يكشنبه ۱ تير ۱۴۰۴ - Sunday 22 June 2025
ايران امروز
iran-emrooz.net | Tue, 21.01.2025, 9:06

مارکو روبیو وزیر خارجه آمریکا شد


مارکو روبیو در نخستین روز دوره دوم ریاست جمهوری دونالد ترامپ تأیید سنای آمریکا را به دست آورد. پیش از آن تمامی ۲۲ عضو کمیته روابط خارجی سنا نیز به این انتصاب رأی اعتماد داده بودند. او مواضع تندی علیه حکومت ایران دارد.

مجلس سنای آمریکا در نخستین روز دوره دوم ریاست جمهوری دونالد ترامپ به اتفاق آرا مارکو روبیو را به عنوان وزیر خارجه جدید این کشور تأیید کرد.

به این ترتیب مارکو روبیو، سناتور جمهوری‌خواه فلوریدا اولین عضو کابینه پیشنهادی ترامپ است که در روز دوشنبه ۲۰ ژانویه توانست تأیید سنا را به دست بیاورد.

چاک گراسلی، سناتور جمهوری‌خواه از ایالت آیووا در شروع این نشست روبیو را “مرد باهوشی” نامید که “درک قابل توجهی از سیاست خارجی آمریکا دارد.”

ساعتی پیش از جلسه اصلی کمیته روابط خارجی سنا نیز با ۲۲ رأی موافق در برابر هیچ رأی مخالف به او به عنوان وزیر خارجه جدید رأی اعتماد داده بود.

روبیو به داشتن مواضع سرسختانه علیه جمهوری اسلامی شهره است و از حامیان اسرائیل محسوب می‌شود. او همچنین از منتقدان سرسخت چین به حساب می‌آید.

جلسه سنا برای تأیید وزرای کابینه مطابق معمول بلافاصله بعد از مراسم تحلیف رئیس‌جمهور جدید تشکیل شد.

نکاتی درباره پیشینه سیاسی مارکو روبیو

سناتور مارکو روبیو متولد میامی، مرکز فلوریدا، از یک خانواده مهاجر کوبایی است و در صورت تأیید، نخستین لاتین‌تباری خواهد بود که به عنوان دیپلمات ارشد آمریکا خدمت خواهد کرد.

در کمپین انتخابات ریاست جمهوری سال ۲۰۱۶ مارکو روبیو و دونالد ترامپ رقیب هم بودند و به شدت از یکدیگر انتقاد می‌کردند، در جریان کارزار دوم انتخاباتی آقای ترامپ در سال گذشته میلادی تبدیل به متحدانی نزدیک شدند.

مارکو روبیو نخستین‌بار در سال ۲۰۱۰ میلادی به عنوان بخشی از جنبش «تی پارتی» يا به اصطلاح حزب چای، که شبکه‌ای غيرمنسجم مرکب از جمهوريخواهان و افراد مستقل بود، قدم به عرصه سیاست واشنگتن گذاشت و در زمانی هم از تسهیل روند شهروندی برای مهاجران غیرقانونی حمایت می‌کرد.

اما مانند دیگر جمهوری خواهان، دیدگاه آقای روبیو نیز در مورد مهاجرت به سمت موضع دونالد ترامپ که متعهد شده بود تا بلافاصله پس از پیروزی در انتخابات ریاست‌جمهوری، اخراج‌ مهاجران غیرقانونی را به شدت دنبال کند، تغییر پیدا کرده است.

مارکو روبیو نه تنها مورد تأیید جمهوری‌خواهان است، بلکه از سوی دموکرات‌هایی که او را به عنوان فردی «مسئول» برای نمایندگی آمریکا در عرصه سیاست خارجی تأیید می‌کنند، مورد حمایت قرار گیرد.

پیشینه آقای روبیو در سیاست خارجی به سال‌ها خدمت در کمیته روابط خارجی و کمیته اطلاعات سنای آمریکا برمی‌گردد.

او در سخنرانی‌های خود هشدارهای شدیدی در رابطه با تهدیدات نظامی و اقتصادی فزاینده علیه ایالات متحده، به‌ویژه از سوی چین داده است.

سناتور روبیو، ۳ سال پس از آغاز ریاست‌جمهوری باراک اوباما، به نمایندگی کنگره آمریکا برگزیده شد و خیلی زود مواضعش را نسبت به جمهوری اسلامی ایران مشخص کرد.

مارکو روبیو هنگامی که دولت باراک اوباما اعلام کرد توافق برجام نهایی شده است، یکی از سناتورهایی بود که تلاش کرد با تصویب یک قانون، دولت آمریکا را مجبور کند تا بدون نظر مجلس سنا، آن را رسمیت نبخشد.

برخی اظهارات ربیو درباره ایران و جمهوری اسلامی

مارکو روبیو، سناتور جمهوریخواه از ایالت فلوریدا و گزینه دونالد ترامپ برای هدایت وزارت اموز خارجه آمریکا روز چهارشنبه ۲۶ دی در جلسه استماع برای بررسی صلاحیتشُ بر این موضوع تأکید کرد که قدرت آقای ترامپ در دوره نخست ریاست‌جمهوری‌اش، «بازدارنده» بود.

مارکو روبیو، سناتور جمهوریخواه از ایالت فلوریدا در نشست کمیته روابط خارجی مجلس سنا که برای بررسی صلاحیت او تشکیل شده بود دیدگاه‌های خود را درباره برخی مسائل جهان، از جمله درباره ایران بیان داشت.

او گفت:

● «قدرت آمریکا [در دور نخست ریاست‌جمهوری ترامپ] یک عامل بازدارنده برای دشمنان ما بود و به ما اهرمی قوی در دیپلماسی داد. جنگ جدیدی رخ نداد، داعش از بین رفت، سلیمانی کشته شد، پیمان تاریخی ابراهیم متولد شد و در نتیجه، آمریکایی‌ها امن‌تر شدند.»

● «من میان  میان مردم و حکومت ایران تفاوت قائل هستم. اجازه دهید به روشنی بگویم وقتی از ایران صحبت می‌کنم، منظورم ملاهاست؛ نه مردم ایران که از فرهنگی کهن و غنی برخوردار است.»

● «حکومت ایران در ضعیف‌ترین حالت ممکن است، آنها ناچار شدند از سوریه بیرون روند، اقتصادشان متلاشی شده است و روزها بی‌برقی دارند. باید بدانیم هر امتیازی به جمهوری اسلامی بدهیم، در راستای گسترش برنامه هسته‌ای و ایجاد تنش در خاورمیانه استفاده خواهد کرد.»

● «تحت هیچ شرایطی نباید بگذاریم جمهوری اسلامی ایران به بی ثبات کردن منطقه و پیگیری برنامه اتمی ادامه دهد و افزود: تا اکتبر آینده، سه قدرت آلمان، بریتانیا و فرانسه باید تصمیم بگیرند که مکانسیم ماشه را فعال کنند یا خیر.»

● «نباید تحت هیچ شرایطی، ایران هسته‌ای داشته باشیم و نباید اجازه دهیم که جمهوری اسلامی برای تهدید همسایگان و اجرای اهداف بلند‌مدت خود قدرت نظامی داشته باشد.»

● «هرگونه امتیازی به رژیم ایران بدهیم، به تداوم حمایت آنها از گروه‌های نیابتی و تبدیل شدن‌شان به قدرتی سلطه‌گر در منطقه کمک خواهیم کرد.

● «دو نوع طرز فکر در رژیم ایران وجود دارد؛ یکی این‌که شرایط خراب است و باید زمان خرید، و دیگر این‌که باید بر قدرت هسته‌ای تکیه کرد و با غنی‌سازی اورانیوم از ۶۰ درصد به ۹۰ درصد، از هر اقدام خارجی مصونیت یافت.»

● «هیچ حکومتی جز جمهوری اسلامی وجود ندارد که به مدت چند سال در پی ترور رئیس جمهور و وزیر خارجه یک کشور دیگر باشد.»

● «جمهوری اسلامی تلاش کرد تا دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری منتخب و مقامات او را ترور کند. این چیزی است که با آن روبرو هستیم ولی همواره باید میان مردم ایران و رهبران این کشور تمایز قائل شویم.»

● «دولت آینده آمریکا، با قرار دادن منافع این کشور در اولویت، رویکرد جدیدی را دنبال خواهد کرد. با ریاست جمهوری ترامپ، آمریکا در اولویت خواهد بود و هر یک دلار که هزینه می‌شود، باید به پرسش‌های متعدد در مورد این‌که امنیت و منافع آمریکا را برآورده می‌کند یا نه، پاسخ دهد.»

● «ثروت و قدرت آمریکا نامحدود نیست و عقل سلیم حکم می‌کند که سیاست خارجی بر اساس ارزش‌های آمریکایی شکل بگیرد و تاکید کرد که این، معیاری استاندارد در دنیا است.»


دویچه وله فارسی، صدای آمریکا



 

ايران امروز (نشريه خبری سياسی الکترونیک)
«ايران امروز» از انتشار مقالاتی كه به ديگر سايت‌ها و نشريات نيز ارسال می‌شوند معذور است.
استفاده از مطالب «ايران امروز» تنها با ذكر منبع و نام نويسنده يا مترجم مجاز است.
Iran Emrooz©1998-2025 | editor@iran-emrooz.net