چهارشنبه ۱۱ تير ۱۴۰۴ - Wednesday 2 July 2025
ايران امروز
iran-emrooz.net | Mon, 30.06.2025, 18:57

اسرائیل پس از جنگ با ایران به دنبال روابط با سوریه و لبنان است

گیدئون ساعر، وزیر امور خارجه اسرائیل، روز دوشنبه اعلام کرد که اسرائیل به دنبال برقراری روابط دیپلماتیک رسمی با دشمنان دیرینه خود، یعنی سوریه و لبنان است، اما وضعیت بلندی‌های جولان غیرقابل مذاکره است.

خبرگزاری رویترز نوشته است، رهبران اسرائیل معتقدند که با تضعیف ایران، رقیب اصلی این کشور، در جنگ ۱۲ روزه اخیر، فرصت برای سایر کشورهای منطقه فراهم شده تا روابط خود را با اسرائیل گسترش دهند.

خاورمیانه در پی نزدیک به دو سال جنگ در غزه، که طی آن اسرائیل حملات هوایی و عملیات زمینی علیه حزب‌الله تحت حمایت ایران در لبنان انجام داد، و همچنین با سرنگونی بشار اسد، رهبر پیشین سوریه و متحد ایران، دچار تحولات عمیقی شده است.

در سال ۲۰۲۰، امارات متحده عربی، بحرین و مراکش به عنوان اولین کشورهای عربی پس از اردن در سال ۱۹۹۴ و مصر در سال ۱۹۷۹، روابط خود را با اسرائیل عادی‌سازی کردند. این توافق‌های عادی‌سازی در جهان عرب به شدت مورد انتقاد قرار گرفتند.

ساعر در کنفرانس خبری در اورشلیم گفت: «ما علاقه‌مندیم کشورهایی مانند سوریه و لبنان، همسایگان ما، به دایره صلح و عادی‌سازی بپیوندند، در حالی که منافع اساسی و امنیتی اسرائیل حفظ شود.»

او تأکید کرد: «بلندی‌های جولان بخشی از خاک دولت اسرائیل باقی خواهد ماند.»

اسرائیل در سال ۱۹۸۱، پس از تصرف بلندی‌های جولان از سوریه در جنگ شش‌روزه ۱۹۶۷، این منطقه را ضمیمه خاک خود کرد.

در حالی که اکثر جامعه جهانی بلندی‌های جولان را سرزمینی اشغالی و متعلق به سوریه می‌داند، دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور وقت آمریکا، در دوره اول ریاست‌جمهوری خود، حاکمیت اسرائیل بر این منطقه را به رسمیت شناخت.

پس از سرنگونی اسد، نیروهای اسرائیلی به مناطق بیشتری از خاک سوریه پیشروی کردند.

مطالبه تشکیل دولت فلسطینی

یک مقام ارشد سوری، که نخواست نامش فاش شود، اظهار داشت که سوریه هرگز از بلندی‌های جولان چشم‌پوشی نخواهد کرد و آن را بخشی جدایی‌ناپذیر از خاک سوریه دانست.

این مقام همچنین تأکید کرد که تلاش‌های عادی‌سازی با اسرائیل باید در چارچوب ابتکار صلح عربی سال ۲۰۰۲ انجام شود و نه از طریق مسیرهای جداگانه.

سخنگوی وزارت امور خارجه سوریه به درخواست رویترز برای اظهارنظر پاسخی فوری نداد.

ابتکار صلح عربی سال ۲۰۰۲ پیشنهاد می‌کرد که در ازای خروج اسرائیل از سرزمین‌های اشغالی، از جمله بلندی‌های جولان، کرانه باختری و غزه، و همچنین تشکیل دولت مستقل فلسطینی با پایتختی بیت‌المقدس شرقی (که در سال ۱۹۶۷ توسط اسرائیل اشغال شد)، روابط کشورهای عربی با اسرائیل عادی شود.

در طول جنگ غزه، عربستان سعودی، قدرت منطقه‌ای، بارها اعلام کرده که برقراری روابط با اسرائیل مشروط به تشکیل دولت مستقل فلسطینی است.

ساعر، وزیر امور خارجه اسرائیل، اظهار داشت که شرط گذاشتن برای عادی‌سازی روابط با اسرائیل بر پایه تشکیل دولت فلسطینی، «سازنده نیست.»

او افزود: «دیدگاه ما این است که تشکیل دولت فلسطینی امنیت دولت اسرائیل را تهدید خواهد کرد.»

در ماه مه، رویترز گزارش داد که اسرائیل و حاکمان جدید اسلام‌گرای سوریه تماس مستقیم برقرار کرده و جلسات رو در رو برای کاهش تنش‌ها و جلوگیری از درگیری جدید در مرز مشترک برگزار کرده‌اند.

در همان ماه، دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، اعلام کرد که ایالات متحده تحریم‌ها علیه سوریه را لغو خواهد کرد و با رئیس‌جمهور جدید سوریه دیدار کرد و او را به عادی‌سازی روابط با اسرائیل ترغیب نمود.




 

ايران امروز (نشريه خبری سياسی الکترونیک)
«ايران امروز» از انتشار مقالاتی كه به ديگر سايت‌ها و نشريات نيز ارسال می‌شوند معذور است.
استفاده از مطالب «ايران امروز» تنها با ذكر منبع و نام نويسنده يا مترجم مجاز است.
Iran Emrooz©1998-2025 | editor@iran-emrooz.net