يكشنبه ۹ ارديبهشت ۱۴۰۳ - Sunday 28 April 2024
ايران امروز
iran-emrooz.net | Thu, 24.06.2021, 9:15

هدف حمله چهارشنبه، مرکز تولید سانتریفیوژ در کرج بود


رادیو فردا: روزنامه آمریکایی نیویورک تایمز چهارشنبه دوم تیرماه به نقل از منابع مطلع ایرانی نوشته است، ساختمان سازمان انرژی اتمی ایران در نزدیکی کرج با پهپاد کوچکی هدف قرار گرفته است.

طبق این گزارش، در حالی که هنوز هیچ کس مسئولیت حمله به شرکت تکنولوژی سانتریفیوژ ایران، تسا، در کرج را به عهده نگرفته است، اما این تاسیسات در بین فهرست اهداف پیشنهادی اسرائیل برای حمله بود که اوایل سال گذشته میلادی به دولت دونالد ترامپ، رئیس جمهوری سابق آمریکا ارائه شده بود.

اسرائیل هنوز در خصوص حمله به تاسیسات شرکت تکنولوژی سانتریفیوژ ایران، «تسا»، در کرج موضع‌گیری نکرده است.

یک فرد مطلع آشنا به این حمله به نیویورک تایمز گفته است، به نظر می‌رسد این پهپاد از داخل ایران، و از مکانی نه چندان دور از ساختمان سازمان انرژی اتمی ایران در کرج، بلند شده و به این ساختمان برخورد کرده است.

این فرد مطلع نسبت به خسارات احتمالی وارده به این تاسیسات ابراز بی اطلاعی کرده است.

این در حالی است که «یک مقام آگاه» در قرارگاه پدافند هوایی ارتش «حمله پهپادی» به ساختمان‌ وابسته با سازمان انرژی اتمی را رد کرد.

نیویورک تایمز به نقل از یک مقام ارشد اطلاعاتی آمریکا نوشته است، حمله به تاسیسات تولید سانتریفیوژ ایران در فهرست پیشنهادی بود که اسرائیل در اوایل سال ۲۰۲۰ به مقام‌های ارشد دولت دونالد ترامپ از جمله مایک پومپئو، وزیر امور خارجه دولت ترامپ، و جینا هسپل، رئیس سی آی ای به عنوان بخشی از طرح گسترده خود علیه برنامه هسته‌ای ایران ارائه کرد.

گفته می‌شود ساختمان سازمان انرژی اتمی ایران در مجاورت این محل یعنی مرکز دارویی برکت در کردانِ کرج واقع است.

به گفته این مقام ارشد اطلاعاتی آمریکا، در میان اهداف پیشنهادی اسرائیل حمله به سایت غنی سازی اورانیوم در نطنز و ترور محسن فخری‌زاده، دانشمند ارشد هسته‌ای و معاون وزارت دفاع ایران نیز قرار داشتند.

حسن فخری‌زاده مهابادی، رئیس سازمان پژوهش و نوآوری وزارت دفاع، روز هفتم آذر سال گذشته در آبسرد دماوند مورد سوء‌ قصد قرار گرفت و کشته شد.

به نوشته روزنامه نیویورک تایمز، در انفجاری که بامداد روز ۲۲ فروردین در تاسیسات نطنز در نتیجه «خرابکاری اسرائیل» رخ داد، آتش سوزی وسیعی روی داد.

رسانه‌های ایران می‌گویند، تسا با طراحی و تولید ماشین‌ های سانتریفیوژ نسل جدید که با سرعت بسیار بالاتری غنی سازی اورانیوم را انجام می‌دهند نقش مهمی در پیشبرد برنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی ایران دارد.

حمله به تاسیسات هسته‌ای در کرج

رسانه‌های خبری می‌گویند حمله به تاسیسات تسا در کرج در ساعت ۲ و ۵دقیقه بامداد چهارشنبه صورت گرفته است.

مهر می‌گوید: «بامداد امروز یک ریزپرنده (کوآدکوپتر) قصد حمله خرابکارانه به یک مجموعه سازمان انرژی اتمی در اطراف تهران را داشت، اما موفق به انجام عملیات نشد و در نهایت ساقط گردید.»

به نوشته این رسانه‌ها، «با توجه به تمهیدات پیش‌بینی شده در خصوص حفاظت از اماکن متعلق به سازمان انرژی اتمی، اقدام بامداد امروز پیش از آن که صدمه‌ای به ساختمان وارد کند، خنثی شد و خرابکاران در پیگیری برنامه خود با شکست روبه‌رو شدند.»

سایت نورنیوز که به دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران نزدیک است، بدون اشاره به پهپاد یا هر نوع جزییات بیشتر در مورد نوع حمله، افزوده بود که «چگونگی این رخداد و همچنین شناسایی عوامل آن، از سوی مراجع مسئول در دست بررسی و پیگیری است».

جروزالم پست: حمله خسارات سنگینی برجای گذاشته است

از سوی دیگر روزنامه جروزالم پست مدعی شده به رغم اظهارات مقام‌های ایرانی که حمله به تاسیسات تولید سانتریفیوژ در کرج «خسارات سنگینی برجای گذاشته است».

این روزنامه افزوده است که «مستندات قوی که به جروزالم پست نشان داده شده، وضعیتی برخلاف ادعای مقامات ایران را نشان می‌دهد».

جروزالم پست در همین حال افزوده است که تایید مستنداتی که به این روزنامه نشان داده شده، به طور مستقل امکان‌پذیر نبوده است.

این روزنامه راستگرای انگلیسی‌زبان در باره «مستندات قوی» و منبع یا منابعی که «مستندات» رادر اختیار آن گذاشته‌اند، توضیح بیشتری نداده است.

جروزالم پست همچنین نگفته است که «خرابکاری» اگر موفقیت‌آمیز بوده، چگونه صورت گرفته است.

از سوی دیگر، گزارشگران شبکه کان اسرائیل گمانه‌زنی کرده‌اند که اگر کشورشان در پشت پرده حمله بامداد چهارشنبه به ایران بوده، باید آن را نخستین حمله تصویب شده به ایران از این نوع، از بعد از آغاز به کار دولت نفتالی بنت، نخست وزیر جدید، قلمداد کرد.

رسانه‌های اسرائیل به رویداد یاد شده در ایران توجه زیادی نشان داده‌اند اما هیچ مقام رسمی اسرائیلی در این باره اظهار نظری نکرده است.

ممکن است سکوت مقامات اسرائیلی ناشی از تغییرات در دولت کشورشان و نیز در ریاست موساد باشد و برخلاف دولت پیشین در زمان بنیامین نتانیاهو و ریاست قبلی موساد، مقامات دولت جدید صریحا به ارتباط کشورشان با رویدادهایی از این دست در ایران اشاره نکنند.

توجه رسانه‌های اسرائیل به توقف کار نیروگاه بوشهر

اما رسانه‌های اسرائیل غیر از بازتاب گسترده رویداد بامداد چهارشنبه در کرج، به توقف اخیر در کار نیروگاه بوشهر نیز توجه زیادی نشان داده‌اند هر چند که اشاره‌ای به احتمال ارتباط کشورشان با این رویداد نکرده‌اند.

مقامات ایران قاطعانه تاکید کرده‌اند که توقف کار نیروگاه بوشهر، بر اساس برنامه‌ریزی داخلی و برای نیازهای فنی بوده و «متخصصان در حال تلاش برای رفع ایرادات هستند تا در اسرع وقت، نیروگاه به مدار تولید برق بازگردد و به شبکه سراسری متصل شود».

داوید بارنیا، که از سه هفته پیش ریاست موساد، سازمان جاسوسی اسرائیل، را بدست گرفته، آشکارا گفته است که وارد کردن ضربات جدی به برنامه هسته‌ای ایران، کماکان در دستور کار او و سازمانش قرار دارد.

یوسی کوهن، پس از پنج سال و نیم ریاست موساد، به تازگی در اولین مصاحبه مشروح با شبکه ۱۲ تلویزیون اسرائیل، جزییات بسیاری از حملات طراحی و اجرا شده در زمان ریاست او بر موساد علیه ایران را افشا کرد.

از مجموعه اظهارات یوسی کوهن و سایر مقامات اسرائیلی چنین برمی‌آید که حمله روز ۲۲ فروردین امسال به سایت نطنز و نیز حمله روز ۱۲ تیر پارسال به همان سایت، کار موساد بوده است.

یوسی کوهن در آن مصاحبه شگفت‌انگیز اخیر جزییات مربوط به کشتن محسن فخری‌زاده، ارشدترین دانشمند هسته‌ای و معاون وزیر دفاع ایران بدست عوامل موساد در ترور روز هفتم آذر سال گذشته در حومه تهران را نیز به نوعی تایید کرد و برخی جزییات بیشتر را که تا پیش از آن علنی نشده بود، بیان کرد.

محمود احمدی‌نژاد، رییس جمهوری پیشین ایران، فاش کرده که حملات اسرائیل به نطنز «ده میلیارد دلار خسارت» وارد کرده است. آقای احمدی‌نژاد جزییاتی از دست باز اسرائیل در نهادهای حساس اتمی، اطلاعاتی، امنیتی و فضایی ایران بیان کرده که در صورت درستی، نشان از وضعیتی بشدت هولناک دارد.

در این میان، عزم اسرائیل برای زدن ضربات بیشتر به برنامه هسته‌ای یا حتی دانشمندان اتمی ایران در حالی ظاهرا راسخ‌تر شده که دولت جدید اسرائیل مانند دولت بنیامین نتانیاهو از احتمال بازگشت قریب‌الوقوع آمریکا به برجام، توافق هسته‌ای با ایران، عمیقا ناخشنود است و در این زمینه، رییس ستاد ارتش خود را در این روزها برای گفت‌وگو با شمار زیادی از مقامات دولت جو بایدن، راهی واشینگتن کرده است.

این احتمال مطرح است که حتی در صورت بازگشت آمریکا به برجام، اسرائیل از انواع راه‌ها حملات به ایران، از جمله سایت‌های هسته‌ای آن را تشدید کند. آویو کوخاوی، رییس ستاد ارتش اسرائیل، صریحا گفته بود که بازگشت آمریکا به برجام، یعنی جنگ اسرائیل (با ایران).

دولت آمریکا با سکوت در برابر این نوع اظهارات مقامات اسرائیلی، پیوسته تاکید می‌کند که مانع از اتمی شدن ایران خواهد شد و حافظ امنیت اسرائیل، به عنوان متحد مهم خود است.



 

ايران امروز (نشريه خبری سياسی الکترونیک)
«ايران امروز» از انتشار مقالاتی كه به ديگر سايت‌ها و نشريات نيز ارسال می‌شوند معذور است.
استفاده از مطالب «ايران امروز» تنها با ذكر منبع و نام نويسنده يا مترجم مجاز است.
Iran Emrooz©1998-2024