يكشنبه ۹ ارديبهشت ۱۴۰۳ - Sunday 28 April 2024
ايران امروز
iran-emrooz.net | Sat, 25.01.2020, 20:09


دویچه وله فارسی

خانم کریستیا فریلند، معاون نخست وزیر کانادا بار دیگر خواستار بررسی مستقل جعبه سیاه هواپیمای سرنگون شده اوکراینی شد. او گفت با تحلیل محتویات جعبه سیاه می‌توان پی برد دقیقا چه اتفاقی افتاده و مسئولیت با کیست.

معاون جاستین ترودو می‌گوید سرنگونی پرواز تهران کی‌یف یک فاجعه ملی برای کاناداست و این کشور بر حمایت از شهروندان کانادایی و بازماندگان آنها و تحقق عدالت تمرکز خواهد کرد.

خانم فریلند در حاشیه نشست داوس و در گفت‌وگو با تلویزیون بلومبرگ، بر لزوم شفافیت و بررسی مستقل جعبه‌های سیاه هواپیمای سرنگون شده تاکید کرد و گفت: «ما به یک تحلیل مستقل واقعی جعبه سیاه نیاز داریم و باید بدانیم که دقیقا چه اتفاقی افتاد و چه کسی مسئول است.»

معاون نخست وزیر کانادا افزود که تلاش‌های این کشور برای گرفتن جواب این سوال‌ها ادامه خواهد یافت. او یادآور شد که کانادا در این زمینه از حمایت شرکای بین‌المللی از جمله هلند و اوکراین برخوردار است.

نخست‌وزیر کانادا پیش‌تر، با ابراز نگرانی نسبت به سرنوشت جعبه‌های سیاه هواپیمای اوکراینی گفته است: «آن قدر به ایران فشار می‌آوریم تا مجبور شود آنها را به فرانسه ارسال کند.»

جعبه سیاه هر هواپیما، حاوی اطلاعات پرواز و صداهای کابین خلبان است.

در جریان سرنگونی هواپیمای مسافربری خطوط هوایی اوکراین توسط موشک سپاه پاسداران در بامداد چهارشنبه ۱۸ دی، تمامی ۱۷۶ سرنشین این هواپیما کشته شدند. دست‌کم ۱۳۹ نفر از مسافران هواپیما ایرانی بودند و ۵۷ نفرشان تابعیت دو گانه ایرانی کانادایی داشتند.

فرانسوا فیلیپ شامپین، وزیر خارجه کانادا نیز قبلا خواستار انجام تحقیقاتی شفاف بر مبنای قوانین جهانی هوانوردی شده است. او با اشاره به اینکه جمهوری اسلامی ایران مسئولیت کامل این حادثه را پذیرفته، گفته که “تنها تحقیقات شفاف و کامل” می‌تواند علت‌ها و دلایل اصلی این حادثه را مشخص کند: «اکنون خانواده‌های جان باختگان پاسخ می‌خواهند، جامعه بینالمللی نیز منتظر پاسخ است و ما تا زمان دریافت این پاسخ‌ها، آرام نمی‌گیریم.»

اما مقامات وزارت خارجه ایران نخست وزیر کانادا را متهم کرده‌اند که “کاسه داغتر از آش” شده و به دنبال اجرای عدالت در حق مسافرانی است که تابعیت مضاعف دارند. عباس موسوی، سخنگوی وزارت خارجه ایران گفته که این کشور تابعیت دو گانه را به رسمیت نمی‌شناسد و غرامت و مسائل حقوقی قربانیان هواپیما مبتنی بر  قوانین این کشور خواهد بود.

آسوشیتدپرس در گزارشی نوشته که جمهوری اسلامی ایران ممکن است از بیم آشکار شدن جزئیات سرنگون شدن هواپیمای اوکراینی با موشک‌های سپاه پاسداران، بازخوانی جعبه‌های سیاه آن را به تعویق بیندازد. طبق گزارش‌ها، بین اصابت موشک اول و موشک دوم به هواپیما حدود ۲۰ ثانیه فاصله بوده و آن چه در این فاصله روی داده، از لحاظ امنینی برای جمهوری اسلامی اهمیت دارد و می‌تواند به روشن شدن پشت پرده دلیل دو شلیک پیاپی به هواپیمای مزبور کمک کند.

وزیر خارجه ایران در تازه‌ترین مصاحبه خود گفته که عامل شلیک به هواپیمای اوکراینی در زندان است.

ثبت شکایت حقوقی بازماندگان در دادگاه انتاریو

هم‌زمان، به ابتکار خویشاوندان قربانیان پرواز سرنگون شده نیز شکایتی علیه مقامات جمهوری اسلامی از جمله علی خامنه‌ای و سرداران سپاه در دادگاه انتاریوی کانادا ثبت شده تا  اتهام “ارتکاب عمدی یک جنایت تروریستی” را پیگیری کند. در توافق با مقامات این دادگاه قرار شده هویت شاکیان محفوظ بماند تا فشاری احتمالی متوجه آنها نباشد.

عموی پونه گرجی، یکی از مسافران هواپیمای سرنگون شده اوکراینی، از تشکیل کمیته حقیقت‌یاب، ثبت شکایت علیه خامنه‌ای و سرداران سپاه در دادگاه انتاریوی کانادا و تلاش برای ارائه این شکایت به دادگاه بین‌المللی جنایی خبر می‌دهد.

علی‌اصغر گرجی، عموی یکی از سرنشینان پرواز تهران به کی‌یف در حساب فیس‌بوک خود از ثبت شکایتی علیه جمهوری اسلامی، خامنه‌ای و سرداران سپاه پاسداران در دادگاه انتاریو خبر داده و نوشته که این شکایت، تحت بند Justice for Victims of Terrorism Act S.C. 2012 از قانون جزایی کانادا صورت گرفته است.

آقای گرجی هدف تشکیل پرونده را محکومیت جمهوری اسلامی به اتهام “ارتکاب عمدی یک جنایت تروریستی” عنوان کرده و افزوده که این دعوی در دادگاه بین‌المللی جنایی نیز دنبال
خواهد شد. او نوشته که به علت فشارهای احتمالی جمهوری اسلامی بر شاکیان و در توافق با دادگاه، قرار شده که اسامی شاکیان ناشناس بماند: «خانواده‌های قربانیان می‌توانند بدون نگرانی به شکایت ملحق شوند.»

علی‌اصغر گرجی از کسانی که اطلاعاتی پیرامون شلیک عمدی به هواپیما دارند، خواسته که با او تماس بگیرند. او هم‌چنین نوشته که یک کنفرانس مطبوعاتی بین‌الملی نیز به زودی در این زمینه برگزار خواهد شد.

آقای گرجی که ساکن مونترال است، سه روز قبل از تشکیل کمیته حقیقت‌یاب و اولین جلسه آن خبر داده و گفته بود: «هدف انجام‌ تحقیقات مستقل جهت پی‌بردن به حقیقت چگونگی اتفاق این تراژدی، کمک به تحقیقات قضایی و‌ محکوم کردن عاملان در مجامع قضایی و در برابر دادگاه ملت ایران است.»

پونه گرجی (۲۵ ساله) و همسرش آرش پورضیایی (۲۶ ساله)، دانش‌آموختگان دانشگاه شریف و فارغ‌التحصیلان رشته کامپیوتر دانشگاه آلبرتا، برای برگزاری مراسم ازدواج خود به ایران رفته بودند. آنها تنها سه روز پس از عروسی در فاجعه شلیک پدافند سپاه به هواپیمای اوکراینی جان باختند. آرش پورضرابی مدال طلای المپیاد ریاضی را داشت.



 

ايران امروز (نشريه خبری سياسی الکترونیک)
«ايران امروز» از انتشار مقالاتی كه به ديگر سايت‌ها و نشريات نيز ارسال می‌شوند معذور است.
استفاده از مطالب «ايران امروز» تنها با ذكر منبع و نام نويسنده يا مترجم مجاز است.
Iran Emrooz©1998-2024