يكشنبه ۲۵ خرداد ۱۴۰۴ - Sunday 15 June 2025
ايران امروز

iran-emrooz.net | Sat, 07.06.2025, 13:20

توافق احداث مرکز هوش مصنوعی در امارات هنوز نهایی نشده است

خبرگزاری رویترز به نقل از منابع آگاه خود گزارش داده، توافق چند میلیارد دلاری برای ساخت یکی از بزرگ‌ترین مراکز داده‌ای جهان در امارات متحده عربی با استفاده از فناوری آمریکایی، به دلیل نگرانی‌های مداوم در مورد مسائل امنیتی، هنوز فاصله زیادی تا نهایی شدن دارد.

ایالات متحده و این کشور ثروتمند حوزه خلیج فارس، ماه گذشته طی بازدید دو روزه رئیس‌جمهور دونالد ترامپ از ابوظبی، پروژه عظیم پردیس هوش مصنوعی را معرفی کردند که قرار است مجموعه‌ای از مراکز داده‌ای قدرتمند را در بر بگیرد.

این پروژه که در زمینی به مساحت ۱۰ مایل مربع (۲۶ کیلومتر مربع) برنامه‌ریزی شده، توسط شرکت فناوری G42، که با دولت امارات ارتباط دارد و در توسعه صنعت هوش مصنوعی این کشور پیشرو است، تأمین مالی می‌شود.

این پروژه که قرار است از تراشه‌های پیشرفته هوش مصنوعی شرکت انویدیا استفاده کند، از سوی مقامات دولت ترامپ به‌عنوان موفقیتی در هدایت کشورهای حوزه خلیج فارس به سمت استفاده از فناوری آمریکایی به جای گزینه‌های چینی معرفی شده است.

اما به گفته پنج منبع آگاه از این پروژه، مقامات آمریکایی هنوز شرایط امنیتی لازم برای صادرات این تراشه‌های پیشرفته یا نحوه اجرای توافق با این کشور حوزه خلیج فارس را مشخص نکرده‌اند، که این موضوع باعث شده توافق همچنان در هاله‌ای از ابهام باشد.

طی بازدید ترامپ، ابوظبی متعهد شد که مقررات امنیت ملی خود را با واشنگتن هم‌راستا کند، از جمله اتخاذ تدابیری برای جلوگیری از انحراف فناوری‌های آمریکایی.

با این حال، چهار منبع اعلام کردند که مقامات آمریکایی همچنان نسبت به روابط نزدیک امارات با چین محتاط هستند و این نگرانی‌ها با مسائل مطرح‌شده در دوره دولت بایدن و اولین دوره ریاست‌جمهوری ترامپ، به‌ویژه در مورد قابل اعتماد بودن امارات به‌عنوان شریک استراتژیک، همخوانی دارد.

منابع مشخص نکردند که آیا شواهد جدیدی در این زمینه به دست آمده است، اما اظهار داشتند که نگرانی‌های موجود همچنان پابرجاست. در دوره اول ریاست‌جمهوری ترامپ، امارات و دیگر کشورهای حوزه خلیج فارس، با وجود اعتراضات آمریکا، به استفاده از فناوری ۵G هوآوی روی آوردند.

چهار منبع دیگر نیز اظهار داشتند که برخی در دولت آمریکا تردید دارند که آیا امارات، با وجود نیت خود، می‌تواند از انتقال فناوری آمریکایی به دست رقبای واشنگتن جلوگیری کند.

سخنگوی کاخ سفید، رویترز را به وزارت بازرگانی ارجاع داد که به درخواست اظهارنظر پاسخی نداد. دولت امارات نیز واکنشی نشان نداد.

چهار منبع اعلام کردند که دولت آمریکا هنوز جدول زمانی مشخصی برای نهایی کردن این توافق ندارد. ابوظبی باید کنترل‌های هنوز تعریف‌نشده آمریکا بر این فناوری را بپذیرد، اما ممکن است درخواست اصلاحاتی کند که تصویب نهایی را به تأخیر بیندازد.

دو منبع اظهار داشتند که کنترل‌های آمریکا احتمالاً استفاده از فناوری چینی را ممنوع کرده و استخدام اتباع چینی در این پردیس هوش مصنوعی را محدود خواهد کرد.

چهار منبع اعلام کردند که دولت آمریکا همچنان به نهایی کردن این توافق متعهد است، اما مخالفت‌هایی در میان جمهوری‌خواهان و دموکرات‌ها به دلیل نگرانی‌ها در مورد روابط امارات با چین وجود دارد.

پروژه “استارگیت امارات” قرار است سال آینده با حدود ۱۰۰,۰۰۰ تراشه پیشرفته انویدیا راه‌اندازی شود. این پروژه یک گیگاواتی از سیستم‌های گریس بلک‌ول GB300 انویدیا، پیشرفته‌ترین سرور هوش مصنوعی حال حاضر این شرکت، استفاده خواهد کرد.

امارات، هرچند از نظر وسعت کوچکتر از ایالت مین آمریکا است، بازیگری تأثیرگذار در خاورمیانه محسوب می‌شود که به دلیل سیاست‌های استراتژیک خود، روابط نزدیکی با چین و روسیه برقرار کرده است.

سال گذشته، تحت فشار دولت بایدن، شرکت G42 سخت‌افزارهای چینی را کنار گذاشت و سرمایه‌گذاری‌های خود در چین را فروخت. در مقابل، این شرکت به فناوری پیشرفته‌تر آمریکایی دسترسی پیدا کرد و شرکت مایکروسافت (MSFT.O) سهامی به ارزش ۱.۵ میلیارد دلار در G42 خریداری کرد.

با این حال، شرکت‌های بزرگ چینی مانند هوآوی و علی‌بابا کلود همچنان در این کشور حوزه خلیج فارس فعال هستند و یک شبکه قاچاق تراشه‌های هوش مصنوعی به چین از کشورهایی از جمله امارات ردیابی شده است.

این کشور همچنین به مرکزی برای شرکت‌هایی تبدیل شده که از سال ۲۰۲۲ به دلیل جنگ اوکراین، تحریم‌های اعمال‌شده علیه روسیه را دور می‌زنند.

دولت ترامپ اعلام کرده که شرکت‌های آمریکایی مراکز داده‌ای ساخته‌شده توسط امارات را اداره خواهند کرد و خدمات ابری “مدیریت‌شده توسط آمریکا” را در سراسر منطقه ارائه خواهند داد.

پردیس هوش مصنوعی در ابوظبی قرار است در نهایت میزبان مراکز داده‌ای با ظرفیت ۵ گیگاوات باشد.



 

ايران امروز (نشريه خبری سياسی الکترونیک)
«ايران امروز» از انتشار مقالاتی كه به ديگر سايت‌ها و نشريات نيز ارسال می‌شوند معذور است.
استفاده از مطالب «ايران امروز» تنها با ذكر منبع و نام نويسنده يا مترجم مجاز است.
Iran Emrooz©1998-2025 | editor@iran-emrooz.net