جمعه ۲۸ ارديبهشت ۱۴۰۳ - Friday 17 May 2024
ايران امروز
iran-emrooz.net | Mon, 03.04.2023, 9:36

موج جدید محرومیت‌های اجتماعی برای زنان در ایران


در حالی که موج جدیدی از محرومیت‌های اجتماعی و سلب آزادی‌های دختران و زنان در ایران به راه افتاده، محمدباقر قالیباف رییس مجلس شورای اسلامی وعده داده که هر چه زودتر «کار لایحه حجاب را تمام کند».

در بیش از شش ماه گذشته مردم ایران علیه جمهوری اسلامی جنبشی را به نام «زن، زندگی، آزادی» به راه انداختند و به ویژه اعمال حجاب اجباری در جمهوری اسلامی را محکوم کردند.

اما اکنون نهادها و مقام‌های مختلف جمهوری اسلامی خواستار فشار بیشتر علیه زنان و دختران برای اعمال حجاب اجباری شده‌اند.

وزارت علوم، تحقیقات و فناوری دولت ابراهیم رئیسی اعلام کرد که از ارائه خدمات آموزشی به دانشجویان دختری که حاضر نیستند تن به حجاب اجباری دهند، معذور است.

این وزارتخانه در آستانه بازگشایی دانشگاه‌ها در ایران با انتشار اطلاعیه‌ای در مورد پوشش دانشجویان در فضاهای آموزشی نوشت: «همه دانشگاه‌ها و مراکز آموزش عالی تحت نظر وزارت علوم، تحقیقات و فناوری از ارائه خدمات آموزشی، رفاهی و غیره به معدود دانشجویانی که قوانین و مقررات دانشگاه‌ها در این خصوص را رعایت نکنند، معذور خواهند بود.»

وزارت علوم «حفظ عفاف و حجاب در محیط دانشگاه» را وظیفه دانشجویان دانسته است.

این در حالی است که در جریان خیزش انقلابی علیه جمهوری اسلامی، بسیاری از دختران دانشجو حاضر نشدند که با مقنعه سر کلاس‌های درس حاضر شوند.

همزمان با این اطلاعیه وزارت علوم، عباس شیراوژن، معاون دانشجویی وزارت بهداشت، در پیامی اعلام کرد که مراکز آموزشی این وزارتخانه «از ارائه خدمات به معدود دانشجویان فاقد حجاب اسلامی، معذور خواهند بود».

وزارت آموزش و پرورش نیز روز دوشنبه ۱۴ فروردین با انتشار بیانیه‌ای نوشت که «بر اساس قوانین و مقررات از ارائه خدمات آموزشی به معدود دانش‌آموزانی که قوانین و مقررات پوششی در مدارس را رعایت ننمایند، معذور خواهد بود.»

این بیانیه مدعی شده است که چنین اقدام محدودکننده‌ای را همراستا با «ایجاد گفتمان مثبت و سازنده در بین دانش‌آموزان در موضوع فرهنگ و اعتقادات اسلامی ... ایجاد نشاط درونی و ایجاد نگرش درست و مثبت و زیبااندیشی در مورد فرهنگ عفاف و حجاب در بین دانش‌آموزان» علیه دانش‌آموزان ایرانی اِعمال می‌کند.

«استفاده از بسترهای هنری نظیر شعرخوانی، قصه‌گویی و نقاشی در مقاطع پیش‌دبستانی و مهد کودک جهت آشنا کردن کودکان با هنجارهای اسلامی و تربیتی» از دیگر بندهای بیانیه تازه وزارت آموزش و پرورش است.

این بیانیه یک روز پس از اطلاعیه دو وزارتخانه‌ علوم و بهداشت منتشر می‌شود که در آن گفته شده است که دانشگاه‌ها از این پس به «دانشجویان بی‌حجاب» هیچ‌گونه خدمات آموزشی، رفاهی، خوابگاهی ارائه نخواهند کرد.

پیشتر نیز ویدیوها و گزارش‌هایی به ویژه در شبکه‌های اجتماعی منتشر شده که نشان می‌دهد حکومت به مسئولان اداره‌ها و مراکز مختلف از جمله بانک‌ها و فرودگاه‌ها دستور داده تا از ارائه خدمات به زنان و دختران بدون حجاب اجباری خودداری کنند.

بر اساس ویدیوی منتشر شده در شبکه‌های اجتماعی، پرسنل فرودگاه شیراز از دادن کارت پرواز به زنانی که حجاب اجباری ندارند خودداری و به آنان اعلام می‌کنند، اگر می‌خواهید سوار هواپیما شوید باید روسری بپوشید.

همچنین پس از بیانیه اخیر وزارت کشور درباره حجاب اجباری، استانداری‌های ایران نیز بیانیه‌هایی را در این باره صادر کردند.

به عنوان نمونه، استانداری قزوین اعلام کرد که از دستگاه‌های قضائی و انتظامی «در برخورد با کسانی که به طور سازمان‌یافته حریم عفت، حیا و خانواده ایرانی را هدف قرار می‌دهند»، حمایت می‌کند‌.

این حمایت از نیروهای انتظامی در شرایطی است که در روزهای اخیر گزارش‌های مختلفی از پلمب اصناف گوناگون، از جمله اقامتگاه‌ها به دلیل آن چه «رعایت نشدن حجاب» خوانده شده، منتشر شده است.

همچنین در ماه‌های اخیر، نمایندگان مجلس شورای اسلامی در تلاش برای تصویب هر چه زودتر لایحه جدیدی برای اعمال بیشتر حجاب اجباری بوده‌اند.

مرتضی آقاتهرانی، رییس کمیسیون فرهنگی مجلس با اعلام این که «در دولت قرار گاه امر به معرف و عفاف و حجاب فعال شده است»، گفته است: «قالیباف قول داده اگر لایحه عفاف و حجاب دریافت کند، ۷۰ ساعته کارش را تمام می‌کند.»

پیشتر بیژن نوباوه، نماینده تهران به زنان ایرانی هشدار داده بود:«فردی که مرتکب این خطا (برداشتن حجاب) می‌شود بداند که مجموعه نظام رصد می‌کند و رفتار او از چشم نظام پنهان نیست و حاکمیت نسبت به رفتار او بی‌تفاوت نمی‌ماند.»

بر اساس اظهارات نمایندگان، در طرحی که قرار است در مجلس درباره حجاب اجباری به تصویب برسد، جریمه‌های سنگین نقدی و همچنین محرومیت‌های اجتماعی گسترده برای زنان مخالف حجاب اجباری در نظر گرفته شده است.

منابع: ایران اینترنشنال، رادیو فردا



 

ايران امروز (نشريه خبری سياسی الکترونیک)
«ايران امروز» از انتشار مقالاتی كه به ديگر سايت‌ها و نشريات نيز ارسال می‌شوند معذور است.
استفاده از مطالب «ايران امروز» تنها با ذكر منبع و نام نويسنده يا مترجم مجاز است.
Iran Emrooz©1998-2024