جمعه ۱۴ ارديبهشت ۱۴۰۳ - Friday 3 May 2024
ايران امروز
iran-emrooz.net | Tue, 25.05.2021, 10:24

افشاگری صادق لاریجانی درباره دخالت‌های فزاینده دستگاه‌های امنیتی

نامزدهای نهایی معلوم شدند؛ همان لیست ۷ نفره


ایران امروز: شب گذشته خبرگزاری فارس در گزارشی نوشت با پایان یافتن روند بررسی صلاحیت‌های کاندیداهای ریاست جمهوری، این خبرگزاری به فهرست غیررسمی کاندیداهای نهایی دسترسی پیدا کرده است.  فارس نوشت، لاریجانی، جهانگیری و احمدی‌نژاد رد صلاحیت شده و رئیسی با شش نفر دیگر باقی مانده‌اند. صبح روز سه شنبه خبر شب گذشته خبرگزاری فارس تایید شد.

محسن رضایی، محسن مهرعلیزاده، سعید جلیلی، علیرضا زاکانی، عبدالناصر همتی و امیر حسین قاضی‌زاده هاشمی، شش نفری هستند که قرار است به گرم کردن بازی تک‌نفره ابراهیم رئیسی در رای‌گیری ۲۸ خرداد کمک کنند.

علی لاریجانی ردصلاحیتش را پذیرفت

صبح سه شنبه هم‌زمان اعلام رسمی اسامی نامزدهای تایید شده، علی لاریجانی، رئیس پیشین مجلس و داوطب ردصلاحیت‌شده با انتشار بیانیه‌ای اعلام کرد برای رفع مشکلات “عزمی راسخ” داشت اما حال که “روند انتخابات اینگونه رقم زده شد”، “راضی به رضای الهی” است.

به گزارش همشهری آنلاین، لاریجانی در بیانیه خود نوشت: در این دوره از انتخابات، بر حسب وظیفه اسلامی، ملّی و انقلابی به صحنه انتخابات وارد شدم. با حمایت شما عزیزان بخصوص نخبگان جامعه، برای رفع مشکلات پیش روی ملّت، عزمی راسخ داشتم. اما حال آنکه روند انتخابات اینگونه رقم زده شد، بنده وظیفه خویش را در پیشگاه الهی و ملّت عزیز انجام داده‌ام و راضی به رضای الهی هستم.»

خبر تایید نشده نامه حسن روحانی به خامنه‌ای

محمد مهاجری، روزنامه اصول‌گرا و نزدیک به علی‌لاریجانی، خبر داده: «با اطلاع می‌گویم حسن روحانی رئیس جمهور در نامه‌ای به رهبرمعظم انقلاب از ایشان  درخواست کرده که تغییراتی در لیست اعلام شده از سوی شورای نگهبان انجام گیرد. رئیس جمهور همچنین به وزیر کشور دستور داده فعلاً از اعلام لیست شورای نگهبان خودداری کند. از سوی دیگر فشار سیاسی برای اعلام اسامی به وزیر کشور  به شدت افزایش یافته.»

علی ربیعی درباره خبر محمد مهاجری، روزنامه‌نگار،از نامه حسن روحانی به رهبرانقلاب و درباره رد صلاحیت‌های نامزدهاگفته: «معمولا آقای رئیس جمهور، در موارد مهم نامه‌نگاری می‌کنند؛ من می پرسم و دقیق اطلاع‌رسانی می‌کنم.»

اما همزمان با این خبر محمد مهاجری، وزارت کشور اسامی نامزدهای تایید شده را اعلام کرد.

اما چرا لاریجانی گوش به‌فرمان نظام خذف شد؟

ظاهرا اوضاع چنان حساس است که حاکمیت حتی رقابت اندک میان خودی‌ها را نیز خطرناک می‌دادند.

ظاهرا تکلیف نامزدهایی مانند پزشکیان مطهری، محسن هاشمی و جهانگیری از پیش مشخص بوده است. درباره داوطلبانی مانند تاج‌زاده اصلا بحثی در شورای نگهبان نشده و پیشایش تکلیف‌شان مشخص بوده است.

شاید بیشترین بحث‌ها بر سر چگونگی برخورد با نامزدی علی لاریجانی بوده است. به‌نظر می‌رسد یک هفته مهلت تمدیدشده بررسی صلاحیت‌ها در شورای نگهبان، صرف بحث در باره پیامدهای حضور دوگانه رئیسی - لاریجانی شده است.

حضور دوگانه رئیسی - لاریجانی گرچه قدری فضای انتخابات را گرم می‌کرد اما می‌توانست دو پیامد ناخوشایند و حتی خطرناک برای حاکمیت داشته باشد:

اول به اختلاف و شکاف دورن اصول‌گرایان دامن می‌زد و سبد آرای پایه اجتماعی حاکمیت را تقسیم می‌کرد و آرای رئیسی را می‌شکست و پایین می‌آورد.

دوم، این احتمال وجود داشت که دست‌کم بخشی از اصلاح‌طلبان پشت لاریجانی قرار بگیرند و مانع انتخاب رئیسی شوند. حکومت نمی‌خواست ریسک احتمال پیروزی لاریجانی را بپذیرد. بیت خامنه‌ای و تیمی که رهبری امور در حاکمیت را در دست دارد، در موضوع مهمی مانند جانشینی خامنه‌ای، به لاریجانی اعتماد ندارد و انتخاب لایجانی می‌توانست در برنامه‌های چند سال آینده آنها اخلال ایجاد کند.

بنابراین حاکمیت «رای‌گیری» کاملا سرد، اما آرام و کنترل شده و با نتیجه روشن را به هر احتمال دیگر ترجیح داده است.

***

واکش علی مطهری به رد صلاحیت خود و علی لاریجانی:

از رد صلاحیت خودم با وجود آنکه می‌دانم دلایل قانع‌کننده‌ای ندارند می‌گذرم، اما از رد صلاحیت آقای لاریجانی که همیشه گوش به‌فرمان نظام بوده و تجربه گرانسنگی برای امروز جامعه ما داشت در حیرتم! استناد به مصوبه شورای عالی امنیت ملی درباره اقامت یا تحصیل اقوام درجه یک مقامات عالی در کشورهای دیگر، پذیرفته نیست زیرا این شورا حق قانونگذاری ندارد. قانونگدار فقط مجلس است.


افشاگری صادق لاریجانی از رد صلاحیت های گسترده شورای نگهبان

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، صادق آملی لاریجانی در رشته توئیتی در اعتراض به تصمیم شورای نگهبان در انتخابات ۱۴۰۰ نوشت:

* از اولین حضور این‌جانب در شورای‌نگهبان در سال ۱۳۸۰، قریب به بیست سال می‌گذرد. در تمام این مدت، از شورای نگهبان دفاع کرده‌ام، حتی در سال‌هایی که در قوه قضاییه بودم؛ اما هیچ گاه تصمیمات شورا را تا این حد غیر قابل دفاع نیافته‌ام؛ چه در تأیید صلاحیت‌ها و چه در عدم احراز صلاحیت‌ها.

* سبب این نابسامانی‌ها تا حد زیادی، دخالت‌های فزاینده دستگاه‌های امنیتی از طریق گزارش‌های خلاف واقع، در تصمیم سازی برای شورای نگهبان است؛ به ویژه اگر عضو مسئولی که باید گزارش‌های محققانه به شورا ارائه کند خود، عامدانه چیزی بر آن بیفزاید!!

* چنان که از وزارت اطلاعات با قاطعیت تمام مطلبی نقل می‌کنند، حال آنکه با پرسش از معاونت مربوطه در وزارت اطلاعات به صراحت این مطلب تکذیب می‌شود. گلایه بنده از سر دغدغه‌ای است برای حفظ شأن و اعتبار شورای نگهبان.

* این فقیر وقتی با چنین وضعیتی مواجه شدم و استدلال‌هایم را بی‌تأثیر یافتم، ‏این کلام حق متعال را بر همکاران عزیزم در شورا تلاوت کردم: «یا ایها الذین آمنوا اتقوا الله و لتنظر نفس ما قدمت لغد و اتقوا الله ان الله خبیر بما تعملون».

* در میانه این زمانه غریب و رفتارهای عجیب به خدا پناه می‌بریم و به محضر او عرضه می‌داریم: اعوذ بک مما استعاذ منه عبادک المخلصون.


واکنش پزشکیان:
چه مبارک سحری بود چه فرخنده شبی

ضمن تشکر از اقشار مختلف مردم از تمام استان‌های کشور، شخصیت ها و احزاب که لطف و حمایت خود را از آقای دکتر پزشکیان اعلام کرده‌اند، اعلام می‌کنیم که ایشان قصد اعتراض به تصمیم شورای نگهبان را نداشته و هیچگونه رایزنی جهت احراز صلاحیت خود نکرده و نخواهد کرد.


واکنش جهانگیری: «به خدا پناه می‌برم»

به نام خدا
هموطنان عزیز

با اعلام اسامی نامزد‌های نهایی انتخابات ریاست جمهوری از سوی شورای نگهبان، «عدم احراز صلاحیت» اینجانب نیز مشخص شد. به طور طبیعی مسئولیت این تصمیم و مبانی و معیار‌های حقوقی و قانونی و نیز آثار سیاسی و اجتماعی مترتب بر آن متوجه شورا است، اما بار بزرگ مسئولیت در پیشگاه خداوند و تعهد در برابر شما هموطنان عزیز را از دوش من برداشت.

من به قصد گشایش در زندگی مردم، توسعه ایران و آغاز مرحله نوینی از اصلاحات وارد عرصه انتخابات شدم.

به رغم میل و مصلحت شخصی، با توکل به خداوند بزرگ از قبول مسئولیت شانه خالی نکردم و آبرو و تجربه ام را که متعلق به مردم است، تقدیم ملت کردم.

من به درخواست شخصیت‌های دلسوز اصلاح طلب، تشخیص «جبهه اصلاحات ایران» و اصرار بسیاری از جوانان و فعالان سیاسی و مدنی که دغدغه امروز و فردای ایران را دارند، با آگاهی از تنگنا‌ها و شرایط دشوار پیش رو برای دور کردن خطر مشارکت پایین و دفاع از صندوق رأی و حق مردم در پیشبرد دموکراسی و عدالت همه جانبه قدم در این راه نهادم. رأی و حقی که پایه جمهوریت نظام است و امام بزرگوار و رهبر معظم انقلاب همواره بر آن تاکید داشته اند.

به خدا پناه می‌برم و عدم احراز صلاحیت بسیاری از شایستگان را تهدیدی جدی برای مشارکت همگانی و رقابت عادلانه گرایش‌ها و جریان‌های سیاسی بویژه اصلاح گرایان میدانم و امیدوارم که جمهوریت نظام، مشارکت موثر مردم در تعیین سرنوشت خود، منافع ملی و آینده ایران فدای مصالح آنی سیاسی نشود.

اکنون تکلیف از من ساقط است و پایان فعالیت‌های انتخاباتی خود را اعلام می‌کنم و از اقشار مختلف مردم و نخبگان و فعالان سیاسی و آشنا به مسایل کشور به ویژه از همفکران و جوانان و شخصیت‌های دلسوز و احزاب و تشکل‌های سیاسی و صنفی که در این روز‌ها برای کاستن از رنج مردم و کمک به ترسیم آینده‌ای بهتر و امید بخش برای ایران در همه جای کشور مشتاقانه و دلسوزانه به میدان آمدند و به اینجانب اعتماد و ابراز لطف داشته اند، کمال تشکر و قدردانی را دارم و عموم شهروندان را به مشارکت در انتخابات دعوت می‌کنم.

اسحاق جهانگیری
چهارم خرداد ۱۴۰۰



 

ايران امروز (نشريه خبری سياسی الکترونیک)
«ايران امروز» از انتشار مقالاتی كه به ديگر سايت‌ها و نشريات نيز ارسال می‌شوند معذور است.
استفاده از مطالب «ايران امروز» تنها با ذكر منبع و نام نويسنده يا مترجم مجاز است.
Iran Emrooz©1998-2024