سه شنبه ۱ فروردين ۱۴۰۲ -
Tuesday 21 March 2023
|
وزارت خارجه جمهوری آذربایجان شامگاه شنبه ۸ بهمن ماه اعلام کرد که کادر دیپلماتیک این کشور به همراه خانوادههایشان تا ۲۴ ساعت آینده از ایران خارج خواهند شد.
جمهوری آذربایجان بر «تروریستی بودن» تهاجم مسلحانه به سفارتش در صبح روز جمعه تاکید دارد؛ حملهای که منجر به کشته شدن یک کادر حفاظت سفارت و زخمی شدن دو افسر امنیتی دیگر شد.
عصر روز جمعه جیحون بایراموف وزیر خارجه جمهوری آذربایجان در گفتوگوی تلفنی با همتای ایرانی خود اعلام کرد «فرد مهاجم و سازماندهندگان این حمله تروریستی» باید افشا و محاکمه شوند.
با اینحال، روایت وزارت خارجه ایران از گفتوگوی تلفنی یاد شده در تضاد فاحش با گزارشی است که وزارت خارجه دولت آذربایجان منتشر کرده است. وزارت خارجه جمهوری اسلامی مدعی شده است آقای بایراموف در این گفتوگو از همدردی ایران اظهار «قدردانی» کرده و از هماهنگی نهادهای امنیتی و قضایی دو کشور برای روشن شدن ابعاد حادثه استقبال کرده است.
این ادعا در حالی است که در پی گفتوگوی تلفنی یاد شده، حسین امیرعبداللهیان در یک نشست خبری، دوباره اظهار اطمینان کرد که تهاجم مسلحانه به سفارت جمهوری آذربایجان در تهران «سازماندهی نشده بوده و تروریستی نیست».
همچنین ابراهیم رئیسی شامگاه شنبه ۸ بهمن ماه با الهام علیف، رئیس جمهوری آذربایجان تماس گرفته و درگذشت یک مامور امنیتی در اثر حمله به سفارت جمهوری آذربایجان در تهران را تسلیت گفته است.
بنابر گزارش خبرگزاری ایسنا، رئیسی در تماس خود با علیاف، با بیان اینکه «روابط دوستانه و برادرانه دو ملت ایران و آذربایجان بر پیوندهای فرهنگی و تاریخی ناگسستنی بنیان نهاده شده است»، اظهار داشت: «دولتهای ایران و آذربایجان اجازه نمیدهند روابط فیمابین تحت تاثیر القائات بدخواهان دو ملت قرار گیرد.»
ایسنا همچنین نوشت رئیسجمهوری آذربایجان نیز در این گفتگوی تلفنی با تشکر از ابراز همدردی و تسلیت رئیسی به دولت و مردم کشورش تصریح کرد: «این یک جنایت غیر منتظره بود ولی همکاری دو کشور در این زمینه باید چنان باشد که کسی به بهانه چنین حوادثی فرصت اخلال در روابط دوستانه دو کشور را پیدا نکند.»
زسانههای آذربایجان درباره آنچه علیاف به رئیسی گفته، نوشتهاند: الهام علیاف اقدام تروریستی انجام شده علیه سفارت جمهوری آذربایجان در تهران را به شدت محکوم کرد و ابراز امیدواری کرد که این اقدام تروریستی خونین مورد بررسی کامل قرار گیرد و جنایتکاران به مجازات مناسب محکوم شوند. الهام علیاف همچنین بر اهمیت انجام تحقیقات به صورت شفاف تاکید کرد.
سایت ریاستجمهوری آذربایجان نیز نوشته نوشته است آقای علییف بر «تروریستی» بودن این تهاجم تاکید و به شدت انتقاد کرده و درخواست بررسی همهجانبه و محاکمه «جنایتکاران» دخیل در این تهاجم تروریستی کرده است.
بیانیههای وزارت خارجه و ریاستجمهوری آذربایجان تلویحا بر احتمال اینکه حمله تروریستی یاد شده سازماندهی شده باشد، تاکید دارد، اما مقامات ایران کماکان اصرار دارند که این تهاجم در زمینه «ناموسی و شخصی» بوده است.
اظهارات همدردی گسترده با آذربایجان توسط کشورهای خارجی نیز نشان میدهد که اغلب آنها از این حادثه به عنوان «حمله تروریستی» یاد کردهاند.
دولت آذربایجان روز جمعه تاکید کرد که چند بار به ضعف در تامین امنیت سفارت اشاره کرده، اما ایران از این امر غفلت کرده است. یک مقام امنیتی آذربایجان نیز گفته است این پنجمین حمله به سفارت طی دو سال گذشته است.
پلیس تهران در مورد زمانی که نیروهایش بعد از این حادثه به محل رسیدهاند، گزارشی نداده است، اما ویدیوهای منتشر شده توسط دولت آذربایجان از دوربینهای مداربسته سفارت نشان میدهد که فرد مهاجم با کوبیدن خودرو شخصی به خودرو سفارت در مقابل درب ساختمان و با تکان دادن دست به پلیس ایرانی مقابل ساختمان سفارت، با کلاشنیکف وارد سفارت شده و برای دقایقی با افسران امنیتی جمهوری آذربایجان درگیر میشود.
همچنین ویدیویی از بازگشت او به خودرو، برداشتن پتک و تلاش برای شکستن در سفارت، همچنین روشن کردن کوکتل مولوتوف برای به آتش کشیدن ساختمان منتشر شده، در حالی که در این زمان طولانی خبری از نیروهای پلیس ایران نیست.
منابع: رادیو فردا، ایسنا، رسانههای آذربایجان
| ||||||
ايران امروز
(نشريه خبری سياسی الکترونیک)
«ايران امروز» از انتشار مقالاتی كه به ديگر سايتها و نشريات نيز ارسال میشوند معذور است. استفاده از مطالب «ايران امروز» تنها با ذكر منبع و نام نويسنده يا مترجم مجاز است.
Iran Emrooz©1998-2023
|