جمعه ۲۸ ارديبهشت ۱۴۰۳ - Friday 17 May 2024
ايران امروز
iran-emrooz.net | Sun, 17.10.2021, 22:28

اعتراض گروه‌های نیابتی ایران به نتایج انتخابات عراق


احزاب و گروه‌های مسلح شیعه عراقی تحت حمایت جمهوری اسلامی ایران روز یک‌شنبه ۲۵ مهر در اعتراض به نتیجه انتخابات پارلمانی عراق دست به تجمع و اعتراض خیابانی در برخی مناطق این کشور زدند.

گزارش‌ها از عراق حاکی است که برخی هواداران گروه حشدالشعبی، مهم‌ترین گروه شبه‌نظامی تحت حمایت ایران، با نیروهای امنیتی در بغداد، پایتخت، درگیر شده‌اند. همچنین جمعی از معترضان مسیر بغداد به بابل در جنوب عراق از سمت المحمودیه را مسدود کردند.

گروه‌های معترض علاوه‌بر المدائن در ۳۰ کیلومتری جنوب شرق بغداد و مناطقی از استان ذی قار از جمله شهر ناصریه، در موصل و بصره نیز با آمدن به خیابان‌ها و سر دادن شعار، به نتایج انتخابات اخیر اعتراض کردند.

شبکه العربیه از قول منابعی گزارش داده است که «هیأت هماهنگی شیعیان عراق» خواستار بازشماری کامل آرا به صورت دستی هستند و احتمالا در چند روز آینده، با آغاز اعتصابات و تظاهرات در خیابان‌ها به نتایج انتخابات اعتراض خواهند کرد.

عراقی‌ها یک‌شنبه گذشته (۱۸ مهر) به پای صندوق‌های رای‌گیری رفتند و در انتخابات پارلمانی این کشور که در واکنش به اعتراضات گسترده سال ۲۰۱۹ این کشور زودتر از موعد مقرر برگزار شد، شرکت کردند.

نتایج انتخابات نشان می‌دهد که ائتلاف ملی‌گرای انقلابیون برای اصلاحات به رهبری مقتدی صدر با کسب بیش از هفتاد کرسی پارلمانی، در میان نیروهای سیاسی در پارلمان عراق پیشگام است.

در میان گروه‌های تحت حمایت حکومت ایران، ائتلاف الفتح، به رهبری هادی عامری، که پیشتر دومین بلوک بزرگ در پارلمان بود، بیش از دو سوم کرسی‌هایش را از دست داده است.

مقامات عراقی و اکثر صاحبنظران معتقدند که کاهش میزان آرا گروه‌های شیعه مورد حمایت ایران نمادی از ضربه شدید به اعتبار این گروه‌ها به‌دلیل مشارکت در سرکوب اعتراضات مردمی است.

پیش‌تر خبرگزاری فرانسه گزارش داده بود که نارضایتی از دخالت ایران در امور داخلی عراق افزایش یافته و حکومت ایران در آینده در عرصه سیاسی عراق با چالش بزرگی روبرو است.

در ماه نوامبر ۲۰۱۹ و در اوج جنبش اعتراضی عراق که بر مواردی چون فساد مالی، سوء مدیریت و وابستگی سیاستمداران به ایران تمرکز داشت، کنسولگری ایران در شهر نجف به آتش کشیده شد و معترضان شعار می دادند:«از عراق برو بیرون».

در جریان آن اعتراض‌ها، تعدادی از معترضان به ضرب گلوله کشته شدند و فعالان سیاسی عراقی، گروه‌های شبه نظامی وابسته به ایران را مسئول تيراندازی معرفی کردند.

کمیسیون عالی انتخابات عراق میزان مشارکت در این دوره از انتخابات پارلمانی کشور را ۴۳ درصد اعلام کرده است. پیش از این، برخی خبرگزاری‌ها از جمله رویترز به نقل از منابع خود در عراق از پایین بودن میزان مشارکت مردم در این انتخابات خبر داده بودند.

درصد پایین مشارکت مردم نشان می‌دهد برگزاری این انتخابات زودهنگام که پاسخی به جنبش اعتراضی ماه‌های آخر سال ۲۰۱۹ بود نتوانسته است اعتماد گروه‌های ناراضی و به خصوص جوانان عراق را جلب کند.

تشدید تنش از سوی گروه‌های بازنده انتخابات وابسته به ایران

ائتلاف الفتح که شامل اکثریت شبه‌نظامیان عراقی وابسته به ایران است، نتایج انتخابات پارلمانی عراق را رد کرد. این ائتلاف تهدید کرد که اگر کمیسیون عالی انتخابات این نتایج را پس نگیرد، این ائتلاف پاسخ خواهد داد.

کمیته هماهنگی احزاب عراقی وابسته به رژیم ایران، جریان‌های خارجی را به دستکاری در نتایج انتخابات متهم کرد. این کمیته همچنین دولت الکاظمی را متهم به تقلب در انتخابات کرد این احزاب خواستار تظاهرات علیه نتایج انتخابات شد.

کمیسیون انتخابات عراق در تماس اختصاصی با «العربیه» تاکید کرد، در جریان انتخابات پارلمانی تحت هیچ گونه فشاری قرار نگرفته است.

ابوضیاء البصری، یکی از رهبران ائتلاف الفتح، گفت: «به موازات اعلام نتایج نهایی از سوی کمیسیون عالی انتخابات، ائتلاف فتح نیز واکنشی موازی نشان خواهد داد. او اظهار داشت که ائتلاف شواهد قانع کننده‌ای از تقلب در روند انتخابات ارائه داده است».

البصری پیش‌تر گفته بود که این ائتلاف، شواهدی «مبرهن» حاکی از تقلب در روند انتخابات به «کمیسیون ناظر بر انتخابات» ارائه داده و «ائتلاف فتح» پس از اعلام نتایج نهایی این انتخابات «واکنش» نشان خواهد داد.

او در مصاحبه با شبکه «روداو» گفت: «ائتلاف فتح با ادله مبرهن و قاطع به این نتیجه حتمی رسیده که این انتخابات به همراه تقلب بوده است.»

البصری در ادامه گفت: «تصمیم‌گیری بر عهده کمیسیون ناظر بر انتخابات است که این شواهد را بپذیرد یا خیر.» او افزود: «اگر کمیسیون شواهد ما را نپذیرد، ما موضع دیگری خواهیم گرفت.»

او «واکنش» ائتلاف فتح را «تهدید»ی‌ علیه کسی ندانست و آن را موضعی در برابر «تقلب در انتخابات» عنوان کرد.

ابوضیا البصری با این عنوان که «ماهیت واکنش ائتلاف فتح، به نتایج انتخابات و تصمیم‌گیری کمیسیون انتخابات» بستگی دارد، تاکید کرد که «ائتلاف فتح به آمریکا و متحدانش اجازه دستکاری در نتایج انتخابات عراق را نمی‌دهد.»

الکاظمی: سیاست برای برخی‌ها یعنی اخاذی و فریب مردم

در همین حال مصطفی الکاظمی، نخست وزیر عراق در واکنش به تشدید تنش از سوی برخی گروههای وابسته به ایران که حاضر به قبول شکست سنگین و دردناک خود نیستند، گفت، سیاست برای برخی‌ها اخاذی، دروغ، درگیری و فریب مردم شده است.

الکاظمی در سخنرانی خود در جشنی که به مناسبت «میلاد پیامبر» در مسجد امام ابوحنیفه نعمان برگزار شد، گفت: «امروز ما به تعهد خود در برابر مردممان برای برگزاری انتخابات زودهنگام و عادلانه عمل کردیم و مردم نمایندگان خود را انتخاب کردند. این نمایندگان جدید نقش خود را در پارلمان جدید ایفا خواهند کرد».

او افزود: «نمایندگان جدید مجلس نه تنها تعهدی اخلاقی و میهنی در قبال مردم خود دارند. بلکه وظیفه دارند تا اعتماد مردم را نسبت به اقدامات سیاسی و اعتماد به دموکراسی را بازگردانند».

الکاظمی گفت: «دولت فعلی شرایط سختی از جمله بحران‌های مالی، اقتصادی و بهداشتی به‌ویژه بیماری همه‌گیر کرونا و چالش‌های دیگر را پشت سر گذاشت و ما توانستیم بر همه آنها غلبه کنیم».


منابع: رادیو فردا، العربیه



 

ايران امروز (نشريه خبری سياسی الکترونیک)
«ايران امروز» از انتشار مقالاتی كه به ديگر سايت‌ها و نشريات نيز ارسال می‌شوند معذور است.
استفاده از مطالب «ايران امروز» تنها با ذكر منبع و نام نويسنده يا مترجم مجاز است.
Iran Emrooz©1998-2024