چهارشنبه ۱۹ ارديبهشت ۱۴۰۳ - Wednesday 8 May 2024
ايران امروز
iran-emrooz.net | Tue, 16.03.2021, 10:49


دو روز مانده به پایان ثبت‌نام‌ها، ۱۵هزار نفر برای شوراهای شهر نام‌نویسی کرده‌اند که این رقم در مقایسه با رقم ۵۵ هزار نفری دور قبل، کمتر از ۳۰ درصد است

امروز - سه شنبه ۲۶ اسفند ۱۳۹۹ - پرونده ثبت‌نام‌های ششمین دوره انتخابات شوراهای شهر و روستا نیز بسته می‌شود. ۷ روز مهلت ثبت‌نام، جمعیت ده‌ها هزار نفری داوطلبان را راهی شعب ثبت‌نام و پایگاه‌های اینترنتی دریافت مدارک متقاضیان کرد ولی فاصله زیادی با موج مشارکت شوراهای سابق دارد.

در انتخابات شوراهای سال ۱۳۹۶ جمعیتی بالغ بر ۲۸۷ هزار نفر در شهرها و روستاهای کشور داوطلب شده بودند و این آمار رشد نزدیک به ۱۴درصدی در مقایسه با سال ۹۲ داشت.

در سال ۱۳۹۶ فقط برای شوراهای «شهر»، نزدیک به ۵۵ هزار نفر  ثبت‌نام کرده بودند. امسال این آمار برای تا پایان پنجمین روز ثبت‌نام‌ها، تنها به ۱۵ هزار نفر برای شهرها رسیده است.

با تکیه بر همین آمارهای رسمی ارائه‌شده از سوی وزارت کشور در ادوار انتخاباتی، تاکنون استقبال از نامزدی شوراهای شهر کمتر از ۳۰ درصد دور قبل بوده است.

جمال عرف، رئیس ستاد انتخابات کشور و معاون وزیر کشور احتمالا با تکیه بر همین آمارهای ثبت‌نامی از مردم دعوت کرد در ثبت‌نام‌ها شرکت کنند.

براساس گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی وزارت کشور، عرف با اشاره به اینکه نهاد شورا حیثیت حقوقی قابل توجهی در جمهوری اسلامی دارد و در اصولی مشخص در قانون اساسی، تأکید صریحی بر اهمیت و جایگاه ویژه شوراها شده است، گفت: نقش مردم در اداره امور کشور، نقش بی‌بدیلی است، بنابراین از این فرصت استفاده می‌کنم و از همه کسانی که علاقه‌مندند در سرنوشت خود، کشور، شهر، محل و منطقه ایفای نقش کنند، دعوت می‌کنم ثبت‌نام کنند و حضور یابند تا شوراها به‌عنوان پایه جامعه مدنی همچون گذشته با قوام و قدرت کار خود را ادامه دهند.

دو روز قبل از او عبدالرضا رحمانی فضلی، وزیر کشور در گفت‌وگوی تلویزیونی در توصیف شرایط انتخاباتی ۱۴۰۰ بر اساس آخرین برآوردها و پایش‌های مجری انتخابات گفته بود: «تعرفه‌های انتخابات آماده و آموزش‌های لازم داده شده است اما دغدغه‌ای نسبت به مشارکت در این انتخابات وجود دارد. در انتخابات مجلس شورای اسلامی به هر دلیلی، مشارکت به ۴۲درصد رسید. بیماری کرونا از اسفندماه سال گذشته شیوع پیدا کرده و یک‌سال از این موضوع گذشته، محدودیت‌های شدید بوده و تعطیلی مدارس و دانشگاه‌ها اتفاق افتاده است. بر همین اساس همه ما باید زمینه و مقتضیات افزایش مشارکت را فراهم کنیم.»

او اسفندماه ۹۸ با دلایل مشابهی درخصوص علت کاهش شدید مشارکت در انتخابات مجلس یازدهم و قرارگرفتن آن در تراز زیر ۵۰ درصد گفته بود: «ما در شرایطی این انتخابات را برگزار کردیم که حوادث مختلف از جمله بحث بیماری کرونا و مشکلات آب و هوایی را داشتیم و اتفاقاتی ازجمله سقوط هواپیمای اوکراینی اتفاق افتاد که فضای عمومی را با وجود میل مردم عزیزمان تغییر داد و با توجه به شرایط کنونی و میزان آرا، حضور و مشارکت مردم کاملا قابل‌قبول است و مردم در هر شرایطی آمادگی لازم را برای مشارکت دارند.» ثبت‌نام‌ شوراها در روزهایی انجام شده که معیشت مردم یک‌بار دیگر تحت‌تأثیر تورم افسارگسیخته قرار گرفته و بسیاری از مقامات بر این اوضاع نابسامان اقتصادی اذعان داشته‌اند. ثبت‌نام‌های سال۹۶ در فروردین‌ماه بود و ثبت‌نام‌های شب عید امسال رغبتی در روزهای نبرد مردم با حداقل‌های معیشتی خود برنمی‌انگیزد.

این در حالی است که حتی ثبت‌نام‌های مجازی نیز نتوانستند سایه کرونا را از کاهش مشارکت ثبت‌نام‌ها بردارند. به‌گفته اسماعیل موسوی، دبیر ستاد انتخابات کشور تنها ۳۰درصد افراد تا پایان پنجمین روز ثبت‌نام‌ها از روش‌های الکترونیکی استفاده کردند. این اتفاق بدین معنا بود که کاهش تمایل به کاندیداتوری، دلایل مختلفی علاوه بر بیماری همه‌گیر دارد. از سوی دیگر از کل ثبت‌نام‌کنندگان برای شوراهای۹۶ شهرها ۶هزار و ۷۴۳نفر زن بودند که در این دوره تا پایان روز پنجم ثبت‌نام‌ها ۱۵۰۰ زن ثبت‌نام کرده‌اند، یعنی ثبت‌نام زنان در انتخابات شوراها تاکنون حدود ۸۰درصد کاهش داشته است.

پس از دوره ثبت‌نام‌ها آسیب‌شناسی فضای مشارکت شاید به کمک مجری و ناظر انتخابات بیاید که آیا آرای مردم پای صندوق‌های رأی نیز متاثر از این کاهش استقبال ثبت‌نام‌ها خواهد بود؟ آیا راهکار عاجلی برای جلوگیری از پیش‌بینی‌های کاهش مشارکت در انتخابات وجود خواهد داشت؟ وزارت کشور در آخرین برآوردها مشارکت برای سال۱۴۰۰ را نزدیک نصف سال۹۶ ارزیابی کرده است؛ رقمی که تا این مرحله از فضای پیشاانتخاباتی حدود ۳۷ درصد است.

منبع: روزنامه همشهری



 

ايران امروز (نشريه خبری سياسی الکترونیک)
«ايران امروز» از انتشار مقالاتی كه به ديگر سايت‌ها و نشريات نيز ارسال می‌شوند معذور است.
استفاده از مطالب «ايران امروز» تنها با ذكر منبع و نام نويسنده يا مترجم مجاز است.
Iran Emrooz©1998-2024