جمعه ۲۸ ارديبهشت ۱۴۰۳ - Friday 17 May 2024
ايران امروز
iran-emrooz.net | Wed, 27.07.2022, 14:05

واکنش‌‌ها به پیشنهاد تازه اتحادیه اروپا درباره برجام


در حالی که اتحادیه اروپا می‌گوید متن «بهترین توافق هسته‌ای ممکن» را تهیه کرده، هم ایران و آمریکا اعلام کردند که نظراتشان را درباره این متن به مقام‌های اروپایی ارائه خواهند کرد.

به گزارش بی‌بی‌سی، هنوز هیچ یک از طرفین واکنشی مثبت یا منفی نسبت به این متن جدید نشان ندادند.

روز سه‌شنبه، جوزپ بورل مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا با انتشار مقاله‌ای در روزنامه بریتانیایی «فاینشیال تایمز» اعلام کرد که با در نظر گرفتن نگرانی‌های دو طرف، متن جدیدی را تهیه کرده است.

به گفته آقای بورل در این متن جدید به مساله ارائه تضمین‌های ممکن از سوی جو بایدن، رئیس‌جمهور آمریکا نیز اشاره شده است.

جوزپ بورل به دلیل سمتی که در اتحادیه اروپا دارد، هماهنگ‌کننده برجام نیز هست و در این مقاله نوشته، آنچه را که تهیه کرده «بهترین گزینه قابل اجراست» که می‌تواند هم از تحریم‌های ایران بکاهد و هم نگرانی جامعه بین‌المللی از برنامه هسته‌ای ایران را حل و فصل کند.

اما علی باقری کنی، مذاکره کننده ارشد ایران با لحنی متفاوت، آنچه را که ارائه شده «ایده‌های» آقای بورل برای جمع‌بندی مذاکرات توصیف کرد و گفت ایران نیز «نظرت خود را هم در باره محتوا و هم فرم» برای به نتیجه رسیدن مذاکرات که دارد که در اختیار دیگران قرار خواهد داد.

او در توییتی نوشت که این «نظرات» در جریان مذاکراتی که هفته گذشته انجام شد، در اختیار ایران قرار گرفته است.

همچنین ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا نیز در اظهاراتی مشابه گفت که واشنگتن در حال بررسی «پیش‌نویس تفاهم‌نامه بازگشت مشترک به اجرای برجام» است که توسط اتحادیه اروپا تهیه شده است.

او گفت که آمریکا نظراتش را درباره این متن به شکل مستقیم با اتحادیه اروپا در میان خواهد گذاشت.

به گفته او برای اساس درک واشنگتن، همان متنی که در ماه مارس تهیه شده بود مبنایی برای تهیه متن جدید بوده است، اما در آن تغییراتی داده شده که آمریکا باید بررسی کند.

سخنگوی وزارت خارجه آمریکا تاکید کرد که در حال حاضر، زمان برای موفقیت مذاکرات اهمیت بسیار زیادی دارد و به همین دلیل نیز این کشور به سرعت این بررسی را به پایان خواهد برد.

او گفت برنامه هسته‌ای ایران در این مدت همچنان توسعه یافته و آنچه را در متن ماه مارس آمده، بر مبنای وضعیت برنامه هسته‌ای در آن زمان بوده است.

آقای پرایس تاکید کرد که موضع آمریکا همچنان بازگشت به برجام است و «تا وقتی این کار به نفع» واشنگتن باشد، این کشور این سیاست را پی خواهد گرفت.

صبح چهارشنبه به رغم اینکه حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه ایران برای گروه «هشت کشور اسلامی در حال توسعه» سخنرانی کرد، به مساله مذاکرات برجام و متن جدید اشاره‌ای نکرد.

انریکه مورا، معاون جوزپ بورل و کسی که به نمایندگی از اتحادیه اروپا در مذاکرات وین حضور دارد، روز چهارشنبه با انتشار توییتی، متن جدید را «بهترین توافق ممکن» توصیف کرد. او نوشت که این متن «منافع اقتصادی شفاف و قابل محاسبه را برای مردم ایران» تضمین می‌کند و همزمان با تعیین سازوکار «قابل راستی‌آزمایی» برای نظارت بر برنامه هسته‌ای ایران، به جامعه بین‌المللی سود خواهد رساند.

آقای مورا از همه طرف‌ها خواست تا «گام پایانی» را بردارند.

این نخستین بار نیست که برخی دیپلمات‌ها حاضر در مذاکرات می‌گویند که دو طرف برای رسیدن به توافق نهایی، نیاز دارند که آخرین قدم را بردارند.

اما هر بار یکی از موضوعات محل اختلاف به مانعی جدی بر سر راه توافق تبدیل شد. در آخرین دور مذاکرات و اختلافات، مساله خروج نام سپاه پاسداران انقلاب اسلامی از فهرست سازمان‌های تروریستی آمریکا، در کنار درخواست ایران برای گرفتن تضمین از واشنگتن برای عدم خروج دوباره از برجام به عنوان مهم‌ترین دلایل بن‌بست مذاکرات مطرح شد.

به رغم فشارهای ایران، جو بایدن رئیس‌جمهور آمریکا اعلام کرد که نام سپاه پاسداران از فهرست سازمان‌های تروریستی خارج نخواهد شد.

ضمن اینکه هنوز روشن نیست آقای بایدن دقیقا چه ابزاری در اختیار دارد تا بتواند تضمین بدهد که رئیس‌جمهور بعدی آمریکا از توافق هسته‌ای با ایران خارج نخواهد شد.



 

ايران امروز (نشريه خبری سياسی الکترونیک)
«ايران امروز» از انتشار مقالاتی كه به ديگر سايت‌ها و نشريات نيز ارسال می‌شوند معذور است.
استفاده از مطالب «ايران امروز» تنها با ذكر منبع و نام نويسنده يا مترجم مجاز است.
Iran Emrooz©1998-2024