سه شنبه ۱۰ تير ۱۴۰۴ - Tuesday 1 July 2025
ايران امروز
iran-emrooz.net | Thu, 21.07.2005, 17:02

سمیر جعجع در یک نگاه


حسن هاشمیان

پنجشنبه ٢١ تير ١٣٨٤

در پی تصویب ماده قانونی در پارلمان جدید لبنان امید «نیروهای لبنانی» برای آزادی رهبر خود سمیر جعجع که از سال ١٩٩٤ در سلولی ٥/٢ متری در مقر وزارت دفاع این کشور زندانی شده ، فزونی یافته است. حکم اولیه جعجع بعد از دستگیری اعدام بود اما مدتی بعد به حبس ابد تغییر يافت. جعجع تاکنون ١١ سال و سه ماه است که در زندان به سر می‌برد. این ماده در حالی تصویب شد که مجموعه نمایندگان حزب الله در مجلس لبنان به نشانه اعتراض به آزادی سمیر جعجع در پارلمان حاضر نشدند.
اگرچه با اعلام خبر تصویب ماده مربوط به آزادی سمیر جعجع در پارلمان لبنان ، هواداران جعجع به خیابانها ریخته و اظهار شادی کردند اما خانواده رشید کرامی که معتقد است نخست وزیر اسبق لبنان به دست نیروهای جعجع ترور شده است، اعلام کرد که نمایندگان جدید پارلمان خون رشید کرامی را به هدر دادند.
سمیر در ٢٥ اکتبر ١٩٥٢ در منطقه عین رمانه (در بخش شرقی بیروت) در یک خانواده معروف مارونی به دنیا آمد. پدر او فرید جعجع از قریه‌ای بنام «بشری» در کوهستانهای شمال لبنان به بیروت مهاجرت کرده بود. سمیر جعجع تحصیلات دبستان و دبیرستان خود را در منطقه عین رمانه به اتمام رساند و در هنگام تحصیل به فعالیت در حزب فالانژیستهای لبنان روی آورد. در دانشگاه سمیر جعجع وارد رشته پزشکی شد اما نتوانست این دوره را به پایان ببرد و در نصف راه تحصیلات دانشگاهی خود را رها کرد.
جعجع در اثنای یک عملیات نظامی که در اثر آن تونی فرنجیه وزیر اسبق (و پدر سلیمان فرنجیه وزیر سابق کشور لبنان) همراه با خانواده و یاران خود به هلاکت رسیدند ، به شدت زخمی شد و برای معالجه به کشور فرانسه اعزام گشت. پس از بازگشت از فرانسه مسؤول اداره منطقه شمال لبنان و سپس رهبری این منطقه که به « شوف » معروف است را به عهده گرفت.
در سال ١٩٨٣ با عقب نشینی اسرائیل از لبنان درگیری و کشتار میان « نیروهای لبنانی » به رهبری جعجع از یکسو و مجموعه حزب سوسیالیست پیشرو به رهبری ولید جنبلاط از سوی دیگر بالا گرفت. این جنگ به محاصره شدن سمیر جعجع در دیر قمر در منطقه شرقی بیروت منتهی گشت. در این میان با میانجیگری سوریه و تحت نظارت ارتش لبنان ، در سال ١٩٨٤ نیروهای سمیر جعجع موفق شدند از منطقه محاصره شده عقب نشینی کرده و جان سالم به در برند. در آن سالها سمیر جعجع به منطقه شمال لبنان بازگشت و مسؤولیت شکست خود را به گردن رهبران مسیحی و حزب فالانژ لبنان انداخت و انتقادات سختی را بر آنها وارد کرد. چنین رویکردی موجب شد که وی با داشتن منصب قائم‌مقامی رهبر حزب ، از این تشکیلات طرد گردد. (در آن سالها ایلی حبیقه رهبر حزب بود. این شخص اخیراً ترور شد)
در ١٥ ژانویه ١٩٨٥ سمیر جعجع قیام معروف خود را بر علیه ایلی حبیقه به راه انداخت که این رویداد به برکناری رهبر فالانژها منجر شد. چند روز قبل از این اتفاق ایلی حبیقه یک موافقنامه سه گانه همراه با ولید جنبلاط و جنبش امل به امضا رسانده بود.
هنگامیکه میشل عون عهده دار دولت لبنان شد نیروهای جعجع با وی درگیر شدند. علت این نزاع خونین پیشروی نیروهای عون برای گستراندن حاکمیت مطلق خود بر بنادر و گذرگاه هائی بود که در تصرف نیروهای جعجع بود. نیروهای عون که با شعار وحدت سلاح تحت فرماندهی این نخست وزیر جدید به پیش می‌تاختند جنگی را بوجود آوردند که نتیجه آن صدها کشته و زخمی بود.
در سال ١٩٨٩ سمیر جعجع موافقت خود را با پیمان طائف اعلام کرد و در ٢٤ آوریل ١٩٩٤ به اتهام دست داشتن در انفجار کلیسای «سیده نجات» که در اثر آن ١١ نفر کشته و تعدادی مجروح به جا ماند، به زندان افتاد. سمیر جعجع متهم است که رهبر حزب ملی گرایان آزاد و خانواده او، رشید کرامی نخست وزیر اسبق لبنان ، الیاس الزایک یکی از اعضای نیروهای لبنانی را به قتل رسانده است. همچنین جعجع متهم است که تلاش کرده بود میشل مور وزیر دفاع وقت لبنان را ترور کند.
سمیر در سال ١٩٨٧ با همسر فعلی خود « سترایدا » آشنا شد و در سال ١٩٩١ با وی ازدواج کرد. این خانم که اکنون همراه با ٥ تن دیگر از اعضای نیروهای لبنانی در پارلمان لبنان حضور دارد، از زمان زندانی شدن شوهر خود تاکنون رهبری حزب وی را به عهده داشته است.
سمیر جعجع و رهبر سابق وی ایلی حبیقه تنها کسانی هستند که دقیقا می‌دانند بر سر چهار دیپلمات ربوده شده ایرانی در شمال لبنان چه آمده است. با ترور ایلی حبیقه، راز و اسرار ناپدید شدن دیپلماتهای ایرانی اکنون تنها در سر سمیر جعجع کتمان شده است.



نظر شما درباره این مقاله:









 

ايران امروز (نشريه خبری سياسی الکترونیک)
«ايران امروز» از انتشار مقالاتی كه به ديگر سايت‌ها و نشريات نيز ارسال می‌شوند معذور است.
استفاده از مطالب «ايران امروز» تنها با ذكر منبع و نام نويسنده يا مترجم مجاز است.
Iran Emrooz©1998-2025 | editor@iran-emrooz.net