شنبه ۸ ارديبهشت ۱۴۰۳ - Saturday 27 April 2024
ايران امروز
iran-emrooz.net | Sat, 31.10.2020, 11:14


یورونیوز: ارمنستان و جمهوری آذربایجان روز جمعه ۳۰ اکتبر (۹ آبان) پس از یک روز گفت‌وگو در شهر ژنو سوئیس متعهد شدند که از گلوله‌باران مناطق مسکونی در جنگ بر سر منطقه ناگورنو قره‌باغ خودداری کنند.

دو طرف توافق کردند که طبق قانون بشردوستانه بین‌المللی، به عمد افراد غیرنظامی را هدف قرار ندهند و برای تبادل اجساد سربازان باقی مانده در میدان جنگ اقدام کنند و همزمان در مدت یک هفته فهرست اسرای جنگی را ارائه دهند تا شرایط دسترسی و تبادل نهایی فراهم شود.

نمایندگان گروه مینسک، سازمان امنیت و همکاری اروپا به ریاست مشترک روسیه، آمریکا و فرانسه مذاکرات صلح قره باغ در ژنو را بین وزرای خارجه ارمنستان و جمهوری آذربایجان هدایت می‌کنند. سازمان امنیت و همکاری اروپا در بیانیه‌ای که پس از مذاکرات صادر شد گفت که ارمنستان و آذربایجان همچنین متعهد شده‌اند تا پیشنهادهای خود را درباره سازوکارهای احتمالی تایید آتش‌بس ارائه دهند.

منطقه ناگورنو قره‌باغ در جمهوری آذربایجان قرار دارد اما از زمان پایان جنگ در سال ۱۹۹۴ تحت کنترل نیروهای ارمنی مورد حمایت ارمنستان بوده است.

دور جدید درگیری‌ها در منطقه قره‌باغ از روز ۲۷ سپتامبر (۶ مهر ) آغاز شد زمانی که باکو اعلام کرد ارمنستان مواضع ارتش جمهوری آذربایجان را گلوله باران کرده است اما در مقابل ایروان نیز اعلام کرد که نیروهای آذربایجان حمله به منطقه ناگورنو-قره‌باغ را آغاز کرده و شهرک‌های منطقه‌ای را به توپ بستند.

آتش‌بس با میانجی‌گری آمریکا بلافاصله پس از اجرایی شدن آن در روز دوشنبه گذشته به مانند دو آتش‌بس قبلی با میانجی‌گری روسیه شکسته شد. طرفین درگیری‌‌ بارها یکدیگر را به دلیل نقض آتش‌بس مقصر دانسته‌اند.

روسای مشترک گروه مینسک در جریان گفت‌وگوهای روز جمعه از طرفین خواستند که به تعهدات خود درباره آتش‌بس احترام بگذارند. آن‌ها در بیانیه خود تاکید کردند: «روسای مشترک به همکاری فشرده با طرفین برای یافتن یک راه‌حل صلح آمیز ادامه خواهند داد.»

ادامه نبردها در قره‌باغ از سوی نیروهای جمهوری آذربایجان

طبق گزارش آسوشیتدپرس همزمان با مذاکرات پر تنش در ژنو، نیروهای آذربایجان پس از یک ماه نبرد سنگین، به حملات خود به قره‌باغ ادامه دادند.

وزارت دفاع ارمنستان اعلام کرد که درگیری‌های شدیدی در جنوب قره‌باغ در جریان است. از طرف دیگر ارتش آذربایجان نیز گزارش داد که مناطقی در ترتر و قبادلی آذربایجان هدف گلوله‌باران ارمنستان قرار گرفته است.

الهام علی‌اف، رئیس جمهوری آذربایجان تاکید کرده است که این کشور حق دارد پس از سه دهه که میانجی‌گری‌ بین‌المللی نتیجه‌ای نداشته است قلمرو خود را با زور پس بگیرد. وی گفت: «ارمنستان باید متعهد شود که از قره‌باغ به‌عنوان شرط آتش‌بس پایدار خارج شود.»

به گفته‌ مقام‌های قره‌باغ در جنگ یک ماهه اخیر هزار و ۱۶۶ نفر از نیروهای جدایی‌طلب و ۳۹ غیرنظامی کشته شده‌اند. مقام‌های آذربایجان تلفات نظامی خود را اعلام نکرده‌اند اما می‌گویند که در این جنگ دست‌کم ۹۱ غیرنظامی کشته شده‌اند. با این حال ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه هفته گذشته گفت که طبق اطلاعات مسکو، تعداد واقعی کشته‌ها به‌طور قابل توجهی بیشتر و نزدیک به ۵ هزار نفر است.


ارمنستان از روسیه درخواست کمک کرد

دویچه وله: نیکول پاشینیان، نخست‌وزیر ارمنستان از رئیس‌جمهور روسیه برای تامین امنیت کشورش درخواست کمک کرد. در حالی که جنگ در قره‌باغ ادامه دارد ارمنستان و آذربایجان در ژنو توافق کردند به مناطق غیرنظامی حمله نکنند.

وزارت امور خارجه ارمنستان روز شنبه ۱۰ آبان (۳۱ اکتبر) اعلام کرد نیکول پاشینیان، نخست‌وزیر این کشور رسما از ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه خواسته است “مشاوره فوری” بر سر تامین امنیت ارمنستان را آغاز کند.

پاشینیان می‌خواهد با پوتین بر سر نحوه و دامنه کمک روسیه به ارمنستان برای تضمین امنیت این کشور رایزنی کند.

رئیس‌جمهور روسیه درباره درخواست پاشینیان اظهارنظر نکرده است.

روسیه تاکنون در جنگ قره‌باغ مداخله نکرده است. پوتین بارها قید کرد که مسئله قره‌باغ ارتباطی به دفاع از امنیت کشور ارمنستان ندارد.

پاشینیان در اوایل اکتبر هم موضوع استقرار نیروهای حافظ صلح روسی در منطقه را مطرح کرده بود.


آمریکا با میانجیگری ترکیه در مناقشه قره‌ باغ مخالفت کرد

بی بی سی: آمریکا با میانجیگری ترکیه در مناقشه قره‌باغ مخالفت کرده و گفته است این کشور نمی‌تواند به عنوان نیروی حافظ صلح هم عمل کند.

رابرت سی. اوبراین، مشاور امنیت ملی آمریکا گفته است که بدون سازش از سوی دو کشور، جنگ ادامه خواهد داشت.

مشاور امنیت ملی آمریکا بر ضرورت استقرار نیروهای حافظ صلح تاکید کرده اما گفته است این نیروها نباید از اعضای گروه مینسک (روسیه، آمریکا، فرانسه اعضای اصلی آن هستند) و کشورهای همسایه ارمنستان و جمهوری آذربایجان باشند. او گفته است نیروهایی از کشورهای اسکاندیناوی باید در این عملیات حضور داشته باشند.

او از شدت یافتن خشونت‌ها در منطقه ابراز نگرانی کرده است.

در همین حال وزیران امور خارجه جمهوری آذربایجان و ارمنستان در ژنو دیدار کردند و بر سر اقداماتی برای کاهش تنش‌ها در قره باغ به توافق رسیدند.

در درگیری‌های یک ماه گذاشته، صدها نفر کشته و شمار زیادی زخمی و آواره شده‌اند.

روسیه، آمریکا و فرانسه که به عنوان گروه مینسک وظیفه میانجیگری را به عهده دارند گفته‌اند در دیدار ژنو بر سر آتش بس جدید توافق نشده است. سه توافق آتش بس در یک ماه گذشته بلافاصله از سوی طرفین نقض شده است.

ارمنستان و جمهوری آذربایجان توافق کرده‌اند مراکز غیرنظامی را هدف قرار ندهند و فهرستی از اسیران جنگی را در اختیار طرف مقابل بگذارند.

درخواست برای آتش بس

مشاور امنیت ملی آمریکا در سخنان خود به دستاوردهای ارضی جمهوری آذربایجان در جنگ یک ماهه با ارمنستان اشاره کرد و گفت طبق گزارش‌ها این کشور قصدی برای پایان دادن به عملیات خود ندارد.

او گفت گزارش های قابل تأملی وجود دارد مبنی بر اینکه ترکیه نیروهایی از مخالفان سوری را به منطقه اعزام کرده است. ترکیه ادعاهای مربوط به اعزام پیکارجویان سوری را رد می‌کند.

آقای اوبراین تاکید کرده هیچ راه حل نظامی برای این مناقشه وجود ندارد و گفته است قدرت‌های خارجی نباید در این درگیری حضور داشته باشند.

مشاور امنیت ملی آمریکا گفته است دو طرف باید آتش بس برقرار کرده و بدون شرط در مذاکرات حاضر شوند.

 



 

ايران امروز (نشريه خبری سياسی الکترونیک)
«ايران امروز» از انتشار مقالاتی كه به ديگر سايت‌ها و نشريات نيز ارسال می‌شوند معذور است.
استفاده از مطالب «ايران امروز» تنها با ذكر منبع و نام نويسنده يا مترجم مجاز است.
Iran Emrooz©1998-2024