جمعه ۱۳ تير ۱۴۰۴ -
Friday 4 July 2025
|
زلمی خلیلزاد، نماینده پیشین آمریکا برای افغانستان گفته است که به احتمال زیاد برخی از مقامهای طالبان از جمله شبکه حقانی از حضور ایمنالظواهری، رهبر القاعده در کابل باخبر بودند ولی به نظر او ممکن است تمام رهبری این گروه در جریان حضور او نبوده باشند.
رهبر القاعده روز یکشنبه (۹مرداد/اسد) در حمله پهپادی آمریکا در افغانستان کشته شد. این عملیات بزرگترین ضربه به این گروه پس از کشته شدن اسامه بن لادن، بنیانگذار آن در سال ۲۰۱۱ بود.
به گزارش بیبیسی، آقای خلیلزاد در مصاحبه اخیر خود با رادیو ملی آمریکا (انپیآر) همچنین گفت که حتا ممکن است بین برخی از رهبران طالبان عدم توافق و خشم نسبت به «نقض توافقنامه دوحه» با حضور ظواهری در افغانستان وجود داشته است.
او افزود: «... نگران بودند از اینکه این اقدام حقانیها ممکن است باعث شود که بقیه دستاوردهایی که آنها بهدست آورده بودند و نظر به درسهایی که از حمایت القاعده در دوره قبلی آموخته بودند، هزینه زیادی برای آنها داشته باشد.»
نماینده پیشین آمریکا گفته است که به این دلیل تعجب نخواهد کرد که که برخی از عناصر طالبان به آمریکا در قسمت مکان اسکان ظواهری کمک و راهنمایی کرده باشند.
پس از کشتن ایمنالظواهری، رهبر القاعده از سوی آمریکا، وزیر خارجه این کشور طالبان را به نقض شدید توافق دوحه متهم کرد.
آقای خلیلزاد که امضاکننده این توافق با طالبان از سوی آمریکا بود هم با تایید این حرف وزیر امور خارجه آمریکا گفت در آن توافق طالبان تعهد کردهاند که اجازه نمیدهد که خاک افغانستان توسط گروهها یا افراد به ویژه القاعده مورد استفاده قرار گیرد تا آمریکا و متحدان آن را تهدید کند.
آقای خلیلزاد همچنین میگوید که آمریکا هرگز به رهبران طالبان اعتماد نداشته است و آنها را در قبال توافقی که انجام دادند، پاسخگو میداند.
خاموشی طالبان نسبت به خبر مرگ ظواهری
طالبان روز دوشنبه (دهم مرداد/اسد) حمله آمریکا در کابل را محکوم کرد و آن را نقض توافقنامه دوحه و قوانین بینالمللی خواند. اما پس از اعلام کشته شدن ظواهری در کابل در این حمله تاکنون واکنش رسمی از طالبان منتشر نشده است.
رویترز به نقل از سه منبع در این گروه گزارش داده که رهبران ارشد طالبان روز چهارشنبه (دوازدهم مرداد/اسد) در مورد چگونگی واکنش به این حمله باهم در حال گفتگو هستند.
یکی از رهبران طالبان که سمت مهمی در کابل دارد، به رویترز گفته است: «جلساتی در سطح بسیار بالایی در مورد اینکه آیا آنها باید به حمله پهپادی واکنش نشان دهند یا خیر، وجود دارد و اگر آنها قرار جوابی بدهند، راه مناسب آن چه خواهد بود.»
واکنش طالبان میتواند پیامدهای مهمی داشته باشد، زیرا این گروه به دنبال مشروعیت بینالمللی و دسترسی به میلیاردها دلار از وجوه مسدود شده افغانستان است.
اخیرا سراجالدین حقانی، وزیر داخله طالبان در مصاحبهای با یک رسانه هندی گفته بود «القاعده هیچگونه حضوری در افغانستان ندارد و تهدیدی از افغانستان متوجه جهان نیست». پس از انتشار خبر کشته شدن رهبر القاعده در کابل، چند نهاد ضد طالبان خواستار وضع تحریمهای بیشتر علیه این گروه شدهاند.
در همین حال در پی کشته شدن ایمن الظواهری توسط آمریکا، وزارت خارجه این کشور به آمریکاییهایی که به خارج سفر میکنند هشدار داده است که پس از این رویداد با تهدید بیشتری روبرو خواهند بود.
وزارت خارجه آمریکا به شهروندان این کشور توصیه کرده که «هنگام سفر به خارج از کشور به شدت مراقب باشند و درباره شرایط مناطقی که سفر میکنند، آگاهی لازم را داشته باشند».
این وزارتخانه در بیانیهای اعلام کرد: «اطلاعات کنونی حاکی از آن است که سازمانهای تروریستی به برنامهریزی حملات تروریستی علیه منافع آمریکا در چندین منطقه در سراسر جهان ادامه میدهند... آنها در این حملات ممکن است از تاکتیکهای متنوعی از جمله عملیات انتحاری، ترور، آدمربایی، هواپیماربایی و بمبگذاری استفاده کنند.»
واکنش نهادهای ضد طالبان
شورای مقاومت ملی برای نجات افغانستان، جبهه مقاومت ملی افغانستان و جبهه آزادی افغانستان، نهادهای ضد طالبان در اعلامیههایی به کشته شدن ایمن الظواهری، رهبر القاعده در افغانستان واکنش نشان دادهاند و گفتهاند حضور ظواهری در کابل نشاندهنده «حمایت طالبان از تروریسم بینالمللی» است.
«جبهه مقاومت ملی افغانستان» در اعلامیهای نوشته است: «سکونت رهبر القاعده در امن ترین نقطه پایتخت افغانستان، نشانه روشن از این است که وطن عزیز ما بار دیگر به مرکز تجمع گروههای افراطی و لانه امن برای تروریستان تبدیل شده است، و هر روز از مردم ما قربانی میگیرد و کشورهای منطقه و جهان را در معرض تهدید قرار میدهد.»
این جبهه افزوده است «طالبان وعملکردهای ضد انسانی آنها باعث شده است تا حاکمیت ملی، تمامیت ارضی وحریم هوایی افغانستان بارها توسط نیروهای خارجی نقض گردیده و غرور ملی مردم ما جریحه دار شود.»
این جبهه در اعلامیه خود خواستار همکاری کشورها در «امر مبارزه با تروریسم و حامیان شان» شده است و گفته که «حملههای هوایی بدون در نظر گرفتن واقعیتهای عینی در درازمدت، نتیجه معکوس خواهد داشت».
«شورای مقاومت ملی برای نجات افغانستان» گفته است که کشته شدن ظواهری «یک بار دیگر درهمتنیدگی و عمق پیوند طالبان با جریانهای تروریستی جهان را به نمایش گذاشت و بر خوشباوریهای مبنی تغییر طالبان خط بطلان کشید».
این شورا طالبان را متهم کرده است که بعد از بازگشت به قدرت «عملا افغانستان را به پایتخت تروریسم و لانه امن دهشتافکنان فرامرزی» بدل کرده و از جامعه جهانی خواسته تا از همکاری با طالبان بپرهیزند و تحریمهای اثرگذار بر آن وضع کنند.
«جبهه آزادی افغانستان» هم گفته است که حضور ایمن الظواهری در کابل «روابط سازمانی» بین طالبان و القاعده را آشکار میکند. این جبهه نیز به «پیوند دیرینه طالبان با القاعده» و بدل شدن افغانستان «به پایگاه امن تروریستهای بینالمللی» اشاره کرده است.
این جبهه از تمام کشورها و سازمانهای بینالمللی خواسته که از «مبارزه مدنی و مبارزه مسلحانه در برابر طالبان حمایت کنند.»
| |||||||||||||
ايران امروز
(نشريه خبری سياسی الکترونیک)
«ايران امروز» از انتشار مقالاتی كه به ديگر سايتها و نشريات نيز ارسال میشوند معذور است. استفاده از مطالب «ايران امروز» تنها با ذكر منبع و نام نويسنده يا مترجم مجاز است.
Iran Emrooz©1998-2025 | editor@iran-emrooz.net
|