iran-emrooz.net | Tue, 18.12.2007, 9:06
مصاحبه تاگس سایتونگ با حقوقدان و فعال حقوق بشری تنگ بیائو
ملاقات با دالایی لاما به نفع مردم چین بود
برگردان: علیمحمد طباطبایی
 |
تاگس سایتونگ: آقای تنگ آیا ملاقات و صحبت با روزنامهنگاران غربی و همکاری با سازمان عفو بینالمللی برای شما خطرناک نیست؟
تنگ بیائو: بالاخره ارزش مخاطرهاش را که دارد. بسیاری از غربیها تصورات اشتباهی در بارهی تحولات اخیر در چین دارند. بعضی از آنها فکر میکنند که در آنجا همه چیز به طرف بهتر شدن سیر میکند و چین پیوسته ثروتمندتر میشود. بعضی دیگر بر این عقیدهاند که در چین همهچیز رو به وخیم تر شدن است. هردوی آنها در اشتباه هستند.
تاگس: یعنی پیشرفتهایی هم وجود داشته است؟
تنگ: بله. در چین یک جامعه مدنی در حال شکل گرفتن است. بسیاری از شهروندان عادی اکنون قوانین کشور را به نفع خود مورد استفاده قرار میدهند تا بتوانند به این ترتیب حقوق اساسی خود را به پیش ببرند. به کمک اینترنت آنها میتوانند راحتتر به اطلاعات لازم دسترسی یابند. اکنون ما فعالان و وکلای حقوق بشری داریم.
تاگس: و اینها به عقیده شما موارد تازهای است؟
تنگ: بله. در مقایسه با وضعیت ده سال پیش در چین، امروز جامعه مدنی فضای باز بیشتری در اختیار مردم قرار داده است. بسیاری از مردم چین امروز حکومت را مورد انتقاد قرار میدهند که ده سال پیش برای همین اندک به زندان میافتادند. البته هنوز هم وبلاگ نویسان به زندان میافتند، اما فضای باز در اینترنت وسیع تر شده است. این یک پیشرفت کاملاً آشکار است که به فعالیتهای هزاران انسان چینی باز میگردد و نه به ارادهی حزب کمونیست.
تاگس: اما حالا بفرمائید که چه چیزهایی بدتر شده است.
تنگ: وضعیت حقوق بشر. ما هنوز هم از هیچ گونه آزادی سیاسی واقعی برخوردار نیستیم تا بتوانیم به کمک آنها از حقوق اساسی خود محافظت کنیم: نه آزادی عقیده وجود دارد، نه نظام قضایی مستقل، نه کثرت گرایی حزبی و نه انتخابات آزاد. در مقایسه با کشورهای دیگر وضعیت حقوق بشر در بعضی از محدودهها بدتر هم شده است.
تاگس: آلمان خواهان دیالوگی مبتنی بر حکومت قانون میان دو کشور است. آیا این کمکی به اوضاع خواهد کرد؟
تنگ: بله. مثلاً در آموزش و تربیت وکلا و قضات. فعلاً تغییرات اندکی در وضعیت حکومت قانون روی داده است که در انجام آن کمکهای بینالمللی نقش موثری داشتهاند. مثلاً در انجام اصلاحاتی در حقوق جزا. اما ساختارهای اساسی سیاست همچنان مانند سابق دست نخورده باقی ماندهاند. ما باید حکومت را تحت فشار قرار دهیم تا نه فقط قوانین را تغییر دهد که شیوه عمل خود را نیز. منتهی موضوع اینجاست که حکومت چین خواهان تغییرات بسیار اندکی است.
تاگس: حکومت چین دیالوگ مبتنی بر حکومت قانون با آلمان را به علت ملاقات صدراعظم با دالایی لاما به حالت تعلیق درآورده است.
تنگ: این خود شاهدی است بر آن که این دیالوگ به عنون ابزاری برای پیش انداختن نظرات خود حکومت در خدمت آنها بوده است. وقتی چنین چیزی قابل حصول نباشد، حکومت هم مانند آنچه انجام داد تهدید به قطع گفتگوها میکند. من از ملاقات خانم مرکل با دالایی لاما استقبال میکنم. این ملاقات هم خوب بود و هم درست، همانگونه که البته ادامه دیالوگ مبتنی بر حکومت قانون مفید خواهد بود.
تاگس: آیا رویدادهای نمادینی مانند ملاقات صدراعظم آلمان با دالایی لاما به حقوق بشر در چین کمکی هم میکند یا این که به عقیده شما بهتر است بر دیپلوماسی بی سر و صدا تکیه شود؟
تنگ: عمل خانم مرکل کاملاً درست و اصولی بود. ملاقات با دالایی لاما در حکم پیامی به حکومت چین بود مبنی بر آن که جهان به وضعیت حقوق بشر در تبت اهمیت میدهد. دالایی لاما به صورتی کاملاً صلح آمیز برای منافع مردم تبت و استقلال آنها وارد عمل شده است و مبارزهی او نه خشونتآمیز است و نه برای جدایی از چین. بنابراین ملاقات با او نه فقط برای تبت که برای مردم چین هم مناسب است.
تاگس: به چه دلیل؟
تنگ: اگر مردم تبت از دالایی لاما افراطیتر شوند هم برای تبت بد است و هم برای چین. به همین دلیل هم جهان باید اهمیت بیشتری به وضعیت حقوق بشر در تبت بدهد. من همچنین اعتقادی ندارم که ملاقات خانم مرکل با دالای لاما به روابط سیاسی و تجاری دو کشور صدمه رسانده است. هرچقدر مسئولین حکومتها بیشتر با دالایی لاما ملاقات کنند بهتر است.
تاگس: در ۲۰۰۸ بازیهای المپیک در چین به انجام خواهد رسید. آیا این هم به حقوق بشر کمکی خواهد کرد؟
تنگ: این بازیها برای حکومت چین اهمیت بسیاری دارد و به همین دلیل مجبور است که بعضی پیشرفتها را در حقوق بشر به اجرا گذارد. و از این رو فعلاً روزنامه نگاران غربی از آزادیهای بیشتری در چین برخوردارند. این که این بازیها بتواند وضعیت حقوق بشر مردم معمولی را بهبود بخشد البته بستگی به رفتار خود ما دارد. اگر از زمان باقی مانده تا بازیها برای رسیدن به حقوق خود استفاده نکنیم حکومت حقوق ما را محدودتر کرده و جامعه را زیر نظارت بیشتر خود خواهد گرفت. حکومت میخواهد که همه چیز را زیر نظارت خود داشته باشد. بعضی از فعالان حقوق بشر تحت شرایط بازداشت خانگی قرار دارند و کسانی که نامههای سرگشاده و عریضه مینویسند توقیف شدهاند. ما نیازمند یک پیام صریح از طرف جامعه بینالملل هستیم.
تاگس: این پیام باید چگونه باشد؟
تنگ: باید به صراحت به حکومت چین بگوید که بازیهای المپیک نباید بهانهای برای نقض و زیر پا گذاشتن حقوق بشر باشد و اگر حکومت چین به وعدههایی که داده و به قانون اساسی خودش و قوانین چین پایبند نباشد دیگر حقی برای برگزاری این بازیها هم ندارد.
----------------------
http://www.taz.de/1/politik/asien/artikel/1/treffen-mit-dalai-lama-helfen-china/?src=ST&cHash=d56f82196e