سه شنبه ۱۷ تير ۱۴۰۴ - Tuesday 8 July 2025
ايران امروز

iran-emrooz.net | Sat, 05.07.2025, 8:39

نقش فناوری «دوکاربرده» در جنگ ۱۲ روزه اسرائيل با ایران

استانبول/خبرگزاری آنادولو

به عقیده کارشناسان امور نظامی، جنگ ۱۲ روزه میان ایران و اسرائیل دارای ویژگی‌های خاص خود بوده است. حملات هوایی موثر و غافلگیر کننده اسرائیل به سامانه‌های دفاع هوایی و زیرساخت‌های نظامی ایران و همچنین حملات موشکی ایران به اسرائیل از جمله ابعاد منحصربه فرد جنگ مذکور بود.

دکتر خورشید دینگیل، کارشناس امور دفاعی در حوزه ایران، معتقد است که یکی از نکات جالب توجه جنگ ۱۲ روزه، استفاده موثر اسرائیل از فناوری دوکاربرده «dual-use items» در حمله به سامانه‌های دفاع هوایی و همچنین فرماندهان نظامی و دانشمندان هسته‌ای ایران در نخستین ساعات آغاز جنگ بوده است.

دینگیل در گفت‌وگو با خبرگزاری آنادولو درباره کاربرد «فناوری دوکاربرده» توسط اسرائیل در جنگ علیه ایران، می‌گوید:

«وقتی به عملیات اسرائیل علیه ایران نگاه می‌کنیم، می‌بینیم که از پهپادهای کوچک استفاده شده است. به‌ویژه مشاهده کردیم که این پهپادها علیه سامانه‌های پدافند هوایی و سامانه‌های پرتاب موشک‌های بالستیک به کار گرفته شده‌اند. در واقع، در شب ۱۳ ژوئن دیدیم که هدف نیروهای پشتیبانی زمینی با استفاده از چنین دستگاه‌ها و تجهیزاتی غیر فعال کردن سامانه پدافند هوایی ایران بود. تمامی این نشانه‌ها یک پرسش را برای ما مطرح می‌کند: اسرائیل چگونه توانسته این تجهیزات را به نحوی به داخل تهران نفوذ دهد؟

در اینجا، لازم است مفهوم محصولات دوکاربرده را درک کنیم، زیرا این محصولات به عنوان فناوری‌هایی تعریف می‌شوند که هم در زندگی روزمره و هم در اهداف نظامی مورد استفاده قرار می‌گیرند. از این زاویه می‌توان گفت محصولات با دوکاربرده ، زمینه‌ای تسهیل‌کننده و مؤثر برای نفوذ این تجهیزات از مسیرهای مختلف به داخل ایران فراهم کرده‌اند. از سوی دیگر، استفاده و ترکیب این تجهیزات، به یک تخصص و مهارت فنی جداگانه نیاز دارد و در اینجا مسئله عمق‌ بخشیدن به شبکه‌های اطلاعاتی و منابع انسانی توسط اسرائیل در داخل ایران طی سالیان گذشته مطرح می‌شود؛ شبکه‌ای که در طول زمان توسعه یافته و این منابع انسانی با اهداف بلندمدت تجهیز و آماده شده‌اند. از این منظر می‌توان گفت با یک فرآیند طولانی‌مدت و برنامه‌ریزی‌شده مواجه هستیم.

 



 

ايران امروز (نشريه خبری سياسی الکترونیک)
«ايران امروز» از انتشار مقالاتی كه به ديگر سايت‌ها و نشريات نيز ارسال می‌شوند معذور است.
استفاده از مطالب «ايران امروز» تنها با ذكر منبع و نام نويسنده يا مترجم مجاز است.
Iran Emrooz©1998-2025 | editor@iran-emrooz.net