جمعه ۷ ارديبهشت ۱۴۰۳ - Friday 26 April 2024
ايران امروز
" width="800" />
iran-emrooz.net | Tue, 15.01.2019, 8:23

۳.۹ میلیارد دلار نیاز طرح انتقال آب به محور شرق

در نشست مدیران استان های خراسان رضوی، خراسان جنوبی و سیستان و بلوچستان در زاهدان مطرح شد: ۳.۹ میلیارد دلار نیاز طرح انتقال آب به محور شرق

سه شنبه ۲۵ دی ۱۳۹۷
روزنامه سیستان و بلوچستان
نویسنده: ذوالفقاری
  ۳.۹ میلیارد دلار برای اجرای طرح انتقال آب دریای عمان به محور شرق کشور نیاز است. مشاور طرح انتقال آب به محور شرق در نشست هماهنگی انتقال آب که در سالن جلسات استانداری برگزار شد گفت: ۲۴ درصد روستاهای سه استان خراسان رضوی، خراسان جنوبی و سیستان و بلوچستان تخلیه شده و در دو هزار روستا آبرسانی سیار انجام می شود. «گیفانی» افزود: در سال ۹۵ نیاز آبی این استان ها ۹۴۰ میلیون متر مکعب بود که در سال ۱۴۲۰ به هزار و ۸۰۰ میلیون متر مکعب می رسد آب سفره های زیر زمینی هم به شدت کاهش پیدا کرده است به همین دلیل سراغ طرح انتقال آب از دریای عمان رفتیم‌. به گفته وی، وزارت نیرو مطالعات این طرح را خرداد ماه سال ۹۵ به آب منطقه ای سه استان ابلاغ کرد. به گفته وی، ۲۳۰ میلیون متر مکعب برای شرق کشور و ۱۶۰ میلیون متر مکعب برای نوار ساحلی نیاز است، اما مقداری بیشتر از این را مد نظر قرار دادیم. وی بیان کرد: طول خط انتقال از چابهار تا مشهد هزار و ۶۱۰ کیلومتر و ظرفیت خط انتقال نیز ۴۹۶ میلیون متر مکعب در سال است. وی گفت: برای طرح چهار نیروگاه ۱۶۰ مگاوات نیاز است، در مجموع اجرای این طرح سه هزار و ۹۰۰ میلیون دلار اعتبار نیاز دارد و ۱۱ سال دوره بازگشت سرمایه گذاری است، دوره ساخت پنج و بهره برداری ۲۰ سال تعیین شده است. وی اظهار کرد: ۹ شرکت برای مشارکت مالی در این طرح اعلام آمادگی کردند، پشتیبانی هایی از معاونت اول رئیس جمهور درباره انجام عملیات مقدماتی و اختصاص اعتبار انجام شده است.مجری طرح هم اظهار کرد: مطالعات طرح ۱۲ ماهه منعقد و مناقصه هم در ۳۰ بهمن ۹۵ ابلاغ شد. «عبداللهی» افزود: مجوز معاونت دریایی محیط زیست برای سه تا چهار میلیارد متر مکعب دریا دریافت شده است. وی ادامه داد: نهایی شدن محل آبگیری از دریا، تملک اراضی برای احداث تاسیسات آبگیری و نمک زدایی، فراخوان سرمایه گذاری و انجام مراحل ثبت شرکت و دریافت ردیف اعتباری طرح مطالعاتی از سازمان برنامه  وبودجه در بودجه ۹۷ از دیگر اقدامات است.مدیر عامل شرکت سرمایه گذار هم گفت: این طرح دو ماه قبل برای رهبری ارسال شد و ایشان فرمودند که حتما وارد شوید، با رئیس جمهور نیز مکاتبه و اعلام شد در این باره بخش خصوصی فعال شود. «اسدی» ادامه داد: این پروژه با اولویت سیستان و بلوچستان فازبندی می شود که می توان ظرف پنج سال کار را عملیاتی کرد.مدیر عامل شرکت آب منطقه ای خراسان رضوی نیز گفت: خراسان رضوی و سیستان و بلوچستان متاثر ار تهدیدهای انسانی و برون مرزی است. «علایی» افزود: ۷۰ درصد آب شرب کلان شهر مشهد با ۳.۵ میلیون جمعیت و ۳۷ میلیون زائر در سال از خارج کشور تامین می شود. به گفته وی، در این استان ها با تخلیه جدی جمعیت رو به رو هستیم که تهدید جدی محسوب می شود.وی تصریح کرد: قرار بود برای مطالعات طرح اعتباراتی تخصیص پیدا کند که محقق نشد، یک مخزن ۶۰ میلیون متر مکعبی برای مشهد در دست ساخت است که ۳۰ میلیارد تومان برای آن هزینه می شود. وی اذعان کرد: در سال ۲۰ میلیارد متر مکعب آب از مخازن زیر زمینی از دست می دهیم.
کاهش ۱.۵ میلیون متر مکعبی در مخازن زیر زمینی
مدیر عامل شرکت آب منطقه ای خراسان جنوبی نیز گفت: سالانه شاهد کسری ۱.۵ میلیون متر مکعب در مخازن زیر زمینی این سه استان هستیم، در حالی که نسبت به متوسط کشوری از توسعه لازم برخوردار نیست. «امامی» ادامه داد: درآمد سرانه شهروندان نیز نسبت به متوسط کشوری پایین است، در دهه های بعد با کاهش ریزش های جوی مواجه خواهیم بود و دمای هوا افزایش خواهد یافت. وی اظهار کرد: برای اجرای طرح ها با چالش تامین آب مواجه هستیم، اجرای این طرح زمینه استقرار صنایع را فراهم و از فرار سرمایه جلوگیری می کند.مدیر عامل شرکت آب منطقه ای سیستان و بلوچستان هم اظهار کرد: قرار است ۲۳۰ میلیون متر مکعب آب از دریای عمان به سه استان منتقل کنیم، از این میزان ۹۰ میلیون متر مکعب برای شرب استفاده خواهد شد که دولت و وزارت نیرو می تواند خرید تضمینی کند. «جعفری» افزود: این سه استان ۱۱ میلیون متر مکعب آب در سال مصرف می کند که ۱۰ میلیون متر مکعب در حوزه کشاورزی استفاده می شود. وی ادامه داد: باید پیگیری ها به گونه ای انجام شود که سرمایه گذاران واقعی که مصرف کننده آب هستند وارد شوند.سرپرست معاونت هماهنگی امور عمرانی استانداری خراسان رضوی نیز گفت: با کلنگ زنی عملیات این طرح موافق هستیم اما بهتر است تردیدهای موجود در مدت زمان محدود رفع و با نگاه ملی به موضوع نگاه شود.  «قربانی» افزود: این طرح یک ابر پروژه است و ابر فکر پشت آن است، اگر بر اثر غفلت ها به نتیجه نرسد دیگر پروژه های بزرگ آبی آینده با مشکل جدی رو به رو می شود. به گفته وی، برای این طرح مهم انتظار می رود تعادل بخشی و مدیریت صنایع در دستور باشد.معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار خراسان‌جنوبی هم اظهار کرد: دو راه حل داریم، اول این که چشم خود را بر بعضی موضوع ها ببندیم و اجازه دهیم کار انجام شود، یک راه این است که با تفکر پیش برویم و در کوتاه مدت به دنبال جلوگیری هدر رفت آب از شبکه ها باشیم. دکتر «علوی مقدم» افزود: با این روش ها با توجه به این که می دانیم ۲۰ سال خشکسالی پیش روست، باید از منابع موجود استفاده کنیم، انتقال آب باید حتما مد نظر باشد. به گفته وی، امنیت ما به حضور جمعیت در نقاط مرزی است، فرصت ها را از دست دادیم، احساس می کردیم جلسه نهایی است اما هنوز برخی در الفبای کار مانده اند. وی اظهار کرد: تعدادی از مسئولان کشوری یک هفته بیایند و نزدیک مرز زندگی کنند تا در تخصیص اعتبارات چرتکه نیندازند و تعلل نکنند. پیشنهاد می شود شورای سیاست گذاری برای این طرح تشکیل شود.
پیشنهاد زمان اجرای طرح
معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار سیستان و بلوچستان نیز بیان کرد: در سال ۶۰۵ میلیون متر مکعب اضافه برداشت داریم، به هزار و ۴۰۰ روستا آبرسانی سیار انجام می شود، چاه نیمه ها در خوش بینانه ترین حالت تا یک سال دیگر آب دارد. دکتر «کرد» افزود: نگرانی ها به جاست، اما مسئولان امر پذیرفتند این آب منتقل شود، در حالت نرمال دنبال این طرح نیستیم، اما نگران هستیم که به حالت غیر معقول وارد نشویم. وی اظهار کرد: همه دغدغه های قابل کارشناسی برای این طرح قابل قبول است، پیشنهاد می کنم نامه ای برای تصویب طرح با امضای سه استاندار به وزارت نیرو ارسال شود. وی اذعان کرد: آب نیست، اگر وزارت نیرو این طرح را نپذیرد باید جایگزین داشته باشد. به گفته وی، اجرای این طرح اجتناب ناپذیر است و جایگزینی برای آن وجود ندارد، شورای سیاست گذاری و کمیته اجرایی تشکیل و پیوست اجتماعی برای این طرح در نظر گرفته شود. وی خاطرنشان کرد: قرار بود جمعه گذشته کلنگ زنی طرح انجام شود که به مجلس اعلام کردیم برای ما مقدور نبود، پیشنهاد این است که در اولین جمعه دهه فجر کلنگ زنی طرح انتقال آب انجام شود.




 

ايران امروز (نشريه خبری سياسی الکترونیک)
«ايران امروز» از انتشار مقالاتی كه به ديگر سايت‌ها و نشريات نيز ارسال می‌شوند معذور است.
استفاده از مطالب «ايران امروز» تنها با ذكر منبع و نام نويسنده يا مترجم مجاز است.
Iran Emrooz©1998-2024