پنجشنبه ۲۵ ارديبهشت ۱۴۰۴ - Thursday 15 May 2025
ايران امروز
iran-emrooz.net | Sat, 09.07.2005, 18:48

قسمت دوم

اسرار ترور رفیق حریری


حسن هاشمیان

شنبه ١٨ تير ١٣٨٤


اسرار ترور رفیق حریری و مخالفان سوریه در بیروت در گفتگوی روزنامه الحیات با جمیل السید مدیر سابق سازمان امنیت (استخبارات) لبنان


س- چه کسی را در این قضیه متهم میکنید؟
ج- بدون داشتن یک مدرک مستند کسی را متهم نمیکنیم. سازمان امنیت به دنبال یافتن داده های مستند است تا براین اساس ماجرا را پیگیری نماید. موضوع یک موضوع تحلیلی یا شک برانگیز نیست، اساس کار را بر این گذشتیم که باید همه احتمالات را در نظر بگیریم و سپس با دستیابی به اطلاعات اولیه برخی فرضیه های دور از واقعیت را حذف کنیم. این حادثه با پخش رادیوئی و سپس تلویزیونی پیام گروهی که مسؤولیت این کار را به عهده گرفت همراه شد.

س- آیا شورای عالی دفاع موضوع اعلام حالت فوق العاده در کشور را بررسی نمود؟
ج- بعنوان موضوعی که حتما باید اجرا میشد، مطرح نگشت بلکه جلسات شورای عالی دفاع زمینه هر نوع تصمیم گیری را بنا به شرایط پیش آمده باز گذاشت. از طرف دیگر شورای عالی دفاع نمیتواند به جای دولت تصمیم بگیرد بلکه فقط میتواند پیشنهادهائی را ارائه کند. از اینرو دولت جلسه ای تشکیل داد و عزای عمومی اعلام نمود و یک سوگواری ملی به راه انداخت موضوعی که بلافاصله از سوی خانواده رفیق حریری و مجموعه ای از اپوزسیون مردود شمرده شد.

س- برداشت اولیه در سطح کشور این بود که سازمان امنیت لبنان فیلم سخنان « ابوعدس » ( فردی که ادعا نمود خود رفیق حریری را ترور کرده است ) را سرهم کرده و از تلویزیون پخش نمود؟
ج- ما بعنوان سازمان امنیت نوار فیلم «ابوعدس» را بعنوان ادله جرم در نظر نگرفتیم بلکه آنرا جزئی از مجموعه فرضیات موجود تلقی کردیم که میتواند یکی از احتمالات ممکن باشد. هیچکس نمیتواند بلافاصله نظر قبول یا رد درباره این فیلم داشته باشد. اما میتوان این مسأله را مطرح کرد که این نوار ویدئوئی درزمان حساس وقوع جنایت پخش شد و بنابراین میتوان این نتیجه را از آن استنتاج کرد که امکان ندارد چنین فیلمی بعد از وقوع حادثه ترور تهیه شده باشد. به سرعت نمیتوان این نوار را پذیرفت و نمیتوان به سرعت آنرا رد کرد. باید تحقیقات در این زمینه صورت میگرفت تا حقیقت آن کشف گردد. هرکس بلافاصله مطالب این نوار را رد کرد در اشتباه بوده و هرکس بالفور آنرا بعنوان مدرک مهم کشف جنایت در نظر گرفته ، او نیز در اشتباه بوده است. در هر دو طرف عجله صورت گرفته خواه آنهائی که نوار را تصدیق کرده یا آنانی که بطور کل آنرا نفی کردند.

س- رک و پوست کنده به من بگوئید آیا سازمان امنیت با نوار ویدئوئی « ابوعدس » مرتبط بوده است؟
ج- ما هیچگونه ارتباطی با این نوار نداریم و فقط از طریق توضیحات « غسان بن جدو » مدیر دفتر تلویزیون الجزیره در بیروت با جزئیات آن آشنا شدیم. ( گفته شده که نوار فیلم ابوعدس برای اولین بار در اختیار غسان بن جدو مدیر سابق دفتر شبکه الجزیره در تهران که اکنون دفتر تلویزیون الجزیره در بیروت را اداره میکند، قرار داده شده است ) ما این توضیحات ارسالی را بلافاصله در اختیار قاضی پرونده قرار داده تا بررسیهای خود را در این خصوص دنبال کند. اما درباره اتهامات گروه های سیاسی که به ما نسبت داده شد ، بنده در یک کنفرانس خبری به این اتهامات پاسخ دادم و آشکار کردم که ما در حال انجام تحقیقات داخلی و خارجی حتی قبل از اینکه حکومت موافقت خود را با این تحقیقات اعلام کند، هستیم. ما اکنون در درون دائره تحقیقات قرار داریم و نه خارج از آن.

س- « ابوعدس » در حال حاضر کجاست و چگونه شد که ناگهان از صحنه ناپدید شد؟
ج- اگر به قضیه از نظر سازمان امنیت و منطبق با شیوه های امنیتی نگاه کنیم از میان توضیحات « غسان بن جدو » که سازندگان این فیلم با وی در تماس بودند ، این نتیجه را میتوان بیرون کشید که چنین نواری به فاصله زمان زیادی قبل از اجرای عملیات ترور تهیه شده است. بنابراین « ابوعدس » از یک سو میتواند در این قضیه دست داشته باشد و از سوی دیگر ممکن است برای گمراهی فرآیند تحقیق او را وارد قضیه کرده اند. چه کسی میتواند درباره ابوعدس نظر قطعی بدهد؟ طبیعتا فرآیند تحقیقات و کشف مجهولات مسأله میتواند به این پرسش پاسخ دهد. علاوه براین باید این موضوع را اضافه کنم که ابوعدس از نظر سازمان امنیت یک شخص مرده است. ظاهر شدن وی در نوار ویدئوئی مذکور ما را به دو نتیجه هدایت میکند: نخست اینکه همانطور که خود در این فیلم میگوید در عملیات ترور رفیق حریری به شکل انتحاری شرکت کرده و بنابراین به هلاکت رسیده است و دوم اینکه سازندگان این فیلم برای گمراهی ما چنین چیزی را عرضه کرده و سپس خود ابوعدس را به قتل رساندند. نتیجه در هر دو حالت یکی است و آن اینکه ابوعدس در حال حاضر در قید حیات نیست. در عین حال داستان ابوعدس میتواند یک داستان واقعی باشد و در همان زمان نیز میتواند یک وسیله گمراه کننده جدی به حساب آید. سرنوشت این قضیه را فرآیند تحقیقات مشخص خواهد کرد. براین اساس نادیده گرفتن این نوار ویدئوئی یک خطای فاحش خواهد بود در عین حالی که قبول آن بعنوان دربرگیرنده عامل ترور نیز یک اشتباه خواهد بود.

س- در محل حادثه هیچگونه ردی از ابوعدس به دست نیامده است؟
ج- در این زمینه گزارشی از کارشناسان خارجی در اختیار داریم . یکی از سفارتهای کشورهای بزرگ در بیروت تحقیقاتی درباره محل حادثه و آثار به جا مانده از آن انجام داده است. در این گزارش آمده است با توجه به حجم تخریب صورت گرفته در محل حادثه و با در نظر گرفتن ابعاد وسیع مواد منفجره به کار رفته در آن امکان یافتن بقایای اجساد افراد به شکلی که بتوان آزمایش DNA را درباره آنها به کار گرفت تا هویت آنان مشخص گردد ، وجود ندارد. این آزمایش تنها وسیله ای است که در غیاب شهود میتواند به ما بگوید ابوعدس در محل حادثه بوده و به هلاکت رسیده یا نه. این گزارش با در نظر گرفتن حوادث مشابه در دیگر کشورها و مقایسه حجم مواد منفجره به کار رفته در آن ، به این نتیجه رسیده است که امکان انجام آزمایش تشخیص هویت اجساد وجود ندارد. براساس این گزارش این نوع از حوادث از جمله حوادث نادری است که امکان شناسائی فرد انتحاری وجود ندارد.



نظر شما درباره این مقاله:









 

ايران امروز (نشريه خبری سياسی الکترونیک)
«ايران امروز» از انتشار مقالاتی كه به ديگر سايت‌ها و نشريات نيز ارسال می‌شوند معذور است.
استفاده از مطالب «ايران امروز» تنها با ذكر منبع و نام نويسنده يا مترجم مجاز است.
Iran Emrooz©1998-2025 | editor@iran-emrooz.net