شنبه ۱۵ ارديبهشت ۱۴۰۳ - Saturday 4 May 2024
ايران امروز
iran-emrooz.net | Sat, 15.08.2020, 22:14


در ادامه اعتراضات به نتایج انتخابات در بلاروس، هزاران معترض با تجمع در برابر تلویزیون دولتی این کشور خواستار آن شدند که این رسانه حکومتی پوشش کاملی به اعتراضات آنها بدهد. روز شنبه همچنین هزاران نفر با حضور در مراسم خاکسپاری یکی از کشته‌شدگان اعتراضات، شعارهای ضددولتی سر دادند.

معترضان روز شنبه، ۱۵ اوت، در برابر سازمان تلویزیون ملی بلاروس پلاکاردهایی در دست داشتند که روی آن نوشته شده بود: “حقیقت را به مردم نشان دهید”.

تظاهرات گسترده در بلاروس از روز نهم ماه اوت جاری و پس آن که الکساندر لوکاشنکو مدعی پیروزی بزرگ و قاطع در انتخابات ریاست جمهوری شد، جرقه خورد.

تلویزیون دولتی بلاروس در روزهای نخست این اعتراضات را پوشش نداد.

نتایج انتخابات بلاروس با تردید فراوان و ادعای تقلب گسترده روبرو شده است.

حدود ۶۷۰۰ نفر در جریان این اعتراضات بازداشت شدند.

بسیاری از بازداشت‌شدگان پس از آزادی گفته‌اند که توسط نیروهای امنیتی شکنجه شدند.

کمیسیون مرکزی انتخابات بلاروس می گوید آقای لوکاشنکو که از سال ۱۹۹۴ تاکنون در قدرت بوده است توانسته در انتخابات ۸۰.۱ درصد آرا را کسب کند و سوتلانا تیکانوفسایا، رهبر مخالفان بلاروس، تنها ۱۰.۱۲% آرا را به خود اختصاص داده است.

اما خانم تیکانوفسایا می‌گوید اگر شمارش آرا به درستی انجام گیرد، او با کسب ۶۰ تا ۷۰ درصد آرا، برنده خواهد شد.

تلویزیون ملی بلاروس در روز انتخابات تنها به تجمع هواداران آقای لوکاشنکو پوشش داد و اعتراضات مخالفان دولت را پخش نکرد. این رسانه دولتی سپس با پخش تصاویر درگیری‌های خیابانی، معترضان را به خشونت‌گرایی متهم کرد و از بینندگان خود خواست که به اعتراضات نپیوندند.

چندین نفر از خبرنگاران تلویزیون ملی بلاروس به علت همین نوع پوشش خبری دولتی، استعفاء داده‌اند.

اما امروز، شنبه، ۱۵ اوت، سوتلانا تیکانوفسایا، رهبر مخالفان بلاروس خواستار برگزاری راهپیمایی صلح‌آمیزی در سراسر این کشور شد. او همزمان با انتخابات مناقشه‌برانگیز ریاست‌جمهوری مجبور شد که کشورش را به مقصد لیتوانی ترک کند.

او خطاب به حامیان خود گفته: “در حاشیه نباشید.” و به شورایی که در برگیرنده طیف‌های مختلف است پیشنهاد کرده بر روی چگونگی فرآیند انتقال قدرت کار کنند.

روز گذشته همزمان با ادامه اعتراضات و اعتصاب کارگران کارخانه‌ها، وزرای خارجه اتحادیه اروپا در یک نشست اضطراری مجازی، موافقت کردند که تحریم‌های جدیدی را علیه مقامات بلاروس که مسئول خشونت‌ها هستند، بررسی کنند.

همزمان عفو بین‌الملل گفته که شمار زیادی از بازداشتی‌های آزاد شده از “شکنجه گسترده” خبر داده‌اند.

بازداشتی‌هایی هم که روز گذشته از زندان اوکرستینا در مینسک، پایتخت آزاد شدند، آثار کبودی‌ها و جراحات را بر بدن خود نشان دادند.

یوری کارایف، وزیر کشور بلاروس گفته که مسئولیت آسیب دیدگی‌ها را برعهده می‌گیرد و از افرادی که گرفتار این خشونت‌ها شدند، عذرخواهی می‌کند.

تازه‌ترین تحولات چیست؟

به گزارش خبرگزاری فرانسه، روز شنبه حدود ۱۰۰ نفر از کارمندان تلویزیون ملی بلاروس با خروج از محل کار خود به معترضان پیوستند و گفتند که کارمندان این سازمان قصد دارند روز دوشنبه، ۱۷ اوت، اعتصاب کنند.

بسیاری از خبرنگاران و کارمندان تلویزیون دولتی این کشور هم با امضای نامه‌ای از این اعتصاب حمایت کرده‌اند.

اندری یاروشوویچ که برای تلویزیون ملی بلاروس کار می‌کند به خبرگزاری فرانسه گفته: “ما هم مثل بقیه خواستار یک انتخابات آزاد و آزادی بازداشت‌شدگان اعتراضات هستیم”.

ناتالیا ایزمونت، سخنگوی آقای لوکاشنکو و ناتالیا کوچانوا، رئیس مجلس سنای این کشور که امروز قصد ورود به ساختمان تلویزیون ملی را داشتند با شعار “شرمت باد” معترضان روبرو شدند.

ساعتی پیش از تجمع معترضان در برابر ساختمان تلویزیون ملی بلاروس هم هزاران نفر در حالی که گل، پرچم و شمع به دست داشتند در مراسم خاکسپاری الکساندر تاراکوفسکی حضور یافتند؛ آقای تاراکوفسکی روز دوشنبه در جریان اعتراضات کشته شد.

بسیاری از حاضران در مراسم خاکسپاری امروز عکس‌هایی از معترضان زخمی را در دست داشتند. در تصاویر ویدیویی ارسالی از این تجمع همچنین صدای بوق ممتد خودروهایی شنیده می‌شوند که به نشان همراهی با معترضان بوق می‌زنند.

بسیاری از معترضان شعار “برو، برو” سر دادند و از الکساندر لوکاشنکو که به “کهنه‌کارترین دیکتاتور اروپا” هم شهرت یافته، خواستند که قدرت را رها کند.

نحوه مرگ الکساندر تاراکوفسکی دقیقا معلوم نیست. در حالی که دوست دختر او، النا جرمن، می‌گوید او هدف گلوله پلیس قرار گرفته، اما مقام‌های دولتی می‌گویند علت مرگ او انفجار مواد محترقه‌ای بوده که به دست داشته است. ادعایی که معترضان آن را دروغ می‌خوانند.

النا جرمن، دوست دختر آقای تاراکوفسکی که به هنگام مرگ ۳۴ سال داشت، روز جمعه برای دیدن جسد او به قسالخانه پایتخت رفت.

او پس از دیدن جسد گفت: “روی سینه او شکافی بود که بخیه خورده بود. اما یک کبودی گرد هم وجود داشت. دست و پای او کاملا سالم بود و حتی کبودی هم روی آنها ندیدم.”

او گفته آقای تاراکوفسکی در گاراژ تعمیر خودرو خود به سختی کار می کرده و این دو هرگز به سیاست علاقه‌ای نداشتند تا این که در جریان انتخابات ریاست‌جمهوری تصمیم گرفتند از سوتلانا تیکانوفسایا حمایت کنند.

لوکاشنکو در پایان گفتکو با ولادیمیر پوتین: به زودی همه چیز درست می‌شود

همزمان با برپایی اجتماع‌های اعتراض‌آمیز در مینسک و دیگر شهرهای بلاروس الکساندر لوکاشنکو، رئیس جمهوری این کشور ظهر روز شنبه پانزدهم اوت تلفنی با ولادیمیر پوتین گفتگو کرد.

خبرگزاری دولتی بلاروس با اعلام این مطلب یادآور شد که آقای لوکاشنکو و همتای روس‌اش در جریان گفتگوی تلفنی مسائل جاری در داخل و خارج از این کشور را مورد بحث و تبادل نظر قرار دادند.

رئیس جمهوری بلاروس دقایقی پیش از این مکالمه تلفنی از تصمیم برای گفتگو با ولادیمیر پوتین بر سر «تهدیدی» خبر داده بود که به گفته او کشور و کل منطقه را در معرض خطر قرار داده است.

الکساندر لوکاشنکو همچنین تاکید کرده بود که تظاهرات جاری اتحاد بین‌ دولتی میان روسیه و بلاروس را به خطر انداخته و کشورش با خطر یک «انقلاب رنگی» روبرو است. انقلاب‌های رنگی، اصطلاحی است برای بسیاری از شورش‌های براندازانه که طی بیست سال اخیر با «نفوذ و مداخله عناصر خارجی» در جمهوری‌های شوروی سابق روی داده است.

از سوی دیگر راشا تودی نیز در گزارشی به گفتگوی تلفنی روسای جمهوری بلاروس و روسیه پرداخت و به نقل از بیانیه‌ کرملین نوشت که دو طرف در جریان این گفتگو نسبت به حل کلیه مشکلات کنونی در بلاروس در سریع‌ترین زمان ممکن ابراز امیدواری کردند.

در بیانیه کرملین همچنین ضمن اشاره به تمایل دو طرف برای همکاری متقابل و مفید جهت تحکیم مناسبات و تقویت ائتلاف دولتی در چارچوب طرح کشور فدرال بر لزوم مقابله با «گروه‌های خرابکار» که در صدد بهره‌برداری و سوء استفاده از وضع موجود هستند تاکید شده است.

گفتنی است که ولادیمیر پوتین پس از اعلام پیروزی الکساندر لوکاشنکو در انتخابات ریاست جمهوری بلاروس ضمن ارسال پیام تبریک از وی خواسته بود که برای ادغام بیشتر کشورش با روسیه تلاش کند.


منابع: بی‌بی‌سی، یورونیوز



 

ايران امروز (نشريه خبری سياسی الکترونیک)
«ايران امروز» از انتشار مقالاتی كه به ديگر سايت‌ها و نشريات نيز ارسال می‌شوند معذور است.
استفاده از مطالب «ايران امروز» تنها با ذكر منبع و نام نويسنده يا مترجم مجاز است.
Iran Emrooz©1998-2024