پنجشنبه ۲۳ مهر ۱۴۰۵ - Thursday 15 October 2026
ايران امروز

iran-emrooz.net | Wed, 14.10.2026, 22:46

سنتکام: ششم اکتبر یک لنج ایران را منهدم کردیم

پست ستاد فرماندهی مرکزی ایالات متحده (سنتکام) در شبکه ایکس:

در ۶ اکتبر، نیروهای آمریکایی یک لنج وابسته به ایران را که در حال انجام عملیات شناسایی و هدف‌گیری کشتی‌های نیروی دریایی ایالات متحده در دریای عمان بود، منهدم کردند. طی هفت ماه گذشته، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران علاوه بر کشتی‌های جنگی نیروی دریایی آمریکا، به هدف قرار دادن بی‌رویه هزاران دریانورد غیرنظامی که از آب‌های منطقه عبور می‌کردند، ادامه داده است. پیش از انهدام لنج، خدمه آن به سلامت از شناور خارج شدند و تلاش‌ها برای بازگرداندن آن‌ها در جریان است.



پنجشنبه ۲۳ مهر ۱۴۰۵ - Thursday 15 October 2026

iran-emrooz.net | Wed, 14.10.2026, 21:55



جوان ۲۱ ساله ترک، خوش‌تیپ‌ترین مرد جهان شد
پنجشنبه ۲۳ مهر ۱۴۰۵ - Thursday 15 October 2026

iran-emrooz.net | Wed, 14.10.2026, 21:42

جوان ۲۱ ساله ترک، خوش‌تیپ‌ترین مرد جهان شد

دیلهان دیوریکلی (Dilhan Divrikli)، مدل ۲۱ ساله‌ای که به نمایندگی از ترکیه در مسابقه بین‌المللی زیبایی مردان شرکت کرده بود، با کسب مقام نخست در رقابت‌های «میستر گلوبال ۲۰۲۶» در تایلند، عنوان قهرمانی یکی از شناخته‌شده‌ترین مسابقات زیبایی مردان جهان را به دست آورد.

مرحله نهایی دوازدهمین دوره مسابقات میستر گلوبال (Mister Global) شامگاه شنبه ۱۰ اکتبر در سالن ام‌سی‌سی شهر نونتابوری، در نزدیکی بانکوک، برگزار شد. شرکت‌کنندگان از کشورهای مختلف جهان پس از حدود ۱۰ روز حضور در برنامه‌های آمادگی و مراحل ارزیابی، برای کسب عنوان قهرمانی روی صحنه رفتند

در مرحله نخست فینال، ۲۰ شرکت‌کننده به دور نیمه‌نهایی راه یافتند. سپس ۱۰ نفر انتخاب شدند و نماینده جامعه همونگ نیز با کسب سهمیه ویژه به‌عنوان نفر یازدهم به آن‌ها پیوست. در ادامه، پنج نفر به مرحله پایانی رسیدند و سرانجام سه نماینده ترکیه، نیجریه و فیلیپین برای کسب عنوان اصلی رقابت کردند.

هیئت داوران در پایان، دیلهان دیوریکلی از ترکیه را به‌عنوان برنده مسابقه معرفی کرد. بتل امبامارا، نماینده نیجریه، مقام دوم و ام‌جی اوردیانو از فیلیپین مقام سوم را به دست آوردند. نمایندگان جامعه همونگ و ونزوئلا نیز به‌ترتیب چهارم و پنجم شدند.

دیوریکلی علاوه بر کسب عنوان قهرمانی، جایزه ویژه «انتخاب رسانه‌ها» را نیز دریافت کرد. همچنین نمایندگان غنا، فیلیپین، نپال و میانمار به‌ترتیب جوایز بهترین لباس ملی، دوستی، بهترین ویدیو و بهترین اندام را به دست آوردند.

دیلهان دیوریکلی کیست؟

دیلهان دیوریکلی، جوان ۲۱ ساله ترک‌تبار، در بروکسل، پایتخت بلژیک، زندگی می‌کند و ریشه خانوادگی او به شهرستان امیرداغ در استان آفیون‌قره‌حصار ترکیه بازمی‌گردد.

او پیش از حضور در این رقابت جهانی، در مسابقه مدلینگ «تاپ مدل ترکیه ۲۰۲۶» که در استانبول برگزار شد، مقام نخست بخش مردان را نیز کسب کرده بود.

به گزارش رسانه‌های ترکیه، دیوریکلی به چهار زبان صحبت می‌کند و علاوه بر فعالیت در حوزه مدلینگ، به بازیگری نیز علاقه‌مند است و قصد دارد در آینده فعالیت حرفه‌ای خود را در این زمینه گسترش دهد.

مسابقات میستر گلوبال از سال ۲۰۱۴ آغاز شده و یکی از رقابت‌های بین‌المللی زیبایی مردان است. در این مسابقه، علاوه بر ظاهر و تناسب اندام، ویژگی‌هایی مانند شخصیت، اعتمادبه‌نفس، توانایی ارتباط با دیگران و عملکرد روی صحنه نیز مورد توجه قرار می‌گیرد.

دیوریکلی عنوان قهرمانی این مسابقه را از آلخاندرو اورتگا، نماینده اسپانیا و برنده سال ۲۰۲۵، تحویل گرفت.



پنجشنبه ۲۳ مهر ۱۴۰۵ - Thursday 15 October 2026

iran-emrooz.net | Wed, 14.10.2026, 20:17



آلمان و ترکیه قصد دارند در تولید و تجارت تسلیحات همکاری کنند
پنجشنبه ۲۳ مهر ۱۴۰۵ - Thursday 15 October 2026

iran-emrooz.net | Wed, 14.10.2026, 18:03

آلمان و ترکیه قصد دارند در تولید و تجارت تسلیحات همکاری کنند

همکاری آلمان و ترکیه در زمینه تولید و تجارت تسلیحات و دیگر تجهیزات نظامی تا کنون نسبتا محدود بوده است اما فعالان اقتصادی دو کشور در “چهارمین کنفرانس اقتصادی آلمان و ترکیه” در آنکارا تلاش می‌کنند، این همکاری‌ها را گسترش دهند.

صنایع دفاعی ترکیه در سال‌های اخیر پیشرفت چشمگیری داشته‌اند. پهپاد مشهور جنگی و شناسایی “بایراکتار” دیگر تنها محصول موفق صادراتی این کشور نیست. موشک‌های هدایت‌شونده و ناوچه‌های جنگی نیز به محصولات پرطرفدار صادراتی ترکیه تبدیل شده‌اند. این پیشرفت‌ها توجه شرکت‌ها و کشورهایی مانند آلمان را که در بخش تسلیحات سرمایه‌گذاری می‌کنند جلب کرده است.

جنگنده رادارگریز “کان” در فوریه ۲۰۲۴ نخستین پرواز آزمایشی خود را انجام داد. این جنگنده‌ ساخت ترکیه است اما موتور آن هنوز از آمریکا خریداری می‌شود.

سامانه‌های تسلیحاتی ترکیه اکنون در سطح بین‌المللی توان رقابت دارند و برای کشورهای متحد از جمله آلمان جذاب شده‌اند و به همین دلیل، چهارمین کنفرانس اقتصادی آلمان و ترکیه در آنکارا به‌طور ویژه بر همکاری در صنایع دفاعی و امنیتی متمرکز شده است.

آلمان در زمینه صادرات تسلیحات به ترکیه سال‌ها با دشواری روبرو بود. برای برلین، “اقدامات تهاجمی ترکیه علیه همسایگان و سرکوب منتقدان در داخل، مهم‌تر از همکاری دو کشور در ناتو بود.

تمایل شرکت‌های آلمان و ترکیه به همکاری

فلوریان گلایش از شرکت آلمانی “رنک”، برای حضور در چهارمین کنفرانس دو کشور به آنکارا سفر کرده است. شرکت رنک که دفتر مرکزی آن در شهر آگسبورگ آلمان قرار دارد، یکی از شرکت‌های بزرگ صنایع دفاعی است و از جمله جعبه‌دنده “تانک لئوپارد ۲” را تولید می‌کند.

این شرکت در گذشته محصولات خود را به ترکیه صادر می‌کرد، اما بعدا دولت آلمان محدودیت‌هایی برای صادرات وضع کرد. گلایش می‌گوید، از آن زمان تا کنون تحولات زیادی در ترکیه رخ داده است و روابط دو طرف دیگر صرفا رابطه خریدار و فروشنده نیست، بلکه به سمت مشارکت حرکت می‌کند. به گفته گلایش شرکت‌های آلمانی دانش فنی دارند و ترکیه از ظرفیت‌های تولیدی برخوردار است؛ به همین دلیل دو طرف خواهان همکاری با یکدیگر هستند.

ترکیه نیز علاقه زیادی به گسترش همکاری با آلمان نشان داده است. شوکت اونال، معاون توسعه تجارت بین‌المللی شرکت ترکیه‌ای “هاولسان” می‌گوید، عبارت “ساخت آلمان” همچنان نشانه کیفیت است و در مقابل، ترکیه به بازارهای جدید فروش، از جمله در آفریقا دسترسی دارد.

شرکت هاولسان، ربات‌های نظامی کنترل‌شونده از راه دور و مجهز به هوش مصنوعی مانند تانک کوچک “بارکان”(Barkan) و همچنین نرم‌افزارهای نظامی تولید می‌کند.

اونال با اشاره به ظرفیت همکاری با آلمان می‌گوید، در این کشور کارخانه‌های بزرگ کشتی‌سازی وجود دارند که ناوهای جنگی تولید می‌کنند و در این ناوها از نرم‌افزار استفاده می‌شود. به گفته او، آلمان در این بخش نرم‌افزار سیستمی اختصاصی خود را ندارد و هاولسان می‌تواند چنین نرم‌افزاری را با همکاری شرکت‌های آلمانی توسعه دهد تا دو طرف به‌طور مشترک وارد بازار جهانی شوند.

با این حال، شرط اصلی چنین همکاری‌هایی اعتماد متقابل است و این واژه بیش از هر موضوع دیگری در کنفرانس آنکارا تکرار شده است.

زیبیله کاتارینا زورگ، سفیر آلمان در ترکیه، تاکید کرد که همکاری صنعتی بر قراردادها استوار است، اما همکاری راهبردی در صنعت به اعتماد نیاز دارد. او توضیح داد که این اعتماد شامل “اطمینان از حفاظت فناوری‌ها، پایبندی به توافق‌ها، قابل پیش‌بینی بودن رفتار شرکا و هماهنگی اهداف” راهبردی دو طرف است.

سفیر آلمان همچنین گفت که نگرانی‌های موجود در اروپا درباره ترکیه همیشه ناشی از “سوءتفاهم یا برخورد ناعادلانه” نیست. به گفته او، بحث‌های واقعی درباره حاکمیت قانون، قابل پیش‌بینی بودن تصمیم‌های سیاسی و سیاست خارجی ترکیه وجود دارد.

نقش ویژه ترکیه در جنگ اوکراین

یکی از مسائل مورد اختلاف، نقش ویژه ترکیه در ناتو در ارتباط با جنگ روسیه علیه اوکراین است. ترکیه، برخلاف بسیاری از متحدان غربی، به تحریم‌های اعمال‌شده علیه روسیه، کشور آغازگر جنگ، نپیوسته است.

موضوع دیگر، تهدیدهای مکرر ترکیه علیه یونان، کشور همسایه و عضو ناتو است.

فلوریان گلایش، مدیر شرکت رنک معتقد است که این مسائل باید برای تقویت همکاری و تامین امنیت مطرح و حل‌وفصل شوند. او می‌گوید، از یک سو حفاظت از دانش فنی برای آلمان اهمیت زیادی دارد و از سوی دیگر باید بررسی شود که اروپا چگونه می‌تواند به‌صورت هماهنگ، سریع و مؤثر توان تسلیحاتی خود را افزایش دهد و همکاری و تبادل اطلاعات داشته باشد. به گفته گلایش، منطقی نیست که هر کشور به‌تنهایی و بدون هماهنگی با دیگران عمل کند.

کنفرانس آنکارا انگیزه تازه‌ای برای همکاری آلمان و ترکیه در حوزه دفاعی ایجاد کرده و هم‌زمان این انتظار را به وجود آورده است که گفت‌وگوها هرچه زودتر به اقدامات عملی منجر شوند.

شوکت اونال از شرکت هاولسان می‌گوید، شرکت‌های ترکیه‌ای و آلمانی می‌توانند به‌سرعت همکاری خود را آغاز کنند و محصولات مشترک بسازند. او اما هشدار می‌دهد که اگر موانعی بر سر راه همکاری ایجاد شود و انگیزه طرفین را کاهش دهد، ممکن است تمام این طرح به همان سرعتی که آغاز شده، متوقف شود.

در حال حاضر علاقه به همکاری در هر دو طرف همچنان زیاد است. این علاقه در طرف ترکیه به اندازه‌ای بود که یاشار گولر ، وزیر دفاع این کشور نیز در ضیافت شام پایانی کنفرانس شرکت کرد.

مراد رحمتی / دویچه وله فارسی



پنجشنبه ۲۳ مهر ۱۴۰۵ - Thursday 15 October 2026

iran-emrooz.net | Wed, 14.10.2026, 17:47



اعدام کوه به دست حقیرانی که از هیچ بلندایی بالا نرفته‌اند
پنجشنبه ۲۳ مهر ۱۴۰۵ - Thursday 15 October 2026

iran-emrooz.net | Wed, 14.10.2026, 15:11

اعدام کوه به دست حقیرانی که از هیچ بلندایی بالا نرفته‌اند

زهرا عبدی:

مردی که اورست و چندین قله‌ی بلند جهان را با طناب و دست‌های خالی و دلی بلندتر از هر کوهی فتح کرده بود، به دست حقیرانی اعدام شد که در عمرشان از هیچ بلندایی بالا نرفته‌اند، جز سریر خون.

نامش علی‌سینا مصطفوی بود. سی‌وهفت سال داشت و از بم برخاسته بود؛ از خاکی که یک بار زیر آوار رفت و دوباره سر برآورد. او هم برخاستن را از همان خاک آموخته بود.

کوهنورد بود و می‌دانست آدمی تنها آن‌جا که از زمین کنده می‌شود، بوی آسمان را می‌شناسد. موسیقی‌دان بود. شب‌ها کنار صخره‌ها تار می‌نواخت و صبح‌ها قله را به نام ایران ثبت می‌کرد.

دست‌هایش ساز را به نرمی می‌گرفت، طناب را به استواری. چنین مردی را نه سنگ زمین می‌زد، نه سرما، نه ریزش بهمن.

دو بار به خیابان آمد: ۱۴۰۱ و دی ۱۴۰۴، و هر دو بار بازداشت شد. بار دوم او را به‌شدت شکنجه کردند و در دادگاهی که نامش انقلاب است و کارش کشتنِ هر انقلابی، نمایشی به پا کردند و حکم مرگش را صادر کردند.

دیشب به خانواده‌اش زنگ زدند برای دیدار آخر و با اذان صبح‌شان جان جوانش را گرفتند.

حکومتی که از مردی می‌ترسد که فاتح قله‌ها بود، در حقارت ته دره خواهد مرد.

جلادان او را به دار کشیدند و گمان کردند کوه را به زانو درآورده‌اند.

اما کوه را نمی‌شود به دار آویخت.

تار را نمی‌شود به دار آویخت.

علی‌سینا رفت. ما ماندیم، با حافظه‌ای که نمی‌بخشد و زبانی که خاموش نمی‌شود.

تا روزی که این سرزمین از زیر پای جلادانش آزاد شود.

علی‌سینا، نام تو از این پس نام یک قله است؛ قله‌ای که هیچ دستی به آن نمی‌رسد جز دستِ آزادی.

#علی‌سینا_مصطفوی
#دی۱۴۰۴
#زهرا_عبدی

تلگرام نویسنده



بیانیه محمد خاتمی درباره اوضاع جاری بین‌المللی و ملی
پنجشنبه ۲۳ مهر ۱۴۰۵ - Thursday 15 October 2026

iran-emrooz.net | Wed, 14.10.2026, 15:00

بیانیه محمد خاتمی درباره اوضاع جاری بین‌المللی و ملی

محمد خاتمی در بیانیه‌ای نوشت: انتظار وقوع جنگ ویرانگر دیگر، حتی اگر واقعی نباشد، و یا تداوم وضعیتی بحرانی و نامشخص در کشور، زندگی واقعی و دنیای ذهنی جامعه را فرسوده می‌کند و تاب‌آوری و توان ملت را در برابر حوادث مختلف کاهش می‌دهد. پس باید خروج از این وضع فرساینده و بحران‌زا را مبنای همت و همبستگی همه ارکان نظام، جریان‌های سیاسی و مدنی دلبسته ایران و آحاد ملت قرار داد.

آقای خاتمی نوشت: احساس می‌کنم که در کنار آنچه بر سفره زندگی امروز مردم می‌گذرد، تهدیدهای بزرگ‌تری فردای ما و دنیای پیرامون ما را فرا گرفته است.

متن بیانیه محمد خاتمی به شرح زیر است:

«ایران عزیز در این ایام با یکی از پیچیده‌ترین گذرگاه‌های تاریخ پرشکوهش روبه‌روست. جنگی نابرابر و ناعادلانه از سوی دولت آمریکا و رژیم اسرائیل بر همه شئون اقتصادی، اجتماعی، سیاسی، نظامی، علمی و صنعتی کشور تحمیل شده و تنگناها و بحران‌های درهم‌تنیده ناشی از محاصره، تحریم و تحدید، زندگی روزمره و حتی معیشت حداقلی ایرانیان شریف و نجیب را به مخاطره انداخته است. تردیدی نیست که به حکم تدبیر، باید بیش و پیش از هر چیز نگران ایران و مسائل و مشکلات مردم بود و در کنار تأکید بر مقاومت شجاعانه، بر پیشبرد راهکارهای افق‌گشای سیاسی تمرکز یافت.

انتظار وقوع جنگ ویرانگر دیگر، حتی اگر واقعی نباشد، و یا تداوم وضعیتی بحرانی و نامشخص در کشور، زندگی واقعی و دنیای ذهنی جامعه را فرسوده می‌کند و تاب‌آوری و توان ملت را در برابر حوادث مختلف کاهش می‌دهد. پس باید خروج از این وضع فرساینده و بحران‌زا را مبنای همت و همبستگی همه ارکان نظام، جریان‌های سیاسی و مدنی دلبسته ایران و آحاد ملت قرار داد و دولت محترم را در شکستن بن‌بست‌های کنونی و گشودن افق‌های جدید برای سربلندی ایران یاری کرد.

من بنا به تجربه اندکی که در خدمتگزاری به ملت شریف ایران دارم، احساس می‌کنم که در کنار آنچه بر سفره زندگی امروز مردم می‌گذرد، تهدیدهای بزرگ‌تری فردای ما و دنیای پیرامون ما را فرا گرفته است. روزی دعوت به «گفت‌وگوی تمدن‌ها» با نام ایران تبدیل به رویکردی جهانی و رسمی شد، اما اکنون در میانه جنگ‌های پردامنه و تجاوزهای آشکاری که مدام قربانیان مشهود و نامشهود می‌گیرد، سخن از «جنگ تمدن‌ها» به میان می‌آید و این نشانه جدیدی از تشدید بحران‌های جهانی و منطقه‌ای است.

وزیر امور خارجه آمریکا اخیراً در آتن برای تبار دادن تاریخی به جنگ‌افروزی‌ها و زیاده‌خواهی‌های امروز دولت خود، سخن از برخورد تمدن‌های کهن ایران و یونان به میان آورده است؛ سخنی که نه اعتبار علمی دارد و نه وجاهت سیاسی، و تنها می‌خواهد تجاوزگری‌های امروز را در پوششی از تقابل‌های موهوم تاریخی و تمدنی توجیه کند.

ایران تنها یک نام جغرافیایی نیست، بلکه خاستگاه قدیمی‌ترین مدنیت‌های تاریخ بشر است؛ سرزمینی که نه تنها در درون خود، بلکه در گفت‌وگوهای تاریخی با یونان و دیگر تمدن‌های کهن، پیوسته علم، فلسفه، فرهنگ و هنر را تولید، تقویت و مبادله کرده است. پس آنان که امروز پرچمدار تهدید و جنگ تمدن‌ها هستند، نمی‌توانند در برابر ایران داعیه‌دار اندیشه، عدالت، آزادی و حقوق انسانی باشند.

آمریکا کشور بزرگی است و به ملت آن، همچون همه ملت‌ها، باید احترام گذاشت؛ اما نمی‌توان از تهدید سیاست‌های جهانی و شیوه حکمرانی بر آن کشور غافل شد؛ شیوه و رویه‌ای که بزرگ‌ترین حاصل و هدیه آن برای ایران و بسیاری از کشورهای جهان، کودتا، تجاوز و غارت سرمایه‌های مادی و معنوی بوده و هست. اعمال بزرگ‌ترین جنایت‌ها و زشت‌ترین موارد نقض قوانین بین‌المللی و پایمال کردن حقوق ملت ایران با همدستی رژیم انسان‌ستیز اسرائیل در سال‌های اخیر و در تجاوزهای آشکار، شاهد این مدعاست. پیکرهای قطعه‌قطعه‌شده ۱۷۰ کودک دبستانی، هزاران شهروند بی‌گناه و برجسته‌ترین رهبران، دانشمندان، فرماندهان و فرزندان خدمتگزار، در ادامه و گسترش تحریم‌های ظالمانه و محاصره‌های غیرانسانی به چه معناست؟ و در برابر آن، بر مقاومت حماسی مردم و مدافعان میهن چه نامی می‌نهند؟

البته باید بدانیم که این صدای گوش‌خراش حاکمیت آمریکا، اگرچه بلند است، اما صدای واقعی ملت و نخبگان آمریکا و صدای نظم جهان پیشرو نیست. صدای گفت‌وگو، صلح، امنیت پایدار و توسعه همه‌جانبه، صدایی است که هرچند هنوز در عالم سیاست به سادگی شنیده نمی‌شود، اما در جهان بشری امیدهای تازه‌ای آفریده است؛ صدای دفاع از مظلومیت مردم غزه، صدای طرد، انزوا و محکومیت اسرائیل، و صدای فروریختن اعتبار و اقتدار رئیس دولت آمریکا اکنون چنان فراگیر شده که قابلیت انکار ندارد.

تصویر به‌هم‌پیوسته‌ای که اخیراً رئیس‌جمهور چین از ضرورت‌های پیش‌روی جهان ترسیم می‌کند، شاهد دیگری بر این مدعاست. در نگاه چین، چهار موضوع اصلی بشر — توسعه و فناوری، صلح و امنیت، گفت‌وگوی تمدن‌ها، و اصلاح حکمرانی جهانی — از یکدیگر جداناپذیرند.

اکنون وظیفه ما چیست؟ روشن است که باید در پی چاره و تدبیر برای دور کردن سایه جنگ و تجاوز از کشور، دفاع از منافع و امنیت ملی، تأمین معیشت مردم و تحقق توسعه پایدار برای ایران بود.

من در میانه این جنگ‌افروزی‌ها و ادعاهای تمدنی موهوم، از همه صاحبان اندیشه و دانش، نخبگان سیاسی و مدنی و عموم شهروندان که دل در گرو ایران دارند، خاضعانه می‌خواهم که تمامیت سرزمینی، تاریخی و تمدنی ایران را در کانون رویکردها و راهکارهای اندیشه‌ای و سیاستی خود قرار دهند و صدای این خواسته و اراده ملی را به همه سطوح و ظرفیت‌های گفت‌وگویی در تمامی عرصه‌های ملی و بین‌المللی برسانند. امروز هر روایت واقعی تمدنی و هر صدای خردورزانه سیاسی، میدانی مؤثر برای حفظ و دفاع از ایران و گشودن افق‌های تازه برای سربلندی و فرداهای روشن این مرزوبوم است.

سید محمد خاتمی»



یک کشتی کانتینربَر پس از اصابت پرتابه در نزدیکی هرمز غرق شد
پنجشنبه ۲۳ مهر ۱۴۰۵ - Thursday 15 October 2026

iran-emrooz.net | Wed, 14.10.2026, 14:18

یک کشتی کانتینربَر پس از اصابت پرتابه در نزدیکی هرمز غرق شد

خبرگزاری رویترز / ۱۴ اکتبر ۲۰۲۶

منابع امنیت دریایی روز چهارشنبه اعلام کردند که یک کشتی کانتینربَر پس از اصابت پرتابه در نزدیکی تنگه هرمز غرق شده است؛ همچنین گزارش شده که یک کشتی حمل فله خشک دیگر که در حمله‌ای پیش‌تر آسیب دیده بود، در حال غرق شدن است.

این منابع گفتند که کشتی کانتینربَر «GFS Pride» با پرچم سنگاپور و ظرفیت کوچک ۲۸۲۴ واحد معادل بیست‌فوت (TEU)، غرق شده است.

اداره هیدروگرافی پاکستان در یک هشدار ناوبری خطاب به کشتی‌ها به تاریخ ۱۴ اکتبر اعلام کرد: «گزارش شده که کشتی تجاری “GFS PRIDE” غرق شده و کانتینرهای آن شناور هستند... به دریانوردان هشدار داده می‌شود.»

امکان دسترسی فوری به شرکت «GFS Ship Management FZE» (مستقر در امارات متحده عربی) که مدیریت این کشتی را بر عهده دارد، برای دریافت اظهارنظر فراهم نشد.

بر اساس داده‌های سازمان بین‌المللی دریانوردی (نهاد وابسته به سازمان ملل متحد)، غرق شدن «جی‌اف‌اس پراید» دومین مورد غرق شدن کشتی از زمان آغاز جنگ میان ایالات متحده و ایران در ۲۸ فوریه محسوب می‌شود.

این منابع افزودند که در حادثه‌ای جداگانه، گزارش شده است که کشتی «Cape Dao» با پرچم آنتیگوا و باربودا نیز پس از اصابت پرتابه در تاریخ ۲۳ سپتامبر، در نزدیکی این تنگه در حال غرق شدن است.

امکان دسترسی فوری به شرکت «Peonies Shipmanagement FZE» (مستقر در امارات متحده عربی) که مدیریت این کشتی را بر عهده دارد، برای دریافت اظهارنظر فراهم نشد.

گروه بریتانیایی مدیریت ریسک دریایی «وان‌گارد» (Vanguard) روز چهارشنبه در یادداشتی اعلام کرد: «گزارش شده است که کشتی فله‌بر “CAPE DAO” با پرچم آنتیگوا و باربودا ـــ که پیش‌تر در ۲۳ سپتامبر مورد اصابت قرار گرفته بود ـــ پس از یک تلاش ناموفق برای نجات، در حال غرق شدن است.»

دو مقام ارشد ایرانی به رویترز گفتند که ایران در تلاش برای حفظ قیمت بالای نفت و تأثیرگذاری بر انتخابات میان‌دوره‌ای ایالات متحده، تاکتیک‌های جدیدی را برای هدف قرار دادن کشتی‌های در حال عبور از تنگه هرمز به کار می‌گیرد.



گفت‌وگوی فعالین ایرانی با مسئولان حقوق بشر آلمان
پنجشنبه ۲۳ مهر ۱۴۰۵ - Thursday 15 October 2026

iran-emrooz.net | Wed, 14.10.2026, 14:03

گفت‌وگوی فعالین ایرانی با مسئولان حقوق بشر آلمان

گزارش ویژه | درخواست اقدام فوری از آلمان، اتحادیه اروپا و جامعه جهانی برای توقف اعدام‌ها و نقض حقوق بشر در ایران

محور گفت‌وگو با مسئولان حقوق بشر جمهوری فدرال آلمان: اعدام‌ها، زندانیان سیاسی، شکنجه، ناپدیدسازی قهری، سرکوب زنان، جرم‌انگاری آپارتاید جنسیتی، دادخواهی خانواده‌ها، پاسخ‌گویی عاملان نقض حقوق بشر و حمایت از دموکراسی‌سازی برای صلح پایدار

برلین | ۱۳ اکتبر ۲۰۲۶ – ۲۱ مهر ۱۴۰۵

ضرورت عبور از محکومیت‌های دیپلماتیک به اقدامات عملی

در چارچوب گفت‌وگوهای حقوق بشری با مسئولان جمهوری فدرال آلمان، نگرانی‌ها و مطالبات فوری درباره افزایش اعدام‌ها، وضعیت زندانیان سیاسی و عقیدتی، شکنجه، ناپدیدسازی قهری، سرکوب زنان و فشار بر خانواده‌های قربانیان در ایران مطرح شد.

در این گفت‌وگوها تأکید شد که نقض گسترده حقوق بشر در ایران نباید تنها با صدور بیانیه‌های محکومیت و واکنش‌های دیپلماتیک پاسخ داده شود. از دولت آلمان خواسته شد با همکاری اتحادیه اروپا، سازمان ملل متحد و دیگر نهادهای بین‌المللی، سیاستی مشترک، عملی و قابل ارزیابی برای حفاظت از جان انسان‌ها، پیشگیری از نقض حقوق بشر و پاسخ‌گویی عاملان آن اتخاذ کند.

محور مشترک پیشنهادها و مطالبات مطرح‌شده، ضرورت تبدیل حقوق بشر به یکی از معیارهای اساسی سیاست خارجی و روابط بین‌المللی بود؛ رویکردی که در آن حقوق بشر نه‌تنها پس از وقوع جنایت، بلکه به‌عنوان ابزاری برای پیشگیری، سیاست‌گذاری، حقیقت‌یابی، دادخواهی و ایجاد صلح پایدار مورد توجه قرار گیرد.

مطالبات و پیشنهادهای اصلی مطرح‌شده در نشست:

۱. توقف فوری اعدام‌ها و حمایت از زندانیان سیاسی
یکی از مهم‌ترین مطالبات مطرح‌شده، توقف فوری اجرای احکام اعدام در ایران، به‌ویژه احکام مرتبط با اعتراضات، فعالیت‌های سیاسی و مدنی و پرونده‌هایی بود که درباره رعایت اصول دادرسی عادلانه در آن‌ها نگرانی‌های جدی وجود دارد.

بر اساس گزارش‌های نهادهای حقوق بشری، برخی پرونده‌های منتهی به صدور یا اجرای حکم اعدام با ادعاهایی درباره شکنجه، اعترافات اجباری، محرومیت از وکیل مستقل و نقض حقوق متهمان همراه بوده‌اند.

همچنین وضعیت زندانیان سیاسی و عقیدتی، نگهداری طولانی‌مدت در سلول انفرادی، محرومیت از خدمات درمانی، محدودیت ارتباط با خانواده و فشارهای امنیتی مورد توجه قرار گرفت.

از آلمان و اتحادیه اروپا درخواست شد برای توقف اعدام‌ها، آزادی افرادی که صرفاً به دلیل فعالیت مسالمت‌آمیز و استفاده از حقوق بنیادین خود زندانی شده‌اند، تضمین دادرسی عادلانه و حفاظت از زندانیان در معرض خطر، اقدامات فوری و هماهنگ انجام دهند.

در این زمینه تأکید شد که آزادی زندانیان سیاسی و توقف اجرای احکام اعدام باید از مطالبات مشخص و قابل پیگیری در گفت‌وگوهای دیپلماتیک با جمهوری اسلامی باشد.

۲. بررسی شکنجه، ناپدیدسازی قهری و حمایت از خانواده‌های قربانیان
موضوع شکنجه جسمی و روانی، اعترافات اجباری، تهدید خانواده‌ها و محرومیت بازداشت‌شدگان از خدمات درمانی از دیگر محورهای گفت‌وگو بود.

تأکید شد که آثار شکنجه می‌تواند سال‌ها بر زندگی قربانیان و خانواده‌های آنان باقی بماند و بررسی مستقل، مستندسازی و پیگیری قضایی این موارد ضروری است.

همچنین درباره ناپدیدسازی قهری و بی‌خبری خانواده‌ها از سرنوشت بازداشت‌شدگان، درخواست شد سازوکارهای بین‌المللی برای روشن شدن وضعیت افراد ناپدیدشده و تضمین حق خانواده‌ها برای دسترسی به اطلاعات و دادخواهی فعال‌تر شوند.

وضعیت خانواده‌های اعدام‌شدگان و کشته‌شدگان اعتراضات، از جمله قربانیان اعتراضات دی‌ماه، نیز مورد توجه قرار گرفت. بر ضرورت حفظ هویت قربانیان، ثبت شهادت‌ها، حفاظت از شاهدان و مقابله با تهدید خانواده‌هایی که خواهان حقیقت و عدالت هستند تأکید شد.

در این بخش، دادخواهی نه‌تنها به‌عنوان مطالبه‌ای برای رسیدگی به جنایت‌های گذشته، بلکه به‌عنوان ضرورتی برای جلوگیری از تکرار نقض حقوق بشر مطرح شد.

حقیقت‌یابی مستقل، شناسایی آمران و عاملان، حفظ اسناد و مدارک و فراهم کردن امکان رسیدگی قضایی عادلانه از عناصر اصلی این رویکرد به شمار می‌روند.

۳. مقابله با تبعیض ساختاری علیه زنان و پیگیری جرم‌انگاری آپارتاید جنسیتی
یکی از پیشنهادهای مشخص مطرح‌شده در این نشست، حمایت از تدوین و پیشبرد یک چارچوب بین‌المللی برای شناسایی و جرم‌انگاری آپارتاید جنسیتی بود.

در این پیشنهاد، بر ضرورت استفاده از تجربه تاریخی جامعه جهانی در مقابله حقوقی با آپارتاید نژادی تأکید شد؛ تجربه‌ای که می‌تواند در بحث‌های حقوقی مربوط به شناسایی و مقابله با نظام‌های تبعیض ساختاری مبتنی بر جنسیت مورد توجه قرار گیرد.
در بخش دیگری از گفت‌وگوها، محدودیت‌های قانونی و اجتماعی علیه زنان و دختران در ایران، فشار بر فعالان حقوق زنان، تبعیض در عرصه‌های مختلف زندگی و محرومیت از حقوق برابر مورد بررسی قرار گرفت.

مفهوم «آپارتاید جنسیتی» به‌عنوان چارچوبی که برخی فعالان و کارشناسان حقوق بشر برای توصیف تبعیض نظام‌مند و نهادینه‌شده علیه زنان به کار می‌برند، مطرح شد. در عین حال، جرم‌انگاری مستقل این مفهوم در حقوق بین‌الملل همچنان موضوع تلاش‌ها و بحث‌های حقوقی است.

از دولت آلمان و اتحادیه اروپا درخواست شد از ابتکارهای بین‌المللی در سازمان ملل متحد برای تدوین و پیشبرد چارچوب حقوقی شناسایی و جرم‌انگاری آپارتاید جنسیتی حمایت کنند.

هدف این پیشنهاد، ایجاد ابزارهای حقوقی مؤثرتر برای پیشگیری از تبعیض ساختاری، حمایت از قربانیان و فراهم کردن زمینه پاسخ‌گویی مسئولان سیاست‌ها و اقدامات تبعیض‌آمیز است.

همچنین بر ضرورت حمایت از گزارشگر ویژه سازمان ملل متحد درباره وضعیت حقوق بشر در ایران، خانم مای ساتو، هیئت مستقل بین‌المللی حقیقت‌یاب و سایر نهادهای معتبر حقوق بشری تأکید شد.

درخواست شد موارد قتل، شکنجه، آزار و تعقیب سازمان‌یافته و ناپدیدسازی قهری که ممکن است واجد عناصر جنایت علیه بشریت باشند، به‌طور مستقل بررسی شوند و زمینه پاسخ‌گویی قضایی آمران و عاملان فراهم شود.

۴. حقوق بشر به‌عنوان پیش‌شرط روابط سیاسی، اقتصادی و دیپلماتیک
دومین پیشنهاد مشخص مطرح‌شده، اتخاذ یک سیاست هماهنگ در سطح اتحادیه اروپا برای مشروط کردن گسترش مراودات، مذاکرات و همکاری‌های سیاسی و اقتصادی با جمهوری اسلامی به اقدامات مشخص و قابل راستی‌آزمایی در زمینه حقوق بشر بود.
در رأس این شروط، آزادی زندانیان سیاسی و توقف یا تعلیق اجرای احکام اعدام قرار داشت.

در این گفت‌وگوها تأکید شد که حقوق بشر نباید موضوعی حاشیه‌ای در روابط دیپلماتیک باشد، بلکه باید در تصمیم‌گیری‌های سیاسی و اقتصادی جایگاهی روشن و قابل سنجش داشته باشد.

از دولت آلمان خواسته شد با هماهنگی دیگر کشورهای عضو اتحادیه اروپا، سیاستی مشترک تدوین کند که در آن گسترش همکاری‌ها با اقدامات ملموس در زمینه توقف اعدام‌ها، آزادی زندانیان سیاسی، پایان دادن به شکنجه و رعایت حقوق بنیادین بشر پیوند داشته باشد.

همچنین درخواست شد از عادی‌سازی روابط و همکاری‌هایی که ممکن است به تقویت نهادهای مسئول سرکوب منجر شوند جلوگیری شود و تحریم‌های هدفمند علیه اشخاص و نهادهای مسئول نقض جدی حقوق بشر مورد توجه قرار گیرد.

در عین حال، تأکید شد که چنین اقداماتی باید به‌گونه‌ای طراحی شوند که به دسترسی مردم عادی به دارو، مواد غذایی، خدمات ضروری و کمک‌های بشردوستانه آسیب نرسانند.

در زمینه سرکوب فرامرزی نیز بر ضرورت بررسی قضایی تهدید مخالفان و فعالان حقوق بشر در اروپا، حفاظت از افراد در معرض خطر و مقابله قانونی با شبکه‌های احتمالی ارعاب و جاسوسی تأکید شد.

۵. حمایت از دموکراسی‌سازی برای تحقق صلح پایدار
سومین پیشنهاد مطرح‌شده، حمایت راهبردی از جامعه مدنی ایران در مسیر دموکراسی‌سازی و تقویت نهادهای مستقل مدنی بود.

در این پیشنهاد تأکید شد که حمایت از جامعه مدنی نباید صرفاً واکنشی به سرکوب و نقض حقوق بشر باشد، بلکه باید به‌عنوان سرمایه‌گذاری بلندمدت بر آینده‌ای باثبات‌تر، مبتنی بر حاکمیت قانون، حقوق بنیادین انسان‌ها و مشارکت آزادانه شهروندان مورد توجه قرار گیرد.

در این چارچوب، حمایت از مدافعان حقوق بشر، فعالان حقوق زنان، خانواده‌های دادخواه، وکلای مستقل، روزنامه‌نگاران و دیگر کنشگران جامعه مدنی از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است.

همچنین تأکید شد که دموکراسی‌سازی باید بر حق مردم ایران برای تعیین آزادانه آینده سیاسی خود، بدون تحمیل خارجی، استوار باشد.

این رویکرد، رعایت حقوق بشر را با صلح پایدار، ثبات منطقه‌ای، ژئو‌اکونومی و پیشگیری از بحران‌های تازه امنیتی و پناه‌جویی پیوند می‌دهد.

در این نگاه، تقویت حقوق بشر و نهادهای دموکراتیک تنها یک ضرورت اخلاقی و حقوقی نیست، بلکه می‌تواند به کاهش زمینه‌های بی‌ثباتی، خشونت، مهاجرت اجباری و بحران‌های منطقه‌ای نیز کمک کند.

بر همین اساس، از آلمان و اتحادیه اروپا خواسته شد حمایت از جامعه مدنی مستقل ایران را بخشی از رویکرد بلندمدت خود در زمینه حقوق بشر، پیشگیری از بحران و صلح پایدار قرار دهند.

انتخاب آلمان به شورای حقوق بشر سازمان ملل؛ مسئولیتی تازه برای اقدام
هم‌زمان با طرح این مطالبات، موضوع انتخاب آلمان به عضویت شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد در ۱۳ اکتبر ۲۰۲۶ نیز مورد توجه قرار گرفت.

این تحول، در صورت تأیید رسمی جزئیات انتخاب و دوره عضویت، اهمیت مطالبات مطرح‌شده از مسئولان آلمانی را دوچندان می‌کند.

از آلمان انتظار می‌رود با بهره‌گیری از جایگاه خود در سازوکارهای بین‌المللی حقوق بشر، همراه با اتحادیه اروپا و جامعه جهانی، برای توقف اعدام‌ها، حمایت از زندانیان سیاسی، مقابله با شکنجه و سرکوب زنان و پیگیری مسئولیت عاملان نقض حقوق بشر در ایران اقدامات مؤثر و هماهنگ انجام دهد.

همچنین پیشنهاد شد آلمان از تلاش‌های بین‌المللی برای شناسایی و جرم‌انگاری آپارتاید جنسیتی، تقویت سازوکارهای حقیقت‌یابی و مستندسازی نقض حقوق بشر و افزایش حمایت از جامعه مدنی مستقل ایران پشتیبانی کند.

حضور نمایندگان جنبش دادخواهی و عدالت‌خواهی ایران
در این نشست، شعله پاکروان، مادر ریحانه جباری و از چهره‌های جنبش علیه اعدام؛ ماریا محمودی، همسر یکی از اعدام‌شدگانی که پیکرشان به خانواده تحویل داده نشده است؛ رادا فاتحی، خواهر رامین فاتحی که بنا بر روایت خانواده بر اثر شکنجه جان باخت؛ سعید دهقان، وکیل دادخواه و از انجمن «یک کلمه» و تهیه کننده فیلم مستند دادگاه تاریخ ؛ و بهروز اسدی، فعال حقوق بشر و سخنگوی انجمن «زن، زندگی، آزادی»، حضور داشتند.

حضور این نمایندگان جنبش دادخواهی و عدالت‌خواهی ایران بر اهمیت شنیدن مستقیم صدای خانواده‌های قربانیان، ثبت روایت‌های آنان و مشارکت دادن جامعه مدنی در گفت‌وگوهای حقوق بشری تأکید داشت.

در این نشست، حقیقت‌یابی، پاسخ‌گویی آمران و عاملان نقض حقوق بشر، حمایت از خانواده‌های دادخواه و جلوگیری از تکرار جنایت‌ها از محورهای اساسی مطالبات مطرح‌شده بود.

همچنین تأکید شد که دادخواهی باید فراتر از محکومیت جنایت‌ها دنبال شود و به سازوکارهایی برای دستیابی به حقیقت، تحقق عدالت، جبران آسیب‌ها و تضمین عدم تکرار منجر شود.

حقوق بشر، حقیقت، عدالت و تضمین عدم تکرار
پیام اصلی این گفت‌وگوها روشن بود: حقوق بشر نباید تنها پس از وقوع جنایت مورد توجه قرار گیرد، بلکه باید به ابزاری برای پیشگیری، سیاست‌گذاری مسئولانه و ایجاد صلح پایدار تبدیل شود.

مطالبات مطرح‌شده، از توقف فوری اعدام‌ها و آزادی زندانیان سیاسی تا حمایت از جرم‌انگاری آپارتاید جنسیتی، مشروط کردن گسترش روابط سیاسی و اقتصادی به رعایت حقوق بشر و حمایت از جامعه مدنی ایران در مسیر دموکراسی‌سازی، بر ضرورت عبور از محکومیت‌های دیپلماتیک به اقدامات عملی تأکید داشتند.

دادخواهی نیز در این چارچوب تنها مطالبه رسیدگی به گذشته نیست، بلکه پیگیری حقیقت، عدالت، پاسخ‌گویی و تضمین عدم تکرار جنایت‌ها را در بر می‌گیرد.

از دولت آلمان، اتحادیه اروپا و جامعه جهانی خواسته شد تعهدات حقوق بشری خود را به سیاست‌هایی مشخص، هماهنگ و قابل ارزیابی تبدیل کنند؛ سیاست‌هایی که نتایج آن‌ها با حفاظت از جان انسان‌ها، آزادی زندانیان سیاسی، کاهش نقض حقوق بشر، حمایت از خانواده‌های قربانیان و پیشرفت در مسیر پاسخ‌گویی سنجیده شود.

در نهایت، تأکید شد که صلح پایدار بدون احترام به کرامت انسانی، حقیقت‌یابی، عدالت و مشارکت آزادانه مردم در تعیین آینده خود دشوار خواهد بود.

حقوق بشر، حقیقت، عدالت و تضمین عدم تکرار، چهار اصل بنیادین رویکردی هستند که می‌تواند دادخواهی قربانیان را با پیشگیری از جنایت‌های آینده و حمایت از آینده‌ای آزاد، دموکراتیک و مبتنی بر صلح پایدار پیوند دهد.

بهروز اسدی
فعال حقوق بشر



پنجشنبه ۲۳ مهر ۱۴۰۵ - Thursday 15 October 2026

iran-emrooz.net | Wed, 14.10.2026, 13:18



پنجشنبه ۲۳ مهر ۱۴۰۵ - Thursday 15 October 2026

iran-emrooz.net | Wed, 14.10.2026, 13:17



پنجشنبه ۲۳ مهر ۱۴۰۵ - Thursday 15 October 2026

iran-emrooz.net | Wed, 14.10.2026, 11:55



پشت پرده لغو کنسرت‌های گروه پالت در شهرهای مختلف ایران
پنجشنبه ۲۳ مهر ۱۴۰۵ - Thursday 15 October 2026

iran-emrooz.net | Wed, 14.10.2026, 11:40

پشت پرده لغو کنسرت‌های گروه پالت در شهرهای مختلف ایران

گروه موسیقی پالت با اعلام لغو تور کنسرت‌های خود در شهرهای مختلف ایران، دلیل آن را  جلوگیری مقامات برخی شهر ها از حضور نوازنده زن این گروه روی صحنه اعلام کرد.

به گزارش عصر ایران، گروه موسیقی پالت با انتشار بیانیه‌ای اعلام  کرد که با توجه به جلوگیری از اجرای نوازنده زن این گروه در برخی شهرها، تصمیم گرفته است تمام اجرا‌های تور خود در ایران را لغو کند.

در بخشی از بیانیه این گروه آمده است:

«دوستان عزیز پالت.
تصمیم داشتیم بعد از سال‌ها اجرا‌هایی را در سراسر ایران، شهر به شهر برگزار کنیم، اما از آنجا که در بعضی شهر‌ها به ما گفته شد نوازنده زن اجازه رفتن روی صحنه را ندارد، کل تور پالت را کنسل اعلام می‌کنیم تا شاید وقتی دیگر…
ما، گروه پالت، هفت نفر هستیم و زمانی روی صحنه حاضر می‌شویم که هر هفت نفر مثل هم امکان اجرا داشته باشیم.»

نوازندگی زنان هنوز را برنمی‌تابند

لغو تور کنسرت‌های گروه پالت در شرایطی اعلام شده است که در هفته‌های اخیر، موضوع حضور نوازندگان زن روی صحنه و موانع برگزاری برخی اجرا‌های موسیقی بار دیگر مطرح شده است.

به گزارش ایسنا، کنسرت گروه «لیان» به سرپرستی محسن شریفیان در اهواز، پس از آن لغو شد که به گفته سرپرست گروه، از تهیه‌کننده خواسته شده بود تعهد دهد نوازندگان زن روی صحنه حضور نداشته باشند. شریفیان اعلام کرد که حذف نوازندگان زن را نپذیرفته است.

همچنین کنسرت علیرضا قربانی در شاندیز خراسان رضوی که قرار بود در قالب تور «ایرانم» برگزار شود، با وجود اعلام موافقت دستگاه‌های ذی‌ربط استان، به دلیل آنچه در اطلاعیه اداره‌کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی «برخی ملاحظات زمانی» عنوان شد، به زمان دیگری موکول شد.

لغو این کنسرت‌ها درحال رخ می‌دهد که، سند ملی موسیقی جمهوری اسلامی ایران که در بهمن ۱۴۰۲ به تصویب شورای عالی انقلاب فرهنگی رسید و در اسفندماه همان سال ابلاغ شد، در بخش اقدامات اجرایی بر بازنگری در نظام مجوزدهی، تقویت ضمانت اجرای مجوز‌های موسیقی و جلوگیری از دخالت اشخاص حقیقی و حقوقی در روند صدور مجوز از سوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، به‌ویژه در اجرا‌های صحنه‌ای، تأکید دارد.



مرگ مشکوک پژوهشگر روس؛ آیا پای طاعون ریوی در میان است؟
پنجشنبه ۲۳ مهر ۱۴۰۵ - Thursday 15 October 2026

iran-emrooz.net | Wed, 14.10.2026, 10:18

مرگ مشکوک پژوهشگر روس؛ آیا پای طاعون ریوی در میان است؟

پروفسور دوی سریدهار، رئیس گروه بهداشت عمومی جهانی در دانشگاه ادینبرو و نویسنده کتاب «چگونه زودهنگام نمیریم»

به گزارش فرارو به نقل از روزنامه گاردین، مرگ یک کارمند ۲۸ ساله آزمایشگاهی در روسیه، در پی ابتلا به ذات‌الریه شدید، پرسش‌هایی جدی درباره احتمال مواجهه با طاعون ریوی، ایمنی آزمایشگاه‌ها و شفافیت برنامه‌های پژوهشی روسیه برانگیخته است. اگرچه علت مرگ هنوز تأیید نشده و مقام‌های روسی ابتلا به طاعون را رد کرده‌اند، قرنطینه حدود ۲۰۰ نفر و خودداری مسکو از ارائه اطلاعات کامل به سازمان جهانی بهداشت، بار دیگر نشان داده است که آمادگی در برابر همه‌گیری‌ها تنها به پیشرفت علمی وابسته نیست و همکاری سیاسی و شفافیت نیز نقشی تعیین‌کننده دارند.

مرگ در آزمایشگاه و ابهام درباره علت بیماری

دانشمندان در حوزه آمادگی برای همه‌گیری معمولاً بر چالش‌های فنی تمرکز می‌کنند: شناسایی عوامل بیماری‌زا، تشخیص عفونت‌ها، شناخت پیامدهای بیماری و توسعه واکسن‌ها و درمان‌ها. سازمان جهانی بهداشت نیز با گردهم‌آوردن متخصصان، تهدیدهای نوظهور را شناسایی و اولویت‌بندی می‌کند تا شواهد لازم برای مقابله با آنها فراهم شود.

بااین‌حال، تحولات اخیر نشان داده‌اند که سیاست می‌تواند این تلاش‌ها را با موانع جدی روبه‌رو کند. مرگ یک پژوهشگر در روسیه، به‌خودی‌خود شاید در مقایسه با هزاران نشانه احتمالی بیماری که سازمان جهانی بهداشت هر ماه بررسی می‌کند، رویدادی غیرعادی به نظر نرسد؛ اما نبود شفافیت درباره جزئیات حادثه و نگرانی‌های دیرینه درباره تحقیقات مرتبط با سلاح‌های زیستی، اهمیت آن را افزایش داده است.

این زن ۲۸ ساله پس از ابتلا به ذات‌الریه شدید جان باخت. او در مؤسسه پژوهشی ضدطاعون ایرکوتسک فعالیت می‌کرد؛ مرکزی که در سال ۱۹۳۴ تأسیس شده و درباره طاعون و عوامل بیماری‌زای خطرناکی مانند سیاه‌زخم و وبا تحقیق می‌کند. درباره ارتباط این مؤسسه با تحقیقات سلاح‌های زیستی نیز گمانه‌زنی‌هایی وجود دارد.

طاعون ریوی؛ چرا تأخیر در درمان اهمیت دارد؟

گزارش‌های اولیه رسانه‌های محلی روسیه حاکی از آن بود که این پژوهشگر پس از یک حادثه آزمایشگاهی، احتمالاً شکستن لوله آزمایش، به طاعون ریوی مبتلا شده است. طاعون ریوی ناشی از باکتری «یرسینیا پستیس» است و می‌تواند از طریق تماس تنفسی منتقل شود. این بیماری در صورت درمان‌نشدن تقریباً همواره کشنده است، اما تجویز آنتی‌بیوتیک در ۲۴ ساعت نخست پس از بروز علائم یا حتی پیش از ظهور علائم در صورت شناسایی مواجهه، می‌تواند به درمان موفق منجر شود.

همین مسئله پرسشی اساسی ایجاد کرده است: اگر این پژوهشگر از مواجهه احتمالی با عامل بیماری‌زا اطلاع داشت، چرا درمان به‌موقع دریافت نکرد؟ طاعون ریوی با طاعون خیارکی تفاوت دارد؛ نوع شایع‌تر بیماری که معمولاً از طریق گزش کک منتقل می‌شود.

مقام‌های بهداشتی روسیه ابتلای این زن به طاعون را رد کرده و علت بیماری را ذات‌الریه با منشأ نامشخص اعلام کرده‌اند. بااین‌حال، حدود ۲۰۰ نفر از افرادی که با او در تماس بودند، قرنطینه شدند. مقام‌ها بعداً اعلام کردند عامل بیماری‌زای بسیار خطرناکی شناسایی نشده و دوره پایش پایان یافته است. سازمان جهانی بهداشت از احتمال وجود مورد دومی مرتبط با این حادثه خبر داد، اما روسیه این موضوع را رد کرد. در نتیجه، علت دقیق مرگ همچنان تأیید نشده است.

سه سناریوی احتمالی؛ از حادثه آزمایشگاهی تا مقاومت آنتی‌بیوتیکی

اگر فرض شود که بیماری واقعاً طاعون ریوی بوده است، سه سناریوی احتمالی مطرح می‌شود؛ سناریوهایی که هنوز هیچ‌یک به‌طور قطعی تأیید نشده‌اند.

سناریوی نخست، مواجهه تصادفی پژوهشگر با باکتری هنگام انجام تحقیقات است. ممکن است او از این مواجهه آگاه نشده یا به دلیل ترس، موضوع را به دیگران اطلاع نداده باشد. در چنین شرایطی، با آغاز علائم بیماری، فرصت طلایی درمان از دست رفته است.

سناریوی دوم، ابتلا به سویه‌ای مقاوم در برابر آنتی‌بیوتیک‌هاست. این احتمال با توجه به سابقه برنامه سلاح‌های زیستی اتحاد جماهیر شوروی و نگرانی‌ها درباره مهندسی عوامل بیماری‌زا برای اهداف خصمانه مطرح شده است. برخی دانشگاهیان ارشد نیز درباره چنین احتمالی ابراز نگرانی کرده‌اند، اما شواهد موجود برای تأیید آن کافی نیست.

سناریوی سوم را دن سینگر، مدیر پیشین مقابله با تهدیدهای زیستی در کاخ سفید مطرح کرده است: احتمال دارد پژوهشگر واکسنی قدیمی دریافت کرده باشد که فقط در روسیه در دسترس است و سازمان جهانی بهداشت و بیشتر کشورهای دیگر آن را تأیید نکرده‌اند. این واکسن از نوع زنده تضعیف‌شده است؛ یعنی نسخه ضعیف‌شده باکتری در آن استفاده می‌شود. چنین واکسنی لزوماً ایمنی کامل ایجاد نمی‌کند و در برخی شرایط ممکن است خود موجب بیماری شود.

بااین‌حال، این موارد صرفاً فرضیه‌اند. برای تعیین علت واقعی مرگ، دسترسی به شواهد آزمایشگاهی و بالینی، توالی‌یابی ژنتیکی عامل بیماری‌زا، شناسایی دقیق پاتوژن و اطلاعات مربوط به فعالیت‌های پژوهشی فرد ضروری است. بدون این داده‌ها، گمانه‌زنی جایگزین شواهد علمی خواهد شد.

تجربه این حادثه نشان می‌دهد که پیشرفت در تشخیص بیماری‌ها، توالی‌یابی سریع‌تر ژنوم، تولید واکسن‌های مؤثرتر و دسترسی به درمان‌ها، به‌تنهایی برای تضمین آمادگی جهانی کافی نیست. اگر اطلاعات اولیه درباره یک عامل بیماری‌زا منتشر نشود، حتی پیشرفته‌ترین ابزارهای علمی نیز نمی‌توانند جای خالی شواهد را پر کنند.



ترامپ در آلاسکا: کاسه صبرمان در قبال ایران لبریز شده است
پنجشنبه ۲۳ مهر ۱۴۰۵ - Thursday 15 October 2026

iran-emrooz.net | Wed, 14.10.2026, 9:28

ترامپ در آلاسکا: کاسه صبرمان در قبال ایران لبریز شده است

دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا در جریان یک گردهمایی انتخاباتی در شهر واسیلا در آلاسکا — که بخشی از کارزار او برای انتخابات میان‌دوره‌ای کنگره است — لحنی تند و تقابلی نسبت به ایران در پیش گرفت و تلویحاً گفت که کاسه صبر ایالات متحده در قبال این کشور لبریز شده است.

ترامپ گفت: «صبر کنید تا ببینید با ایران چه می‌کنیم. ما... ما قرار است کار سختی با آن‌ها بکنیم [ضربه سنگینی به آن‌ها بزنیم]. صبر کنید تا ببینید. آن‌ها فقط منتظرند. آن‌ها منتظرند. صبر کنید تا ببینید با ایران چه می‌کنیم؟ چون دیگر کاسه صبرمان لبریز شده است. می‌دانید، دیگر تحمل‌مان تمام شده است. اما، می‌دانید، این مهم نیست. مسئله اصلی این است که آن‌ها قرار نبود سلاح هسته‌ای داشته باشند و نخواهند داشت. این موضوع زیر هزاران تن سنگ دفن شده است.»

روز گذشته ترامپ در پستی در شبکه اجتماعی «تروث سوشال» (Truth Social) اعلام کرد حوثی‌ها به درخواست ایران به عربستان حمله کردند.

او نوشت:

«حوثی‌ها رفتار بسیار بدی دارند. فکر می‌کردم یک سال پیش، وقتی آن‌ها را به‌شدت بمباران کردیم و به درخواست خودشان حملات را متوقف کردیم، درسشان را گرفته باشند.
مدت زیادی ساکت بودند، اما حالا دوباره سر و کله‌شان پیدا شده، احتمالاً به دستور ایران؛ کشوری رو به نابودی که نه نیروی دریایی دارد، نه نیروی هوایی، بدترین اقتصاد جهان را دارد و نرخ تورمش ۳۰۱ درصد است.
حوثی‌ها به شکلی بسیار زننده دوباره وارد عمل شده‌اند، به عربستان سعودی حمله می‌کنند و عمداً می‌کوشند قیمت نفت را بالا ببرند، احتمالاً پیش از انتخابات آمریکا — اصلاً کار قشنگی نیست!
یکی باید برایشان توضیح بدهد که من در انتخابات نامزد نیستم. من قبلاً پیروز شده‌ام، آن هم با یک پیروزی قاطع و کوبنده، اما بعد از انتخابات هم سر کار خواهم بود و هرگز فراموش نخواهم کرد!»



پنجشنبه ۲۳ مهر ۱۴۰۵ - Thursday 15 October 2026

iran-emrooz.net | Wed, 14.10.2026, 8:16



پنجشنبه ۲۳ مهر ۱۴۰۵ - Thursday 15 October 2026

iran-emrooz.net | Wed, 14.10.2026, 8:05



دستور قاضی به کاخ سفید برای بازگرداندن دسترسی رسانه‌ها
پنجشنبه ۲۳ مهر ۱۴۰۵ - Thursday 15 October 2026

iran-emrooz.net | Wed, 14.10.2026, 7:44

دستور قاضی به کاخ سفید برای بازگرداندن دسترسی رسانه‌ها

سارا فیشر / اکسیوس

یک قاضی فدرال روز سه‌شنبه حکم داد که دولت ترامپ باید تا زمان رسیدگی به شکایت سه سازمان خبری (سی‌ان‌ان، ام‌اس‌ان‌بی‌سی و پولیتیکو)، همچنان به آن‌ها اجازه دسترسی به محوطه کاخ سفید را بدهد.

اهمیت موضوع: این حکم پیروزی بزرگی برای این رسانه‌ها محسوب می‌شود، زیرا دسترسی آن‌ها به کاخ سفید را حفظ می‌کند و نشان‌دهنده آن است که قاضی معتقد است ادعاهای حقوقی آن‌ها ممکن است در نهایت به نتیجه برسد.

قاضی تیموتی کلی، که توسط رئیس‌جمهور ترامپ منصوب شده است، در ۲۴ سپتامبر حکم موقتی (قرار منع موقت) به نفع شاکیان صادر کرد که کاخ سفید را ملزم می‌ساخت اعتبارنامه (مجوز ورود) این رسانه‌ها را به مدت ۱۴ روز بازگرداند. هفته گذشته، کلی این مهلت را تا ۱۳ اکتبر تمدید کرد.

این حکم اولیه، دسترسی رسانه‌ها را تا زمان حل‌وفصل نهایی پرونده — که ممکن است هفته‌ها، ماه‌ها یا سال‌ها طول بکشد — حفظ می‌کند.

جزئیات حکم: در حکم صادره از سوی قاضی کلی آمده است: «خواندگان (به‌جز رئیس‌جمهور ترامپ) و عوامل، نمایندگان و تمامی اشخاص یا نهادهایی که با آن‌ها همکاری می‌کنند، نباید تصمیم ۱۸ سپتامبر مبنی بر لغو اعتبارنامه‌های دائمی (hard pass) ورود به کاخ سفید برای کارکنان سی‌ان‌ان، ام‌اس‌ان‌بی‌سی و پولیتیکو را اجرا یا اعمال کنند.»

نکته مهم: حکم قاضی تضمین نمی‌کند که شاکیان به مناطق کلیدی، مانند دفتر بیضی (Oval Office) و هواپیمای اختصاصی رئیس‌جمهور (Air Force One)، دسترسی داشته باشند.

کاخ سفید با وجود حکم موقت برای بازگرداندن اعتبارنامه‌ها، همچنان مانع حضور خبرنگاران سی‌ان‌ان و پولیتیکو در گروه‌های خبری همراه رئیس‌جمهور در هواپیمای اختصاصی (Air Force One) می‌شود.

شکایت دیگری علیه کاخ سفید که توسط خبرگزاری آسوشیتدپرس مطرح شده، می‌تواند به روشن شدن حدود اختیارات رئیس‌جمهور برای منع ورود خبرنگاران به چنین فضاهایی کمک کند. رسیدگی به آن پرونده همچنان در جریان است.

مروری بر ماجرا: این رسانه‌ها از کاخ سفید شکایت کردند و استدلال کردند که این نهاد با مسدود کردن دسترسی آن‌ها — به تلافی گزارش‌هایشان و اعمال تبعیض بر اساس دیدگاه‌هایشان — حقوق آن‌ها را طبق متمم اول قانون اساسی نقض کرده است.

آن‌ها همچنین استدلال کردند که حقوقشان طبق متمم پنجم قانون اساسی نیز نقض شده است، زیرا بدون طی شدن روند قانونی و عادلانه (due process) از ورود آن‌ها جلوگیری شده بود.

صدور قرار منع موقت و حکم اولیه نشان می‌دهد که قاضی معتقد است شاکیان در خصوص ادعاهای مربوط به متمم پنجم، پرونده محکمی دارند. مراحل قانونی بیشتر، از جمله یک محاکمه احتمالی، مشخص خواهد کرد که آیا کاخ سفید حقوق متمم اول قانون اساسی را نقض کرده است یا خیر.

بررسی واقعیت: کارشناسان حقوقی معتقدند که سازمان‌های خبری به دلیل سابقه‌ای که در پرونده شریل علیه نایت در سال ۱۹۷۷ ایجاد شده است، پرونده محکمی دارند که در آن یک دادگاه تجدیدنظر حکم داد که لغو خودسرانه اعتبارنامه‌های مطبوعاتی کاخ سفید بر اساس گزارش یا دیدگاه یک روزنامه‌نگار خلاف قانون اساسی است.

آنها به اظهارات رئیس جمهور ترامپ برای توجیه این ممنوعیت اشاره می‌کنند، از جمله: “آنها عمداً اخبار منفی می‌نویسند. و آنها این کار را می‌کنند زیرا می‌خواهند جمهوری‌خواهان و یک دولت جمهوری‌خواه را تضعیف کنند.”

آنچه باید دید: مجموعه وسیع‌تر مطبوعات کاخ سفید، که شامل رسانه‌هایی است که رئیس جمهور را پوشش می‌دهند و به صورت چرخشی با او سفر می‌کنند، با رسانه‌های ممنوعه اعلام همبستگی کرده‌اند.

کاخ سفید برای پر کردن جای خالی CNN و Politico در مجموعه مطبوعات، با سایر رسانه‌ها تماس گرفت، اما آنها امتناع کردند.

برخی رسانه‌ها اعلام کرده‌اند که قصد دارند همچنان از انتشار یا توزیع تصاویر ثبت‌شده به عنوان بخشی از مجموعه عکس‌های کاخ سفید خودداری کنند، «تا زمانی که دادگاه فرصت رسیدگی به استدلال‌های مربوط به ادعاهای حقوقی مطرح‌شده توسط آن سازمان‌های رسانه‌ای را داشته باشد».



پنجشنبه ۲۳ مهر ۱۴۰۵ - Thursday 15 October 2026

iran-emrooz.net | Wed, 14.10.2026, 7:22



پنجشنبه ۲۳ مهر ۱۴۰۵ - Thursday 15 October 2026

iran-emrooz.net | Wed, 14.10.2026, 7:00



صادرات نفت ایران بر اثر محاصره دریایی آمریکا به صفر رسید
پنجشنبه ۲۳ مهر ۱۴۰۵ - Thursday 15 October 2026

iran-emrooz.net | Tue, 13.10.2026, 22:04

صادرات نفت ایران بر اثر محاصره دریایی آمریکا به صفر رسید

بر اساس گزارش پلتفرم اطلاعات انرژی ورتکسا، محاصره آمریکا باعث شده است صادرات نفت خام ایران در ماه اکتبر به صفر برسد. صادرات نفت ایران از هفته دوم سپتامبر به‌شدت افت کرده بود.

براسا گزارش ورتکسا، صادرات نفت کشورهای حاشیه خلیج فارس، به‌جز ایران، در ماه سپتامبر به بیش از ۸۱ درصد سطح پیش از جنگ بازگشته است. این روند عمدتا به افزایش دوباره صادرات نفت عربستان سعودی مربوط است.

در عوض، داده‌های ورتکسا نشان می‌دهد که صادرات دریایی نفت خام ایران در هفته دوم سپتامبر، در مقایسه با میانگین روزانه ۲۳۰ هزار بشکه‌ای در دو هفته نخست آن ماه، به صفر رسید و تا ۵ اکتبر (۱۳ مهر) نیز در همین سطح باقی مانده است.

هم‌زمان، حجم نفت خام ایران در نفتکش‌های روی آب به ۸۳ میلیون بشکه کاهش یافته است که ۴۳ میلیون بشکه از آن، به دلیل محاصره آمریکا، در غرب تنگه هرمز گرفتار مانده است.

کاری که سال‌ها تحریم نتوانست انجام دهد

کلر جونگمن، مدیر بخش ریسک دریایی و اطلاعات ورتکسا به خبرگزاری رویترز گفت: «محاصره کاری را انجام می‌دهد که سال‌ها تحریم هرگز نتوانستند انجام دهند؛ این محاصره عملا مانع خروج نفت خام ایران از خلیج فارس شده است.»

وی افزود که چین نیز دیگر مانند گذشته به محموله‌های نفتی ایران نیاز فوری ندارد، زیرا نفت خام روسیه این خلا را پر کرده است.

ورتکسا اعلام کرد صادرات گاز نفتی مایع‌شده (ال‌پی‌جی) ایران نیز در مقایسه با ماه قبل ۴۸ درصد کاهش یافته و به پایین‌ترین سطح خود دست‌کم از ماه ژانویه ۲۰۲۳ رسیده است.

با افت صادرات نفت ایران، نفت روسیه اکنون ۸۰ درصد از مجموع صادرات اصطلاحا «پرریسک» ایران، روسیه و ونزوئلا را تشکیل می‌دهد.

مجموع صادرات این سه کشور در سپتامبر به روزانه ۴ میلیون و ۷۳۰ هزار بشکه رسید؛ در حالی که این رقم در سپتامبر سال گذشته ۶ میلیون و ۳۹۰ هزار بشکه در روز بود.

بر اساس گزارش ورتکسا، صادرات نفت روسیه، به‌استثنای نفت خام کنسرسیوم خط لوله خزر و «نفت خام مخلوط صادراتی قزاقستان» موسوم به KEBCO در سپتامبر نسبت به ماه قبل ۶ درصد افزایش یافت و به روزانه ۳ میلیون و ۷۹۰ هزار بشکه رسید.

یورونیوز فارسی



نسرین ستوده برنده جایزه بین‌المللی عدالت تولانی ماسکو شد
پنجشنبه ۲۳ مهر ۱۴۰۵ - Thursday 15 October 2026

iran-emrooz.net | Tue, 13.10.2026, 21:24

نسرین ستوده برنده جایزه بین‌المللی عدالت تولانی ماسکو شد

بنیاد حقوق بشر (HRF) و بنیاد تولانی ماسکو (TMF) روز ۷ اکتبر ۲۰۲۶ اعلام کردند که نسرین ستوده، وکیل برجسته و مدافع حقوق بشر ایرانی، به‌عنوان برنده جایزه بین‌المللی عدالت تولانی ماسکو در سال ۲۰۲۶ انتخاب شده است.

این جایزه به پاس شجاعت و ایستادگی وکلایی اهدا می‌شود که در شرایط سرکوب و فشارهای سیاسی، از حقوق شهروندان، آزادی‌های بنیادین و استقلال دستگاه قضایی دفاع می‌کنند.

نسرین ستوده طی نزدیک به دو دهه فعالیت حقوقی، با دفاع از زندانیان سیاسی، فعالان مدنی، زنان معترض به حجاب اجباری و قربانیان نقض حقوق بشر، به یکی از چهره‌های شناخته‌شده مبارزه مسالمت‌آمیز برای عدالت در ایران تبدیل شده است.

او به دلیل فعالیت‌های حقوق بشری خود بارها بازداشت و زندانی شده و در سال ۲۰۱۹ به احکام سنگین زندان و شلاق محکوم شد.

این جایزه به یاد تولانی ماسکو، وکیل و فعال حقوق بشر اهل اسواتینی، نام‌گذاری شده است؛ مدافع سرسخت دموکراسی و عدالت که در ژانویه ۲۰۲۳ در خانه خود به ضرب گلوله کشته شد.

انتخاب نسرین ستوده برای دریافت این جایزه، نمادی از همبستگی بین‌المللی با وکلای مستقلی است که با وجود تهدید، بازداشت و فشارهای امنیتی، از دفاع از حقوق انسان‌ها دست نمی‌کشند.

بر اساس اعلام بنیاد حقوق بشر، مراسم اهدای این جایزه ۱۵ اکتبر ۲۰۲۶ در شهر لاهه هلند برگزار خواهد شد.

پیام این جایزه روشن است: دفاع از حقوق بشر جرم نیست و هیچ وکیلی نباید به دلیل دفاع از عدالت زندانی یا مجازات شود.


بهروز اسدی
فعال حقوق بشر و سخنگوی انجمن زن زندگی آزادی در آلمان



پنجشنبه ۲۳ مهر ۱۴۰۵ - Thursday 15 October 2026

iran-emrooz.net | Tue, 13.10.2026, 21:06



پنجشنبه ۲۳ مهر ۱۴۰۵ - Thursday 15 October 2026

iran-emrooz.net | Tue, 13.10.2026, 20:26



ترامپ: حوثی‌ها به درخواست ایران به عربستان حمله کردند
پنجشنبه ۲۳ مهر ۱۴۰۵ - Thursday 15 October 2026

iran-emrooz.net | Tue, 13.10.2026, 18:59

ترامپ: حوثی‌ها به درخواست ایران به عربستان حمله کردند

«حوثی‌ها رفتار بسیار بدی دارند. فکر می‌کردم یک سال پیش، وقتی آن‌ها را به‌شدت بمباران کردیم و به درخواست خودشان حملات را متوقف کردیم، درسشان را گرفته باشند.

مدت زیادی ساکت بودند، اما حالا دوباره سر و کله‌شان پیدا شده، احتمالاً به دستور ایران؛ کشوری رو به نابودی که نه نیروی دریایی دارد، نه نیروی هوایی، بدترین اقتصاد جهان را دارد و نرخ تورمش ۳۰۱ درصد است.

حوثی‌ها به شکلی بسیار زننده دوباره وارد عمل شده‌اند، به عربستان سعودی حمله می‌کنند و عمداً می‌کوشند قیمت نفت را بالا ببرند، احتمالاً پیش از انتخابات آمریکا — اصلاً کار قشنگی نیست!

یکی باید برایشان توضیح بدهد که من در انتخابات نامزد نیستم. من قبلاً پیروز شده‌ام، آن هم با یک پیروزی قاطع و کوبنده، اما بعد از انتخابات هم سر کار خواهم بود و هرگز فراموش نخواهم کرد!

رئیس‌جمهور دونالد جی. ترامپ»



ترامپ می‌گوید باور ندارد چین و روسیه «اصلاً» به ایران کمک می‌کنند
پنجشنبه ۲۳ مهر ۱۴۰۵ - Thursday 15 October 2026

iran-emrooz.net | Tue, 13.10.2026, 16:24

ترامپ می‌گوید باور ندارد چین و روسیه «اصلاً» به ایران کمک می‌کنند

کانیشکا سینگ / خبرگزاری رویترز / ۱۳ اکتبر ۲۰۲۶

دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور، اواخر روز دوشنبه اظهار داشت که باور ندارد چین و روسیه «اصلاً» به ایران کمک کنند؛ او افزود که اگر مسکو و پکن به تهران یاری برسانند، «بیش از حد متضرر خواهند شد» (چیزهای زیادی برای از دست دادن دارند).

ترامپ در شبکه اجتماعی «تروث سوشال» (Truth Social) نوشت که اظهارات منتقدان و مخالفانش مبنی بر کمک چین و روسیه به ایران را دیده است.

ترامپ نوشت: «اگر هم کمکی در کار باشد، در سطحی بسیار پایین است، اما من اصلاً چنین باوری ندارم. آن‌ها منافع زیادی برای از دست دادن دارند و ما هم از این موضوع باخبر می‌شدیم؛ آن هم خیلی سریع.»

ترامپ در ماه ژوئیه گفته بود که اطمینان دارد چین و روسیه در جریان جنگ ایران به تهران کمک نخواهند کرد، اما هشدار داده بود که اگر آن‌ها مداخله کنند، «وضعیت برایشان بسیار بد خواهد بود.»

ایالات متحده و ایران از ۲۸ فوریه در وضعیت جنگی به سر می‌برند؛ زمانی که آمریکا و اسرائیل به ایران حمله کردند و تهران نیز در پاسخ، حملاتی را علیه اسرائیل و کشورهای حوزه خلیج فارس که میزبان پایگاه‌های آمریکا هستند، انجام داد. از آن زمان تاکنون، حملات مشترک آمریکا و اسرائیل به ایران و همچنین حملات اسرائیل به لبنان، هزاران کشته و میلیون‌ها آواره بر جای گذاشته است.

ترامپ پیش‌تر شی جین‌پینگ، رئیس‌جمهور چین، و ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه، را در جریان جنگ ایران «بی‌طرف» توصیف کرده بود.

حملات پهپادی ایران به تأسیسات سازمان سیا (CIA) در منطقه خلیج فارس، تحلیلگران اطلاعاتی آمریکا را بر آن داشته است تا بررسی کنند که آیا روسیه اطلاعات مربوط به تعیین اهداف یا فناوری پیشرفته پهپادی در اختیار ایران قرار داده است یا خیر.

وزرای خارجه کشورهای اروپایی در نشستی در ماه مارس با مارکو روبیو، وزیر امور خارجه آمریکا، بر پیگیری این موضوع تأکید کردند. در همان ماه، روزنامه‌های واشنگتن‌پست و وال‌استریت ژورنال گزارش دادند که روسیه اطلاعات تعیین اهداف را در اختیار ایران قرار می‌دهد.

مسکو و پکن روابط نزدیکی با تهران دارند. روسیه اعلام کرده است که جنگ ایران می‌تواند به مسابقه تسلیحات هسته‌ای در خاورمیانه منجر شود. پکن نیز حملات واشنگتن به تهران را به عنوان نقض آشکار حاکمیت ایران محکوم کرده است.

سفیر آمریکا در چین در آن زمان اعلام کرد که ماه گذشته، هنگامی که رهبر چین به واشنگتن سفر کرده بود، ترامپ به شی در مورد حمایت از ایران هشدار داد و اطمینان خاطر گرفت که چین چنین کاری نخواهد کرد.

این هشدار در حالی مطرح شد که گزارش‌هایی مبنی بر تأمین پرتابگرهای موشک پدافند هوایی دوش‌پرتاب توسط چین برای ایران، و همچنین یافتن راه‌هایی از سوی تهران برای دور زدن تحریم‌های فروش نفت با کمک چین، وجود داشت.

در ماه سپتامبر، ترامپ گزارشی را مبنی بر اینکه ایران پیش از حمله ماه ژوئیه به پایگاهی در اردن — که منجر به کشته شدن سه نظامی آمریکایی شد — تصاویر ماهواره‌ای آن پایگاه را از نهادهای چینی دریافت کرده بود، نادیده گرفت.



دولت ترامپ، سفیر آمریکا در یونان را برکنار می‌کند
پنجشنبه ۲۳ مهر ۱۴۰۵ - Thursday 15 October 2026

iran-emrooz.net | Tue, 13.10.2026, 16:15

دولت ترامپ، سفیر آمریکا در یونان را برکنار می‌کند

آلخاندرا خارامیلو، کایلی اتوود و جنیفر هنسلر / سی‌ان‌ان

سخنگوی جدید کاخ سفید روز سه‌شنبه اعلام کرد که این نهاد پس از انتشار گزارش‌های متعدد درباره سوءرفتارهای احتمالی، از کیمبرلی گیلفویل خواسته است تا از سمت خود به عنوان سفیر ایالات متحده در یونان استعفا دهد.

کیتی زکریا در نخستین نشست خبری خود گفت: «ما از سفیر گیلفویل خواسته‌ایم که استعفا دهد.»

زکریا افزود: «او برای تیم ما سرمایه‌ای ارزشمند بوده است و برایش آرزوی موفقیت داریم.»

نمایندگان گیلفویل بلافاصله به درخواست‌ها برای اظهار نظر در این باره در روز سه‌شنبه پاسخ ندادند.

کناره‌گیری او در پی گزارش‌هایی صورت می‌گیرد که حاکی از آن است که وی پیش از تأیید صلاحیتش برای این سمت، در ازای فراهم کردن دسترسی به مقامات دولت درخواست پول کرده، به عنوان سفیر هدایای گران‌قیمتی پذیرفته و یک لابی‌گرِ متعلق به یک شرکت ساختمانی یونانی را به جلسات رسمی وارد کرده است.

وکلای گیلفویل اتهامات مربوط به درخواست پول را رد کرده و گزارش‌های مربوط به سفرهای او را گمراه‌کننده خواندند؛ آن‌ها همچنین تأکید کردند که او مقررات فدرال در زمینه هدایا و الزامات گزارش‌دهی را رعایت کرده است.

کناره‌گیری او به معنای جدا شدن چهره‌ای سرشناس از جنبش «ماگا» (MAGA) و فردی است که پیوندی نزدیک با خانواده ترامپ داشته است. گیلفویل به مدت چهار سال نامزد دونالد ترامپ جونیور، پسر ارشد رئیس‌جمهور، بود. پس از جدایی، او برای تصدی سمت سفیر آمریکا در یونان انتخاب شد و در سپتامبر ۲۰۲۵ این مسئولیت را بر عهده گرفت.

اریک دیترز، از حامیان مالی پیشین ترامپ، گفت که گیلفویل در روزهای پیش از تأیید صلاحیتش در سنا، در پیامی متنی از او خواسته بود تا مبلغ ۱۰۰ هزار دلار برای تسویه بدهی کارت اعتباری «امریکن اکسپرس» به حسابش واریز کند. به گفته دیترز، گیلفویل گفته بود که اگر او این کار را انجام دهد، در دولت ترامپ حامی و همراه وفادار و سرسخت او خواهد بود.

دیترز هفته گذشته به جیک تپر از شبکه سی‌ان‌ان گفت: «شکی نیست که این یک معامله متقابل (داد و ستد) بود.»

دیترز این مبلغ را برای گیلفویل واریز نکرد و گفت که در آن زمان نقدینگی کافی در اختیار نداشته است.

وکلای گیل‌فویل در بیانیه‌ای به سی‌ان‌ان اعلام کردند که دیترز بابت سخنرانی‌ها و خدمات مشاوره‌ای به گیلفویل بدهکار بوده و اظهارات او را نادرست خواندند. وکلای خانم گیل‌فویل نوشتند: «زمانی که خانم گیل‌فویل آماده می‌شد تا زندگی خصوصی را به قصد خدمت عمومی ترک کند، کاری را انجام داد که هر فرد حرفه‌ای انجام می‌دهد: تلاش برای تسویه مطالبات معوق خود. درخواست از یک مشتری برای پرداخت هزینه کاری که پیش‌تر انجام شده، فساد نیست؛ بلکه دقیقاً نقطه مقابل فساد است.»

دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور، روز دوشنبه تأیید کرد که در حال بررسی احتمال برکناری گیل‌فویل است.

ترامپ هنگام خروج از کاخ سفید به خبرنگاران گفت: «ما در حال بررسی این موضوع هستیم؛ بله. ما از وضعیت راضی نیستیم.»

زمانی که وال‌استریت ژورنال برای نخستین بار گزارش‌هایی درباره طرح ادعایی «دریافت پول در ازای نفوذ» (pay-for-play) توسط گیل‌فویل منتشر کرد، مارکو روبیو در سفر به یونان به سر می‌برد. گیل‌فویل در چندین رویداد همراه با روبیو حضور داشت و روبیو در آن زمان از اظهار نظر درباره این گزارش‌ها خودداری کرد.

وال‌استریت ژورنال پیش‌تر گزارش داده بود که او برای انعقاد قراردادهای منطقه‌ای انرژی، یک شرکت انرژی یونانی را تبلیغ و ترویج می‌کرده است.

روبیو در جریان سفر به آتن، گیل‌فویل را «سفیری توانمند در اینجا» توصیف کرد و به پرسش‌ها درباره گزارش‌های مربوط به تخلفات او پاسخ منفی داد.

روبیو پیش از سوار شدن به هواپیما برای ترک یونان و در حالی که گیل‌فویل نظاره‌گر بود، گفت: «شما فکر می‌کنید چون منبعی چیزی به شما گفته و شما آن را گزارش کرده‌اید، آن حرف وحی مُنزل است. این‌طور نیست؛ برای من که چنین نیست. شیوه کار ما این‌گونه نیست.»

این گزارش‌ها موجب طرح پرسش‌ها و درخواست‌هایی برای انجام تحقیقات از سوی دموکرات‌های کنگره شد. گرگوری میکس، عضو ارشد دموکرات در کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان، خواستار حضور گیل‌فویل در این کمیته شد و اظهار داشت: «باید مشخص شود که آیا سفیر گیل‌فویل از هیچ منبع دیگری درخواست وجه کرده است یا خیر.»

پس از اعلام خبر درخواست استعفا از گیل‌فویل در روز سه‌شنبه، دموکرات‌های کمیته روابط خارجی مجلس تأکید کردند که «استعفا، او را از پاسخگویی مبرا نمی‌کند.»

این کمیته در شبکه اجتماعی «ایکس» (توییتر سابق) نوشت: «گیل‌فویل از جایگاه خود به عنوان یکی از مقامات دولت ترامپ برای ثروتمند شدن استفاده کرد، آن هم در شرایطی که خانواده‌های آمریکایی با مشکلات هزینه‌های زندگی دست‌وپنج نرم می‌کنند. کنگره باید با اعمال نظارت، دریابد که این اتفاق چگونه رخ داده و دولت را پاسخگو کند.» به گفته فردی مطلع از این روند، دفتر بازرس کل وزارت امور خارجه در حال تحقیق درباره «گیل‌فویل» در پی اتهامات مربوط به سوءرفتار است.

سخنگوی دفتر بازرس کل اظهار داشت: «طبق رویه موجود، این دفتر درباره مسائل مربوط به تحقیقات، اظهار نظر نمی‌کند و این موارد را تأیید یا تکذیب نمی‌نماید.»

هنوز مشخص نیست که پس از برکناری او، چه سرنوشتی در انتظار این تحقیقات خواهد بود. به گفته فردی آشنا به سازوکار دفاتر بازرس کل، ادامه این روند ممکن است به این بستگی داشته باشد که آیا وزارت دادگستری تحقیقاتی را در خصوص سوءرفتار ادعایی او آغاز می‌کند یا خیر. در غیر این صورت، بازرس کل وزارت امور خارجه ممکن است به کار خود ادامه دهد، اما تکمیل و نهایی شدن یافته‌های آن ممکن است حدود یک سال به طول انجامد.



پنجشنبه ۲۳ مهر ۱۴۰۵ - Thursday 15 October 2026

iran-emrooz.net | Tue, 13.10.2026, 15:40



بارزانی: گروه‌های کرد ایرانی در جریان جنگ «غیرمسئولانه» رفتار کردند
پنجشنبه ۲۳ مهر ۱۴۰۵ - Thursday 15 October 2026

iran-emrooz.net | Tue, 13.10.2026, 15:15

بارزانی: گروه‌های کرد ایرانی در جریان جنگ «غیرمسئولانه» رفتار کردند

روداو / ۱۲ اکتبر ۲۰۲۶

نیچروان بارزانی، رئیس اقلیم کردستان، روز دوشنبه اظهار داشت که گروه‌های مخالف کُرد ایرانی مستقر در اقلیم کردستان، امنیت این منطقه را در جریان درگیری‌های منطقه‌ای اوایل سال جاری [جنگ آمریکا و اسرائیل با ایران] به خطر انداختند. وی ضمن تأکید مجدد بر موضع بی‌طرفانه اربیل، تصریح کرد که هیچ گروه مسلحی نباید تهدیدی برای کشورهای همسایه ایجاد کند.

رئیس اقلیم کردستان در نشستی در حاشیه مجمع سالانه «مؤسسه تحقیقاتی خاورمیانه» (MERI) در اربیل گفت: «متأسفانه گروه‌های مخالف کُرد ایرانی بسیار غیرمسئولانه عمل کردند و اقلیم کردستان را در وضعیتی وخیم و در معرض خطری عظیم قرار دادند.»

ایالات متحده و اسرائیل در اواخر ماه فوریه عملیات نظامی علیه ایران را آغاز کردند که منجر به خصومت‌های منطقه‌ای به مدت تقریباً شش هفته شد. با وجود اطمینان‌بخشی رهبران کُرد مبنی بر بی‌طرفی اقلیم در این مناقشه، ایران و گروه‌های همسو با آن، این منطقه را هدف بیش از ۱۰۰۰ موشک و پهپاد قرار دادند؛ که آخرین مورد آن، حمله پهپادی به یک گروه مخالف کُرد در شرق اربیل بود.

شایان ذکر است که هیچ‌گونه سابقه یا گزارشی مبنی بر انجام حملات توسط گروه‌های مخالف مستقر در اقلیم کردستان علیه ایران یا در داخل خودِ اقلیم وجود ندارد.

در مقابل، بر اساس آمار و رصد شبکه خبری «روداو»، حملات ایران و گروه‌های مسلح عراقی همسو با آن تاکنون منجر به کشته شدن ۳۲ نفر (که دست‌کم دوازده تن از آن‌ها غیرنظامی و غیرمبارز بوده‌اند) و مجروح شدن حدود ۱۵۵ نفر دیگر شده است.

رئیس اقلیم کردستان روز دوشنبه اظهار داشت که «از همان آغاز جنگ» با حزب حاکم «اتحادیه میهنی کردستان» (PUK) در تماس بوده و هر دو طرف تأیید کرده‌اند که اقلیم کردستان «نباید به طرفی در مناقشه‌ای تبدیل شود که جنگ ما نبود.»

وی افزود: «با توجه به مرز مشترک ۶۰۰ کیلومتری با ایران، فعالیت هرگونه گروه مسلح از خاک اقلیم کردستان و تهدید همسایگان ما غیرمنطقی است.» او خاطرنشان کرد که چنین رفتاری ناقض «قوانین بین‌المللی، عرف‌ها و قانون اساسی [عراق]» است.

گروه‌های مخالف کُرد که به دنبال حقوق بیشتر برای جمعیت کُردِ به حاشیه رانده‌شده در ایران هستند، دهه‌هاست که درگیر مناقشه‌ای متناوب با جمهوری اسلامی بوده و در اوایل دهه ۱۹۹۰ به اقلیم کردستان منتقل شدند. پیش‌تر در روز دوشنبه، سخنگوی حزب دموکرات کردستان ایران (حدکا) اعلام کرد که آن‌ها به بغداد و اربیل تضمین داده‌اند که به عنوان «جبهه پشتیبان» در مبارزه علیه ایران عمل نکنند.

خالد عزیزی به شبکه «روداو» گفت: «حزب دموکرات [حدکا] در جریان مبارزات خود، نیازی به اعزام واحدهای پیشمرگه به ​​کردستان ایران برای انجام درگیری مسلحانه یا اقدامات نظامی نمی‌بیند؛ چرا که صدها هزار نفر در داخل کشور مشغول مبارزات مدنی خود هستند.»

بارزانی نیز روز دوشنبه در سخنانی پیرامون چشم‌انداز پیشبرد حقوق کردها در ایران، اظهار داشت که «فرصت آن فرا خواهد رسید»، اما کردها باید مطالبات خود را از طریق مذاکره مسالمت‌آمیز با تهران پیگیری کنند.

در همین حال، ساعاتی پیش از سخنرانی بارزانی، بافل طالبانی، رهبر اتحادیه میهنی کردستان (PUK)، اعلام کرد که گفتگوها با مقامات ایرانی درباره روند صلح میان کردها و تهران آغاز شده است.

او گفت: «این روندی است که ما آغاز کرده و برای آن آمادگی داریم. روندی طولانی خواهد بود، اما به موفقیت می‌انجامد.»



پنجشنبه ۲۳ مهر ۱۴۰۵ - Thursday 15 October 2026

iran-emrooz.net | Tue, 13.10.2026, 14:33



پنجشنبه ۲۳ مهر ۱۴۰۵ - Thursday 15 October 2026

iran-emrooz.net | Tue, 13.10.2026, 14:14



پنجشنبه ۲۳ مهر ۱۴۰۵ - Thursday 15 October 2026

iran-emrooz.net | Tue, 13.10.2026, 14:00



تایید حکم اعدام امیرحسن اکبری‌منفرد، زندانی سیاسی
پنجشنبه ۲۳ مهر ۱۴۰۵ - Thursday 15 October 2026

iran-emrooz.net | Tue, 13.10.2026, 13:42

تایید حکم اعدام امیرحسن اکبری‌منفرد، زندانی سیاسی

حکم اعدام امیرحسن اکبری‌منفرد، زندانی سیاسی محبوس در زندان اوین، از سوی شعبه ۴۱ دیوان عالی کشور تایید شده است. به گزارش هرانا این حکم روز ۱۹ مهر ۱۴۰۵ در زندان به او ابلاغ شده است.

اکبری‌منفرد مردادماه امسال از سوی شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب تهران به ریاست ابوالقاسم صلواتی به اعدام محکوم شده بود. اتهام مطرح‌شده علیه او «بغی از طریق عضویت در سازمان مجاهدین خلق ایران» عنوان شده است.

او زمستان ۱۴۰۳ به همراه پدر، برادر و خواهرش توسط ماموران اداره اطلاعات در کرج بازداشت شد. این بازداشت‌ها به‌صورت خانوادگی انجام شد و هر چهار نفر برای مدتی در بازداشت بودند.

پس از مدتی، محمد اکبری‌منفرد، امیرحسین اکبری‌منفرد و زینب اکبری‌منفرد با تودیع وثیقه آزاد شدند. امیرحسن اما در بازداشت باقی ماند و پرونده او در ادامه به صدور حکم اعدام منتهی شد.

دادبان تاکید می‌کند، اگرچه جزییات کامل پرونده و مستندات مورد استناد دادگاه به روشن نیست، اما سابقه عملکرد قوه قضاییه جمهوری اسلامی نشان می‌دهد که انتساب اتهام «بغی» در قریب به اتفاق همه پرونده‌های سیاسی به ابزاری برای صدور و اعمال مجازات اعدام تبدیل شده است. این در حالی است که تعریف قانونی «بغی» در قوانین داخلی ایران، شرایط و ارکان مشخصی دارد و صرف انتساب اتهام یا ادعای عضویت، به تنهایی با این تعریف انطباق ندارد.

صدور حکم اعدام بر پایه اتهامی که همواره محل مناقشه حقوقی بوده، آن هم در پرونده‌های سیاسی، با اصول دادرسی عادلانه، اصل تفسیر مضیق قوانین کیفری و حق بنیادین حیات در تعارض است. استفاده از مجازات اعدام در چنین پرونده‌هایی نه تنها با استانداردهای بین‌المللی حقوق بشر ناسازگار است، بلکه با الزامات و محدودیت‌های پیش‌بینی‌شده در قوانین داخلی درباره جرم بغی نیز همخوانی ندارد و از این رو، وجاهت حقوقی این حکم با تردیدهای جدی مواجه است.

دادبان



درگیری نیروهای نظامی و افراد مسلح در منطقه چاه‌احمد تفتان
پنجشنبه ۲۳ مهر ۱۴۰۵ - Thursday 15 October 2026

iran-emrooz.net | Tue, 13.10.2026, 13:19

درگیری نیروهای نظامی و افراد مسلح در منطقه چاه‌احمد تفتان

درگیری سنگین میان نیروهای نظامی سپاه و افراد مسلح در کوه‌های منطقه چاه‌احمد واقع در شهرستان تفتان که از صبح امروز  سه‌شنبه ۲۱ مهرماه ۱۴۰۵ آغاز شده، با گذشت چند ساعت همچنان درگیری ادامه دارد.

به گزارش منابع حال‌وش، «این درگیری که در آن از سلاح‌های سبک، نیمه‌سنگین و سنگین استفاده می‌شود، از ساعت ۶ صبح امروز در ارتفاعات سیاه “لوپ” واقع در منطقه چاه‌احمد و “ارزن‌تاک” شهرستان تفتان میان نیروهای سپاه پاسداران و افراد مسلح آغاز شده و کماکان جریان دارد.»

منابع افزودند؛ «در شروع درگیری حدود ۱۸ موتور سیکلت و چهار دستگاه ماشین حامل نیروی نظامی سپاه حضور داشتند و پس از شدت درگیری حدود ۴۰ دستگاه خودروی حامل نیروهای کمکی جدید به محل درگیری اعزام شده‌اند.»

شاهدان عینی تأکید می‌کنند افراد مسلح که از قبل در منطقه کمین کرده و آماده رسیدن این شبه نظامیان بودند، در همان ساعات اولیه آغاز درگیری این گروه موتورسوار را هدف تیراندازی سنگین قرار دادند که در پی آن بیش از ۲۰ تن از نیروهای شبه‌نظامی فاطمیون کشته و مجروح شدند.

به گفته منابع محلی، اجساد و مجروحان متعدد این نیروها متعاقباً با خودروهای نظامی از محل درگیری تخلیه شده‌اند.

در ادامه این تنش‌ها، نیروهای کمکی نظامی با حدود بیش ۴۰ دستگاه خودرو به همراه پهپادهای رزمی و شناسایی به منطقه اعزام شدند. اهالی منطقه صدای پهپادهای رزمی را در آسمان چاه‌احمد تأیید کرده‌اند.

هم‌زمان با خروج تعدادی از افراد مسلح از محدوده درگیری، نیروهای نظامی کمکی اقدام به شلیک بی‌هدف خمپاره و سلاح‌های سنگین به سمت ارتفاعات کردند.

این تلفات سنگین نیروهای نیابتی فاطمیون در حالی رخ داده که رسانه‌های حکومتی از اشاره به نام و هویت شبه نظامیان فاطمیون خودداری کرده و تنها مدعی کشته شدن سه فرد مسلح شده‌اند.



تشدید فضای امنیتی در مدارس با نصب دوربین‌های مدار‌‌بسته در کلاس‌ها
پنجشنبه ۲۳ مهر ۱۴۰۵ - Thursday 15 October 2026

iran-emrooz.net | Tue, 13.10.2026, 12:43

تشدید فضای امنیتی در مدارس با نصب دوربین‌های مدار‌‌بسته در کلاس‌ها

ایران‌اینترنشنال

با گذشت نزدیک به یک ماه از آغاز سال تحصیلی، پیام‌های رسیده به ایران‌اینترنشنال حاکی از آن است که مسئولان برخی مدارس برای کنترل دانش‌آموزان و معلمان، دوربین‌های مداربسته در کلاس‌های درس نصب کرده‌اند.

برخی دانش‌آموزان از ضبط صدا و شنود در کلاس‌های درس خبر داده‌اند. هم‌زمان، پیام‌های دیگری از تفتیش کیف و وسایل شخصی، بازرسی بدنی، کنترل پوشش و گزارش دادن صحبت‌های دانش‌آموزان حکایت دارند.

چشم سوم در کلاس درس

روایت‌های رسیده از شهرهای مختلف ایران نشان می‌دهند در برخی مدارس، کنترل دانش‌آموزان ابعاد گسترده‌تری پیدا کرده است.

مخاطبی از مدرسه شاملو در تهران نوشت: «درون کلاس‌های درسی دوربین مداربسته نصب کرده‌اند. کلاس درس حریم معلم و دانش‌آموز است. چرا باید دوربین داشته باشد؟ غیر از این است که می‌خواهند صحبت‌های بین معلم و بچه‌ها را شنود کنند؟»

یک محصل هم از جو امنیتی شدید در مدارس منطقه هشت (نارمک و تهرانپارس) خبر داد و گفت: «علنا دانش‌آموزها را تهدید می‌کنند که در کلاس‌ها دوربین مداربسته کار گذاشته‌ایم.»

محصلی از مدرسه ثنا در قزوین طی پیامی به ایران‌اینترنشنال نوشت نه تنها در حیاط مدرسه، بلکه در هر کلاس دوربین‌های مداربسته با شنود کار گذاشته‌اند و رفت‌وآمد دانش‌آموزان را رصد می‌کنند.

برخی دانش‌آموزان ساکن تربت‌جام هم ضمن تایید خبر نصب دوربین‌های مداربسته در کلاس‌ها، اعلام کردند حتی صدایشان هم شنود می‌شود و شاگردان هیچ حریمی ندارند.

به گفته او، به همین منظور در دفتر مدیریت این مدرسه نیز یک تلویزیون ۷۰ اینچی قرار دارد.

دانش‌آموزی از رباط‌کریم هم گفت مدرسه‌شان تا ساختمان اطلاعات این شهر فاصله بسیار کمی دارد و دوربین‌های نظارتی آن به سمت کلاس‌های درسی‌شان تنظیم شده است.

دانش‌آموزی از هشتگرد با اشاره به تشدید فضای کنترل مدارس گفت: «اینجا شرایط بسیار وحشتناک است، به نحوی که مدیران مدارس دانش‌آموزان را به ماموران امنیتی لو می‌دهند.»

مخاطب دیگری از بروجرد، ضمن اشاره به جو امنیتی در مدارس این شهر گفت در هر کلاس دو دوربین مداربسته کار گذاشتند.

نصب دو دوربین در شرایطی است که به گفته او، مدرسه‌شان سیستم گرمایش و سرمایش مناسبی ندارد.

دانش‌آموزان همچنین از نصب دوربین در مدرسه «شهید کریمی» در رشت خبر داده‌اند.

ایران‌اینترنشنال چهارم مهر گزارش داد در جلسه‌ای برای معلمان مدرسه‌ای در استان بوشهر، از آموزگاران خواسته شده هرگونه سخن سیاسی یا انتقادی کودکان را زیر نظر بگیرند و به مسئولان گزارش کنند.

طبق اطلاعات رسیده، به معلمان هشدار داده شده در صورت گزارش نکردن چنین مواردی، ممکن است خود آنان با خطر بازداشت روبه‌رو شوند.

از نظارت بر حرف‌ها تا تفتیش وسایل

دامنه نظارت در برخی مدارس تنها به آنچه دانش‌آموزان در کلاس می‌گویند و انجام می‌دهند، محدود نیست و به گفته آن‌ها، کیف، تلفن همراه و وسایل شخصی‌شان هم مورد تفتیش قرار گرفته است.

ایران‌اینترنشنال پیش‌تر گزارش داده بود معاون مدرسه‌ای یک دانش‌آموز ۱۵ ساله را وادار کرده رمز تلفن همراهش را وارد کند و گالری تصاویرش را مقابل او باز کند.

یک دانش‌آموز که در مدرسه «حمید نظری» واقع در شهرک ابریشم کرج تحصیل می‌کند، نوشت: «مدیر و ناظم مدرسه با کمک بسیجیان در زنگ تفریح بدون حضور دانش‌آموزان، کیف و کتاب و لوازم دانش‌آموزان را جست‌وجو کردند.»

معلمی از ایرانشهر هم گفت: «در همه کلاس‌ها دست‌کم یک دانش‌آموز را مخبر گذاشته‌اند.»

بنا به گفته او، مدیر مدرسه کوچک‌ترین جزییات هر کلاس را می‌داند و بابت آن تذکر می‌دهد، اما کاری به کمبود کلاس و برگزاری برخی کلاس‌ها در سالن ندارد.

یک دانش‌آموز دیگر هم گفت که نیروهای سپاه پاسداران و آموزش‌وپرورش با حضور در مدرسه و با استفاده از دستگاه ردیاب، از لباس تا کیف‌هایشان را برای پیدا کردن گوشی جست‌وجو کرده‌اند.

بنا به گفته این محصل، آن‌ها پس از پیدا کردن تلفن‌های همراه، رمزها را هم پرسیده‌اند.

کنترل بدن و پوشش

پیام‌های تازه از سوی دانش‌آموزان نشان می‌دهد در برخی مدارس، تفتیش دانش‌آموزان با دست‌درازی به اندام‌‌های خصوصی و تهدید بر سر حجاب اجباری و ظاهر همراه است.

دانش‌آموزی از فردیس نوشت: «در هنرستان فضلی، کادر مدرسه برای گشتن دانش‌آموزها کاملا به اندام خصوصی دانش‌آموز دست می‌زنند و هنگامی‌ که مخالفت می‌کنیم، برخورد بسیار بدتری با ما می‌شود.»

او همچنین اطلاع داد که خانواده‌ها در حال پیگیری این مساله از آموزش‌وپرورش هستند.

مخاطبی ساکن اهواز هم خبر داد با آغاز سال تحصیلی، نیروهای امنیتی مستقر در مقابل مدارس، ضمن تهدید دانش‌آموزان برای حفظ حجاب اجباری، مقنعه‌هایشان را با زور به سرشان می‌کشند.



ترکیه به زودی توافقنامه مکه را به پارلمان ارسال می‌کند
پنجشنبه ۲۳ مهر ۱۴۰۵ - Thursday 15 October 2026

iran-emrooz.net | Tue, 13.10.2026, 12:26

ترکیه به زودی توافقنامه مکه را به پارلمان ارسال می‌کند

رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهور ترکیه، اعلام کرد که آنکارا طی روزهای آینده توافق‌نامه دفاع متقابل با عربستان سعودی و پاکستان (موسوم به توافق‌نامه مکه) را برای تکمیل مراحل تصویب داخلی، به پارلمان ارائه خواهد کرد.

اردوغان حملات جنبش حوثی‌های یمن به عربستان سعودی را محکوم کرد و اظهار داشت که ترکیه در برابر آنچه حملات غیرقانونی و غیرانسانی خواند، در کنار عربستان و مردم این کشور ایستاده است.

وی افزود که کشورش در راستای آماده‌سازی برای تکمیل مراحل قانونی و اساسیِ تصویب، به روند ارجاع این توافق‌نامه دفاع متقابل به پارلمان در روزهای آتی ادامه خواهد داد.

اردوغان تأکید کرد که ترکیه به رویدادها از منظر فرقه‌ای یا قومی نمی‌نگرد، بلکه به دنبال برقراری صلح و ثبات در سراسر منطقه است. او گفت که ترکیه از صلح دفاع کرده و برای تحکیم آن تلاش خواهد کرد تا بدین‌وسیله به ثبات منطقه و مقابله با چالش‌های پیش‌روی آن کمک کند.

حملات حوثی‌ها و حمایت از عربستان

اردوغان حملات حوثی‌ها به فرودگاه بین‌المللی ملک خالد در ریاض، پایتخت عربستان، را محکوم کرد و به بازماندگان قربانیان تسلیت گفت. وی برای برادران جان‌باخته - از جمله کسانی که در حال انجام مناسک عمره بودند - طلب رحمت الهی کرد و برای مجروحان آرزوی بهبودی سریع نمود.

شهباز شریف، نخست‌وزیر پاکستان، نیز پس از حملات حوثی‌ها به فرودگاه‌های ریاض و أبها که منجر به کشته شدن ۱۲ نفر و مجروح شدن ۳۰۹ تن دیگر شد، متعهد گردید که «به هر طریق ممکن» از عربستان سعودی حمایت کند.

شریف حملات به فرودگاه بین‌المللی ملک خالد در ریاض و فرودگاه بین‌المللی أبها را «شنیع» خواند و به اعضای کابینه گفت: «ما توافق‌نامه‌ای دوجانبه و همچنین توافق‌نامه‌ای سه‌جانبه در خصوص دفاع [از عربستان سعودی] داریم.»

او با بیان اینکه حفاظت از شهرهای مقدس مکه و مدینه مسئولیتی مشترک است، تأکید کرد که هم توافق‌نامه‌های پاکستان و هم پیوندهای برادری، این کشور را به حمایت از عربستان ملزم می‌سازند.



سانسور قطعه «امید» همایون شجریان در کنسرت شیراز
پنجشنبه ۲۳ مهر ۱۴۰۵ - Thursday 15 October 2026

iran-emrooz.net | Tue, 13.10.2026, 11:23

سانسور قطعه «امید» همایون شجریان در کنسرت شیراز

قطعه «امید» با شعر مهدی فرشاد که همایون شجریان در نخستین شب کنسرت «هرجا که تویی» در شیراز اجرا کرد، از بروشور آنلاین این کنسرت حذف شده است.

به گزارش کورن موزیک، همایون شجریان پیش از اجرای این آواز، آن را «ادای احترامی به همه جان‌های عزیزی که بی‌گناه از دست رفته‌اند» توصیف کرد. در بخشی از شعر این قطعه آمده است: «شاخ لرزانی که در سرمای دی شوق گل از تن به سر پرورده است، ریشه صدها بهاران می‌شود.»



نظرسنجی در اسرائیل؛ بلوک مخالف نتانیاهو با ۶۷ کرسی پیشتاز است
پنجشنبه ۲۳ مهر ۱۴۰۵ - Thursday 15 October 2026

iran-emrooz.net | Tue, 13.10.2026, 10:52

نظرسنجی در اسرائیل؛ بلوک مخالف نتانیاهو با ۶۷ کرسی پیشتاز است

بر اساس نظرسنجی منتشرشده در شبکه ۱۲ تلویزیون اسرائیل، احزاب مخالف بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل در مجموع ۶۷ کرسی را به خود اختصاص می‌دهند؛ از این میان، ۵۴ کرسی سهم احزاب صهیونیستی و ۱۳ کرسی سهم احزاب فلسطینیان شهروند اسرائیل است. در مقابل، ائتلاف حاکم به رهبری نتانیاهو ۴۹ کرسی به دست می‌آورد و جریان موسوم به «اردوگاه سوم» نیز چهار کرسی کسب می‌کند.

این نظرسنجی ۱۲ اکتبر با مشارکت ۵۰۹ نفر از افراد ۱۸ سال به بالا انجام شده و حداکثر حاشیه خطای آن ۴.۴ درصد اعلام شده است.

در توزیع کرسی‌ها میان احزاب، حزب «یاشار» به رهبری گادی آیزنکوت با ۲۳ کرسی در صدر قرار دارد. حزب لیکود به رهبری نتانیاهو نیز با یک کرسی کمتر از نظرسنجی قبلی، ۲۰ کرسی به دست می‌آورد.

حزب «با هم» به رهبری نفتالی بنت، نخست‌وزیر پیشین اسرائیل، با ۱۳ کرسی جایگاه خود را حفظ کرده است. احزاب «دموکرات‌ها» به رهبری یائیر گولان و «اسرائیل خانه ما» به رهبری آویگدور لیبرمان نیز هر کدام ۹ کرسی به دست می‌آورند.

در میان احزاب فلسطینیان شهروند اسرائیل، فهرست «لیست مشترک» به رهبری یوسف جبارین هشت کرسی کسب می‌کند. حزب حریدی «شاس» به رهبری آریه درعی و حزب راست افراطی «قدرت یهودی» به رهبری ایتامار بن‌گویر نیز هر کدام هشت کرسی به دست می‌آورند.

حزب «یهودیت متحد توراتی» به رهبری یاکوف آشر هفت کرسی و ائتلاف «صهیونیسم مذهبی و هویت» به رهبری بتسالل اسموتریچ و موشه فیگلین شش کرسی کسب می‌کنند. فهرست «متحد عربی» (رعم) به رهبری منصور عباس نیز پنج کرسی به دست می‌آورد. به این ترتیب، مجموع کرسی‌های فهرست‌های فلسطینی شهروند اسرائیل به ۱۳ کرسی می‌رسد.

فهرست «نیروهای ذخیره – اقتصاددان» به رهبری یوآز هندل و یارون زلیخا نیز چهار کرسی کسب می‌کند.

در پاسخ به پرسش «چه کسی برای تصدی مقام نخست‌وزیری مناسب‌تر است؟»، آیزنکوت با ۴۵ درصد در برابر ۳۵ درصد نتانیاهو قرار گرفت.  فاصله این دو در مقایسه با نظرسنجی قبلی از سه به ۱۰ واحد درصد افزایش یافته است.

نفتالی بنت نیز با ۳۷ درصد در برابر ۳۶ درصد، برتری یک واحد درصدی در برابر نتانیاهو دارد.

در رقابت با آویگدور لیبرمان، نتانیاهو با ۳۵ درصد در برابر ۲۷ درصد پیشتاز است؛ با این حال، فاصله دو نامزد از ۱۷ واحد درصد در نظرسنجی قبلی به هشت واحد درصد کاهش یافته است.

شبکه ۱۲ میزان رأی‌دهندگان مردد را هشت درصد گزارش کرده است.

نتانیاهو از دسامبر ۲۰۲۲ ریاست دولتی را بر عهده دارد که از آن به‌عنوان راست‌گراترین دولت تاریخ اسرائیل یاد می‌شود. تشکیل دولت در اسرائیل به حمایت دست‌کم ۶۱ نماینده از مجموع ۱۲۰ کرسی کنست نیاز دارد.

تی‌آرتی فارسی



پنجشنبه ۲۳ مهر ۱۴۰۵ - Thursday 15 October 2026

iran-emrooz.net | Tue, 13.10.2026, 10:00



پنجشنبه ۲۳ مهر ۱۴۰۵ - Thursday 15 October 2026

iran-emrooz.net | Tue, 13.10.2026, 9:46



پنجشنبه ۲۳ مهر ۱۴۰۵ - Thursday 15 October 2026

iran-emrooz.net | Tue, 13.10.2026, 9:38



ترامپ: شاید در برخورد با رهبران ایران زیاده‌روی کردیم
پنجشنبه ۲۳ مهر ۱۴۰۵ - Thursday 15 October 2026

iran-emrooz.net | Tue, 13.10.2026, 9:18

ترامپ: شاید در برخورد با رهبران ایران زیاده‌روی کردیم

دونالد ترامپ، رییس‌جمهوری آمریکا، گفت جمهوری اسلامی اکنون حتی رهبر و مقام‌های ارشد ندارد و واشینگتن برای مشخص کردن طرف مذاکره در ایران با مشکل روبه‌رو شده است.

ترامپ گفت: «مشکل همین است. شاید در برخورد با رهبرانشان زیاده‌روی کردیم، چون دیگر اصلا نمی‌دانیم با چه کسی طرف هستیم.»

او همچنین گفت: «هیچ‌کس نمی‌خواهد رییس‌جمهوری ایران شود. آنها نام افراد را یکی‌یکی می‌خوانند و می‌پرسند چه کسی می‌خواهد رییس‌جمهوری شود؟ هیچ‌کس نمی‌خواهد. من نمی‌خواهم.»

ترامپ با اشاره به دشواری یافتن طرف مذاکره افزود: «راستش را بخواهید، برای اینکه بفهمیم اصلا باید با چه کسی مذاکره کنیم، با مشکل بزرگی روبه‌رو شده‌ایم.»

رییس‌جمهوری آمریکا در ادامه گفت: «فکر می‌کنم زیاده‌روی کردیم. می‌توانستیم در سطح اول متوقف شویم. رفتن به سطح دوم و سطح دو و نیم احتمالا زیاده‌روی بود.»



پنجشنبه ۲۳ مهر ۱۴۰۵ - Thursday 15 October 2026

iran-emrooz.net | Tue, 13.10.2026, 7:56



پنجشنبه ۲۳ مهر ۱۴۰۵ - Thursday 15 October 2026

iran-emrooz.net | Mon, 12.10.2026, 21:17



پنجشنبه ۲۳ مهر ۱۴۰۵ - Thursday 15 October 2026

iran-emrooz.net | Mon, 12.10.2026, 20:28



پنجشنبه ۲۳ مهر ۱۴۰۵ - Thursday 15 October 2026

iran-emrooz.net | Mon, 12.10.2026, 19:06



پنجشنبه ۲۳ مهر ۱۴۰۵ - Thursday 15 October 2026

iran-emrooz.net | Mon, 12.10.2026, 18:58



دختران ایران و افغانستان؛ قربانیان تبعیض، اما حاملان امید و آینده
پنجشنبه ۲۳ مهر ۱۴۰۵ - Thursday 15 October 2026

دختران دانشجو در کابل پیش از بازگشت طالبان

iran-emrooz.net | Mon, 12.10.2026, 17:38

دختران ایران و افغانستان؛ قربانیان تبعیض، اما حاملان امید و آینده

به مناسبت روز جهانی دختر، ۱۱ اکتبر ۲۰۲۶

روز جهانی دختر تنها روزی برای تبریک گفتن، اهدای گل و بیان سخنان زیبا نیست؛ بلکه روزی برای اندیشیدن به سرنوشت میلیون‌ها دختری است که هنوز برای دستیابی به ابتدایی‌ترین حقوق انسانی خود مبارزه می‌کنند. دخترانی که آرزوی رفتن به مکتب، انتخاب آزادانه پوشش، زندگی بدون ترس و ساختن آینده‌ای مستقل را در دل دارند، اما با موانع قانونی، اجتماعی و سیاسی روبه‌رو هستند.

در میان کشورهای جهان، وضعیت دختران ایران و افغانستان از جنبه‌های مهمی نیازمند توجه ویژه جامعه جهانی است. اگرچه شرایط این دو کشور یکسان نیست، اما تبعیض جنسیتی، محدودیت آزادی‌های فردی، خشونت و نابرابری فرصت‌ها، زندگی بسیاری از دختران را تحت تأثیر قرار داده است.

افغانستان؛ سرزمینی که درهای آموزش به روی دختران بسته مانده است

پس از بازگشت طالبان به قدرت در سال ۲۰۲۱، دختران افغانستان با یکی از شدیدترین محدودیت‌های آموزشی جهان مواجه شدند. محرومیت دختران از آموزش بالاتر از صنف ششم و ممنوعیت تحصیلات دانشگاهی زنان، میلیون‌ها دختر را از حق بنیادین آموزش محروم کرده است.

برای بسیاری از دختران افغانستان، صبح دیگر با صدای زنگ مکتب آغاز نمی‌شود. کتاب‌ها در خانه مانده‌اند و رؤیاهای پزشک شدن، آموزگار شدن، مهندس شدن و مشارکت در ساختن آینده کشور با موانعی جدی روبه‌رو شده‌اند.

اما مسئله تنها بسته شدن دروازه‌های مکتب نیست. محدودیت‌های گسترده بر اشتغال، رفت‌وآمد، حضور اجتماعی و آزادی‌های زنان، آینده اقتصادی و اجتماعی نسل جوان افغانستان را نیز تهدید می‌کند.

محرومیت دختران از آموزش، محروم کردن یک جامعه از دانش، تخصص، استقلال اقتصادی و ظرفیت انسانی آن است.

ایران؛ دخترانی که برای آزادی و برابری تلاش می‌کنند

در ایران، دختران برخلاف افغانستان به آموزش عمومی و دانشگاهی دسترسی دارند و زنان ایرانی در عرصه‌های علمی، فرهنگی، هنری و اجتماعی دستاوردهای مهمی داشته‌اند.

بااین‌حال، وجود قوانین تبعیض‌آمیز و محدودیت‌هایی در زمینه آزادی پوشش، حقوق خانوادگی و استقلال فردی، همچنان از نگرانی‌های جدی حقوق‌بشری است.

جنبش «زن، زندگی، آزادی» که پس از جان‌باختن ژینا (مهسا) امینی در سال ۲۰۲۲ گسترش یافت، بازتاب خواسته‌های بخشی گسترده از جامعه ایران برای کرامت انسانی، آزادی انتخاب و حقوق برابر بود.

دختران ایران خواهان آن هستند که بدون ترس از مجازات، تحقیر یا تبعیض، درباره پوشش، تحصیل، شغل و آینده خود تصمیم بگیرند.

آزادی پوشش به معنای مخالفت با باورهای دینی نیست؛ بلکه به معنای احترام به حق انتخاب هر انسان، فارغ از اعتقادات اوست.

ازدواج زودهنگام؛ کودکی‌هایی که ناتمام می‌مانند

یکی دیگر از مشکلات دختران در ایران و افغانستان، ازدواج در سنین پایین است.

فقر، فشارهای خانوادگی، برخی سنت‌های اجتماعی و ضعف حمایت‌های قانونی می‌توانند دختران را در معرض ازدواج زودهنگام قرار دهند.

دختری که هنوز باید در مکتب باشد، بازی کند، بیاموزد و شخصیت مستقل خود را شکل دهد، نباید مجبور شود مسئولیت‌های سنگین زندگی بزرگ‌سالی را بر عهده بگیرد.

ازدواج کودکان می‌تواند سلامت جسمی و روانی، ادامه تحصیل و فرصت‌های آینده دختران را به خطر بیندازد.

دختران محروم؛ قربانیان خاموش نابرابری

در هر دو کشور، دخترانی که در مناطق روستایی، خانواده‌های فقیر یا جوامع آسیب‌پذیر زندگی می‌کنند، ممکن است با محرومیت‌های بیشتری روبه‌رو شوند.

کمبود امکانات آموزشی، مشکلات اقتصادی، تبعیض اجتماعی و دسترسی محدود به خدمات حمایتی، شرایط زندگی آنان را دشوارتر می‌کند.

باید به یاد داشت که حقوق دختران تنها به حق حضور در مکتب و دانشگاه محدود نمی‌شود؛ حق امنیت، سلامت، مشارکت اجتماعی، انتخاب آزادانه و برخورداری از فرصت‌های برابر نیز از حقوق اساسی آنان است.

دختران تنها قربانی نیستند؛ آنان صدای تغییرند

با وجود همه محدودیت‌ها، دختران ایران و افغانستان بارها نشان داده‌اند که از تلاش برای دستیابی به حقوق خود دست نمی‌کشند.

دختران افغانستان با وجود محرومیت از آموزش رسمی، همچنان برای یادگیری، آگاهی و حفظ امید تلاش می‌کنند.

دختران ایران نیز در عرصه‌های علمی، فرهنگی و مدنی، خواسته‌های خود را برای آزادی و برابری بیان کرده‌اند.

این تلاش‌ها نشان می‌دهد که دختران تنها افرادی آسیب‌دیده نیستند؛ آنان انسان‌هایی توانمند، آگاه و دارای حق مشارکت در تعیین سرنوشت خود هستند.

اما مسئولیت تأمین حقوق اولیه نباید بر دوش دخترانی گذاشته شود که برای مطالبه آن‌ها با خطر روبه‌رو می‌شوند.

مسئولیت جامعه جهانی؛ فراتر از پیام‌های همدردی

جامعه جهانی، سازمان ملل متحد، نهادهای حقوق‌بشری و دولت‌ها باید حمایت از حقوق دختران را به اقدامات عملی تبدیل کنند.

بازگشایی مکاتب و دانشگاه‌ها به روی دختران افغانستان، رفع قوانین تبعیض‌آمیز علیه زنان و دختران در ایران، حمایت از قربانیان خشونت، مقابله با ازدواج کودکان و تضمین فرصت‌های برابر، از ضرورت‌های اساسی است.

هیچ جامعه‌ای نمی‌تواند مدعی عدالت و پیشرفت باشد، درحالی‌که بخشی از جمعیت آن به دلیل جنسیت از حقوق و فرصت‌های برابر محروم باشد.

سخن پایانی؛ دختر بودن نباید به معنای محرومیت باشد

امروز، در روز جهانی دختر، باید صدای دخترانی باشیم که صدایشان کمتر شنیده می‌شود؛ دختر افغانستانی که پشت دروازه بسته مکتب مانده است و دختر ایرانی که برای آزادی انتخاب و کرامت انسانی تلاش می‌کند.

رنج‌ها و شرایط آنان یکسان نیست، اما حقوق انسانی‌شان برابر است.

دختران ایران و افغانستان نه به ترحم، بلکه به عدالت نیاز دارند؛ نه به وعده‌های تکراری، بلکه به تغییرات واقعی؛ نه به سکوت جهانیان، بلکه به حمایت مؤثر از حقوق انسانی خود.

هیچ دختری نباید به دلیل جنسیت از آموزش، آزادی، امنیت و فرصت ساختن آینده محروم شود.

بگذاریم دختران درس بخوانند، آزادانه بیندیشند، انتخاب کنند و آینده خود را بسازند.

زیرا آینده‌ای عادلانه، بدون آزادی و برابری دختران امکان‌پذیر نیست.

۱۱ اکتبر ۲۰۲۶ روز جهانی دختر پیروز باد
زن زندگی ازادی
انجمن زن زندگی ازادی در المان



پنجشنبه ۲۳ مهر ۱۴۰۵ - Thursday 15 October 2026

iran-emrooz.net | Mon, 12.10.2026, 15:00



قوه قضائیه از اعدام «عضو گروه جیش‌العدل» خبر داد
پنجشنبه ۲۳ مهر ۱۴۰۵ - Thursday 15 October 2026

iran-emrooz.net | Mon, 12.10.2026, 14:51

قوه قضائیه از اعدام «عضو گروه جیش‌العدل» خبر داد

قوه قضائیه ایران از اعدام عمر درستاران به اتهام همکاری با گروه جیش‌العدل در حمله به پاسگاه انتظامی راسک در استان سیستان و بلوچستان خبر داده است.

خبرگزاری میزان، وابسته به قوه قضائیه روز دوشنبه اعلام کرد که حکم اعدام آقای درستاران روز یکشنبه پس از تایید در دیوان عالی کشور اجرا شده است.

به ادعای قوه قضائیه عمر درستاران از اعضای گروه جیش‌العدل بود و با کمک به ورود اعضای این گروه به ایران، تامین محل اقامت و جابه‌جایی آن‌ها در تدارک حملات مسلحانه نقش داشت.

قوه قضائیه همچنین او را به پشتیبانی از حملات علیه نیروهای سپاه پاسداران در سیستان و بلوچستان متهم کرده و مدعی شده است که در حمله به پایگاه پارود و حملات فروردین ۱۴۰۳ به مقرهای نظامی در چابهار نیز نقش پشتیبانی داشته است.

عمر درستاران به اتهاماتی از جمله «بغی»، عضویت در گروه جیش‌العدل و مشارکت در «قیام مسلحانه» به اعدام محکوم شده بود.

حمله به پاسگاه انتظامی راسک در سال ۲۰۲۴ یکی از حملات مرگبار گروه‌های مسلح در جنوب شرق ایران بود. در این حمله ۱۱ نفر از نیروهای امنیتی کشته شدند.

رسانه‌ای که اخبار سیستان و بلوچستان را پوشش می‌دهد، پیش‌تر گزارش داده بود که عمر درستاران بدون ارائه حکم قضایی بازداشت شده و برای مدتی طولانی در بلاتکلیفی و محروم از ملاقات و تماس تلفنی به سر برده است.

حال‌وش همچنین به نقل از منابع خود مدعی شده است که عمر درستاران «تحت شکنجه» قرار گرفته و ماموران امنیتی تلاش کرده‌اند او را وادار به «اعتراف اجباری» درباره ارتباط با مولوی عبدالغفار نقشبندی کنند.

به گفته سازمان‌های حقوق‌بشری عمر درستاران ۲۵ ساله، مجرد و اهل روستای چراغان از توابع شهرستان راسک بود. آقای درستاران هنگام بازداشت در یکی از مدارس دینی شهر پیشین تحصیل می‌کرد.

شبکه اسناد حقوق بشر بلوچستان نیز با اشاره به تاریخ بازداشت آقای درستاران گفته است که مقامات جمهوری اسلامی بعدا او را به پشتیبانی از حملات مسلحانه فروردین ۱۴۰۳ در چابهار نیز متهم کردند.

استان سیستان و بلوچستان از محروم‌ترین مناطق ایران سال‌هاست شاهد درگیری میان نیروهای امنیتی و گروه‌های مسلح از جمله شبه‌نظامیان سنی‌مذهب و گروه‌های مسلح بلوچ است.

در هفته‌های اخیر نیز درگیری میان نیروهای امنیتی و گروه‌های مسلح در این استان بار دیگر شدت گرفته است.

بر اساس گزارش سازمان‌های حقوق بشری از جمله عفو بین‌الملل، ایران پس از چین بیشترین شمار اعدام‌ها را در جهان دارد.

یورونیوز فارسی



پنجشنبه ۲۳ مهر ۱۴۰۵ - Thursday 15 October 2026

iran-emrooz.net | Mon, 12.10.2026, 14:44



پنجشنبه ۲۳ مهر ۱۴۰۵ - Thursday 15 October 2026

iran-emrooz.net | Mon, 12.10.2026, 14:41



" />
پنجشنبه ۲۳ مهر ۱۴۰۵ - Thursday 15 October 2026

iran-emrooz.net | Mon, 12.10.2026, 14:09



پنجشنبه ۲۳ مهر ۱۴۰۵ - Thursday 15 October 2026

iran-emrooz.net | Mon, 12.10.2026, 14:08



" />
پنجشنبه ۲۳ مهر ۱۴۰۵ - Thursday 15 October 2026

iran-emrooz.net | Mon, 12.10.2026, 13:48



شبه‌نظامیان پ‌ک‌ک برخی از اردوگاه‌های خود در شمال عراق را ترک کردند
پنجشنبه ۲۳ مهر ۱۴۰۵ - Thursday 15 October 2026

iran-emrooz.net | Mon, 12.10.2026, 13:45

شبه‌نظامیان پ‌ک‌ک برخی از اردوگاه‌های خود در شمال عراق را ترک کردند

خبرگزاری رویترز / ۱۲ اکتبر ۲۰۲۶

منابع امنیتی ترکیه روز دوشنبه اعلام کردند که شبه‌نظامیان «حزب کارگران کردستان» (پ‌ک‌ک) در نخستین گام از روند برنامه‌ریزی‌شده برای انحلال این گروه، از چهار اردوگاه در شمال عراق عقب‌نشینی کرده‌اند.

پارلمان ترکیه در ماه اوت قانونی را تصویب کرد که چارچوب انحلال پ‌ک‌ک را تعیین می‌کند؛ اقدامی که بخشی از یک روند صلح با هدف پایان دادن به درگیری‌های چندین‌دهه‌ای میان این گروه و ارتش ترکیه است. این درگیری‌ها تاکنون ده‌ها هزار کشته بر جای گذاشته و مناطق عمدتاً کردنشین جنوب شرقی ترکیه را ویران کرده است.

این قانون برای بسیاری از شبه‌نظامیان سابق که مرتکب جرایم خاصی نشده‌اند، حمایت‌هایی در نظر گرفته و تعلیق مجازات برخی از افراد محکوم به دلیل عضویت در پ‌ک‌ک را تسهیل می‌کند؛ امری که راه را برای بازگشت آنان به جامعه هموار می‌سازد.

منابع امنیتی اظهار داشتند که پ‌ک‌ک از پنج‌شنبه گذشته اردوگاه‌های «هبات»، «یاجک»، «صبری» و «ساسون» در منطقه «بازِه» (Baze) واقع در ناحیه «متینا» در عراق را تخلیه کرده است؛ اقدامی که نشان‌دهنده پیشرفت روند صلح است.

این منابع افزودند که پس از توقف کامل فعالیت‌ها، اعضای پ‌ک‌ک می‌توانند در چارچوب قانونیِ انحلال گروه، به برنامه‌های ادغام اجتماعی در حوزه‌های آموزشی، اقتصادی و سایر زمینه‌ها بپیوندند.

روند صلح میان ترکیه ـــ که دارای دومین ارتش بزرگ ناتو است ـــ و پ‌ک‌ک در اواخر سال ۲۰۲۴ آغاز شد، اما اوایل سال جاری به دلیل جنگ ایران و نگرانی‌ها در مورد بی‌ثباتی منطقه‌ای، تقریباً متوقف گردید.

هنوز هیچ‌گونه اظهارنظر فوری از سوی عراق یا پ‌ک‌ک درباره این عقب‌نشینی‌ها منتشر نشده است.

پ‌ک‌ک از سوی ترکیه، ایالات متحده و اتحادیه اروپا به عنوان یک سازمان تروریستی شناخته می‌شود. این گروه فعالیت‌های مسلحانه خود را در سال ۱۹۸۴ آغاز کرد و در ابتدا به دنبال تشکیل یک دولت مستقل کردی در جنوب شرقی ترکیه بود، اما بعدها تمرکز خود را بر دستیابی به خودمختاری و حقوق سیاسی کردها معطوف کرد.

ماه گذشته، ترکیه در چارچوب بازنگری در ارزیابی تهدیدهای امنیتی هم‌زمان با روند صلح، موافقت کرد که یکی از اردوگاه‌های نظامی نیروهای خود در شمال عراق را به تدریج به دولت بغداد واگذار کند.



پنجشنبه ۲۳ مهر ۱۴۰۵ - Thursday 15 October 2026

iran-emrooz.net | Mon, 12.10.2026, 12:29



پنجشنبه ۲۳ مهر ۱۴۰۵ - Thursday 15 October 2026

iran-emrooz.net | Mon, 12.10.2026, 12:27



«تا روحانی، ظریف کفن نشود این وطن وطن نشود»!
پنجشنبه ۲۳ مهر ۱۴۰۵ - Thursday 15 October 2026

iran-emrooz.net | Mon, 12.10.2026, 12:22

«تا روحانی، ظریف کفن نشود این وطن وطن نشود»!

شعارهای تند و چارواداری علیه حسن روحانی، رئيس‌جمهوری پیشین، در تجمع گروهی در برابر خانه روحانی / فیلم برگرفته از شبکه‌های اجتماعی

انتقاد و تجمع علیه مقام‌ها و چهره‌های سیاسی در دنیای امروز پذیرفته‌شده است اما در غیاب تشکل‌های مدنی و سیاسی آزاد، مسوول و شناسنا‌مه‌دار و متکی به اقشار اجتماعی مختلف، و نیز در نبود آزادی رسانه‌ای، فضای و فعالیت سیاسی در غُرُقِ انحصاری شبه‌گروه‌های ناشناس اما خودی و درون ساختارهای رسمی و رقابت‌های معطوف به اشغال قدرت و پرت‌افتاده از دغدغه‌های اجتماعی قرار می‌گیرد و البته سطح شعور و شعارها تا سگ، لیسیدن، جنس عبا و ... فروکاسته می‌شود.

نکته دوم البته این‌است که چنین حمله‌هایی، از بالاگرفتن درگیری و نزاع بر سر آینده سیاسی در میان جناح‌ها و جریان‌های بالادست خبر می‌دهد. روی پلاکاردی بزرگ تجمع‌کنندگان به روحانی هشدار داده‌اند آرزوی رهبری را به‌گور می‌برد.

روزآروز



پنجشنبه ۲۳ مهر ۱۴۰۵ - Thursday 15 October 2026

iran-emrooz.net | Mon, 12.10.2026, 12:07



مسیر عجیب و تحقیرآمیز رسیدن تیم گل‌گهر سیرجان به بحرین
پنجشنبه ۲۳ مهر ۱۴۰۵ - Thursday 15 October 2026

iran-emrooz.net | Mon, 12.10.2026, 11:56

مسیر عجیب و تحقیرآمیز رسیدن تیم گل‌گهر سیرجان به بحرین

مسیر عجیب و تحقیرآمیز رسیدن تیم گل‌گهر سیرجان برای بازی با المحرق بحرین؛ از سیرجان به تهران پرواز کرده‌اند، از تهران به نجف در عراق رفته‌اند، بعد با اتوبوس، زمینی از نجف به بغداد رفته‌اند تا از فرودگاه بغداد به مسقط، پایتخت عمان و محل بازی برسند- تیم بحرینی با یک پرواز از منامه به مسقط رفته.(عکس از باشگاه گل‌گهر)

فهرستی از فلاکت را مرور کنیم: بحرین که میزبان این بازی در سطح دوم لیگ قهرمانان فوتبال آسیا است به تیم‌های ایرانی ویزا نمی‌دهد و بازی در عمان برگزار می‌شود اما کشور دوست و برادر عمان هم اجازه فرود هواپیما از ایران را نمی‌دهد. تیم گل‌گهر حتی نتوانسته مستقیم به بغداد بپرد چون فرودگاه‌‌های عراق، به‌جز نجف، به هواپیما‌های ایرانی اجازه فرود نمی‌دهند- همه هم در چارچوب عملیات طرد اقتصادی و تحریم هوایی جمهوری اسلامی از سوی آمریکا.

دو روز پیش تراکتور تبریز هم همین بلا سرش آمد و همین مسیر را رفت تا به عمان برسد و بدتر این‌که تراکتور حتی میزبان بازی است و چنین مصیبتی را می‌کشد - چون کنفدراسیون فوتبال آسیایی تیم‌های ایرانی را به‌سبب شرابط امنیتی ایران، از میزبانی محروم کرده.

روزآروز



پنجشنبه ۲۳ مهر ۱۴۰۵ - Thursday 15 October 2026

iran-emrooz.net | Mon, 12.10.2026, 11:15



پنجشنبه ۲۳ مهر ۱۴۰۵ - Thursday 15 October 2026

iran-emrooz.net | Mon, 12.10.2026, 10:49



تبلیغات انتخاباتی دولت ترامپ با بودجه مالیات دهندگان ممنوع شد
پنجشنبه ۲۳ مهر ۱۴۰۵ - Thursday 15 October 2026

iran-emrooz.net | Mon, 12.10.2026, 10:36

تبلیغات انتخاباتی دولت ترامپ با بودجه مالیات دهندگان ممنوع شد

ربکا فالکونر / آکسیوس

یک قاضی فدرال روز یکشنبه به دولت ترامپ دستور داد که فوراً تبلیغات با بودجه مالیات دهندگان که رئیس جمهور ترامپ را نشان می‌دادند را متوقف کند.

دلیل اهمیت: این حکم به طور موقت تبلیغات را چند هفته قبل از انتخابات میان دوره‌ای نوامبر مسدود می‌کند، زیرا چندین دادخواست علیه استفاده دولت ترامپ از پول مالیات دهندگان در دادگاه مطرح شده است.

حکم روز یکشنبه ناشی از شکایتی است که توسط سازمان دیده‌بان مستقر در واشنگتن دی سی، سازمان غیرانتفاعی دموکراسی فوروارد و سایر شاکیان در ناحیه جنوبی نیویورک ثبت شده است.

یک دادخواست مشابه که توسط کمیته ملی دموکرات‌ها ثبت شده بود، اوایل این ماه در دادگاه فدرال دی سی ثبت شد.

تصویر کلی: دولت ترامپ مدعی است که این تبلیغات، اطلاعیه‌های خدمات عمومی هستند و دولت‌های جمهوری‌خواه و دموکرات قبلی از تبلیغات با بودجه مالیات دهندگان برای تبلیغ سیاست‌های دولت استفاده کرده‌اند.

ترامپ پس از ثبت هر دو شکایت، متعهد شد که هزینه تبلیغات را خودش بپردازد، هرچند کاخ سفید به اکسیوس گفت که هیچ برنامه‌ای برای بازپرداخت میلیون‌ها دلاری که تاکنون برای تبلیغات هزینه شده بود، به دولت وجود ندارد.

خبر مهم: شاکیان در شکایت نیویورک ادعا می‌کنند که دولت ترامپ از مجوز کنگره فراتر رفته و محدودیت‌های تبلیغات و پروپاگاندا را نقض کرده است.

جنیفر روچون، قاضی منطقه‌ای ایالات متحده، در حکمی کوتاه دریافت که درخواست ارائه شده توسط ائتلاف “منطقی نیست”.

او دریافت که آنها “نشان داده‌اند که احتمالاً در صورت عدم صدور حکم، آسیب جبران‌ناپذیری متحمل خواهند شد، در صورت عدم صدور حکم، موازنه سهام به نفع آنها تغییر می‌کند و صدور حکم به نفع عموم است”.

در این شکایت، وزارت امنیت داخلی، مارکوین مولین، وزیر امنیت داخلی، راسل ووت، مدیر دفتر مدیریت و بودجه و سوزی وایلز، رئیس دفتر کاخ سفید، به عنوان متهمان معرفی شده‌اند.

آنچه آنها می‌گویند: این ائتلاف در بیانیه‌ای که توسط Democracy Forward ایمیل شده است، اعلام کرد که «از اقدام سریع دادگاه برای جلوگیری از استفاده بیشتر از پول مالیات‌دهندگان برای چنین تبلیغات سیاسی آشکارا غیرقانونی، خرسند است.»

در این بیانیه آمده است: «هیچ توجیه قانونی — و هیچ سابقه‌ای — وجود ندارد که به رئیس‌جمهور اجازه دهد از امکانات دولتی و بودجه‌هایی که کنگره برای مصارف دیگر اختصاص داده است، برای تأثیرگذاری بر نتایج انتخابات در جهت پیشبرد اهداف شخصی خود استفاده کند.»

کاخ سفید در پاسخ به «اکسیوس»، به پستی از ترامپ در شبکه اجتماعی «تروث سوشال» (Truth Social) در هفته گذشته ارجاع داد که در آن، او این تبلیغات را نوعی «تبلیغ مثبت» برای ایالات متحده توصیف کرده بود.

نمایندگان وزارت امنیت داخلی (DHS) بلافاصله به درخواست «اکسیوس» برای اظهار نظر در عصر یکشنبه پاسخ ندادند.

گام بعدی: قرار است روز سه‌شنبه جلسه‌ای برای بررسی مراحل بعدی این پرونده برگزار شود.



پنجشنبه ۲۳ مهر ۱۴۰۵ - Thursday 15 October 2026

iran-emrooz.net | Mon, 12.10.2026, 9:33



پنجشنبه ۲۳ مهر ۱۴۰۵ - Thursday 15 October 2026

iran-emrooz.net | Mon, 12.10.2026, 8:11



ترامپ از آتش‌بس انرژی میان روسیه و اوکراین خبر داد؛ بی‌خبری زلنسکی
پنجشنبه ۲۳ مهر ۱۴۰۵ - Thursday 15 October 2026

iran-emrooz.net | Sun, 11.10.2026, 22:15

ترامپ از آتش‌بس انرژی میان روسیه و اوکراین خبر داد؛ بی‌خبری زلنسکی

دنیل فلین و استیو هالند / خبرگزاری رویترز / ۱۱ اکتبر ۲۰۲۶

دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، روز یکشنبه به‌طور غیرمنتظره‌ای خبر از برقراری آتش‌بس انرژی میان روسیه و اوکراین داد و اعلام کرد که این تصمیم «بلافاصله اجرایی می‌شود»؛ با این حال، ولودیمیر زلنسکی، رهبر اوکراین، اظهار داشت که همچنان منتظر دریافت جزئیات این توافق است.

هنوز واکنشی از سوی مسکو نسبت به این خبر منتشر نشده است؛ خبری که پس از روزها فشار شدید ترامپ بر اوکراین برای توقف حملات به پالایشگاه‌های نفت روسیه اعلام شد. ترامپ این حملات را عامل افزایش قیمت گازوئیل می‌داند؛ وضعیتی که در آستانه انتخابات میان‌دوره‌ای ماه آینده آمریکا، به حزب جمهوری‌خواه او لطمه می‌زند.

در پی وخامت شدید روابط، ترامپ روز شنبه به زلنسکی هشدار داد که «بهتر است هرچه سریع‌تر» حملات به پالایشگاه‌های روسیه را متوقف کند و از اوکراینی‌ها خواست تا در انتخابات جدید، رهبر خود را تغییر دهند. ترامپ گفت که زلنسکی فرصت‌های متعددی را برای دستیابی به توافق با مسکو از دست داده است.

ترامپ روز یکشنبه در پستی در پلتفرم «تروث سوشال» (Truth Social) به‌طور غیرمنتظره اعلام کرد که اوکراین و روسیه بر سر آتش‌بس انرژی توافق کرده‌اند، اما توضیحات بیشتری در این باره ارائه نکرد.

ترامپ نوشت: «از همین لحظه، یک آتش‌بس انرژی در جنگ میان روسیه و اوکراین برقرار است. هر دو طرف توافق کرده‌اند. آن را نقض نکنید!»

ترامپ که جنگ او در ایران عامل اصلی افزایش جهانی قیمت سوخت شناخته می‌شود، پیش‌تر نیز در اواسط سپتامبر خبر از آتش‌بس انرژی در اوکراین داده بود؛ هرچند هیچ‌یک از طرفین هرگز دستیابی به چنین توافقی را تأیید نکردند.

زلنسکی در پستی در اپلیکیشن تلگرام اعلام کرد که درباره اظهارات ترامپ با مارک روته (دبیرکل ناتو)، مارک کارنی (نخست‌وزیر کانادا) و الکساندر استوب (رئیس‌جمهور فنلاند) گفتگو کرده است.

او گفت: «اوکراین از این آتش‌بس حمایت می‌کند و مهم است که روسیه نیز از آن حمایت کند. ما منتظر دریافت جزئیات از سوی طرف آمریکایی هستیم.»

چند ساعت پیش از آن، زلنسکی در برابر فشارهای آمریکا برای توقف یک‌جانبه حملات اوکراین به پالایشگاه‌های روسیه مقاومت کرده و بر موضع دیرینه خود تأکید ورزیده بود؛ موضعی مبنی بر اینکه تنها در صورتی حاضر به انجام این کار است که ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه، حملات به زیرساخت‌های برق اوکراین را متوقف کند. زلنسکی گفت که هرگونه توافق آتش‌بسی از این دست باید با «تضمین‌های واقعی» همراه باشد.

زلنسکی اظهار داشت: «علت واقعی جنگ در اروپا، روسیه است و تنها روسیه. توقف حملات به زیرساخت‌های انرژی حتی از همین امروز امکان‌پذیر است، اما پوتین نمی‌خواهد چنین کاری انجام دهد.»

وعده برگزاری انتخابات

ترامپ همچنین خواستار برگزاری انتخابات در اوکراین شد؛ انتخاباتی که از زمان تهاجم روسیه در سال ۲۰۲۲ به حالت تعلیق درآمده است. زلنسکی در پاسخ گفت که اگر پوتین با یک آتش‌بس ۶۰ روزه موافقت کند، او انتخابات را برگزار خواهد کرد.

زلنسکی گفت که انتخاب رهبر «بر عهده خود اوکراینی‌هاست»، اما افزود که پیش از آن باید به درگیری‌ها پایان داده شود. قوانین اوکراین به دلایل امنیتی، برگزاری انتخابات در شرایط حکومت نظامی را ممنوع می‌داند.

زلنسکی گفت: «لطفاً به پوتین بگویید: دو ماه، یعنی ۶۰ روز آتش‌بس کامل به ما بدهد؛ ۶۰ روز، و ما انتخابات را برگزار خواهیم کرد.»

رهبر اوکراین اتهام مقصر بودن خود در افزایش قیمت انرژی را رد کرد و افزود که «همه در جهان» می‌دانند جنگ در خاورمیانه عامل بزرگ‌تری در این زمینه بوده است.

افزایش شدید قیمت جهانی گازوئیل که پس از آغاز جنگ در فوریه رخ داد، به یک معضل سیاسی برای حزب جمهوری‌خواه ترامپ در آستانه انتخابات میان‌دوره‌ای کنگره تبدیل شده است؛ انتخاباتی که در آن دموکرات‌های مخالف ممکن است کنترل یکی از دو مجلس یا هر دوی آن‌ها را به دست آورند.

روز شنبه، زلنسکی با خشم به خبر ترامپ مبنی بر توافق تأمین گازوئیل با روسیه واکنش نشان داد و گفت که این اقدام موجب جسورتر شدن مسکو در حملات به اوکراین و افزایش تلفات غیرنظامیان خواهد شد.

تحلیلگران معتقدند بعید است توافق ترامپ با مسکو برای تأمین گازوئیل منجر به کاهش پایدار قیمت سوخت شود، زیرا حجم سوخت مورد نظر بسیار ناچیز است.

بر اساس جزئیات این توافق که روز جمعه توسط ترامپ اعلام شد، روسیه بلافاصله بیش از ۳۰۰ هزار تن متریک گازوئیل — معادل حدود ۲.۲۵ میلیون بشکه سوخت — به بازارهای آمریکا و جهان عرضه خواهد کرد. این در حالی است که ایالات متحده روزانه حدود ۱.۵ میلیون بشکه گازوئیل صادر می‌کند. این توافق مربوط به دیزل همچنین با انتقاد قانون‌گذاران آمریکایی، از جمله «دان بیکن» — نماینده جمهوری‌خواه و هم‌حزبی ترامپ — مواجه شد؛ او اظهار داشت که زمان اعمال تحریم‌های بیشتر است، نه لغو آن‌ها.

خشم ساکنان کی‌یف

در خیابان‌های کی‌یف، شماری از ساکنان نسبت به پیشنهاد ترامپ مبنی بر اینکه اوکراین باید رهبر جدیدی پیدا کند که مایل به توافق با ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه باشد، ابراز خشم کردند.

سابینا، معلم ۴۰ ساله مقطع ابتدایی، گفت: «هیچ‌کس حق ندارد به ما بگوید چه کار کنیم، به‌ویژه اینکه در زمان جنگ امکان برگزاری انتخابات وجود ندارد.» او اظهارات ترامپ را «خیانتی از سوی شرکای ما» توصیف کرد.

زلنسکی اعلام کرد که روز یکشنبه به گفتگوها با رهبران اروپایی ادامه خواهد داد؛ همچنین مذاکرات روزانه‌ای پیرامون بسته‌های تکمیلی پدافند هوایی، از جمله مهمات برای هواپیماهای جنگی که برای سرنگونی پهپادهای جت روسیه به کار می‌روند، در جریان است.

قرار است آندری سیبیها، وزیر امور خارجه اوکراین، روز دوشنبه در نشست شورای امور خارجی اتحادیه اروپا شرکت کند؛ نشستی که انتظار می‌رود در آن موضوع افزایش فشار تحریم‌ها بر روسیه و پیشبرد مذاکرات مربوط به پیوستن اوکراین به اتحادیه اروپا مورد بحث و بررسی قرار گیرد.



پنجشنبه ۲۳ مهر ۱۴۰۵ - Thursday 15 October 2026

iran-emrooz.net | Sun, 11.10.2026, 21:41



رسانه‌ها: نتانیاهو درباره ایران نشست امنیتی تشکیل داد
پنجشنبه ۲۳ مهر ۱۴۰۵ - Thursday 15 October 2026

iran-emrooz.net | Sun, 11.10.2026, 21:31

رسانه‌ها: نتانیاهو درباره ایران نشست امنیتی تشکیل داد

بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، در پی حملات تازه شورشیان حوثی در یمن به عربستان سعودی و افزایش نگرانی‌ها درباره تشدید جنگ میان ایالات متحده آمریکا و جمهوری اسلامی، نشستی با مقام‌های ارشد نظامی و امنیتی اسرائیل برای بررسی تحولات مربوط به ایران، غزه و لبنان برگزار کرد.

روزنامه تایمز اسرائیل روز یکشنبه ۱۹ مهر به نقل از یک مقام اسرائیلی گزارش داد که این نشست در مقر فرماندهی نظامی در منطقه تل‌آویو، با حضور یسرائیل کاتز، وزیر دفاع، و شماری از مقام‌های ارشد امنیتی اسرائیل تشکیل شده است.

بر اساس این گزارش، تحولات مربوط به جمهوری اسلامی، وضعیت غزه و لبنان از محورهای اصلی این نشست بوده است. این جلسه پس از حملات روز یکشنبه حوثی‌های یمن به عربستان سعودی و در شرایط افزایش نگرانی‌ها درباره احتمال گسترش جنگ آمریکا و جمهوری اسلامی برگزار شد.

تایمز اسرائیل جزئیاتی درباره تصمیم‌های احتمالی این نشست منتشر نکرده است و هنوز گزارشی از اتخاذ تصمیم مشخصی برای اقدام نظامی تازه علیه جمهوری اسلامی در دست نیست.

این نشست در حالی برگزار شده که دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا به‌تازگی از بررسی احتمال مشارکت نیروهای آمریکایی در عملیات نظامی عربستان سعودی علیه حوثی‌های یمن خبر داده است.

پرزیدنت ترامپ حمله حوثی‌ها به فرودگاه بین‌المللی ملک خالد در ریاض را «وحشتناک» توصیف کرد و گفت که دولت او در حال بررسی پیوستن به جنگ علیه حوثی‌ها است.

پرزیدنت ترامپ روز شنبه ۱۸ مهر، در یک سخنرانی انتخاباتی در ایالت تنسی، با انتقاد شدید از جمهوری اسلامی گفت که توان نظامی حکومت ایران نابود شده و ایالات متحده می‌تواند به‌سرعت به درگیری پایان دهد.

از سوی دیگر، حملات حوثی‌ها به فرودگاه ریاض طی روزهای اخیر موجب افزایش نگرانی‌های امنیتی در منطقه شده است. روز یکشنبه، تعداد کشته‌های حمله روز شنبه حوثی‌ها به فرودگاه بین‌المللی ریاض، سیزده نفر گزارش شد. در آن حمله بیش از ۳۰۰ نفر نیز زخمی شدند.

بنیامین نتانیاهو نیز روز یکشنبه ۱۹ مهر با انتشار پیامی در شبکه اجتماعی ایکس، حمله به فرودگاه ریاض را به‌شدت محکوم کرد و با خانواده‌های قربانیان ابراز همدردی کرد.

نخست‌وزیر اسرائیل در این پیام، خواستار مقابله قاطع با تروریسم و تقویت همکاری‌های منطقه‌ای برای حفظ امنیت شد.

نتانیاهو تأکید کرد که اسرائیل خواهان خاورمیانه‌ای متحد در برابر تهدیدهای امنیتی و آینده‌ای مبتنی بر امنیت، همکاری و رفاه برای ملت‌های منطقه است.

صدای آمریکا



واژگونی قایق در جیبوتی جان دست‌کم ۱۳۹ پناهجو را گرفت
پنجشنبه ۲۳ مهر ۱۴۰۵ - Thursday 15 October 2026

iran-emrooz.net | Sun, 11.10.2026, 19:26

واژگونی قایق در جیبوتی جان دست‌کم ۱۳۹ پناهجو را گرفت

سازمان بین‌المللی مهاجرت وابسته به سازمان ملل متحد اعلام کرد که سالانه ده‌ها هزار مهاجر از منطقه شاخ آفریقا وارد جیبوتی می‌شوند تا با عبور از تنگه باب‌المندب خود را به یمن و نهایتاً به کشورهای حاشیه خلیج فارس برسانند.

این نهاد بین‌المللی روز یکشنبه گزارش داد که در پی واژگونی یک فروند قایق حامل پناهجویان در سواحل جیبوتی در اوایل هفته جاری، دست‌کم ۱۳۹ مهاجر جان باخته‌ و ۸۴ نفر دیگر همچنان مفقود هستند.

به گزارش سازمان بین‌المللی مهاجرت، این شناور با ۳۰۵ سرنشین از مبدأ جیبوتی به مقصد یمن در حرکت بود که در نزدیکی منطقه «گوهِره» در شمال شهر ساحلی «اوبوک» غرق شد. این سانحه در ساعات شبانه میان ۸ تا ۹ اکتبر رخ داده است.

شمار قربانیان پس از بیرون کشیدن ۳۰ جسد دیگر توسط تیم‌های امدادی، از ۱۰۹ نفر به ۱۳۹ نفر افزایش یافت. این نهاد پیش‌تر اعلام کرده بود که در میان ۱۰۹ پیکر اولیه‌ای که از آب بیرون کشیده شدند، ۵۲ مرد، ۴۲ زن و ۱۵ کودک شامل نه دختر و شش پسر بوده‌اند. همچنین بیش از ۸۰ نفر از سرنشینان از این حادثه نجات یافته‌اند که همگی تبعه کشور اتیوپی هستند.

الکساندر کواساک، رئیس هیئت اعزامی سازمان بین‌المللی مهاجرت در جیبوتی اظهار داشت: «این فاجعه تلفات جانی ویرانگری به همراه داشته است. همدردی عمیق خود را با بازماندگان و خانواده‌هایی اعلام می‌کنیم که عزیزانشان را از دست داده‌اند یا همچنان چشم‌انتظار خبری از بستگان مفقود خود هستند. تیم‌های ما در کنار مقامات محلی در میدان حضور دارند تا امدادرسانی اضطراری را به انجام برسانند. این تراژدی، یادآور تکان‌دهنده‌ای از خطرات مرگباری است که مهاجران در مسیر این گذرگاه برای دستیابی به فرصت‌های اقتصادی به جان می‌خرند.»

عملیات جست‌وجو و نجات همچنان در جریان است و سازمان بین‌المللی مهاجرت با همکاری مراجع محلی به بازماندگان این سانحه خدمات درمانی و امدادی ارائه می‌دهد.

به گفته این نهاد، سالانه ده‌ها هزار پناهجو از شاخ آفریقا عازم جیبوتی می‌شوند تا با گذر از آب‌های پرمخاطره تنگه باب‌المندب وارد خاک یمن شوند و مسیر خود را به سوی کشورهای عربی حوزه خلیج فارس ادامه دهند.

سازمان بین‌المللی مهاجرت تصریح کرد: «فقر، ناامنی و پیامدهای فزاینده تغییرات اقلیمی، بسیاری از این افراد را ناگزیر به تن دادن به این سفر پرخطر می‌کند؛ آن‌هم با وجود اینکه بی‌ثباتی و ناآرامی در سراسر منطقه خاورمیانه رو به افزایش است.»

پیش از این نیز در ماه مارس، بر اثر واژگونی یک قایق دیگر در سواحل جیبوتی در مسیر یمن، ۹ مهاجر جان خود را از دست دادند و ۴۵ تن ناپدید شدند.

این نهاد وابسته به سازمان ملل در گزارش روز یکشنبه خود افزود: «بر پایه سامانه پایش جابه‌جایی‌های این سازمان، از تاریخ ۱۰ سپتامبر تاکنون، ورود بیش از ۲۰ هزار مهاجر از اتیوپی به خاک جیبوتی به ثبت رسیده است.»

یورونیوز فارسی



پنجشنبه ۲۳ مهر ۱۴۰۵ - Thursday 15 October 2026

iran-emrooz.net | Sun, 11.10.2026, 18:25



ترامپ ادعا می‌کند روسیه و اوکراین بر سر آتش‌بس انرژی به توافق رسیده‌اند
پنجشنبه ۲۳ مهر ۱۴۰۵ - Thursday 15 October 2026

iran-emrooz.net | Sun, 11.10.2026, 17:53

ترامپ ادعا می‌کند روسیه و اوکراین بر سر آتش‌بس انرژی به توافق رسیده‌اند

باراک راوید / آکسیوس

رئیس جمهور ترامپ روز یکشنبه ادعا کرد که روسیه و اوکراین بر سر «آتش‌بس انرژی» توافق کرده‌اند و حملات به تأسیسات انرژی یکدیگر را متوقف خواهند کرد.

ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین، به اکسیوس می‌گوید این اعلامیه «برای من خبر جدیدی بود. اما اگر روس‌ها با آتش‌بس انرژی موافقت کنند، اوکراین نیز موافقت خواهد کرد.»

چرا مهم است: «آتش‌بس انرژی» یک پیشرفت دیپلماتیک چشمگیر پیش از زمستان خواهد بود. هنوز مشخص نیست که آیا روسیه واقعاً با توقف حملات موافقت کرده است یا خیر.

ترامپ ماه گذشته اعلامیه مشابهی صادر کرد، اما هیچ یک از طرفین تأیید نکردند که توافقی وجود دارد. روسیه و اوکراین به حمله به زیرساخت‌های انرژی ادامه دادند.

آنچه آنها می‌گویند: «بلافاصله لازم‌الاجرا می‌شود، آتش‌بس انرژی در جنگ بین روسیه و اوکراین برقرار است. هر دو طرف توافق کرده‌اند. آن را نشکنید!» ترامپ در Truth Social نوشت.

زلنسکی در مصاحبه‌ای کوتاه پس از اعلام ترامپ، به اکسیوس گفت: «اگر رئیس جمهور ترامپ با پوتین در این مورد مذاکره کرده است، لطفاً به ما بگویید آتش‌بس از چه زمانی آغاز می‌شود. ما آماده‌ایم و آن را خواهیم پذیرفت.»

این اعلام پس از چند روز تنش فزاینده بین ترامپ و زلنسکی بر سر حملات اوکراین به پالایشگاه‌های نفت روسیه صورت می‌گیرد.

روز جمعه، ترامپ از توافقی برای کاهش تحریم‌ها بر صادرات دیزل روسیه در تلاشی برای کاهش قیمت‌های رو به افزایش سوخت خبر داد که اوکراین را خشمگین کرد.

روز شنبه، ترامپ از اوکراین خواست تا جایگزین زلنسکی شود و او را به امتناع از فرصت‌ها برای پایان دادن به جنگ متهم کرد.

زلنسکی روز یکشنبه در برنامه «این هفته» شبکه ای‌بی‌سی پاسخ داد و گفت که اگر روسیه با آتش‌بس ۶۰ روزه موافقت کند، اوکراین انتخابات برگزار خواهد کرد. او همچنین گفت که اگر مسکو حملات به زیرساخت‌های انرژی اوکراین را متوقف کند، اوکراین آماده است تا حمله به پالایشگاه‌های روسیه را متوقف کند.

تصویر کلی: جنگ با ایران قیمت جهانی سوخت را افزایش داده و فشار بر ترامپ را برای ارائه کمک به مصرف‌کنندگان آمریکایی تشدید کرده است.

زلنسکی روز یکشنبه به شبکه ای‌بی‌سی گفت: «متوقف کردن پوتین دشوارتر از تحت فشار قرار دادن دیگران است.»



درخواست برای نجات جان «حبیب‌الله قنبرزهی فرجاد»
پنجشنبه ۲۳ مهر ۱۴۰۵ - Thursday 15 October 2026

iran-emrooz.net | Sun, 11.10.2026, 17:51

درخواست برای نجات جان «حبیب‌الله قنبرزهی فرجاد»

درخواست سازمان حقوق بشر ایران از جامعه بین‌الملل: برای نجات «حبیب‌الله قنبرزهی فرجاد»؛ فوراً اقدام کنید

یک زندانی بلوچ به‌نام حبیب‌الله قنبرزهی فرجاد که با اتهامات مربوط به «مواد مخدر» به اعدام محکوم شده است، برای اجرای حکم به سلول انفرادی زندان مرکزی کرمان منتقل شد و در خطر اعدام قریب‌الوقوع قرار دارد. مسئولان زندان در تماس با خانواده او، خواستار مراجعه آن‌ها برای انجام آخرین ملاقات شده‌اند.

سازمان حقوق بشر ایران از جامعه جهانی می‌خواهد برای نجات جان حبیب‌الله که قرار است اعدام شود، فوراً اقدام کند.

محمود امیری‌مقدم، مدیر سازمان حقوق بشر ایران، گفت: «جرائم مرتبط با مواد مخدر براساس موازین بین‌المللی در زمره “جدی‌ترین جرائم” قرار نمی‌گیرند و صدور حکم اعدام برای چنین جرائمی نقض تعهدات بین‌المللی جمهوری اسلامی است. علاوه‌بر این، متهمان مواد مخدر در دادگاه‌های انقلاب و در روندهایی محاکمه می‌شوند که فاقد حداقل استانداردهای دادرسی عادلانه‌اند.»

او افزود: «حبیب‌الله نیز مانند بسیاری از افرادی که به اتهامات مواد مخدر اعدام می‌شوند، از اقشار محروم و به‌حاشیه‌رانده‌شده جامعه است. اعدام او نه‌تنها جان یک انسان را می‌گیرد، بلکه خانواده‌اش را بیش از پیش به فقر و محرومیت می‌کشاند. در این مرحله، تنها فشار و واکنش فوری بین‌المللی می‌تواند جان حبیب‌الله را نجات دهد. کشورهایی که با جمهوری اسلامی روابط دیپلماتیک دارند و همچنین دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد (UNODC)، که با جمهوری اسلامی در حوزه مبارزه با مواد مخدر همکاری می‌کند، مسئولیت اخلاقی ویژه‌ای دارند که فوراً از تمام کانال‌های موجود برای توقف این اعدام استفاده کنند.»

بنابه گزارش شبکه اسناد حقوق بشر بلوچستان و تحقیقات سازمان حقوق بشر ایران، امروز یکشنبه ۱۹ مهرماه، یک بلوچ که در زندان مرکزی کرمان محبوس است برای اجرای حکم اعدام به سلول انفرادی (قرنطینه) منتقل شده است. هویت این زندانی، حبیب‌الله قنبرزهی فرجاد، ۳۸ ساله احراز شده است.

حبیب‌الله قنبرزهی متأهل، دارای فرزند و اهل زاهدان است. مادرش در پیامی صوتی از همگان درخواست می‌کند برای نجات جان حبیب‌الله هر کاری که می‌توانند، انجام دهند.

او آبان‌ماه سال ۱۴۰۲ حین رانندگی با اتهامات مرتبط با «مواد مخدر» در کرمان بازداشت شد. به گفته منابع مطلع و خانواده این زندانی، با وجود این‌که شواهد و دفاعیات نشان می‌داد مواد مخدر کشف‌شده متعلق به او نبوده است، دادگاه انقلاب او را به اعدام محکوم کرد. او تنها پسر و نان‌آور اصلی خانواده از جمله مادر و خواهرش است.

مسئولان زندان کرمان در تماسی با خانواده حبیب‌الله، از آن‌ها خواسته‌اند تا ساعت ۲۲ امشب (یکشنبه ۱۹ مهر ۱۴۰۵) برای آخرین ملاقات پیش از اعدام به زندان کرمان مراجعه کنند.

سازمان حقوق بشر ایران پیام‌های صوتی دردناکی از خانواده این زندانی دریافت کرده است. خواهر حبیب‌الله در یکی از این پیام‌ها می‌گوید: «سلام برادر، هر کاری از دست شما برمی‌آید انجام دهید. از زندان برای ما تماس گرفتند و گفتند که تا ساعت ۲۲ شب به زندان کرمان برای ملاقات آخر مراجعه کنید. تو را به خدا هر کاری از دست شما برمی‌آید انجام دهید.»

مادر این زندانی نیز در پیام صوتی دیگری با التماس خواستار توقف حکم می‌شود و می‌گوید: «تو را به خدا هر کاری می‌توانید برای فرزندم انجام دهید. حبیب‌الله برادر و پدر ندارد. کاری برای پسرم انجام دهید.»

اعدام‌های مرتبط با مواد مخدر از سال ۲۰۲۱ تاکنون هر سال افزایش یافته است. بر اساس گزارش سالانه سازمان حقوق بشر ایران، در سال ۲۰۲۵ دست‌کم ۷۹۵ نفر با این اتهام اعدام شدند که افزایشی ۵۸ درصدی را نسبت به سال قبل نشان می‌دهد و تنها ۰.۱۸ درصد از این موارد را منابع رسمی اعلام کردند. همچنین ۱۳ درصد از کل اعدام‌های مرتبط با مواد مخدر در سال ۲۰۲۵ مربوط به شهروندان بلوچ بود، در حالی که بلوچ‌ها تنها حدود ۲ تا ۶ درصد از جمعیت ایران را تشکیل می‌دهند. در ۹ ماه نخست سال ۲۰۲۶ نیز دست‌کم ۲۱۱ نفر با اتهامات مربوط به مواد مخدر اعدام شدند.

سازمان حقوق بشر ایران در آذر ماه ۱۴۰۴ با انتشار گزارشی جامع با عنوان «دهکده اعدام‌شدگان؛ اعدام‌های گسترده و سیستماتیک مرتبط با مواد مخدر در ایران»، ضمن بررسی قوانین مبارزه با مواد مخدر، نقض سیستماتیک حق دادرسی عادلانه و محرومیت متهمان از حقوق بنیادین خود در پرونده‌های مربوط به مواد مخدر را مستند کرده است.



کشف مواد مخدر در بسته‌های شکلات از دو مسافر ایرانی در فرودگاه استانبول
پنجشنبه ۲۳ مهر ۱۴۰۵ - Thursday 15 October 2026

iran-emrooz.net | Sun, 11.10.2026, 15:45

کشف مواد مخدر در بسته‌های شکلات از دو مسافر ایرانی در فرودگاه استانبول

پلیس فرودگاه استانبول موفق به کشف و ضبط ۱ کیلو و ۲۲۲ گرم مواد مخدر با روکش شکلات از چمدان‌های دو مسافر ورودی از ایران شد. این دو مظنون بازداشت و سپس با حکم قضایی روانه زندان شدند.

تیم‌های پلیس فرودگاه استانبول این مواد مخدر را در چمدان‌های دو تبعه ایرانی که به دلیل رفتارهای مشکوک تحت نظر قرار گرفته بودند، کشف کردند.

بر اساس گزارش «الیف یاووز» از خبرگزاری «هابرترک» (Habertürk)، تیم‌های اداره مبارزه با جرایم مواد مخدر در راستای تلاش‌ها برای جلوگیری از قاچاق مواد مخدر، اقدام به تحلیل ریسک و عملیات شناسایی و غربالگری مسافران در فرودگاه کردند.

در جریان این عملیات، حرکات مشکوک دو مسافر که با هواپیما از ایران وارد استانبول شده بودند، توجه تیم‌های پلیس را به خود جلب کرد.

حرکت جداگانه در محوطه فرودگاه

مشخص شد که این دو تبعه ایرانی با هویت‌های «ای.آ.» (۳۴ ساله) و «دی.کی.» (۲۵ ساله) — که تحت نظارت پلیس بودند — برای جلب نکردن توجه، به‌صورت جداگانه در محوطه فرودگاه تردد می‌کردند. پلیس درست زمانی که آن‌ها قصد داشتند با تاکسی فرودگاه را ترک کنند، جلوی آن‌ها را گرفت. در بازرسی از چمدان‌هایشان در گیت امنیتی، بسته‌هایی شبیه به شکلات که در میان لباس‌ها پنهان شده بود، کشف گردید.

کشف مواد مخدر به جای شکلات

مأموران پس از بررسی بسته‌ها — که ظاهر آن‌ها کاملاً مشابه بسته‌بندی شکلات‌های واقعی بود — دریافتند که محتویات آن‌ها مواد مخدر با روکش شکلات است. در مجموع ۱ کیلو و ۲۲۲ گرم مواد مخدر از چمدان‌ها کشف و ضبط شد.

دو مظنون این پرونده (یک مرد و یک زن) پس از طی مراحل قانونی توسط پلیس، بازداشت و با حکم دادگاه روانه زندان شدند.



پنجشنبه ۲۳ مهر ۱۴۰۵ - Thursday 15 October 2026

iran-emrooz.net | Sun, 11.10.2026, 15:12



ارتش آمریکا یک کشتی باری ایران را از کار انداخت
پنجشنبه ۲۳ مهر ۱۴۰۵ - Thursday 15 October 2026

iran-emrooz.net | Sun, 11.10.2026, 10:42

ارتش آمریکا یک کشتی باری ایران را از کار انداخت

خبرگزاری رویترز / ۱۱ اکتبر ۲۰۲۶

ارتش آمریکا روز شنبه اعلام کرد که یک کشتی باری تجاری را در دریای عمان از کار انداخته است؛ این اقدام پس از آن صورت گرفت که خدمه کشتی به هشدارها بی‌توجهی کرده و تلاش کردند از سد محاصره دریایی علیه ایران عبور کنند.

فرماندهی مرکزی ایالات متحده (سنتکام) در شبکه اجتماعی «ایکس» نوشت: «یک جنگنده ارتش آمریکا با استفاده از مهمات دقیق، به بخش انتهایی (پاشنه) کشتی “اوشن مولیکا” (Ocean Molica) با پرچم پاناما ـــ که با نام “آریکا سان” (Arika Sun) نیز شناخته می‌شود ـــ حمله کرد و بدون آسیب رساندن به خدمه، سیستم پیش‌ران کشتی را به‌طور کامل از کار انداخت.»

سنتکام اعلام کرد که این کشتی باری پس از ترک یکی از بنادر ایران، قصد عبور از آب‌های منطقه را داشته است.

سنتکام به دریانوردان در دریای عمان و مناطق ورودی به تنگه هرمز هشدار داد که هشدارهای مربوط به محاصره دریایی را جدی بگیرند، پیام‌های ویژه دریانوردان را پایش کنند و با نیروهای دریایی آمریکا تماس بگیرند.

تعداد کشتی‌هایی که از این تنگه حیاتی عبور می‌کنند به پایین‌ترین سطح خود در بیش از دو ماه گذشته رسیده است؛ این کاهش پس از آن رخ داد که حملات به نفتکش‌ها در هفته گذشته به بالاترین میزان خود از زمان آغاز جنگ آمریکا و اسرائیل علیه ایران در ماه فوریه رسید؛ وضعیتی که نگرانی‌هایی را درباره اختلال در کشتیرانی ایجاد کرده و به حمایت از قیمت نفت خام منجر شده است.

پیش از آغاز جنگ، تنگه هرمز مسیر انتقال ۲۰ درصد از نفت مصرفی جهان بود.



پنجشنبه ۲۳ مهر ۱۴۰۵ - Thursday 15 October 2026

iran-emrooz.net | Sun, 11.10.2026, 10:07



مصطفی مهرآیین بازداشت و به زندان منتقل شد
پنجشنبه ۲۳ مهر ۱۴۰۵ - Thursday 15 October 2026

iran-emrooz.net | Sun, 11.10.2026, 9:13

مصطفی مهرآیین بازداشت و به زندان منتقل شد

بر اساس اطلاعات دریافتی خبرگزاری هرانا، بازداشت آقای مهرآیین جهت اجرای حکم هشت سال حبس وی صورت گرفته است. این جامعه‌شناس، پس از دستگیری به زندان منتقل شده است.

پیشتر شعبه یکم اجرای احکام کیفری دادسرای عمومی و انقلاب ناحیه ۳۳ تهران در تاریخ ۱۵ بهمن ۱۴۰۴ برای مصطفی مهرآیین ابلاغیه‌ای صادر کرده بود. در این ابلاغیه از وی خواسته شده بود که ظرف مدت سه روز، جهت اجرای حکم حبس در این شعبه قضایی حاضر شود.

همچنین در آذرماه سال ۱۴۰۴، مصطفی مهرآیین توسط شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب تهران به ریاست قاضی ابوالقاسم صلواتی از بابت اتهام اجتماع و تبانی به قصد ارتکاب جرم علیه امنیت کشور به پنج سال حبس، از بابت اتهام فعالیت تبلیغی علیه نظام به یک سال زندان و از بابت اتهام توهین به رهبری به دو سال حبس تعزیری با احتساب ایام بازداشت قبلی محکوم شده بود.

وی همچنین در باب مجازات‌های تکمیلی به منع فعالیت در فضای مجازی، رسانه، مطبوعات و عضویت در گروه‌های سیاسی و اجتماعی و نیز منع خروج از کشور به مدت دو سال محکوم شد.

در اواخر دی‌ماه سال گذشته، حکم صادره توسط این شعبه قضایی توسط دادگاه تجدیدنظر استان تهران عینا تایید شد. با اعمال قانون ۱۳۴ مجازات اسلامی، مجازات اشد یعنی پنج سال حبس برای آقای مهرآیین قابل اجرا خواهد بود.

این جامعه‌شناس، در تاریخ ۲۵ خرداد ۱۴۰۴ توسط نیروهای امنیتی بازداشت و ابتدا به زندان تهران بزرگ و نهایتا به زندان قم منتقل شد. در نهایت، وی در تاریخ ۳۱ تیر سال مذکور با تودیع وثیقه از زندان قم آزاد شد.

مصطفی مهرآیین، جامعه‌شناس و استادیار جامعه‌شناسی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی، دارای دکتری جامعه‌شناسی فرهنگ از دانشگاه تربیت مدرس است. او در زمینه‌های جامعه‌شناسی فرهنگ، هنر و ادبیات فعالیت کرده و تاکنون آثار متعددی را تالیف و ترجمه کرده است.



پنجشنبه ۲۳ مهر ۱۴۰۵ - Thursday 15 October 2026

iran-emrooz.net | Sun, 11.10.2026, 7:39



کرملین: پوتین پیشنهاد ایران درباره جنگ را به ترامپ منتقل کرد
پنجشنبه ۲۳ مهر ۱۴۰۵ - Thursday 15 October 2026

iran-emrooz.net | Sun, 11.10.2026, 7:28

کرملین: پوتین پیشنهاد ایران درباره جنگ را به ترامپ منتقل کرد

سی‌ان‌بی‌سی / شنبه، ۱۰ اکتبر ۲۰۲۶

رسانه‌های دولتی روسیه روز شنبه گزارش دادند که ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه، دیدگاه تهران را درباره پایان احتمالی جنگ در ایران به دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، منتقل کرده است.

این گزارش یک روز پس از آن منتشر می‌شود که ترامپ اعلام کرد روسیه در بحبوحه جهش قیمت انرژی ناشی از جنگ‌های ایران و اوکراین، گازوئیل مورد نیاز بازار جهانی را تأمین خواهد کرد.

به گزارش خبرگزاری اینترفکس روسیه، دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین، اظهار داشت که پوتین این پیام را «با هماهنگی مسعود پزشکیان، رئیس‌جمهور ایران» برای ترامپ ارسال کرده است.

سایر گزارش‌های رسانه‌های روسی حاکی از آن است که پوتین پس از دیدار با پزشکیان در حاشیه نشستی در ترکمنستان، با ترامپ گفتگوی تلفنی داشته است.

اینترفکس جزئیات بیشتری درباره دیدگاه ایران در خصوص نحوه پایان یافتن این جنگ — که در ۲۸ فوریه با حملات هوایی آمریکا و اسرائیل به اهداف ایرانی آغاز شد — ارائه نکرد.

کاخ سفید بلافاصله به درخواست ایمیلی شبکه سی‌ان‌بی‌سی (CNBC) برای تأیید خبر گفتگوی پوتین و ترامپ پاسخی نداد.

توافق تأمین سوخت روسیه

ترامپ روز جمعه اعلام کرد که روسیه طبق توافقی که او مدعی است در تماس تلفنی با پوتین حاصل شده، بیش از ۴ میلیون تن گازوئیل به بازار جهانی عرضه خواهد کرد.

ترامپ در پستی در شبکه اجتماعی «تروث سوشال» (Truth Social) نوشت که روسیه بلافاصله بیش از ۳۰۰ هزار تن گازوئیل عرضه خواهد کرد و پس از آن ۵۰۰ هزار تن در ماه نوامبر و یک میلیون تن نیز بلافاصله پس از آن تحویل داده خواهد شد. به گفته ترامپ، مسکو سپس بر اساس وضعیت پالایشگاه‌های خود، ۳ میلیون تن دیگر گازوئیل تحویل خواهد داد.

وزارت خزانه‌داری آمریکا نیز تحت یک مجوز کلی که روز جمعه صادر شد، تحریم‌های مربوط به گازوئیل روسیه را به‌طور موقت تا آوریل ۲۰۲۷ تعلیق کرد.

ایران حملات خود به نفتکش‌های عبوری از تنگه هرمز را تشدید کرده است؛ به‌طوری که کشتی‌ها تقریباً هر روز هدف حمله قرار می‌گیرند، زیرا تهران تلاش می‌کند مانع از احیای روند صادرات نفت خام شود. به گزارش خبرگزاری فارس، که نزدیک به سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران تلقی می‌شود، یک مقام ارشد سپاه پاسداران روز چهارشنبه گفت که ایران تمام «مسیرهای غیرقانونی» از طریق هرمز را مسدود خواهد کرد.

افزایش حملات به نفتکش‌ها در حالی رخ می‌دهد که صادرات نفت خام از خاورمیانه در ماه سپتامبر به سطح قبل از جنگ بازگشت، عمدتاً به این دلیل که ارتش ایالات متحده کشتی‌ها را از طریق هرمز در امتداد ساحل عمان اسکورت می‌کرد.

توافق موقت امضا شده در ماه ژوئن بین ایالات متحده و ایران برای توقف خصومت‌ها جهت امکان مذاکره به سرعت از هم پاشید.

«هدایایی به پوتین»

ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین، بلافاصله توافق دیزل ترامپ با پوتین را محکوم کرد. رهبر اوکراین هشدار داد که کاهش تحریم‌ها بدون تعهد روسیه برای کاهش تنش در جنگ، تنها آن را طولانی‌تر خواهد کرد.

زلنسکی در پستی در رسانه‌های اجتماعی گفت: «هدایایی به پوتین صلح یا هیچ فایده‌ای برای جهان متمدن به ارمغان نخواهد آورد.» «روسیه با ترور و خیانت بیشتر، «جبران» گازوئیل را خواهد کرد. اجازه دادن به روسیه برای فروش فرآورده‌های نفتی، سرمایه‌گذاری در جنگی است که باید پایان یابد، نه اینکه طولانی شود.»

قیمت گازوئیل در سراسر جهان افزایش یافته است، زیرا اوکراین پالایشگاه‌های روسیه را در هم کوبیده و مسکو را مجبور به ممنوعیت صادرات گازوئیل به بازارهای جهانی کرده است. ایران و متحدان حوثی آن نیز به پالایشگاه‌های خاورمیانه حمله کرده‌اند و عرضه سوخت را بیش از پیش محدود کرده‌اند.

ترامپ تحت فشار سیاسی فزاینده‌ای برای کاهش قیمت سوخت پیش از انتخابات میان‌دوره‌ای نوامبر است. جمهوری‌خواهان با انتخابات رقابتی در پایگاه‌های محافظه‌کاران مانند آیووا روبرو هستند، جایی که کشاورزان فشار قیمت بالای گازوئیل را احساس می‌کنند.



پنجشنبه ۲۳ مهر ۱۴۰۵ - Thursday 15 October 2026

iran-emrooz.net | Sun, 11.10.2026, 7:15



پنجشنبه ۲۳ مهر ۱۴۰۵ - Thursday 15 October 2026

iran-emrooz.net | Sun, 11.10.2026, 0:05



پنجشنبه ۲۳ مهر ۱۴۰۵ - Thursday 15 October 2026

iran-emrooz.net | Sat, 10.10.2026, 23:00



موج انتقادها از توافق ترامپ و پوتین بر سر گازوئیل
پنجشنبه ۲۳ مهر ۱۴۰۵ - Thursday 15 October 2026

iran-emrooz.net | Sat, 10.10.2026, 12:37

موج انتقادها از توافق ترامپ و پوتین بر سر گازوئیل

در پی اعلام توافق واشنگتن و مسکو برای عرضه گازوئیل روسیه به بازارهای آمریکا و جهان، ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهوری اوکراین، از این تصمیم انتقاد کرد و هشدار داد که دادن «هدیه به پوتین» نه صلح به ارمغان می‌آورد و نه سودی برای جهان متمدن خواهد داشت.

دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا، روز جمعه اعلام کرد که ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهوری روسیه، با عرضه گازوئیل این کشور به بازارهای آمریکا و جهان موافقت کرده است؛ اقدامی که به گفته ترامپ، می‌تواند به مهار افزایش سرسام‌آور هزینه‌های انرژی در بحبوحه جنگ با ایران کمک کند.

ترامپ پس از گفت‌وگو با پوتین اعلام کرد: «روسیه فورا بیش از ۳۰۰ هزار تن گازوئیل روانه بازارهای آمریکا و جهان خواهد کرد و ۵۰۰ هزار تن دیگر نیز در ماه نوامبر عرضه خواهد شد.»

این توافق با واکنش ولودیمیر زلنسکی روبه‌رو شد. رئیس‌جمهوری اوکراین در پیامی در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «هدیه دادن به پوتین نه صلح به ارمغان می‌آورد و نه هیچ منفعتی برای جهان متمدن خواهد داشت.»

او در ادامه تاکید کرد: «اجازه دادن به روسیه برای فروش فرآورده‌های نفتی، در واقع سرمایه‌گذاری در جنگی است که باید به آن پایان داد، نه اینکه به طولانی‌تر شدن آن دامن زد. آنچه ضرورت دارد، تنش‌زدایی واقعی و متقابل در روابط با روسیه است.»

چراغ سبز واشنگتن به ورود گازوئیل روسیه به بازارهای جهانی

هم‌زمان با اعلام توافق ترامپ و پوتین، وزارت خزانه‌داری آمریکا نیز اعلام کرد که مجوزی موقت برای عرضه گازوئیل روسیه در بازارهای جهانی صادر می‌کند.

با این حال، کاخ سفید هنوز روشن نکرده است که هزینه خرید گازوئیل روسیه را چه طرفی پرداخت خواهد کرد و محموله‌های پیش‌بینی‌شده در این توافق از چه زمانی در دسترس بازار قرار خواهند گرفت.

همچنین مشخص نیست که آیا محموله‌های بیشتری که قرار است ماه آینده عرضه شوند، پیش از انتخابات میان‌دوره‌ای سوم نوامبر آمریکا به مقصد خواهند رسید یا خیر.

از تحریم‌های گسترده تا توافق انرژی با مسکو

اعلام توافق تازه ترامپ با پوتین در حالی صورت می‌گیرد که رئیس‌جمهوری آمریکا تنها یک ماه پیش، مجموعه‌ای از تحریم‌های گسترده علیه روسیه را امضا کرده بود؛ تحریم‌هایی که بخش انرژی این کشور و دیگر صنایعی را هدف قرار می‌داد که به تامین منابع مالی جنگ روسیه در اوکراین کمک می‌کنند.

این تغییر رویکرد، پرسش‌های تازه‌ای را درباره آینده سیاست تحریمی واشنگتن در قبال مسکو برانگیخته است.

از جمله اینکه آیا کاخ سفید مطابق الزامات قانونی که با حمایت هر دو حزب اصلی آمریکا تصویب شده و واردکنندگان عمده نفت و گاز روسیه را هدف قرار می‌دهد، در ماه جاری تحریم‌های بیشتری علیه مسکو اعمال خواهد کرد یا خیر.

ترامپ در اظهارات خود درباره توافق تازه با روسیه، هیچ اشاره‌ای به تحریم‌های این کشور یا جنگ روسیه علیه اوکراین نکرد و در عوض، بر ضرورت کاهش قیمت انرژی برای شهروندان آمریکایی تاکید ورزید.

او گفت: «کاهش قیمت‌ها برای آمریکایی‌ها، به‌ویژه کشاورزان، دامداران و رانندگان کامیون پرتلاش کشورمان، مهم‌ترین اولویت من است.»

در همین حال، سه سناتور سرشناس دموکرات، چاک شومر، رهبر دموکرات‌ها در سنا، جین شاهین، دموکرات ارشد کمیته روابط خارجی سنا، و الیزابت وارن، دموکرات ارشد کمیته بانکداری سنا، در بیانیه‌ای مشترک توافق ترامپ با روسیه را خیانت به اوکراین، متحدان اروپایی و امنیت ملی آمریکا توصیف کردند.

ریچارد بلومنتال، سناتور دموکرات و از طراحان قانون تحریم روسیه نیز از تصمیم ترامپ انتقاد کرد و گفت: «این تصمیم ما را در جنگ پوتین علیه اوکراین شریک و همدست می‌کند.»

کریس بوون، وزیر تغییرات اقلیمی و انرژی استرالیا نیز اعلام کرد که کشورش در چارچوب این توافق، سوخت روسیه را وارد نخواهد کرد.

استقبال مسکو از همکاری تازه با واشنگتن

در مقابل انتقادهای رئیس‌جمهوری اوکراین، مقام‌های روسیه از توافق انرژی با آمریکا استقبال کردند.

ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهوری روسیه در بیانیه‌ای که کرملین پس از گفت‌وگوی تلفنی او با ترامپ منتشر کرد، آمادگی روسیه برای عرضه نفت و فرآورده‌های نفتی به بازارهای آمریکا و جهان را تایید کرد.

او گفت: «اطمینان دارم که این اقدام تاثیر مثبتی بر کل اقتصاد جهانی خواهد گذاشت.»

کرملین همچنین اعلام کرد که دو رئیس‌جمهوری درباره جنگ اوکراین، وضعیت ایران و روابط دوجانبه گفت‌وگو کرده‌اند.

کریل دیمیتریف، فرستاده ویژه رئیس‌جمهوری روسیه هم روز جمعه با بازنشر اطلاعیه وزارت خزانه‌داری آمریکا در شبکه اجتماعی ایکس، از مزایای همکاری دو کشور در حوزه انرژی سخن گفت.

او نوشت: «همکاری روسیه و آمریکا در زمینه گازوئیل و انرژی به سود جهان خواهد بود.»

این در حالی است که از نگاه کی‌یف، فراهم کردن امکان فروش فرآورده‌های نفتی روسیه می‌تواند به تقویت منابع مالی مسکو و تداوم جنگ در اوکراین بینجامد؛ موضوعی که بار دیگر اختلاف دیدگاه واشنگتن و کی‌یف را بر سر نحوه تعامل با کرملین آشکار کرده است.

واکنش کارشناسان؛ «سود برای پوتین، تاثیر اندک بر قیمت‌ها»

دو کارشناس انرژی نیز نسبت به اثربخشی اقتصادی توافق ابراز تردید کرده‌اند.

کلایتون سیگل، کارشناس انرژی در مرکز مطالعات راهبردی و بین‌المللی آمریکا (CSIS)، گفته است که توافق احتمالا تاثیر چندانی بر قیمت‌ها نخواهد گذاشت، اما برای روسیه و پوتین منفعت بزرگی به همراه دارد.

جوزف وبستر، تحلیلگر انرژی و ژئوپلیتیک شورای آتلانتیک، نیز معتقد است حجم صادرات اعلام‌شده روسیه نه‌تنها برای جبران کمبود جهانی گازوئیل کافی نیست، بلکه تحقق کامل آن نیز قطعی نیست.

یورونیوز فارسی



پنجشنبه ۲۳ مهر ۱۴۰۵ - Thursday 15 October 2026

iran-emrooz.net | Sat, 10.10.2026, 12:21



عربستان: تنگه باب‌المندب از حوثی‌ها پاکسازی شده است
پنجشنبه ۲۳ مهر ۱۴۰۵ - Thursday 15 October 2026

iran-emrooz.net | Sat, 10.10.2026, 11:05

عربستان: تنگه باب‌المندب از حوثی‌ها پاکسازی شده است

سفیر عربستان سعودی در یمن گفت تنگه باب‌المندب «از بقایای شبه‌نظامیان حوثی پاکسازی شده است».

محمد بن سعید الجابر این را روز جمعه گفت، در حالی که تأیید مستقلی از وضعیت میدان در دست نیست و حوثی‌ها ادعاهای پیشین درباره پیشروی نیروهای دولتی را رد کرده‌اند.

سخنگوی نیروهای مسلح یمن روز چهارشنبه در پستی در شبکه ایکس اعلام کرده بود این نیروها در چارچوب عملیات «فجر یمن» دو هزار و ۱۰۳ عملیات هدفمند علیه مواضع نظامی حوثی‌ها در همه جبهه‌ها انجام داده‌اند. بر پایه همین اعلام، هزار و ۸۶۰ عضو این گروه «خنثی» شده و صدها موضع و تجهیزات نظامی منهدم شده است.

ترکی المالکی، سخنگوی ائتلاف به رهبری عربستان، نیز در بیانیه‌ای در شبکه ایکس گفت ۸۲ هدف در استان‌های صعده، الحدیده، الجوف و مأرب نابود شده، از جمله ۱۱ انبار موشک بالستیک که در مناطق کوهستانی کشف شده بود.

عملیات «فجر یمن» ۱۳ مهر با هدف بازپس‌گیری همه مناطق تحت کنترل حوثی‌ها، از جمله صنعا، آغاز شد. ائتلاف عربستان اعلام کرد بیش از ۱۰۰ جنگنده از نیروهای دولتی پشتیبانی می‌کنند.

نیروهای دولت یمن از آن زمان موفق به بازپس‌گیری شهر بندری مخا، فرودگاه ذباب و مواضعی در پیرامون تنگه شده‌اند.

صدای آمریکا



اقتصاد ایران در بهار امسال ۱۲.۱ درصد کوچک شد
پنجشنبه ۲۳ مهر ۱۴۰۵ - Thursday 15 October 2026

iran-emrooz.net | Sat, 10.10.2026, 11:01

اقتصاد ایران در بهار امسال ۱۲.۱ درصد کوچک شد

بانک مرکزی جمهوری اسلامی گزارش داده که اقتصاد ایران در بهار امسال ۱۲.۱ درصد کوچک شده و رشد اقتصادی در تیرماه نیز نسبت به ماه مشابه سال گذشته منفی ۵.۶ درصد شده است.

برآورد بانک مرکزی از رشد اقتصادی منفی ۱۲.۱ درصدی در بهار امسال، در حالی منتشر شده که مرکز آمار ایران ماه گذشته میزان انقباض اقتصاد در این فصل را ۱۰.۱ درصد اعلام کرده بود.

جزئیات آمارهای بانک مرکزی نشان می‌دهد که کاهش شدت انقباض اقتصادی در تیرماه، عمدتاً ناشی از بهبود نسبی عملکرد بخش صنایع و معادن در مقایسه با فصل بهار بوده است.

بر اساس این گزارش، ارزش افزوده بخش خدمات در تیرماه نسبت به ماه مشابه سال گذشته ۴.۲ درصد کاهش یافته است. این افت در بخش صنایع و معادن به ۱۲.۲ درصد و در بخش نفت به ۱۰ درصد رسیده است.

کشاورزی تنها بخش عمده اقتصادی ایران بود که در تیرماه رشد مثبت ثبت کرد و ارزش افزوده آن نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۶ درصد افزایش یافت. با این حال، با احتساب رشد اقتصادی بخش کشاورزی، باز هم تولید ناخالص داخلی ایران در این ماه منفی ۵.۶ درصدی شده است.

محاصره دریایی و چشم‌انداز اقتصاد ایران

پس از تفاهم آمریکا و جمهوری اسلامی برای توقف جنگ و آتش‌بس، ایالات متحده در ۱۸ ژوئن (۲۸ خرداد) نخستین دور محاصره دریایی علیه جمهوری اسلامی را متوقف کرد. این وقفه یکی از عوامل کاهش شتاب سقوط اقتصادی ایران در تیرماه نسبت به ماه‌های قبل است.

با این حال، پس از نقض تفاهم آتش‌بس توسط جمهوری اسلامی و ازسرگیری حملات سپاه پاسداران به کشتی‌ها، در ۱۴ ژوئیه (۲۳ تیر) محاصره دریایی را دوباره برقرار کرد. با توجه به این تحول و محدودتر شدن امکان صادرات نفت ایران، انتظار می‌رود انقباض اقتصادی از مردادماه بار دیگر شدت گرفته باشد؛ موضوعی که آمارهای ماه‌های آینده می‌تواند دامنه این سقوط را روشن‌تر کند.

طبق برآورد اوپک، تولید نفت ایران در تیرماه حدود دو میلیون و ۴۵۰ هزار بشکه در روز بود، اما پس از برقراری مجدد محاصره دریایی آمریکا، تولید نفت کشور به حدود دو میلیون بشکه در روز کاهش یافته که حتی بسیار کمتر از بهار امسال است.

در مجموع تولید کنونی نفت ایران ۱۸ درصد کمتر از بهار امسال و ۳۵ درصد کمتر از در دوران پیش از جنگ است.

از طرفی با ورود به فصل سرما، کسری شدید برق و گاز نیز آغاز شده است؛ موضوعی که صنایع کشور را در فشار مضاعفی قرار می‌دهد و انتظار می‌رود تولیدات صنعتی به خاطر کسری انرژی کاهش یابد.

تشدید فشار آمریکا علیه جمهوری اسلامی در چهارچوب طرح «طرد اقتصادی»، مشکلات ارزی و شتاب سقوط ارزش ریال ایران نیز نه تنها بر تجارت غیرنفتی کشور، بلکه حوزه مصرف داخلی و خدمات نیز تاثیر منفی گذاشته است.

صدای آمريکا



پنجشنبه ۲۳ مهر ۱۴۰۵ - Thursday 15 October 2026

iran-emrooz.net | Sat, 10.10.2026, 10:30



ترامپ پس از بی‌توجهی زلنسکی به درخواست‌هایش، با پوتین توافق کرد
پنجشنبه ۲۳ مهر ۱۴۰۵ - Thursday 15 October 2026

iran-emrooz.net | Sat, 10.10.2026, 10:21

ترامپ پس از بی‌توجهی زلنسکی به درخواست‌هایش، با پوتین توافق کرد

باراک راوید / اکسیوس

یک مقام آمریکایی که از جزئیات ماجرا آگاه است به اکسیوس گفت که رئیس‌جمهور ترامپ پس از آنکه ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهور اوکراین، به چندین درخواست آمریکا برای توقف حملات به پالایشگاه‌های نفت روسیه بی‌توجهی کرد، تصمیم گرفت توافقی در مورد سوخت دیزل با روسیه منعقد کند.

اهمیت موضوع: توافق ترامپ با ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه، بحران جدیدی را با اوکراین دامن زده و تلاش‌های تازه دولت ترامپ برای دستیابی به توافقی جهت پایان دادن به جنگ را با خطر شکست مواجه کرده است.

این مقام آمریکایی گفت: «زلنسکی درک درستی از شرایط ندارد. او با ادامه حملات به پالایشگاه‌ها، حسن‌نیتی را که طی شش ماه گذشته در رابطه با ترامپ ایجاد کرده بود، از بین می‌برد.»

زلنسکی در مصاحبه‌ای با اکسیوس پس از اعلام این خبر، گفت که از این توافق غافلگیر شده و آن را «ناعادلانه و غیرصادقانه» و هدیه‌ای بی‌دلیل به پوتین توصیف کرد.

زمینه خبر: حملات اوکراین به پالایشگاه‌های نفت روسیه در ماه‌های اخیر بسیار مؤثر بوده و موجب بروز بحران انرژی در روسیه شده است.

روسیه در واکنش به این حملات، صادرات دیزل را ممنوع کرد؛ اقدامی که فشار بیشتری بر بازارهای جهانی دیزل وارد کرد؛ بازارهایی که پیش‌تر نیز تحت تأثیر جنگ دچار تنش بودند.

زلنسکی به ترامپ و نمایندگان او، استیو ویتکاف و جرد کوشنر، گفته بود که اگر روس‌ها حملات خود به نیروگاه‌های برق اوکراین را متوقف کنند، او نیز آماده است حملات به پالایشگاه‌های نفت روسیه را متوقف سازد.

این مقام آمریکایی اظهار داشت که ترامپ خواهان توقف یک‌جانبه حملات اوکراین به پالایشگاه‌های روسیه بود، زیرا این حملات به افزایش قیمت سوخت در آمریکا دامن می‌زد.

به گفته این مقام آمریکایی، ترامپ حملات به پالایشگاه‌ها را هم‌سنگ حملات روسیه به شبکه برق اوکراین نمی‌دانست.

جزئیات گفتگوها: در جریان هشت ساعت مذاکره در میامی در روز جمعه، ویتکاف و کوشنر به تیم مذاکره‌کننده اوکراینی گفتند که قرار است رئیس‌جمهور با پوتین گفتگو کرده و تحریم‌های مربوط به صادرات دیزل روسیه را لغو کند.

به آن‌ها گفته شد که ترامپ پس از بی‌توجهی اوکراین به درخواست‌های متعدد برای توقف حملات به پالایشگاه‌های نفت روسیه — که مستقیماً بر مصرف‌کنندگان آمریکایی تأثیر می‌گذاشت — تصمیم به پیشبرد این توافق گرفته است. یک مقام اوکراینی مدعی شد که در جریان این گفتگوها، ویتکاف و کوشنر تهدید کردند که اگر اوکراین به نادیده گرفتن درخواست‌های ترامپ ادامه دهد، او ممکن است دسترسی این کشور به اطلاعات جاسوسی آمریکا را قطع کند.

مقام آمریکایی طرح چنین تهدیدی را تکذیب کرد و گفت که ویتکاف و کوشنر به طرف‌های اوکراینی خاطرنشان کردند که آمریکا شریکی قدرتمند است و مهمات و اطلاعات در اختیار آن‌ها قرار می‌دهد؛ بنابراین اوکراین نباید اقداماتی انجام دهد که به مصرف‌کنندگان آمریکایی آسیب برساند.

این مقام آمریکایی گفت: «حملات به پالایشگاه‌ها برای روسیه دردسرآفرین است، اما برای آمریکا نیز مشکلاتی ایجاد می‌کند.»

نگاهی دقیق‌تر: این مقام اظهار داشت که بحران جدید پیرامون توافق‌نامه گازوئیل، پس از آن بالا گرفت که میانجی‌های آمریکایی روز جمعه در میامی گفتگوهای سازنده‌ای با دیپلمات‌های اوکراینی و اروپایی داشتند.

تمرکز اصلی بر نهایی کردن تضمین‌های امنیتی بود که آمریکا، اروپا و ناتو قرار است به عنوان بخشی از توافق پایان جنگ، به اوکراین ارائه دهند.
همچنین پیشنهادهای جدیدی برای راهکارهای ارضی مطرح شد.

ویتکاف و کوشنر بسته‌ای برای دوران پس از جنگ اوکراین ارائه کردند که شامل روش‌هایی برای تأمین مالی بازسازی کشور و تجدید قوای ارتش اوکراین، و همچنین ایده‌هایی برای مقابله با کسری بودجه ناشی از جنگ بود.

شرکت‌کنندگان همچنین درباره نقشه راه پیوستن اوکراین به اتحادیه اروپا و نوع رابطه این کشور با ناتو پس از پایان جنگ گفتگو کردند.
علاوه بر این، ویتکاف و کوشنر احتمال ایجاد یک چارچوب امنیتی برای دوران پس از جنگ میان اروپا و روسیه را مطرح کردند که می‌تواند برای هر دو طرف جذاب باشد.

نکته قابل توجه: به گفته مقام آمریکایی، ویتکاف و کوشنر طرف‌های اوکراینی و اروپایی را در جریان توافق‌های احتمالی انرژی با روسیه قرار دادند؛ توافق‌هایی که آمریکا امیدوار است منجر به کاهش قیمت انرژی و ترغیب روسیه به دادن امتیاز در مذاکرات صلح شود.

گام بعدی: این مقام آمریکایی گفت که ویتکاف و کوشنر در حال بررسی سفر به مسکو و کی‌یف در هفته آینده برای گفتگو درباره پیشنهادهای صلح هستند، اما مشخص نیست که تنش‌های پیش‌آمده در روز جمعه چه تأثیری بر برنامه‌های آن‌ها خواهد گذاشت. این مقام آمریکایی گفت: «پوتین [اوکراین] را به‌شدت هدف قرار داده است، اما ما معتقدیم که او برای گفتگو درباره پایان جنگ آمادگی دارد. ما می‌خواهیم روی پیشنهادی جدید کار کنیم که برای او قابل‌قبول باشد و بتواند او را به توقف [حملات] وادارد.»

با این حال: یوری اوشاکوف، مشاور سیاست خارجی پوتین، به خبرنگاران گفت که پوتین در جریان گفتگوی تلفنی ۹۰ دقیقه‌ای خود با ترامپ، از تعهد به ازسرگیری مذاکرات صلح با اوکراین خودداری کرد.

او اظهار داشت که حملات اوکراین به مسکو و سایر شهرها در جریان انتخابات پارلمانی روسیه، «امکان ازسرگیری فوری روند مذاکرات را از بین برد.»

اوشاکوف افزود: «رئیس‌جمهور گفت که ما درباره زمان امکان‌پذیر برای ازسرگیری این مذاکرات فکر خواهیم کرد.»



پنجشنبه ۲۳ مهر ۱۴۰۵ - Thursday 15 October 2026

iran-emrooz.net | Sat, 10.10.2026, 9:18



آمریکا خواستار پایان پشتیبانی جمهوری اسلامی از شورشیان حوثی شد
پنجشنبه ۲۳ مهر ۱۴۰۵ - Thursday 15 October 2026

iran-emrooz.net | Sat, 10.10.2026, 9:07

آمریکا خواستار پایان پشتیبانی جمهوری اسلامی از شورشیان حوثی شد

آمریکا از حوثی‌ها خواست حملاتشان به عربستان سعودی و دولت رسمی یمن را متوقف کنند و از جمهوری اسلامی خواست به پشتیبانی از این گروه پایان دهد.

سفیر آمریکا در سازمان ملل در امور مدیریت و اصلاحات، در نشست شورای امنیت درباره یمن گفت واشنگتن از تشدید اخیر تنش از سوی حوثی‌ها، از جمله حمله به زیرساخت‌های غیرنظامی و فرودگاه‌ها، «به‌شدت نگران» است.

جف بارتوس گفت: «این الگو همچنان انکارناپذیر است. حوثی‌ها به‌عنوان ابزار تهران برای تهدید آزادی دریانوردی، تضعیف ثبات منطقه و ایجاد وحشت در میان غیرنظامیان بی‌گناه عمل می‌کنند.»

او افزود: «از حوثی‌ها می‌خواهیم حملاتشان علیه دولت‌های مشروع یمن و عربستان سعودی را متوقف کنند و از ایران می‌خواهیم همه پشتیبانی‌اش از حوثی‌ها را پایان دهد.»

بارتوس گفت آمریکا قاطعانه کنار عربستان و دولت یمن ایستاده است، در حالی که از حاکمیتشان دفاع می‌کنند و برای بازگرداندن می‌کوشند.

مارکو روبیو، وزیر امور خارجه آمریکا، روز سه‌شنبه در آتن حوثی‌ها را در فهرست گروه‌هایی گذاشت که می‌گوید جمهوری اسلامی درآمدش را صرفشان می‌کند.

او گفت هر دلاری که این حکومت می‌گیرد به‌جای جاده و پل، صرف حزب‌الله، حماس، شبه‌نظامیان موشک‌انداز در عراق و حوثی‌ها می‌شود.

بریتانیا نیز در همین نشست شورای امنیت «تشدید خطرناک» درگیری از سوی حوثی‌ها را محکوم کرد و گفت از زمان تشدید درگیری در شهریورماه، ۴۷۹ غیرنظامی کشته یا زخمی و بیش از ۲۰۰ هزار نفر آواره شده‌اند.

حوثی‌ها در روزهای گذشته مسئولیت حمله به فرودگاه‌های ابها، جازان، نجران و فرودگاه اصلی ریاض و نیز فرودگاه بین‌المللی عدن را بر عهده گرفته یا به آنها نسبت داده شده‌اند.

ائتلاف به رهبری عربستان اعلام کرده در عملیاتی گسترده ۱۳۶ هدف نظامی حوثی‌ها را منهدم کرده و نیروهای دولت یمن با پشتیبانی هوایی این ائتلاف تهاجمی زمینی برای بازپس‌گیری سواحل دریای سرخ آغاز کرده‌اند.

صدای آمريکا



پنجشنبه ۲۳ مهر ۱۴۰۵ - Thursday 15 October 2026

iran-emrooz.net | Sat, 10.10.2026, 6:55



کمک‌خلبان «فلای‌دبی» قصد حمله انتحاری با هواپیما را داشت
پنجشنبه ۲۳ مهر ۱۴۰۵ - Thursday 15 October 2026

iran-emrooz.net | Fri, 09.10.2026, 22:35

کمک‌خلبان «فلای‌دبی» قصد حمله انتحاری با هواپیما را داشت

یاسمین غانیا، ایناس الاشری و فدریکو ماچونی / رویترز / ۹ اکتبر ۲۰۲۶

دادستان کل امارات روز جمعه اعلام کرد که یک کمک‌خلبان عمانیِ شرکت هواپیمایی «فلای‌دبی» قصد داشت در تاریخ ۳۰ سپتامبر، کنترل پرواز دبی به تل‌آویو را به دست گرفته و طی یک حمله انتحاری، آن را به یکی از پایانه‌های فرودگاه «بن‌گوریون» اسرائیل بکوبد، اما خلبان مانع از اجرای این نقشه شد.

بیانیه «حمد سیف الشامسی»، دادستان کل امارات، حاکی از آن نیست که شرکت فلای‌دبی مرتکب تخلفی شده باشد؛ این بیانیه حاوی دقیق‌ترین شرحی است که دادستان‌ها تاکنون درباره وقایع احتمالی این حادثه ارائه کرده‌اند. شرکت فلای‌دبی بلافاصله برای اظهار نظر در دسترس نبود.

به اعتقاد دادستان‌های عمومی امارات که تحقیقات کیفری خود را در تاریخ اول اکتبر آغاز کردند، این طرح با الهام از حملات ۱۱ سپتامبر ۲۰۰۱ در ایالات متحده ریخته شده بود.

خبرگزاری رسمی امارات (WAM) گزارش داد که تحقیقات نشان می‌دهد فرد مظنون از دو پرواز قبلی به مقصد تل‌آویو برای «آشنایی با مسیر پرواز و فرودگاه» استفاده کرده بود. این نخستین تأیید رسمی مبنی بر الهام گرفتن کمک‌خلبان از حملات ۱۱ سپتامبر است.

هواپیما در حریم هوایی عربستان سعودی در حال پرواز بود که کمک‌خلبان با تبرِ مخصوصِ شرایط اضطراری — که معمولاً در کابین خلبان نگهداری می‌شود — به خلبان حمله کرد.

این حادثه باعث شد هواپیما در عرض ۳۰ ثانیه، ۱۶ هزار فوت (۴۹۰۰ متر) سقوط کند؛ پیش از آنکه فرد مهاجم مهار شود و دو خلبان دیگرِ حاضر در پرواز، هواپیما را به سلامت در عربستان سعودی فرود آورند. فرد مظنون به امارات، کشور مبدأ شرکت فلای‌دبی، منتقل شد.

**فرد مظنون واجد شرایط حرفه‌ای و امنیتی بود**

بازرسان با بررسی رویه‌های استخدام در شرکت فلای‌دبی دریافتند که فرد مظنون تمامی الزامات حرفه‌ای و امنیتی، از جمله داشتن گواهینامه خلبانی و ارائه گواهی عدم سوءپیشینه را رعایت کرده بود. الشامسی افزود: «با این حال، هیچ‌یک از بررسی‌ها نشان‌دهنده وجود نشانه‌هایی از دیدگاه‌های افراط‌گرایانه یا قصد او برای اجرای یک توطئه تروریستی نبود.»

او گفت که این فرد ۲۹ ساله پیش از پیوستن به شرکت هواپیمایی «فلای‌دبی» (Flydubai) در ژانویه ۲۰۲۶، در شرکت‌های هواپیمایی کشورهای مختلف از جمله «عمان‌ایر» (Oman Air) کار کرده بود. تحقیقات نشان داد که نشانه‌هایی از گرایش این مظنون به «افراط‌گرایی و تروریسم» از سال ۲۰۱۷، یعنی زمانی که در استرالیا مشغول تحصیل بود، وجود داشته است.

شرکت «رویال ایر مراکش» (Royal Air Maroc) اعلام کرده است که او در سال ۲۰۲۵ دوره‌ای آموزشی را به مدت سه ماه در این شرکت گذرانده، اما درخواستش برای استخدام در آنجا پس از پایان دوره، رد شده است.

مقامات امارات هویت این مظنون را فاش نکرده‌اند؛ با این حال، فردی که از جزئیات این ماجرا آگاهی مستقیم دارد به خبرگزاری رویترز گفت که هویت او «همام الحمامی»، تبعه کشور عمان، شناسایی شده است.

الشامسی اظهار داشت که مظنون به بازجویان گفته است با تماشای محتوای مروج تروریسم و ​​گذراندن کلاس‌های بوکس، خود را از نظر روانی و جسمی برای انجام این حمله آماده کرده بود.

منابعی به رویترز گفتند که عربستان سعودی تحقیقات ایمنی جداگانه‌ای را در خصوص پرواز شماره FZ1073 آغاز کرده است.



پنجشنبه ۲۳ مهر ۱۴۰۵ - Thursday 15 October 2026

iran-emrooz.net | Fri, 09.10.2026, 22:20



" />
پنجشنبه ۲۳ مهر ۱۴۰۵ - Thursday 15 October 2026

iran-emrooz.net | Fri, 09.10.2026, 21:42



ترامپ می‌گوید با پوتین بر سر تأمین گازوئیل به توافق رسیده است
پنجشنبه ۲۳ مهر ۱۴۰۵ - Thursday 15 October 2026

iran-emrooz.net | Fri, 09.10.2026, 20:38

ترامپ می‌گوید با پوتین بر سر تأمین گازوئیل به توافق رسیده است

باراک راوید / آکسیوس

دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور، روز جمعه اعلام کرد که با روسیه برای افزایش عرضه گازوئیل به بازارهای آمریکا و جهان به توافق رسیده است؛ اقدامی که خشم اوکراین را برانگیخت و آن را هدیه‌ای به ولادیمیر پوتین در بحبوحه جنگ توصیف کرد.

اهمیت موضوع: این خبر که شامل معافیت از برخی تحریم‌های انرژی آمریکا علیه روسیه است، هم‌زمان با ورود دیپلمات‌های اوکراینی و اروپایی به میامی برای گفتگو درباره پایان دادن به جنگ با روسیه منتشر شد.

اظهارات ترامپ: ترامپ در شبکه اجتماعی «تروث سوشال» (Truth Social) نوشت: «من به‌تازگی گفتگوی بسیار موفقی با ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه، داشتم که طی آن توافق شد روسیه بلافاصله بیش از ۳۰۰ هزار تن سوخت دیزل (گازوئیل) به بازار آمریکا و جهان عرضه کند؛ همچنین ۵۰۰ هزار تن دیگر در ماه نوامبر و یک میلیون تن بلافاصله پس از آن تحویل داده شود.»

ترامپ افزود که روسیه «در مدت زمانی کوتاه، ۳ میلیون تن سوخت دیزل» تحویل خواهد داد.

ترامپ نوشت که با احتساب نفتِ عبوری از تنگه هرمز، «قیمت گازوئیل برای آمریکایی‌ها و در واقع برای تمام جهان، با نرخی بی‌سابقه و به‌سرعت کاهش خواهد یافت!»

وزارت خزانه‌داری در بیانیه‌ای اعلام کرد: «امروز به دستور رئیس‌جمهور ترامپ، دفتر کنترل دارایی‌های خارجی (OFAC) بلافاصله یک مجوز عمومی موقت صادر می‌کند تا امکان عرضه گازوئیل روسیه به بازار جهانی فراهم شود.»

کانون اختلاف: ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهور اوکراین، با خشم به اظهارات ترامپ واکنش نشان داد و در شبکه اجتماعی «ایکس» (X) نوشت که هرگونه کاهش تحریم‌های روسیه خارج از چارچوب یک «توافق پایدار برای کاهش تنش... نشان‌دهنده ضعفی آشکار است.»

زلنسکی نوشت: «هدیه دادن به پوتین، صلح یا هیچ‌گونه سودی برای جهان متمدن به ارمغان نخواهد آورد. روسیه در ازای این گازوئیل، با اقدامات تروریستی و خیانت‌های بیشتر پاسخ خواهد داد. اجازه دادن به روسیه برای فروش فرآورده‌های نفتی، سرمایه‌گذاری در جنگی است که باید به آن پایان داد، نه اینکه طولانی‌تر شود. آنچه مورد نیاز است، کاهش واقعی تنش با روسیه بر مبنای اقدام متقابل است.»

زلنسکی افزود که اوکراین به فرستادگان ترامپ، یعنی جرد کوشنر و استیو ویتکاف، اعلام کرده است که برای برداشتن «گام‌های متقابل جهت کاهش تنش» با روسیه آمادگی دارد.

او گفت: «اگر روسیه زیرساخت‌های انرژی ما را نابود نکند، اوکراین هم پالایشگاه‌های نفت روسیه را به آتش نخواهد کشید. این همان نوع توافقی است که ما به آمریکا پیشنهاد می‌کنیم و معتقدیم که ایالات متحده قدرت کافی برای دستیابی به چنین مصالحه‌ای را دارد.»

طرف مقابل: کرملین در بیانیه‌ای اعلام کرد که در جریان گفتگوی تلفنی پوتین و ترامپ، «توجه ویژه‌ای به چشم‌انداز حل‌وفصل بحران اوکراین» معطوف شد.

کرملین اظهار داشت که دو رهبر درباره وضعیت بازارهای جهانی انرژی گفتگو کردند. به گفته کرملین، پوتین در این تماس گفت: «طرف روسی آمادگی خود را برای عرضه نفت و فرآورده‌های نفتی به بازارهای آمریکا و جهان تأیید کرد. اطمینان دارم که این امر تأثیر مثبتی بر اقتصاد جهانی در مجموع خواهد داشت.»

کریل دیمیتریف، فرستاده ویژه پوتین که بر روی این توافق کار کرده بود، در شبکه اجتماعی «ایکس» نوشت: «همکاری‌های انرژی و اقتصادی روسیه و آمریکا ادامه خواهد یافت و به نفع بازارهای جهانی و کل جهان خواهد بود.»

بر اساس آمار و ارقام: طبق تحلیل این هفته دو پژوهشگر بانک فدرال رزرو دالاس، حملات اوکراین در طول تابستان ظرفیت پالایش در دسترس روسیه را تا ۶۰ درصد کاهش داد؛ هرچند شدت این تأثیر ماه به ماه متغیر بوده است.

در نتیجه ترکیبی از عواملی همچون توقف فعالیت پالایشگاه‌ها در خاورمیانه، محدودیت‌های کشتیرانی، آسیب دیدن پالایشگاه‌های روسیه و کاهش فعالیت پالایشگاهی چین، بازار جهانی سوخت از اواخر بهار شاهد کاهش ظرفیتی معادل ۶ تا ۸ میلیون بشکه در روز بوده است که این رقم تا ۱۰ درصد از کل ظرفیت پالایش جهانی را شامل می‌شود.

دیدگاه‌ها: جوزف وبستر، تحلیلگر حوزه انرژی و ژئوپلیتیک در اندیشکده غیرحزبی «شورای آتلانتیک»، گفت: «پوتین و دیگران تلاش می‌کنند تا با رویکردی فرصت‌طلبانه، مسئولیت قیمت‌های بالای گازوئیل را به جای جنگ میان آمریکا، اسرائیل و ایران — که زنجیره‌های تأمین جهانی را ویران کرده است — متوجه اوکراین کنند.»

او در ایمیلی نوشت: «تحقق این حجم‌های ادعایی صادرات روسیه نه تنها نامطمئن است، بلکه از نظر مقدار نیز ناچیز بوده و نمی‌تواند مشکل کمبود جهانی گازوئیل را برطرف کند.»



هشدار امنیتی وزارت خارجه آمریکا به شهروندان این کشور درخاورمیانه
پنجشنبه ۲۳ مهر ۱۴۰۵ - Thursday 15 October 2026

iran-emrooz.net | Fri, 09.10.2026, 20:00

هشدار امنیتی وزارت خارجه آمریکا به شهروندان این کشور درخاورمیانه

متن کامل هشدار امنیتی وزارت امور خارجه آمریکا:

هشدار امنیتی: در تمامی کشورهای خاورمیانه، هوشیاری خود را به شدت افزایش دهید

۸ اکتبر ۲۰۲۶

شهروندان آمریکایی که در حال حاضر در خاورمیانه حضور دارند، باید به دلیل شرایط پیچیده امنیتی، هوشیاری خود را به شدت افزایش دهند. نسبت به احتمال لغو پروازها، بسته شدن حریم هوایی و اختلال در سفرها آگاه باشید.

حوثی‌های مورد حمایت ایران دست به اقدامات خصمانه علیه عربستان سعودی زده‌اند؛ از جمله حملاتی به فرودگاه‌های غیرنظامی و سایر زیرساخت‌های حیاتی که منجر به تلفات غیرنظامی شده است. این اقدامات خصمانه پتانسیل تشدید سریع را دارند.

شهروندان آمریکایی که به خاورمیانه سفر می‌کنند یا از آنجا بازمی‌گردند، باید اطلاعات مربوط به فعالیت فرودگاه‌ها و خطوط هوایی را پیگیری کنند.

ایران و گروه‌های حامی آن ممکن است سایر منافع ایالات متحده در خارج از کشور یا مکان‌های مرتبط با ایالات متحده و آمریکایی‌ها در سراسر جهان، از جمله کسب‌وکارهای آمریکایی و سایر موسسات را هدف قرار دهند.

وضعیت عملیاتی:

سفارت ایالات متحده برای ارائه خدمات معمول به شهروندان آمریکایی و خدمات محدود ویزا همچنان باز است.

اقدامات لازم:

▪️در «برنامه ثبت‌نام مسافران هوشمند» (STEP) وزارت امور خارجه ثبت‌نام کنید. ثبت‌نام در STEP جدیدترین به‌روزرسانی‌های امنیتی را در اختیار شما قرار می‌دهد و تماس سفارت ایالات متحده با شما را در شرایط اضطراری آسان‌تر می‌کند.
▪️برای اطلاع از آخرین هشدارهای امنیتی، به وب‌سایت‌های سفارت مراجعه کنید.
▪️در صورت وقوع حمله هوایی، از درهای شیشه‌ای، پنجره‌ها و هرگونه آوار یا بقایای سقوط‌کرده فاصله بگیرید و برای دریافت دستورالعمل‌های رسمی، تلفن و رسانه‌های خبری را رصد کنید.
▪️تلفن همراه خود را شارژ نگه دارید و شماره‌های اضطراری ذکرشده در زیر را در آن ذخیره کنید.
▪️نسبت به محیط اطراف خود هوشیار باشید.
▪️از حضور در هرگونه تظاهرات و تجمع‌های بزرگ خودداری کنید.
▪️از مناطقی که حضور سنگین پلیس در آن‌ها مشهود است، دوری کنید.
▪️رسانه‌های محلی را دنبال کنید.
▪️از دستورالعمل‌های مقامات محلی پیروی کنید.
▪️در صورت ایجاد اختلال در پروازتان، برای جزئیات تغییر پرواز مستقیماً با شرکت هواپیمایی خود تماس بگیرید.
▪️در مکان‌هایی که به طور عمومی با ایالات متحده مرتبط هستند، احتیاط کنید و هوشیار بمانید.
▪️از جلب توجه پرهیز کنید (سعی کنید کمتر در معرض دید باشید).



اعلامیه «همگامی» به‌مناسبت ۱۰ اکتبر روز جهانی مبارزه علیه مجازات اعدام!
پنجشنبه ۲۳ مهر ۱۴۰۵ - Thursday 15 October 2026

iran-emrooz.net | Fri, 09.10.2026, 19:39

اعلامیه «همگامی» به‌مناسبت ۱۰ اکتبر روز جهانی مبارزه علیه مجازات اعدام!

اعلامیه «همگامی برای جمهوری سکولار دموکرات در ایران»
به‌مناسبت ۱۰ اکتبر روز جهانی مبارزه علیه مجازات اعدام!

روز دهم اکتبر، روز جهانی مبارزه علیه مجازات اعدام و دفاع از حق حیات برای همگان است. این روز در سال ۲۰۰۳ توسط یک ائتلاف جهانی متشکل از سازمان‌های جامعه مدنی، نهادهای مدافع حقوق بشر و کارشناسان حقوقی به این عنوان اعلام شد و هدف از آن، ارتقاء آگاهی عمومی درباره مجازات اعدام، ترغیب همگان به مخالفت با آن، تاثیر‌گذاری بر سیاست‌های تصمیم‌گیران سیاسی در جهت حفاظت از حق حیات انسان‌ها و تقویت اراده‌ی عمومی برای پایان دادن به این مجازات بود. از آن زمان هر سال ۱۰ اکتبر روز جهانی مبارزه با مجازات اعدام در سراسر جهان برگزار می‌شود و بر لغو اعدام تاکید می‌شود. هم‌اکنون ۱۱۳ کشور در جهان مجازات اعدام را به‌طور کامل لغو کرده‌اند و ۱۴۵ کشور، یعنی بیش از دو سوم کشورهای جهان، در قانون یا در عمل آن را کنار گذاشته‌اند. اما تعدادی از کشورها، از جمله حکام کشور ما، بر ادامه‌ی صدور و اجرای احکام اعدام‌ اصرار دارند.

حق حیات، بنیادی‌ترین حق انسان‌ است، که در اعلامیه‌ی جهانی حقوق بشر نیز به رسمیت شناخته شده‌است. بر اساس مفاد این اعلامیه که به تصویب سازمان ملل متحد رسیده‌است، هیچ حکومتی حق ندارد با توسل به مجازات اعدام، جان انسانی را بستاند. اما در جمهوری اسلامی، صدور و اجرای احکام اعدام به امری عادی تبدیل شده‌است. تلاش برای جایگزینی آن با مجازات‌های دیگر، مخالفت با حکومت و بنیادهای مذهبی آن تلقی می‌شود و با سرکوب و زندان پاسخ داده‌می‌شود. نظام حاکم بر ایران علاوه بر این، اعدام را به عنوان ابزاری مهم در سرکوب مخالفان و مقابله با مبارزات آزادیخواهانه‌ی مردم ایران و در خدمت تحکیم موقعیت خود به‌کار می‌گیرد.

تردیدی نیست که اعدام در هر حالت آن، قتل دولتی است و جمهوری اسلامی در طول چهل و هفت سال گذشته همواره این مجازات را در ابعاد وسیعی به کار گرفته‌است و هم‌اکنون در شرایط جنگی کنونی نیز که فشار ناشی از ویرانی، کشتار، جنگ و تحریم همه‌جانبه‌‌ی اقتصادی بر دوش مردم سنگینی می‌کند، هم چنان بر ادامه‌ی اعدام‌ها پافشاری می‌کند و روزی نیست که خبر اعدام‌های جدیدی در زندان‌های رژیم منتشر نشود.

جمهوری اسلامی هم‌چنین رکورددار اعدام در جهان است. بر اساس گزارش عفو بین‌الملل، در سال ۲۰۲۵ دست‌کم ۲۱۵۹ نفر را اعدام کرده و بالاترین آمار ثبت‌شده‌ی اعدام در جهان را به خود اختصاص داده‌است؛  امسال هم، همان‌طور که کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد در ۵ اوت اعلام کرد، از ۱۹ مارس دست‌کم ۵۶ نفر با اتهامات امنیتی در ایران اعدام شده‌اند؛ یعنی به‌طور متوسط حدود ۱۲ نفر در هر ماه. هم‌چنین، بر پایه گزارش‌های هرانا، در ۹ ماه نخست سال ۲۰۲۶ حدود هزار نفر در ایران اعدام شده‌اند؛ به‌طور متوسط بیش از ۱۱۰ نفر در ماه و نزدیک به چهار نفر در روز.

امروز مقابله با اعدام در شرایطی که هزاران نفر در زندان‌های جمهوری اسلامی در انتظار صدور احکام سنگین به سر می‌برند، بیش از هر زمان دیگری ضرورت دارد. باید با همه‌ی توان در مقابل ماشین کشتار و سرکوب رژیم ایستاد. تلاش کرد جنبش وسیعی برای لغو اعدام و آزادی زندانیان سیاسی شکل گیرد و مبارزه علیه اعدام به یک مطالبه‌ی گسترده‌ی اجتماعی تبدیل گردد. در همین رابطه، کارزار نه به اعدام که از زندان‌های کشور آغاز شده و در سه سال اخیر ادامه داشته، یکی از درخشان ترین و پیگیرترین فریادها علیه مجازات اعدام است، که با تداوم خود در زندان‌ها بازتاب گسترده‌ای در خارج از زندان‌ها و در خارج کشور پیدا کرده‌است.

«همگامی برای جمهوری سکولار دموکرات در ایران» همانگونه که پیش از این در میثاق حق زندگی مخالفت خود را با قانون ضد انسانی اعدام اعلام کرده‌است، هم‌صدا و همگام با مخالفان اعدام در سراسر جهان، همگان را به شرکت در تجمع‌ها و گرد‌همآئی‌ها به مناسبت روز جهانی مبارزه علیه اعدام و پر طنین‌تر کردن صدای «نه به اعدام» فرامی‌خواند. هم‌چنین از اقدام زندانیان سیاسی و حامیان آن‌ها در کارزار «سه‌شنبه‌های نه به اعدام» پشتیبانی می‌کند. ما نیروهای سیاسی آزادیخواه و دموکرات، نهادهای مدنی و مدافعان حقوق بشر را به تلاش هماهنگ در هر شکل ممکن برای لغو اعدام و دفاع از حق حیات فرامی‌خوانیم و از هر صدائی در جهت لغو مجازات اعدام در ایران و جهان، پشتیبانی می‌کنیم! مبارزه علیه اعدام  و دفاع از آزادی بی‌ قید و شرط همه‌ی زندانیان سیاسی و عقیدتی را، با تمام توان گسترش دهیم و صدای اعتراض علیه اعدام و سرکوب را، هرچه رساتر کنیم.

«همگامی برای جمهوری سکولار دموکرات در ایران»
۱۷ مهر ۱۴۰۵ - ۹ اکتبر ۲۰۲۶



پنجشنبه ۲۳ مهر ۱۴۰۵ - Thursday 15 October 2026

iran-emrooz.net | Fri, 09.10.2026, 15:55




 

ايران امروز (نشريه خبری سياسی الکترونیک)
«ايران امروز» از انتشار مقالاتی كه به ديگر سايت‌ها و نشريات نيز ارسال می‌شوند معذور است.
استفاده از مطالب «ايران امروز» تنها با ذكر منبع و نام نويسنده يا مترجم مجاز است.
Iran Emrooz©1998-2026 | editor@iran-emrooz.net