جمعه ۲۸ ارديبهشت ۱۴۰۳ - Friday 17 May 2024
ايران امروز
iran-emrooz.net | Mon, 05.07.2021, 7:32

«استقلال کانون‌های وکلا قابل معامله نیست»


دو روز پس از «اتحادیه سراسری کانون‌های وکلای دادگستری ایران» (اسکودا)، «شورای تشکل‌های وکلای دادگستری» نیز به آیین‌نامه اجرایی لایحه استقلال کانون وکلای دادگستری که اخیرا به تصویب ابراهیم رییسی رییس وقت قوه قضاییه رسیده، واکنش نشان داد.

به گزارش خبرگزاری ایلنا، «شورای تشکل‌های وکلای دادگستری» نیز معتقد است آیین‌نامه اجرایی مصوب رئیس وقت قوه قضاییه، در تعارض با استقلال کانون‌های وکلای دادگستری و ناقض حقوق مردم است و بنابراین آن را اجرا نخواهد کرد.

متن بیانیه شورای تشکل‌های وکلای دادگستری:

بی‌تردید تحقق عدالت اجتماعی و قضایی در گرو رعایت حقوق ملت از طریق برخورداری از دفاع مستقل وکیل دادگستری و به طریق اولی استقلال کانون‌های وکلا و محترم شمردن و تاکید بر استقلال این کهن نهاد مدنی است.

اقدام اخیر قوه قضائیه در تنظیم و انتشار عجولانه و به دور از هرگونه صلاحیت در تدوین آیین‌نامه اجرایی لایحه قانونی استقلال کانون‌های وکلای دادگستری مصوب ۱۴۰۰/۴/۶، فارغ از شکل غیرقانونی و خارج از صلاحیت قوه قضائیه در تنظیم و انتشار این آئین‌نامه، دارای ایرادات ماهیتی و موجبات نقض لایحه قانونی استقلال کانون وکلای دادگستری مصوب ۱۳۳۳/۱۲/۰۵ و اصلاحات بعدی است.

لذا قوه قضائیه با شرح وظایف مندرج در اصل ۱۵۸ قانون اساسی و بالاخص بند سوم و بندهای مقید در اصل ۱۵۶ همین قانون فاقد هرگونه صلاحیتی در تنظیم و انتشار آیین‌نامه برای کانون‌های وکلا و ایضا وکیل دادگستری می‌باشد.

از این‌رو تاکید وکلای دادگستری و کانون‌های مستقل بر عدم امکان اجرای آیین‌نامه اخیرالتصویب قوه قضائیه علاوه بر عدم مطابقت با اصول فوق‌الذکر و نیز با عنایت به رعایت ماده ۲۲ لایحه قانونی استقلال کانون وکلای دادگستری، بر اساس سوگندی است که در پیشگاه خداوند متعال و در جهت اجرای قانون یاد کرده‌اند و از این رو ملزم و‌ ملتزم به رعایت و احترام به قوانین می‌باشند و نه امری خارج از قانون …

پر واضح است همانطور که قوه قضاییه به شرح وظایف مقید در قانون اساسی می‌بایست ملجأ آحاد ملت باشد، کانون‌های وکلا و وکیل مستقل دادگستری نیز وفق اصل ۳۵ همین قانون به عنوان یگانه ملجأ عموم ملت در برخورداری از حق دفاع مبتنی بر استقلال محسوب می‌شوند و لذا چنانچه استقلال کانون وکلا و وکیل دادگستری به هر نحوی از انحاء خدشه‌دار گردد، یقینا استقلال دستگاه قضا نیز مصون از خدشه نخواهد بود.

لایحه استقلال کانون وکلا صرف‌نظر از قانونی بودن به عنوان سندی پر افتخار در تضمین و تاکید بر حقوق ملت و در راستای نیل به عدالت قضایی است لذا برخلاف آنچه که عنوان می‌گردد، مفاد آیین‌نامه اخیرالانتشار از سوی قوه قضائیه، ناقض این سند ارزشمند به عنوان میراث گران‌بهای قریب به هفتاد سال مجاهدت وکلای نامدار در حفظ حقوق مردم در امر دفاع است و بدعت نامبارک عدم رعایت قانون، مصداق بارز بر شاخه نشستن و بن بریدن است…

شورای تشکل‌های وکلای دادگستری ضمن حمایت از مواضع صریح و بیانیه هیأت عمومی اتحادیه سراسری کانون‌های وکلای دادگستری( اسکودا ) در عدم امکان اجرای آیین‌نامه اخیر قوه قضائیه به لحاظ فقدان رعایت قوانین مربوطه در تدوین، تصویب و انتشار آن، قویا اعلام می‌دارد «استقلال» کانون‌های وکلا و وکیل دادگستری به عنوان بخشی از حقوق ملت طبق قانون اساسی، هرگز قابل معامله و توافق با هیچ مرجعی نمی‌باشد.

شورای تشکل‌های وکلای دادگستری به تاریخ ۱۴۰۰/۴/۱۴

پیشتر اتحادیه سراسری کانون‌های وکلای دادگستری ایران با انتشار بیانیه‌ای تصویب آئین نامه مذکور، را متعارض با استقلال کانون های وکلای دادگستری و ناقض حق دفاع شهروندان خواند. یکی از مهم‌ترین موارد این آیین نامه، حق صدور پروانه وکالت است که در آیین‌نامه جدید از کانون وکلا سلب و به قوه قضاییه محول شده است.

«آئین نامه جدید لایحه قانونی استقلال کانون وکلای دادگستری» هفته گذشته و در آخرین روزهای مسئولیت ابراهیم رئیسی در قوه قضاییه تصویب و ابلاغ شد. این آئین‌نامه تغییراتی گسترده در فرایند جذب کارآموز وکالت، نظارت بر وکلا و به طور کلی فرایندهای مرتبط با نهاد وکالت به وجود می‌آورد و استقلال کانون‌های وکلا را زیر سئوال می‌برد.

آیین‌نامه اجرایی لایحه قانونی استقلال کانون وکلای دادگستری در روزنامه رسمی جمهوری اسلامی ایران



 

ايران امروز (نشريه خبری سياسی الکترونیک)
«ايران امروز» از انتشار مقالاتی كه به ديگر سايت‌ها و نشريات نيز ارسال می‌شوند معذور است.
استفاده از مطالب «ايران امروز» تنها با ذكر منبع و نام نويسنده يا مترجم مجاز است.
Iran Emrooz©1998-2024