يكشنبه ۳ فروردين ۱۴۰۴ - Sunday 23 March 2025
ايران امروز

سرتیپ ابراهیم حویجه

iran-emrooz.net | Fri, 07.03.2025, 18:38

واکنش ولید جنبلاط به بازداشت سرتیپ ابراهیم حویجه قاتل پدرش

جنبلاط پس از گذشت ۴۸ سال از قتل پدرش و چند روز قبل از سالگرد این واقعه، خبر بازداشت حویجه را منتشر و با نوشتن کلمه «الله اکبر» واکنش خود را بیان کرد.

اداره امنیت کل سوریه، پنج‌شنبه شانزدهم اسفند، از دستگیری سرتیپ ابراهیم حویجه، رئيس سابق شعبه اداره اطلاعات شهر جبله و از آمران صدها عملیات ترورهای زنجیره‌ای در دوران رژیم سابق اسد و از جمله آن ترور کمال جنبلاط، رهبر حزب سوسیالیست ترقی خواه لبنان، خبر داد.

خبرگزاری رسمی سوریه، «سانا»، به نقل از یک منبع از اداره امنیت کل سوریه گزارش داد که «ابراهیم حویجه، ژنرال جنایتکار و ریاست پیشین اطلاعات هوایی سوریه بین سال‌های ۱۹۸۷ تا ۲۰۰۲ را برعهده داشت، در شهر جبله بازداشت شده است.

به گفته این منبع حویجه به طرح‌ریزی «صدها ترور» زنجیره‌ای از جمله «نظارت بر ترور» کمال جنبلاط، رهبر دروزی لبنان، در ۱۶ مارس ۱۹۷۷ در دوران رژیم حافظ اسد متهم است.

شایان ذکر است که رژیم اسد در سوریه به ترور کردن کمال جنبلاط، رهبر دروزی‌های لبنان و حزب سوسیالیست ترقی‌خواه این کشور، و دیگر مقامات لبنانی در طول پنج دهه گذشته متهم است.

«كمال جنبلاط»

كمال جنبلاط یکی از برجسته‌ترین شخصیت‌های سیاسی و فکری تاریخ لبنان مدرن محسوب می‌شود. او همزمان با فعالیت‌های سیاسی، به فلسفه نیز علاقه داشت و در صحنه سیاسی لبنان و منطقه‌ای نقش مهمی ایفا کرد.

او میراثی غنی از تفکر، سیاست و مبارزه برای عدالت اجتماعی به جای گذاشت و نقش برجسته‌ای در حمایت از مسئله فلسطین داشت.

كمال فؤاد جنبلاط در ۶ دسامبر ۱۹۱۷ در روستای المختاره در منطقه شوف به دنیا آمد، جایی که مرکز رهبری تاریخی جنبلاطی‌ها و جامعه دروزی‌ها بود.

ریشه‌ی خانواده جنبلاط به کُردستان باز می‌گردد، جایی که باور بر این است که اجداد او در دوران حکومت‌های ایوبی به لبنان مهاجرت کردند. نام «جنبلاط» در زبان کُردی به معنای «صاحب روح فولادین» است.

مادر کمال، «نظیره جنبلاط»، نقش محوری در تربیت و مدیریت امور خانواده داشت و به عنوان یک رهبر حکیم تأثیر زیادی در مسیر سیاسی پسرش داشت.

كمال در محیطی سرشار از فرهنگ و سیاست بزرگ شد. او تحصیلات اولیه خود را تحت نظر یک معلم خصوصی دریافت کرد و سپس در سال ۱۹۲۶ به مؤسسه‌ای در منطقه «کسروان» به نام معهد عینطوره پیوست.

پس از مرگ پسرعمویش، «حکمت جنبلاط»، نماینده جبل لبنان در سال ۱۹۴۳، کمال که کار خود را به عنوان یک وکیل آغاز کرده بود، به عرصه سیاست وارد شد.

او در سال ۱۹۴۹، حزب سوسیالیست ترقی‌خواه را تأسیس کرد و هدفش حفظ حقوق کارگران، حق تحصیل رایگان، تضمین حقوق زنان، مخالفت با طایفه‌گرایی سیاسی و ایجاد یک دولت دموکراتیک سکولار بود.

در ۱۶ مارس ۱۹۷۷، کمال جنبلاط در یک اقدام تروریستی کشته شد. او در حال حرکت از روستای «المختاره» بود که در منطقه شوف هدف حمله قرار گرفت. در این حمله که در آن به داخل خودرویش تیراندازی شد، او و همراهانش بلافاصله کشته شدند.

ترور کمال جنبلاط در زمانی رخ داد که لبنان به ویژه پس از ورود نیروهای رژیم سوریه به این کشور در سال ۱۹۷۶ درگیر تنش‌های سیاسی شدید بود. این ترور باعث بروز موجی از خشم و اعتراضات شدید در میان طرفداران او شد و اثرات گسترده‌ای در لبنان به جا گذاشت.

با وجود گذشت دهه‌ها از ترور کمال جنبلاط، او هنوز هم به عنوان یک شخصیت محوری در ذهن و دل مردم لبنان باقی مانده است. بسیاری از حامیان افکار او جنبلاط را به عنوان یکی از معدود رهبرانی می‌بینند که تلاش کردند تا فراتر از طایفه‌گرایی سیاسی رفته و به سمت ساخت دولتی مدرن بر پایه اصول عدالت و دموکراسی حرکت کنند.

العربیه فارسی



 

ايران امروز (نشريه خبری سياسی الکترونیک)
«ايران امروز» از انتشار مقالاتی كه به ديگر سايت‌ها و نشريات نيز ارسال می‌شوند معذور است.
استفاده از مطالب «ايران امروز» تنها با ذكر منبع و نام نويسنده يا مترجم مجاز است.
Iran Emrooz©1998-2025 | editor@iran-emrooz.net