شنبه ۱۷ آذر ۱۴۰۳ -
Saturday 7 December 2024
|
تحلیلگران میگویند موفقیتهای اطلاعاتی اخیر اسرائیل علیه ایران و متحدانش نشاندهنده نفوذ گسترده اسرائیل در دستگاههای حکومتی ایران است که باعث نگرانی شدید مقامات جمهوری اسلامی شده است.
این که اسرائیل تا چه حد و چگونه توانسته است به بخشهای مدیریتی و امنیتی ایران نفوذ کند، یک راز بهشدت محافظتشده است. خبرگزاری فرانسه در گزارشی به این موضوع پرداخته و مینویسد: تحلیلگران معتقدند که موفقیتهای اخیر اسرائیل، از جمله ترورها، حملات هدفمند و عملیاتهای مخفی، بدون درز اطلاعات از سطوح بالای حکومت ایران ممکن نبوده است.
این مسئله با توجه به تشدید تنشها میان دو دشمن و حملات آشکار دو طرف به خاک یکدیگر، به یک موضوع بسیار حساس تبدیل شده است.
در اقدامی نادر و بهعنوان تاییدی عمومی بر حساسیت موضوع برای جمهوری اسلامی، علی لاریجانی مشاور علی خامنهای، رهبر ایران هفته گذشته گفت که مشکل «نفوذ» در سالهای اخیر به مسئلهای بسیار جدی تبدیل شده است.
علی لاریجانی، رئیس سابق مجلس و مذاکرهکننده هستهای، در تازهترین اظهارات خود تاکید کرد که «سالها مواردی از غفلت در خصوص بحث نفوذ وجود داشته است.»
قتل حسن نصرالله، رهبر حزبالله لبنان توسط اسرائیل، تنها با داشتن اطلاعات دقیق از محل حضور او که بهشدت محافظت میشد، ممکن بود.
از سوی دیگر اسماعیل هنیه، رهبر سیاسی گروه شبهنظامی فلسطینی حماس که تحت حمایت ایران است، در تابستان امسال در محل اقامتش در تهران کشته شد. روایتهای مختلفی در خصوص نحوه کشتن هنیه وجود دارد. در حالی که رسانههای غربی به نقل از مقامهای اسرائيلی میگویند او توسط بمبی که چند هفته قبل توسط عوامل اسرائيل کار گذاشته شده بود کشته شد، مقامهای ایرانی میگویند برخورد یک پهپاد یا ریزپرنده موجب کشته شدن او شده است.
اسماعیل هنیه یک روز قبل از مرگش در مراسم تحلیف رئیسجمهور جدید ایران، مسعود پزشکیان، شرکت کرده و با علی خامنهای ملاقات نیز کرده بود.
یکی از چشمگیرترین حوادث، انفجار همزمان صدها پیجر متعلق به شبهنظامیان حزبالله در لبنان بود که پس از عملیاتی طولانی مدت برای نفوذ به زنجیره تامین این دستگاهها، انجام شد و باعث کشته شدن ۳۷ نفر و زخمی شدن ۳۰۰۰ نفر دیگر شد.
اگرچه اسرائیل به طور علنی مسئولیت قتل هنیه یا حملات پیجر را نپذیرفته است اما این حملات به اسرائیل نسبت داده میشوند چرا که بازیگر دیگری جز اسرائيل از آنها سود نمیبرد.
علی لاریجانی در بخش دیگری از صحبتهایش گفته است: «شما با دشمنی روبرو هستید که سالها فکر میکند و در یک لحظه به شما آسیب میزند.»
«آمادگی موجود در ساختار حکومت برای کمک اطلاعاتی به اسرائیل»
اما این اولین بار نیست که چنین مواردی به اسرائیل نسبت داده میشود. صاحبنظران بهطور گسترده معتقدند که موساد، آژانس جاسوسی اسرائیل، عملیاتهای خرابکارانهای را در داخل ایران انجام داده است.
طبق گزارشهای رسانههای آمریکایی، موساد در سال ۲۰۲۰ محسن فخریزاده، دانشمند ارشد هستهای ایران را با استفاده از مسلسل ریموتی که در جاده محل عبور او نصب کرده بود، ترور کرد. دستگاه قضایی ایران روز سهشنبه اعلام کرد که سه نفر را در ارتباط با این قتل به اعدام محکوم کرده است. شبکه حقوق بشر کردستان اعلام کرد که هر سه نفر کرد هستند، دو نفر از آنها اهل شمال غرب ایران و یک نفر اهل شمال عراق است.
الکساندر گرینبرگ، کارشناس مسائل ایران در موسسه استراتژی و امنیت اورشلیم (بیتالمقدس)، در این خصوص به خبرگزاری فرانسه میگوید: «اظهارات لاریجانی ناتوانی سرویسهای ایرانی در متوقف کردن نفوذ اسرائیل را برجسته میکند.»
کنت کاتزمن، عضو ارشد مرکز امنیتی سوفان در آمریکا نیز در این خصوص میگوید: «اسرائیل در تمامی بخشهای ایران، حتی در سپاه پاسداران، میتواند کمک پیدا کند. ناخرسندی زیادی در ایران از رژیم حاکم وجود دارد و بسیاری از افراد، حتی در حکومت، به دلیل مخالفت با رژیم و در ازای پول، مایل به کمک به اطلاعات اسرائیل هستند.»
دستیابی به اطلاعات ارزشمند از راه «نفوذ»
آلن شوئت، جاسوس سابق فرانسوی که اکنون نویسنده است بر این باور است که نحوه قتل نصرالله نشان میدهد که اسرائیل علاوه بر اطلاعات به دست آمده شنود مکالمات، اطلاعات انسانی نیز از داخل ایران داشته است.
وی به خبرگزاری فرانسه میگوید: «او دو شب در یک مکان نمیخوابید، دو ساعت هم در یک جا نمیماند، مکان او را بهسختی میشد پیدا کرد و هیچ وسایل الکترونیکی همراه نداشت. جاسوسها بهدرستی هدف را در زمان و مکان مناسب مورد اصابت قرار دادند. پس حتما کسی اطلاعاتی دقیق داده بود.»
در مصاحبهای که در سال ۲۰۲۰ در رسانههای ترکیه انجام شد و در پاییز امسال بهطور گسترده منتشر شد، محمود احمدینژاد، رئیسجمهور سابق ایران، گفت که ایران واحد ویژهای برای هدف قرار دادن عوامل اسرائیلی تشکیل داده بود، اما سرانجام مشخص شد که رئیس این واحد خود عامل موساد بوده و همراه با ۲۰ نفر دیگر فعالیت جاسوسی میکردهاند.
جیسون برودسکی، مدیر سیاستگذاری سازمان جنگ افروز و حامی حمله نظامی به ایران با عنوان «اتحاد علیه ایران هستهای» مستقر در آمریکا، میگوید: «در ایران ناخرسندی شدید از نحوه هدایت کنونی اداره امور وجود دارد و این موضوع فرصتهای جذب نیرو برای سازمانهای اطلاعاتی خارجی مانند موساد را فراهم میکند.»
یورونیوز فارسی
| ||||||||
ايران امروز
(نشريه خبری سياسی الکترونیک)
«ايران امروز» از انتشار مقالاتی كه به ديگر سايتها و نشريات نيز ارسال میشوند معذور است. استفاده از مطالب «ايران امروز» تنها با ذكر منبع و نام نويسنده يا مترجم مجاز است.
Iran Emrooz©1998-2024
|