پنجشنبه ۱۲ شهريور ۱۴۰۵ - Thursday 3 September 2026
ايران امروز
iran-emrooz.net | Thu, 03.09.2026, 10:00

تایید حکم مصادره اموال و ۱۲ سال زندان ساعدی‌نیا


دستگاه قضایی جمهوری اسلامی از تأیید حکم ۱۲ سال و شش ماه و یک روز حبس تعزیری و مصادرهٔ کلیه اموال منقول و غیرمنقول صادق ساعدی‌نیا، مدیر مجموعه کافه‌های «ساعدی‌نیا»، در دیوان عالی کشور خبر داد.

آقای ساعدی‌نیا در پی اعتراضات دی‌ماه سال گذشته که در روزهای ۱۸ و ۱۹ دی که با کشتار هزاران معترض سرکوب شد، بازداشت شد.

قوه قضاییه ایران او را به اتهام‌هایی از جمله «فعالیت تبلیغی یا رسانه‌ای برخلاف امنیت کشور»، «اقدام عملیاتی برای گروه‌های معاند نظام» و «فعالیت تبلیغی علیه نظام» محاکمه کرده است. صادق ساعدی‌نیا در دادگاه اتهام‌های مطرح‌شده علیه خود را رد کرده است.

نماینده دادستان مدعی شد که او «در راستای فراخوان‌های منتشرشده» از سوی گروه‌های مخالف جمهوری اسلامی اقداماتی برای «برهم زدن امنیت» انجام داده است.

میزان، خبرگزاری قوه قضاییه، همچنین به تعطیلی کافه‌ها و فروشگاه‌های ساعدی‌نیا هم‌زمان با فراخوان شاهزاده رضا پهلوی برای حضور اعتراضی مردم در خیابان‌ها در روزهای ۱۸ و ۱۹ دی اشاره کرده است.

ارگان رسمی دستگاه قضایی ایران روز پنج‌شنبه ۱۲ شهریور نوشت که صادق ساعدی‌نیا همچنین به منظور «جبران خسارت وارده به اماکن و اموال عمومی» ناشی از آنچه «اغتشاشات» دی‌ماه سال گذشته در استان قم خوانده شده، به منع اشتغال در حرفهٔ کافه‌داری به مدت دو سال پس از پایان حبس محکوم شده است.

یکی از اتهامات اصلی آقای ساعدی‌نیا، «اقدام عملیاتی از طریق انتشار استوری و فعالیت مجازی و حضور در تجمعات غیرقانونی و تعطیل کردن کافه‌ها و مغازه‌های متعلق به خود در کل کشور و تشویق به حضور و فعالیت تعدادی از کارکنان خود در ارتکاب جرایم علیه امنیت کشور» عنوان شده است.

میزان همچنین نوشته است که او هم‌زمان با فراخوان مخالفان جمهوری اسلامی، مطالبی در صفحهٔ اینستاگرام متعلق به فروشگاه‌ها و کافه‌های ساعدی‌نیا در حمایت از فراخوان‌ها و اعتراضات منتشر و کافه‌های این مجموعه را تعطیل کرده است.

در دی‌ماه ۱۴۰۴ و اندکی پس از اعتراضات، خبرگزاری فارس به نقل از رئیس دادگستری استان قم از بازداشت مالک یک کافه معروف و فعال صنف سوهان خبر داده بود.

در آن گزارش نامی از فرد بازداشت‌شده برده نشده بود، اما بعدتر مشخص شد محمد ساعدی‌نیا، بنیانگذار مجموعه ساعدی‌نیا و پدر صادق ساعدی‌نیا، نیز در ارتباط با این پرونده بازداشت شده است.

علاوه بر مجموعه ساعدی‌نیا، «کافه وریا» متعلق به وریا غفوری، کاپیتان سابق و عضو وقت کادر فنی استقلال، نیز از جمله کافه‌هایی بود که در روزهای پنج‌شنبه و جمعه ۱۸ و ۱۹ دی اعلام کرده بود در همبستگی با معترضان تعطیل خواهد بود.

خبرگزاری‌های حکومتی آن زمان گزارش داده بودند که علاوه بر بازداشت محمد و صادق ساعدی‌نیا، مراکز فعالیت محمد ساعدی‌نیا، از جمله کافه‌ها و رستوران‌های این مجموعه، تعطیل و پروانه کسب و مجوزهای فعالیت او برای ابطال به کمیسیون‌های مربوطه ارجاع شده است.

علی‌اصغر جهانگیر، سخنگوی وقت قوه قضاییه، نیز در بهمن‌ماه ۱۴۰۴ گفته بود این نهاد افرادی را که در جریان اعتراضات به صورت «مباشرت، معاونت، مشارکت و پشتیبانی» در اقداماتی که دستگاه قضایی «مجرمانه» می‌خواند نقش داشته‌اند، تحت تعقیب قرار خواهد داد.

او در همان زمان به‌طور مشخص از تشکیل پرونده برای محمد ساعدی‌نیا به اتهام «حمایت رسمی از آشوب‌گران و همراهی با آن‌ها» خبر داده و گفته بود در صورتی که دادگاه تشخیص دهد اقدامات او موجب خسارت شده است، جبران خسارت می‌تواند از محل املاک و دارایی‌هایش انجام شود.

محمد و صادق ساعدی‌نیا جزو کارآفرینان تحسین‌شدهٔ استان قم هستند و مجتمع رفاهی «مهر و ماه» قم، متعلق به این خانواده، در سال ۱۳۹۵ با حضور علی لاریجانی، رئیس وقت مجلس شورای اسلامی، افتتاح شده بود.

صادق ساعدی‌نیا از مدیران نسل دوم این کسب‌وکار خانوادگی است و در سال‌های اخیر در توسعه مجموعه کافه‌های زنجیره‌ای ساعدی‌نیا و فعالیت‌های این شرکت در حوزه صنایع غذایی نقش داشته است.

در ماه‌های پس از اعتراضات دی‌ماه ۱۴۰۴، گزارش‌های نهادهای حقوق بشری از ادامه فشارهای امنیتی و قضایی در ایران، از جمله بازداشت معترضان و فعالان مدنی، صدور احکام سنگین زندان و اعدام و افزایش اجرای احکام اعدام حکایت دارد.

عفو بین‌الملل و دیده‌بان حقوق بشر نیز جمهوری اسلامی را به استفاده از بازداشت‌های گسترده، محاکمه‌های ناعادلانه و مجازات اعدام برای سرکوب مخالفان و ایجاد فضای ارعاب پس از اعتراضات متهم کرده‌اند.

رادیو فردا



 

ايران امروز (نشريه خبری سياسی الکترونیک)
«ايران امروز» از انتشار مقالاتی كه به ديگر سايت‌ها و نشريات نيز ارسال می‌شوند معذور است.
استفاده از مطالب «ايران امروز» تنها با ذكر منبع و نام نويسنده يا مترجم مجاز است.
Iran Emrooz©1998-2026 | editor@iran-emrooz.net