سه شنبه ۱۶ ارديبهشت ۱۴۰۴ - Tuesday 6 May 2025
ايران امروز
iran-emrooz.net | Tue, 06.05.2025, 16:00

مرتس در دومین دور رای‌گیری صدراعظم آلمان شد


فریدریش مرتس، رهبر حزب محافظه‌کار «دموکرات‌مسیحی»، در دومین دور رأی‌گیری پارلمان آلمان به‌عنوان صدراعظم بعدی این کشور انتخاب شد. مرتس صبح سه‌شنبه در کسب اکثریت مطلق با کمبود شش رأی مواجه شد که ضربه‌ای قابل‌توجه به اعتبار او و شکستی بی‌سابقه در تاریخ پس از جنگ آلمان بود.

از آنجا که رأی‌گیری در پارلمان آلمان (بوندستاگ) به‌صورت مخفی برگزار شد، مشخص نشد چه کسانی از حمایت او خودداری کردند؛ چه نمایندگان ائتلاف چپ میانه و چه محافظه‌کاران خود او.

پس از ساعاتی از بلاتکلیفی در بوندستاگ، احزاب و رئیس پارلمان توافق کردند که رأی‌گیری دوم برگزار شود. مرتس در این رأی‌گیری با ۳۲۵ رأی و اکثریت ۹ رأی پیروز شد. پارلمان آلمان ۶۳۰ کرسی دارد.

ائتلاف حزب دموکرات مسیحی مرتس با سوسیال‌دموکرات‌ها از ابتدا باید کرسی‌های کافی در پارلمان را در اختیار ‌داشت، اما به‌نظر می‌رسد ۱۸ نماینده‌ای که انتظار می‌رفت از او حمایت کنند، در رأی‌گیری اول مخالفت کردند.

پس از این رأی‌گیری، فضای سردرگمی در پارلمان حاکم بود.

بر اساس قانون اساسی آلمان، محدودیتی برای تعداد رأی‌گیری‌ها وجود ندارد، اما در عمل، شکست احتمالی مرتس در دور دوم می‌توانست برای دموکرات‌های مسیحی، حزب خواهر آن یعنی اتحادیه سوسیال‌مسیحی و شریکشان سوسیال‌دموکرات‌ها دردسرساز شود.

در ۷۶ سال گذشته از زمان احیای دموکراسی در آلمان پس از جنگ جهانی دوم، هیچ نامزد صدراعظمی در رأی‌گیری بوندستاگ شکست نخورده بود.

یولیا کلوکنر (Julia Klöckner)، رئیس پارلمان آلمان، ابتدا قصد داشت رأی‌گیری دوم را روز چهارشنبه برگزار کند، اما کارستن لینمن، دبیرکل حزب دموکرات مسیحی، تأکید کرد که باید سریع‌تر اقدام شود. او به تلویزیون آلمان گفت: «اروپا به آلمان قوی نیاز دارد، به همین دلیل نمی‌توانیم روزها صبر کنیم.»

ینس اسپان (Jens Spahn)، رهبر گروه پارلمانی حزب دموکرات مسیحی، از همکارانش خواست به مسئولیت خود عمل کنند: «تمام اروپا، شاید کل جهان، به این رأی‌گیری نگاه می‌کند.»

شکست مرتس در دور اول رای‌گیری، از سوی مفسران سیاسی به‌عنوان تحقیر تلقی شد که احتمالاً توسط تعداد کمی از اعضای ناراضی سوسیال‌دموکرات (SPD) که روز دوشنبه توافق ائتلاف با محافظه‌کاران را امضا کرده بودند، رقم خورد.

همه در حزب سوسیال‌دموکرات از این توافق راضی نبودند، اما مقامات حزب تأکید کردند که حزب کاملاً به آن متعهد است.

در دور اول رای‌گیری فردریش مرتس ۳۱۰ رأی از ۶۳۰ کرسی بوندستاگ به دست آورد. در حالی که به ۳۱۶ رای احتیاج داشت. در دور اول رای‌گیری، رئیس پارلمان  اعلام کرد که از ۶۳۰ نماینده، ۹ نفر غایب بودند، سه نفر رأی ممتنع دادند و یک برگه رأی باطل اعلام شد.

رالف اشتگنر(Ralf Stegner)، نماینده ارشد سوسیال‌دموکرات، به بی‌بی‌سی گفت: «رأی‌گیری مخفی بود، بنابراین کسی نمی‌داند، اما من هیچ نشانه‌ای ندارم که گروه پارلمانی ما از مسئولیت خود آگاه نباشد.»

لارس کلینگ‌بایل(Lars Klingbeil)، رهبر حزب که قرار است معاون صدراعظم آلمان شود، اظهار داشت که فرض او این است که مرتس در رأی‌گیری دوم اکثریت را کسب خواهد کرد.

حزب راست افراطی «آلترناتیو برای آلمان» که در انتخابات فوریه با ۲۰.۸ درصد آرا دوم شد، از شکست اولیه مرتس استفاده کرد و خواستار برگزاری انتخابات جدید شد.

آلیس وایدل(Alice Weidel)، رهبر مشترک این حزب، در شبکه ایکس نوشت که این رأی‌گیری نشان‌دهنده «پایه ضعیف ائتلاف کوچک بین محافظه‌کاران و SPD است که از سوی رأی‌دهندگان رد شده بود.»

یوهان وادفول (Johann Wadephul)، انتخاب مرتس برای وزارت امور خارجه از حزب دموکرات مسیحی، به بی‌بی‌سی گفت که رأی‌گیری اولیه «یک مانع بود، اما فاجعه نبود.»

انتقال دولت در آلمان با دقت برنامه‌ریزی شده است. در شب قبل از رأی‌گیری سه‌شنبه، اولاف شولتس، صدراعظم در حال کناره‌گیری، با مراسم سنتی ارکستر نیروهای مسلح مورد تجلیل قرار گرفت.

مرتس، ۶۹ ساله، انتظار داشت در دور نخست رأی‌گیری پیروز شود و سپس برای ادای سوگند نزد رئیس‌جمهور فرانک-والتر اشتاین‌مایر برود و آرزوی دیرینه خود برای صدراعظمی آلمان را محقق کند.

مراسم ادای سوگند نزد رئیس‌جمهور آلمان، بعد از ظهر سه شنبه، ساعتی پس از دور دوم رای‌گیری در پارلمان برگزار شد.

خبرنگاران سیاسی در بوندستاگ اظهار داشتند که شکست اولیه در حمایت از مرتس نشان می‌دهد حتی اگر ائتلاف در نهایت به قدرت برسد، ممکن است مشکلی در درون آن وجود داشته باشد.

برند باومن(Bernd Baumann)، نماینده حزب آلترناتیو برای آلمان، گفت که دموکرات‌های مسیحی وعده سیاست‌هایی مشابه حزب او، مانند محدود کردن مهاجرت، داده بودند و سپس با چپ میانه ائتلاف کردند: «چنین سیاستی کار نمی‌کند. دموکراسی این‌گونه عمل نمی‌کند.»

کاترین گورینگ-اکاردت (Katrin Göring-Eckardt)، سیاستمدار سبز، هشدار داد: «این خوب نیست. اگرچه من این صدراعظم را نمی‌خواهم و از او حمایت نمی‌کنم، اما به همه هشدار می‌دهم که از هرج‌ومرج خوشحال نشوند.»

کمتر از ۲۴ ساعت قبل، پیام‌ها کاملاً متفاوت بود و از آلمان تحت یک دولت باثبات سخن می‌گفت که به شش ماه فلج سیاسی پایان می‌دهد.

مرتس هنگام امضای سند ائتلاف گفته بود: «وظیفه تاریخی ما این است که این دولت را به موفقیت برسانیم.»

با وجود اکثریت اندک ۱۲ کرسی، توافق بین محافظه‌کاران و چپ میانه به مراتب باثبات‌تر از ائتلاف سه‌حزبی موسوم به «چراغ راهنمایی» تلقی می‌شد که نوامبر گذشته به دلیل اختلاف بر سر هزینه‌های بدهی فروپاشید.

حزب سوسیال‌دموکرات، که بزرگ‌ترین حزب در ائتلاف قبلی بود، در انتخابات به بدترین نتیجه پس از جنگ خود در جایگاه سوم رسید، اما مرتس وعده داده بود که آلمان بازمی‌گردد، صدای خود را در صحنه جهانی تقویت می‌کند و اقتصاد راکد را احیا خواهد کرد.

پس از دو سال رکود، بزرگ‌ترین اقتصاد اروپا در سه‌ماهه اول سال ۲۰۲۵ رشد کرد. با این حال، اقتصاددانان نسبت به خطرات احتمالی برای صادرات آلمان به دلیل تعرفه‌های اعمال‌شده توسط آمریکا هشدار داده‌اند.


منبع گزارش: بی‌بی‌سی نیوز (انگلیسی)



 

ايران امروز (نشريه خبری سياسی الکترونیک)
«ايران امروز» از انتشار مقالاتی كه به ديگر سايت‌ها و نشريات نيز ارسال می‌شوند معذور است.
استفاده از مطالب «ايران امروز» تنها با ذكر منبع و نام نويسنده يا مترجم مجاز است.
Iran Emrooz©1998-2025 | editor@iran-emrooz.net