شنبه ۹ آبان ۱۴۰۵ - Saturday 31 October 2026
ايران امروز

iran-emrooz.net | Sat, 31.10.2026, 16:12

خامنه‌ای: هر تهدیدی باید با پاسخ فوری و بدون محدودیت جغرافیایی روبه‌رو شود

هم‌زمان با ادامه تنش‌ها در منطقه، رسانه رهبر جمهوری اسلامی گزارش داد مجتبی خامنه‌ای در دیدار با فرماندهان ارشد نیروهای مسلح اعلام کرده است هرگونه تهدید علیه حکومت ایران با پاسخی «فوری، اثرگذار و بدون محدودیت جغرافیایی» روبه‌رو خواهد شد.

بر اساس این گزارش که جمعه ۹ آبان منتشر شد، خامنه‌ای در این دیدار «بازدارندگی حداکثری» را مستلزم «آمادگی رزمی هوشمندانه برای مقابله پرقدرت با دشمنان» دانست.

او با تکرار لفاظی‌های تهدیدآمیز مقام‌های حکومت ایران طی هفته‌های اخیر گفت در صورت ازسرگیری حملات، نیروهای مسلح جمهوری اسلامی «زمان و شرایط» پایان جنگ را تعیین خواهند کرد.

خامنه‌ای همچنین خواستار به‌روزرسانی «بانک اهداف» شد تا «انواع دارایی‌های مادی و غیرمادی دشمن» در تیررس نیروهای مسلح قرار گیرد.

بر اساس روایت پایگاه اطلاع‌رسانی رهبر جمهوری اسلامی، علی عبداللهی، رییس ستاد کل نیروهای مسلح، احمد وحیدی، فرمانده کل سپاه پاسداران و امیر حاتمی، فرمانده کل ارتش، در این دیدار حضور داشتند و درباره وضعیت آمادگی نظامی در سواحل خلیج فارس، تنگه هرمز، دریای عمان و مرزهای شمال‌غرب و جنوب‌شرق کشور گزارش دادند.

از این دیدار هیچ عکس، ویدیو یا فایل صوتی منتشر نشده است.

ایران اینترنشنال



برخورد گسترده امنیتی با جشن هالووین در ایران
شنبه ۹ آبان ۱۴۰۵ - Saturday 31 October 2026

iran-emrooz.net | Sat, 31.10.2026, 15:32

برخورد گسترده امنیتی با جشن هالووین در ایران

هم‌زمان با برگزاری جشن هالووین در ایران، گزارش‌ها از برخورد گسترده نیروهای انتظامی، امنیتی و نهادهای صنفی با شهروندان و کسب‌وکارها حکایت دارد. از مسدودکردن خیابان ایرانشهر تهران و متفرق‌کردن جوانان تا پلمب ده‌ها واحد صنفی و تهدید کافه‌ها و رستوران‌ها به پیگرد قضایی، محدودیت‌های امسال ابعاد گسترده‌ای پیدا کرده است.

🔹شامگاه جمعه ۸ آبان ۱۴۰۵، خیابان ایرانشهر تهران در نزدیکی پارک هنرمندان، محل تجمع جوانانی بود که با لباس‌ها و گریم‌های مخصوص هالووین در این محدوده حضور یافته بودند اما نیروهای بسیجی و لباس‌شخصی با حضور در خیابان، به متفرق‌کردن جمعیت پرداختند.

🔹شاهدان عینی از استقرار نیروهای لباس‌شخصی با صورت‌های پوشیده و مجهز به چوب و چماق خبر داده‌اند. بر اساس این روایت‌ها، مأموران ضمن بستن مسیر خیابان، شماری از شهروندان را مورد ضرب‌وشتم قرار داده و کافه‌های اطراف را وادار به تعطیلی کردند.

🔹یکی از شاهدان گفته است که شخصاً بازداشت دو شهروند را مشاهده کرده است. گزارش‌ها همچنین از بیرون‌راندن مشتریان کافه‌ها و دستور تخلیه محدوده پارک هنرمندان، حتی برای خانواده‌هایی که در جشن شرکت نداشتند، حکایت دارد. شمار نهایی بازداشت‌شدگان هنوز مشخص نیست.

🔹این برخوردها پس از آن صورت گرفت که اتاق اصناف ایران در اطلاعیه‌ای، برگزاری مراسم هالووین در واحدهای صنفی، تبلیغ آن و فروش اقلام مرتبط با این مناسبت را ممنوع اعلام کرد. در این اطلاعیه به کافه‌ها، رستوران‌ها و سایر مراکز پذیرایی هشدار داده شده بود که در صورت رعایت‌نکردن ممنوعیت، با پلمب و معرفی به مراجع قضایی روبه‌رو خواهند شد.

🔹در استان قزوین، پلیس از پلمب ۱۹ واحد صنفی به دلیل انتشار تصاویر و مطالب مرتبط با هالووین خبر داده است. رضا اسماعیل‌پور، رئیس پلیس نظارت بر اماکن عمومی استان، اعلام کرده که این واحدها در جریان طرح مقابله با آنچه «ترویج جشن غیرایرانی هالووین» خوانده شده، شناسایی و تعطیل شده‌اند.

🔹در شهرستان فردیس استان البرز نیز رئیس اتاق اصناف از بازرسی ۷۲ واحد صنفی خبر داده است. به گفته او، در جریان این بازرسی‌ها برای ۳۰ واحد اخطاریه صادر شده و یک واحد صنفی با همکاری پلیس امنیت و اماکن پلمب شده است.

🔹در استان یزد نیز مقام‌های قضایی از احضار برگزارکنندگان مراسم هالووین در یزد و اردکان و پلمب یک محل برگزاری خبر داده‌اند. دادستان یزد، حضور زنان بدون حجاب اجباری و شرکت هم‌زمان زنان و مردان در مراسم را از موضوعات مطرح‌شده در ارتباط با این برخوردها عنوان کرده است.

🔹در آران‌وبیدگل نیز اداره میراث فرهنگی و گردشگری، برگزاری مراسم هالووین در مراکز اقامتی و گردشگری را ممنوع کرده و درباره پلمب یا لغو مجوز فعالیت واحدهای برگزارکننده هشدار داده است.

🔹گزارش‌ها نشان می‌دهد که پیش از فرارسیدن هالووین نیز شماری از کافه‌ها و برگزارکنندگان برنامه‌های هنری، تحت فشار نهادهای نظارتی ناچار به لغو برنامه‌ها و جمع‌آوری تزئینات مرتبط با این مناسبت شده بودند.

🔹اتاق اصناف ایران دلیل این ممنوعیت‌ها را «صیانت از شئون فرهنگی، مذهبی و اجتماعی کشور» اعلام کرده است. با این حال، دامنه برخوردهای گزارش‌شده از نظارت بر فعالیت واحدهای صنفی فراتر رفته و در خیابان ایرانشهر تهران به مداخله نیروهای امنیتی، ضرب‌وشتم شهروندان و گزارش بازداشت منجر شده است.

🔹در حالی که هالووین برای بسیاری از جوانان مناسبتی تفریحی و فرهنگی است، برخوردهای امسال بار دیگر مسئله مداخله نهادهای امنیتی و انتظامی در انتخاب‌های فرهنگی، سبک زندگی و فعالیت کسب‌وکارها را مطرح کرده است.


تلگرام مهدی محمودیان
@MahmoudianMehdi



احضار هاشم آقاجری به دادسرای امنیت به دلیل سخنرانی درباره مشروطیت
شنبه ۹ آبان ۱۴۰۵ - Saturday 31 October 2026

iran-emrooz.net | Sat, 31.10.2026, 15:09

احضار هاشم آقاجری به دادسرای امنیت به دلیل سخنرانی درباره مشروطیت

دکتر هاشم آقاجری، استاد دانشگاه و پژوهشگر تاریخ، در پی شکایت وزارت اطلاعات از محتوای سخنرانی خود با عنوان «مشروطیت؛ یک پروژه ناتمام»، به دادسرای امنیت احضار شد.

🔹این سخنرانی به مناسبت سالروز انقلاب مشروطیت، در نشستی علمی و تاریخی به میزبانی خانه اندیشمندان علوم انسانی و انجمن تاریخ ایران، در محل کتابخانه ملی برگزار شده بود.

🔹بر اساس اطلاعات منتشرشده، وزارت اطلاعات به دلیل محتوای این سخنرانی از آقاجری شکایت کرده و در پی آن، احضاریه‌ای برای حضور او در دادسرای امنیت صادر شده است.

🔹هاشم آقاجری از استادان و روشنفکران شناخته‌شده ایرانی است که طی دهه‌های گذشته به دلیل دیدگاه‌ها و سخنرانی‌های انتقادی خود بارها با برخوردهای قضایی روبه‌رو شده است.

🔹او در سال ۱۳۸۱ نیز پس از ایراد سخنرانی در همدان بازداشت شد و صدور حکم اعدام علیه او، اعتراضات گسترده دانشجویی و دانشگاهی را به دنبال داشت. این حکم در ادامه نقض شد.

🔹احضار تازه آقاجری در ارتباط با سخنرانی درباره انقلاب مشروطیت صورت گرفته است؛ رویدادی تاریخی که مطالبه قانون‌گرایی، محدودکردن قدرت و تأسیس نهادهای نمایندگی از محورهای اصلی آن به شمار می‌رود.

🔹تاکنون جزئیاتی درباره عنوان اتهامی، شعبه رسیدگی‌کننده و زمان تعیین‌شده برای حضور آقاجری در دادسرای امنیت اعلام نشده است. همچنین مشخص نیست کدام بخش از سخنرانی «مشروطیت؛ یک پروژه ناتمام» مبنای شکایت وزارت اطلاعات قرار گرفته است.


تلگرام مهدی محمودیان
@MahmoudianMehdi



شنبه ۹ آبان ۱۴۰۵ - Saturday 31 October 2026

iran-emrooz.net | Sat, 31.10.2026, 14:42



بازداشت پزشک اصفهانی به دلیل درمان معترضان مجروح
شنبه ۹ آبان ۱۴۰۵ - Saturday 31 October 2026

iran-emrooz.net | Sat, 31.10.2026, 14:32

بازداشت پزشک اصفهانی به دلیل درمان معترضان مجروح

زینب سلیمانی ماه‌ها در انفرادی بوده و سه بار به بیمارستان اعصاب و روان منتقل شده است

خبرنامه‌ها: زینب سلیمانی، پزشک متخصص اطفال در اصفهان، از فروردین‌ماه ۱۴۰۵ به دلیل کمک به مجروحان اعتراضات دی‌ماه بازداشت شده و در زندان دولت‌آباد اصفهان نگهداری می‌شود.  این پزشک بخش عمده دوران بازداشت خود را در سلول انفرادی گذرانده و در این مدت سه بار به بیمارستان اعصاب و روان منتقل شده است.

🔹زینب سلیمانی در جریان اعتراضات دی‌ماه به درمان معترضان مجروح کمک می‌کرد و ساچمه‌ها و گلوله‌ها را از بدن آسیب‌دیدگان خارج می‌کرد. گزارش‌های رسیده بازداشت او را با فعالیت‌های درمانی‌اش در جریان اعتراضات مرتبط دانسته‌اند.

🔹این پزشک پس از بازداشت برای مدت طولانی در سلول انفرادی نگهداری شده و وضعیت سلامت روان او در دوران حبس به‌شدت وخیم شده است.

🔹 زینب سلیمانی پیش از بازداشت هیچ‌گونه مشکل شناخته‌شده‌ای در زمینه سلامت روان نداشته است. این حتمال داده‌ شده که در دوران نگهداری در انفرادی، داروهایی به او خورانده شده باشد.

🔹بنا بر این گزارش، زینب سلیمانی در مردادماه سال جاری از سلول انفرادی به بند عمومی زندان منتقل شد، اما به دنبال وخامت وضعیت روحی، بار دیگر او را به سلول انفرادی بازگرداندند.

🔹این پزشک از زمان بازداشت تاکنون سه بار به بیمارستان اعصاب و روان فارابی اصفهان منتقل شده است. آخرین انتقال او در مهرماه ۱۴۰۵ انجام شده و نگرانی‌ها درباره وضعیت سلامت و شرایط نگهداری او را افزایش داده است.

🔹با گذشت بیش از شش ماه از بازداشت زینب سلیمانی، هنوز اطلاعات روشنی درباره عنوان اتهامی او منتشر نشده است. در تمام این مدت هیچ جلسه دادگاهی برای رسیدگی به پرونده این پزشک برگزار نشده است.

🔹بازداشت یک پزشک به دلیل ارائه خدمات درمانی به مجروحان اعتراضات، پرسش‌های جدی درباره رعایت حقوق کادر درمان و حق دسترسی آسیب‌دیدگان به خدمات پزشکی ایجاد می‌کند.

🔹همچنین نگهداری طولانی‌مدت در سلول انفرادی، انتقال مکرر به بیمارستان روان‌پزشکی و نبود اطلاعات روشن درباره روند رسیدگی قضایی، ضرورت شفاف‌سازی درباره وضعیت جسمی و روانی زینب سلیمانی و شرایط بازداشت او را برجسته کرده است.


تلگرام مهدی محمودیان
@MahmoudianMehdi



شنبه ۹ آبان ۱۴۰۵ - Saturday 31 October 2026

iran-emrooz.net | Sat, 31.10.2026, 14:13



شنبه ۹ آبان ۱۴۰۵ - Saturday 31 October 2026

iran-emrooz.net | Sat, 31.10.2026, 13:52



شنبه ۹ آبان ۱۴۰۵ - Saturday 31 October 2026

iran-emrooz.net | Sat, 31.10.2026, 12:22



شنبه ۹ آبان ۱۴۰۵ - Saturday 31 October 2026

iran-emrooz.net | Sat, 31.10.2026, 11:39



شنبه ۹ آبان ۱۴۰۵ - Saturday 31 October 2026

iran-emrooz.net | Sat, 31.10.2026, 11:19



حملات احتمالی علیه ایران ممکن است از چهارم نوامبر آغاز شود
شنبه ۹ آبان ۱۴۰۵ - Saturday 31 October 2026

iran-emrooz.net | Sat, 31.10.2026, 11:12

حملات احتمالی علیه ایران ممکن است از چهارم نوامبر آغاز شود

بر اساس گزارش رسانه‌های آمریکایی، دولت دونالد ترامپ به کشورهای حاشیه خلیج هشدار داده که خود را برای احتمال وقوع موجی کوتاه‌مدت اما شدید از حملات نظامی علیه ایران در اوایل نوامبر آماده کنند.

به گزارش شبکه آمریکایی «MS Now» به نقل از سه مقام کشورهای حوزه خلیج، دولت ترامپ به این کشورها اطلاع داده که حملات احتمالی علیه ایران ممکن است از چهارم نوامبر، تنها یک روز پس از انتخابات میان‌دوره‌ای کنگره آمریکا در سوم نوامبر آغاز شود.

این مقام‌ها که نامشان فاش نشده است، مدعی شدند که واشنگتن از کشورهای منطقه خواسته برای “موجی کوتاه و شدید” از حملات علیه ایران آماده باشند. یکی دیگر از مقام‌های منطقه نیز احتمال داده که کشورهای خلیج با استفاده آمریکا از پایگاه‌های نظامی مستقر در خاک خود برای انجام حملات علیه ایران مخالفت کنند.

در واکنش به این گزارش، یک مقام کاخ سفید که مجوز اظهارنظر رسمی نداشت، از تایید یا رد برنامه احتمالی حمله خودداری کرد و گفت: درباره طرح‌های نظامی حساس که حتی مشخص نیست وجود خارجی دارند یا خیر، اظهارنظر نمی‌کنیم.

وی افزود: رئیس‌جمهور ترامپ برای اطمینان از اینکه ایران هرگز به سلاح هسته‌ای دست پیدا نکند، تمامی گزینه‌ها را روی میز نگه داشته است.

پیش‌تر روزنامه وال‌استریت ژورنال نیز گزارش داده بود که واشنگتن به کشورهای خلیج درباره احتمال تشدید رویارویی نظامی با ایران هشدار داده است. بااین‌حال، تاکنون هیچ تصمیم رسمی یا جدول زمانی قطعی برای حملات احتمالی آمریکا به ایران اعلام نشده و اطلاعات منتشرشده بر اظهارات منابع ناشناس استوار است.

خبرگزاری آنادولو



کاهش «گذار از فرزند اول به دوم» در خانواده‌های ایرانی
شنبه ۹ آبان ۱۴۰۵ - Saturday 31 October 2026

iran-emrooz.net | Sat, 31.10.2026, 10:14

کاهش «گذار از فرزند اول به دوم» در خانواده‌های ایرانی

فرارو: مرکز رصد جمعیت کشور در گزارش هفتگی خود با بررسی روند تغییرات شاخص گذار از فرزند اول به فرزند دوم اعلام کرد: تا سال ۱۳۸۵، حدود ۸۲ درصد از فرزندانی که در سال ۱۳۷۵ به‌عنوان فرزند اول متولد شده بودند، صاحب خواهر یا برادر شدند. در آن مقطع، این نسبت به‌جز چهار استان گیلان، تهران، البرز و اصفهان، در سایر استان‌های کشور بیش از ۸۰ درصد بود.

به گزارش روابط عمومی سازمان ثبت احوال کشور، بررسی روند این شاخص در سال‌های بعد، از کاهش مستمر گذار به فرزند دوم حکایت دارد؛ به‌گونه‌ای که این نسبت در سال ۱۴۰۵ به ۶۲ درصد رسیده است و بر این اساس، ۳۸ درصد از خانواده‌هایی که در سال ۱۳۹۵ صاحب نخستین فرزند خود شده‌اند، تا سال ۱۴۰۵ همچنان تک فرزند باقی مانده‌اند.

همچنین در سال ۱۳۸۵، شاخص گذار از فرزند اول به دوم در ۱۰ استان کشور بیش از ۹۰ درصد بود؛ به‌طوری‌که این میزان در کهگیلویه و بویراحمد و خراسان جنوبی ۹۴ درصد، سیستان و بلوچستان ۹۳ درصد، ایلام، بوشهر و خراسان شمالی ۹۲ درصد، هرمزگان ۹۱ درصد و چهارمحال و بختیاری، کرمان و خوزستان ۹۰ درصد گزارش شده بود.

بررسی استانی سالهای اخیر این شاخص نیز نشان می‌دهد که سهم خانواده‌هایی که پس از تولد فرزند اول، همچنان تک‌فرزند مانده‌اند، در گیلان ۶۳ درصد، مازندران ۵۷ درصد، البرز ۵۱ درصد و تهران ۵۰ درصد است و این آمار بیانگر تفاوت‌های استانی در الگوی فرزندآوری و ضرورت توجه به روندهای جمعیتی در مناطق مختلف کشور است.

بر اساس گزارش مرکز رصد جمعیت کشور، این شاخص در سال‌های بعد در تمام این استان‌ها، به‌جز سیستان و بلوچستان، بیش از ۱۵ درصد کاهش یافته است. در حال حاضر، نسبت گذار از فرزند اول به دوم در سیستان و بلوچستان ۸۸ درصد است.

بنابر اعلام روابط عمومی سازمان ثبت احوال کشور، مرکز رصد جمعیت کشور همچنین یادآور شده است که تفسیر این شاخص باید با در نظر گرفتن عواملی مانند افزایش سن ازدواج و طولانی‌تر شدن فاصله زمانی ازدواج تا تولد فرزند اول انجام شود؛ عواملی که در سال‌های گذشته روندی افزایشی داشته‌اند و می‌توانند بر زمان‌بندی فرزندآوری خانواده‌ها تأثیرگذار باشند.



علم الهدی: امروز سلاح اتمی مایه ارعاب دشمن و تهیه آن واجب است
شنبه ۹ آبان ۱۴۰۵ - Saturday 31 October 2026

iran-emrooz.net | Sat, 31.10.2026, 10:09

علم الهدی: امروز سلاح اتمی مایه ارعاب دشمن و تهیه آن واجب است

احمد علم الهدی، نماینده ولی فقیه در خراسان رضوی گفته است: «مسئله تجهیز در مقابل دشمن، غلبه بر دشمن، دفاع نیرومند و آرامش خاطر، از جمله ثمرات این حکم است، اما در میان تمام این ثمرات، شارع مقدس یک ثمره را مطرح می‌کند و آن ارعاب دشمن است. بر همین اساس، می‌توانیم این را ملاک قرار دهیم که هر چیزی که موجب ارعاب دشمن شود، تهیه آن برای ما واجب است؛ امروز نیز سلاح اتمی مایه ارعاب دشمن است.»

روز گذشته نیز محمدجواد حاج‌علی‌اکبری، امام جمعه تهران نیز از لزوم تغییر دکترین هسته‌ای ایران گفت. او گفت: «مطالبه بازنگری در دکترین هسته‌ای کشور واکنشی شتاب‌زده و هیجانی نیست، بلکه برآمده از آگاهی ملت ایران در مواجهه با بدعهدی‌های آمریکاست. چرا نباید در دکترین هسته‌ای تجدیدنظر کنیم؟ ملت ایران در طول سال‌های گذشته تجربه‌های دردناکی از رفتار آمریکا داشته است. طرف مقابل از خطوط قرمز ملت ایران عبور کرده، رهبر شهید انقلاب را به شهادت رسانده و به تعهدات و توافق‌های خود پایبند نمانده است. ملت ایران در مسیرهای مختلف فرصت تعامل و توافق را فراهم کرده، اما تجربه بدعهدی‌های طرف مقابل، ضرورت بازنگری در برخی محاسبات امنیتی را به یک موضوع جدی تبدیل کرده است.»

روزنامه خراسان



شیپور جنگ و سکوتِ مسئولان! / احمد زیدآبادی
شنبه ۹ آبان ۱۴۰۵ - Saturday 31 October 2026

iran-emrooz.net | Sat, 31.10.2026, 9:57

شیپور جنگ و سکوتِ مسئولان! / احمد زیدآبادی

در حالی که صدای شیپور جنگ از واشینگتن و تل‌آویو روز به روز بلندتر می‌شود، هیچکدام از مسئولان در بارهٔ آنچه در پشتِ صحنه می‌گذرد هیچ توضیحی به مردم نمی‌دهند!

یکی بیاید به ما توضیح دهد که قرار است چه بشود! آیا واقعاً طرحی دیپلماتیک وسط است؟ اگر وسط است، به کجا رسیده یا به کجا خواهد رسید؟ یا اینکه طرحی جدی در میان نیست و جنگ محتوم و مقدر است؟ اگر جنگ محتوم و مقدر است، علت اصلی این حتمیت و تقدیر چیست؟ جنگ قرار است چقدر به طول انجامد؟ مسئولان چه قول و وعده‌ای در بارهٔ آثار و سرنوشت و نتایج جنگ به ما می‌دهند؟ قرار است جنگ چه مشکلی را حل کند و چه راهی را بگشاید؟ ایران و منطقه بعد از جنگ چه وضعیت و چه نظمی خواهند داشت؟

اینها پرسش‌هایی است که ما از تک تک مسئولان و تصمیم‌گیران کشور پاسخ آنها را می‌خواهیم.

متأسفانه مقام‌های رسمی کشور در این باره سکوت کرده‌اند و یا به حواشی می‌پردازند، اما در مقابل، آدم‌های بی‌ربط و غیرمسئول دائم در حال دیکتهٔ منویات خود و ارائهٔ وعده‌های کاذب هستند.

یکی مدعی است که در یک تجمع شبانه خواستار ساخت بمب اتمی شده و “ملت مبعوث” هم به علامت تأييد تکبیر گفته‌اند!

آن یکی از قرار گرفتن کشور در موقعیت و شرایط “فتح مکه” و نفی مذاکره سخن می‌گوید!

این چه بساطی در این وضعیت وانفاسا و واحیرتاست؟

تلگرام احمد زیدآبادی
@ahmadzeidabad



شنبه ۹ آبان ۱۴۰۵ - Saturday 31 October 2026

iran-emrooz.net | Sat, 31.10.2026, 9:51



ایران همچنان در فهرست سیاه اف‌ای‌تی‌اف باقی ماند
شنبه ۹ آبان ۱۴۰۵ - Saturday 31 October 2026

iran-emrooz.net | Sat, 31.10.2026, 9:38

ایران همچنان در فهرست سیاه اف‌ای‌تی‌اف باقی ماند

کانجیک گوش و کارین استروهکر / رویترز / ۳۰ اکتبر ۲۰۲۶

نهاد ناظر جهانی بر جرایم مالی، روز جمعه وضعیت چهار کشور را تأیید کرد و بلغارستان، ساحل عاج، جمهوری دموکراتیک کنگو و موناکو را از «فهرست خاکستری» خود حذف نمود؛ این در حالی است که به ویتنام به دلیل تعلل در انجام اصلاحات، هشدار داد.

قرار گرفتن در فهرست خاکستری به معنای اعمال تحریم نیست، اما هزینه‌های فعالیت‌های اقتصادی را افزایش می‌دهد؛ چرا که بانک‌ها و سایر موسسات مالی، تراکنش‌ها را با دقت و سخت‌گیری بیشتری بررسی می‌کنند که این امر می‌تواند منجر به کاهش سرمایه‌گذاری و جریان سرمایه شود.

در مورد ویتنام، گروه ویژه اقدام مالی (FATF) صریحاً اعلام کرد: «اگر ویتنام تا زمان برگزاری نشست عمومی بعدی، بهبودهای ملموسی برای رفع کاستی‌های راهبردی خود ایجاد نکند، FATF گام‌های بعدی را در نظر خواهد گرفت.»

این نهاد در خصوص چهار کشوری که از فهرست حذف شدند، به «پیشرفت مثبت آن‌ها در رسیدگی به کاستی‌های راهبردی در زمینه‌های مبارزه با پولشویی، مقابله با تأمین مالی تروریسم و ​​تأمین مالی اشاعه سلاح‌های کشتار جمعی — که در جریان ارزیابی‌های متقابل شناسایی شده بودند —» اشاره کرد.

دودو روسل فوامبا لیکنده لی-بوتایی، وزیر دارایی جمهوری دموکراتیک کنگو، از این تصمیم استقبال کرد.

او در بیانیه‌ای گفت: «انتظار می‌رود حذف از این فهرست، هزینه‌ها و موانع موجود در تراکنش‌های فرامرزی را برای بانک‌ها، کسب‌وکارها و شهروندان کنگویی کاهش دهد و از روابط کارگزاری بانکی پشتیبانی کند.»

کریستف میرماند، وزیر مشاور دولت موناکو نیز با بیان دیدگاهی مشابه، این تصمیم را نشان‌دهنده تلاش‌های مستمر دانست و اظهار داشت: «این تصمیم حاصل بیش از دو سال تلاش ملموس، دقیق و هماهنگِ تمامی مقامات و نهادهای دولتی است.»

ایران، میانمار و کره شمالی همچنان در «فهرست سیاه» باقی ماندند

این نهاد، ایران و میانمار را در «فهرست سیاه» خود — که شامل کشورها یا قلمروهایی با کاستی‌های راهبردی جدی در زمینه مبارزه با پولشویی، تأمین مالی تروریسم و ​​تأمین مالی اشاعه سلاح‌های کشتار جمعی است — باقی گذاشت.

همچنین، این نهاد بار دیگر بر لزوم برخورد قاطع میانمار با کلاهبرداری‌ها و فعالیت‌های متقلبانه‌ای که به‌طور گسترده از داخل این کشور هدایت می‌شوند، تأکید کرد. پیش‌تر در روز جمعه، خبرگزاری رویترز گزارش داد که ژاپن از نهاد ناظر درخواست کرده است تا میانمار را از «فهرست سیاه» خارج کند؛ اقدامی که با هدف هموار کردن مسیر برای فعالیت‌های تجاری در این کشور صورت گرفته است. میانمار در سال ۲۰۲۲، پس از کودتای نظامی که این کشور را به ورطه آشوب و جنگ داخلی کشاند، در این فهرست قرار گرفت.

کره شمالی نیز همچنان در فهرست سیاه باقی ماند. تحلیلگران، هکرهای این کشور را مسئول سرقت ۶.۳ میلیارد دلار از «بایننس» — بزرگترین صرافی رمزارز در جهان — می‌دانند؛ سرقتی که به باور برخی، می‌تواند بزرگترین مورد در تاریخ مالی جهان باشد.

به گفته مقامات ایالات متحده و کره جنوبی و همچنین کارشناسان امنیت سایبری، پیونگ‌یانگ سال‌هاست که از واحدهای سایبریِ وابسته به دولت برای جاسوسی و کسب درآمد از طریق سرقت‌های مالی استفاده می‌کند؛ اتهاماتی که کره شمالی همواره آن‌ها را تکذیب کرده است.

قرار گرفتن در فهرست سیاه، شدیدترین برچسبی است که گروه ویژه اقدام مالی (FATF) می‌تواند اعمال کند و پیامدهای سنگینی به همراه دارد؛ از جمله مسدود شدن سرمایه‌گذاری‌ها، افزایش سرسام‌آور هزینه‌های مربوط به رعایت مقررات (انطباق)، و قطع کامل دسترسی بانک‌ها به سیستم مالی جهانی.



شنبه ۹ آبان ۱۴۰۵ - Saturday 31 October 2026

iran-emrooz.net | Sat, 31.10.2026, 7:22



شنبه ۹ آبان ۱۴۰۵ - Saturday 31 October 2026

iran-emrooz.net | Sat, 31.10.2026, 6:47



" />
شنبه ۹ آبان ۱۴۰۵ - Saturday 31 October 2026

iran-emrooz.net | Fri, 30.10.2026, 22:20



" />
شنبه ۹ آبان ۱۴۰۵ - Saturday 31 October 2026

iran-emrooz.net | Fri, 30.10.2026, 22:16



شنبه ۹ آبان ۱۴۰۵ - Saturday 31 October 2026

iran-emrooz.net | Fri, 30.10.2026, 20:42



بازتاب جهانی حکم زندان و مصادره اموال جعفر پناهی
شنبه ۹ آبان ۱۴۰۵ - Saturday 31 October 2026

iran-emrooz.net | Fri, 30.10.2026, 18:18

بازتاب جهانی حکم زندان و مصادره اموال جعفر پناهی

خبرنامه‌ها:  صدور حکم پنج سال و یک ماه زندان و مصادره تمامی اموال جعفر پناهی، فیلمساز برنده نخل طلای کن، موج تازه‌ای از پوشش خبری در رسانه‌های معتبر جهان ایجاد کرده است. از رویترز و آسوشیتدپرس تا گاردین، لس‌آنجلس تایمز، ورایتی و رسانه‌های اروپایی، حکم تازه دادگاه انقلاب تهران علیه این فیلمساز را گزارش کرده‌اند.

🔹روزنامه آلمانی تاگس‌اشپیگل در تیتر گزارش خود نوشت: «دستگاه قضایی علیه فرهنگ ایران؛ پنج سال زندان دیگر برای جعفر پناهی». این روزنامه به بازگشت پناهی به ایران با وجود تهدید زندان و صدور حکم مصادره تمامی دارایی‌های او پرداخته است.

🔹 روزنامه آمریکایی لس‌آنجلس تایمز با تیتر «فیلمساز تحسین‌شده ایرانی، جعفر پناهی، بار دیگر با اتهاماتی نامشخص محکوم شد» به صدور حکم تازه پرداخت و تأکید کرد که اتهامات پرونده جدید هنوز روشن نیست.

🔹 گاردین علاوه بر پوشش محکومیت پناهی، مشروعیت حقوقی مصادره اموال او را زیر سؤال برد. معین خزائلی، حقوقدان ایرانی، در گفت‌وگو با این روزنامه هشدار داده است که مصادره اموال بدون اثبات ارتباط قانونی آنها با جرم ادعایی می‌تواند مغایر قانون اساسی ایران باشد.

🔹 خبرگزاری آسوشیتدپرس در گزارشی با تیتر «ایران پس از بازگشت جعفر پناهی به وطن، او را به زندان تازه‌ای محکوم کرد» به سابقه بازداشت‌ها و محدودیت‌های این فیلمساز پرداخت. خبرگزاری رویترز نیز حکم زندان، مصادره اموال و ممنوعیت خروج از کشور را به مخاطبان بین‌المللی خود گزارش کرد.

🔹 مجله سینمایی ورایتی با تأکید بر اینکه حکم پنج سال و یک ماه زندان، جدا از محکومیت یک‌ساله قبلی پناهی صادر شده، یادآور شد که او پس از دریافت نخل طلای کن و حضور در مراسم اسکار، با وجود احتمال زندانی شدن، به ایران بازگشته است.

🔹 اما آنچه این پرونده را به نمونه‌ای آشکار از نقض حقوق متهم تبدیل کرده، نحوه صدور حکم است. به گفته مصطفی نیلی، وکیل پناهی، شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب تهران به ریاست ایمان افشاری، بدون ابلاغ وقت رسیدگی و به‌صورت غیابی حکم صادر کرده است. پناهی و وکیلش زمانی از وجود این محکومیت مطلع شدند که حساب‌های بانکی او مسدود شده بود.

🔹یعنی ابتدا حساب‌های بانکی یک شهروند را مسدود کرده‌اند و بعد معلوم شده دادگاهی بدون اطلاع او، حکم زندان و مصادره تمام اموالش را صادر کرده است!

🔹 جعفر پناهی یکی از تنها چهار کارگردان تاریخ سینماست که هر سه جایزه اصلی جشنواره‌های کن، برلین و ونیز را دریافت کرده است. فیلم «یک تصادف ساده» او نیز در سال ۲۰۲۶ نامزد دو جایزه اسکار شد.

🔹جمهوری اسلامی در حالی برای چنین فیلمسازی حکم زندان و مصادره همه دارایی‌هایش صادر کرده که حتی اتهام دقیق پرونده تازه او در گزارش‌های منتشرشده روشن نیست.

🔹این پرونده تنها محاکمه یک فیلمساز نیست؛ آزمونی برای دستگاه قضایی است که باید توضیح دهد چگونه می‌توان بدون اطلاع متهم از جلسه دادگاه، حکم زندان و مصادره تمام دارایی‌هایش را صادر کرد.

🔹حالا حکم شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب تهران نه‌فقط در پرونده قضایی جعفر پناهی، بلکه در رسانه‌های معتبر جهان ثبت شده است؛ حکمی که بار دیگر رفتار دستگاه قضایی جمهوری اسلامی با هنرمندان مستقل را در معرض قضاوت افکار عمومی قرار داده است.


تلگرام مهدی محمودیان
@MahmoudianMehdi



شنبه ۹ آبان ۱۴۰۵ - Saturday 31 October 2026

iran-emrooz.net | Fri, 30.10.2026, 18:10



اقتصاد اروپا شوک انرژی ناشی از جنگ با ایران را پشت سر گذاشت
شنبه ۹ آبان ۱۴۰۵ - Saturday 31 October 2026

iran-emrooz.net | Fri, 30.10.2026, 15:23

اقتصاد اروپا شوک انرژی ناشی از جنگ با ایران را پشت سر گذاشت

دیوید مک‌هیو / خبرگزاری آسوشیتدپرس / ۳۰ اکتبر ۲۰۲۶

اقتصاد اروپا با وجود افزایش قیمت نفت در پی جنگ میان ایالات متحده و ایران، در سه ماهه سوم به رشد ملایم خود ادامه داد؛ به‌طوری که تولید ناخالص داخلی نسبت به سه ماهه پیش از آن، ۰.۴ درصد افزایش یافت.

آماری که روز جمعه برای ۲۱ کشور عضو اتحادیه اروپا (که از واحد پول یورو استفاده می‌کنند) منتشر شد، بهتر از پیش‌بینی ۰.۲ درصدی تحلیلگران بازار بود. بر اساس داده‌های «یورواستات» (مرکز آمار اتحادیه اروپا)، اقتصاد این ۲۱ کشور در بازه زمانی ژوئیه تا سپتامبر، نسبت به سه ماهه مشابه در سال گذشته، ۱.۳ درصد رشد داشته است.

جک آلن-رینولدز، معاون اقتصاددان ارشد منطقه یورو در موسسه «کپیتال اکونومیکس» (Capital Economics) گفت: «ادامه این رشد نشان می‌دهد که خانوارها و کسب‌وکارها به دلیل جنگ با ایران، از مخارج خود نکاسته‌اند.»

پائولو گرینیانی، اقتصاددان ارشد در موسسه «آکسفورد اکونومیکس» (Oxford Economics) نیز نوشت: «در مجموع، اقتصاد منطقه یورو در میان تلاطم‌های ژئوپلیتیک و وخیم‌تر شدن شرایط تورمی، همچنان تاب‌آور باقی مانده است.»

این وضعیت در حالی است که «نشانه‌های نگران‌کننده‌ای» مبنی بر سرایت افزایش قیمت نفت به سایر بخش‌های اقتصادی دیده می‌شود. این پدیده که به آن «اثرات دور دوم» می‌گویند — یعنی زمانی که قیمت بالای نفت بر دستمزدها و قیمت‌ها در سراسر اقتصاد تأثیر می‌گذارد — می‌تواند توجیه‌گرِ نرخ‌های بهره بالاتر از سوی بانک مرکزی اروپا باشد.

نرخ تورم ۳.۸ درصدی همچنان بالاتر از هدف‌گذاری ۲ درصدی بانک مرکزی اروپا است؛ بانکی که در نشست سیاست‌گذاری روز پنج‌شنبه، نرخ‌های بهره را بدون تغییر نگه داشت. این بدان معناست که بانک مرکزی اروپا ممکن است در نشست بعدی خود در ماه دسامبر، برای مهار تورم نرخ‌های بهره را افزایش دهد. اقدامی که هزینه‌های استقراض را در اقتصاد بالا می‌برد، آن هم در شرایطی که رشد اقتصادی همچنان ملایم است و به‌طور یکنواخت میان کشورهای عضو توزیع نشده است.

آلمان، به عنوان بزرگترین اقتصاد منطقه یورو، با وجود چالش‌هایی نظیر قیمت بالای انرژی و پایین آمدن سطح آب رودخانه‌ها (که موجب اختلال در تجارت شده)، رشد ۰.۲ درصدی را تجربه کرد. در مقابل، اقتصاد فرانسه ۰.۱ درصد کوچک شد؛ چرا که بن‌بست سیاسی بر سر نحوه رسیدگی به کسری بودجه‌ی بسیار سنگین، همچنان بر اعتماد کسب‌وکارها سایه افکنده است. کشورهای اسپانیا، هلند و استونی با رشد ۰.۶ درصدی، عملکرد قوی‌تری داشتند.

آمار رشد منطقه یورو تحت تأثیر افزایش ۵.۵ درصدی در ایرلند قرار گرفت و دچار اعوجاج شد؛ چرا که ارقام مربوط به ایرلند نوسان زیادی دارند. این کشور میزبان شرکت‌های چندملیتی در حوزه‌های فناوری و داروسازی است که فعالیت‌های جهانی آن‌ها می‌تواند بر این آمارها تأثیر بگذارد. با کنار گذاشتن ایرلند، نرخ رشد ۰.۲ درصد بود.



سناتور مورفی درباره جنگ ایران پس از انتخابات میان‌دوره‌ای هشدار داد
شنبه ۹ آبان ۱۴۰۵ - Saturday 31 October 2026

iran-emrooz.net | Fri, 30.10.2026, 14:54

سناتور مورفی درباره جنگ ایران پس از انتخابات میان‌دوره‌ای هشدار داد

سناتور کریس مورفی در مصاحبه‌ای در موسسه خاورمیانه گفت «طبق گزارش‌ها، ترامپ قصد دارد پس از انتخابات جنگ با ایران را از سر بگیرد. و در حالی که نمی‌توانم هیچ جزئیاتی را فاش کنم، می‌توانم این را بگویم: این طرح دیوانه‌وار است.»

او هشدار داد: “این طرح منجر به تشدید ویرانگر و احتمالاً نابودی تعهد ما به حاکمیت قانون خواهد شد. گزارش‌های آشکاری در مورد آنچه که ما ممکن است برنامه‌ریزی کنیم و زیرساخت‌های غیرنظامی که ممکن است هدف قرار دهیم، وجود داشته است.”

او افزود: «به نظر من، طرحی که آنها تدوین کرده‌اند، منجر به طولانی شدن و تشدید این جنگ خواهد شد که برای منافع امنیتی ما ویرانگر خواهد بود.»

روز سه‌شنبه، وال استریت ژورنال، به نقل از افرادی که در جریان این گفتگوها قرار گرفته‌اند، گزارش داد که ایالات متحده اخیراً به چندین کشور عربی خلیج فارس گفته است که پس از انتخابات میان‌دوره‌ای ۳ نوامبر، برای یک «کمپین نظامی کوتاه و شدید» علیه ایران آماده شوند.

این روزنامه به نقل از مقامات گزارش داد که ارتش ایالات متحده در حال انتقال یک سیستم دفاع موشکی پاتریوت از تگزاس به منطقه [به اسرائیل] است و نیروها را از پایگاه‌هایی که در آنها آسیب‌پذیر بودند، جابجا کرده است. نیروهای آمریکایی همچنین در حال ذخیره مهمات و آماده‌سازی بمب‌افکن‌ها و جت‌های جنگنده برای حملات احتمالی هستند.

این گزارش به نقل از افرادی که با طرز فکر دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، آشنا هستند، می‌گوید که او هنوز تصمیم نهایی را نگرفته است، اما به سمت یک «حمله بزرگ پس از انتخابات» که می‌تواند زیرساخت‌ها و سایت‌های هسته‌ای ایران را هدف قرار دهد، متمایل است.



شنبه ۹ آبان ۱۴۰۵ - Saturday 31 October 2026

iran-emrooz.net | Fri, 30.10.2026, 14:06



یک معلم بازنشسته بر اثر فشار ناشی از بازداشت دخترش جان باخت
شنبه ۹ آبان ۱۴۰۵ - Saturday 31 October 2026

iran-emrooz.net | Fri, 30.10.2026, 12:42

یک معلم بازنشسته بر اثر فشار ناشی از بازداشت دخترش جان باخت

یک منبع مطلع به ایران‌اینترنشنال گفت عبدالله عبداللهی، معلم بازنشسته قرآن و تعلیمات دینی در علی‌آباد کتول، پس از بازداشت دخترش، نهال عبداللهی، در یک جشن تولد و بی‌نتیجه ماندن تلاش‌ها برای آزادی او، به کما رفت و پس از چند روز بستری در بیمارستان جان باخت.

نهال، دختر حدود ۲۵ ساله عبداللهی، هفته گذشته حدود ۳۰ تا ۴۰ نفر از دوستانش را برای جشن تولد خود به هتل «آتلان» در علی‌آباد کتول دعوت کرده بود.

به گفته منبع مطلع، ماموران انتظامی با فریب وارد هتل شدند و پس از درگیری با مسئول آن، حدود ۳۰ نفر از شرکت‌کنندگان را بازداشت و تلفن‌های همراه شماری از آنان را ضبط کردند.

برخی بازداشت‌شدگان با وثیقه آزاد شدند، اما نهال و تعدادی دیگر همچنان در بازداشت هستند.

به گفته این منبع، نهال در زندان امیرآباد نگهداری می‌شود و پدرش که از خانواده‌ای مذهبی بود، بارها برای آزادی او تلاش کرد، اما موفق نشد.

عبداللهی هنگام پیگیری وضعیت دخترش تحت فشار شدید روانی و سرزنش مسئولان قرار داشت. او در پی بی‌نتیجه ماندن تلاش‌هایش به کما رفت و پس از انتقال به بیمارستان علی‌آباد، چند روز بستری بود تا اینکه جان باخت.

فشارهای روانی بر شهروندان و خانواده‌های دادخواه

در ماه‌های گذشته، گزارش‌های متعددی از فشارهای شدید روانی بر شهروندان، از جمله معترضان، هنرمندان، فعالان سیاسی و مدنی و خانواده‌های کشته‌شدگان اعتراضات دی‌ماه ۱۴۰۴ و پیامدهای این فشارها منتشر شده است.

این فشارها در مواردی با جان باختن شهروندان همراه بوده و گزارش‌هایی نیز از خودکشی برخی دیگر منتشر شده است.

از جمله این موارد می‌توان به جان باختن مادران علی علوی و سعید نجفی و خودکشی دانیال کریمی، پدر امیرمحمد کریمی، آیدا حیدری، نامزد ابوالفضل سلیمانی الموتی، و فرحناز روزفرح، مادر سامان ابراهیم‌پور، اشاره کرد که همگی از خانواده‌های کشته‌شدگان اعتراضات دی‌ماه بودند.

(به توصیه کارشناسان، اگر با فردی روبه‌رو شدید که از جملات یا عباراتی حاکی از افسردگی یا تمایل به پایان زندگی استفاده می‌کند، از او بخواهید با یک پزشک متخصص معتمد، نهادهای فعال در این زمینه یا فردی مورد اعتماد درباره نگرانی‌هایش صحبت کند. اگر خودتا

در ایران، آمار خودکشی‌ها از مدت‌ها پیش زنگ خطر را به صدا درآورده است، اما عملکرد جمهوری اسلامی در رسیدگی به بحران‌های اقتصادی و اجتماعی و تامین خدمات سلامت روان با انتقادهای گسترده روبه‌رو بوده است.

منبع مطلع: دادستان گفت پدرش باید بمیرد

منبع آگاه از وضعیت خانواده عبداللهی گفت هنگامی که خانواده وضعیت وخیم پدر نهال را به مقام‌های قضایی اطلاع دادند و خواستار آزادی دخترش شدند، دادستان در پاسخ گفت: «باید پدرش بمیرد.»

مادر نهال نیز چند سال قبل در جریان همه‌گیری کرونا درگذشت و به گفته منبع مطلع، خانواده نگران وضعیت روانی نهال پس از اطلاع از مرگ پدرش هستند.

نهال بلاگر جوانی است که با نام «ژینورا» به معنای «نور زندگی» در اینستاگرام فعالیت می‌کرد و ویدیوهایی برای شاد کردن دنبال‌کنندگانش منتشر می‌کرد.

اطلاعات رسیده به ایران‌اینترنشنال حاکی است مقام‌های قضایی استان گلستان هتل محل برگزاری جشن تولد را نیز پلمب کرده‌اند؛ اقدامی که به بیکاری کارکنان و مشکلات معیشتی آنان منجر شده است.

ایران‌اینترنشنال



شنبه ۹ آبان ۱۴۰۵ - Saturday 31 October 2026

iran-emrooz.net | Fri, 30.10.2026, 11:09



شنبه ۹ آبان ۱۴۰۵ - Saturday 31 October 2026

iran-emrooz.net | Fri, 30.10.2026, 10:20



درخواست محمود نبویان از مجتبی خامنه‌ای برای «ساخت بمب اتم»
شنبه ۹ آبان ۱۴۰۵ - Saturday 31 October 2026

iran-emrooz.net | Fri, 30.10.2026, 10:13

درخواست محمود نبویان از مجتبی خامنه‌ای برای «ساخت بمب اتم»

یک عضو جبهه پایداری از درخواست صدور مجوز برای ساخت بمب اتم خبر داد.

به گزارش عصر ایران، محمود نبویان نماینده مجلس در توئیتی که در شبکه های اجتماعی داخلی منتشر کرد نوشت:

«امشب در جمع مردم شریف قم درخواست مجوز ساخت بمب اتم از مقام معظم رهبری را مطرح کردم که با تکبیر و تایید مردم مبعوث شده همراه شد.»

صابرین نیوز: هم‌راستایی‌ سخنان نماینده جاهل با خواسته‌های اسرائیل

توئیت جنجالی محمود نبویان درباره درخواست مجوز ساخت بمب اتم از مقام معظم رهبری، با واکنش تند کانال خبری صابرین‌نیوز همراه شد.

کانال صابرین نیوز با درج توئیت نبویان نوشت: نماینده جاهل جبهه پایداری در مجلس باز هم برخلاف مصالح ملی توئیت زده است.

فردا نتانیاهو با استناد به صحبت‌های این نماینده مدعی می‌شود که ایران به دنبال سلاح هسته‌ای است.

دلیل هم‌راستایی‌این سخنان با خواسته‌های اسرائیل همچنان برای ما مبهم و مشکوک است.



شنبه ۹ آبان ۱۴۰۵ - Saturday 31 October 2026

iran-emrooz.net | Fri, 30.10.2026, 8:03



شنبه ۹ آبان ۱۴۰۵ - Saturday 31 October 2026

iran-emrooz.net | Fri, 30.10.2026, 7:32



شنبه ۹ آبان ۱۴۰۵ - Saturday 31 October 2026

iran-emrooz.net | Fri, 30.10.2026, 7:22



شنبه ۹ آبان ۱۴۰۵ - Saturday 31 October 2026

iran-emrooz.net | Thu, 29.10.2026, 23:24



شنبه ۹ آبان ۱۴۰۵ - Saturday 31 October 2026

iran-emrooz.net | Thu, 29.10.2026, 22:34



شنبه ۹ آبان ۱۴۰۵ - Saturday 31 October 2026

iran-emrooz.net | Thu, 29.10.2026, 20:15



شنبه ۹ آبان ۱۴۰۵ - Saturday 31 October 2026

iran-emrooz.net | Thu, 29.10.2026, 18:52



حکم اعدام محمد نادری در دیوان عالی کشور تایید شد
شنبه ۹ آبان ۱۴۰۵ - Saturday 31 October 2026

iran-emrooz.net | Thu, 29.10.2026, 18:39

حکم اعدام محمد نادری در دیوان عالی کشور تایید شد

خبرگزاری هرانا – حکم اعدام محمد نادری، زندانی محبوس در زندان قزلحصار کرج که همزمان با تحولات امنیتی مرتبط با جنگ بازداشت شده، در دیوان عالی کشور تایید شد.

بر اساس اطلاعات دریافتی هرانا، حکم اعدام محمد نادری که در واحد سه، سالن ۳۷ زندان قزلحصار کرج محبوس است، توسط دیوان عالی کشور تأیید شد. این زندانی پیشتر توسط شعبه ۲۳ دادگاه انقلاب تهران از بابت اتهام «جاسوسی» به اعدام محکوم شده‌ بود.

یک منبع مطلع نزدیک به خانواده این زندانی به هرانا گفت: «استفاده از اینترنت ماهواره‌ای استارلینک، تصویربرداری از برخی اماکن و ارسال تصاویر به رسانه‌های خارج از کشور، از جمله مواردی است که به‌عنوان اتهام به وی نسبت داده شده و مبنای صدور حکم اعدام وی قرار گرفته است.»

این شهروند در تاریخ ۲۶ اسفندماه ۱۴۰۴، همزمان با تحولات امنیتی مرتبط با جنگ توسط نیروهای امنیتی در تهران بازداشت و به زندان تهران بزرگ منتقل شد. وی سپس در مهرماه سال جاری به زندان قزلحصار انتقال یافت.



" />
شنبه ۹ آبان ۱۴۰۵ - Saturday 31 October 2026

iran-emrooz.net | Thu, 29.10.2026, 18:22



شنبه ۹ آبان ۱۴۰۵ - Saturday 31 October 2026

iran-emrooz.net | Thu, 29.10.2026, 16:49



شنبه ۹ آبان ۱۴۰۵ - Saturday 31 October 2026

iran-emrooz.net | Thu, 29.10.2026, 15:45



انتقال ناگهانی عبدالعزیز عظیمی قدیم از زندان اوین به قزلحصار
شنبه ۹ آبان ۱۴۰۵ - Saturday 31 October 2026

iran-emrooz.net | Thu, 29.10.2026, 14:57

انتقال ناگهانی عبدالعزیز عظیمی قدیم از زندان اوین به قزلحصار

انتقال ناگهانی عبدالعزیز عظیمی قدیم از زندان اوین به قزلحصار؛ نگرانی خانواده از وضعیت جسمانی این زندانی سیاسی

عبدالعزیز عظیمی قدیم، زندانی سیاسی، فعال مدنی آذربایجانی و روحانی خلع لباس‌شده منتقد جمهوری اسلامی، روز چهارشنبه ششم آبان‌ماه ۱۴۰۵، در اقدامی ناگهانی از بند هفت زندان اوین خارج و به زندان قزلحصار کرج منتقل شد.

بر اساس گزارش‌های منتشرشده، این انتقال حوالی ساعت ۹ صبح صورت گرفته و در ساعات اولیه، مقصد انتقال وی مشخص نبوده است. انتشار خبر جابه‌جایی ناگهانی این زندانی سیاسی، نگرانی شدید خانواده و شماری از هم‌بندیان او را به دنبال داشت.

در گزارش اولیه، از ابوالفضل قدیانی، رضا خندان، محمد نجفی و عین‌الله رضازاده جویباری به‌عنوان زندانیانی نام برده شده که نسبت به وضعیت عظیمی قدیم ابراز نگرانی کرده‌اند. خانواده وی نیز با توجه به سابقه بیماری‌های متعدد و مشکلات جسمانی او، نگران سلامت و شرایط نگهداری این زندانی سیاسی هستند.

عبدالعزیز عظیمی قدیم پیش‌تر نیز در دوران حبس، در اعتراض به احکام قضایی و فشارهای امنیتی دست به اعتصاب غذا زده بود. گزارش‌های حقوق بشری از وخامت وضعیت جسمانی او در جریان اعتصاب غذا و نگرانی خانواده‌اش از محرومیت احتمالی وی از خدمات درمانی مناسب حکایت داشته‌اند.

این فعال مدنی در بهمن‌ماه ۱۴۰۲ توسط نیروهای امنیتی بازداشت شد و در مهرماه ۱۴۰۳، شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب تهران به ریاست ابوالقاسم صلواتی، او را به اتهام «تبلیغ علیه نظام» و «اجتماع و تبانی» مجموعاً به شش سال حبس محکوم کرد.

با تأیید انتقال عظیمی قدیم به زندان قزلحصار، همچنان ضرورت شفاف‌سازی درباره دلایل این جابه‌جایی، وضعیت سلامت، دسترسی به خدمات پزشکی و امکان ارتباط منظم او با خانواده مطرح است.



شنبه ۹ آبان ۱۴۰۵ - Saturday 31 October 2026

iran-emrooz.net | Thu, 29.10.2026, 13:23



شنبه ۹ آبان ۱۴۰۵ - Saturday 31 October 2026

iran-emrooz.net | Thu, 29.10.2026, 12:32



شنبه ۹ آبان ۱۴۰۵ - Saturday 31 October 2026

iran-emrooz.net | Thu, 29.10.2026, 11:02



شنبه ۹ آبان ۱۴۰۵ - Saturday 31 October 2026

iran-emrooz.net | Thu, 29.10.2026, 10:03



شنبه ۹ آبان ۱۴۰۵ - Saturday 31 October 2026

iran-emrooz.net | Thu, 29.10.2026, 8:03



واکنش ترامپ به گزارش وال استریت ژورنال و نامه ونس به محسن رضایی
شنبه ۹ آبان ۱۴۰۵ - Saturday 31 October 2026

iran-emrooz.net | Wed, 28.10.2026, 23:38

واکنش ترامپ به گزارش وال استریت ژورنال و نامه ونس به محسن رضایی

خبرنگار: آیا شما به ونس دستور دادید که برای آغاز مذاکرات صلح با ایران گفت‌وگو کند؟

ترامپ: نه. ایران به کمک برای تأمین تجهیزات پزشکی نیاز دارد. اساساً موضوع، رساندن تجهیزات و اقلام مورد نیاز برای کمک به افرادی است که حالشان خوب نیست.

دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا، به یک گزارش روز چهارشنبه ۶ آبان وال استریت ژورنال که می‌گوید جی‌دی ونس، معاون رئیس‌جمهوری، با هدف از سرگیری مذاکرات صلح با جمهوری اسلامی، نامه‌ای به محسن رضایی، دبیر شورای عالی امنیت ملی جمهوری اسلامی، ارسال کرده است، واکنش نشان داد.

این گزارش می‌گوید که این نامه با رهنمود آقای ترامپ ارسال شد.

عصر چهارشنبه خبرنگاری از آقای ترامپ پرسید که آیا به ونس دستور دادید که برای آغاز مذاکرات صلح با جمهوری اسلامی گفت‌وگو کند؟

آقای ترامپ پاسخ داد «نه، موضوع این است که آنها به کمک‌هایی از جمله تجهیزات پزشکی و اقلام مختلف دیگر نیاز دارند.»

رئيس‌‌جمهوری آمریکا افزود: «او نظر مرا پرسید و من گفتم اگر می‌خواهی این کار را انجام بدهی، اشکالی ندارد. اساساً هدف، رساندن تجهیزات و اقلام مورد نیاز برای کمک به افرادی است که وضعیت جسمی مناسبی ندارند.»

بر اساس این گزارش، ونس در حال سنجش این موضوع است که آیا جمهوری اسلامی و واشنگتن می‌توانند به اندازه کافی نقاط مشترک پیدا کنند تا آقای ترامپ را متقاعد سازند که در هفته‌های پیش رو، دستور نهایی برای انجام یک حمله کوتاه و شدید علیه جمهوری اسلامی را صادر نکند.

رئیس‌جمهوری آمریکا این هفته آتش‌بس موقت با جمهوری اسلامی را «اتلاف وقت» خواند و به رای‌دهندگان آمریکایی گفت که وضعیت جمهوری اسلامی در هفته‌های آینده را ببیننند. او همچنین پیشتر گفته است که باید کار آمریکا با جمهوری اسلامی به‌طور کامل و درست تمام شود تا هرگز نتواند به سلاح هسته‌ای دست یابد.

چند روز پیش از این نیز وال‌استریت ژورنال در گزارشی ویدیویی از ارسال مهمات بیشتر به کشتی‌های جنگی آمریکایی در آب‌های نزدیک ایران خبر داده بود.

منبع: وحیدآنلاین



شنبه ۹ آبان ۱۴۰۵ - Saturday 31 October 2026

iran-emrooz.net | Wed, 28.10.2026, 22:49



شنبه ۹ آبان ۱۴۰۵ - Saturday 31 October 2026

iran-emrooz.net | Wed, 28.10.2026, 22:14



شنبه ۹ آبان ۱۴۰۵ - Saturday 31 October 2026

iran-emrooz.net | Wed, 28.10.2026, 20:20



شنبه ۹ آبان ۱۴۰۵ - Saturday 31 October 2026

iran-emrooz.net | Wed, 28.10.2026, 18:38



احضار رئیس و نایب‌رئیس دوم جبهه اصلاحات به دادسرای امنیت
شنبه ۹ آبان ۱۴۰۵ - Saturday 31 October 2026

iran-emrooz.net | Wed, 28.10.2026, 17:44

احضار رئیس و نایب‌رئیس دوم جبهه اصلاحات به دادسرای امنیت

آذر منصوری رییس جبهه اصلاحات و دبیرکل حزب اتحاد ملت از احضار خود توسط دادسرای امنیت خبر داد. وی در کانال تلگرام خود نوشت: دیروز پنجم آبان ماه ۱۴۰۵ پیامکی از عدلیران برای من فرستاده شد.

به گفته منصوری او باید ظرف پنج روز آینده به دادسرای عمومی و انقلاب تهران ناحیه ۳۳ (شهید مقدس «امنیت») جهت اخذ آخرین دفاع مربوط به بیانیه دی‌ماه جبهه اصلاحات ایران مراجعه کند.

از سوی دیگر سیدحسن رسولی، نایب‌رئیس دوم جبهه اصلاحات ایران، در ادامه روند احضار و بازپرسی اعضای هیأت‌رئیسه این جبهه، با حضور در شعبه ۲ بازپرسی دادسرای امنیت به همراه وکیل، در ارتباط با پرونده مربوط به بیانیه جبهه اصلاحات ایران درباره فاجعه ۱۸ و ۱۹ دی‌ماه، مورد بازپرسی قرار گرفت و به دفاع از خود پرداخت.

نایب‌رئیس دوم جبهه اصلاحات ایران در جریان این جلسه، با تشریح دیدگاه‌های خود درباره بیانیه مورد اشاره، از مفاد این بیانیه و مواضع و رویکرد جبهه اصلاحات ایران در قبال حوادث ۱۸ و ۱۹ دی‌ماه دفاع کرد و بر ضرورت بررسی بیانیه در چارچوب کلی مواضع و فعالیت‌های این جبهه تأکید داشت.

به گزارش کانال تلگرام جبهه اصلاحات احضار حسن رسولی در حالی صورت می‌گیرد که در ادامه رسیدگی قضایی به پرونده مربوط به بیانیه بهمن‌ماه سال گذشته جبهه اصلاحات ایران، اعضای هیأت‌رئیسه این جبهه به‌تدریج به شعبه ۲ بازپرسی دادسرای امنیت فراخوانده می‌شوند تا در این پرونده پاسخ‌گوی اتهامات انتسابی باشند.

بیانیه مورد اشاره در واکنش به حوادث ۱۸ و ۱۹ دی‌ماه سال گذشته منتشر شده بود و در پی آن، برای اعضای هیأت‌رئیسه جبهه اصلاحات ایران پرونده قضایی تشکیل شده است.



شنبه ۹ آبان ۱۴۰۵ - Saturday 31 October 2026

iran-emrooz.net | Wed, 28.10.2026, 16:00



شنبه ۹ آبان ۱۴۰۵ - Saturday 31 October 2026

iran-emrooz.net | Wed, 28.10.2026, 15:30



شنبه ۹ آبان ۱۴۰۵ - Saturday 31 October 2026

iran-emrooz.net | Wed, 28.10.2026, 15:21



شنبه ۹ آبان ۱۴۰۵ - Saturday 31 October 2026

iran-emrooz.net | Wed, 28.10.2026, 13:53



پارلمان ارمنستان توافق راهبردی با آمریکا درباره «مسیر ترامپ» را تصویب کرد
شنبه ۹ آبان ۱۴۰۵ - Saturday 31 October 2026

iran-emrooz.net | Wed, 28.10.2026, 13:42

پارلمان ارمنستان توافق راهبردی با آمریکا درباره «مسیر ترامپ» را تصویب کرد

پارلمان ارمنستان توافق چارچوب همکاری راهبردی این کشور با ایالات متحده آمریکا درباره طرح «مسیر ترامپ برای صلح و شکوفایی بین‌المللی» موسوم به «تریپ» را تصویب کرد؛ طرحی که با هدف گشایش مسیرهای ارتباطی منطقه‌ای و اتصال جمهوری آذربایجان به نخجوان از طریق خاک ارمنستان دنبال می‌شود.

به گزارش خبرگزاری «آرمن‌پرس» در روز چهارشنبه ۶ آبان، این توافق با ۶۳ رأی موافق در برابر ۳۲ رأی مخالف به تصویب رسید. نمایندگان حزب حاکم «قرارداد مدنی» از آن حمایت کردند، در حالی که فراکسیون‌های مخالف «ارمنستان قدرتمند» و «ارمنستان» به آن رأی منفی دادند.

آرارات میرزویان، وزیر امور خارجه ارمنستان، که این توافق را به پارلمان ارائه کرده بود، روز سه‌شنبه ۵ آبان تأکید کرد تمامی زیرساخت‌های پیش‌بینی‌شده در خاک ارمنستان تحت حاکمیت و صلاحیت قضایی این کشور فعالیت خواهند کرد.

به گفته او، اجرای طرح تریپ علاوه بر بازگشایی مسیرهای ارتباطی منطقه، امکان اتصال ارمنستان به کشورهای ثالث از طریق جمهوری آذربایجان و همچنین برقراری ارتباط ریلی داخلی را فراهم خواهد کرد. در مقابل، جمهوری آذربایجان نیز از طریق خاک ارمنستان به منطقه نخجوان دسترسی پیدا می‌کند.

بر اساس توافق تصویب‌شده، شرکتی با عنوان «شرکت توسعه تریپ» برای اجرای این طرح تأسیس خواهد شد که ۷۴ درصد سهام آن متعلق به طرف آمریکایی و ۲۶ درصد متعلق به ارمنستان خواهد بود.

دوره اولیه فعالیت این شرکت ۴۹ سال تعیین شده است. در صورت توافق دو طرف برای تمدید همکاری به مدت ۵۰ سال دیگر، سهم ارمنستان به ۴۹ درصد افزایش خواهد یافت و سهم طرف آمریکایی به ۵۱ درصد کاهش پیدا خواهد کرد.

آقای میرزویان همچنین اعلام کرد اساسنامه شرکت و توافق سهامداران هنوز باید مورد مذاکره قرار گیرد و تصویب شود.

او تأکید کرد شرکت آمریکایی که به‌ عنوان یکی از بنیان‌گذاران طرح مشارکت خواهد داشت، همواره تحت مالکیت و مدیریت دولت ایالات متحده باقی خواهد ماند.

توافق چارچوب همکاری راهبردی آمریکا و ارمنستان درباره مسیر ترامپ در خرداد ۱۴۰۵ امضا شده بود. تصویب این توافق در پارلمان ارمنستان گام دیگری در مسیر اجرای طرح ارتباطی مورد حمایت ایالات متحده به شمار می‌رود.

صدای آمریکا



سفر نخست‌وزیر عراق به سوریه؛ بررسی همکاری‌های اقتصادی و امنیتی
شنبه ۹ آبان ۱۴۰۵ - Saturday 31 October 2026

iran-emrooz.net | Wed, 28.10.2026, 13:03

سفر نخست‌وزیر عراق به سوریه؛ بررسی همکاری‌های اقتصادی و امنیتی

علی الزیدی، نخست‌وزیر عراق، در راس یک هیئت بلندپایه متشکل از وزیران کابینه، برای سفری رسمی وارد دمشق، پایتخت سوریه، شد.

قرار است الزیدی در این سفر با احمد الشرع، رئیس‌جمهوری سوریه، دیدار و درباره تقویت روابط دوجانبه و تحولات منطقه‌ای گفت‌وگو کند.

حیدر العبودی، سخنگوی دولت عراق، چهارشنبه ششم آبان اعلام کرد هدف این سفر تقویت روابط بغداد و دمشق در راستای تامین منافع دو کشور است. به‌گفته او، گفت‌وگوها آینده روابط دوجانبه و چالش‌های ژئوپلیتیکی منطقه را دربر خواهد گرفت.

العبودی افزود همکاری‌های اقتصادی و تجاری در اولویت مذاکرات قرار دارد، چرا که دو کشور «به مشارکت‌هایی نیاز دارند که روابط همسایگی را به منافع متقابل و فرصت‌های توسعه و سرمایه‌گذاری تبدیل کند».

سخنگوی دولت عراق تاکید کرد این سفر در چارچوب سیاست بغداد برای گسترش روابط، حفظ توازن و گفت‌وگو انجام می‌شود. به‌گفته او، دولت عراق به دنبال تقویت روابط مثبت با دمشق بر پایه احترام متقابل و تفاهم مشترک است.

امنیت مرزها و مبارزه با تروریسم

امنیت مرزهای مشترک، مبارزه با تروریسم، جلوگیری از عبور غیرقانونی افراد و مقابله با قاچاق از مهم‌ترین موضوعات مشترک عراق و سوریه به شمار می‌روند.

بر اساس گزارش رسانه‌های محلی، انتظار می‌رود الزیدی و الشرع درباره تقویت هماهنگی‌های امنیتی و اطلاعاتی و مقابله با گروه‌های مسلح و شبکه‌های قاچاق فرامرزی گفت‌وگو کنند.

همچنین پیش‌بینی می‌شود توسعه مبادلات تجاری از طریق گذرگاه‌های مرزی، تسهیل تردد کالاها و کامیون‌ها و فرصت‌های همکاری در بخش‌های انرژی و سرمایه‌گذاری در دستور کار مذاکرات قرار گیرد.

مقام‌های دو کشور طی سپتامبر گذشته نیز درباره توسعه فعالیت گذرگاه‌های مرزی گفت‌وگو کرده بودند. تقویت ارتباط مسئولان گذرگاه‌ها و تبادل الکترونیکی اطلاعات گمرکی از جمله موضوعات این مذاکرات بود.

طولانی بودن مرز مشترک عراق و سوریه و چالش‌های امنیتی و اقتصادی مرتبط با آن، هماهنگی مستمر میان بغداد و دمشق را ضروری کرده است.

دیدارهای پیشین

الزیدی و الشرع پیش‌تر طی سپتامبر گذشته، در حاشیه نشست‌های بین‌المللی در نیویورک، با یکدیگر دیدار کرده بودند.

نخست‌وزیر عراق همچنین طی ژوئن گذشته پیامی برای رئیس‌جمهوری سوریه فرستاد که حمید الشطری، رئیس دستگاه اطلاعاتی عراق، آن را به دمشق منتقل کرد. این پیام بر تقویت روابط و هماهنگی برای مقابله با چالش‌های منطقه‌ای، به‌ویژه در حوزه‌های امنیتی و اقتصادی، متمرکز بود.

در همان ماه، فؤاد حسین، وزیر خارجه عراق، نیز در دمشق با الشرع دیدار کرد. دو طرف درباره توسعه همکاری‌های مشترک و افزایش رایزنی‌ها پیرامون تحولات منطقه گفت‌وگو کردند.

سفر الزیدی به دمشق بخشی از سفر منطقه‌ای او به کشورهای همسایه، از جمله پادشاهی عربی سعودی و اردن، است که با هدف گسترش روابط بغداد با کشورهای منطقه انجام می‌شود.

نخست‌وزیر عراق دوشنبه به اردن سفر کرد و با عبدالله دوم، پادشاه اردن، و جعفر حسان، نخست‌وزیر این کشور، درباره تقویت همکاری‌های دوجانبه در حوزه‌های مختلف گفت‌وگو کرد.

در جریان این سفر، دو کشور 9 یادداشت تفاهم امضا کردند که در راستای گسترش همکاری‌های اقتصادی و منطقه‌ای بغداد و امان بود.

سفر الزیدی به دمشق در شرایطی انجام می‌شود که سوریه پس از سقوط حکومت بشار اسد، برای بازتنظیم روابط خود با کشورهای منطقه تلاش می‌کند.

با وجود موضوعات متعدد در دستور کار مذاکرات، بغداد تاکنون از امضای توافق مشخصی در جریان سفر نخست‌وزیر عراق به سوریه خبر نداده است.


العربيه فارسى



برای همسایگان، انتخابات اسرائیل نویدبخشِ تغییر بنیادین در روابط نیست
شنبه ۹ آبان ۱۴۰۵ - Saturday 31 October 2026

iran-emrooz.net | Wed, 28.10.2026, 12:43

برای همسایگان، انتخابات اسرائیل نویدبخشِ تغییر بنیادین در روابط نیست

کریستینا گلدبام / نیویورک تایمز / ۲۸ اکتبر ۲۰۲۶

برای بسیاری از اسرائیلی‌ها، انتخابات روز سه‌شنبه لحظه‌ای سرنوشت‌ساز برای آینده کشورشان محسوب می‌شود. اما برای همسایگان اسرائیل در خاورمیانه، اهمیت و پیامدهای این رویداد کاملاً متفاوت به نظر می‌رسد.

به گفته تحلیلگران، بعید است این انتخابات — فارغ از اینکه چه کسی در نهایت پیروز شود — نقطه عطفی برای منطقه باشد یا دکترین امنیتی اسرائیل را به‌طور بنیادین تغییر دهد. این دکترین، که پس از حملات ۷ اکتبر ۲۰۲۳ به رهبری حماس علیه اسرائیل سخت‌گیرانه‌تر شده است، شامل اقداماتی نظیر تضعیف شدید دولت ایران، اشغال بخش‌هایی از لبنان و سوریه، و ترجیحِ اغلبِ نیروی نظامی بر دیپلماسی است.

اگرچه بعید است نتیجه انتخابات باعث تغییر مسیر اسرائیل شود، اما می‌تواند تعیین‌کننده این باشد که این کشور تا چه حد حاضر است جاه‌طلبی‌های منطقه‌ای خود را پیش ببرد.

تحلیلگران می‌گویند پیروزی مجدد بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل — که از حمایت شرکای ائتلافیِ راست‌گرای افراطی خود برخوردار است — می‌تواند او را جسورتر کند تا بار دیگر تنش در جنگ با ایران را افزایش دهد و دیپلماسی با همسایگان اسرائیل را بیش از پیش دور از دسترس سازد.

همچنین در لبنان و سوریه، جایی که نیروهای اسرائیلی طی دو سال گذشته مناطق حائلی تحت کنترل نظامی ایجاد کرده و گسترش داده‌اند، پیروزی آقای نتانیاهو می‌تواند منجر به تثبیت بیشتر یا گسترش اشغالگری اسرائیل شود.

پل سالم، پژوهشگر ارشد غیرمقیم در «مرکز مطالعات استراتژیک و بین‌المللی»، می‌گوید حتی اگر ائتلاف آقای نتانیاهو پیروز نشود، بسیاری در منطقه «هیچ تفاوت استراتژیکِ چشمگیر و ملموسی میان نامزدها» نمی‌بینند.

او می‌افزاید: «آن‌ها تفاوت چندانی در رویکرد “دفاع پیش‌دستانه” اسرائیل — که این کشور بر تداوم آن اصرار دارد — مشاهده نمی‌کنند؛ رویکردی شامل حفظ مناطق اشغالی در سوریه، لبنان، غزه و کرانه باختری که تنها به بی‌ثباتی بیشتر در منطقه دامن می‌زند.»

همین وضعیت در مورد تشکیل کشور مستقل فلسطینی نیز صدق می‌کند؛ موضوعی که فارغ از نتیجه انتخابات، همچنان چشم‌اندازی بسیار دور و نامحتمل باقی مانده است. این موضوع برای همسایگان اسرائیل و همچنین برای تلاش‌هایی که به رهبری آمریکا در جهت عادی‌سازی روابط میان اسرائیل و کشورهای حوزه خلیج فارس صورت می‌گیرد، مسئله‌ای محوری بوده است.

عربستان سعودی و دیگر کشورها اعلام کرده‌اند که هرگونه توافق با اسرائیل، مستلزم تشکیل یک کشور فلسطینی است. اما با توجه به اینکه طرفداران اسرائیلیِ راهکار «دو کشوری» اکنون به حاشیه سیاست رانده شده‌اند، دستیابی به چنین توافقی دورتر از همیشه به نظر می‌رسد.

در ایران، نتیجه انتخابات اسرائیل می‌تواند پیامدهای فوری‌تری داشته باشد. اگرچه بعید است خصومت اسرائیل با تهران، فارغ از اینکه چه کسی در قدرت باشد، تغییر کند، اما تغییر در رهبری می‌تواند مسیر جنگ را دگرگون سازد.

پیش از انتخابات، بنیامین نتانیاهو تلاش کرد با بیان اینکه او همان فردی است که دونالد ترامپ می‌خواهد در کنارش باشد تا «کار را یک‌سره کند»، به پایگاه رأی‌دهندگان خود انگیزه و تحرک ببخشد.

به گفته تحلیلگران، مقامات ایرانی بر این باورند که پیروزی نتانیاهو می‌تواند موجب تداوم کارزار نظامی آمریکا و اسرائیل علیه ایران شود و به مناقشه‌ای حتی طولانی‌تر بینجامد. همچنین، هیچ نشانه آشکاری در میان جناح مخالفِ نتانیاهو دیده نمی‌شود که حاکی از تمایل آن‌ها به کاهش رویارویی اسرائیل با ایران باشد.

هادی برهانی، استاد مطالعات اسرائیل در دانشگاه تهران، می‌گوید رویکرد کنونی اسرائیل در قبال ایران «تهدیدی بزرگ برای امنیت و حتی موجودیت ایران محسوب می‌شود.» وی می‌افزاید: «از این منظر، انتخاب مجدد نتانیاهو تهدیدی برای تمامیت ارضی ایران به شمار می‌آید.»



شنبه ۹ آبان ۱۴۰۵ - Saturday 31 October 2026

iran-emrooz.net | Wed, 28.10.2026, 10:47



آرتین غضنفری، شهروند بهائی به ۲۶ سال حبس محکوم شد
شنبه ۹ آبان ۱۴۰۵ - Saturday 31 October 2026

iran-emrooz.net | Wed, 28.10.2026, 9:54

آرتین غضنفری، شهروند بهائی به ۲۶ سال حبس محکوم شد

خبرگزاری هرانا – آرتین غضنفری، شهروند بهائی و عکاس خبری محبوس در زندان تهران بزرگ، بر اساس حکمی که توسط شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب تهران به ریاست قاضی ابوالقاسم صلواتی صادر و روز دوشنبه به وی ابلاغ شده، مجموعا به ۲۶ سال حبس محکوم شده است.

یک منبع مطلع نزدیک به خانواده این شهروند بهائی به هرانا گفت: آقای غضنفری از بابت اتهام «اقدام رسانه‌ای» به ۲۰ سال، «اجتماع و تبانی» به پنج سال و «تبلیغ علیه نظام» به یک سال حبس محکوم شده است. در حالی که مجازات اتهام نخست ۱۰ سال حبس عنوان شده، قاضی پرونده با استناد به قانون تشدید مجازات جاسوسی، حکم ۲۰ سال حبس را صادر کرده است.

بر اساس اطلاعات دریافتی هرانا، وضعیت جسمانی آرتین غضنفری که از بیماری‌هایی همچون نارسایی قلبی، آسم و فشار خون بالا رنج می‌برد، نامساعد گزارش شده است. علی‌رغم تأکید پزشکان بهداری زندان بر ضرورت انتقال وی به مراکز درمانی خارج از زندان، این زندانی به دلیل مخالفت قاضی پرونده همچنان از دسترسی به خدمات درمانی تخصصی در خارج از زندان محروم مانده است.

آخرین جلسه دادگاه رسیدگی به اتهامات آرتین غضنفری، روز سه‌شنبه ۷ مهرماه در شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب تهران برگزار شد. جلسه نخست رسیدگی به اتهامات وی نیز مورخ ۷ مردادماه در شعبه ۱۴ دادگاه انقلاب تهران برگزار شده بود.

بازداشت آقای غضنفری در تاریخ ۲۹ دی‌ماه ۱۴۰۴ و در منزل شخصی او در تهران صورت گرفت. همزمان، محل سکونت و کار وی مورد تفتیش قرار گرفت و ماموران شماری از وسایل الکترونیکی، کتاب‌ها و تجهیزات کاری و شخصی او را ضبط کردند.

آرتین غضنفری، شهروند بهائی و عکاس خبری، پیشتر نیز به واسطه فعالیت‌های خود سابقه تحمل حبس را داشته است.

در دهه گذشته، جامعه بهائیان در ایران بیش از هر اقلیت مذهبی دیگری هدف برخوردهای امنیتی و قضایی قرار گرفته است. بررسی گزارشات سالانه مرکز آمار، نشر و آثار مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، نشان می‌دهد که طی سال گذشته، به‌ طور میانگین ۶۲.۴۱٪ از گزارش‌های مربوط به اقلیت‌های مذهبی به نقض حقوق شهروندی بهائیان اختصاص داشته است.



نماینده مجلس: تراستی‌های متواری پول نفت را برنگردانده‌اند
شنبه ۹ آبان ۱۴۰۵ - Saturday 31 October 2026

iran-emrooz.net | Wed, 28.10.2026, 9:33

نماینده مجلس: تراستی‌های متواری پول نفت را برنگردانده‌اند

ایسنا: رضا سپهوند، سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس، درباره نقش تراستی‌های نفتی در فروش نفت پس از آتش‌بس، گزارش‌ها درباره بازنگشتن بخشی از درآمدهای نفتی به کشور و احتمال ارتباط این موضوع با استعفای محسن پاک‌نژاد از وزارت نفت، گفت: وزارت نفت نقشی در انتخاب تراستی‌ها ندارد و این وزارتخانه فروشنده نفت است. وزارت نفت تریدرها یا تاجران نفتی را انتخاب می‌کند، اما انتخاب تراستی‌ها بر عهده این وزارتخانه نیست.

وی در ادامه اظهار کرد: طبق گزارش‌ها، انتخاب این افراد معمولاً از سوی شورای عالی امنیت ملی انجام می‌شود و به ویژه در دو سال اخیر نیز این افراد توسط شعام انتخاب شده‌اند.

او درباره احتمال ارتباط استعفای محسن پاک‌نژاد با موضوع تراستی‌های نفتی نیز گفت: استعفای آقای پاک‌نژاد به موضوع تراستی‌ها مربوط نبود، بلکه به‌عدم همکاری دولت با وی در مدیریت وزارت نفت و اختلافی که میان او و هلدینگ خلیج فارس به وجود آمده بود، ارتباط داشت.

سپهوند ادامه داد: این نخستین بار نبود که آقای پاک‌نژاد به دلیل این موضوع استعفا می‌داد؛ او پیش از این نیز در همین رابطه استعفا کرده بود، اما رئیس‌جمهور با استعفای او موافقت نکرد. در مرتبه دوم، این استعفا مطرح شد.

وی با اشاره به مشکلات موجود در فرایند فعالیت تراستی‌های نفتی تصریح کرد: به هر حال، فرآیندی که برای فعالیت این افراد طراحی شده، با مشکلاتی مواجه است. به نظر می‌رسد سازوکار نظارتی کافی بر انتخاب این افراد، رصد عملکرد آن‌ها و بازگشت پول حاصل از فروش نفت به‌درستی اجرا نشده است.

او درباره فروش ۸۰ میلیون بشکه نفت به ۴ تراستی مساله‌دار، گفت: تعدادی از تراستی‌ها متواری شده و پول‌ها را بازنگردانده‌اند و این وضعیت برای کشور مشکلات ارزی ایجاد کرده و باید تعیین تکلیف شود.

سپهوند در ادامه از پیگیری موضوع تراستی‌های نفتی در مجلس خبر داد و گفت: سه نفر از نمایندگان مجلس شورای اسلامی موضوع تحقیق و تفحص از تراستی‌ها را دنبال کرده‌اند و همچنان پیگیر این موضوع هستند.

وی در ادامه خاطرنشان کرد: این افراد به کمیسیون انرژی دعوت شدند و موضوع مورد بررسی قرار گرفت. اشتراکات این تحقیق و تفحص‌ها مورد بررسی قرار گرفت و مقرر شد تا جلسه دیگری در این زمینه برگزار شود تا این تحقیق و تفحص‌ها ادغام شود و در صورت تصویب در کمیسیون به صحن مجلس برود.



محکومیت امید فراغت، روزنامه‌نگار به ۱۰ سال و یک روز زندان
شنبه ۹ آبان ۱۴۰۵ - Saturday 31 October 2026

iran-emrooz.net | Wed, 28.10.2026, 9:27

محکومیت امید فراغت، روزنامه‌نگار به ۱۰ سال و یک روز زندان

امید فراغت، روزنامه‌نگار و فعال رسانه‌ای حوزه سیاست، با استناد به ماده ۴ «قانون تشدید مجازات جاسوسی و همکاری با رژیم صهیونیستی و کشورهای متخاصم علیه امنیت و منافع ملی» به ۱۰ سال و یک روز حبس تعزیری محکوم شده است.

این قانون که مهرماه ۱۴۰۴ به تصویب رسید، در ماده چهارم خود فعالیت‌های سیاسی، فرهنگی، رسانه‌ای و انتشار محتوایی را که از نظر دادگاه برخلاف امنیت ملی تشخیص داده شود، مشمول مجازات‌های سنگین از جمله حبس بیش از ۱۰ تا ۱۵ سال قرار داده است.

امید فراغت روز ۸ تیرماه ۱۴۰۵ پس از احضار به پلیس امنیت کرج بازداشت و با صدور قرار بازداشت موقت روانه زندان شد. او از آن زمان در ندامتگاه مرکزی کرج نگهداری شده و اتهام‌های اولیه مطرح‌شده علیه وی «تشویش اذهان عمومی» و «اقدام علیه امنیت ملی» عنوان شده بود.

این روزنامه‌نگار پیش از این نیز بارها با برخوردهای قضایی و امنیتی مواجه شده است. در اسفند ۱۴۰۲ بازداشت و با وثیقه آزاد شد و بازپرس پرونده با صدور قرار نظارت قضایی، او را به مدت دو سال از فعالیت در فضای مجازی منع کرد.

در مرداد ۱۴۰۳، شعبه اول دادگاه انقلاب کرج فراغت را به اتهام «تبلیغ علیه نظام» به شش ماه زندان محکوم کرد؛ حکمی که مهر همان سال در شعبه ۱۲ دادگاه تجدیدنظر استان البرز نقض و به تبرئه او منجر شد.

در پرونده‌ای دیگر، شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب تهران به ریاست ایمان افشاری، در شهریور ۱۴۰۴ او را به سه ماه حبس محکوم کرد. این حکم در آبان همان سال در دادگاه تجدیدنظر به پرداخت ۲۰ میلیون تومان جزای نقدی تبدیل شد. فراغت همچنین در پرونده دیگری در دادگاه انقلاب کرج از اتهامات «تبلیغ علیه نظام» و «تشویش اذهان عمومی» تبرئه شده بود.

فراغت در مردادماه امسال، در نامه‌ای از زندان خطاب به غلامحسین محسنی اژه‌ای، رئیس قوه قضاییه، با انتقاد از برخوردهای امنیتی با روزنامه‌نگاران نوشت که به دلیل پرداختن به مشکلات کشور و انتقاد از عملکرد مسئولان در زندان به سر می‌برد.

تلگرام مهدی محمودیان
@MahmoudianMehdi



شنبه ۹ آبان ۱۴۰۵ - Saturday 31 October 2026

iran-emrooz.net | Wed, 28.10.2026, 8:14



صدور حکم اعدام برای امین پردال در زاهدان
شنبه ۹ آبان ۱۴۰۵ - Saturday 31 October 2026

iran-emrooz.net | Wed, 28.10.2026, 7:01

صدور حکم اعدام برای امین پردال در زاهدان

خبرگزاری هرانا – امین پردال، شهروند ۲۳ ساله اهل شهرستان ایرانشهر و محبوس در زندان زاهدان، به اتهامات «عضویت در گروه‌های معاند نظام و مباشرت در قتل محمود حقیقت‌دوست، فرمانده پاسگاه در ایرانشهر» به اعدام محکوم شده است.

اتهامات وی «عضویت در گروه‌های معاند نظام و مباشرت در قتل محمود حقیقت‌دوست» عنوان شده است.

بر اساس این گزارش، آقای پردال روز ۱۵ فروردین‌ماه ۱۴۰۵، در پی مراجعه نیروهای بسیج به منزل یکی از بستگانش در روستای علی‌آباد ناپدید شد. مراجعه این نیروها به دنبال اعتراض به بلند بودن صدای موسیقی در این منزل صورت گرفته بود. امین پردال برای گفت‌وگو با نیروهای بسیج از منزل خارج شد، اما پس از آن خانواده‌اش از سرنوشت وی بی‌اطلاع ماندند.

خانواده این شهروند پس از ناپدید شدن وی، اقدام به پیگیری و ثبت شکایت کردند. حدود یک هفته بعد به آنان اطلاع داده شد که فرزندشان توسط نیروهای اطلاعات سپاه پاسداران بازداشت و به زاهدان منتقل شده است. اعضای خانواده پس از حدود دو ماه بی‌خبری موفق به ملاقات با وی شدند و به گفته منابع نزدیک به خانواده، در این ملاقات آثار کبودی و شکنجه بر بدن او مشاهده شده است.

منابع مطلع اعلام کرده‌اند که امین پردال در دوران بازداشت تحت شکنجه‌های شدید جسمی و روانی قرار گرفته و برای اعتراف به اتهاماتی از جمله عضویت در گروه‌های مخالف جمهوری اسلامی و مباشرت در قتل محمود حقیقت‌دوست، فرمانده پاسگاه منطقه شهردراز از توابع شهرستان ایرانشهر، تحت فشار قرار داشته است.

خانواده آقای پردال اتهامات مطرح‌شده علیه وی را رد کرده‌اند. به گفته آنان، او در زمان مورد اشاره در روستای محل سکونت خود حضور داشته و به شغل خیاطی مشغول بوده است. خانواده وی برای اثبات این موضوع، استشهادهایی از معتمدان و افراد محلی جمع‌آوری کرده‌اند که به گفته آنان، حضور و فعالیت شغلی این شهروند در منطقه را تأیید می‌کند.

بر اساس اظهارات بستگان امین پردال، وی پیش از بازداشت به خیاطی اشتغال داشته و خانواده‌اش نیز با مشکلات اقتصادی مواجه هستند. پدر او کارگر است.

در گزارش منتشرشده، جزئیاتی درباره شعبه صادرکننده حکم و زمان صدور رأی ارائه نشده است.



شنبه ۹ آبان ۱۴۰۵ - Saturday 31 October 2026

iran-emrooz.net | Wed, 28.10.2026, 6:46



شنبه ۹ آبان ۱۴۰۵ - Saturday 31 October 2026

iran-emrooz.net | Wed, 28.10.2026, 6:00



شنبه ۹ آبان ۱۴۰۵ - Saturday 31 October 2026

iran-emrooz.net | Tue, 27.10.2026, 22:18



کمیسیون پارلمانی ترکیه توافق‌نامه دفاعی مکه را تصویب کرد
شنبه ۹ آبان ۱۴۰۵ - Saturday 31 October 2026

iran-emrooz.net | Tue, 27.10.2026, 18:13

کمیسیون پارلمانی ترکیه توافق‌نامه دفاعی مکه را تصویب کرد

خبرگزاری آسوشیتدپرس / ۲۷ اکتبر ۲۰۲۶

یک کمیسیون پارلمانی در ترکیه روز سه‌شنبه توافق‌نامه دفاعی با عربستان سعودی و پاکستان را تصویب کرد؛ این اقدام در حالی صورت می‌گیرد که تنش‌ها میان ریاض و شورشیان حوثی (که تحت حمایت ایران هستند) رو به افزایش است.

بر اساس این توافق‌نامه دفاعی، طرفین متعهد می‌شوند که حمله مسلحانه به هر یک از آن‌ها را به منزله حمله به هر سه کشور تلقی کنند. این توافق‌نامه در کمیسیون امور خارجی، با آرای حزب حاکم (به رهبری رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهور ترکیه) و متحدانش، و علی‌رغم مخالفت‌های جناح اپوزیسیون، به تصویب رسید.

این توافق‌نامه اکنون برای بحث و رأی‌گیری به صحن علنی مجلس ارجاع می‌شود. هنوز تاریخی برای این امر تعیین نشده است.

«توافق‌نامه دفاع مشترک مکه» که شامل ۱۶ ماده است، همچنین زمینه‌ساز همکاری‌های نظامی، تولید مشترک تسلیحات، انتقال فناوری و تبادل اطلاعات می‌شود. طبق متن این توافق‌نامه که توسط رسانه‌های دولتی ترکیه منتشر شده، این پیمان طرفین را به مدت ۱۰ سال به یکدیگر متعهد می‌سازد.

وزرای کشورهای عضو این گروه تاکنون دو بار — در استانبول و ریاض — با یکدیگر دیدار کرده‌اند. همچنین، هیئت‌های عالی‌رتبه‌ای از این سه کشور روز دوشنبه در تهران گفتگوهایی انجام دادند تا از آغاز مجدد درگیری‌ها جلوگیری کنند.

مقامات دولت ترکیه می‌گویند در حال بررسی ارسال حمایت‌های نظامی به عربستان سعودی هستند، اما تأکید دارند که این توافق‌نامه ماهیتی دفاعی دارد و هیچ نیروی نظامی ترکیه‌ای برای جنگ در یمن یا حمله به حوثی‌ها اعزام نخواهد شد.

فواد اوکتای، نماینده حزب حاکم «عدالت و توسعه» و رئیس این کمیسیون، از سایر اعضا خواست تا به این پیمان رأی مثبت دهند. او استدلال کرد که هدف این توافق افزایش بازدارندگی و همکاری است، هیچ کشور دیگری را هدف قرار نمی‌دهد و احتمالاً به صلح و ثبات کمک خواهد کرد.

اوکتای گفت: «توافق‌نامه‌هایی که کشور ما امضا کرده و در آن‌ها عضو است، با هدف تجاوز، توسعه‌طلبی یا تشکیل بلوکی علیه کشورهای ثالث منعقد نشده‌اند. برعکس، کشور ما عضو توافق‌نامه‌های دفاعی‌ای است که هدف آن‌ها تقویت بازدارندگی، مستحکم‌سازی منطقه ما و ترویج صلح و ثبات است.»

احزاب مخالف هشدار دادند که این توافق‌نامه ممکن است سربازان ترکیه را در معرض خطر قرار دهد و کشور را درگیر مناقشات سایر ملت‌ها کند.

«آیا این توافق‌نامه امنیت مردمانِ درگیر را افزایش می‌دهد، یا تعهدات جدیدی ایجاد می‌کند که ترکیه را در جنگ‌های دیگر کشورها گرفتار می‌سازد؟» سمرا چاغلار گوکالپ، از «حزب برابری و دموکراسی خلق‌ها» (که حامی کردهاست)، چنین پرسید.

او با اشاره به مناقشات میان پاکستان و هند و تنش‌ها در امتداد مرز پاکستان با افغانستان، ادامه داد: «حدودِ مسئولیتی که ترکیه ممکن است در برابر این چالش‌ها بر عهده بگیرد، چیست؟»

جریان مخالف همچنین از طرفین به دلیل برگزاری نشست‌هایی پیش از تصویب این توافق‌نامه در پارلمان، انتقاد کرده است.



محرومیت رضا ولی‌زاده از رسیدگی پزشکی مناسب در زندان اوین
شنبه ۹ آبان ۱۴۰۵ - Saturday 31 October 2026

iran-emrooz.net | Tue, 27.10.2026, 18:07

محرومیت رضا ولی‌زاده از رسیدگی پزشکی مناسب در زندان اوین

رضا ولی‌زاده، شهروند ایرانی-آمریکایی و روزنامه‌نگار پیشین رادیو فردا که در زندان اوین محبوس است، در پیامی تازه از تأخیر طولانی در رسیدگی به مشکلات جسمی خود و موافقت‌نشدن با انتقالش به بیمارستان خبر داده است.

او در این پیام نوشته است که اوایل فروردین امسال، پس از مشاهده خون در آزمایش ادرارش، پزشکان زندان اوین تشخیص دادند که برای بررسی وضعیت جسمی و انجام سونوگرافی باید به بیمارستان منتقل شود، اما با گذشت شش ماه هنوز مجوز این انتقال صادر نشده است.

ولی‌زاده همچنین اعلام کرده است که روز ۱۸ مهر، یک جراح عمومی پس از معاینه او در زندان، انجام عمل جراحی برای درمان فتق در دو ناحیۀ شکمش را ضروری تشخیص داده و درخواست سونوگرافی و آزمایش‌های پیش از عمل کرده است.

به‌گفتۀ این روزنامه‌نگار زندانی، پزشک زندان نیز اوایل مهرماه به دلیل مشکلات تنفسی، انجام سی‌تی‌اسکن ریه را برای او تجویز کرده است.

نگرانی‌ها دربارۀ وضعیت سلامت این روزنامه‌نگار زندانی پیش‌تر نیز مطرح شده بود.

رضا ولی‌زاده از سال ۱۴۰۳ در ایران زندانی است و به اتهام «همکاری با دولت متخاصم» به ۱۰ سال حبس محکوم شده است.

وزارت خارجۀ ایالات متحده در اردیبهشت ۱۴۰۴ بازداشت او را رسماً «غیرقانونی» تشخیص داد.

شهریورماه امسال، چهار سناتور جمهوری‌خواه و دموکرات آمریکا در نامه‌ای به مارکو روبیو، وزیر خارجۀ این کشور، خواستار آن شدند که آزادی رضا ولی‌زاده در اولویت فوری تلاش‌های دیپلماتیک واشینگتن قرار گیرد.

این سناتورها با ابراز نگرانی از وخامت وضعیت سلامت او هشدار دادند که ادامۀ بازداشت و محرومیت از خدمات درمانی می‌تواند جان این روزنامه‌نگار را به خطر بیندازد.



شنبه ۹ آبان ۱۴۰۵ - Saturday 31 October 2026

iran-emrooz.net | Tue, 27.10.2026, 16:46



چه در پیش است: توافق محتمل‌تر از تغییر رژیم / یدالله کریمی‌پور
شنبه ۹ آبان ۱۴۰۵ - Saturday 31 October 2026

iran-emrooz.net | Tue, 27.10.2026, 16:30

چه در پیش است: توافق محتمل‌تر از تغییر رژیم / یدالله کریمی‌پور

چنین به نظر می‌رسد که فشار برای پایان یافتن جنگ و دستیابی به گونه‌ای توافق رو به اوج‌گیری خواهد نهاد. نه به این دلیل که آمریکا و اسرائیل از مهار جمهوری اسلامی صرف‌نظر کرده‌اند؛ نه. بلکه چون تغییر رژیم از راه حملات نظامی دشوار، پرهزینه و از نظر سیاسی کم‌بازده است. ادامه جنگ لزوما دستاورد سیاسی متناسبی ایجاد نمی‌کند.

سه عامل اصلی این روند را تقویت می‌کنند:

۱. در صورت به قدرت رسیدن گادی آیزنکوت، رویکرد او تغییر رژیم با ابزار نظامی نخواهد بود و اولویت‌های امنیتی‌اش عمل‌گرایانه‌تر از نتانیاهو است. به هر روی همه چیز به نتیجه انتخابات امروز اسراییل گره خورده است.
۲. با احتمال از دست رفتن مجلس نمایندگان برای جمهوری‌خواهان به موازات کنار رفتن بی‌بی، هزینه داخلی ادامه جنگ برای ترامپ به‌طور محسوسی بالا می‌رود.
۳. افزایش فشارهای امنیتی و اقتصادی منطقه‌ای، به‌ویژه تهدیدهای متوجه عربستان و بازار انرژی، سومین عامل در بالا رفتن احتمال پایان جنگ هستند.

با این همه، اگر ترامپ تصور کند با یک دور حمله بسیار سخت می‌تواند امتیازهایی کسب کند که در مذاکره به دست نمی‌آورد، ممکن است پیش از حرکت به سوی توافق، یک دور عملیات نظامی را از سر بگیرد. این سناریو را نمی‌توان نادیده گرفت.

به هر روی، احتمال پایان جنگ از مسیر توافق و توقف عملیات، بیشتر از احتمال دستیابی به تغییر رژیم از راه نظامی است. پیروزی آیزنکوت و تضعیف موقعیت جمهوری‌خواهان در کنگره می‌تواند این روند را تسریع کند.

ولی اگر قرار باشد بر یک متغیر تعیین‌کننده‌تر از بقیه تکیه کنم، تصمیم ترامپ است: آیا به هدف محدود و دست‌یافتنی بسنده می‌کند، یا همچنان در پی پیروزی حداکثری است؟

منبع: تلگرام نویسنده
#karimipour_k



شنبه ۹ آبان ۱۴۰۵ - Saturday 31 October 2026

iran-emrooz.net | Tue, 27.10.2026, 16:23



ایران: شناورهای شرکت سینوکور کره جنوبی با اقدامات قانونی مواجه خواهند شد
شنبه ۹ آبان ۱۴۰۵ - Saturday 31 October 2026

iran-emrooz.net | Tue, 27.10.2026, 15:48

ایران: شناورهای شرکت سینوکور کره جنوبی با اقدامات قانونی مواجه خواهند شد

خبرگزاری رویترز / ۲۷اکتبر ۲۰۲۶

نهاد ایرانیِ مسئول در تنگه خلیج فارس — که توسط تهران برای مدیریت درخواست‌های عبور از تنگه هرمز ایجاد شده است — روز سه‌شنبه اعلام کرد که تمامی شناورهای متعلق به شرکت کشتیرانی کره‌جنوبی، «سینوکور» (Sinokor)، از تاریخ اول نوامبر با «اقدامات قانونی» مواجه خواهند شد.

تهران از زمان حملات هوایی ایالات متحده و اسرائیل به ایران در تاریخ ۲۸ فوریه، با حمله به کشتی‌ها در این آبراه استراتژیک، تلاش کرده است کنترل خود را بر آن تشدید کند. ایران با محدود کردن ترددها، سعی دارد اهرم فشاری علیه واشنگتن به دست آورد و در عین حال، جریان نفتِ تولیدکنندگان عربِ حاشیه خلیج فارس — به‌ویژه نفتِ ارسالی به مشتریانشان در آسیا — را مختل سازد.

این نهاد در شبکه اجتماعی «ایکس» (X) اعلام کرد که شناورهای شرکت سینوکور در سه ماه گذشته بیشترین تعداد تخلفات عبوری را در این تنگه مرتکب شده‌اند و علیه دست‌کم هفت فروند از آن‌ها «اقدامات مقتضی» صورت گرفته است.

شرکت سینوکور هنوز واکنشی به بیانیه این نهاد نشان نداده است.

پیش‌تر در ماه اوت، نام کشتی‌های متعلق به سینوکور در فهرستی شامل ۴۵ نفتکش — که به گفته ایران قوانین عبور از تنگه هرمز را نقض کرده بودند — قرار گرفته بود.

در واکنش به حملات ایران، ایالات متحده نیز یک محاصره دریایی علیه کشتی‌های مرتبط با جمهوری اسلامی در این تنگه اعمال کرده است.

اگرچه این محاصره عملاً صادرات ایران را به بن‌بست کشانده، اما تولیدکنندگان نفت در خلیج فارس با استفاده از روشی موسوم به «تردد در تاریکی» (dark transits) — یعنی خاموش کردن سامانه‌های ردیابی نفتکش‌ها برای گریز از شناسایی — خود را با حملات علیه کشتی‌ها وفق داده‌اند تا جریان نفتی را که شالوده اقتصادشان است، حفظ کنند.



دادستان هرمزگان در پرونده انفجار بندر رجایی کیفرخواست صادر کرد
شنبه ۹ آبان ۱۴۰۵ - Saturday 31 October 2026

iran-emrooz.net | Tue, 27.10.2026, 15:43

دادستان هرمزگان در پرونده انفجار بندر رجایی کیفرخواست صادر کرد

عارف اکبری، دادستان عمومی و انقلاب مرکز استان هرمزگان، می‌گوید در پروندهٔ انفجار و آتش‌سوزی در بندر شهید رجایی بندرعباس «برای ۱۸ دستگاه دولتی و خصوصی» کیفرخواست صادر کرده است.

این خبر در حالی نزدیک به یک سال و نیم پس از این انفجار مهیب منتشر می‌شود که در متنی که قوه قضاییه به رسانه‌ها ارائه داده، نه به علت حادثه اشاره شده و نه به موادی که باعث این انفجار مرگبار شده بود.

انفجار مهیبی که روز ششم اردیبهشت ۱۴۰۴ در پی آتش‌سوزی در بندر شهید رجایی بندرعباس رخ داد، بر اساس آمار رسمی، ۵۷ کشته و حدود ۱۵۶۰ مجروح و مصدوم بر جا گذاشت.

در بیانیه تازه دادستانی هرمزگان این آمار رسمی هم تغییر کرده و تعداد کشته‌ها ۵۸ نفر و تعداد مجروحان حادثه ۶۲۸ ثبت شده است.

به گفته دادستانی، «برای متهمان پرونده به اتهام تسبیب در قتل غیرعمدی ۵۸ نفر و تسبیب در ایراد صدمات بدنی غیرعمدی به ۶۲۸ نفر، با لحاظ میزان تقصیرهای اعلام‌شده، کیفرخواست صادر شده است.»

با این حال این مقام قضایی به نام هیچ یک از دستگاه‌های دولتی و خصوصی که به عنوان متهم شناخته شده‌اند، اشاره نکرده است.

در اردیبهشت سال گذشته، صرفاً اعلام شد که موادی که باعث انفجار در بندر رجایی شده «بسیار خطرناک» بوده و در گزارشی دیگر نیز ادعا شد که «محتویات کانتینرها موادی بوده که در کشاورزی و بهداشتی استفاده می‌شود».

در همان زمان کمیته‌ای که برای بررسی حادثه تشکیل شد و نام اعضای آن هم محرمانه ماند، از بازداشت «یک مدیر دولتی و یک مدیر از بخش خصوصی» تحت عنوان «متهمان کلیدی» خبر داد. اما این کمیته هم به هویت بازداشت‌شدگان یا جزئیات اتهام آن‌ها اشاره نکرد.

سال گذشته رادیوفردا خبر داد که شرکت «افق چکاد دریا» که مسئولیت «پایانه کالای خطرناک» در بندر رجایی را برعهده دارد، در نامه‌ای از شرکت کشتیرانی «هوپاد دریا» خواسته بود ظرف ۲۴ ساعت «به هر طریق ممکن ۸۳ کانتینر خود را از بندر خارج کند».

در نامه «افق چکاد دریا» که رسانه‌های ایران روز جمعه ۱۲ اردیبهشت سال گذشته آن را منتشر کردند، علت ترخیص فوری کالا از محوطهٔ کالای خطرناک بندر رجایی، «افزایش دما و شرایط حاکم بر بندر» عنوان شده بود.

بر اساس بررسی‌های رادیوفردا، «شرکت کشتیرانی هوپاد دریا» از ژانویه ۲۰۲۱ در فهرست تحریم‌های ثانویهٔ وزارت خزانه‌داری آمریکا قرار گرفته است.

در بیانیه تازه مقام قضایی به هیچ یک از این موارد اشاره نشده است.

بندر رجایی که در ۲۳ کیلومتری غرب بندرعباس واقع است با بیش از ۲۴۰۰ هکتار وسعت (محدوده عملیاتی و پسِ کرانه)، ظرفیت پذیرش سالانه بیش از ۸۸ میلیون تن کالا را دارد.

رادیو فردا



فلاحت‌پیشه: اگر در دیپلماسی شکست بخورد، جنگ به‌صورت غافلگیرکننده آغاز خواهد شد
شنبه ۹ آبان ۱۴۰۵ - Saturday 31 October 2026

iran-emrooz.net | Tue, 27.10.2026, 13:57

فلاحت‌پیشه: اگر در دیپلماسی شکست بخورد، جنگ به‌صورت غافلگیرکننده آغاز خواهد شد

خبرآنلاین: روز گذشته مقاماتی از کشورهای عربستان، ترکیه و پاکستان به تهران آمدند و با مقامات ارشد کشور دیدار کردند. هر چند که برخی خبرهای غیررسمی روایت از این داشت که شاید ایران به پیان مکه بپیوندند اما برخی از کارشناسان معتقد بودند که دلیل حضور آنان در تهران، میانجی‌گیری میان ایران و آمریکا و تلاش برای جلوگیری از جنگ دوباره است.

در همین راستا، حشمت‌الله فلاحت‌پیشه، رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی در مجلس دهم در گفت‌وگویی با خبرگزاری خبرآنلاین درباره سفر آنان به تهران بیان کرد: « موضوع ایران در پیمان مکه، در مقایسه با موضوع یمن، در اولویت پایین‌تری قرار دارد و تا زمانی که موضوع یمن حل نشود، موضوع ایران در دستور کار قرار نمی‌گیرد. بنابراین، موضوع یمن و جنگ ایران باید به‌عنوان دستور کار مشترک مطرح شود و آمریکا نیز به این نشست چهارجانبه بپیوندد.»

وی درباره پیش‌بینی‌ها از شروع دوباره جنگ گفت: «جنگ هر زمانی که شروع شود اگر دیپلماسی جواب ندهد، حتماً پیش از پایان سال میلادی جدید آغاز خواهد شد. به نظر من، با توجه به دپوی تجهیزات نظامی در منطقه و نوع آرایش نظامی و مانورهایی که طرفین انجام داده‌اند، این جنگ بسیار گسترده خواهد بود و ممکن است مرحله گسترده آن فقط چند هفته طول بکشد، اما در نهایت به یک جنگ پایدار و فرسایشی منجر خواهد شد.»

* تحلیل‌هایی مطرح می‌شود مبنی بر اینکه آمریکا و اسرائیل قصد دارند پیش از انتخابات به ایران حمله کنند. بنیامین نتانیاهو و رئیس ستاد ارتش اسرائیل نیز با این ایده مخالفت کرده‌اند و دونالد ترامپ هم مدعی شده است که ممکن است حمله پیش از انتخابات انجام شود. ارزیابی شما از این شرایط چیست؟ آیا جنگ صورت خواهد گرفت؟

من معتقدم در شرایط کنونی، در موضوع ایران با سه رویکرد متفاوت مواجه هستیم. از یک طرف آمریکا قرار دارد که در موضوع جنگ و توافق، طرف مرددی به حساب می‌آید. از طرف دیگر، اسرائیل قرار دارد که سیاست آن، جنگ علیه ایران و تداوم جنگ است. کشورهای منطقه نیز نقش توازن‌بخش را ایفا می‌کنند.

به عبارتی، اگر کشورهای منطقه از دیپلماسی حمایت کنند، طبیعتاً موضع مردد آمریکایی‌ها به سمت جنگ تمام‌عیار علیه ایران سوق پیدا نمی‌کند. در این شرایط، می‌توان امکان دیپلماسی را جدی تلقی کرد و احتمال جنگ کاهش پیدا می‌کند.

متأسفانه تاکنون شرایط به‌گونه‌ای شکل گرفته که اغلب کشورهای منطقه به نوعی از دیپلماسی دلسرد شده‌اند. می‌توان گفت، نشست گروه مکه با ایران یکی از آخرین فرصت‌ها برای تقویت دیپلماسی است و می‌تواند مانعی در برابر جنگ ایجاد کند. در غیر این صورت، نوع مراودات شکل‌گرفته در منطقه و آمد و شدها و نقل‌وانتقالاتی که انجام شده، به سمت جنگ پیش می‌رود.

در شرایط کنونی، بزرگ‌ترین دپوی تجهیزات نظامی در اسرائیل وجود دارد. ضمن اینکه تجهیزات تولید سلاح در آمریکا نیز در چند شیفت مشغول کار هستند. به همین دلیل، ترامپ که احتمال جنگ را جدی گرفته است، در مذاکره با ایران حداقل امتیاز را پیشنهاد داده و در مقابل، حداکثر دستاوردها را از یک توافق احتمالی با ایران می‌خواهد. همین موضوع باعث به بن‌بست رسیدن دیپلماسی شده است.

* آیا نشست پیمان مکه می‌تواند زمینه‌ساز شکل‌گیری یک توافق اولیه میان ایران و آمریکا شود و آیا ممکن است که ایران به این پیمان بپیوندد؟

دلیل وجودی پیمان مکه، تهدیدهای امنیتی عربستان از ناحیه یمن و تهدید آبراه‌های مرتبط با عربستان است. مشخصاً در این زمینه، جنبه عملیاتی موضوع یمن و محتویات سیاسی و امنیتی عربستان مدنظر قرار دارد و باید جنگ یمن به آتش‌بس برسد. اگر این اتفاق صورت بگیرد، آن زمان می‌توان موضوع جنگ ایران و آمریکا را در دستور کار قرار داد.

من معتقدم تا زمانی که جنگ عربستان و حوثی‌ها در یمن ادامه دارد، پیمان مکه نمی‌تواند شرایط را از بحران یمن فراتر ببرد. هر یک از اعضای پیمان، یک بُعد از تأثیرگذاری را بر عهده دارند. عربستان بر کشورهای همسایه جنوبی ایران تأثیرگذار است، ترکیه به‌نوعی ارتباطات و شرایط امنیتی و نظامی منطقه با ناتو را شکل می‌دهد و پاکستان نیز به‌نوعی نقش توازن‌بخش میان آمریکا و چین را ایفا می‌کند.

اما واقعیت این است که موضوع ایران در پیمان مکه، در مقایسه با موضوع یمن، در اولویت پایین‌تری قرار دارد و تا زمانی که موضوع یمن حل نشود، موضوع ایران در دستور کار قرار نمی‌گیرد. بنابراین، موضوع یمن و جنگ ایران باید به‌عنوان دستور کار مشترک مطرح شود و آمریکا نیز به این نشست چهارجانبه بپیوندد. اگر ایران و اعضای پیمان به دنبال نتیجه‌بخش بودن نشست خود هستند، مجبورند آمریکا را نیز دعوت کنند و با حضور این کشور به توافق برای پایان جنگ برسند. بدون حضور آمریکا، اعضای پیمان مکه نمی‌توانند مانع پایان جنگ شوند.

اگر در دیپلماسی شکست بخورد، جنگ آینده به‌صورت کاملاً غافلگیرکننده‌ای آغاز خواهد شد

* آقای محسن رضایی اخیراً اظهارنظری داشتند مبنی بر اینکه محاصره اقتصادی در بلندمدت آسیب‌زا خواهد بود و ممکن است خانواده‌ها نیز از این وضعیت آسیب ببینند. این اظهارات در حالی مطرح می‌شود که دولت نیز طی ماه‌های گذشته به این موضوع اشاره کرده بود. اخیراً آقای پزشکیان هم با اشاره به بیانات رهبر شهید گفتند که ایشان تأکید داشتند از وضعیت نه جنگ و نه صلح خارج شویم. فکر می‌کنید منظور آقای محسن رضایی از این اظهارات چه بود؟ آیا این اظهارات به معنای انجام حملات پیش‌دستانه است و چه پیامی برای مسئولان، کارشناسان و فرماندهان نظامی دارد؟

اگر آخرین تکاپوهای دیپلماتیک، از جمله پیمان مکه با ایران، به نتیجه نرسد، هر لحظه احتمال وقوع جنگ پیش‌دستانه وجود دارد. به هر حال، وقتی دیپلماسی شکست بخورد، جنگ رخ می‌دهد و فقط زمان وقوع آن نامشخص است. در جنگ آینده تجهیزات و چینش ناوگان نظامی و دریایی حرف اصلی را می‌زند. لذا، طرفین وقتی ببینند که جنگ را جدی می‌بینند، ممکن است برای جنگ پیش‌دستانه پیش‌قدم شوند.

من معتقدم ایران، آمریکا و اسرائیل هر سه برای جنگ آماده می‌شوند؛ زیرا معتقدند اگر در دیپلماسی شکست بخورد، جنگ آینده به‌صورت کاملاً غافلگیرکننده‌ای آغاز خواهد شد.

* آیا ممکن است که جنگ به‌صورت فرسایشی و طولانی‌مدت شکل بگیرد؟

اگر دیپلماسی جواب ندهد، جنگ حتماً پیش از پایان سال میلادی آغاز خواهد شد. به نظر من، با توجه به دپوی تجهیزات نظامی در منطقه و نوع آرایش نظامی و مانورهایی که طرفین انجام داده‌اند، این جنگ بسیار گسترده خواهد بود و ممکن است مرحله گسترده آن فقط چند هفته طول بکشد، اما در نهایت به یک جنگ پایدار و فرسایشی منجر خواهد شد.



از «مجتبی خامنه‌ای بانشاط» تا احتمال تغییر شکل چهره
شنبه ۹ آبان ۱۴۰۵ - Saturday 31 October 2026

iran-emrooz.net | Tue, 27.10.2026, 11:36

از «مجتبی خامنه‌ای بانشاط» تا احتمال تغییر شکل چهره

یورونیوز فارسی

محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس از سلامت کامل و روحیه بانشاط مجتبی خامنه‌ای، رهبر ایران خبر داده اما هشت ماه پس از حمله به بیت رهبری هیچ تصویر یا صدای تازه‌ای از او منتشر نشده و گزارش‌ها درباره جراحات شدید، احتمال قطع پا و تغییر شکل چهره‌ او همچنان بی‌پاسخ مانده است.

آقای قالیباف می‌گوید که مجتبی خامنه‌ای از سلامت کامل برخوردار است و در دیدار با او، سومین رهبر جمهوری اسلامی «روحیه قوی، بانشاط و آرامش چشمگیری» داشته است. این سخنان قالیباف در حالی مطرح می‌شود که هشت ماه پس از حمله آمریکا و اسرائیل به بیت علی خامنه‌ای، هیچ تصویر یا فایل صوتی تازه‌ای از رهبر جدید ایران منتشر نشده و گزارش رویترز درباره جراحات شدید و تغییر شکل احتمالی صورت او همچنان با روایت مقام‌های جمهوری اسلامی درباره سلامت کاملش در تضاد است.

هنوز مشخص نیست که آیا خودداری مقام‌های ایران از انتشار تصویر مجتبی خامنه‌ای، به احتمال تغییر شکل چهره او بر اثر جراحات ناشی از حمله مرتبط است یا خیر.

قالیباف: روحیه قوی و اشراف بر مسائل کشور

قالیباف روز سه‌شنبه ۲۷ اکتبر در جلسه مجلس گفت: «مجتبی خامنه‌ای از سلامتی کامل برخوردار است. آنچه در این ملاقات برای من بسیار برجسته و تاثیرگذار بود، روحیه قوی، بانشاط و امیدوار او در کنار صلابت و آرامش قلبی‌اش بود.»

او همچنین از اشراف مجتبی خامنه‌ای بر مسائل کشور از کلیات تا جزئیات سخن گفت و به گفت‌وگو درباره شاخص‌های اقتصادی، تامین کالاهای اساسی، زنجیره تولید و هماهنگی میان نهادهای حکومتی اشاره کرد.

این سخنان او پس از آن مطرح می‌شود که رسانه‌های ایران در ۲۱ اکتبر از دیدار قالیباف با مجتبی خامنه‌ای خبر دادند. پیش‌تر مسعود پزشکیان، رئیس‌جمهوری ایران نیز گفته بود دو بار با رهبر دیدار کرده و آخرین ملاقاتشان بیش از هفت ساعت طول کشیده است.

غلامحسین محسنی اژه‌ای، رئیس قوه قضائیه هم روز دوشنبه ۲۶ اکتبر پس از دیدار با مجتبی خامنه‌ای از سلامت کامل او خبر داد. با این حال، هیچ‌یک از این ملاقات‌ها با انتشار تصویر یا صدای تازه‌ای از رهبر جمهوری اسلامی همراه نشده است.

از جراحت پا تا تغییر شکل احتمالی صورت

مجتبی خامنه‌ای در حمله ۲۸ فوریه ۲۰۲۶ به مجموعه محل اقامت و دفتر رهبر پیشین در تهران مجروح شد؛ حمله‌ای که به کشته شدن علی خامنه‌ای و شماری از اعضای خانواده و مقام‌های حاضر در مجموعه انجامید.

روایت‌های منتشرشده درباره شدت جراحات مجتبی خامنه‌ای یکسان نیستند. در روزهای نخست، مقام‌های ایرانی عمدتا از سلامت کامل او سخن می‌گفتند. سپس برخی از آنها از جراحت پا، آسیب پشت گوش و کمر و زخم‌های سطحی صورت خبر دادند.

مظاهر حسینی، مسئول تشریفات دفتر علی خامنه‌ای گفت موج انفجار مجتبی را به زمین انداخته و به کشکک پا، کمر و پشت گوش او آسیب رسانده است. حسین کرمانپور، رئیس مرکز روابط عمومی وزارت بهداشت نیز از جراحات سطحی در ناحیه سر، صورت و پا سخن گفت.

جراحت پا به حدی بود که حتمال قطع عضو مطرح شد

احمد خاتمی، عضو مجلس خبرگان، اما روایت دیگری ارائه کرد و گفت جراحت پا به حدی بود که احتمال قطع عضو مطرح شد، ولی پزشکان توانستند پا را حفظ کنند.

طیبه ماهروزاده، مادر همسر مجتبی خامنه‌ای نیز گفته است که او را شب خاکسپاری علی خامنه‌ای در مشهد دیده و به گفته او مجتبی در سلامت کامل بوده است.

«تغییر شکل ظاهری مجتبی به دنبال حمله به بیت رهبری»

در مقابل، رویترز در گزارشی در ۱۱ آوریل به نقل از سه منبع نزدیک به حلقه داخلی قدرت در ایران نوشت که جراحات صورت مجتبی خامنه‌ای در حمله به بیت رهبری موجب تغییر شکل ظاهری او شده و یک یا هر دو پایش نیز به‌شدت آسیب دیده است.

به گفته این منابع، مجتبی در حال بهبود بود، از نظر ذهنی هوشیاری خود را حفظ کرده و از طریق ارتباط صوتی در جلسه‌ با مقام‌های ارشد شرکت می‌کرد. رویترز تاکید کرد که نتوانسته این اطلاعات را به طور مستقل تایید کند.

این خبرگزاری در گزارش دیگری در ۲۸ اوت نیز نوشت مجتبی خامنه‌ای پس از شش ماه همچنان از انظار عمومی غایب است و منابع نزدیک به او جراحات تغییر‌دهنده چهره را از دلایل وضعیت فعلی او می‌دانند.

حمله به بیت؛ روایت‌های متفاوت از محل حضور مجتبی

تصاویر ماهواره‌ای منتشرشده پس از حمله ۲۸ فوریه، تخریب چند ساختمان در مجموعه بیت رهبری را نشان می‌دادند. گزارش‌های اولیه رسانه‌های اسرائیلی از رها شدن حدود ۳۰ بمب بر این مجموعه خبر داده بودند.

محسن قمی، معاون امور بین‌الملل دفتر رهبر ایران گفته که مجتبی چند دقیقه پیش از حمله از ساختمان خارج شده و به حیاط رفته بود. در روایت دیگری، مظاهر حسینی گفت که او هنگام بازگشت و بالا رفتن از پله‌ها هدف موج انفجار قرار گرفت. برخی بازگویی‌ها از رفتن او برای انجام کاری سخن گفته‌اند.

علیرضا زاکانی، شهردار تهران نیز روایتی متفاوت مطرح کرد و گفت که موشک به طبقه‌ای اصابت کرده بود که مجتبی و همسرش در آن حضور داشتند. بنابراین، حتی درباره محل دقیق حضور مجتبی خامنه‌ای در لحظه حمله نیز روایت واحدی وجود ندارد. هیچ گزارش مستقل و قابل راستی‌آزمایی این اختلاف‌ها را برطرف نکرده است.

غیبت؛ از مفهوم مذهبی تا مسئله سیاسی

غیبت در فرهنگ شیعه مفهومی قدیمی و بنیادین است که بیش از همه با باور به غیبت امام مهدی، امام دوازدهم شیعیان پیوند دارد. در مورد مجتبی خامنه‌ای، ادامه غیبت از انظار عمومی در شرایطی که مقام‌ها بر سلامت و کنترل او بر امور کشور تاکید می‌کنند، به ابهام درباره وضعیت جسمی و شیوه اعمال قدرت او دامن زده است. رویترز در گزارش ماه اوت خود نوشت که حتی برخی از حامیان حکومت نیز خواهان نشانه‌ای تصویری یا صوتی از حضور رهبر شده‌اند.

به هر شکل تا زمانی که جمهوری اسلامی تصویر یا صدایی تازه و قابل راستی‌آزمایی از مجتبی خامنه‌آی منتشر نکند، گزارش‌ها درباره وضعیت سلامت او بر ارزیابی‌های رسانه‌ای، نقل قول‌ها و اظهار نظر افراد مختلف درباره او مبتنی خواهد بود.



دادستانی بریتانیا دو مرد را در پرونده پایگاه فیرفورد متهم کرد
شنبه ۹ آبان ۱۴۰۵ - Saturday 31 October 2026

iran-emrooz.net | Tue, 27.10.2026, 11:15

دادستانی بریتانیا دو مرد را در پرونده پایگاه فیرفورد متهم کرد

دادستانی بریتانیا روز سه‌شنبه اعلام کرد دو مرد را در پرونده پایگاه هوایی فیرفورد به اتهام‌هایی بر اساس قانون امنیت ملی متهم کرده است و پلیس ضدتروریسم بریتانیا گفت کشوری که یکی از متهمان کمکش می‌کرد، جمهوری اسلامی بوده است.

محمد عبدالکریم ۲۴ ساله به «رفتاری که احتمالاً به‌طور اساسی به یک سرویس اطلاعاتی خارجی کمک می‌کرد» متهم شد. نعمان الصغیر ۲۴ ساله به یک فقره ورود به مکان ممنوعه با هدفی زیان‌بار برای بریتانیا در روز ۳۱ مرداد متهم شد. هر دو بعدازظهر سه‌شنبه در دادگاه حاضر می‌شوند.

لارنس تیلور، معاون کمیسر و رئیس پلیس ضدتروریسم بریتانیا، پیشتر دخالت دولتی جمهوری اسلامی در این پرونده را «به‌شدت محتمل» دانسته بود.

اتهام‌ها در آخرین روز مهلت قانونی مطرح شد. پلیس ضدتروریسم بریتانیا روز ۲۸ مهر دو مرد را به استناد ماده سه قانون امنیت ملی و به اتهام کمک به یک سرویس اطلاعاتی خارجی بازداشت کرد و روز بعد دادگاه بخش وست‌مینستر اجازه داد هر دو تا هفت روز، یعنی تا امروز سه‌شنبه، بدون اتهام در بازداشت بمانند.

پرونده بامداد یکشنبه پنجم مهر آغاز شد. پلیس گزارشی درباره سه خودرو مشکوک در مسیر پایگاه دریافت کرد و پنج مرد را در منطقه ولفورد، حدود سه کیلومتری پایگاه، بر اساس قانون مواد انفجاری بازداشت کرد. بازداشت‌ها بعدازظهر همین روز به ماده پنج قانون تروریسم، آمادگی برای عمل تروریستی، تغییر کرد. هر پنج تن تابع بریتانیا و اهل لندن و میان ۲۳ تا ۲۵ سال بودند.

تیلور روز هفتم مهر گفت هیچ بمب دست‌ساز پیدا نشد، اما مقداری بنزین به دست آمد. پلیس روز نهم مهر یک مرد ۲۵ ساله با تابعیت دوگانه بریتانیا و ایران را در وست‌مینستر و روز چهاردهم مهر یک مرد ۲۲ ساله بریتانیایی را در همین منطقه بازداشت کرد. شمار بازداشت‌شدگان به هفت رسید و همه با قرار تامین آزاد شدند.

آمریکا روز ۱۲ مهر همه بمب‌افکن‌های بی‌وان لنسر خود را از پایگاه فیرفورد به خاک خود بازگرداند. پایگاه پیش‌تر برای حمله به جمهوری اسلامی به کار رفته بود.

اندی برنام نخست‌وزیر بریتانیا اواسط مهر در مجلس عوام هماهنگی این عملیات در قلمرو جمهوری اسلامی را «به‌شدت محتمل» خواند و افزود «تقریباً با قطعیت» به دستور سپاه پاسداران انجام شده بود. بریتانیا دو تبعه ایران را تحریم کرد و سفیر جمهوری اسلامی را فراخواند.

علی موسوی سفیر جمهوری اسلامی در لندن این اتهام‌ها را رد کرد. سفارت جمهوری اسلامی پیش‌تر ادعاها را «گمانه‌زنی‌های بی‌پایه و بدخواهانه» خوانده بود. امارهبران آمریکا اعلام کرده‌اند که ایالات متحده با ارزیابی بریتانیا، که جمهوری اسلامی را مسئول طراحی و هدایت حمله به پایگاه هوایی فیرفورد می‌داند، کاملاً موافقند.

مارکو روبیو، وزیر خارجه آمریکا، ۲۶ مهر در سخنانی خطاب به خبرنگاران گفت «مقام‌های بریتانیایی به‌روشنی گفته‌اند ایرانی‌ها پشت حمله به این پایگاه هوایی هستند. طبعاً دلیلی نداریم با این ارزیابی دقیق مخالف باشیم. در واقع کاملاً موافقیم و از یافته‌های تحقیقات بریتانیا پشتیبانی می‌کنیم.»

موضع آمریکا در سندی رسمی هم ثبت شده است. در بیانیه مشترک ۲۹ وزیر امور خارجه، که ۲۰ مهر منتشر شد، آمده است امضاکنندگان «انتساب بریتانیا درباره دخالت جمهوری اسلامی در رویداد پایگاه هوایی فیرفورد در پنجم مهر را به رسمیت می‌شناسند».

صدای آمريکا



سه نفر در کویت به اتهام «جاسوسی برای ایران و حزب‌الله» به اعدام محکوم شدند
شنبه ۹ آبان ۱۴۰۵ - Saturday 31 October 2026

iran-emrooz.net | Tue, 27.10.2026, 10:56

سه نفر در کویت به اتهام «جاسوسی برای ایران و حزب‌الله» به اعدام محکوم شدند

العربیه فارسی

دادگاه کیفری کویت، سه متهم را در پرونده جاسوسی برای ایران و حزب‌الله لبنان و برنامه‌ریزی برای ترور مقامات کویتی، از جمله وزیر کشور، به اعدام محکوم کرد.

این دادگاه همچنین هشت متهم دیگر را به اتهام مشارکت در این طرح مجرمانه، به ۵ سال حبس محکوم کرده است.

دادستانی کل کویت پیش‌تر علیه این ۱۱ متهم، اتهاماتی نظیر جاسوسی برای ایران، عضویت در حزب‌الله و برنامه‌ریزی برای انجام اقدامات خصمانه علیه کویت مطرح کرده بود.

بر اساس گزارش‌ها، طرح ترور شامل برگزاری جلساتی برای تعیین سازوکارهای اجرایی و تقسیم کار میان متهمان بوده است.

خبرگزاری فرانسه تأیید کرد که «حسین عبدالله المعتوق»، دبیرکل ائتلاف ملی اسلامی کویت، در میان محکومان به اعدام قرار دارد.



تجمع بازنشستگان هما در اعتراض به مشکلات درمانی و بلاتکلیفی مطالبات معیشتی
شنبه ۹ آبان ۱۴۰۵ - Saturday 31 October 2026

iran-emrooz.net | Tue, 27.10.2026, 10:43

تجمع بازنشستگان هما در اعتراض به مشکلات درمانی و بلاتکلیفی مطالبات معیشتی

بازنشستگان، مستمری‌بگیران و ایثارگران هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران (هما)، در اعتراض به تداوم مشکلات درمانی و توقف پرداخت کمک‌هزینه‌های معیشتی و رفاهی، مقابل ساختمان اداره مرکزی این شرکت تجمع کردند و خواستار رسیدگی فوری به وضعیت خود شدند.

به گزارش خبرنگار ایلنا، این تجمع روز سه‌شنبه ۵ آبان ۱۴۰۵، در شرایطی برگزار شد که به گفته بازنشستگان، مشکلات مربوط به خدمات بیمه درمانی و وضعیت پرداخت کمک‌هزینه‌های رفاهی، با وجود پیگیری‌های مکرر و طرح موضوع از مسیرهای رسمی، همچنان پابرجاست.

حاضران در این گردهمایی، مشکلات درمانی و افزایش هزینه‌های زندگی را از مهم‌ترین دغدغه‌های خود عنوان کردند و گفتند بازنشستگانی که سال‌های زیادی از عمر کاری خود را در خدمت صنعت هوانوردی کشور گذرانده‌اند، امروز برای دسترسی به خدمات درمانی مناسب و تأمین بخشی از هزینه‌های ضروری زندگی با دشواری‌هایی روبه‌رو هستند.

به گفته معترضان، کانون بازنشستگان هما طی ماه‌های گذشته از طریق مکاتبات، جلسات و پیگیری‌های اداری، مشکلات این قشر را به اطلاع مدیران شرکت و مسئولان ذی‌ربط رسانده است؛ بااین‌حال، بازنشستگان همچنان در انتظار پاسخ روشن و اقدام مؤثر برای حل این مسائل هستند.

حاشیه دیگر این تجمع، اعلام دورکاری ستاد هما در همان روز بود. هم‌زمانی این تصمیم با گردهمایی از پیش اعلام‌شده بازنشستگان، موجب طرح پرسش‌هایی درباره امکان حضور و پاسخ‌گویی مسئولان شد. معترضان انتظار دارند مدیریت شرکت درباره این موضوع توضیح دهد و اطمینان حاصل شود که سازوکارهای اداری مانعی در مسیر شنیده‌شدن مطالبات و گفت‌وگو با بازنشستگان ایجاد نمی‌کند.

شرکت‌کنندگان همچنین بر ضرورت توجه به جایگاه پیشکسوتان و ایثارگران هما تأکید کردند و یادآور شدند که رسیدگی به مسائل درمانی و معیشتی بازنشستگان، بخشی از مسئولیت‌های مرتبط با حفظ حقوق قانونی و مکتسبه آنان است.

این گردهمایی با محوریت مطالبات صنفی و با هدف جلب توجه مدیران و مسئولان به مشکلات بازنشستگان برگزار شد. شرکت‌کنندگان اعلام کردند که خواسته‌های خود را در قالب قطعنامه پایانی مطرح کرده‌اند و انتظار دارند این درخواست‌ها با بررسی جدی و پاسخ‌گویی مسئولانه همراه شود.

بازنشستگان هما تأکید دارند که پیگیری مطالبات آنان، نه یک خواسته مقطعی، بلکه تلاشی برای دستیابی به خدمات درمانی مناسب، امنیت معیشتی و صیانت از حقوق قانونی کسانی است که سال‌ها در خدمت این شرکت و صنعت هوانوردی کشور بوده‌اند.



دادستان تهران خواستار اخراج مردان از مسابقات فوتبال بانوان شد
شنبه ۹ آبان ۱۴۰۵ - Saturday 31 October 2026

iran-emrooz.net | Tue, 27.10.2026, 10:17

دادستان تهران خواستار اخراج مردان از مسابقات فوتبال بانوان شد

دادستان تهران خواستار اخراج مردان از مسابقات فوتبال بانوان شد، از تماشاگر و عوامل اجرایی و انتظامی گرفته تا عکاس و خبرنگار.

خبرگزاری میزان، رسانه رسمی دستگاه قضایی جمهوری اسلامی، امروز سه‌شنبه اعلام کرد دادستان تهران در نامه‌هایی جداگانه به دنیامالی، وزیر ورزش و جوانان، و مهدی تاج، رئیس فدراسیون فوتبال، خواستار تصویب مصوبه‌ای برای این ممنوعیت شده است.

میزان نوشت این هشدار در پی گزارش‌های رسیده از لیگ برتر بانوان و انتشار تصاویر حضور تماشاگران زن «بدون حجاب اسلامی» و چیزی که «عدم رعایت هنجارها و موازین شرعی و خلاف عفت عمومی» خوانده شد صادر شده است.

در متن نامه هیچ اشاره‌ای به وضعیت بازیکنان، امکانات یا شرایط برگزاری لیگ زنان نشده است.

دادستان تهران جداگانه درباره شهرآورد تیم‌های بانوان پرسپولیس و استقلال تذکر داد و هشدار داد در صورت رعایت نشدن این موارد با متخلفان برخورد قانونی خواهد شد.

جهت این محدودیت تازه است. سال‌ها جدال بر سر ورود زنان به ورزشگاه‌ها و مناسب‌سازی جایگاه‌ها بود و فدراسیون جهانی فوتبال بارها به جمهوری اسلامی فشار آورد تا زنان بتوانند مسابقات مردان را از نزدیک ببینند. این بار اما موضوع برعکس شده و محدودیت بر مسابقات خودِ زنان اعمال می‌شود.

این چهارمین رویداد عمومی در هفته‌های گذشته است که زیر فشار قضایی یا رسانه‌ای قرار می‌گیرد. روز گذشته دادستانی تهران علیه برگزارکنندگان نمایشگاه آرت فیر اعلام جرم کرد و سایت بلیت‌فروشی و حساب کاربری رویداد را بست.

پیشتر صفحه اینستاگرام نمایشگاه ورزشی فیتکس پس از کارزار رسانه‌های اصولگرا مسدود شد و شهریور گذشته برای عوامل یک دوی ۱۰ کیلومتری در تهران اعلام جرم شد.

در هر چهار مورد، نقطه آغاز انتشار تصویر در فضای مجازی بوده است.

وزارت ورزش و جوانان و فدراسیون فوتبال تا زمان انتشار این خبر واکنشی نشان ندادند.


صدای آمريکا



شنبه ۹ آبان ۱۴۰۵ - Saturday 31 October 2026

iran-emrooz.net | Tue, 27.10.2026, 10:17



شنبه ۹ آبان ۱۴۰۵ - Saturday 31 October 2026

iran-emrooz.net | Tue, 27.10.2026, 9:28



توپ طلای ۲۰۲۶؛ هری کین، بهترین بازیکن سال
شنبه ۹ آبان ۱۴۰۵ - Saturday 31 October 2026

iran-emrooz.net | Tue, 27.10.2026, 7:06

توپ طلای ۲۰۲۶؛ هری کین، بهترین بازیکن سال

در مراسم توپ طلای ۲۰۲۶، بازیکنان و تیم‌های فوتبال زنان و مردان بارسلونا و همچنین تیم‌های ملی زنان و مردان اسپانیا، بیشترین جوایز را به خود اختصاص دادند؛ ۸ جایزه. هرچند که هری کین، کاپیتان تیم ملی انگلیس و مهاجم بایرن مونیخ، در نهایت برنده توپ طلای ۲۰۲۶ مردان شد.

در مراسم توپ طلای سال ۲۰۲۶ که پس از ۷۰ سال در لندن برگزار شد، لامین یامال برای سومین سال پیاپی جایزه بهترین استعداد جوان مردان سال را به دست آورد.

همچنین ویکی لوپز، مهاجم بارسلونا و تیم ملی زنان اسپانیا، برای دومین سال پیاپی جایزه بهترین استعداد جوان زنان سال را به دست آورد.

پره رومئو، سرمربی تیم زنان بارسلونا، در مراسم توپ طلای ۲۰۲۶، جایزه بهترین مربی فوتبال زنان سال را به دست آورد.

برتری اسپانیایی‌ها در مراسم توپ طلای ۲۰۲۶ ادامه یافت و لوییس د لا فوئنته، که تابستان امسال اسپانیا را به قهرمانی جام جهانی رساند، جایزه بهترین مربی مردان سال را به دست آورد.

کاتا کول، دروازه‌بان بارسلونا و تیم ملی اسپانیا، جایزه بهترین دروازه‌بان زنان سال را در مراسم توپ طلای ۲۰۲۶توپ به دست آورد.

همچنین اونای سیمون، دروازه‌بان اتلتیک بیلبائو و تیم ملی اسپانیا، جایزه بهترین دروازه‌بان مردان سال را به دست آورد.

از سوی دیگر، بارسلونا جایزه بهترین باشگاه زنان سال را به دست آورد.

اما پاری‌سن‌ژرمن، قهرمان فصل گذشته لیگ قهرمانان اروپا، جایزه بهترین باشگاه فوتبال مردان سال را در مراسم توپ طلای ۲۰۲۶ به دست آورد.

بوکایو ساکا، مهاجم آرسنال و تیم ملی انگلیس، به دلیل فعالیت‌های خیریه و کمک به کودکان، جایزه سوکراتس ۲۰۲۶ را دریافت کرد.

هری کین، کاپیتان تیم ملی انگلیس و ستاره بایرن مونیخ جایزه بهترین مهاجم مردان سال و چارلین کورال، مهاجم پاچوکا و تیم ملی مکزیک، جایزه بهترین مهاجم زنان سال را در مراسم توپ طلای ۲۰۲۶ به دست آوردند.

الکسیا پوتیاس، کاپیتان بارسلونا و ستاره تیم ملی اسپانیا، توپ طلای زنان ۲۰۲۶ را به دست آورد و با کسب سومین کاپ خود با رکورد آیتانا بونماتی برابر شد.

پوتیاس فصل گذشته بارسلونا را به قهرمانی در لالیگا، جام حذفی، سوپرجام اسپانیا و لیگ قهرمانان اروپا رساند.

آخرین و بزرگترین جایزه به هری کین رسید؛ کاپیتان تیم ملی انگلیس و مهاجم بایرن مونیخ برنده توپ طلای سال ۲۰۲۶ شد. کین نخستین بازیکن انگلیسی در ۲۵ سال گذشته است که برنده توپ طلا می‌شود.

ایران اینترنشنال



توافق ترکیه، عربستان، پاکستان و ایران برای ادامه گفت‌وگوها
شنبه ۹ آبان ۱۴۰۵ - Saturday 31 October 2026

iran-emrooz.net | Mon, 26.10.2026, 23:00

توافق ترکیه، عربستان، پاکستان و ایران برای ادامه گفت‌وگوها

ترکیه، عربستان سعودی، پاکستان و ایران در نشست چهارجانبه‌ای که روز دوشنبه، ۲۶ اکتبر، در تهران برگزار شد، درباره مسائل امنیتی و تحولات منطقه‌ای گفت‌وگو کردند و بر ادامه رایزنی‌ها برای تقویت همکاری‌های مشترک در زمینه صلح و امنیت منطقه تأکید کردند.

بر اساس بیانیه مشترک منتشرشده پس از این نشست، چهار کشور توافق کردند گفت‌وگوهای خود را با هدف گسترش همکاری در زمینه مسائل منطقه‌ای، از جمله صلح و امنیت، ادامه دهند.

در جریان این نشست، موضوعاتی از جمله امنیت منطقه‌ای، اقدامات اسرائیل در سراسر منطقه و آخرین تحولات فلسطین و لبنان بررسی شد. محورهای گفت‌وگوها نشان‌دهنده تمرکز چهار کشور بر تقویت ثبات و همکاری‌های منطقه‌ای بود.

در این نشست، مقام‌های ارشد امنیتی و نظامی چهار کشور حضور داشتند. ابراهیم کالین، رئیس سازمان اطلاعات ملی ترکیه، شاهزاده خالد بن سلمان، وزیر دفاع عربستان سعودی و عاصم منیر، فرمانده ستاد ارتش پاکستان، به نمایندگی از کشورهای خود در گفت‌وگوها شرکت کردند.

از سوی ایران، محسن رضایی، دبیر شورای عالی امنیت ملی، میزبانی نشست را بر عهده داشت. مسعود پزشکیان، رئیس‌جمهور ایران و عباس عراقچی، وزیر امور خارجه این کشور، نیز در این نشست حضور داشتند.

تأکید پزشکیان بر  حل اختلافات منطقه‌ای

بر اساس گزارش رسانه‌های ایران مسعود پزشکیان در سخنان خود در این نشست، آمادگی ایران را برای برداشتن گام‌های عملی در مسیر تعمیق همکاری‌های منطقه‌ای، حل‌وفصل اختلافات و تقویت روابط میان کشورهای دارای اکثریت مسلمان اعلام کرد.

پزشکیان اظهار داشت: ایران با اعتقاد راسخ و اراده‌ای جدی، آمادگی دارد در مسیر تعمیق همکاری‌های منطقه‌ای، رفع اختلافات و بهره‌گیری از ظرفیت‌های مشترک کشورهای اسلامی گام بردارد و از هر تفاهمی که به تقویت وحدت، انسجام، امنیت و توسعه منطقه منجر شود، حمایت کند.

رئیس‌جمهور ایران در ادامه گفت که کشورهای مسلمان می‌توانند با بهره‌گیری از ظرفیت‌های جمعی خود، الگویی مبتنی بر عدالت و توسعه به جهان ارائه دهند.

توافق چهار کشور برای تداوم رایزنی‌ها درباره چالش‌های مشترک

نشست چهارجانبه تهران در شرایطی برگزار شد که مسائل منطقه‌ای، از جمله وضعیت فلسطین و لبنان و نگرانی‌های گسترده‌تر امنیتی، همچنان از محورهای اصلی تعاملات دیپلماتیک میان کشورهای منطقه به شمار می‌روند.

توافق ترکیه، عربستان سعودی، پاکستان و ایران برای ادامه گفت‌وگوها، نشان‌دهنده تعهد چهار کشور به حفظ روند رایزنی و همکاری درباره چالش‌های مشترک منطقه‌ای است.

با این حال، در بیانیه مشترک منتشرشده پس از نشست، زمان‌بندی یا چارچوب مشخصی برای برگزاری گفت‌وگوها و نشست‌های آینده اعلام نشده است.

تی‌ارتی فارسی



پایان دوران حکومت ووچیچ؛ عصری نو برای بلگراد
شنبه ۹ آبان ۱۴۰۵ - Saturday 31 October 2026

iran-emrooz.net | Mon, 26.10.2026, 22:25

پایان دوران حکومت ووچیچ؛ عصری نو برای بلگراد

الکساندرا شارپ / فارین پالیسی

روز دوشنبه، ده‌ها هزار صرب به خیابان‌های بلگراد سرازیر شدند تا شکست انتخاباتی الکساندر ووچیچ، رهبر مقتدری که بیش از یک دهه بر سیاست این کشور تسلط داشت، را جشن بگیرند. کنار رفتن او، نتیجه‌ی نزدیک به دو سال اعتراضات به رهبری دانشجویان علیه یکی از سرسخت‌ترین رژیم‌های پوپولیستی در اروپا است و آغازگر دوره‌ای جدید در حکمرانی محسوب می‌شود که توسط یک جنبش مردمیِ سازمان‌دهی‌شده به دست جوانان هدایت می‌شود.

ووچیچ از زمان به قدرت رسیدن در سال ۲۰۱۴، آزادی‌های دموکراتیک را سرکوب کرده است. او برای حفظ قدرتِ «حزب مترقی صربستان»، به تقلب سیستماتیک در انتخابات متوسل شد، از خشونت برای فرونشاندن ناآرامی‌ها استفاده کرد و با وجود محکومیت‌های اروپایی، به روسیه و چین نزدیک‌تر شد. ووچیچ با جابه‌جایی میان مناصب ریاست‌جمهوری و نخست‌وزیری برای حفظ کنترل خود، توانست سال‌ها بر مسند قدرت باقی بماند.

اما به نظر می‌رسد یک جنبش اعتراضی به رهبری دانشجویان — که شکل‌گیری آن سال‌ها به طول انجامیده بود — همان عاملی است که سرانجام به سلطه‌ی ووچیچ بر قدرت پایان داد.

در نوامبر ۲۰۲۴، در پی فروریختن سایبان بتنی یک ایستگاه قطار که منجر به کشته شدن ۱۶ نفر شد، تظاهراتی درگرفت. فعالان، مقامات بلگراد را به بی‌کفایتی، فساد و نظارت ضعیف دولتی متهم کردند. نیروهای امنیتی با توسل به خشونت مفرط، بازداشت‌های خودسرانه و سرکوب در فضای دیجیتال به این اعتراضات پاسخ دادند.

با این حال، جنبش اعتراضی هرگز خاموش نشد و روز یکشنبه، گروه «فهرست دانشجویان» (Student List) موفق به کسب ۵۲.۵۴ درصد آرا شد؛ آن هم در حالی که مشارکت رأی‌دهندگان به نزدیک ۶۹ درصد رسید که بالاترین میزان در بیش از ۳۰ سال گذشته است.

ووچیچ در یک سخنرانی تلویزیونی گفت: «واضح است که ما در این انتخابات شکست خورده‌ایم.»

ووچیچ بدون ارائه هیچ‌گونه مدرکی، دخالت خارجی را عامل شکست خود دانست. او گفت: «این تأییدی بر انقلابی بود که آن‌ها مستقیماً با حمایت کشورهای مختلف اروپایی و “دولت پنهان” آمریکا — همان جریانی که مخالف رئیس‌جمهور ترامپ است — به اجرا درآوردند.»

ترامپ در ماه‌های اخیر به دنبال برقراری روابط نزدیک‌تر با ووچیچ بوده است تا به این ترتیب به حفظ او در قدرت کمک کند.

با این حال، ناظران بین‌المللی خاطرنشان کردند که حزب ووچیچ در آستانه رأی‌گیری روز یکشنبه، از امتیازی ناعادلانه برخوردار بوده است. هیئت بین‌المللی نظارت بر انتخاباتِ «سازمان امنیت و همکاری اروپا» روز یکشنبه در بیانیه‌ای نوشت: «مزایای تثبیت‌شده‌ای که حزب حاکم از آن‌ها بهره‌مند است — از جمله سوءاستفاده از منابع دولتی، ارعاب و فشار بر رأی‌دهندگان، نامزدها و جامعه مدنی، و همچنین ایجاد اختلال در فعالیت‌های انتخاباتی — فضای انتخابات را بیش از پیش مخدوش کرده است.»

انتظار می‌رود «فهرست دانشجویان» ۱۴۰ کرسی پارلمان را به دست آورد؛ امری که به این جریان سیاسی اجازه می‌دهد بدون نیاز به تشکیل ائتلاف با دیگران، به تنهایی قدرت را در دست بگیرد. اکنون، این حزب با وظیفه دشوار انتخاب نخست‌وزیری روبروست که سکان هدایت صربستان را در دست گیرد.

اگرچه «فهرست دانشجویان» هنوز فردی را برای این مقام معرفی نکرده، اما کارشناسان گمان می‌کنند که «ایلیا سردانوویچ» — پزشک متخصص قلب و عروق که رهبری این جنبش را بر عهده داشت — یکی از گزینه‌های اصلی است. همچنین از «دیان سوسکیچ»، رئیس پیشین بانک مرکزی که در سال ۲۰۱۲ در اعتراض به آنچه دخالت دولت خوانده می‌شد از سمت خود کناره‌گیری کرده بود، به عنوان یکی دیگر از نامزدهای مطرح یاد می‌شود.

در پی نتایج روز یکشنبه، «آنا برنابیچ» که اکنون سرپرستی ریاست‌جمهوری را بر عهده دارد، باید حداکثر تا ۲۷ دسامبر دستور برگزاری انتخابات زودهنگام ریاست‌جمهوری را صادر کند؛ چرا که ووچیچ ماه گذشته از مقام ریاست‌جمهوری استعفا داد تا برای تصدی پست نخست‌وزیری نامزد شود. هنوز مشخص نیست که «فهرست دانشجویان» چه کسی را برای این نقش نامزد خواهد کرد.



شنبه ۹ آبان ۱۴۰۵ - Saturday 31 October 2026

iran-emrooz.net | Mon, 26.10.2026, 22:00



واکنش نروژ به اظهارات تحقیرآمیز ترامپ علیه این کشور
شنبه ۹ آبان ۱۴۰۵ - Saturday 31 October 2026

iran-emrooz.net | Mon, 26.10.2026, 22:00

واکنش نروژ به اظهارات تحقیرآمیز ترامپ علیه این کشور

لئو سندز و هنریک پریسر لیبل / نیویورک تایمز / ۲۶ اکتبر ۲۰۲۶

دونالد ترامپ در دوره نخست ریاست‌جمهوری خود، رویکردی محترمانه نسبت به نروژ داشت و این کشور را جایی توصیف کرده بود که ایالات متحده باید مهاجران بیشتری از آن بپذیرد. اما روز یکشنبه، دو هفته پس از آنکه کمیته نروژی نوبل جایزه صلح سال ۲۰۲۶ را اهدا کرد، او با استفاده از واژه‌ای توهین‌آمیز، این کشور را تحقیر کرد.

آقای ترامپ روز یکشنبه در یک گردهمایی انتخاباتی در «پورت هیورن» واقع در ایالت میشیگان گفت: «صادقانه بگویم، نروژ افتضاح است. در واقع، نروژ به یک کشورِ “گنددانی” تبدیل شده است.»

او با اشاره به اینکه «من جایزه نوبل را نگرفتم»، پیشنهاد کرد که ایالات متحده باید مهاجران کمتری از نروژ بپذیرد.

رئیس‌جمهور در ادامه افزود: «بنابراین، من کسی را از نروژ نمی‌خواهم. نمی‌خواهم هیچ‌گونه ارتباطی با نروژ داشته باشم.»

جایزه صلح نوبل — که رئیس‌جمهور ترامپ آشکارا برای دریافت آن تلاش کرده بود — در اسلو به «ناوی پیلای»، وکیل حقوق بشر اهل آفریقای جنوبی، اهدا شد.

اظهارات ترامپ در نروژ با حیرت و خشم مواجه شد؛ کشوری که مقامات ارشد دولتی آن بارها تأکید کرده‌اند هیچ‌گونه نفوذی بر انتخاب برنده جایزه صلح ندارند.

«اسپن بارت آیده»، وزیر امور خارجه نروژ، روز دوشنبه به شبکه رادیو و تلویزیون ملی نروژ (NRK) گفت: «او به‌خوبی می‌داند که کمیته نوبل مستقل است. ما این موضوع را به او یادآوری کرده‌ایم — اگر کسی کنجکاو باشد — و وضعیت همچنان به همین منوال است.»

شهروندان نروژی در شبکه‌های اجتماعی ناراحتی خود را از سخنان ترامپ ابراز کردند، هرچند به نظر می‌رسید تعداد کمی از آن‌ها واقعاً غافلگیر شده‌اند. برخی اشاره کردند که ترامپ در سال ۲۰۱۸، زمانی که نروژ را در تقابل با هائیتی قرار داد، از این کشور با عباراتی بسیار مثبت — که البته رنگ‌وبوی نژادی داشت — یاد کرده بود.

بارت آیده در گفتگو با شبکه NRK تلاش کرد توهین آقای ترامپ را در حد «لفاظی‌های انتخاباتی» کم‌اهمیت جلوه دهد و گفت که نروژ برای رابطه دیرینه‌اش با ایالات متحده «اهمیت زیادی» قائل است. بر اساس آمار رسمی دولت نروژ، در سال ۲۰۲۵ تعداد آمریکایی‌هایی که به نروژ مهاجرت کرده‌اند، بیشتر از تعداد نروژی‌هایی بوده است که به ایالات متحده مهاجرت کرده‌اند. سال گذشته، ۱۵۲۹ شهروند آمریکایی به نروژ نقل مکان کردند، در حالی که ۱۰۰۵ شهروند نروژی به ایالات متحده رفتند.

اولیویا ولز، سخنگوی کاخ سفید، روز دوشنبه اظهار داشت که دونالد ترامپ به دلیل کارنامه سیاست خارجی‌اش شایسته دریافت این جایزه است؛ کارنامه‌ای که به گفته او شامل پیشبرد مذاکرات صلح میان اوکراین و روسیه و دستیابی به توافقی برای آزادی گروگان‌ها بین اسرائیل و حماس می‌شود. او گفت: «رئیس‌جمهور به خاطر این تلاش‌های فوق‌العاده و خستگی‌ناپذیر در جهت پیشبرد صلح در سراسر جهان، بارها و بارها شایسته دریافت جایزه صلح نوبل است.»

اریک لوکه، تحلیلگر اندیشکده میانه‌روی «سیویتا» (Civita) در اسلو، می‌گوید که نروژی‌ها معمولاً با نوعی بدبینی به اظهارات عمومی آقای ترامپ نگاه می‌کنند.

او گفت: «ما دیگر به رفتارهای غیرقابل پیش‌بینی او عادت کرده‌ایم و معمولاً هر یک از واکنش‌های تند و ناگهانی‌اش را خیلی جدی نمی‌گیریم.»

اریک آس‌هایم، سخنگوی موسسه نوبل نروژ، در بیانیه‌ای اعلام کرد: «کمیته نوبل کاملاً مستقل از دولت نروژ عمل می‌کند.»

پارلمان نروژ پنج عضو این کمیته را برای دوره‌های شش‌ساله منصوب می‌کند. به منظور حفظ استقلال این نهاد، از سال ۱۹۳۶ حضور اعضای دولت در این کمیته ممنوع شده و از سال ۱۹۷۷ نیز قانون‌گذارانِ در حال خدمت اجازه عضویت در آن را ندارند.

آقای ترامپ حدود یک دهه است که آشکارا برای دریافت جایزه صلح تلاش می‌کند؛ او در ده‌ها مصاحبه و سخنرانی به این موضوع اشاره کرده و حتی در محافل خصوصی نیز از عدم دریافت آن گلایه داشته است. او تصمیم اخیر کمیته نوبل مبنی بر اعطای جایزه سال ۲۰۲۶ به خانم پیلای را «لکه‌ای پاک‌نشدنی بر دامان نروژ» توصیف کرد.

کمیته نوبل در اطلاعیه ۹ اکتبر خود اعلام کرد که از خانم پیلایِ ۸۵ ساله به پاس تلاش‌هایش در ترویج حقوق بین‌الملل تقدیر می‌کند. او در طول سال‌های گذشته به عنوان یکی از مقامات ارشد سازمان ملل و قاضی دیوان کیفری بین‌المللی فعالیت کرده است. سال گذشته، او ریاست کمیسیونی از سوی سازمان ملل در مورد اسرائیل را بر عهده داشت که اعلام کرد اسرائیل علیه فلسطینیان در غزه مرتکب نسل‌کشی شده است؛ یافته‌ای که اسرائیل آن را رد کرد.

در گردهمایی روز یکشنبه در میشیگان — جایی که مایک راجرز، از متحدان ترامپ، در رقابتی تنگاتنگ برای مجلس سنا با دکتر عبدال السیدِ دموکرات روبروست — رئیس‌جمهور بار دیگر به موضوع جایزه نوبل پرداخت. او ضمن اشاره به اینکه انتظار دریافت این جایزه را داشته، تلویحاً گفت که آن‌قدر سرش شلوغ بوده که نتوانسته توجه چندانی به این مسئله نشان دهد.

او ادعای خود مبنی بر پایان دادن به هشت جنگ را تکرار کرد؛ ادعایی که پیش‌تر مطرح کرده بود باید با اعطای هشت جایزه صلح نوبل پاداش داده شود. با این حال، شماری از جنگ‌هایی که او پیش‌تر به آن‌ها اشاره کرده بود — از جمله درگیری‌های میان اسرائیل و حماس، و میان اسرائیل و ایران — همچنان حل‌نشده باقی مانده‌اند.



صدور حکم اعدام برای حسن گلشن‌نژاد، پدر یک کودک هشت‌ساله
شنبه ۹ آبان ۱۴۰۵ - Saturday 31 October 2026

iran-emrooz.net | Mon, 26.10.2026, 20:08

صدور حکم اعدام برای حسن گلشن‌نژاد، پدر یک کودک هشت‌ساله

صدور حکم اعدام برای حسن گلشن‌نژاد، پدر یک کودک هشت‌ساله؛ گزارش شکنجه و محرومیت از وکیل در پرونده بازداشت‌شده اعتراضات دی‌ماه

حسن گلشن‌نژاد، شهروند ۳۶ ساله و از بازداشت‌شدگان مرتبط با اعتراضات دی‌ماه ۱۴۰۴ در مشهد، از سوی شعبه پنجم دادگاه انقلاب این شهر به اعدام محکوم شد. حکم بدوی او روز دوشنبه چهارم آبان‌ماه ابلاغ شده و وی تنها ۱۰ روز برای اعتراض به آن فرصت دارد.

بر اساس گزارش هرانا، دادگاه انقلاب مشهد گلشن‌نژاد را با اتهام «اقدام عملیاتی به نفع اسرائیل» به اعدام محکوم کرده است؛ اتهامی که در پرونده تشکیل‌شده در ارتباط با حضور او در تجمعات اعتراضی دی‌ماه مطرح شده است.

گلشن‌نژاد روز پنجم اسفندماه ۱۴۰۴، هنگامی که در کافه یکی از دوستانش مشغول نوشیدن قهوه بود، بازداشت شد. مأموران پس از بازداشت، او را به منزلش منتقل کرده و یک قبضه سلاح شکاری دارای مجوز و تلفن‌های همراهش را ضبط کردند.

این شهروند پس از بازداشت، ۱۰ روز در سلول انفرادی بازداشتگاه اداره اطلاعات نگهداری شد و سپس به بند ۶/۱ زندان وکیل‌آباد مشهد انتقال یافت؛ زندانی که همچنان در آن به سر می‌برد.

گزارش شکنجه و محرومیت از وکیل انتخابی

بر اساس اطلاعات منتشرشده، حسن گلشن‌نژاد در سه ماه نخست بازداشت از دسترسی به وکیل انتخابی محروم بوده و در دوران بازداشت تحت شکنجه قرار گرفته است. این منبع اعلام کرده که بر اثر شکنجه، یکی از دنده‌های او شکسته است.

به گفته همین منبع، نخستین و تنها جلسه دادگاه گلشن‌نژاد روز ۲۸ مهرماه، پس از حدود هشت ماه بازداشت، برگزار شد و کمتر از یک هفته بعد حکم اعدام به او ابلاغ شد.

علاوه بر اتهام منتهی به صدور حکم اعدام، اتهام‌هایی از جمله «محاربه»، «اجتماع و تبانی»، «توهین به رهبر جمهوری اسلامی»، «همکاری با دولت اسرائیل» و «آسیب به اموال عمومی» نیز در پرونده او مطرح شده است. جزئیات ادله دادگاه و نحوه رسیدگی به هر یک از این اتهامات به‌طور عمومی منتشر نشده است.

پدر یک کودک هشت‌ساله در معرض مجازات مرگ

حسن گلشن‌نژاد متأهل، دارای شغل آزاد و پدر یک پسر هشت‌ساله است.

این حکم در حالی صادر شده که گزارش‌های مربوط به محرومیت از وکیل انتخابی، شکنجه در بازداشت و برگزاری تنها یک جلسه دادگاه، پرسش‌های جدی درباره رعایت اصول دادرسی عادلانه ایجاد می‌کند.

حسن گلشن‌نژاد پس از هشت ماه بازداشت و برگزاری تنها یک جلسه دادگاه، اکنون با حکم اعدام روبه‌رو است؛ حکمی که هنوز قطعی نشده و اعتراض به آن امکان‌پذیر است.


منبع: تلگرام مهدی محمودیان
@MahmoudianMehdi



شنبه ۹ آبان ۱۴۰۵ - Saturday 31 October 2026

iran-emrooz.net | Mon, 26.10.2026, 19:00



تیم ملی کشتی فرنگی ایران قهرمان جهان شد
شنبه ۹ آبان ۱۴۰۵ - Saturday 31 October 2026

iran-emrooz.net | Mon, 26.10.2026, 18:35

تیم ملی کشتی فرنگی ایران قهرمان جهان شد

تیم ملی کشتی فرنگی ایران با نمایشی درخشان،‌ عنوان قهرمانی زودهنگام مسابقات جهانی قزاقستان را از آن خود کرد.

به گزارش ایسنا، تیم ملی کشتی فرنگی ایران با نمایشی درخشان در رقابت های جهانی قزاقستان، عنوان قهرمانی زودهنگام این مسابقات را از آن خود کرد.

در پایان ۴ وزن نخست این مسابقات، غلامرضا فرخی در وزن ۸۲ کیلوگرم به مدال طلا رسید، پیام احمدی در ۵۵ و علی احمدی وفا در وزن ۶۰ کیلوگرم نقره گرفتند و علی اسکو در وزن ۷۷ کیلوگرم نیز به مدال برنز دست یافت.

تیم ملی کشتی فرنگی در ۶ وزن باقیمانده نیز شانس رسیدن به ۴ مدال طلا و یک مدال برنز را دارد.

به این ترتیب تیم ملی کشتی فرنگی ایران عنوان قهرمانی زودهنگام جهان را از آن خود کرد.



دستور شورای عالی امنیت ملی به رسانه‌ها درباره سفر مقام‌های توافق مکه
شنبه ۹ آبان ۱۴۰۵ - Saturday 31 October 2026

iran-emrooz.net | Mon, 26.10.2026, 18:04

دستور شورای عالی امنیت ملی به رسانه‌ها درباره سفر مقام‌های توافق مکه

همزمان با سفر مقام‌های ارشد دفاعی و امنیتی پاکستان، عربستان سعودی و ترکیه به تهران، شورای عالی امنیت ملی جمهوری اسلامی با صدور دستوری محرمانه به رسانه‌ها، از آن‌ها خواست درباره موضوع «توافق مکه»، چه در تایید و چه در رد آن، تحلیلی ارائه نکنند.

بر اساس نسخه‌ای از این دستور که به دست ایران‌اینترنشنال رسیده است، شعام پنج محور مدنظر خود برای پوشش خبری این نشست را به رسانه‌های داخلی ابلاغ کرده و از رسانه‌ها خواسته تاکید کنند که این سفر به پیشنهاد پاکستان و با نظر مساعد ایران انجام می‌شود.

در این پیام که خطاب به مدیران و سردبیران رسانه‌ها ارسال شده، شورای عالی امنیت ملی همچنین از رسانه‌ها خواسته است بر این موضوع تاکید کنند که کشورهای منطقه پس از جنگ اخیر به این نتیجه رسیده‌اند که امنیت تنها با همکاری و مشارکت همه کشورهای منطقه تامین می‌شود.

در بخش دیگری از پیام آمده است که این سفر می‌تواند زمینه‌ساز حرکت به سمت «سیاست امنیت درون‌زای منطقه‌ای» باشد و این روند از تهران آغاز شود.

بر اساس این پیام، امنیت منطقه‌ای، پیامدهای حملات نظامی آمریکا و اسرائیل به ایران، ادامه این حملات و کمک به مردم فلسطین و لبنان از موضوعات مورد بحث در نشست تهران خواهد بود.

ایران‌اینترنشنال



شنبه ۹ آبان ۱۴۰۵ - Saturday 31 October 2026

iran-emrooz.net | Mon, 26.10.2026, 17:53



شنبه ۹ آبان ۱۴۰۵ - Saturday 31 October 2026

iran-emrooz.net | Mon, 26.10.2026, 16:42



شنبه ۹ آبان ۱۴۰۵ - Saturday 31 October 2026

iran-emrooz.net | Mon, 26.10.2026, 16:30



شنبه ۹ آبان ۱۴۰۵ - Saturday 31 October 2026

iran-emrooz.net | Mon, 26.10.2026, 15:31



شنبه ۹ آبان ۱۴۰۵ - Saturday 31 October 2026

iran-emrooz.net | Mon, 26.10.2026, 15:30



موافقت پارلمان مصر با حمایت نظامی از عربستان سعودی
شنبه ۹ آبان ۱۴۰۵ - Saturday 31 October 2026

iran-emrooz.net | Mon, 26.10.2026, 15:12

موافقت پارلمان مصر با حمایت نظامی از عربستان سعودی

خبرگزاری رویترز / ۲۶ اکتبر ۲۰۲۶

به گفته نمایندگان پارلمان و رسانه‌های محلی، پارلمان مصر روز دوشنبه به ارتش این کشور مجوز داد تا برای دفاع از عربستان سعودی، به این کشور کمک کند. این اقدام می‌تواند قاهره را مستقیماً وارد مناقشه‌ای منطقه‌ای کند؛ مناقشه‌ای که با تشدید حملات حوثی‌های یمن (متحدان ایران) علیه این پادشاهی حاشیه خلیج فارس، گسترش یافته است.

عبدالفتاح السیسی، رئیس‌جمهور مصر، هفته گذشته از پارلمان خواسته بود تا در صورت درخواست ریاض برای کمک در برابر حوثی‌ها، با دفاع از این متحد عربی در خلیج فارس — که بزرگترین صادرکننده نفت جهان نیز هست — موافقت کند. پیشروی‌های حوثی‌ها همچنین تنگه راهبردی باب‌المندب را تهدید می‌کند؛ تنگه‌ای که دروازه ورودی به کانال سوئز در مصر محسوب می‌شود.

مصر بارها حملات ایران یا گروه‌های مورد حمایت ایران علیه کشورهای حاشیه خلیج فارس را محکوم کرده، اما تاکنون به‌طور علنی در نبردهای مستقیم شرکت نکرده و به «پیمان دفاع متقابل مکه» — که در ماه اوت میان عربستان سعودی، پاکستان و ترکیه امضا شد — نپیوسته است.

بدر عبدالعاطی، وزیر امور خارجه مصر، در ماه جاری اظهار داشت که عضویت مصر در این پیمان همچنان «تحت بررسی جدی» قرار دارد.

مصر، پرجمعیت‌ترین کشور جهان عرب که یکی از بزرگترین ارتش‌های منطقه را در اختیار دارد، در مارس ۲۰۱۵ و در مراحل اولیه جنگ یمن به ائتلاف تحت رهبری عربستان پیوست. مشارکت مصر عمدتاً در قالب همکاری‌های دریایی بود؛ این کشور ضمن اعزام ناوهای جنگی برای تأمین امنیت مسیرهای کشتیرانی در دریای سرخ، وعده پشتیبانی هوایی نیز داد. مصر همچنین حدود ۸۰۰ نیروی زمینی اعزام کرد، اما نقش رزمی محدودی ایفا نمود.

مصر در دهه ۱۹۶۰ درگیر یک مداخله نظامی پرهزینه در یمن شده بود و از زمان جنگ خلیج فارس در سال ۱۹۹۱، دیگر اقدام به اعزام گسترده نیروهای زمینی به خارج از مرزهای خود نکرده است.

عربستان سعودی یکی از شرکای اصلی سیاسی و مالی قاهره به شمار می‌رود و در دوران ریاست‌جمهوری السیسی، میلیاردها دلار کمک مالی، سپرده‌گذاری در بانک مرکزی و تأمین منابع انرژی در اختیار مصر قرار داده است.

درگیری‌ها میان ائتلاف تحت رهبری عربستان (که از دولت قانونی و به رسمیت شناخته‌شده یمن حمایت می‌کند) و شبه‌نظامیان حوثی (که کنترل صنعا، پایتخت یمن را در دست دارند) طی هفته‌های اخیر شدت گرفته و به جبهه‌ای پرالتهاب در جنگ میان آمریکا و اسرائیل با ایران تبدیل شده است. حوثی‌ها به فرودگاه بین‌المللی ریاض و شرکت نفت دولتی «سعودی آرامکو» حمله کردند که منجر به اختلال در پروازها و صادرات نفت شد. این در حالی است که نهادهای امدادی نسبت به وخیم‌تر شدن اوضاع در یمن هشدار داده‌اند؛ کشوری که هم‌اکنون نیز با یکی از بدترین بحران‌های بشردوستانه در جهان دست‌ و پنجه نرم می‌کند.

عبدالعاطی وزیر امور خارجه و حسن رشاد، رئیس دستگاه اطلاعاتی مصر، روز چهارشنبه به ریاض سفر کردند تا نامه‌ای از سوی سیسی به محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی، تسلیم کنند.

سیسی در این نامه تأکید کرده است که حمایت مصر تنها به دفاع از خاک و مرزهای عربستان محدود خواهد بود و شامل مشارکت در حمله به یمن نمی‌شود. عبدالعاطی پس از این دیدار اظهار داشت که قاهره خواهان بهره‌گیری از «تمام فرصت‌ها» برای حل‌وفصل دیپلماتیک مناقشه یمن است.

ولیعهد عربستان سعودی در تاریخ ۱۵ سپتامبر، پس از شعله‌ور شدن مجدد درگیری‌ها در یمن، با سفر به قاهره با سیسی دیدار و درباره مسائل امنیتی و کشتیرانی در دریای سرخ گفتگو کرد.



مصوبه‌ای که استفاده زنان از دوچرخه و موتورسیکلت را منع کند، وجود ندارد
شنبه ۹ آبان ۱۴۰۵ - Saturday 31 October 2026

iran-emrooz.net | Mon, 26.10.2026, 13:32

مصوبه‌ای که استفاده زنان از دوچرخه و موتورسیکلت را منع کند، وجود ندارد

یک حقوقدان با تأکید بر ضرورت رعایت اصل برابری حقوق شهروندان گفت: اگر صدور گواهینامه موتورسیکلت تابع ضوابط قانونی و آیین‌نامه‌ای باشد، این ضوابط باید بدون تبعیض میان زنان و مردان اجرا شود.

علی نجفی‌توانا، وکیل دادگستری و حقوقدان، در گفت‌وگو با خبرنگار ایلنا، درباره موضوع صدور گواهینامه موتورسیکلت برای زنان و اختلاف‌نظرها درباره مبنای قانونی آن اظهار کرد: براساس مفاد قانون اساسی تمام افراد بدون توجه به جنسیت و نژاد و مذهب از حقوق برابر هستند الا آنچه در قانون مستثنا شده است و یا برابری این حقوق به نوعی مورد تخصیص قرار گرفته است به طور مثال در بحث دیه زنان نسبت به مردان و یا مباحث مربوط به حضانت اطفال و ریاست خانواده و یا بحث شهادت و ... که در قوانین بعد از انقلاب موجب تفاوت بین حقوق زن و مرد در موارد محسوس کرده است.

وی ادامه داد: در سایر موارد علی‌الاصول  هیچ تفاوتی بین زنان و مردان نیست و البته طبق عرف قانون‌گذاری در قوانین بسیاری از کشورها، در برخی موارد با توجه به آسیب‌پذیری زنان در جامعه مردسالار از حقوق و  حمایت‌ بیشتری برخوردار هستند.

نجفی‌توانا با بیان اینکه رانندگی تابع تشریفات و ضوابط مشخص قانونی است، تصریح کرد: برای دریافت گواهینامه رانندگی، تشریفاتی در نظر گرفته شده که اصولاً میان زنان و مردان تفاوتی ندارد. بنابراین، مسئله این است که آیا زنان هم برای رانندگی با موتورسیکلت باید از همان حقوق و شرایطی برخوردار باشند که برای سایر افراد در نظر گرفته شده است و با انجام تشریفات گواهی‌نامه موتور اخذ کنند یا خیر.

این حقوقدان ادامه داد: آنچه در قانون منع نشده باشد، اصولاً مجاز است؛ مگر آنکه قانون‌گذار در موارد مشخص، تشریفات ویژه‌ای را پیش‌بینی کرده باشد. در مورد موتورسواری زنان در چند ماهه گذشته بعد از تحولاتی که در هنجارهای عمومی داشتیم مباحثی بین حقوقدانان و روحانیون و مسئولان کشور مطرح شد و نظرات موافق و مخالف فراوانی بیان شد اما آنچه مسلم است هیچ منع قانونی در این زمینه وجود ندارد و اگر قرار باشد رانندگی با موتورسیکلت یا دوچرخه مستلزم دریافت گواهینامه یا رعایت ضوابط خاصی باشد، این شرایط باید برای همگان به‌صورت یکسان اعمال شود.

وی تأکید کرد: اگر صدور گواهینامه موتورسیکلت صرفاً برای مردان امکان‌پذیر باشد، تبعیض است و لذا به نظر می‌رسد در خصوص حق موتورسواری زنان که به نظر می‌رسد از ابعاد دیگر معمولا مخالفت‌هایی با آن  موضوع اعمال می گردد نباید تبعیض قانونی تلقی کنیم، اگر مدیران جامعه فکر می‌کنند اصولا هدایت موتور و دوچرخه نیاز به اخذ گواهی نامه دارد باید همگان از این ضوابط برخودار باشند بدون توجه به جنسیت. البته ضوابط مربوطه اگر مصوب قانون باشد آیین‌نامه دولت نمی‌تواند آن را اصلاح کند مگر اینکه اساس ضوابط مربوط مصوب هیات دولت باشد که در این صورت بدون اعمال تبعیض شرایط باید برای همگان مساوی باشد.

این وکیل دادگستری در پاسخ به پرسشی درباره اختلاف‌نظر دولت، پلیس و مجلس بر سر نحوه اصلاح مقررات صدور گواهینامه برای زنان گفت: اگر مبنای صدور گواهینامه و محدودیت مربوط به آن، قانون مصوب مجلس باشد، برای اصلاح آن باید قانون اصلاح شود که البته به نظر ما این قانون یک قانون تبعیض آمیز است که فقط برای مردان گواهی‌نامه صادر شود. در چنین شرایطی، ایراد نیروی انتظامی مبنی بر ضرورت اصلاح قانون می‌تواند از نظر حقوقی قابل قبول باشد؛ هرچند باید محتوای دقیق قانون و مقررات مربوط بررسی شود.

نجفی‌توانا افزود: اما اگر ضوابط مورد بحث در آیین‌نامه دولت باشد و موضوع به تصویب قانون جدید نیاز نداشته باشد، اصلاحات قانونی و معتبر دولت باید برای نیروی انتظامی قابلیت اجرا داشته باشد.

وی درباره امکان پیگیری قضایی این موضوع نیز اظهار کرد: دیوان عدالت اداری مرجع رسیدگی به شکایت اشخاص از تصمیمات و اقدامات نهادهای عمومی در حدود صلاحیت قانونی خود است. همچنین، در مواردی که مصوبات و مقررات قابل اعتراض با قانون مغایرت داشته باشند، امکان درخواست ابطال آنها در دیوان وجود دارد. اما تا جایی که اطلاع دارم مصوبه ای که  حضور زنان برای استفاده از دوچرخه و موتورسیکلت را منع کند وجود ندارد و بنابراین اصل بر استفاده از این حقوق با توجه به عمومات مفاد قانون اساسی است که میثاق بین و حاکمیت است. اما توسل به این بهانه ها نه از باب این است که ما در قانون مشکل چندانی داریم بلکه واقعیت این است که با توجه به استحاله هنجارها به ویژه در بحث پوشش خانم ها در ماه‌های اخیر نوعی مخالفت و بسترسازی برای  ایجاد محدودیت برای استفاده از این وسایل توسط خانم ها مبنای  واکنش های اخیر گردیده است و الا در اصل موضوع همه می دانیم که قانون با توجه به اصل برابری در این خصوص ممانعتی پیش بینی نکرده است.




 

ايران امروز (نشريه خبری سياسی الکترونیک)
«ايران امروز» از انتشار مقالاتی كه به ديگر سايت‌ها و نشريات نيز ارسال می‌شوند معذور است.
استفاده از مطالب «ايران امروز» تنها با ذكر منبع و نام نويسنده يا مترجم مجاز است.
Iran Emrooz©1998-2026 | editor@iran-emrooz.net