پنجشنبه ۱۳ ارديبهشت ۱۴۰۳ - Thursday 2 May 2024
ايران امروز
iran-emrooz.net | Thu, 08.08.2019, 10:01


در خبری دیگر در مورد منطقه، اداره دریانوردی وزارت ترابری ایالات متحده در جدیدترین اطلاعیه خود در مورد وضعیت کشتیرانی در منطقه خلیج فارس و تنگه هرمز، در مورد احتمال اخلال ایران در سیستم‌های دریانوردی کشتی‌های تجاری هشدار داده است.

در این اطلاعیه که با عنوان “تهدید شناورهای تجاری از سوی ایران در خلیج فارس، تنگه هرمز، دریای عمان، دریای عرب و دریای سرخ” منتشر شده، آمده است که “افزایش فعالیت‌های نظامی و تشدید تنش سیاسی در این منطقه تهدیدی جدی را متوجه شناورهای تجاری کرده است.”

این اطلاعیه که به منظور راهنمای ایمنی ناوبری در منطقه صادر شده، با یادآوری اینکه ممکن است اشتباه در محاسبه یا در شناسایی به عملیات تهاجمی منجر گردد، افزوده است که “کشتی های عبوری از خلیج فارس، تنگه هرمز و دریای عمان ممکن است بدون هیچگونه اخطار قبلی، با اختلال ی‌پی‌اس، دریافت پیام تقلیدی و جعلی و یا/پارازیت در دستگاه‌های مخابراتی خود مواجه شوند.”

در این اطلاعیه گفته شده است که ممکن است ایران با اخلال در سیستم ناوبری ماهواره‌ای، کشتی‌ها را از مسیر خود در آب‌های بین‌المللی منحرف کرده و به آب‌های سرزمینی خود بکشاند تا آنها را توقیف کند.

جی‌پی‌اس یا سیستم مکان‌نمای جهانی یک سیستم راهبری و مسیریابی ماهواره‌ای مورد استفاده در دریانوردی است. این سیستم توسط دولت آمریکا ایجاد شده اما در دسترس کشتی‌های سایر کشورها نیز قرار دارد.

اطلاعیه اداره دریانوردی آمریکا با بر شمردن حوادث چند ماه اخیر در منطقه خلیج فارس و تنگه هرمز، از جمله حمله به شش شناور تجاری، سرنگونی یک پهپاد آمریکایی، تلاش ناموفق برای توقیف یک کشتی بریتانیایی، توقیف دو کشتی با پرچم‌های پاناما و بریتانیا توسط نیروهای جمهوری اسلامی ایران، آمده است که “دست کم در دو مورد از این موارد، کشتی‌هایی که هدف قرار گرفتند اخلال در جی‌پی‌اس را گزارش کرند.

اداره دریانوردی ایالات متحده ضمن تاکید بر “عزم” دولت این کشور برای تضمین آزادی دریانوردی، جریان آزاد تجارت و حفاظت از کشتی‌های آمریکایی یک رشته توصیه‌هایی را نیز به کشتی‌های عبوری از منطقه کرده است.

این توصیه‌ها از جمله شامل اطلاع‌رسانی و ثبت همزمان مسیر عبور کشتی با دفتر کشتیرانی تجاری بریتانیا و واحد همکاری و هدایت کشتیرانی وابسته به ناوگان پنجم ایالات متحده است. به کشتی‌های عازم منطقه توصیه شده است که مسیر و زمان عبور خود را به اطلاع این نهادها برسانند و در صورت مواجهه با هرگونه “فعالیت مشکوک” فورا این دو نهاد را در جریان بگذارند.

اداره دریانوردی آمریکا گفته است که ممکن است ناوهای آمریکا یا سایر “کشورهای متحد” در انجام ماموریت حراست از کشتیرانی در منطقه با ارسال پیام‌های هشدار یا طرق دیگر اطلاع‌رسانی یا نزدیک شدن به کشتی‌های تجاری در منطقه خلیج فارس و تنگه هرمز، دریای عمان و دریای عرب در صدد شناسایی آنها برآیند. این اداره در عین حال هشدار داده است که “اگر منبع دیگری پیامی جعلی از سوی نیروی دریایی آمریکا یا متحدانش برای کشتی‌های تجاری ارسال کند، این کشتی‌ها باید فورا موضوع را به این نیروها اطلاع دهند.”

به ناخداهای کشتی های تجاری توصیه شده است که در صورت درخواست نیروهای ایرانی برای سوار شدن به کشتی‌هایشان از صدور اجازه ورود خودداری ورزند به شرط اینکه چنین اقدامی خطری را متوجه کشتی و سرنشینان آن نکند اما فورا واحد همکاری و هدایت کشتیرانی را آگاه سازند. در صورت ورود نیروهای ایرانی به کشتی های تجاری نیز باید این نهاد فورا آگاه شود.

اطلاعیه اداره دریانوردی وزارت ترابری ایالات متحده در حالی منتشر شده است که این کشور در صدد تشکیل ائتلافی از نیروهای دریایی کشورهای مختلف جهت حراست از مسیرهای کشتی‌رانی در منطقه خلیج فارس و تنگه هرمز است.

ستاد فرماندهی مرکزی ایالات متحده آمریکا، «سنتکام»، نیز در بیانیه‌ای که برخی رسانه‌های آمریکایی منتشر کرده‌اند، می‌گوید «کشتی‌ها گزارش‌هایی در مورد اختلال در جی‌پی‌اس» ارائه کرده‌اند.

در این بیانیه گفته شده «ایالات متحده به همکاری با متحدان خود برای حفاظت از آزادی کشتی‌رانی در منطقه، پایبند است».

شبکه خبری سی‌ان‌ان، به‌نقل از یک مقام دفاعی آمریکایی که نامی از او نبرده، گزارش داده‌است که «ایران با ایجاد اختلال» در سامانه‌های ناوبری شناورها و هواپیماهای غیرنظامی، «تلاش می‌کند که کشتی‌ها و هواپیماها را به‌اشتباه به حریم دریایی و هوایی خود بکشاند»؛ تا به گفته این مقام آمریکایی «نیروهای نظامی ایران برای توقیف آن‌ها بهانه داشته باشند».

تهران هنوز واکنشی به بیانیه‌های اداره دریانوردی و «سنتکام» نشان نداده‌است.

جمهوری اسلامی پیشتر اتهام «حملات» به نفتکش‌ها در خلیج فارس و دریای عمان را رد کرده بود.

تهران دلایل مختلفی در مورد توقیف برخی نفتکش‌ها در روزها و هفته‌های گذشته ارائه کرده‌است. برای نمونه در مورد نفتکش بریتانیایی، مقام‌های جمهوری اسلامی از جمله «تصادف با یک قایق ایرانی» یا «رعایت نکردن قوانین و مقررات بین‌المللی دریایی» را دلیل توقیف عنوان کردند، اما همزمان رئیس مجلس ایران آن را به توقیف نفتکش ایرانی در جبل‌الطارق مرتبط کرده‌است.


منابع گزارش: بی‌بی‌سی، رادیو فردا



 

ايران امروز (نشريه خبری سياسی الکترونیک)
«ايران امروز» از انتشار مقالاتی كه به ديگر سايت‌ها و نشريات نيز ارسال می‌شوند معذور است.
استفاده از مطالب «ايران امروز» تنها با ذكر منبع و نام نويسنده يا مترجم مجاز است.
Iran Emrooz©1998-2024