سه شنبه ۲۴ شهريور ۱۴۰۵ - Tuesday 15 September 2026
ايران امروز
iran-emrooz.net | Tue, 15.09.2026, 17:50

نشست محرمانه فرماندهان نظامی کشورهای درگیر با ایران


باراک راوید / آکسیوس / اختصاصی

دو مقام اسرائیلی به آکسیوس گفتند که فرماندهان ارشد نظامی آمریکا، اسرائیل و چند کشور عربی هفته گذشته در آلمان با یکدیگر دیدار کردند تا درباره جنگ با ایران و تنش‌های گسترده‌تر در منطقه گفت‌وگو کنند.

چرا مهم است: این نشست غیرعلنی که به ابتکار دریاسالار برد کوپر، فرمانده ستاد فرماندهی مرکزی آمریکا (سنتکام)، برگزار شد، از سوی هیچ‌یک از کشورهای شرکت‌کننده به‌طور رسمی اعلام نشده بود.

نشست‌های مشابهی در گذشته برگزار شده است، اما این نخستین گردهمایی از این نوع از زمان آغاز جنگ آمریکا و اسرائیل با ایران، بیش از شش ماه پیش، محسوب می‌شود.

این نشست فرصتی نادر برای فرماندهان نظامی اسرائیل و کشورهای عربی حوزه خلیج فارس بود که با اسرائیل روابط دیپلماتیک ندارند تا با یکدیگر دیدار کنند و دیدگاه‌های خود را درباره جنگ به اشتراک بگذارند.

شرکت‌کنندگان در نشست: علاوه بر کوپر، روسای ستاد نیروهای مسلح اسرائیل، عربستان سعودی، امارات متحده عربی، بحرین، کویت، قطر، اردن و مصر نیز در این نشست حضور داشتند.

کوپر به حاضران اطمینان داد که ارتش آمریکا، با وجود حملات ایران به پایگاه‌های نظامی آمریکا، نیروهای خود را از منطقه خارج نخواهد کرد.

او همچنین همتایان خود را در جریان طرح آمریکا برای افزایش تردد کشتی‌ها در تنگه هرمز قرار داد.

یک مقام اسرائیلی گفت ژنرال ایال زامیر، رئیس ستاد ارتش اسرائیل، سایر شرکت‌کنندگان را در جریان عملیات ارتش اسرائیل در جبهه‌های مختلف قرار داد.

سنتکام برگزاری این نشست را تأیید کرد و در بیانیه‌ای گفت که این فرماندهی «در جریان یک کنفرانس برنامه‌ریزی‌شده در آلمان، میزبان فرماندهان ارشد نظامی هشت کشور بود. رهبران درباره فرصت‌های تقویت همکاری‌های امنیتی در خاورمیانه گفت‌وگو کردند.»

نمای کلی: همکاری میان اسرائیل و دیگر کشورهای منطقه از زمان امضای توافق‌های ابراهیم میان اسرائیل، امارات متحده عربی و بحرین در سپتامبر ۲۰۲۰، افزایش یافته است.

اندکی پس از آن، اسرائیل از حوزه مسئولیت فرماندهی اروپایی ارتش آمریکا به حوزه مسئولیت سنتکام منتقل شد.

این جابه‌جایی به اسرائیل امکان داد تحت چتر سنتکام با کشورهای عربی همکاری نظامی داشته باشد و در معماری امنیتی منطقه، به‌ویژه در زمینه دفاع هوایی و دفاع موشکی، مشارکت کند.

در جریان جنگ، اسرائیل در عملیات‌های دفاعی و تهاجمی، با امارات متحده عربی و آمریکا همکاری کرده است.

مقام‌های اسرائیلی می‌گویند اسرائیل سامانه دفاع موشکی «گنبد آهنین» را همراه با نیروهای لازم برای بهره‌برداری از آن در امارات مستقر کرده و همچنین در زمینه اطلاعات، نظارت و شناسایی (ISR) به‌صورت لحظه‌ای به امارات کمک کرده است.

مبادله اطلاعات میان اسرائیل و دیگر کشورهای عربی منطقه نیز در طول جنگ افزایش یافته است.

آنچه باید زیر نظر داشت: این نشست در شرایطی برگزار شد که حوثی‌ها حملات خود به عربستان سعودی را تشدید کرده، در میدان نبرد پیشروی‌هایی داشته و عملاً کنترل تنگه باب‌المندب در دریای سرخ را در دست گرفته‌اند.

یک منبع آگاه از موضوع گفت اسرائیل و عربستان سعودی، با کمک سنتکام، در حال بررسی این موضوع هستند که اسرائیل چگونه می‌تواند از عملیات نظامی عربستان علیه حوثی‌ها حمایت کند و کمک‌های اطلاعاتی، نظارتی و شناسایی (ISR) را، مشابه حمایتی که از امارات ارائه کرده است، در اختیار عربستان قرار دهد.




 

ايران امروز (نشريه خبری سياسی الکترونیک)
«ايران امروز» از انتشار مقالاتی كه به ديگر سايت‌ها و نشريات نيز ارسال می‌شوند معذور است.
استفاده از مطالب «ايران امروز» تنها با ذكر منبع و نام نويسنده يا مترجم مجاز است.
Iran Emrooz©1998-2026 | editor@iran-emrooz.net