سه شنبه ۷ بهمن ۱۴۰۴ - Tuesday 27 January 2026
ايران امروز

iran-emrooz.net | Tue, 27.01.2026, 15:47

شمس و نگرانی‌اش از دو روایت متضاد / احمد زیدآبادی

شمس‌الواعظینی که روزگاری روزنامه‌های تحت سردبیری‌اش به عنوان “بخشی از تهاجم فرهنگی و برنامۀ براندازی قانونی” پی در پی توقیف و لغو امتیاز و خودش نیز راه به راه دستگیر و زندانی می‌شد، امروز به عضویت رسمی شورای اطلاع رسانی دولت در آمده است!

چه اتفاقی افتاده؟ آیا افکار و گرایش‌های سیاسی شمس تغییر کرده است؟ تا آنجا که من در جریانم آقای شمس‌الواعظین در همان زمان سردبیری روزنامه‌های دوم خردادی هم همین مواضع کنونی‌اش را در بارۀ اسرائیل و فلسطین و سایر قضایا داشت و از این جهت تغییر و تحول خاصی در او دیده نمی‌شود. بنابراین، باید گفت که حکومت دچار دگردیسی ناپیدا و اعلام نشده‌ای شده است! ظاهراً جمهوری اسلامی امروزه به افرادی با کارنامۀ شمس نیازمند است و به همین دلیل او را در سطح رسمی به کار گرفته است. این به کارگیری در واقع چیزی جز پذیرش خطا بودن سیاست‌های گذشته نیست، اما چرا به خطا بودن آن سیاست‌ها اقرار نمی‌شود؟

باری، شمس‌الواعظین خواستار تأسیس رسانه‌ای فراگیر و مستقل به منظور بیان “روایت سوم” در میانۀ دو روایت متضادی شده است که صدا و سیما از یک سو و ایران‌اینترنشال از سوی دیگر از تحولات ایران به دست می‌دهند. او صدا و سیما را “ایدئولوژیک” و ایران‌اینترنشال را “اتاق تبلیغات جنگ” دانسته و روایت هر دو از تحولات ایران را غیرحرفه‌ای و مغشوش قلمداد کرده است.

درخواست برای راه‌اندازی یک رسانۀ مستقل و فراگیر در داخل ایران با هدف انتقال مرجعیت رسانه‌ای از خارج به داخل کشور، مورد تقاضای قریب به تمامِ کنشگران حوزۀ اجتماعی و سیاسی است، اما حتی اگر به فرض قرار باشد روزی نظام جمهوری اسلامی به آن تن در دهد، به ماه‌های آینده قد نمی‌دهد!

در این بین اما دلمشغولی شمس نوع روایتی است که ایران‌اینترنشال و بی بی سی فارسی از ناآرامی‌های اخیر ایران تولید و توزیع می‌کنند. به نظرم شمس در کنار لزوم راه‌اندازی یک رسانۀ مستقل و فراگیر و حرفه‌ای داخلی، باید از لزوم دعوت از کمیساریای عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد برای سفر به ایران و تهیۀ گزارش از رویدادهای خونین و دلخراش دو هفته ناآرامی حمایت می‌کرد.

در این هنگامه به نظرم فقط یک گزارش حرفه‌ای از سوی حقوقدانان مستقل سازمان ملل می‌تواند فصل‌الخطاب روایت‌های متناقض در بارۀ این تراژدی ملی باشد. رد چنین درخواستی از سوی جمهوری اسلامی اشتباهی تاریخی خواهد بود.


تلگرام نویسنده
@ahmadzeidabad



 

ايران امروز (نشريه خبری سياسی الکترونیک)
«ايران امروز» از انتشار مقالاتی كه به ديگر سايت‌ها و نشريات نيز ارسال می‌شوند معذور است.
استفاده از مطالب «ايران امروز» تنها با ذكر منبع و نام نويسنده يا مترجم مجاز است.
Iran Emrooz©1998-2026 | editor@iran-emrooz.net