دوشنبه ۲۹ ارديبهشت ۱۴۰۴ -
Monday 19 May 2025
|
جیجی، خواننده اتریشی که آموزش کلاسیک دیده است، روز شنبه با آهنگ «عشق هدر رفته»، آهنگی که ترکیبی از آوازهای اپرایی و چند اکتاوی با چاشنی تکنو است، برنده شصت و نهمین دوره مسابقه آواز یوروویژن در سوئیس شد.
یووال رافائل، خواننده اسرائیلی، در جشنی پرشور از موسیقی و اتحاد که تحت تأثیر جنگ غزه و جنجالهای ناشی از حضور اسرائیل در یوروویژن قرار گرفته بود، به مقام دوم دست یافت.
جیجی، که نام کاملش یوهانس پیش است، سومین برنده اتریش در یوروویژن و اولین برنده این کشور از زمان کونچیتا وورست، ملکه درگ با ریش، در سال ۲۰۱۴ بود. این خواننده ۲۴ ساله کنترتنور، که در اپرای دولتی وین میخواند، کونچیتا را مربی خود خوانده است.
جیجی پس از دریافت تروفی شیشهای میکروفونشکل یوروویژن گفت: «این فراتر از رویاهای من است. دیوانهکننده است.»
او پس از یک فینال هیجانانگیز به پیروزی رسید که در آن یووال رافائل با ترانه حماسی «روز جدیدی طلوع خواهد کرد» آرای عمومی زیادی از طرفدارانش کسب کرد. اما او همچنین با اعتراضات حامیان فلسطین مواجه شد که خواستار اخراج اسرائیل از مسابقه به دلیل رفتارش در جنگ علیه حماس در غزه بودند.
جیجی در کنفرانس مطبوعاتی پس از پیروزی گفت پیام ترانهاش درباره عشق بیفرجام این است که «عشق قویترین نیروی روی کره زمین است و عشق پایدار ماند.»
او افزود: «بیایید عشق را گسترش دهیم، دوستان.» جیجی گفت افتخار میکند که اولین قهرمان یوروویژن با تبار فیلیپینی و همچنین یک برنده آشکارا کوییر است.
او تأکید کرد که پیامش «پذیرش و برابری برای همه» است.
رهبران سیاسی اتریش، که سال آینده میزبان این مسابقه خواهد بود، پیروزی جیجی را تبریک گفتند.
صدراعظم کریستین اشتاکر در ایکس نوشت: «چه موفقیت بزرگی - تبریک صمیمانه من برای پیروزی در #ESC2025! جیجی امروز تاریخ موسیقی اتریش را مینویسد!»
متنوع و گاهی گیجکننده
بزرگترین رویداد موسیقی زنده جهان، که از سال ۱۹۵۶ اروپاییها را متحد و گاهی تقسیم کرده، با فینالی باشکوه در بازل به پایان رسید که شامل الکتروپاپ پرضرب، راک عجیب و دیواهای پرزرقوبرق بود.
گروههای موسیقی از ۲۶ کشور — که از ۳۷ شرکتکننده اولیه پس از دو مرحله نیمهنهایی حذف شده بودند — برای حدود ۱۶۰ میلیون بیننده برای کسب تاج پاپ اروپا به رقابت پرداختند. هیچ ماشین دود، شعله آتش یا نمایش نوری خیرهکنندهای توسط نوازندگانی که ۳ دقیقه فرصت داشتند تا میلیونها بیننده و هیئتهای حرفهای موسیقی ملی را تحت تأثیر قرار دهند، نادیده گرفته نشد.
تامی کش از استونی با ترانه طنزآمیز رقص ایتالیاییمانند «اسپرسو ماکیاتو» سوم شد. گروه سوئدی KAJ، که با ترانه شاد سونا «بارا بادا باستو» شانس بالایی برای پیروزی داشت، در جایگاه چهارم قرار گرفت.
چندین خواننده تحسینشده که انتظار میرفت برنده شوند، از جمله خواننده فرانسوی لوان و خواننده سول هلندی کلود، موفق نشدند.
این نمایش جشنی از سلیقههای موسیقی متنوع و گاهی گیجکننده اروپا بود. گروه لیتوانیایی کاتارسیس گرانج راک ارائه کرد، در حالی که گروه اوکراینی زیفربلات راک پیشرو را به نمایش گذاشت و گروه بریتانیایی ریممبر ماندی پاپ کانتری عرضه کرد.
لوچیو کورسی از ایتالیا حالوهوای گلم راک دهه ۱۹۷۰ را زنده کرد، در حالی که دوئت ایسلندی VAEB درباره قایقرانی رپ خواندند، گروه ششنفره لتونیایی تاوتومئیتاس هارمونیهای درهمتنیده زیبا ارائه کردند و اریکا ویکمن فنلاندی با لباس چرمی ترانه الکتروپاپ پر از کنایه «ایش کومه» را اجرا کرد.
دیواهای زیادی حضور داشتند، از جمله ملودی از اسپانیا، یوستینا استچکوفسکا از لهستان، که پس از ۳۰ سال دوباره در یوروویژن شرکت کرد، و میریانا کونته از مالت، که ترانه پرشور «سروینگ» را روی صحنهای با توپ براق و لبهای غولپیکر اجرا کرد.
دین وولتیچ، متخصص تاریخ یوروویژن، گفت که این رقابت در طول سالها متنوعتر شده و دوران ترانههای پاپ ساده و معمولاً انگلیسیزبان به پایان رسیده است.
او گفت: «یک اثر برای موفقیت باید بهیادماندنی و اصیل باشد.»
جنگ غزه مسابقه را تحتالشعاع قرار داد
مسابقه امسال برای دومین سال متوالی با اختلافات بر سر حضور اسرائیل متشنج شد. یووال رافائل — که از حمله حماس در ۷ اکتبر ۲۰۲۳ به یک فستیوال موسیقی در جنوب اسرائیل جان سالم به در برد و این حمله جنگ غزه را آغاز کرد — با ترکیبی از تشویق و هو شدن مواجه شد.
رادیو و تلویزیون سوئیس (SRG SSR) اعلام کرد یک مرد و زن هنگام تلاش برای بالا رفتن از موانع صحنه در پایان اجرای رافائل متوقف شدند. این نهاد گفت یکی از اعضای گروه با رنگ پرتابشده توسط این دو نفر مورد اصابت قرار گرفت. تیم رافائل گفت او «متأثر و ناراحت» شده است.
دهها نفر از شرکتکنندگان سابق یوروویژن، از جمله برنده سال گذشته، نمو از سوئیس، خواستار حذف اسرائیل شدند و چندین شبکه پخشکننده که حامی مالی یوروویژن هستند، خواستار بازنگری حضور این کشور شدند.
حملات فرامرزی حماس در ۷ اکتبر ۱۲۰۰ نفر را کشت و حدود ۲۵۰ نفر به گروگان گرفته شدند. بیش از ۵۲,۸۰۰ نفر در غزه در حملات تلافیجویانه اسرائیل کشته شدهاند، طبق اعلام وزارت بهداشت این منطقه.
اعتراضات طرفداران فلسطین و اسرائیل در بازل برگزار شد، هرچند در مقیاس بسیار کوچکتر از رویداد سال گذشته در سوئد، جایی که هزاران نفر در خیابانها راهپیمایی کردند و تنشها به پشت صحنه سرایت کرد و منجر به اخراج شرکتکننده هلندی یوست کلین شد.
صدها نفر درست قبل از مسابقه در بازل راهپیمایی کردند، پرچمهای فلسطین را تکان دادند و شعار «تحریم اسرائیل» سر دادند.
پیشتر، گروهی از حامیان اسرائیل در میدان کلیسای بازل گرد هم آمدند تا از رافائل حمایت کنند. به گفته ربکا لسکوشنر، ساکن زوریخ، آنها میخواستند نشان دهند که «یهودیان در فضاهای عمومی سوئیس جای دارند».
او گفت اگر رافائل برنده شود، «بیانیهای قوی علیه یهودستیزی» خواهد بود.
او افزود: «این قرار است درباره موسیقی باشد، نه نفرت.»
اتحادیه پخش اروپا (EBU)، که یوروویژن را برگزار میکند، امسال قوانین رفتاری مسابقه را سختتر کرد و از شرکتکنندگان خواست به ارزشهای یوروویژن یعنی «جهانشمولی، تنوع، برابری و فراگیری» و بیطرفی سیاسی آن احترام بگذارند.
مارتین گرین، مدیر یوروویژن، به خبرنگاران گفت هدف برگزارکنندگان «بازگرداندن حس اتحاد، آرامش و همبستگی در جهانی دشوار» بود. او گفت هر ۳۷ هیئت ملی «بهطور بینقص» رفتار کردند.
خبرگزاری آسوشیتدپرس
| |||||||||||||
ايران امروز
(نشريه خبری سياسی الکترونیک)
«ايران امروز» از انتشار مقالاتی كه به ديگر سايتها و نشريات نيز ارسال میشوند معذور است. استفاده از مطالب «ايران امروز» تنها با ذكر منبع و نام نويسنده يا مترجم مجاز است.
Iran Emrooz©1998-2025 | editor@iran-emrooz.net
|