شنبه ۱۷ آذر ۱۴۰۳ - Saturday 7 December 2024
ايران امروز
iran-emrooz.net | Thu, 11.05.2023, 13:56

چرا روابط ایران با روسیه استراتژیک شده است؟


محمود سریع‌القلم

یکی از اساتید دورۀ دانشجویی (Professor James Rosenau) هر هفته به ما تکلیفی می داد: خلاصه کردن یک کتاب 200-300 صفحه ای در یک پاراگرافِ 15 جمله ای. این یکی از تکالیف درس دکتری طی یک ترم چهارده هفته‌­ای بود. بر اساس این روشِ تمرکزبخشیدن به تحلیل، علت‌العلل استراتژیک شدن سیاست خارجی ایران نسبت به روسیه را شاید بتوان در این جمله خلاصه کرد: روسیه هسته­‌ای، قدرتمند و عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل، در پی تغییر ساختار قدرت، ماهیت نظام سیاسی، قانون اساسی، فرهنگ و سیاست خارجی ایران نیست و ایران موجود را در راستای منافع خود می بیند.

در زیر به تشریح این فرضیه پرداخته می‌شود.

تمایلات ضد غربی سیاست خارجی ایران طی چهار دهۀ گذشته کاملاً روشن بوده است. بعضی از دولت‌­ها تلاش کردند تا مقدماتِ عادی سازی با غرب را فرآهم آورند اما عموماً ناکام ماندند. علت اصلی این ناکامی، ایدئولوژی نبوده و نیست بلکه به ماهیت ساختار سیاسی برمی­‌گردد. اگر روابط ایران با غرب عادی سازی شود حتی با حفظ درجه ای از استقلال سیاسی مانند هند و اندونزی، قالب و مناسبات فعلی قدرت به تدریج رنگ می­‌بازد. بنابراین، طبیعی بوده که حکومت/حاکمیت (State) در کشورمانع این عادی سازی توسط دولت‌ها (Government) شود.

از آنجا که بازی قدرت در ایران اغلب با حاصل جمع صفر-یک بوده، ورود عده یا جریانی به قدرت به خروج کامل عده یا جریانی دیگر از قدرت منجر می‌­شود. ایرانیان برای حکمرانی و تامین منافع ملی، متدلوژی ائتلاف‌سازی را نه تجربه و نه تمرین کرده­‌اند. ماهیت قدرت در ایران با نوسان‌­های اندک یک منحنی افقی نیست بلکه سینوسی است. هر فراز و نشیب سینوسی، ممکن است ظاهری فکری و ایدئولوژیک داشته باشد ولی در باطن و ذات خود، صرفاً دسترسی به قدرت و امکانات ناشی از قدرت است.

اگر غرب‌ستیزی با حکمرانیِ مطلوب همراه بود، آنگاه می‌­شد آن را ایدئولوژیک نامید. مدلِ رابطه با غرب در چهار دهۀ گذشته در حدی بوده که داد و ستد تجاری برقرار باشد اما در روابط سیاسی، نه خیلی فاصله که غربی‌ها از عادی‌سازی ناامید شوند و نه خیلی نزدیک که بخواهند در تصمیم‌سازی‌ها نقش ایفا کنند. این روش با فرهنگ جامعه که تمایل دارد در سایۀ ابهام با دیگران معاشرت کند سازگاری دارد. عموماً در این جامعه، روشن و شفاف بودن، نوعی عیب و سادگی محسوب می‌شود.

بر خلاف روسیه و چین، قدرت غرب فقط در چارچوب دولت‌شان نیست. بخش خصوصی، جامعۀ مدنی، فیلم و سینما، دانشگاه‌­ها، موسسات تحقیقاتی، بانک‌ها و حتی تیم‌­های ورزشی، حتی فراتر از دولت‌­ها قدرت نرم دارند. به عنوان یک نمونه، کشاورزان آمریکا در سال، توانایی صادرات حدود ۱۷۰ میلیارد دلار محصولات کشاورزی را دارند. در روسیه، عموم امور کشور در نهاد حکومت خلاصه می‌شود. اما چین به واسطۀ تعاملات بین‌المللی، شرایط متفاوتی دارد و در مقایسه با روسیه، از جامعه و بخش خصوصی غنی­‌تری برخوردار است. در سال ۲۰۲۲، بخش خصوصی چین، ۵۳۹ میلیارد تَراشه (Chip)، بالغ بر یک سوم بازار جهانی را با مبلغ حدود ۱۹۲ میلیارد دلار وارد کرد.

ساختار غرب به نوعی است که وقتی با کشوری عادی‌سازی می­‌کند، جامعۀ آن نیز ارتباطاتِ گسترده‌­ای را آغاز می‌کند. یکبار یک وزیر خارجه آلمان به این نویسنده گفت: ۹۰ درصد فعالیت‌­های سفارتخانه‌­های آلمان، تامین منافعِ بخشِ خصوصی آلمان در کشورهای مختلف است. از این رو، رابطه با غرب فقط رابطه با دولت‌ها نیست بلکه با جوامع آنها نیز هست که بسیار اثرگذار هستند. اما روابط با شرق اساساً با دولت‌های آنهاست.

با این مقدمه، امید دولت وقت ایران در سال ۱۳۹۲ این بود که با تحقق برجام و «حل و فصل» موضوع هسته‌­ای با غرب، زمینه‌­های گفتگو برای موضوعات دیگر فراهم می‌­شود (Spillover effect). خطای نظری در این تحلیل از دو حالت خارج نیست: یا از ساز و کار قدرت در ایران آگاهی محدودی وجود داشت، کما اینکه هدف برجام عادی‌سازی روابط با غرب نبود، و یا شناختی از ستون فقرات مخالفت غرب با ایران وجود نداشت. چون غرب نتوانست مشکل یک و دو (یعنی مخالفت ایران با اسراییل و فعالیت‌­های گسترده ایران در منطقه) را حل کند، سراغ مشکل سوم، یعنی برنامه هسته‌ای رفت. این سه مشکل از دید غرب هم وزن نیستند. اهمیت مشکل سوم از نظر غرب به واسطه مشکلات اول و دوم است.

یکی از تمرین‌هایی که استاد ما تلاش می‌­کرد به ما بیاموزد، رتبه‌­بندی، درصد بندی و تنظیم هرم علل وقوع یک واقعه بود. آنچه دولت وقت متوجه نشد این بود که موضوع هسته­‌ای غرب با ایران، انعکاس دو مشکل دیگر آنهاست و مادامی که مشکلات یک و دو باقی است، حل و فصل دائمی مشکل سوم، نوعی توهم است. از این زاویه نظری، خروج دولت ترامپ از برجام و یا به مشکل برخوردن برجام با دولت­‌های بعد از اوباما، قابل پیش‌­بینی بود.

ایران به تعهدات برجامی خود عمل کرد ولی برجام، قراردادی با دولت اوباما بود (U.S. Administration) و نه معاهده‌ای (Treaty) با حکومت آمریکا(State) که شامل هر دو قوۀ مجریه و مقننه می شود. چون بنیان‌­های نظری برجام ضعیف بود و دولت ترامپ می‌توانست از آن خارج شود و شد، فضاهای ضد غربی(Inertia) در حاکمیت ایران قوت بیشتری گرفتند و طرف غربی را غیر قابل اعتماد قلمداد کردند.

امید دولت و حاکمیت ایران به این بود که به ازای حل و فصل موضوع هسته­‌ای، مراودات تجاری، نفتی و بانکی ایران با جهان حالت عادی پیدا کند که این صرفاً یک خوش‌بینی بود. مشکلات غرب با ایران به مراتب وسیع‌تر از برنامۀ هسته‌ای است. باید در نظر داشت که حذف تحریم های آمریکا پس از سقوط صدام و استقرار قوای آمریکا در آن کشور، سیزده سال طول کشید.

بعد از خروج دولت ترامپ از برجام و ناامیدی از امکان تفاهم با غرب، تمهیدات فراوانی در ایران برای حفظ، تقویت و یکپارچگی ساختار قدرت آغاز شد. محاسبۀ حاکمیت ایران این بود که در برنامه هسته‌­ای برای یک دوره ۱۰- ۱۵ ساله عقب‌نشینی کند اما در سیاست خارجی هیچ تغییری ایجاد نکند و غرب به ازای عقب‌شینی هسته‌ای­، تحریم‌های اقتصادی را کاملاً بردارد. ریشۀ این تصور، در عدمِ آگاهی از باورها و تمایلات اصحاب اصلی قدرت در واشنگتن بود.

از آنجا که ایران، مهم­‌ترین اهرم حفظ ساختار و مناسبات فعلی قدرت را در تداوم حضور منطقه‌­ای خود تلقی می‌­کند، به هیچ وجه حاضر نبود در سیاست منطقه‌­ای خود تجدیدنظر کند چرا که در ایران، سیاست خارجی همان امنیت ملی است. ابعاد اقتصادی و تجاری سیاست خارجی و امنیت ملی نسبتاً محدود هستند و اصولاً ایران پس از انقلاب نتوانسته و نمی‌­تواند مرکزِ ثقلِ سیاست خارجی خود را اساساً اقتصادی تعریف کند.

تا قبل از خروج دولت ترامپ از برجام، روابط ایران با روسیه، موردی و مقطعی بود (Transactional) اما پس از محاسبات و متنبه شدن افراد و جریان‌­ها از سیاست‌­های واقعی غرب، این روابط به سوی استراتژیک شدن حرکت کرده است. بعضی عوامل ممکن است حاکی از این تغییر مدار به سوی استراتژیک شدن باشند مانند: حق وتوی روسیه در قطعنامه‌­های محتمل ضد ایرانی غرب در شورای امنیت سازمان ملل، خرید تسلیحات نظامی، همکاری با نیروی هوایی و سیستم اطلاعاتی  روسیه در سوریه، باخبر کردن ایران از تحرکات غربی‌­ها در ایران و اطراف ایران، در اختیار گذاشتن نرم­ افزار و سخت‌­افزار مدیریت  و نظارت  بر جامعه، همکاری درانرژی و ریل آهن و تبادل دانش در دلار زدایی مشترک از اقتصاد ملی (De-dollarization of trade and financial transactions).

هرچند عموم این عوامل با اهمیت هستند، اما با نگاهی به وضعیت منطقه، بی‌اطمینانی از سیاست خارجی و نتیجه انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در نوامبر ۲۰۲۴، راستگرا­تر شدن سیاست در اسراییل و همکاری ملموس و ناملموس چین و روسیه در برابر تحریم‌­های آمریکا، به نظر می‌­رسد مرکز ثقل تصمیم ایران برای روابط استراتژیک با روسیه، بیشتر ناظر به آینده و زمینه‌سازی برای حفظ و تثبیت ساختار و مناسبات قدرت در ایران است. چون روسیه در پی تغییر ساختار قدرت، ماهیت نظام سیاسی، قانون اساسی، فرهنگ و سیاست خارجی ایران نیست، روابط با او امن‌تر و اطمینان بخش‌تر است.

در غرب، گروه‌های فشار و لابی‌ها نقش بنیادی در سیاست‌گذاری‌ها دارند در حالی که در شرق یک سیاست وجود دارد و آن هم سیاست دولت است. روسیه چه در دوره تزار، چه شوروی و چه هم­‌اکنون در فدراسیون روسیه، یک سیاست واحد نسبت به ایران داشته است: دور کردن ایران از مدارهای غربی. این سیاست با افق­‌ها و اهداف ساختار فعلی قدرت در ایران سازگاری دارد. روس‌­ها عموماً با حاکمیت‌­ها تعامل می‌­کنند و در پی تغییر فرهنگ، باورها، سبک زندگی، نظام فکری-فلسفی و قانون اساسی کشورها نیستند. مادامی که تقارب محورها و اهداف با حاکمیت‌ها شکل گرفته و تثبیت شود برای آن­ها کافی است.

روسیه به عنوان وسیع­‌ترین کشور جهان با ۱۱ zone زمانی، منابع عظیم طبیعی، ذخایر منحصر به فرد نفت و گاز، کشاورزی خودکفا، تسلط بر قطب شمال و دومین ارتش قدرتمند جهان طبعاً کشور بسیار مهمی است. اکثر کشورهای جهان نیز در پی حفظ روابط خود با مسکو هستند، چه پوتین باشد چه نباشد.

اما پرسش کنجکاوانه این است که مستقل از توان‌مندی‌های روسیه، سیاست داخلی و خارجی این کشور، تا چه میزان با ثبات است؟ تا کجا می‌توان به جانب‌داری و حمایت مسکو از نظام سیاسی، ساختار قدرت و آیندۀ قدرت در ایران متکی بود؟ شاید مفروض حاکمیت در ایران این است که جنگِ اوکراین برای مدت­‌های طولانی روابط روسیه و غرب را مخدوش کرده و زمینۀ تفاهم و مصالحه با اروپا و آمریکا در افقِ کوتاه مدت و حتی میان مدت دیده نمی‌­شود و بنابراین ایران قربانی چنین مصالحه‌ای نخواهد شد.

شاید هم ایران انتخابِ قابل اتکای دیگری برای حفظ ساختار فعلی قدرت ندارد. اعراب خلیج فارس و اسراییل برای چینی‌­­ها به مراتب با اهمیت‌­تر از ایران هستند و بی­جینگ، در پی تقابل با غرب به خاطر ایران نیست اما برای روسیه، هرچند نه به اندازۀ چین و هند اما تا حدی محدود، بنای روابط استراتژیک با ایران در شرایط جنگ سرد و گرم با غرب، غنیمت است.

یک دانشگاهی غربی اخیراً در کنفرانسی به این نویسنده گفت که از کارشناسان روسی شنیده، هسته‌­ای-تسلیحاتی شدن ایران خیلی هم برای مسکو تهدید به شمار نمی‌آید. در همجواری روسیه، چهار قدرت هسته­‌ای چین، هند، پاکستان و کره شمالی وجود دارند. هسته‌­ای شدن ایران هم، شرایط را تغییر نمی‌­دهد. اگر چنین معادله‌ای در مسکو اعتبار داشته باشد، احتمالاً در شرایطی روسیه چنین وضعیتی را می­‌پذیرد که روابط با ایران عمق استراتژیک داشته باشند.

از آنجا که دایرۀ امنیتِ ملی در ایران به مراتب وسیع‌­تر از دایرۀ توسعه اقتصادی است، این جهت‌­گیری‌­ها و تحولات، قابل درک هستند. کمتر از یک سال دیگر، پوتین برای بار ششم وارد کارزار انتخابات ریاست جمهوری خواهد شد و معلوم نیست تا چه میزان روسیه بخواهد و بتواند درگیری خود را در اوکراین ادامه دهد. آمریکا در پی تطویل جنگ در اوکراین و تضعیف روسیه است و اروپا هم انتخابی جز همراهی با آمریکا ندارد زیرا در همین حد هم، تقابل با روسیه با پول و امکانات ناتو و آمریکا امکان‌پذیر بوده است.

یک پرسش کانونی در برابر تصمیم استراتژیک ایران نسبت به روسیه قابل طرح است: آیا سیاست ایران نسبت به نابه‌سامانی اقتصادی، تابع راه حل‌های مقطعی و کوتاه مدت است یا به فکر یک طراحی دراز مدت و استراتژیک برای ایجاد ثبات در اقتصاد ایران است؟ اگر اولی باشد رابطۀ استراتژیک با روسیه معنا پیدا می‌کند. اما اگر دومی باشد، با حذف غرب از معادلات بین‌­المللی ایران، کار بنیادی در حل و فصل مشکلات اقتصادی کشور بسیار مشکل خواهد بود.

با نگاه به شرق می­‌توان بقا داشت اما اقتصاد ایران نخواهد توانست به فن‌آوری پیشرفته، سرمایه‌­گذاری قابل توجه خارجی، مزیت نسبی و روابط عادی بانکی و مالی دسترسی پیدا کند. چینی­‌ها، بدون هم‌آهنگی با آمریکا نسبت به ایران سیاست­‌گذاری نمی­‌کنند. کشورهای میان­‌پایه‌­ای مانند هند، برزیل، مکزیک و حتی به تازگی عربستان تلاش می‌­کنند توازنی میان شرق و غرب در روابط خارجی خود برقرار کنند.

پرسش کانونی دوم این است که آیا می‌­توان بدون استراتژی دراز مدت اقتصادی، استراتژی درازمدت سیاسی داشت؟ پرسش کانونی سوم معطوف به جایگاه و تلقیات عامه مردم است. اکثریت جامعه چگونه می‌­اندیشد؟ چه نوع آینده‌­ای را برای خود تصور می­‌کند؟ آیا می‌­شود روانشناسی ایرانی را در حکمرانی کنونی و آینده نادیده گرفت؟ هرچند ناپایداری در روابط بین‌الملل، کشورها را مجبورکرده کوتاه مدت‌تر عمل کنند اما در حکمرانی نمی‌توان عواملِ ثابتی مانند جغرافیا و فرهنگ را نادیده گرفت. خروج از سیاست سینوسی، اندیشۀ درازمدت می‌طلبد.


منبع:‌ وبسایت نویسنده



نظر شما درباره این مقاله:









 

ايران امروز (نشريه خبری سياسی الکترونیک)
«ايران امروز» از انتشار مقالاتی كه به ديگر سايت‌ها و نشريات نيز ارسال می‌شوند معذور است.
استفاده از مطالب «ايران امروز» تنها با ذكر منبع و نام نويسنده يا مترجم مجاز است.
Iran Emrooz©1998-2024