شنبه ۲۸ تير ۱۴۰۴ - Saturday 19 July 2025
ايران امروز

iran-emrooz.net | Fri, 18.07.2025, 12:57

تلاش دوباره ایران برای تسلیح گروه‌های نیابتی خود در خاورمیانه

«وال استریت ژورنال» در گزارشی آورد با وجود آن‌که ایران در جنگ اخیر خود با اسرائیل متحمل خسارات سنگینی شده و شماری از فرماندهان ارشد نظامی‌اش کشته شده و تأسیسات هسته‌ای‌اش نیز هدف حملات آمریکا قرار گرفتند، اما بار دیگر دور جدیدی از تلاش‌ها برای تسلیح گروه‌های نیابتی خود در خاورمیانه را آغاز کرده است.

بر أساس این گزارش، ایران از طریق عراق و سوریه تسلیحاتی به حزب‌الله لبنان قاچاق می‌کند و همزمان محموله‌هایی را نیز برای حوثی‌های یمن می‌فرستد تا ذخایر تسلیحاتی آن‌ها را که در جریان حملات آمریکا و اسرائیل آسیب دیدند، جبران کند.

خودروهای کوچک به جای کامیون‌ها
«وال استریت ژورنال» به‌نقل از منابع آگاه می‌نویسد که ایران اخیراً برای انتقال سلاح به حزب‌الله لبنان از مسیر خاک سوریه به‌جای استفاده از کامیون‌های بزرگ، از خودروهای کوچک استفاده می‌کند.

تهران همچنین ارسال موشک به حزب‌الله را ادامه داده و در تلاش است تا از عراق سلاح‌های بیشتری به سوریه منتقل کند.

در همین زمینه، مایکل نایتس، پژوهشگر ارشد «مؤسسه واشینگتن برای سیاست خاور نزدیک» و متخصص در امور شبه‌نظامیان هم‌پیمان با ایران، گفت: «ایران در حال بازسازی حضور خود در سوریه و لبنان از طریق قاچاق موشک به حزب‌الله و انتقال سلاح از عراق به سوریه است.»

توقف سلاح در سوریه و لبنان
از سویی دولت سوریه اعلام کرد که چندین محموله تسلیحاتی از جمله موشک‌های گراد که برای استفاده در سامانه‌های پرتاب چندگانه سوار بر کامیون طراحی شده‌اند را در امتداد مرزهای سوریه با عراق و لبنان توقیف کرده است.

در لبنان نیز ارتش این کشور محموله‌هایی را که از مرز سوریه وارد شده بودند، توقیف کرده است؛ این محموله‌ها شامل موشک‌های ضد زره ساخت روسیه بودند که از سلاح‌های مورد علاقه حزب‌الله به شمار می‌روند.

«افزایش ملموس اقداامات برای قاچاق»
طبق این گزارش، تلاش‌های ایران برای انتقال سلاح به حزب‌الله در ماه‌های اخیر بسیار گسترده‌تر شده؛ به‌ویژه پس از آن‌که این گروه در پاییز گذشته، در پی مجموعه‌ای از عملیات‌های سری، حملات هوایی و نفوذ زمینی اسرائیل که به نابودی بخش عمده‌ای از زرادخانه‌ حزب‌الله و کشته شدن شمار زیادی از فرماندهانش انجامید، مجبور به پذیرش آتش‌بس شد.

مایکل کرداش، معاون پیشین یگان خنثی‌سازی مواد منفجره در پلیس ملی اسرائیل، در این‌باره گفت: «در ماه‌های گذشته، افزایش ملموس تلاش‌ها برای قاچاق تسلیحات به حزب‌الله چه از طریق سوریه و چه از درون آن به سمت لبنان را شاهد بودیم.»

بزرگ‌ترین عملیات توقیف تسلیحات ایرانی در یمن
دولت یمن هم هفته جاری یک محموله بزرگ شامل موشک، قطعات پهپاد و دیگر تجهیزات نظامی را در مسیر ارسال به گروه حوثی در سواحل دریای سرخ، توقیف کرد.

ستاد فرماندهی مرکزی ایالات متحده «سنتکام»، مسئول عملیات‌های نظامی آمریکا در خاورمیانه نیز اعلام کرد این عملیات، بزرگ‌ترین ضبط تسلیحات متعارف پیشرفته ایرانی بود که به‌دست «نیروهای مقاومت ملی» انجام گرفت که ۷۵۰ تُن تسلیحات از جمله موشک‌های کروز، موشک‌های ضدکشتی و ضدهوایی، کلاهک‌های جنگی، قطعات هدایت‌گر و موتورهای پهپاد را شامل می‌شود.

منشأ ایرانی تسلیحات
در جریان عبور این محموله‌ها از طریق جیبوتی، واقع در شرق آفریقا و در دهانه دریای سرخ مشرف به یمن، «نیروهای مقاومت ملی» اسناد متعددی به زبان فارسی کشف کردند که نشان می‌داد منشأ این تسلیحات، ایران بوده است.

در اسناد به‌دست‌آمده همراه این محموله‌ها، دفترچه‌ راهنما دوربین‌های هدایت موشک‌های ضدهوایی وگواهی کنترل کیفیت ضمیمه باله‌های موشکی ساخت یک شرکت ایرانی، پیدا شده است.

به نوشته «وال استریت ژورنال»، حملات اخیر حوثی‌ها به دو کشتی تجاری در دریای سرخ نشان می‌دهد که تلاش‌های ایران برای بازسازی زرادخانه تسلیحاتی متحدانش، اکنون به‌ثمر نشسته است.

«جبران برای حوثی‌ها»
در همین زمینه، محمد الباشا، بنیان‌گذار شرکت مشاوره‌ای آمریکایی «گزارش باشا» متخصص در زمینه امنیت منطقه گفت: «زمان‌بندی و حجم این محموله به‌روشنی نشان می‌دهد که ایران با سرعت در حال تجدید ذخایر تسلیحاتی حوثی‌هاست که در پی حملات هوایی آمریکا فرسایش یافته است.»

وی افزود: «این روند نشان‌دهنده آن است که تهران قصد دارد سطح بالای عملیات‌های نظامی خود علیه اسرائیل و کشتیرانی تجاری در دریا را حفظ کند.»

در مقابل، اسماعیل بقائی، سخنگوی وزارت خارجه ایران، پنج‌شنبه ارسال هرگونه سلاح از سوی تهران به یمن را رد کرد و این ادعاها را «بی‌اساس» خواند.

العربیه فارسی



 

ايران امروز (نشريه خبری سياسی الکترونیک)
«ايران امروز» از انتشار مقالاتی كه به ديگر سايت‌ها و نشريات نيز ارسال می‌شوند معذور است.
استفاده از مطالب «ايران امروز» تنها با ذكر منبع و نام نويسنده يا مترجم مجاز است.
Iran Emrooz©1998-2025 | editor@iran-emrooz.net