسرائیل روز سه‌شنبه ۹ آوریل اعلام کرد که نیروهای نظامی این کشور برای اولین‌بار با استفاده از سامانه دفاع موشکی دریایی خود، موسوم به گنبد دریایی «سی-دام» که روی یک ناوچه مستقر است به اهداف متخاصم که قصد ورود به حریم هوایی اسرائیل را داشتند، پاسخ دادند.

ایران می تواند شبه نظامیان عراقی را برای انجام قبیل حملات به اسرائیل بسیج کند. این به ایران امکان انکار در حملات را می‌دهد. ایران در گذشته از این شبه نظامیان برای هدف قرار دادن اسرائیل با هواپیماهای بدون سرنشین در ماه مه ۲۰۲۱ استفاده کرده است. این گروه ها در عراق نیز نیروهای آمریکایی را هدف قرار داده و در ژانویه ۲۰۲۴ با استفاده از یک حمله پهپادی سه آمریکایی را در اردن کشته اند.

حمله توسط گروه‌های تحت حمایت ایران در سوریه
ایران تعداد زیادی گروه تحت حمایت ایران در سوریه دارد. این گروه‌ها شامل نیروهای حزب‌الله در نزدیکی جولان می‌شود. حزب‌الله در پاییز ۲۰۱۹ با استفاده از یک «پهپاد انتحاری» از منطقه نزدیک جولان به دنبال تهدید اسرائیل بود. اسرائیل در آن زمان به هسته حزب الله حمله کرد. در ماه های اخیر، حزب الله همچنین به دنبال استفاده از امکانات ارتش سوریه در نزدیکی جولان بوده است.

تحلیلگران اسرائیلی معتقدند که سپاه ایران با شیعیان افغان را تحت عنوان «گروه فاطمیون» به خدمت گرفته است و از این گروه برای گشت‌زنی در مناطق نزدیک رودخانه فرات در سوریه استفاده کرده است. یکی دیگر از گزینه‌های ایران می‌تواند این باشد که به این شبه‌نظامیان یا دیگر شبه‌نظامیان سلاح داده و آنها را برای حمله به اسرائیل عملیاتی کند.

ایران در چند سال گذشته از این نوع گروه ها برای انجام ده‌ها حمله به نیروهای آمریکایی در سوریه استفاده کرده است.

حمله‌ای ائتلافی متشکل از حوثی‌ها، حزب‌الله و سایر گروه‌ها
ایران می‌تواند با استفاده از گروه‌هایی که از هفتم اکتبر برای حمله به اسرائیل به اسرائیل حمله کرده است، از چند جبهه به اسرائیل حمله کند. به عنوان مثال، حوثی‌ها در یمن موشک‌های دوربرد و پهپادهایی دارند که قبلاً بارها برای تهدید اسرائیل استفاده کرده‌اند.

تهدید پهپادی حوثی‌ها حداقل به سال ۲۰۲۰ باز می گردد و گفته می‌شود که حوثی‌ها از آن سال پهپادهای شاهد-۱۳۶ ایرانی را در اختیار دارند. این همان نوع پهپادی است که ادعا می‌شود ایران به روسیه صادر کرده است. ایران بارها این ادعاها را تکذیب کرده است.

ایران به طور سیستماتیک برد انواع پهپادهای خود را افزایش داده است؛ چه بسا پهپادهای شاهد ۱۳۶ نیز در حدود ۲ هزار کیلومتر برد دارند. این پهپادهای انتحاری به دلیل قیمت پایینی که دارند و همچنین به این دلیل که می توان آنها را از قبل برای پرواز در مسیر ایستگاه‌های تعیین شده برنامه‌ریزی کرد، بسیار رایج هستند. مضافا اینکه آنها خیلی بزرگ هم نیستند.

ایران می‌تواند نیروهای نیابتی خود را به سمت انجام یک حمله چند جبهه‌ای ترغیب کند. کما اینکه شبه‌نظامیان عراقی و همچنین یک گروه تحت حمایت ایران در سوریه، ایلات را هدف قرار داده‌اند. حزب الله لبنان تا کنون هزاران موشک به سمت اسرائیل شلیک کرده است. حوثی‌های یمنی موشک های کروز، پهپاد و همچنین موشک‌های بالستیک دارند.

اسرائیلی این را یک تهدید چند جبهه ای توصیف کرده اند که تا هفت جبهه را شامل می‌شود.

حمله به مواضع اسرائیل در کشورهای دیگر
در دهه‌های گذشته، رسانه‌های اسرائیلی‌ها بارها تکرار کردند که ایران سعی داشته اسرائیلی‌ها، سفارتخانه‌های اسرائیل و مواضع مرتبط با اسرائیل در کشورهای دیگر را تهدید کند. به عنوان مثال، در جریان بمب‌گذاری سال ۲۰۱۲ در اتوبوس حامل جهانگردان اسرائیلی در شهر بورگاس، بلغارستان، دستگاه قضایی بلغارستان در سال ۲۰۲۰ دو فرد لبنانی‌تبار را به جرم دست داشتن در این حمله به صورت غیابی محاکمه و به حبس ابد محکوم کرد.

اسرائیل همچنین مدعی است که ایران پشت توطئه‌هایی علیه شهروندان و مواضع خود در هند، گرجستان، آذربایجان، تایلند و بسیاری از کشورهای دیگر بوده است.

ایران ممکن است فکر کند که هدف قرار دادن سفارتخانه‌های اسرائیل یا هدف قرار دادن اسرائیلی‌ها در خارج از مرزهای اسرائیل راه آسان‌تری برای حمله تلافی‌جویانه باشد.

حمله به اقلیم کردستان عراق
ایران در دو سال گذشته بارها منطقه خودمختار کردستان در عراق را هدف قرار داده است و ادعا می‌کند که به دلیل ارتباط با اسرائیل، آن را هدف قرار داده است.

ایران در این حملات مکررا از موشک و پهپاد استفاده کرده است.

سوق دادن حزب الله به جنگ به اسرائیل
در ۶ ماهی که از زمان آغاز جنگ در نوار غزه می‌گذرد، نیروهای حزب الله بارها خود را در موقعیت حمله به اسرائیل تصور کرده‌اند. حزب الله تاکنون هزاران راکت به سمت اسرائیل شلیک کرده است.

در نتیجه ایران می تواند به دنبال استفاده از حزب الله برای تشدید حملات به اسرائیل باشد. در این صورت،‌ اسرائیل علاوه بر جنگ درنوار غزه با جنگ دیگری در مرزهای شمالی با لبنان قرار خواهد گرفت.

جنگی که اسرائیل ماه‌ها درباره آن هشدار داده و می‌گوید که برای آن آماده شده است. ایران در سال‌های گذشته به دنبال افزایش توانایی‌های حزب‌الله بوده و آن ها را برای رسیدن زمان مناسب آماده نگه داشته است.

یورونیوز فارسی




نظر شما درباره این مقاله:


تمرین نیروی هوایی اسرائیل در آسمان قبرس
سه شنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۳ - Tuesday 16 April 2024
ايران امروز
iran-emrooz.net | Thu, 11.04.2024, 15:04

تمرین نیروی هوایی اسرائیل در آسمان قبرس


در بحبوحه تهدیدهای متقابل جمهوری اسلامی و اسرائیل، که نگرانی در منطقه و جهان را نسبت به احتمال تشدید بحران در خاورمیانه تقویت کرده، نیروی هوایی اسرائیل در رزمایشی در آسمان قبرس «حمله به اهدافِ دوردست» را تمرین کرد.

این در حالی است که رئیس‌جمهور آمریکا بر «تعهد آهنین» واشینگتن نسبت به تأمین امنیت اسرائیل در مقابل تهدیدات احتمالی از سوی ایران تأکید کرد و همزمان، فرمانده ستاد مرکزی نیروهای آمریکا برای دیدار با مقامات ارشد اسرائیلی وارد این کشور شد.

در سایه گسترش تهدیدات، از یک سو روسیه روز پنج‌شنبه به شهروندان خود در خصوص سفر به اسرائیل و منطقه هشدار داد و از سوی دیگر، شرکت هوایی لوفت‌هانزا پروازهای خود به تهران را دست‌کم تا چند روز آینده تعلیق کرده است.

رویترز پنج‌شنبه گزارش داد که خبرگزاری ایرانی «مهر» خبری را در خصوص بسته شدن موقتی حریم هوایی تهران «به دلیل تمرینات نظامی» منتشر کرد اما بعداً این خبر را از خروجی خود حذف کرد. خبرگزاری مهر انتشار چنین مطلبی را ازاساس تکذیب کرد.

تمرینات نیروی هوایی اسرائیل

رادیوی ارتش اسرائیل پنج‌شنبه ۲۳ فروردین خبر داد که نیروی هوایی اسرائیل در روزهای گذشته در یک رزمایش مشترک با ارتش قبرس «حملات به اهداف دوردست را شبیه‌سازی کرد».

این گزارش افزود آمادگی برای پرواز جت‌های اسرائیلی تا فاصله بسیار دور و حمله به اهداف بخشی از آمادگی‌های ارتش این کشور در مقابله احتمالی در آینده نزدیک با جمهوری اسلامی ایران است.

به گفته رادیوی ارتش اسرائیل، مشارکت هواپیماهای سوخت‎‌رسان در تمرین انجام شده در آسمان قبرس و دریای مدیترانه، «به خوبی نشان از آن دارد که شبیه‌سازی با چه اهدافی انجام شده است».

این رادیو افزود نیروی هوایی اسرائیل پس از فعالیت در جنگ شش ماه اخیر در غزه و لبنان، به تازگی تمرین‌های خود در ارتباط با ایران را از سرگرفته؛ «ساعات پروازی و آموزش خلبانان افزایش یافته و بازیابی توان آن‌ها برای عملیات احتمالی در قبال ایران دوباره مورد توجه فرماندهی ارتش قرار گرفته است.»

گزارش رادیوی ارتش اسرائیل به طور گسترده در سایر رسانه‎‌های اسرائیل به عنوان تشدید فضای امنیتی منطقه بازتاب یافت.

سایت سعودی ایلاف این هفته از «تمرین‌های محرمانه» نیروی هوایی اسرائیل و تعیین فهرستی از یک رشته اهداف در ایران که اسرائیل حمله به آن‌ها را تمرین می‌کند، خبر داده بود.

پس از سخنان علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی ایران، در نماز جمعه عید فطر در بامداد چهارشنبه ۲۲ فروردین در خصوص «تنبیه اسرائیل» به دلیل «حمله به کنسولگری ایران در دمشق»، که او با استناد به عرف دیپلماتیک این ساختمان را «بخشی از خاک ایران» نامید، مقامات اسرائیل هشدار دادند که این کشور نه تنها به هر اقدام احتمالی جمهوری اسلامی پاسخ خواهد داد بلکه «در ایران اقدام خواهد کرد».

غیر از یوآو گالانت، وزیر دفاع و ییسرائل کاتس، وزیر خارجه، ژنرال ذخیره بنی گانتس، عضو ارشد کابینه جنگ اسرائیل نیز چهارشنبه گفت؛ «اگر ایران حمله کند، اسرائیل مستقیماً پاسخ خواهد داد».

ژنرال گانتس افزود: «شهروندان اسرائیل باید بدانند که توانمندی‌های اسرائیل از هر کشوری در خاورمیانه بالاتر است؛ چه برای دفاع و چه برای حمله، و دشمنان ما معنی آن را به خوبی می‌دانند».

پیشتر اظهارات یوسی واطوری، یک عضو حزب حاکم لیکود در خصوص پیشنهاد برای استفاده اسرائیل از «تمامی توان» در مقابله با ایران، از سوی برخی رسانه‌های اسرائیل مورد گمانه‌زنی قرار گرفته بود که اگر کار به یک جنگ وسیع کشیده شود، آیا این عضو حزب حاکم به طور تلویحی کاربرد سلاح هسته‌ای را پیشنهاد کرده یا نه.

«تعهد آهنین» آمریکا به امنیت اسرائیل «در خلاء بیان نشد»

به گزارش رسانه‌های اسرائیل، ژنرال اریک کوریلا، فرمانده سنتکام، ستاد نیروهای مرکزی ایالات متحده که دوباره به اسرائیل سفر کرده، موضوع اتحاد راهبردی دو کشور را در برابر خطرات ناشی از ایران، در دیدارهای روز پنجشنبه خود با مقامات ارشد اسرائیلی مانند وزیر دفاع و رئیس ستاد ارتش اسرائیل مطرح خواهد کرد.

ساعاتی پیش از سفر ژنرال کوریلا به اسرائیل، جو بایدن، رئیس‌جمهور آمریکا در استقبال از نخست‌وزیر ژاپن که به واشینگتن سفر کرده، بدون آن‌که از سوی خبرنگاران مورد پرسش قرار گیرد، گفت آمریکا در مورد امنیت اسرائیل «تعهد آهنین» دارد.

یک مقام آمریکایی به شبکه الجزیره گفت تأکید آقای بایدن در خصوص «تعهد آهنین» به اسرائیل در خلاء بیان نشده بلکه نیروهای آمریکایی آماده شده‌اند تا به اسرائیل در سرنگون کردن موشک‌ها و پهپادهای احتمالی که چه جمهوری اسلامی، خود و چه گروه‌های نیابتی‌اش علیه اسرائیل به کار ببرند، کمک کنند.

خبرگزاری بلومبرگ پنج‌شنبه با استناد به «منابع آگاه» آمریکایی نوشته بود حمله احتمالی ایران می‌تواند با کاربرد موشک‌هایی با دقت بالا در روزهای آتی عملی شود و تنها مجهول آن زمان عملی شدن چنین تهدیدی است.

سایت «زمان» اسرائیل پنج‌شنبه در گزارشی به قلم امیر بر شالوم، تحلیلگر امور نظامی نوشت آمریکا از بعد از حمله منسوب به اسرائیل در دمشق که به کشته شدن محمدرضا زاهدی، فرمانده ارشد سپاهی منجر شد، همکاری نظامی با اسرائیل در برابر خطر حمله احتمالی اسرائیل را «به میزان قابل توجهی افزایش داده است».

بر اساس «زمان» اسرائیل، آمریکا از احتمال وقوع جنگ بین اسرائیل و آمریکا «عمیقا نگران است».

رادیوی ارتش اسرائیل به نقل از فرماندهان ارتش این کشور اعلام کرد که اسرائیل «تنها بر توانمندی مستقل خود تکیه می‌کند و نه هیچ عامل دیگر».

رادیو فردا




نظر شما درباره این مقاله:


تحریم چند شرکت چینی و روسی
سه شنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۳ - Tuesday 16 April 2024
ايران امروز
iran-emrooz.net | Thu, 11.04.2024, 14:29

تحریم چند شرکت چینی و روسی





نظر شما درباره این مقاله:


یک تحلیل سیاسی؛ جنگی نخواهد شد!
سه شنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۳ - Tuesday 16 April 2024
ايران امروز
iran-emrooz.net | Thu, 11.04.2024, 13:52

یک تحلیل سیاسی؛ جنگی نخواهد شد!


با یک اقتصاددان دانشگاهی صحبت می‌کردم، که این وضعیت اقتصاد کشور به کجا می‌رسد؟ منظور من بالا رفتن قیمت دلار و سکه بود و بی‌ارزش شدن مستمر پول ملی، بدون آنکه جنگی در گرفته باشد!
او که می‌دانست من درس سیاست خوانده‌ام پرسید، شما می‌دانی این جنگ قدرت در داخل کشور و این تهدیدهای جنگ با اسرائیل، و برخورد با بی‌حجاب‌ها و بی‌کفایتی مدیران ارشد کشور، به کجا خواهد انجامید؟
گفتم واقعا نمی‌شود تحلیل کاملی ارائه داد،
او گفت وضعیت تحلیل داده‌های درهم و برهم اقتصاد، از این هم بدتر است!
با خودم گفتم پس این همه تحصیل، و علمی که نتواند بگوید فردا پول ملی باز هم سقوط می‌کند یا نه، به چه درد می‌خورد!؟
حداقل یک پیش‌بینی علمی بکن، بعد بگو اشتباه شد! عامل دیگری آن را به هم زد.

برای اینکه خودم مشمول همان بی‌تحلیلی برخی اقتصاددان‌ها نشوم، نظرم را بگویم؛ ولو ساعتی بعد متوجه شوم اشتباه بوده.

حاکمان ایران از ۱۶ سال پیش در یک تصمیم مهم، بدون مصوبه مجلس و مجمع و مراجعه به کارشناسان واقعی، تصمیم گرفتند، به‌جای کار بر روی دفاع سرزمینی در برابر تهدیدهای اسرائیل، انرژی و بودجه خود را صرف گروه‌های نیابتی در منطقه کنند.
شاید ایران اگر از همان موقع بر روی تسلیحاتی برای مواجهه مستقیم با اسرائیل کار می‌کرد، در این زمینه پیشرفت‌هایی هم به‌دست آورده بود، اما چنین نخواست و نشد.
به هر دلیلی.

جنگ غزه، با وجود تلفات انسانی بالایش اما پرده از یک واقعیت پنهان برداشت. اسرائیل به موازات ایران، خودش را برای مواجهه با این سیاست ایران آماده کرده بود!
ورود حماس و جهاد اسلامی به نبرد مستقیم، متعاقب آن انصارالله یمن و حشدالشعبی عراق، فاطمیون و زینبیون، و نهایتا حزب‌الله لبنان، به درگیری با اسرائیل و منافعش، نتوانست آن رژیم را به زانو درآورد. حتی کشتار صورت گرفته در غزه که افکار عمومی جهان را تحت تاثیر قرار داد، ذره‌ای در دفاع تمام قد آمریکا از اسرائیل کم نکرد.
ایران ناخواسته مجبور شد تمام کارت‌های خود را در ماجرای غزه بازی کند، و حال همه نیروهای نیابتی، که میلیاردها دلار طی سال‌های متوالی صرف تجهیزشان شده بود، عملاً به کار گرفته شده و ضمن ایجاد خراش‌هایی بر پیکره اسرائیل نتوانسته بودند، نقش خود را برای هدف نهایی، که در تهدید دائمی نگاه داشتن موجودیت اسرائیل بوده، ایفا نمایند.

ایران برای مواجهه مستقیم با اسرائیلی که تحت حمایت همه جانبه آمریکا باشد، برنامه موثر و واقع بینانه‌ای نداشته است. و هرگز نیندیشیده بود؛
برابر تلافی حمله اسرائیل و آمریکا، بدون گروه‌های نیابتی، چه باید بکند؟
به ویژه آنکه نظام، دیگر به آن حمایت‌های مردمی که بی‌برقی، بی‌آبی، گرانی، قحطی، بی‌بنزینی را بخواهند برای تقویت نظام تحمل بکنند، نیستند.
نظام می‌داند امروز حتی حقوق بگیرانی که وظیفه‌شان حمایت از نظام است، با یک ماه قطع حقوقشان، پشت به سیستم خواهند کرد.
امروز دیگر نمایش تهدید دشمنان، هیچ انگیزه‌ای بین طرفداران‌شان، برای حمایت از نظام، ایجاد نمی‌کند، بلکه به نارضایتی بیشتر آنها، و دفعشان منتهی خواهد شد. مردم عادی که جای خود دارند.

با همۀ مقدماتی که ذکر شد، می‌توان گفت؛
هیچ جنگی در راه نیست. جنگ‌ها شده.
چیز مهمی برای رو کردن نمانده.
تسلیحات ما در برابر تسلیحات آمریکا یک اسباب‌بازی بیشتر نیستند. آمریکا دست از حمایت اسرائیل برنمی‌دارند، تنگه هرمز بسته شدنی نیست، نیروهای نیابتی ۹۰ درصد پتانسیل خود را به فعل رسانده‌اند.
ایران هرگز برای چنین روزی آماده نشده بود.

به نظرم ورود ایران به هر جنگ مستقیمی با اسرائیل، یک دیوانگی بیشتر نیست.
و اسراییل و آمریکا از آن اقدام استقبال خواهند کرد.
بی پاسخی ایران نه از سر عقلانیت و با برنامۀ استراتژیکش، بلکه از سر ناتوانی‌اش برای چنین روزهایی باید محاسبه شود.
ایران یا عملیاتی بسیار خسارت‌بار را تدارک خواهد دید.
و یا خواهد پذیرفت، به همان نیروهای نیابتی، اکتفا کند!

شاید وقتش شده رمال‌های معتمدی را که گفته بودند بزودی اسرائیل سقوط می‌کند، از مجموعه مشاوران و تصمیم‌گیران سیستم، اخراج کنند. از نگاه آخرالزمانی دست بردارند، و بپذیرند اشتباه‌های بزرگ و متوالی داشته‌اند.

همه اینها را برای آن اقتصاددان نوشتم تا بگویم این هم تحلیل.
حالا بگوید با توجه به جنگی که نخواهد شد، دلار باز هم بالاتر خواهد رفت و ما بدبخت‌تر خواهیم شد؟
جنگ را خودمان می‌دانیم؛
قحطی و شورش و فرار مقامات و پولدارها
و چون حفظ نظام از اوجب واجبات است
جنگی نخواهد شد.
مگر از طرف نیابتی‌های بیچاره
که بلافاصله بگوییم
ما نبودیم!!


تلگرام نویسنده




نظر شما درباره این مقاله:


پاکستان «لشکر زینبیون» را گروه تروریستی نامید
سه شنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۳ - Tuesday 16 April 2024
ايران امروز
iran-emrooz.net | Thu, 11.04.2024, 13:16

پاکستان «لشکر زینبیون» را گروه تروریستی نامید


پاکستان لشکر «زینبیون» را به‌ عنوان «سازمانی تروریستی» معرفی کرد. این گروه شبه‌نظامی متشکل از شیعیان پاکستان است که پس از آغاز جنگ داخلی در سوریه، از سوی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی برای جنگیدن در این کشور ایجاد شد.

سپاه پاسداران از این لشکر برای حمایت از حکومت بشار اسد، رییس‌جمهوری سوریه در مبارزه با مخالفانش استفاده می‌کند.

روابط میان پاکستان و ایران از دی ماه سال گذشته و در پی حملات متقابل نظامی سپاه پاسداران و ارتش پاکستان به خاک دو کشور، وارد تنش‌هایی کم‌سابقه‌ شد.

سپاه پاسداران در ۲۶ دی ماه به ایالت بلوچستان پاکستان حمله کرد و گفت یک گروه شبه‌نظامی سنی‌مذهب بلوچ را هدف قرار داده است.

در واکنش به این حمله، پاکستان روز پنج‌شنبه ۲۸ دی، با انجام یک حمله نظامی گفت «مواضع تروریست‌ها» را هدف قرار داده است.

هم‌زمان با تشدید تنش‌ها میان تهران و اسلام‌آباد در ماه‌های گذشته، اوایل بهمن سال ۱۴۰۲ اداره مبارزه با تروریسم پاکستان از بازداشت یک «تروریست آموزش‌دیده» در لشکر زینبیون خبر داد.

رسانه‌های پاکستانی به نقل از این اداره نوشتند که فرد متهم، در جریان یورش نیروهای امنیتی به منطقه بازار سرباز در کراچی بازداشت شد و اعتراف کرد که در حال جمع‌آوری اطلاعات مهم برای استخبارات یک «کشور متخاصم همسایه» بوده است.

در بیانیه اداره مبارزه با تروریسم پاکستان از سازمان اطلاعاتی خاصی نام برده نشد.

پاکستان اعلام کرده بود این فرد به‌طور مستقیم با رویداد حمله به تقی عثمانی، مفتی اعظم این کشور ارتباط داشته است.

مفتی عثمان، قاضی پیشین دادگاه عالی پاکستان و عضو دائمی آکادمی بین‌المللی فقه اسلامی سازمان همکاری اسلامی بود.

سوءقصد به او در هشتم ژوییه ۲۰۲۱ رخ داد.

پلیس پاکستان در آن زمان اعلام کرد این حمله تلاشی آشکار برای بر هم زدن صلح و دامن زدن به تنش‌های فرقه‌ای در این کشور بوده است.

پیش از آن و در بهمن ۱۳۹۹، نیروهای امنیتی پاکستان از دستگیری یک عضو لشکر زینبیون در ایالت سند پاکستان خبر دادند و اعلام کردند او چهارمین فرد دستگیر شده در پاکستان طی دو ماه به اتهام عضویت در لشکر زینبیون بوده است.

مقام‌های امنیتی پاکستان گفته‌اند افراد دستگیر شده پیش‌تر در ایران آموزش نظامی دیده‌اند.

حدود دو سال پس از دستگیری تعدادی از اعضای گروه زینبیون، رسانه‌های پاکستان از کشف یک شبکه پولشویی جمهوری اسلامی خبر دادند که در هفت سال گذشته «پول‌های هنگفتی» بین این کشور، ایران و عراق جابه‌جا کرده است.

ایران اینترنشنال




نظر شما درباره این مقاله:


افشای عکس هوایی جعلی در مورد مراسم عید فطر ۱۴۰۳
سه شنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۳ - Tuesday 16 April 2024
ايران امروز
iran-emrooz.net | Thu, 11.04.2024, 13:09

افشای عکس هوایی جعلی در مورد مراسم عید فطر ۱۴۰۳





نظر شما درباره این مقاله:


 

ايران امروز (نشريه خبری سياسی الکترونیک)
«ايران امروز» از انتشار مقالاتی كه به ديگر سايت‌ها و نشريات نيز ارسال می‌شوند معذور است.
استفاده از مطالب «ايران امروز» تنها با ذكر منبع و نام نويسنده يا مترجم مجاز است.
Iran Emrooz©1998-2024