iran-emrooz.net | Wed, 06.07.2005, 18:17
بخش نخست
اسرار ترور رفیق حریری
حسن هاشمیان
چهارشنبه ١٥ تير ١٣٨٤
اسرار ترور رفیق حریری و مخالفان سوریه در بیروت در گفتگوی روزنامه الحیات با جمیل السید مدیر سابق سازمان امنیت (استخبارات) لبنان

نام جمیل السید از این نظر مهم مینماید که با واقعه ترور رفیق حریری مرتبط شده است. بسیاری از نیروهای اپوزسیون سابق لبنان او را مهمترین مهره اطلاعاتی سوریه و نوکر حلقه به گوش این کشور میدانند که در تعداد بیشماری از عملیاتهای سری بر ضد مخالفان حضور سوریه درلبنان مشارکت داشته و در به قتل رساندن رفیق حریری و چندی از قربانیان ترورهای اخیر نقش اساسی ایفا کرده است.
جمیل السید در قریه نبی ایلا در بخش زحله لبنان در سال ١٩٥٠ متولد شد. در سال ١٩٦٨ وارد دانشکده افسری شد و در سال ١٩٧١ همراه با همدورهایهای خود بعنوان نخستین فارغ التحصیلان این دانشکده مدرک نظامی را دریافت نمودند. بعد از آن جمیل السید به مدت ٣٠ سال در ارتش خدمت کرد و از سال ١٩٩٨ تا اوایل ماه مه ٢٠٠٥ بعنوان مدیر سازمان امنیت ملی لبنان (استخبارات) به خدمت گرفته شد. در پی ترور رفیق حریری و رویداد برخی حوادث ناگوار امنیتی در لبنان بعد از خروج نیروهای سوریه از این کشور انگشت اتهام به سوی جمیل السید چرخید و در اثر چنین فشارهای وی مجبور گشت از سمت خود استعفا دهد.
اما علی رغم همه ادعاها و استنتاجاتی که علیه جمیل السید برای اثبات دست داشتن وی در ترور مخالفان ارائه میشود ، او به شدت تمامی این اتهامات را رد کرده و در مصاحبه مفصل خود با روزنامه الحیات تلاش نموده است بیگناهی خود را در رابطه با حوادث اخیر لبنان ثابت کند.
مشروح این گفتگو از نظر خوانندگان گرامی میگذرد.
س- در ١٤ فوریه گذشته (٢٥ بهمن ١٣٨٣ و روز حادثه ترور رفیق حریری) کجا بودید و چه کسی وقوع حادثه را به شما اطلاع داد؟
ج- عادتا در هر روز دوشنبه ملاقاتهای من در دفترم به شکل معمول رواج داشت. در آن روز تعدادی از افسران سازمان امنیت با من دیدار داشتند و این جزئی از برنامههای عادی ما بود. از ساعت ده و نیم به بعد با تنی چند از افراد خارجی دیدار کردم زیرا که بیشتر کارهای سازمان ما به افراد خارجی مربوط میگردد. در ساعت ١٢ ظهر با وابسته نظامی انگلیس در حضور مسؤول روابط خارجی سازمان ما ملاقات کردم. در این هنگام صدای یک انفجار قوی ما را متوجه خود کرد. در ابتدای امر تصور کردیم که یک حمله هوائی از سوی جنگندههای اسرائیلی صورت گرفته و چنین صدائی به شکستن دیوار صوتی توسط آنها تعلق دارد. اما دقایقی نگذشت که سیل تلفنها به سوی من سرازیر شد. ابتدا یک دوست که تصادفا در حال گذر از منطقه ونیزیا (محل حادثه) بود با من تماس گرفت سپس جناب رئیس جمهور امیل لحود تلفن زد و بلافاصله وزیر کشور بعد از وی زنگ زد. در آن لحظات مطمئن شدیم که آنچه مورد هدف قرار گرفت کاروان شهید مرحوم رفیق حریری است.
س- وقتی مطمئن شدید که رفیق حریری مورد هدف قرار گرفته چه احساسی پیدا کردید؟
ج- دچار شوک شده بودم و چنین چیزی برای من غیر قابل باور بود.
س- در آن لحظات چه کسی از نظر شما میتوانست دست به چنین اقدامی بزند؟
ج- در چنین شرایطی پرسش نخست درباره اینکه چه کسی عامل ترور بود ، شکل نگرفت بلکه تمرکز ما بیشتر براین مسأله دور میزد که فاجعهای رخ داده و میبایست آثار بعدی آنرا کنترل کنیم. انجام قتل در چنین سطحی به بقین کنش و واکنشهای بسیاری را به دنبال خود میآورد و نخستین چیزی که در ذهن یک مأمور اطلاعاتی حاکم میشود این است که آثار بعدی آن به چه صورت خواهد بود و کشور را چکونه تحت تأثیر مستقیم خود قرار میداد. به این دلیل موضوع اول ما چیرگی بر اوضاعی بود که این جنایت به دنبال خود آورد و در درجه دوم موضوع بعدی ما جستجو و کاوش درباره عامل جنایت بود.
س- فرد مهمی در حکومت بودید، در آن لحظات چه کارهائی را انجام دادید؟
ج- تماسهای زیادی میان همه مسؤولان حکومتی صورت گرفت و من از جمله کسانی بودم که با رئیس جمهور و وزیر کشور به گفتگو پرداختم. همه موافق آن بودند که در اسرع وقت یک جلسه اضطراری از اعضای شورای عالی دفاع در قصر « بعبدا » منعقد گردد. این جلسه با حضور امیل لحود رئیس جمهور، عمر کرامی نخست وزیر، وزرای کشور ، دفاع، دارائی ، اقتصاد و بیشتر فرماندهان دستگاههای امنیتی برگزار شد. همه دچار شوک شده بودند و ابعاد حادثه فراتر از تصورات ما بود. ابتدا اثر این حادثه بر امنیت ملی و شاخصهای اقتصادی مورد بررسی قرار گرفت. بعد از آن مشورتهائی با ریاض سلامه مدیر بانک مرکزی لبنان دربار اوضاع مالی کشور صورت گرفت و سپس تصمیم بر این شد که عزای عمومی در سراسر کشور اعلام گردد. اضافه بر این تحقیقات پلیسی و قضائی درباره شکل گیری چنین حادثهای و عاملین آن مجرای حقوقی خود را دنبال میکرد.
س- آیا با مسؤولین سوری هم تماس گرفتید؟
ج- طبیعتا طرف سوری از همان لحظات اولیه وقوع حادثه خود را ملزم به پیگیری مسأله کرده بود. به همین خاطر هنگامی که شورای تأمین امنیت کشور با ریاست وزیر کشور تشکیل شد سرهنگ محمد خلوف رئیس اداره تأمین امنیت در بیروت وابسته به نیروهای سوریه در لبنان در این جلسه حضور یافت همانطور که در جلسات گذشته نیز حاضر میشد.