سه شنبه ۱۸ ارديبهشت ۱۴۰۳ - Tuesday 7 May 2024
ايران امروز
iran-emrooz.net | Thu, 01.04.2021, 14:08

گروه طالبان عمدا خبرنگاران را هدف قرار می‌دهد


دیده‌بان حقوق بشر اعلام کرد که گروه طالبان خبرنگاران و کارمندان رسانه‌ها از جمله زنان را عمدا هدف قرار می‌دهد. قبل از این نهادهای حامی رسانه‌های افغانستان گزارش داده بودند که در مدت یک سال گذشته ۱۱ خبرنگار در افغانستان کشته و ۵۰ خبرنگار دیگر نیز مجبور به ترک این کشور شده‌اند.

در گزارش دیده‌بان حقوق بشر که امروز (پنجشنبه ۱۲ فروردین) منتشر شد، آمده که حمله بر خبرنگاران در سراسر افغانستان بعد از آغاز گفتگوهای “بین‌الافغانی” صلح در دوحه سیر صعودی داشته که باعث افزایش نگرانی حفظ آزادی بیان و آزادی رسانه‌ها در روند استقرار صلح شده است.

به گزارش بی‌بی‌سی، دیده‌بان حقوق بشر می‌گوید که یافته‌های این نهاد نشان می‌دهد که “فرماندهان و جنگجویان طالبان انواع تهدید، ارعاب و خشونت را در مناطق تحت نفوذ خود و همچنین در کابل علیه جامعه مطبوعاتی افغانستان به کار برده‌اند.”

به گفته این نهاد کسانی که این تهدیدها را انجام می‌دهند، اطلاعات کافی از محل کار، خانواده و رفت و آمدهای خبرنگاران دارند و با استفاده از این اطلاعات آنان را مجبور به خودسانسوری، ترک کار می‌کنند و در مواردی عواقب خشونت‌باری برای خبرنگاران در پی‌داشته است.

دیده‌بان حقوق بشر افزوده که “فرماندهان و جنگجویان طالبان در سطح ولسوالی‌ها خبرنگاران را به صورت شفاهی و کتبی حتی در مناطق خارج از کنترلشان تهدید می‌کنند.” خبرنگاران به این نهاد گفته‌اند که افزایش تهدیدها به معنی این است که هیج کارمند رسانه‌ای احساس امنیت نکنند.

پاتریشیا گاسمن، مسئول بخش آسیای این نهاد گفته که “موج تهدیدها و کشتارها پیام ناخوشایندی به رسانه‌های افغانستان، در این لحظه‌ای پرمخاطره ارسال کرده است، در زمانیکه همه طرف‌ها برای حمایت از آزادی بیان در افغانستان ‍ آینده مذاکره می‌کنند.”

او افزوده که با خاموش کردن منتقدان از طریق تهدید و خشونت، “طالبان امیدوارند که حمایت از جامعه مدنی را در افغانستان تضعیف کنند.”

این نهاد افزوده که این گزارش براساس مصاحبه با ۴۶ کارمند رسانه افغانستان، در فاصله ماه نوامبر سال ۲۰۲۰ الی مارچ/مارس ۲۰۲۱ تهیه شده است. اطلاعات از شرایط کاری آنان و به شمول تهدیدهای که به آنان صدمه وارد کرده، جمع‌آوری شده است.

به گفته دیدبان حقوق بشر از میان ۴۶ نفر ۴۲ نفر از خبرنگاران مصاحبه شده از ولایت بادغیس، غزنی، غور، هلمند، کابل، قندهار، خوست، وردک و زابل بوده و چهار نفر آنان به دلیل تهدیدهای امنیتی افغانستان را ترک کرده‌اند.

این نهاد هم‌چنین می‌گوید که مستنداتش نشان می دهد که افراد گروه طالبان “خبرنگاران را برای چندین ساعت و یا شبانه روز بازداشت کرده‌اند. در بعضی موارد این خبرنگار و یا همکاراش قادر به تماس با افراد ارشد گروه طالبان شده و از این طریق خبرنگار آزاد شده است.”

این نهاد گفته که این وضعیت نشان دهنده این است که “افراد محلی طالبان قادر هستند که خبرنگاران را بدون گرفتن توافق فرماندهان ارشد نظامی و یا سیاسی خودش، هدف قرار دهند.”

در این گزارش آمده که با توجه به اینکه رهبران طالبان در شهر دوحه قطر، تهدید خبرنگاران را توسط افراد این گروه انکار کرده‌اند، ولی آنان گفته که فقط خبرنگارانی بدرد آنها می‌خورد که ارزشهای اسلام را احترام بگذارند.

این گزارش افزوده که “فرماندهان طالبان در سراسر افغانستان خبرنگاران را بخاطر گزارشهایش تهدید کرده‌اند. این فرماندهان برای جزا دادن و حتی کشتن خبرنگاران استقلال قابل توجهی دارند.”

گروه طالبان همواره دست داشتن افرادش را در قتل خبرنگاران و فعالان جامعه مدنی رد کرده‌اند.



 

ايران امروز (نشريه خبری سياسی الکترونیک)
«ايران امروز» از انتشار مقالاتی كه به ديگر سايت‌ها و نشريات نيز ارسال می‌شوند معذور است.
استفاده از مطالب «ايران امروز» تنها با ذكر منبع و نام نويسنده يا مترجم مجاز است.
Iran Emrooz©1998-2024