پنجشنبه ۱۲ تير ۱۴۰۴ - Thursday 3 July 2025
ايران امروز

iran-emrooz.net | Mon, 30.06.2025, 13:01

حمله به زندان اوین؛ سرنوشت نامعلوم محبوسان در بندهای امنیتی

در حملات ارتش اسرائیل به شهر تهران، زندان اوین، مورخ ۲ تیرماه هدف چندین حمله ارتش این کشور قرار گرفت. با گذشت یک هفته از زمان حملات، کماکان از سرنوشت زندانیان محبوس در بندهای امنیتی این زندان اطلاعی در دست نیست. این وضعیت موجب نگرانی‌ روزافزون خانواده‌های زندانیان شده است.

سخنگوی قوه قضاییه امروز بدون اشاره به وضعیت این زندانیان، از کشته شدن دست‌کم ۷۱ نفر در این حملات خبر داد. هویت ۴۷ نفر از جان‌باختگان احراز شده است.

به گزارش خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، حمله ارتش اسرائیل به زندان اوین در تاریخ ۲ تیرماه، نگرانی‌های گسترده‌ای را نسبت به سرنوشت زندانیان به‌ویژه محبوسان در بندهای امنیتی این زندان برانگیخته است.

به دنبال حمله مورد اشاره، شماری از زندانیان سیاسی که تعداد آنها حدود ۱۲۰ تن تخمین زده میشود، از زندان اوین به زندان‌های دیگر استان تهران منتقل شدند. در این میان، از سرنوشت زندانیان محبوس در بندهای امنیتی این زندان اعم از بندهای ۲۰۹ (بازداشتگاه‌ وزارت اطلاعات)، بند دو-الف (بازداشتگاه اطلاعات سپاه پاسداران) و بندهای حفاظت قوه قضاییه اطلاعی در دست نیست. مقامات رسمی و رسانه‌های دولتی نیز تاکنون هیچ اطلاع‌رسانی شفافی درباره وضعیت این افراد ارائه نداده اند. این ابهامات موجب نگرانی روزافزون خانواده‌های زندانیان شده است.

هویت و اطلاعات بازداشت شدگان محبوس در این بندهای امنیتی که حداقل جمعیتی بالغ بر ۳۰۰ تن را شامل می شوند به دلیل وضعیت بازداشت و اینکه محل نگهداری آنان تابع سازمان زندانها نیست، عمدتا برای گروههای حقوق بشری ناشناخته است. در دسترس نبودن اطلاعات هویتی آنان باعث شده پیگیری سرنوشت آنها در سایه عدم اطلاع رسانی نهادهای متولی با دشواری زیادی روبرو شود.

تصاویر منتشر شده توسط رسانه منتسب به قوه قضاییه نشان می دهد بند ۲۰۹ زندان اوین آسیب جدی دیده اما این گزارشات اطلاعات بیشتری بخصوص در مورد محبوسان در این مکان به دست نمی دهند.

تاکنون روایت های پس از انفجار معطوف به گزارشات بندهای عمومی زندان بوده است. بر اساس گزارشات دریافتی از این اماکن، در ساعات اولیه پس از حملات اسرائیل، نیروهای گارد ویژه با تجهیزات کامل وارد بندهای زندان شدند و با اعمال فشار، زندانیان سیاسی را وادار به ترک محل کردند، بی‌آنکه توضیحی درباره مقصد یا دلیل انتقال آنان ارائه دهند.

زندانیان در شرایطی خشونت‌آمیز و غیرانسانی، با دستبند و پابند به صورت گروهی به حیاط منتقل و سوار اتوبوس‌هایی شدند که به‌دلیل آسیب ناشی از انفجار در محدوده زندان، قادر به حرکت عادی نبودند. در حالی‌که صدای پدافند و موشک‌باران ادامه داشت، زندانیان ساعت‌ها زیر آفتاب نگه داشته شدند و نهایتاً در شب اوج حملات، با وجود شوک ناشی از حادثه، تحت تدابیر شدید امنیتی به زندان تهران بزرگ منتقل شدند؛ روندی که به گفته برخی زندانیان، استفاده از آن‌ها به‌عنوان “سپر انسانی” را تداعی می‌کرد.

حمله به زندان اوین علاوه بر وارد کردن خسارات جانی و آسیب به زیرساخت‌ها، موجب کشته شدن تعدادی از کارمندان و زندانیان نیز شده است. سخنگوی قوه قضائیه امروز اعلام کرد در حمله به زندان اوین دستکم ۷۱ تن جان باخته‌اند، اما آماری از شمار مجروحان ارائه نکرد. به گفته او، کشته‌شدگان شامل کارمندان، سربازان وظیفه، زندانیان و خانواده‌هایی بودند که برای ملاقات به زندان یا برای پیگیری پرونده عزیزانشان به دادسرای اوین مراجعه کرده بودند.

در ادامه، فهرست اسامی ۴۷ تن از جان‌باختگان این حمله که هویت آنان تا این لحظه توسط هرانا احراز شده، آمده است:

کارکنان زندان اوین:
علی قناعت‌کار، سرپرست دادسرای اوین و معاون امنیتی دادستان تهران، داوود شیروانی بروجنی از پزشکان زندان اوین، سیده عاطفه بعاج زاده، مشاور و مددکار اجتماعی، زهرا عبادی، کارمند اجرای احکام دادسرای اوین و فرزند ۹ ساله‌اش و همچنین ۱۴ تن از کارمندان زندان به نام‌های مهراد خیری، وحید وحید پور، حسن شجاعی، بهاره لطفی، حمید سعیدی، حسن صالحی، حسن نظری کلور، حسین علی احمدی، روح الله توسلی، پوراندخت سعادت نژاد، محمد میر، اکرم محمد سلیمی، مهناز خوش کردار و زهره‌السادات (نام خانوادگی نامشخص)، از جمله کشته شدگانی هستند که تا به این لحظه هویت آنها احراز شده است.

سربازان وظیفه:
امیرعلی فضلی و ماهان ستاره.

سایر جان‌باختگانی که هویت آنان توسط هرانا احراز شده اما دسته بندی آنان (از جمله وضعیت زندانی، کارمند، سرباز یا مراجعه‌کننده بودن) در دست بررسی است:

فاطمه سیه‌پوش، فاطمه قنبری، حسین ذوالفقاری، احمد مراد آراسته، حسین یاوریار، حسن یوسف خانی، مهدی شاه مرادی، عباس شفیعی، مجتبی آقا بابایی، فرهاد فلاحی، امید ملاشهری، جواد سعیدی، مهدی صارم‌پور، مسعود سبزی، کوروش ملایوسفی، حمید رنجبر، محمد همتی، مسعود کرمی، سید امیرحسین خادمی، شیرین اسماعیلی، زهره حسینی، مجتبی امیدی، لیلا جعفرزاده، هستی (فامیلی نامشخص) و هاجر محمدی.

نرگس محمدی، برادر زاده عزیزالله محمدی رئیس اسبق سازمان لیگ برتر فوتبال ایران و مهرانگیز ایمن‌پور، هنرمند نقاش و همسر سابق رضا خندان مهابادی، عضو کانون نویسندگان نیز در میان کشته‌شدگان هستند.

آقای خندان مهابادی در این رابطه اعلام کرده بود: مهرانگیز، روز دوشنبه دوم تیر از خانه در خیابان اوین برای قدم‌زدن خارج شد و حدود ۴۰ دقیقه بعد، در جریان حمله به زندان اوین بر اثر موج انفجار جان باخت. پس از بی‌خبری، با تصور مجروح شدن او، جستجو را آغاز کردیم و با وجود مراجعه به چندین بیمارستان، پاسخی دریافت نکردیم. در این میان، خانواده‌های دیگری نیز بودند که مانند ما در جستجوی عزیزانشان بودند. سرانجام، روز سه‌شنبه سوم تیر، با مراجعه به بهشت زهرا و پزشکی قانونی کهریزک، مشخص شد که مهرانگیز جان باخته است.



 

ايران امروز (نشريه خبری سياسی الکترونیک)
«ايران امروز» از انتشار مقالاتی كه به ديگر سايت‌ها و نشريات نيز ارسال می‌شوند معذور است.
استفاده از مطالب «ايران امروز» تنها با ذكر منبع و نام نويسنده يا مترجم مجاز است.
Iran Emrooz©1998-2025 | editor@iran-emrooz.net