جمعه ۲۸ ارديبهشت ۱۴۰۳ - Friday 17 May 2024
ايران امروز
iran-emrooz.net | Thu, 30.06.2022, 20:34

نشست شورای امنیت درباره پرونده هسته‌ای ایران


شورای امنیت سازمان ملل متحد روز پنجشنبه نشستی با موضوع «عدم اشاعه» تسلیحات کشتار جمعی برگزار کرد و در آن وضعیت مذاکرات احیای برجام و قطعنامه ٢٢٣١ را به بررسی گذاشت.

به گزارش صدای آمریکا، در ابتدای این نشست که نمایندگان ایران و آلمان نیز دعوت شده بودند، روزمری دی‌کارلو، معاون دبیرکل سازمان ملل در امور سیاسی و تثبیت صلح، در سخنانی گفت علیرغم عزم تمامی طرف‌های برجام جهت حل اختلاف‌نظرهای سیاسی و فنی، هنوز بازگشت به احیای این توافق و قطعنامه ٢٢٣١ انجام نشده است.

او ضمن دعوت از آمریکا برای حذف تحریم‌ها، آنچنان که در برجام آمده، و همچنین تمدید معافیت‌ها درباره نفت و تجارت ایران، از جمهوری اسلامی خواست تمامی اقدامات متناقض با برجام از جمله غنی‌سازی «شدیدا نگران‌کننده» اورانیوم به میزان ٢٠ درصد و ۶۰ درصد را متوقف کند.

نماینده آمریکا: ایران مطالبات فرابرجامی خود را کنار بگذارد
ریچارد ام میلز، نماینده آمریکا در ابتدای سخنانش گفت واشنگتن همچنان متعهد به بازگشت متقابل به اجرای کامل برجام است.

او در ادامه گفت یک توافق از مارس در دسترس بوده است «اما ما تنها زمانی می‌توانیم یک توافق را نهایی کرده و به اجرا بگذاریم که ایران مطالبات اضافی خود را که خارج از حیطه برجام هستند، کنار بگذارد.»

وی در ادامه افزود در پرتو سفر بورل به تهران و در جریان مذاکرات قطر، ایران همچنان خواسته‌های فرابرجامی مطرح کرد.

نماینده آمریکا تاکید کرد ایران باید نشان دهد خواهان نهایی‌کردن فوری توافق است. به گفته او، اقدامات خلاف برجام ایران احیای برجام را دشوارتر می‌کند.

او همچنین حملات پهپادی به عربستان و امارات را محکوم کرد و از ایران خواست توزیع سلاح میان گروه‌های نیابتی‌ خود در خاورمیانه را متوقف کند.

نماینده اتحادیه اروپا: پیش‌نویس توافق از ماه مارس آماده بوده است
اولوف اسکوگ در سخنان خود گفت در ماه مارس پیش‌نویس توافق آماده شده بود و تنها چند مساله باقی مانده بود. به گفته وی، پیش‌نویس توافق شامل گام‌های ضروری برای آمریکا جهت بازگشت به برجام و ازسرگیری کامل تمامی تعهدات برجامی توسط ایران و آمریکا است.

او با اشاره به توقف مذاکرات در ١١ مارس به دلیل «عوامل خارجی» افزود اروپا همچنان متعهد به احیای برجام است اما لازم است با توجه به گذشت بیش از یکسال از آغاز مذاکرات احیای برجام و مسیر نگران‌کننده فعالیت‌های هسته‌ای ایران و تحریم‌های جدید آمریکا، این توافق باید هرچه سریع‌تر نهایی شود.

تسهیل‌کننده شورای امنیت: برجام به عنوان یک «دستاورد عمده» احیا شود
جرالدین برن نیسون، تسهیل‌کننده شورای امنیت جهت اجرای قطعنامه ٢٢٣١، با اشاره به تصویب سیزدهمین گزارش شش‌ماهه در ٢٣ ژوئن درباره قطعنامه ٢٢٣١، گفت برجام یک «دستاورد عمده» در دیپلماسی عدم اشاعه سلاح‌های کشتار جمعی است. او در ادامه ابراز امیدواری کرد مذاکرات احیای برجام و دستیابی به یک توافق هرچه زودتر نهایی شود.

نماینده بریتانیا: تداوم اقدامات تشدیدکننده ایران سبب فروپاشی برجام می‌شود
باربارا وودوارد، نماینده بریتانیا در این نشست گفت برنامه هسته‌ای ایران هرگز به اندازه کنونی پیشرفت نکرده و تشدید اقدامات هسته‌ای ایران تهدیدی برای صلح و امنیت بین‌المللی است.

او با اشاره به افزایش سریع ذخایر اورانیوم ٢٠ درصدی و ۶۰ درصدی ایران گفت اگر تهران با سرعت به غنی‌سازی اورانیوم ادامه دهد، احتمالا تا پایان سال جاری مواد کافی غنی‌شده برای تولید سریع اورانیوم ٩٠ درصدی جهت تولید «چند بمب» اتمی را خواهد داشت.

نماینده بریتانیا در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به تولید موشک‌های بالستیک توسط جمهوری اسلامی هشدار داد تداوم اقدامات تشدیدکننده ایران سبب فروپاشی برجام می‌شود.

نماینده امارات: نگران توقف اجرای تعهدات هسته‌ای ایران هستیم
نماینده امارات با تاکید بر«تعهد تزلزل‌ناپذیر» کشورش به عدم اشاعه تسلیحات هسته‌ای گفت همچنان نگران تصمیم ایران مبنی بر توقف اجرای تعهدات هسته‌ای در چارچوب برجام است.

او در بخش دیگری از سخنانش حملات «تروریستی» حوثی‌های مورد حمایت جمهوری اسلامی به کشورش و عربستان را محکوم کرد.


بیانیه تروئیکای اروپایی درباره برنامه هسته‌ای ایران

بریتانیا، آلمان و فرانسه در بیانیه‌ای مشترک پیش از آغاز جلسه شورای امنیت سازمان ملل متحد برای بررسی روند اجرای قطعنامه ۲۲۳۱ از ایران خواستند تا از فرصت دیپلماتیک مذاکرات وین برای احیای برجام استفاده کند.

در این بیانیه آمده است:

- «شورای امنیت متوجه تهدید ایران علیه امنیت بین‌المللی از طریق تشدیدهای هسته‌ای‌اش شده است. برنامه هسته‌ای ایران از هر زمان دیگری در گذشته پیشرفته‌تر شده است. ایران طی سه سال گذشته گام‌هایی جهت تسریع برنامه هسته‌ای خود اتخاد کرده و به تشدید آن ادامه می‌دهد. برخی از مهم‌ترین این گام‌ها در حین روند مذاکرات برای بازگرداندن این کشور به اجرای کامل برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) و آمریکا به توافق انجام گرفته است.»

- «تلاش‌های شدید دیپلماتیک جهت احیای برجام منجر به حصول توافقی قابل دوام شده است که از ماه مارس روی میز قرار دارد. ما متاسفیم که ایران تاکنون از این فرصت دیپلماتیک استفاده نکرده و به تقویت فعالیت‌های هسته‌ای خود پرداخته است.»

- «اخیرا ایران اعلام کرد که سانتریفیوژهای قدرتمند و پیشرفته جدیدی را نصب کرده و از آنها استفاده می‌کند. ایران همچنین اعلام کرده بود که تجهیزات نظارتی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی ذیل برجام را قطع کرده است. این رخداد با توجه به این مسئله که ایران به انباشت بی‌نظیر اورانیوم با غنای ۲۰ و ۶۰ درصد ادامه می‌دهد، بسیار نگران‌کننده است.»

- «وظیفه راستی‌آزمایی و نظارت بر اجرای برجام مسقیما توسط شورای امنیت سازمان ملل به آژانس بین‌المللی انرژی اتمی محول شده است. اقدام ایران مبنی بر پایان‌دادن به تدابیر شفافیت مرتبط با برجام گامی منفی، غیر سازنده و تحریک‌آمیز محسوب می‌شود که شورا نمی‌تواند در خصوص آن سکوت کند.»

- «اقدامات ایران موانع بیشتری برای خود جهت بازگشت به اجرای کامل تعهدات هسته‌ای ذیل برجام و احیای توانایی آژانس در ارائه تضمین‌هایی در رابطه ماهیت صلح‌آمیز برنامه هسته‌ای ایران ایجاد می‌کند. اقدامات ایران به‌سرعت تعادل بسته‌ای که ما ماه‌ها برای احیای برجام بر سر آن مذاکره کرده بودیم را بر هم می‌زند و پنجره برای راه‌ حل دیپلماتیک فوری را می‌بندد.»

- «ما از ایران می‌خواهیم که از تشدید فعالیت‌ هسته‌ای دست بکشد و از آنها بازگردد، همکاری کامل با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی را از سر بگیرد و از فرصت باقیمانده روی میز - که به نفع دولت و ملت ایران است - استفاده کند.»

- «ما حمایت کامل خود را نسبت به تلاش‌های هماهنگ‌کننده برجام جهت احیای برجام ابراز می‌کنیم. ایران باید از این فرصت تا زمانی که از دست نرفته، برای نهایی‌سازی توافق استفاده کند.»

- «متاسفانه متوجه شده‌ایم که در جلسه‌ای که روز گذشته در دوحه پایان یافت، ایران بار دیگر از این فرصت استفاده نکرده و به جای آن خواسته‌های بیشتر و غیر واقع‌گرایانه‌ای را مطرح کرده است.»

- «امروز شورای امنیت همچنین درخصوص تحولات کلیدی در برنامه موشکی ایران که مغایر با قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل است، گفت‌وگو خواهد کرد. شورا از ایران می‌خواهد که انجام هرگونه فعالیت مرتبط با موشک‌های بالیستیک طراحی‌شده برای حمل تسلیحات هسته‌ای - از جمله پرتاب موشک از طریق فناوری موشک‌های بالیستیکی این چنینی - خودداری کند.»

- «همین چند روز پیش بود که ایران با پرتابگر فضایی آزمایش دیگری انجام داد که شامل فناوری دوکاربردی بود که می‌توان از آن برای ساخت موشک‌های بالیستیک دوربرد و قاره‌پیما استفاده کرد. ما از ایران می‌خواهیم که از انجام این اقدامات تحریک‌آمیز خودداری کند.»

- «ما فعالیت‌های بی‌ثبات‌کننده مداوم ایران در منطقه را محکوم می‌کنیم و از این کشور می‌خواهیم که به فعالیت‌های موشک‌های بالیستیک و اشاعه هسته‌ای مغایر با قطعنامه ۲۲۳۱ امنیت سازمان ملل و دیگر قطعنامه‌ای این شورا پایان دهد.»

- «ما همچنین به طور کامل از دبیر کل برای بررسی و گزارش‌دهی در رابطه با یافتن هرگونه شواهدی از انتقال قطعات، مصالح، کالاها، فناوری‌ها یا ارائه خدمات مغایر با قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل حمایت می‌کنیم.»



 

ايران امروز (نشريه خبری سياسی الکترونیک)
«ايران امروز» از انتشار مقالاتی كه به ديگر سايت‌ها و نشريات نيز ارسال می‌شوند معذور است.
استفاده از مطالب «ايران امروز» تنها با ذكر منبع و نام نويسنده يا مترجم مجاز است.
Iran Emrooz©1998-2024