پنجشنبه ۱۲ تير ۱۴۰۴ - Thursday 3 July 2025
ايران امروز

iran-emrooz.net | Tue, 01.07.2025, 20:00

واشنگتن بدون خلع سلاح حزب‌الله از بازسازی لبنان حمایت نخواهد کرد

دو منبع آگاه به خبرگزاری رویترز گفتند که مقامات لبنانی روز سه‌شنبه (اول ژوئیه) در حال تهیه پیش‌نویس پاسخی به درخواست‌های آمریکا مبنی بر کنار گذاشتن سلاح‌های گروه مسلح حزب‌الله در سراسر کشور تا ماه نوامبر در ازای توقف عملیات نظامی اسرائیل هستند.

این مهلت، فشار بر حزب‌الله تحت حمایت ایران را که در جنگ سال گذشته به شدت از سوی اسرائیل مورد اصابت قرار گرفته، دچار بحران مالی شده و در لبنان با فشار برای خلع سلاح روبرو است، افزایش داده است.

خواسته‌های واشنگتن توسط توماس باراک، فرستاده ویژه ایالات متحده در سوریه و سفیر آمریکا در ترکیه، در سفری به بیروت در ۱۹ ژوئن به اطلاع آنها رسید.

این منابع که به دلیل حساسیت موضوع نخواستند نامشان فاش شود، به رویترز گفتند که باراک یک نقشه راه کتبی را با مقامات لبنانی به اشتراک گذاشته و به آنها گفته است که انتظار دارد تا ۱ ژوئیه در مورد هرگونه اصلاحیه پیشنهادی پاسخ دریافت کند.

آنها گفتند که این سند شش صفحه‌ای بر خلع سلاح حزب‌الله و سایر گروه‌های شبه‌نظامی متمرکز است و از لبنان می‌خواهد که روابط خود را با سوریه همسایه بهبود بخشد و اصلاحات مالی را اجرا کند.

این منابع گفتند که این سند یک رویکرد مرحله‌ای برای خلع سلاح پیشنهاد می‌دهد که در آن حزب‌الله در ازای خروج نیروهای اسرائیلی که مناطقی را در جنوب لبنان اشغال کرده‌اند، سلاح‌های خود را در سراسر لبنان تحویل می‌دهد.

آنها گفتند که باراک گفت خلع سلاح کامل باید تا نوامبر یا حداکثر تا پایان سال تکمیل شود.

آنها گفتند که خلع سلاح، حملات اسرائیل به اعضای حزب‌الله را پایان می‌دهد و بودجه لازم برای بازسازی بخش‌هایی از لبنان که سال گذشته توسط نیروهای اسرائیلی ویران شد را آزاد می‌کند.

ایالات متحده گفته است که واشنگتن بدون کنار گذاشتن سلاح توسط حزب‌الله از بازسازی لبنان حمایت نخواهد کرد.

این منابع گفتند که این پیشنهاد همچنین به ایجاد مکانیسمی تحت نظارت سازمان ملل برای تضمین آزادی زندانیان مرتبط با حزب‌الله توسط اسرائیل اشاره دارد.

آنها گفتند که باراک از مقامات لبنانی خواسته است که از فرصت تعیین شده در نقشه راه استفاده کنند زیرا “ممکن است دیگر چنین فرصتی پیش نیاید.” او قرار است هفته آینده به لبنان بازگردد.

منابع گفتند که باراک هنوز تأیید اسرائیل را برای نقشه راه دریافت نکرده است. هیچ پاسخ فوری از وزارت امور خارجه ایالات متحده، دفتر نخست وزیر اسرائیل یا وزارت امور خارجه اسرائیل به درخواست‌های رویترز برای اظهار نظر ارائه نشده است.

«حق نه گفتن»

به گفته منابع، لبنان کمیته‌ای را برای تدوین پاسخ اولیه، متشکل از نمایندگانی از دفاتر نواف سلام، نخست وزیر، جوزف عون، رئیس جمهور و نبیه بری، رئیس پارلمان، متحد حزب الله، منصوب کرده است.

مشخص نیست که آیا پاسخ اولیه تا سه‌شنبه آماده خواهد شد یا خیر. منابع گفتند که پیشنهاد ایالات متحده شامل شرطی است که توافق نهایی با تصمیم متفق‌القول دولت لبنان امضا شود.

منبع دوم و منبع سوم که در جریان این موضوع قرار گرفته‌اند، گفتند که بری در ارتباط نزدیک با حزب الله است تا نظر این گروه را جلب کند.

منبع سوم گفت: «حزب الله از همکاری با کمیته خودداری نکرده و در واقع شروع به ارسال سیگنال‌های همکاری کرده است - اما متعهد به خلع سلاح نشده است.»

چشم‌انداز خلع سلاح حزب‌الله - که دو سال پیش غیرقابل تصور بود - نشان‌دهنده تغییرات بزرگ در موازنه قدرت در خاورمیانه به ضرر متحدان ایران در سراسر منطقه از زمان آغاز جنگ بین اسرائیل و حماس، متحد حزب‌الله، در اکتبر ۲۰۲۳ است.

بخشی از زرادخانه حزب‌الله توسط حملات هوایی اسرائیل نابود شد و سایر انبارها در جنوب لبنان مطابق با آتش‌بس میانجیگری شده توسط ایالات متحده که به آن دور از درگیری پایان داد، به ارتش لبنان تحویل داده شد.

آن توافق خواستار خلع سلاح گروه‌های مسلح در سراسر لبنان بود. حزب‌الله گفته است که این توافق فقط شامل گروه‌هایی می‌شود که در جنوبی‌ترین مناطق لبنان هستند.

حزب‌الله به طور علنی در مورد پیشنهاد باراک اظهار نظر نکرده است. اما نعیم قاسم، دبیرکل آن، روز دوشنبه در یک سخنرانی تلویزیونی، مقاومت حزب‌الله در برابر فشارهای ایالات متحده و اسرائیل را تکرار کرد و از سایر لبنانی‌ها خواست که همین کار را انجام دهند.

قاسم گفت: «ما حق داریم به آنها، به آمریکا و به اسرائیل «نه» بگوییم. ما در لبنان از شما می‌خواهیم: به اسرائیل و آمریکا در برنامه‌هایشان کمک نکنید.»

قاسم گفت که ایالات متحده و اسرائیل «می‌خواهند از این لحظه سوءاستفاده کنند تا معادله را در کل منطقه به نفع خود تغییر دهند.»



 

ايران امروز (نشريه خبری سياسی الکترونیک)
«ايران امروز» از انتشار مقالاتی كه به ديگر سايت‌ها و نشريات نيز ارسال می‌شوند معذور است.
استفاده از مطالب «ايران امروز» تنها با ذكر منبع و نام نويسنده يا مترجم مجاز است.
Iran Emrooz©1998-2025 | editor@iran-emrooz.net