يكشنبه ۴ خرداد ۱۴۰۴ - Sunday 25 May 2025
ايران امروز
iran-emrooz.net | Sat, 24.05.2025, 22:29

پیام تبریکی از زندان اوین به جعفر پناهی / مهدی محمودیان

وقتی یک روایتِ ساده، جهانی می‌شود

پیام تبریکی از زندان اوین

استاد پناهی عزیز
دریافت نخل طلا برای «یک تصادف ساده» فقط یک افتخار سینمایی نیست؛ پیروزی حقیقت است بر سانسور، مقاومت است در برابر خاموشی، و اثباتی‌ست بر اینکه تصویر، حتی اگر در پستو ساخته شود، می‌تواند بر فراز جهان بدرخشد.

در روزهایی که هنوز در زندانم، این خبر برایم مثل روزنه‌ای از نور بود در میان دیوارهای بسته. افتخار همکاری هرچند اندک با استاد بزرگی چون شما در این فیلم، یکی از ارزشمندترین تجربه‌های زندگی‌ام بوده؛ روایتی که از دل شما در زندان آمد و حالا صدای کسانی‌ست که خاموش‌شان می‌خواهند.

استاد عزیز، تو فقط نخل طلا را نگرفتی، دل بسیاری از ما را هم بردی.

به تو، به تیم بی‌نظیر فیلم، و به همه‌ کسانی که هنوز ایمان دارند روایت انسان، حتی اگر ساده باشد، بی‌انتهاست — صمیمانه تبریک می‌گویم.

مهدی محمودیان
زندان اوین – ۳ خرداد ۱۴۰۴




يكشنبه ۴ خرداد ۱۴۰۴ - Sunday 25 May 2025
iran-emrooz.net | Sat, 24.05.2025, 18:55




يكشنبه ۴ خرداد ۱۴۰۴ - Sunday 25 May 2025
iran-emrooz.net | Sat, 24.05.2025, 15:44




يكشنبه ۴ خرداد ۱۴۰۴ - Sunday 25 May 2025
iran-emrooz.net | Sat, 24.05.2025, 12:38




يكشنبه ۴ خرداد ۱۴۰۴ - Sunday 25 May 2025
iran-emrooz.net | Sat, 24.05.2025, 12:08




هکرهای ایرانی نماینده پارلمان اروپا را هدف قرار دادند
يكشنبه ۴ خرداد ۱۴۰۴ - Sunday 25 May 2025
iran-emrooz.net | Sat, 24.05.2025, 11:54

هکرهای ایرانی نماینده پارلمان اروپا را هدف قرار دادند

هانا نیومن، سیاستمدار حزب سبز آلمان، هدف حمله سایبری هکرهای ایرانی قرار گرفته است.

نیومن به خبرگزاری فرانسه گفت که این گروه هکری سعی داشتند بدافزاری را روی رایانه‌ای در دفتر پارلمانی او نصب کنند. با این حال، هیچ اطلاعاتی فاش نشد و هیچ خسارتی به بار نیامد.

نویمان در ماه مارس توسط دفتر فدرال حفاظت از قانون اساسی آلمان (سازمان اطلاعات آلمان) از این حمله مطلع شد. او سپس با بخش اداری پارلمان اروپا تماس گرفت که تحقیقاتی را آغاز کردند. این سیاستمدار مسئول امور ایران در اتحادیه اروپا است و سال‌هاست که علناً از حقوق بشر در این کشور حمایت می‌کند.

پارلمان اروپا حمله را تأیید کرد

طبق اطلاعات خبرگزاری آلمان(dpa)، تحقیقات پارلمان اروپا نشان داده است که این حمله شباهت‌های زیادی به روش‌های شناخته‌شده‌ای دارد که توسط گروه‌های سایبری تحت حمایت دولت ایران استفاده می‌شود. احتمالاً هدف، دستیابی به اطلاعات حساس بوده است.

خود نویمان گروه هکری «بچه گربه جذاب» (Charming Kitten) را مسئول این حمله دانست ـــ واحدی که به گفته کارشناسان امنیتی، گفته می‌شود برای سپاه پاسداران ایران کار می‌کند.  هانا نویمن علناً از طبقه‌بندی سپاه پاسداران به عنوان یک سازمان تروریستی حمایت کرده است.

به گفته نیومن، در هفته‌های قبل از حمله، چندین تلاش برای تماس با دفتر او با هویت‌های جعلی انجام شده بود. هدف این بود که کارمندان را متقاعد کنند تا یک لینک مخرب را باز کنند. با این حال، به لطف سیستم‌های دفاعی پارلمان اروپا، هیچ خسارتی وارد نشد.

همکاران نیومن در پارلمان اروپا پس از این حادثه با او ابراز همدردی  کردند. بسیاری می‌دانند که آنها نیز اهداف بالقوه حملات سایبری از روسیه، چین یا ایران هستند. او خواستار بهبود بیشتر امنیت فناوری اطلاعات پارلمان و واکنش قاطع دیپلماتیک به حملاتی از این دست شد. او گفت: «چیزی شبیه به این، مهم نیست علیه چه کسی باشد، نمی‌تواند بی‌پاسخ بماند.»

روبرتا متسولا، رئیس پارلمان، این حمله را محکوم کرد و خواستار افزایش هوشیاری سرویس‌های امنیتی شد.




جلایی‌پور: حاکمیت در حال تن دادن به اصلاحات است
يكشنبه ۴ خرداد ۱۴۰۴ - Sunday 25 May 2025
iran-emrooz.net | Sat, 24.05.2025, 10:22

جلایی‌پور: حاکمیت در حال تن دادن به اصلاحات است

اگر توافق محدود ایران با آمریکا پیش برود، هرچند معجزه اقتصادی نمی‌شود، اما امور رو به بهبود می‌گذارد و حدس من این است که در انتخابات بعدی وضع اصلاح‌طلبان بهتر می‌شود.

به گزارش هم‌میهن آنلاین، حمیدرضا جلایی‌پور، استاد گروه جامعه‌شناسی دانشگاه تهران و مدیرمسئول روزنامه اصلاح‌طلب «جامعه» در دوره اصلاحات، معتقد است حاکمیت از انتخابات سال گذشته، اندکی در حال تن دادن به تغییرات است و باید از این تغییرات حمایت کرد.

وی در گفت‌وگو با خبرنگار جماران اظهار کرد: اجازه بدهید اول از توفیقات اصلاحات بگویم؛ کاری که حتی دوستداران اصلاحات هم انجام نمی‌دهند. به نظر من در انتخابات دوم خرداد ١٣٧۶ دو کار مهم انجام شد؛ یکی اینکه نیروهای سیاسی ریشه‌دار خط امام که در انقلاب و جنگ هشت‌ساله و سپس در دوره هشت‌ساله سازندگی تجربه داشتند، در یک پیوند نانوشته با نیروهای محذوف جامعه، از نامزدی سید محمد خاتمی دفاع کردند. در حقیقت آنان ننشستند بینند چه می‌شود و فرصت انتخابات که میراث انقلاب مشروطه و انقلاب اسلامی ۵٧ بود را مغتنم شمردند.

اینفعال سیاسی اصلاح‌طلب با بیان اینکه کار مهم بعدی پیروزی خاتمی بود، افزود: در آن زمان که این خودسرزنشی کنونی در فضای رسانه‌ای و مجازی مانند امروز نبود، مردم یک‌پارچه در انتخابات شرکت کردند و پیروزی قاطع و غیرمنتظره و 20 میلیونی محمد خاتمی را آفریدند. همان موقع هم بخش‌های رادیکال جناح اصولگرا دنبال تقلیل جمهوری اسلامی به امارت اسلامی بودند، و حامیان خاتمی ننشستند نگاه کنند و در انتخابات شرکت کردند. پیروزی تعیین‌کننده خاتمی زمینه‌ساز دو پدیده پربرکت در دولت و جامعه ایران شد؛ پدیده‌هایی که باعث شد در عصر تهدید بوش پسر پس از ضربه القاعده به دو برج تجاری در نیویورک در 11 سپتامبر، هم دولت و هم جامعه ایران توانمند شوند.

جلایی‌پور ادامه داد: پدیده اول این بود که پس از دوم خرداد، جنبش مدنی اصلاحات در جامعه شکل گرفت. این پدیده و این حرکت جمعی مبارک، یک «جنبش مدنی» بود و از نوع شورش، ناجنبش و انقلاب نبود. گفتمان این جنبش مدنی حاکمیت قانون و توسعه همه‌جانبه ایران با تاکید بیشتر بر توسعه سیاسی بود و روشنفکران، نخبگان، دانشجویان فعال، جوانان و زنان و به طور کلی طبقه متوسط فرهنگی از این جنبش مدنی و اصلاحی حمایت می‌کردند. این جنبش کور نبود و هدف داشت؛ هدفش هم سرنگونی نظام نبود، بلکه اصلاح نظام جمهوری اسلامی از طریق روش‌های قانونی، تدریجی و خشونت‌پرهیز را دنبال می‌کرد. در بعد تشکیلاتی نیز تشکل‌های ریشه‌دار سیاسی مانند مجمع روحانیون، حزب مشارکت، حزب کارگزاران و دفتر تحکیم دانشجویان حامی این جنبش بودند. این جنبش حامی مردمی دولت خاتمی محسوب می‌شد.

وی اضافه کرد: پدیده دوم موفقیت دولت خاتمی در اداره بهتر جامعه در دوره هشت‌ساله اصلاحات بود. از حیث اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی دولت خاتمی موفق‌ترین دولت پس از انقلاب است. در این دوره مشکلات وجود داشت، قتل‌های زنجیره‌ای و حمله به کوی دانشگاه و بستن مطبوعات جریان داشت و تهدید بوش پسر هم  بود، اما روی هم رفته، مردم در دولت خاتمی زندگی بهتری داشتند. در دولت خاتمی میانگین رشد اقتصادی سالانه حدود ۶٪ شد، میزان تورم به 10 درصد رسید و سیاست یکسان‌سازی نرخ ارز با موفقیت انجام شد که به ثبات بازار ارز کمک کرد.

استاد گروه جامعه‌شناسی دانشگاه تهران با بیان اینکه همچنین در آن دولت حساب ذخیره ارزی برای مدیریت درآمدهای نفتی و کاهش وابستگی به نفت تشکیل شد، گفت: قیمت حاملان انرژی به صورت پلکانی و تدریجی و بدون اعتراض مردمی افزایش یافت، استقراض دولت از بانک مرکزی ممنوع شد، تسهیلات تکلیفی کاهش یافت و سامانه مالیاتی بهبود پیدا کرد. سرمایه‌گذاری خارجی نسبت به تولید ناخالص داخلی نیز از حدود 26 در صد در ۱۳۷۵ به حدود 29 در صد در ۱۳۸۳ افزایش یافت. البته لازم به ذکر است خصوصی سازی و یارانه‌ها در این دوره با موفقیت سامان پیدا نکرد.

جلایی پور با بیان اینکه دولت خاتمی از حیث سیاسی نیز اولین انتخابات شوراهای شهر و روستا را در سال ۱۳۷۷برگزار کرد، افزود: این امر به افزایش مشارکت مستقیم مردم در اداره امور محلی منجر شد. همچنین فضای سیاسی با افزایش آزادی مطبوعات و نشست‌های دانشگاهی باز شد. خاتمی در سطح سیاست خارجی ایده «گفت‌وگوی تمدن‌ها» را مطرح کرد که در سطح جهانی مورد توجه قرار گرفت و سازمان ملل متحد سال ۲۰۰۱ را به این نام اعلام کرد. خاتمی برای اصلاح قوانین انتخاباتی و افزایش شفافیت سیاسی تلاش کرد که البته با مقاومت‌هایی رو به رو شد. تمایزیابی و تشکل‌یابی سیاسی تقویت شد، حزب مشارکت شکل گرفت و مجمع روحانیون مبارز و هیات‌های موتلفه به صورت رسمی درآمدند و به افزایش مشارکت سیاسی کمک کردند.

با بیان اینکه به علاوه در دولت خاتمی از حیث اجتماعی نیز آزادی‌های مدنی رونق گرفت، عنوان کرد: در آن دوره، فضای بازتری در دانشگاه‌ها و جامعه برای بحث‌های سیاسی و اجتماعی فراهم شد. برخی قوانین مرتبط با زنان، مانند افزایش سن ازدواج، تعیین مصادیق عسر و حرج برای طلاق و اولویت دادن به مادر برای حضانت فرزند تا ۷ سالگی، اصلاح شد، برای لغو ممنوعیت اعزام دانشجویان دختر به خارج از کشور تلاش‌هایی صورت گرفت و مشارکت سیاسی و اجتماعی زنان و جوانان، به‌ویژه در انتخابات ۱۳۷۶ و ۱۳۸۰، افزایش یافت. البته با وجود اینکه مشارکت اقتصادی زنان کمی بهبود یافت ولی همچنان پایین باقی ماند.




تخریب بدنه و دیواره های برج آرامگاه ایلخانی سرست مازندران
يكشنبه ۴ خرداد ۱۴۰۴ - Sunday 25 May 2025
iran-emrooz.net | Sat, 24.05.2025, 10:08

تخریب بدنه و دیواره های برج آرامگاه ایلخانی سرست مازندران

۵ ماه پس از حفاری های انجام شده در بقعه درویش مازندران و هشدار فعالین میراث فرهنگی این استان نسبت به خطر تخریب این اثر ثبت ملی شده به دلیل شدت حفاری های غیرمجاز، حالا فعالین میراث فرهنگی مازندران با ارسال تصاویری به ایلنا از هجوم حفاران غیرمجاز به گنبد سرست بابل متعلق به سده نهم هجری و تخریب بدنه و دیواره های اطراف گنبد در سراب یافتن گنج خبر دادند.

به گزارش خبرنگار ایلنا، گنبد سرست بابل در روستای سرست دهستان گتاب قرار دارد. این اثر در مردادماه سال ۱۳۶۴ با شماره ۱۶۷۳ در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسید و حالا تبدیل به منطقه نقطه زنی حفاران غیرمجاز شده است.

هجوم به دست نخورده ترین اثر ایلخانی مازندران
گنبد سرست بابل از برج های آرامگاهی کشور است که پیش از هجوم حفاران غیرمجاز کمتر دستخوش تخریب شده بود و از معدود بناهای آرامگاهی دست نخورده کشور بود و به گفته مرحوم پرویز ورجاوند، باستان شناسی که در سال ۱۳۴۲ از دانشگاه سوربن فرانسه در رشته باستان شناسی با گرایش معماری ایران در دوره تاریخی فارغ التحصیل شده بود، تزیینات این بنای تاریخی آن را تبدیل به یکی از نمونه های فاخر بقعه های شمال کشور کرده بود.

هنوز مشخص نیست فرد مدفون شده در این اثر تاریخی کیست و اطلاعاتی هم از سازنده و بانی ساخت این بنا در دسترس نیست. گنبد سرست بابل زمانی دارای کتیبه های فاخر بود که حالا هیچ نشانی از آن ها در بنا وجود ندارد و تیشه حفاران غیرمجاز هم زخم های پی در پی بر بنا وارد کرده است.

معماری گنبد سرست بابل برگرفته از یک طرح چهار ضلعی است که با هوشمندی و مهارت خاص سازنده اثر به یک طرح هشت ضلعی تبدیل شده است. نمای خارجی این اثر به تمامی از آجر ساخته شده و دارای بدنه ای است که در هر ضلع با طاق نمایی تزیینی که بر فراز هر یک از آن ها کتیبه ای مستطیل شکل قرار می‌گرفت که نشانی از آن ها نیست. کاشیکاری هایی نیز بر بنا وجود داشت که به مرور زمان یا به سرقت رفته و یا نابود شده اند. بنا دارای یک گنبد هشت ترک است و همین شیوه معماری بود که گنبد سرست بابل را تبدیل به بقعه فاخر در شمال ایران کرده بود.

حفاران غیرمجاز برج آرامگاه ایلخانی را تخریب کرده‌اند
محمد عظیمی، مدیر انجمن میراث فرهنگی هوتو و نماینده انجمن های دوستداران میراث فرهنگی استان مازندران درخصوص وضعیت گنبد سرست بابل به ایلنا می گوید: متاسفانه تازه ترین گزارش رسیده نشان می دهد که حفاری های غیرمجاز در بدنه و اطراف دیواره های گنبد سرست بابل، منجر به تخریب بخش هایی از اثر متعلق به سده نهم هجری قمری این شهرستان بویژه در بخش دیواره ها و جدارهای این برج آرامگاه ایلخانی شده است.

او افزود: این اثر تاریخی که با عنوان «گنبد سرست» در تاریخ ۲۷ مرداد ۱۳۶۴ با شماره ثبت ۱۶۷۳ در فهرست آثار ملی قرار گرفته است، در روستای سرست دهستان گتاب، بخش بندپی شرقی بابل قرار دارد و بنایی هشت ضلعی است که با گنبد هرمی مثمن القاعده و قرنیزهای سینه کفتری و کتیبه دندانه ای از آثار بی بدیل معماری عصر ایلخانی در استان مازندران است.

عظیمی با اعلام این که تنها ۵ ماه از هشدار دوستداران میراث فرهنگی مازندران نسبت به خطر تخریب بقعه درویش این استان با تشدید حفاری های غیرمجاز در این اثر تاریخی و ثبت ملی شده کشور می گذرد اعلام کرد: حالا ضربات کلنگ حفاران غیرمجاز و سوداگران اشیای تاریخی بر بنای ثبت ملی شده دیگر این استان فرود آمده و آن ها بقعه سرست بابل را نشانه گرفته اند.

تاخت و تاز حفاران غیرمجاز در آثار ثبت ملی شده مازندران
مدیر انجمن میراث فرهنگی هوتو مازندران با تاکید بر لزوم هشیاری یگان حفاظت میراث فرهنگی این استان در کنترل و نظارت بر آثار تاریخی گفت: متاسفانه بسیاری از مناطق مازندران از کوه و دشت و جنگل توسط افراد سودجو و حفاران غیرمجاز به امید یافتن گنجینه های مدفون در دل خاک مورد هجوم و تخریب قرار گرفته است.

او اعلام کرد: در ماه های اخیر حفاری های غیرمجاز در اماکن ثبت ملی شده استان مازندران که براساس قانون باید تحت نظر و مراقبت بیشتر از سوی اداره کل میراث فرهنگی مازندران باشند و حفاظت از آن ها بیشتر شود، افزایش یافته و در این شرایط جز بی مسئولیتی و عدم انجام وظیفه از سوی دستگاه های متولی چیز دیگری مشاهده نشده است.

نماینده انجمن های میراث فرهنگی استان مازندران اعلام کرد: کاش در بازدیدی که دکتر صالحی امیری، وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی از زادگاه خود در شهر بابل داشت، دیداری هم از گنبد سرست بابل انجام می شد تا علاوه بر بودجه ای که برای مرمت هشت اثر تاریخی این منطقه درنظر گرفته شد، گزارش وضعیت این اثر مهجور هم به اطلاع ایشان می رسید تا شاید این اثر نیز مورد مرمت و مراقبت قرار بگیرد.




خانه‌هایی که آماده‌اند اما قابل سکونت نیستند
يكشنبه ۴ خرداد ۱۴۰۴ - Sunday 25 May 2025
iran-emrooz.net | Sat, 24.05.2025, 9:13

خانه‌هایی که آماده‌اند اما قابل سکونت نیستند

گذشت سال ها از آغاز پروژه عظیم مسکن مهر هنوز هم شاهد این هستیم که در برخی نقاط این واحدهای مسکونی در حال ساخت و تکمیل هستند. یکی از این مناطق، شهر جدید پردیس است که به دلیل نزدیکی به پایتخت، همواره مورد توجه قرار گرفته است.
بیش از ۱۱ هزار واحد مسکن مهر نیمه تمام در شهر جدید پردیس

به گزارش اقتصادآنلاین؛ وجود بیش از ۱۱ هزار واحد مسکن مهر نیمه تمام در شهر جدید پردیس نشان می دهد که با گذشت سال ها از این پروژه ملی، ظاهرا قرار نیست پرونده مسکن مهر شهر جدید پردیس بسته شود.یکی از نکاتی که ظاهرا هنوز هم مورد توجه قرار نمی گیرد این است که دستگاه های خدمات رسان همواره در ارائه خدمات به مساکن حمایتی خودداری می کنند.

احمد مرزبان مدیر عامل شهر جدید پردیس در پاسخ به این پرسش  مدیران قبلی همواره وعده های زیادی برای تکمیل و اتمام پرونده مسکن مهر در شهر جدید پردیس داده اند آیا می توان امید داشت که در سال جاری پرونده مسکن مهر شهر جدید پردیس بسته شود؟ گفت: شهر پردیس، بزرگترین سایتی است که مسکن حمایتی در آن انجام شده است.۵ماه است که سمت مدیرعاملی را برعهده گرفته‌ام‌. در هدف و چشم‌انداز خود تکمیل مسکن مهر در نظر را در گرفته‌ایم تا در کنار آن کیفیت خدمات عمومی نیز ایجاد و بهبود یابد در این راستا ۱۰ بسته مشارکتی تهیه شده تا بخش اعظم سرانه زیرساختی را آماده کرد.

تا دو ماه آینده ۳ هزار واحد مسکن مهر تکمیل و به بهره برداری نهایی می‌رسد

مرزبان گفت: تا دو ماه آینده ۳ هزار واحد مسکن مهر تکمیل و به بهره برداری نهایی می‌رسد. اما آنچه که بسیار حائز اهمیت است این است که برای تکمیل واحدهای مسکن مهر بیش از ۲۰ همت نیاز است.

او با اشاره به اینکه مسکن حمایتی اعم از مسکن مهر، اقدام ملی و نهضت ملی مسکن از دو محل تامین اعتبار می شوند که یکی آورده متقاضیان و دیگری تسهیلات بانکی است تاکید کرد: هرچه واریزی متقاضیان به موقع باشد پروژه هم به موقع پیشرفت می کند. کم کاری برخی متقاضیان باعث طولانی شدن طرح‌ها می‌شود.

اما فرهاد عزیزی سرپرست فنی اجرایی شرکت عمران شهر جدید پردیس با اشاره به اینکه وظیفه شرکت عمران تنها ساخت واحدهای مسکن مهر نیست، بلکه طبق وظایف قانونی، مسئولیت کامل شهرسازی در شهرهای جدید نیز برعهده این شرکت است گفت: در این راستا، علاوه‌بر پروژه‌های مسکونی، اقدامات عمرانی گسترده‌ای همچون احداث معابر، زیرساخت‌ها، مخازن آب، و پروژه‌های تجاری، رفاهی و خدماتی نیز توسط شرکت عمران اجرا شده است.سرپرست فنی و اجرایی شرکت عمران شهر جدید پردیس بیان کرد: طی ۱۰ سال گذشته، بخش عمده‌ای از تعهدات مسکونی در قالب مسکن مهر و سپس طرح اقدام ملی انجام شده است.
خانه‌هایی که آماده‌اند اما قابل سکونت نیستند

او با بیان اینکه ۳۲۰۰ واحد مسکونی در فاز ۱۱ پردیس با وجود ساخت کامل، به‌دلیل ناتمام‌ماندن زیرساخت، هنوز تحویل نشده‌اند گفت: خانه‌هایی که آماده‌اند اما قابل سکونت نیستند.سرپرست فنی و اجرایی شرکت عمران پردیس اظهار کرد: در فاز ۱۱ کوزو از مجموعه ۵۶۵ بلوک، ۵۴ بلوک باقی مانده‌ که این واحدها ساخته شده است.

وی با بیان اینکه در مجموع حدود ۳۲۰۰ واحد این فاز باقیمانده است، ادامه داد: مسائلی مثل زیرساخت، آماده سازی، تکمیل معابر و... مانع تحویل این واحدهاست.

عزیزی درباره شرکت کوزو پارس گفت: این شرکت حدوداً در سال‌های ۱۳۹۱ و ۱۳۹۲ زمین پروژه را تحویل گرفت و عملیات ساخت را آغاز کرد. با وجود اینکه بخشی از بلوک‌ها توسط این شرکت ساخته شد، اما به‌علت بدعهدی در اجرای کامل پروژه و مشکلاتی که برای متقاضیان به وجود آمد، نهایتاً پس از جلسات متعدد، در پایان سال ۱۴۰۱ قرارداد همکاری با این شرکت فسخ شد.

وی اضافه کرد: از ابتدای سال ۱۴۰۲، شرکت عمران پردیس اقدامات حقوقی برای پیگیری خسارات و تعهدات عمل‌نشده را آغاز کرد. این موضوع همچنان در مسیر حقوقی و قضایی قرار دارد و پس از نهایی‌شدن رأی، به‌صورت رسمی اعلام خواهد شد.این اظهارات به خوبی نشان می دهد حتی وجود منابع مالی نیز نمی توانسته پروژه مسکن مهر را تکمیل کند چرا که برخی دستگاه های خدمات رسان همچنان با زیاده خواهی های خود عملا برخی واحدهای مسکن مهر را دچار توقف کرده اند.




«نه به اعدام»؛ فریادی جهانی علیه چرخه خشونت در ایران
يكشنبه ۴ خرداد ۱۴۰۴ - Sunday 25 May 2025
iran-emrooz.net | Sat, 24.05.2025, 9:01

«نه به اعدام»؛ فریادی جهانی علیه چرخه خشونت در ایران

بهروز اسدی

چرا پایان دادن به اعدام، امروز ضرورتی سیاسی، اخلاقی و انسانی است؟

در حالی‌که جهان در قرن بیست‌ویکم به سوی کاهش مجازات‌های خشن و احیای کرامت انسانی پیش می‌رود، جمهوری اسلامی ایران با موجی تازه از اعدام‌ها، بار دیگر چهره سرکوبگر خود را آشکار کرده است. طی ماه‌های اخیر، ده‌ها تن از زندانیان سیاسی، فعالان مدنی، جوانان معترض و حتی شهروندان عادی، در روندهایی فاقد شفافیت و عدالت، به دار آویخته شده‌اند. موجی که نه تصادفی، که بخشی از سیاست عامدانه‌ی رژیم برای انتقام‌گیری از جامعه و تزریق ترس به بدنه‌ مردم معترض است.

با گسترش این موج، کارزاری جهانی از ۱۷ تا ۲۷ مه ۲۰۲۵ در بیش از ۳۰ شهر از جمله برلین، پاریس، تورنتو، مونترال، ونکوور، اسلو، استکهلم و نیویورک آغاز شده است. این اقدام مشترک، به دعوت دوازده نهاد مبارزاتی در تبعید و در همبستگی با فعالان داخل ایران، با هدف مقابله با اعدام‌های حکومتی و حمایت از زندانیان سیاسی و عقیدتی شکل گرفته است.

اعدام، ابزاری برای انتقام، نه عدالت

در روایت رسمی جمهوری اسلامی، اعدام ابزاری برای «اجرای عدالت» و «مقابله با جرم» معرفی می‌شود. اما بررسی دقیق پرونده‌های سال‌های اخیر، نشان می‌دهد که هدف واقعی این اعدام‌ها چیزی جز انتقام از کنشگران، حذف سیاسی دگراندیشان، و ایجاد فضای رعب در جامعه نیست.

مجازات اعدام نه تنها تأثیر بازدارنده‌ای بر کاهش جرم و خشونت نداشته، بلکه بر اساس یافته‌های متعدد حقوقی و جامعه‌شناختی، به تشدید بی‌اعتمادی به نظام قضایی، رادیکالیزه شدن جامعه، و عادی‌سازی خشونت حکومتی انجامیده است. در ایران، اعدام بیش از آن‌که نشانه‌ی اجرای قانون باشد، ابزار تداوم سرکوب است.

نه به اعدام، بخشی از جنبش دادخواهی است

جنبش «نه به اعدام» یک خواسته صرفاً حقوق‌بشری نیست؛ بلکه ریشه در تجربه‌ی تاریخی هزاران خانواده‌ی داغدار و آسیب‌دیده از خشونت‌های حکومتی دارد. این جنبش، امروز به نماد دادخواهی جمعی ملت ایران بدل شده است. خواستی برای پایان دادن به چرخه‌ی بی‌عدالتی، اجرای محاکمات فرمایشی، اعتراف‌گیری‌های اجباری و حذف فیزیکی مخالفان.

صدای این دادخواهی از خاوران تا زندان رجایی‌شهر، از کهریزک تا اوین طنین انداخته و امروز در خیابان‌های برلین و پاریس نیز شنیده می‌شود. هر پلاکاردی که در برابر سفارت‌ها بالا می‌رود، ادامه همان فریادی است که مادران خاوران دهه‌هاست سر داده‌اند.

مسئولیت اخلاقی تبعیدیان و نهادهای جهانی

مبارزه با اعدام در جمهوری اسلامی، تنها در سطوح رسانه‌ای و بیانیه‌نویسی نتیجه‌بخش نیست. آن‌چه می‌تواند واقعاً تأثیرگذار باشد، پیوستن عملی، میدانی و مستمر به خانواده‌های قربانیان و برپایی تجمعات اعتراضی در برابر زندان‌ها و مراکز قضایی رژیم است. سکوت، در چنین شرایطی، همدستی است.

در شرایطی که جامعه‌ی مدنی در ایران به‌شدت سرکوب شده، صدای فعالان تبعیدی و نهادهای حقوق بشری جهانی نقشی دوچندان می‌یابد. این صدا باید نه تنها خواست لغو اعدام را فریاد بزند، بلکه لغو مصونیت سیاسی برای عاملان اعدام، تحریم قضات، بازجویان و نهادهای مجری احکام اعدام را نیز پیگیری کند.

از همبستگی کلامی تا کنشگری اجتماعی

اگرچه صدور بیانیه‌ها و برگزاری تجمعات نمادین ضروری است، اما در نهایت چرخه اعدام تنها با فشار اجتماعی، مقاومت مدنی و بالا بردن هزینه‌های سیاسی، امنیتی و حیثیتی برای جمهوری اسلامی قابل توقف است. امروز، بیش از هر زمان دیگر، این جنبش نیازمند حضور کنش‌گران در کنار خانواده‌های محکومان به اعدام، تجمع در برابر زندان‌ها، فشار به نهادهای بین‌المللی، و تشکیل پرونده‌های حقوقی مستند است.

نتیجه‌گیری: زندگی را انتخاب کنیم، نه مرگ را

جنبش نه به اعدام، نه تنها مطالبه‌ای برای لغو یک مجازات، بلکه سنگری برای دفاع از حق زندگی، کرامت انسانی و عدالت است. مقابله با اعدام در ایران، بخشی جدایی‌ناپذیر از مبارزه برای آزادی، دمکراسی و حقوق بشر است.

تا زمانی که جمهوری اسلامی به اعدام به‌عنوان ابزار بقای خود تکیه دارد، ما نیز باید با تمام توان، این ابزار را از او بگیریم — با صدا، با قلم، با حضور، و با مقاومت.




يكشنبه ۴ خرداد ۱۴۰۴ - Sunday 25 May 2025
iran-emrooz.net | Sat, 24.05.2025, 8:55




يكشنبه ۴ خرداد ۱۴۰۴ - Sunday 25 May 2025
iran-emrooz.net | Sat, 24.05.2025, 8:53




">
يكشنبه ۴ خرداد ۱۴۰۴ - Sunday 25 May 2025
iran-emrooz.net | Sat, 24.05.2025, 8:45




يكشنبه ۴ خرداد ۱۴۰۴ - Sunday 25 May 2025
iran-emrooz.net | Sat, 24.05.2025, 8:32




يكشنبه ۴ خرداد ۱۴۰۴ - Sunday 25 May 2025
iran-emrooz.net | Sat, 24.05.2025, 8:15




وزارت خزانه‌داری آمریکا دستور کاهش تحریم‌های سوریه را صادر کرد
يكشنبه ۴ خرداد ۱۴۰۴ - Sunday 25 May 2025
iran-emrooz.net | Fri, 23.05.2025, 23:27

وزارت خزانه‌داری آمریکا دستور کاهش تحریم‌های سوریه را صادر کرد

وزارت خزانه‌داری ایالات متحده در راستای اجرای فرمان دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا مبنی بر رفع تحریم‌های سوریه، جمعه دوم خرداد تصمیم فوری کاهش تحریم‌های اعمال شده بر سوریه را صادر کرد.

در بیانیه وزارت خزانه آمریکا آمده است که این تصمیم فوری آن در راستای اجرای فرمان ترامپ برای رفع تحریم‌های سوریه اتخاذ می‌شود.

در این بیانیه آمده است که وزارت خارجه آمریکا معافیت‌هایی را به موجب «قانون قیصر» برای حمایت از غیرنظامیان در سوریه صادر خواهد کرد.

این وزارتخانه در بیانیه خود اشاره کرد که تصمیمات اتخاذ شده در این راستا، زمینه سرمایه‌گذاری‌های جدید در سوریه و انجام فعالیت‌های بخش خصوصی را فراهم می‌سازد.

همچنین گفته شده که این «تصمیم به شرکای خارجی ایالات متحده و هم‌پیمانان آن اجازه می‌دهد در سوریه سرمایه‌گذاری کنند».
این تصمیم همچنین به عنوان گامی در جهت تلاش گسترده‌ای از سوی آمریکا برای رفع تحریم‌ها از سوریه ارزیابی شده است.

اسکات بیسنت، وزیر خزانه‌داری آمریکا در این‌باره گفت که سوریه باید «به تلاش‌های خود برای تبدیل شدن به کشوری با‌ثبات برخوردار از صلح ادامه دهد، با این امید ‌که تصمیمات اتخاذ شده امروز این کشور را در مسیر به سوی آینده‌ای درخشان، شکوفا و باثبات سوق دهد».

در همین راستا یک مقام وزارت خارجه آمریکا اعلام کرد که مارکو روبیو، وزیر خارجه ایالات متحده معافیت‌هایی به مدت 180 روز از تحریم‌هایی که به‌موجب «قانون قیصر» بر سوریه اعمال شده است، صادر کرد.

العربیه فارسی




خودسوزی یک خلبان افغانستانی در مشهد پس از دریافت برگه اخراج
يكشنبه ۴ خرداد ۱۴۰۴ - Sunday 25 May 2025
iran-emrooz.net | Fri, 23.05.2025, 23:21

خودسوزی یک خلبان افغانستانی در مشهد پس از دریافت برگه اخراج

این واقعه ظهر روز یکشنبه ۲۸ اردیبهشت در محله گلشهر مشهد رخ داد. رئیس سازمان آتش‌نشانی مشهد پیشتر بدون ذکر ملیت اعلام کرده بود که در این حادثه، مردی حدود ۴۰ ساله در یک منزل مسکونی جان باخته است. طبق گزارش‌ها‌، قربانی پیش از رسیدن نیروهای امدادی، به دلیل شدت سوختگی فوت کرده بود.

بر پایه اطلاعات به‌دست‌آمده، این فرد «محمدامیر توسلی» بوده است،:خلبان پیشین ارتش افغانستان، که پس از فروپاشی دولت پیشین و تسلط طالبان، به ایران پناه آورده بود. او برای تمدید اقامت قانونی خود به اداره کفالت مراجعه کرده بود، اما کارت اقامتش تمدید نشد و برگه اخراج دریافت کرد.

گفته می‌شود ترس از بازگردانده شدن به افغانستان و مواجهه با سرنوشت نامعلوم در دست طالبان، از دلایل اصلی اقدام او به خودکشی بوده است. بسیاری از نیروهای امنیتی، نظامی و کارمندان دولت پیشین افغانستان در صورت بازگشت، با خطر جدی بازداشت، شکنجه یا مرگ مواجه‌اند.

این حادثه در حالی رخ داده است که هم‌زمان روند اخراج مهاجران شدت گرفته است:  دو میلیون افغانستانی که در طرح سرشماری شرکت کردند، در آستانه اخراج قرار دادهند.  مقامات ایرانی از واژه جدید «شبه‌قانونی» برای توصیف آنها استفاده می‌کنند،عبارتی مبهم و فاقد پشتوانه حقوقی که می‌تواند زمینه‌ساز اخراج‌های دسته‌جمعی بدون طی روند قانونی باشد.

به گزارش سازمان بین‌المللی مهاجرت، در چهار ماه نخست سال ۲۰۲۵ حدود ۲۶۵ هزار افغانستانی خاک ایران ثبت را ترک کرده‌اند که ۷۵ درصد آنها، یعنی نزدیک به ۲۰۰ هزار نفر اخراج شده‌اند.

فشارهای روانی، سردرگمی حقوقی، و احساس بی‌پناهی، بسیاری از مهاجران افغانستانی، به‌ویژه نیروهای پیشین امنیتی، را به مرز فروپاشی کشانده است. هم‌زمان، روند تمدید کارت‌های اقامت برای این گروه بسیار کند، سخت‌گیرانه و در مواردی با مخالفت کامل مواجه می‌شود.

رادیو زمانه




يكشنبه ۴ خرداد ۱۴۰۴ - Sunday 25 May 2025
iran-emrooz.net | Fri, 23.05.2025, 22:46




يكشنبه ۴ خرداد ۱۴۰۴ - Sunday 25 May 2025
iran-emrooz.net | Fri, 23.05.2025, 22:09




يكشنبه ۴ خرداد ۱۴۰۴ - Sunday 25 May 2025
iran-emrooz.net | Fri, 23.05.2025, 21:55




يكشنبه ۴ خرداد ۱۴۰۴ - Sunday 25 May 2025
iran-emrooz.net | Fri, 23.05.2025, 20:47




يكشنبه ۴ خرداد ۱۴۰۴ - Sunday 25 May 2025
iran-emrooz.net | Fri, 23.05.2025, 19:58




">
يكشنبه ۴ خرداد ۱۴۰۴ - Sunday 25 May 2025
iran-emrooz.net | Fri, 23.05.2025, 19:25




باراک راوید: در دور پنجم مذاکرات هیچ پیشرفتی حاصل نشده است
يكشنبه ۴ خرداد ۱۴۰۴ - Sunday 25 May 2025
iran-emrooz.net | Fri, 23.05.2025, 19:19

باراک راوید: در دور پنجم مذاکرات هیچ پیشرفتی حاصل نشده است

باراک راوید / اکسیوس

به گفته بدر البوسعیدی، وزیر امور خارجه عمان که میانجیگری بین طرفین را بر عهده دارد، دور پنجم مذاکرات هسته‌ای بین آمریکا و ایران در رم روز جمعه با «پیشرفت نسبی اما نه قطعی» به پایان رسید.

چرا این موضوع مهم است: در روزهای اخیر، مذاکرات به دلیل این واقعیت که ایران می‌گوید فقط توافقی را امضا می‌کند که اجازه غنی‌سازی داخلی را می‌دهد و آمریکا گفته است که غنی‌سازی خط قرمز آن است، به مانع برخورد کرده است.

اسرائیل در حال آماده‌سازی برای حمله سریع به سایت‌های هسته‌ای ایران در صورت شکست مذاکرات هسته‌ای ایران و آمریکا در هفته‌های آینده است.

یک منبع به اکسیوس گفت که اسرائیل معتقد است که پنجره عملیاتی آن برای یک حمله موفقیت‌آمیز می‌تواند به زودی بسته شود.

خبرهای مهم: عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران، پس از مذاکرات جمعه به رسانه‌های ایرانی گفت که بحث‌ها بسیار پیچیده هستند و مذاکرات بیشتری لازم است. وی گفت البوسعیدی چندین ایده برای تلاش برای پر کردن شکاف‌های بین طرفین ارائه کرده است.

وزارت امور خارجه اعلام کرد که استیو ویتکوف، فرستاده ویژه و مایکل آنتون، مدیر برنامه‌ریزی، در «بیش از دو ساعت» مذاکرات مستقیم و غیرمستقیم با عراقچی و تیمش شرکت کردند.

در بیانیه ایالات متحده آمده است: «مذاکرات همچنان سازنده است - ما پیشرفت بیشتری داشتیم، اما هنوز کارهایی برای انجام دادن وجود دارد. هر دو طرف توافق کردند که در آینده نزدیک دوباره ملاقات کنند. ما از شرکای عمانی خود به خاطر تسهیل مداوم آنها سپاسگزاریم.»

صفحه نمایش جداگانه: به گفته یک منبع آمریکایی، ویتکاف کمی قبل از شروع مذاکرات، در رم با ران درمر، وزیر امور استراتژیک اسرائیل و دیوید بارنی، مدیر سازمان جاسوسی موساد اسرائیل، دیدار کرد.

دولت اسرائیل با وجود خطرات عظیم حمله به تأسیسات هسته‌ای ایران، نسبت به مذاکرات بسیار بدبین است و در حال آماده شدن برای گزینه نظامی است.

ایران روز پنجشنبه تهدید کرد که مواد هسته‌ای خود را به مکان‌های نامعلومی منتقل می‌کند تا هرگونه حمله اسرائیل را خنثی کند.

گام بعدی: البوسعیدی، میانجی عمانی، گفت: «امیدواریم در روزهای آینده مسائل باقی‌مانده روشن شود تا بتوانیم به سمت هدف مشترک دستیابی به یک توافق پایدار و شرافتمندانه حرکت کنیم.»




السودانی از سرمایه‌گذاری ۸۸ میلیارد دلاری در عراق خبر داد
يكشنبه ۴ خرداد ۱۴۰۴ - Sunday 25 May 2025
iran-emrooz.net | Fri, 23.05.2025, 18:23

السودانی از سرمایه‌گذاری ۸۸ میلیارد دلاری در عراق خبر داد

میدل ایست نیوز: محمد شیاع السودانی، نخست وزیر عراق با تاکید بر پیشرفت در جذب سرمایه گذاری‌ها در کشورش، بر حرکت سریع عراق به سمت انرژی پاک و اقتصاد سبز، از طریق تأسیس شرکت اقتصاد کربن و جذب همکاری‌های جهانی، تاکید کرد.

به گزارش خبرگزاری رسمی عراق، نخست‌وزیر عراق، روز پنج شنبه در دیدار با نمایندگان شرکت جهانی شرکت کننده در کنفرانس بین‌المللی اقتصاد کربن در بغداد اعلام کرد: دولت او گام مهمی در ایجاد یک محیط جذاب برای سرمایه‌گذاران و شرکت‌های بین‌المللی برداشته، به طوری که حجم سرمایه‌گذاری‌ها در عراق به ۸۸ میلیارد دلار رسیده است.

دفتر نخست وزیری عراق با انتشار بیانیه‌ای اعلام کرد: السودانی برگزاری این کنفرانس را برای نخستین بار در بغداد تبریک گفت و از نتایج و ایده‌های آن در راستای تلاش دولت برای سرمایه‌گذاری در زمینه اقتصاد کربن، به‌ویژه در مواجهه با چالش‌های اقلیمی عراق، حمایت کرد.

نخست‌وزیر عراق با تأکید بر پیشرفت سریع این کشور به سمت انرژی پاک و تجدیدپذیر، به تأسیس شرکت اقتصاد کربن توسط دولت اشاره و تاکید کرد: این شرکت اختیار یافته است تا با شرکت‌های جهانی برای پیش‌برد این واقعیت جدید قرارداد ببندد.

السودانی افزود: به وزارت محیط زیست و شرکت اقتصاد کربن دستور داده است تا رویه‌ها را ساده کرده و برای امضای قراردادهای مشارکت با شرکت‌ها و آغاز اقدامات عملی، سریعاً وارد عمل شوند.

نمایندگان شرکت‌های حاضر در این نشست نیز با اشاره به اهتمام و توجه خود به مشارکت در این کنفرانس، دلیل حضور خود را پیشرفت عراق در دو سال گذشته عنوان و بر آمادگی خود برای امضای قرارداد‌ها و تفاهم‌نامه‌ها با شرکت اقتصاد کربن و همچنین مشارکت در ساخت اقتصاد سبز، دستیابی به سوخت پاک و همکاری در زمینه انتقال تجربیات به کادرهای متخصص در عراق، تاکید کردند.




يكشنبه ۴ خرداد ۱۴۰۴ - Sunday 25 May 2025
iran-emrooz.net | Fri, 23.05.2025, 17:39




يكشنبه ۴ خرداد ۱۴۰۴ - Sunday 25 May 2025
iran-emrooz.net | Fri, 23.05.2025, 17:04




اسرائیل: به حسن ‌‌نیت احمد شرع پاسخ مشابه می‌دهیم
يكشنبه ۴ خرداد ۱۴۰۴ - Sunday 25 May 2025
iran-emrooz.net | Fri, 23.05.2025, 16:28

اسرائیل: به حسن ‌‌نیت احمد شرع پاسخ مشابه می‌دهیم

یک مقام آگاه اسرائیلی در گفت‌وگو با «العربیه» اظهار داشت، نشست‌هایی که با نمایندگان دولت جدید سوریه با سرپرستی ترکیه برگزار شد، «مثبت» بوده است.

این مقام اسرائیلی گفت که دولت سوریه به رهبری احمد الشرع نشانه‌هایی از حسن نیت نسبت به اسرائیل نشان داده است و اسرائیل نیز با رویکردی مشابه به آن پاسخ خواهد داد.

«تغییر اوضاع در منطقه»

این‌ مقام اسرائیل همچنین با بیان این که سوریه کشوری مهم است تاکید کرد که پیوستن دمشق به «توافقات ابراهیم» وضعیت منطقه را تغییر خواهد داد.

او در ادامه تاکید کرد که اسرائیل به‌دقت اوضاع در سوریه را زیر نظر دارد و وضعیت دوران رژیم سابق اسد را نخواهد پذیرفت.

این مقام اسرائیلی در مورد مرزهای سوریه و لبنان نیز معتقد است که این مرزها نیازمند کنترل بیشتری است و توضیح داد که اسرائیل در جلوگیری از قاچاق سلاح و مواد مخدر نقش دارد.

وی تصریح کرد که اسرائیل از هیچ ارتش یا گروهی در آنجا حمایت نمی‌کند، بلکه با دولت فعلی سوریه به‌عنوان یک دولت دارای حاکمیت تعامل دارد.

این مقام آگاه اسرائیلی به «العربیه» همچنین اشاره کرد که اسرائیل به دروزی‌ها نشان داده است که اجازه هیچ‌گونه تعرضی به آ‌نها را نمی‌دهد، اما آ‌نها باید با دولت احمد الشرع، رئیس ‌جمهوری کنونی سوریه، به تفاهم برسند.

در همین راستا، او توضیح داد که ایالات متحده آمریکا خواهان موفقیت دولت الشرع است و گام‌های عملی در این زمینه برداشته است. این مقام آگاه اشاره کرد که واشینگتن برای موفقیت توافق اسرائیل با ترکیه درباره سوریه تلاش کرده و درخواست کرده است تا روشن‌تر شدن اوضاع از مناطق تحت استقرار نیروهای اسرائیلی تجاوزی صورت نگیرد.

«تلاش رژیم اسد برای توافق با اسرائیل»

این مقام اسرائیلی همچنین فاش کرد که رژیم سابق بشار اسد در روزهای پایانی پیش از سقوط خود تلاش کرد تا از طریق روس‌ها توافق صلحی با اسرائیل امضا کند، اما اسرائیل آن را رد کرد.

این مقام آگاه در مورد بازگرداندن آرشیو مربوط به «ایلی کوهین»، جاسوس اسرائیلی، این اقدام را گامی بسیار مهم دانست و توضیح داد که اسرائیل در تلاش است تا بقایای پیکر او را به هر شکل ممکن پیدا کرده و بازگرداند.

شایان ذکر است که از دسامبر گذشته و پس از سقوط رژیم بشار اسد، اسرائیل ده‌ها حمله هوایی انجام داد که در آن پایگاه‌های نظامی هوایی، دریایی و زمینی ارتش رژیم سابق سوریه را هدف قرار داد.

همزمان با آن نیروهای اسرائیلی به منطقه حائل در مرز با سوریه نفوذ کرده‌ و حضور خود را در بلندی‌های اشغالی جولان، جبل الشیخ و دیگر مناطق جنوب سوریه گسترش دادند.

العربیه فارسی




يكشنبه ۴ خرداد ۱۴۰۴ - Sunday 25 May 2025
iran-emrooz.net | Fri, 23.05.2025, 14:52




ترامپ: اپل اگر آیفون را در آمریکا نسازد، باید ۲۵ درصد تعرفه بدهد
يكشنبه ۴ خرداد ۱۴۰۴ - Sunday 25 May 2025
iran-emrooz.net | Fri, 23.05.2025, 14:17

ترامپ: اپل اگر آیفون را در آمریکا نسازد، باید ۲۵ درصد تعرفه بدهد

ترامپ تهدید کرد اگر اپل تولید آیفون‌های مخصوص بازار آمریکا را به داخل این کشور منتقل نکند، مشمول تعرفه ۲۵ درصدی خواهد شد.

به گزارش دیجیاتو، دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، در واکنش به افزایش تولید آیفون در هند، تهدید کرده که اگر اپل تولید گوشی‌های خود برای بازار آمریکا را به داخل خاک این کشور منتقل نکند، با تعرفه‌ای حداقل ۲۵ درصدی مواجه خواهد شد.

او در یکی از شبکه‌های اجتماعی اعلام کرد که سال‌ها پیش به تیم کوک، مدیرعامل اپل، هشدار داده که انتظار دارد آیفون‌های فروخته‌شده در آمریکا در همین کشور مونتاژ شوند. این اظهارات موجب افت ۳ درصدی ارزش سهام اپل در معاملات پیش‌گشایش بازار شد.

این تهدید ترامپ تنها چند روز پس از انتشار گزارش‌هایی درباره افزایش سرمایه‌گذاری اپل در هند مطرح شده است. شرکت فاکسکان، شریک اصلی اپل، در حال ساخت کارخانه‌ای ۱.۵ میلیارد دلاری برای تولید نمایشگر آیفون در جنوب هند است.

این اقدامات بخشی از تلاش اپل برای دور زدن تعرفه‌های بالای واردات از چین به حساب می‌آید. درحال‌حاضر هند مشمول تعرفه صادراتی ۱۰ درصدی است، در حالی که واردات از چین با تعرفه ۳۰ درصدی روبه‌روست، هرچند آیفون فعلاً از این تعرفه‌ها معاف مانده است.




يكشنبه ۴ خرداد ۱۴۰۴ - Sunday 25 May 2025
iran-emrooz.net | Fri, 23.05.2025, 8:45




يكشنبه ۴ خرداد ۱۴۰۴ - Sunday 25 May 2025
iran-emrooz.net | Fri, 23.05.2025, 8:00




يكشنبه ۴ خرداد ۱۴۰۴ - Sunday 25 May 2025
iran-emrooz.net | Fri, 23.05.2025, 6:56




اردوغان دیگر برای ریاست‌جمهوری نامزد نمی‌شود
يكشنبه ۴ خرداد ۱۴۰۴ - Sunday 25 May 2025
iran-emrooz.net | Fri, 23.05.2025, 6:07

اردوغان دیگر برای ریاست‌جمهوری نامزد نمی‌شود

رییس‌جمهور ترکیه، اعلام کرد علاقه‌ای به انتخاب مجدد به‌ این سمت ندارد.

رجب طیب اردوغان همچنین تاکید کرد به‌دنبال تغییر قانون اساسی ترکیه است؛ تغییری که حزب منحل‌شده پ‌ک‌ک هم خواهان آن است.
اردوغان گفت ما قانون اساسی جدید را «نه برای خودمان، بلکه برای کشورمان می‌خواهیم».او افزود: «من نه علاقه‌ای به انتخاب مجدد دارم و نه می‌خواهم دوباره نامزد شوم.»

اظهارات رهبر ۷۱ ساله ترکیه در حالی مطرح می‌شود که او در پی تغییر قانون اساسی این کشور است.اردوغان از سال ۲۰۰۳ به‌عنوان نخست‌وزیر و سپس به‌عنوان رییس‌جمهور قدرت را در ترکیه در اختیار دارد.

اکرم امام‌اوغلو، شهردار استانبول و مخالف سرشناس اردوغان، پیش از آنکه موفق شود برای انتخابات ریاست‌جمهوری ۲۰۲۸ ترکیه اعلام نامزدی کند، ۲۹ اسفند ۱۴۰۳ به اتهام فساد مالی بازداشت شد.پس از این بازداشت، اعتراضات خیابانی در ترکیه، به‌ویژه استانبول، آغاز شد و ادامه یافت.

قانون اساسی کنونی ترکیه پس از کودتای نظامی سال ۱۹۸۰ تدوین شد؛ یکی از چندین کودتای نظامی در تاریخ معاصر این کشور.اکنون اردوغان تاکید می‌کند قانون اساسی جدید که آن را «غیرنظامی» می‌خواند، باید قانونی باشد که «از سوی کودتاگران نوشته نشده باشد».

او افزود: «قانون اساسی غیرنظامی باید هرچه زودتر آماده و به ملت ارائه شود»؛ قانونی که به گفته او باید «هم ملی باشد و هم محلی».حزب حاکم عدالت و توسعه به رهبری اردوغان بیش از دو دهه پیش قدرت را در دست گرفت و تمرکز اصلی خود را بر توسعه زیرساخت‌ها و اقتصاد ترکیه گذاشت.اردوغان در میان مسلمانان متدین محبوبیت زیادی پیدا کرد؛ کسانی که احساس می‌کردند او در حال رفع محدودیت‌های تحمیلی دولت‌های پیشین بر آزادی‌های مذهبی است.

با این حال، در سال‌های اخیر، حزب عدالت و توسعه و شخص اردوغان با افزایش فشارهای سیاسی و نارضایتی عمومی روبه‌رو شده‌اند؛ به‌ویژه در پی مشکلات شدید اقتصادی و تورم فزاینده که قدرت خرید بسیاری از شهروندان ترک را کاهش داده است.

با ادامه بازداشت امام‌اغلو، اوزگور اوزل، رهبر حزب جمهوری‌خواه خلق ترکیه و از برجسته‌ترین مخالفان اردوغان، ۱۷ فروردین ضمن تاکید بر ادامه اعتراضات مردمی، خواستار برگزاری انتخابات زودهنگام در این کشور شد.

با این حال، تغییر قانون اساسی که اردوغان بر آن تاکید کرده، الزاما به معنای برگزاری انتخابات زودهنگام ریاست‌جمهوری نیست؛ انتخاباتی که طبق برنامه فعلی برای سال ۲۰۲۸ تعیین شده است.

اردوغان در واکنش به درخواست برگزاری انتخابات زودهنگام، مخالفان خود را مورد انتقاد قرار داد و گفت: «اگر وقتشان را به‌جای محاسبه انتخابات زودهنگام صرف خدمت به ملت کنند، شاید بتوانند راهی به دل‌های مردم بیابند.»مشخص نیست که آیا تغییرات قانون اساسی مدنظر اردوغان، شامل گسترش حقوق اقلیت کُرد در ترکیه هم خواهد شد یا خیر.

کُردها مدت‌هاست خواستار اصلاحاتی هستند که زمینه‌ساز مصالحه‌ای میان دولت ترکیه و حزب کارگران کردستان (پ‌ک‌ک) و گشایش در روابط دو طرف شود.

آنکارا، اتحادیه اروپا و ایالات متحده پ‌ک‌ک را سازمانی تروریستی می‌دانند.

پ‌ک‌ک اعلام کرده آماده است سلاح خود را زمین بگذارد، اما خواهان تغییر قانون اساسی برای ایجاد بستر فعالیت سیاسی در ترکیه است؛ خواسته‌ای که با مخالفت‌های شدید در داخل ترکیه رو‌به‌رو است. دولت ترکیه انحلال پ‌ک‎‌ک را تلاشی برای ایجاد «ترکیه‌ای عاری از ترور» توصیف کرده و هدف آن را پایان دادن به درگیری ۴۰ ساله‌ای می‌داند که جان ده‌ها هزار نفر را از دو طرف گرفته است.

یک مقام ارشد حزب عدالت و توسعه به روزنامه نشنال گفت بعید می‌داند اردوغان تمایلی به ادامه طولانی‌مدت قدرت داشته باشد، اما با وجود «تمام توسعه‌های عظیمی که در زیرساخت‌ها و بخش‌های دیگر به وجود آورد»، اکنون می‌خواهد «ترکیه‌ای عاری از ترور و با قانون اساسی غیرنظامی» به‌عنوان میراث خود برجا بگذارد.

منتقدان داخلی اردوغان مدت‌هاست او را متهم می‌کنند که به‌دنبال تغییر قانون اساسی برای اعلام نامزدی در سومین دوره ریاست‌جمهوری است.

با این حال، اظهارات اخیر اردوغان چنین تمایلی را رد می‌کند و او تاکید دارد هدفش از تغییر قانون اساسی، «خدمت به منافع ملی» است، نه باقی ماندن در قدرت.

طبق قانون اساسی فعلی ترکیه که در سال ۲۰۱۸ با تغییر نظام سیاسی از پارلمانی به ریاستی به اجرا درآمد، رییس‌جمهور تنها دو دوره می‌تواند در این مقام باقی بماند.

نامزدی برای دوره سوم مستلزم لغو این محدودیت است؛ تغییری که نیاز به رای‌گیری در پارلمان دارد و تعداد آرای لازم بیش از تعداد کرسی‌های ائتلاف حاکم اردوغان با حزب ملی‌گرای حرکت ملی است.




«برج ترامپ» در دمشق؛ نماد صلح و پیام‌آور امید به آینده سوریه
يكشنبه ۴ خرداد ۱۴۰۴ - Sunday 25 May 2025
iran-emrooz.net | Thu, 22.05.2025, 22:24

«برج ترامپ» در دمشق؛ نماد صلح و پیام‌آور امید به آینده سوریه

گروه «تایگر» از طرح احداث آسمان‌خراشی با عنوان «ترامپ تاور» در پایتخت سوریه خبر داد.

در روزهای اخیر، اخباری در میان شهروندان سوری دست‌به‌دست می‌شد که از احتمال ساخت برجی به نام دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا تحت عنوان «ترامپ تاور»(TRUMP TOWER) در قلب دمشق حکایت داشت؛ برجی بلندمرتبه که گفته می‌شود می‌تواند به نمادی از فصل تازه روابط خارجی سوریه تبدیل شود.

۴۵ طبقه با برآوردی ۲۰۰ میلیون دلاری

به گزارش «گاردین»، شرکت املاک «تایگر» تاييد کرده است که در نظر دارد پروژه‌ای با عنوان «برج ترامپ دمشق» را کلید بزند. این خبر تنها چند روز پس از آن منتشر شد که رئیس‌ جمهوری ایالات متحده در ریاض اعلام کرد تحریم‌های سوریه را در پاسخ به درخواست ولی‌عهد سعودی، محمد بن سلمان، لغو می‌کند.

پس از این تصمیم ترامپ و تلاش دولت او برای پیشبرد روند عادی‌سازی روابط با دمشق، بریتانیا و اتحادیه اروپا نیز تحریم‌های اعمال شده بر سوریه را لغو کردند.

ولید الزعبی، مدیرعامل «تایگر»، در گفت‌وگویی گفته است پروژه این برج ممکن است با ۴۵ طبقه احداث و هزینه اجرای آن تا ۲۰۰ میلیون دلار برآورد می‌شود. او این پروژه را نماد صلح و پیامی از امید برای آینده سوریه توصیف کرده است.

الزعبی همچنین تاکید کرده که مکان‌های مختلفی در پایتخت سوریه برای ساخت این برج در حال بررسی است و بسته به طرح نهایی، ممکن است تعداد طبقات تغییر کند. او افزود که برای استفاده از نام «ترامپ» به تایید نهایی از سوی برند تجاری ترامپ نیاز است و در صورت دریافت مجوزها و امضای توافق‌نامه امتیاز، روند احداث ممکن است سه سال به طول انجامد.

به گفته الزعبی، او در ژانویه با احمد شرع، رئیس‌ جمهوری سوریه، دیدار و درباره جزئیات این طرح گفت‌وگو کرده است.
وی همچنین اعلام کرده است که نام «ترامپ» به‌صورت طلاکوب روی بدنه برج حک خواهد شد. از نظر او، این سازه، نمادی درخشان برای بازگشت سوریه به صحنه بین‌المللی پس از سال‌ها جنگ و انزوا، خواهد بود.

از ایده روی کاغذ تا اجرایی روی زمین

تحریم‌های ایالات متحده علیه سوریه از سال ۱۹۷۹ اعمال شده بود و پس از رخدادهای ۲۰۱۱ شدت گرفت. هرچند در ماه دسامبر سال گذشته، نیروهای مخالف، بشار اسد را از قدرت کنار زدند، اما واشنگتن همچنان به حفظ تحریم‌ها ادامه داده بود.

اکنون، با اعلام لغو این محدودیت‌ها از سوی ترامپ در ریاض، مسیر برای اجرای پروژه‌هایی مانند برج ترامپ هموار شده است. ولید الزعبی اعلام کرده است که طی همین هفته برای ارائه درخواست رسمی ساخت این سازه، عازم دمشق خواهد شد.

العربیه فارسی




يكشنبه ۴ خرداد ۱۴۰۴ - Sunday 25 May 2025
iran-emrooz.net | Thu, 22.05.2025, 21:54




يكشنبه ۴ خرداد ۱۴۰۴ - Sunday 25 May 2025
iran-emrooz.net | Thu, 22.05.2025, 21:40




تبریک «همگامی برای جمهوری سکولاردموکرات در ایران» به جعفر پناهی
يكشنبه ۴ خرداد ۱۴۰۴ - Sunday 25 May 2025
iran-emrooz.net | Thu, 22.05.2025, 21:38

تبریک «همگامی برای جمهوری سکولاردموکرات در ایران» به جعفر پناهی

تبریک «همگامی برای جمهوری سکولاردموکرات در ایران» به جعفر پناهی، هنرمند آزاده و برجسته ایران به دلیل حضور در جشنواره کن

پناهی صدای هنرمند مستقل، مسئول و مردم‌گرای ایران را پژواک می‌دهد

جعفر پناهی، کارگردان و هنرمند پرآوازه ایران بعد از پانزده سال ممنوع‌الکار، ممنوع المصاحبه و ممنوع الخروج بودن توانست در جشنواره بین‌المللی معتبر و ارزشمند «کن» حضور پیدا کرده و فیلم “یک تصادف ساده” را به روی پرده نمایش ببرد.

جعفر پناهی از زمانی که فیلم «بادکنک سفید» را در سال ١٣٧٤ ساخت تا به امروز سعی کرده تا مضامین اجتماعی، باورهای انسانی، نگاه نقادانه و بیان دردها و رنج‌های مردم را در بستر ارائه تولیدات حرفه‌ای به نمایش بگذارد. فیلم‌ها و فعالیت‌های او  عمدتا در نقد رادیکال وضعیت موجود و تقویت تغییرات مثبت در عرصه‌های سیاسی و اجتماعی بوده‌اند. این موارد و دفاع همه‌جانبه‌اش از حقوق زنان و اقشار محروم باعث شده تا وی مورد خشم و انتقام‌جویی جمهوری‌اسلامی قرار گرفته و سه بار زندانی شود. جعفر پناهی از امکانات و فرصت‌های مادی متعددی نیز چشم پوشیده تا رهرو مسیری باشد که آزادی، عدالت و زندگی انسانی چراغ‌ راهنمای آن هستند. او در مدت ممنوع‌الکاری نیز فعال بود و با امکانات حداقلی پنج فیلم ساخت که توانستند در فستیوال‌های جهانی موفقیت‌هایی کسب کنند.

جعفر پناهی در کنار فعالیت‌های حرفه‌ای در قامت کارگردانی که دغدغه حقیقت و انسان را دارد، در عرصه ایفای رسالت سیاسی نیز کوشا بوده و اخیرا با توجه به انسداد سیاسی ایجاد شده در کشور و نگرانی از اینکه انباشت خشم منجر به ویرانی بیشتردر آینده شود، خواهان برگزاری یک رفراندوم آزاد و شفاف برای تعیین تکلیف مردم بین ادامه ساختار موجود و یا تاسیس نظام سیاسی جدید مبتنی بر دموکراسی شد تا بدینترتیب «حاکمیت ملی به مردم بازگردد».

پناهی در جشنواره  امسال کن،  فیلم خود را به کارگردانان ممنوع‌الکار در ایران، به‌ویژه زنان فیلم‌ساز و بازیگر تقدیم کرد که از جنبش‌های اعتراضی در دفاع از حقوق زنان حمایت کرده‌اند. وی یکی از موسیقی‌های توماج صالحی هنرمند مردمی را برای پخش هنگام ورود به فرش قرمز برگزید. او در مصاحبه‌ها گفت که در فیلم جدیدش ” از خشونت و بی‌رحمی حکومت ایران علیه زندانیان” و “خاطرات دوران زندانش” الهام گرفته است. پناهی به درستی اعلام کرده که «جمهوری اسلامی نه فقط از سينما، بلکه از کتاب، موسيقی، روزنامه‌نگاران، جامعه‌شناسان و هنرمندان می‌ترسد. آنها را زندانی میکنند چون حس میکنند که پايان قدرت‌شان نزديک است.»

«همگامی برای جمهوری سکولاردموکرات در ایران» صمیمانه‌ به جعفر پناهی به خاطر حضور و دستاوردهای برجسته‌اش در جشنواره ۲۰۲۵ فیلم کن تبریک می‌گوید. تلاش بی‌وقفه او برای بازسازی روایت‌های زندگی مردم در سینما و از لنز دوربین و دیدگاه‌های هنری منحصر به فردش همچنان الهام‌بخش مخاطبان در سراسر جهان است. مهارت پناهی در بررسی عمیق مسائل اجتماعی و انسانی از طریق فیلم‌ نه تنها استعداد او را به نمایش می‌گذارد، بلکه اهمیت سینما به عنوان یک رسانه قدرتمند برای تغییر را نیز برجسته می‌کند.

«همگامی» به جمهوری اسلامی هشدار می‌دهد که بازگشت ایشان به ایران منجر به پرونده‌سازی امنیتی دیگر نشود. همچنین فشارهای امنیتی علیه دست‌اندرکاران فیلم جدید وی باید به سرعت متوقف گردد. به باور ما گسترش اعتراضات نیروهای سیاسی و مدنی و هم‌افزایی مطالبه برای برداشته شدن ممنوع‌الکاری پناهی و دیگر هنرمندان مسئول و محروم از حقوق اجتماعی و حرفه‌ای کمک می‌کند.

«همگامی برای جمهوری سکولاردموکرات در ایران»
١ خرداد ١٤٠٤ برابر با ٢٢ جون ٢٠٢٥




يكشنبه ۴ خرداد ۱۴۰۴ - Sunday 25 May 2025
iran-emrooz.net | Thu, 22.05.2025, 15:56




رضا ولی زاده: بازداشتم به دلیل رد همکاری با اطلاعات سپاه بود
يكشنبه ۴ خرداد ۱۴۰۴ - Sunday 25 May 2025
iran-emrooz.net | Thu, 22.05.2025, 15:27

رضا ولی زاده: بازداشتم به دلیل رد همکاری با اطلاعات سپاه بود

رضا ولی زاده در پیامی از زندان اوین گفته است یکی از دلایلی که باعث بازداشت او از سوی سازمان اطلاعات سپاه شد خودداری از پذیرفتن قراردادی بود که طی آن سپاه از او می‌خواست که روزنامه‌نگاران ایرانی خارج از کشور را متقاعد کند که به کشور باز گردند.

به گفته رضا ولی زاده بنا به این قرارداد او در ازای دریافت مبلغ قابل توجهی از سازمان اطلاعات سپاه متعهد می شد که با فریب همکارانش در رسانه های فارسی زبان خارج از ایران آن ها را به داخل کشور هدایت کند .

ولی‌زاده می گوید پس از رد این قرارداد، پیشنهاد دیگری برای راه اندازی یک رسانه دریافت کرد.به گفته این روزنامه‌نگار ایرانی -آمریکایی سازمان اطلاعات سپاه همچنین از او خواسته است که اطلاعاتی در مورد ساختار اداری و کاری در رادیو اروپای آزاد و بخش فارسی آن از جمله تعداد کارکنان، سمت و نامشان، سلسله مراتب اداری و کاری و حتی نقشه ساختمان رادیو را در اختیار آن‌ها قرار دهد.

ولی‌زاده می گوید پس از رد همه پیشنهادها و درخواست‌های سازمان اطلاعات سپاه، او را به بهانه یک دیدار دوستانه به ساختمانی در حوالی فلکه دوم نیروی هوایی در شرق تهران کشاندند و پس از دیداری که به ظاهر برای اعلام موافقت با خروج او از ایران برنامه‌ریزی شده بود دستگیر و روانه زندان شد.




برنده یوروویژن خواهان حذف اسرائیل از مسابقه ۲۰۲۶ شد
يكشنبه ۴ خرداد ۱۴۰۴ - Sunday 25 May 2025
iran-emrooz.net | Thu, 22.05.2025, 13:35

برنده یوروویژن خواهان حذف اسرائیل از مسابقه ۲۰۲۶ شد

خواننده اتریشی، جی‌جی، که برنده مسابقه آواز یوروویژن امسال شد، در مصاحبه‌ای که روز پنجشنبه منتشر شد، خواستار حذف اسرائیل از دوره ۲۰۲۶ در وین به دلیل جنگ در غزه شد.

یوروویژن، که بر بی‌طرفی سیاسی خود تاکید دارد، امسال نیز بار دیگر به دلیل جنگ با جنجال‌هایی روبرو شد.

به گفته مقامات بهداشتی این منطقه، کارزار نظامی اسرائیل بیش از ۵۳۰۰۰ فلسطینی را در غزه کشته است. این در حالی است که به گفته آمارهای اسرائیلی، حمله فرامرزی شبه‌نظامیان حماس در ۱۵ مهر ۱۴۰۲ (۷ اکتبر ۲۰۲۳) حدود ۱۲۰۰ نفر کشته برجای گذاشت.

به گزارش خبرگزاری رویترز،  گروه‌های طرفدار فلسطین از اتحادیه پخش اروپا خواسته بودند تا اسرائیل را از مسابقه ۲۰۲۵ حذف کند، با این حال یووال رافائل اسرائیلی، بازمانده حمله ۱۵ مهر، برنده رای مردمی شد و پس از جی‌جی در رتبه دوم قرار گرفت.

روزنامه اسپانیایی ال‌پائیس به نقل از جی‌جی ۲۴ ساله نوشت: «بسیار ناامیدکننده است که می‌بینیم اسرائیل همچنان در این مسابقه شرکت می‌کند. من مایلم یوروویژن بعدی در وین و بدون اسرائیل برگزار شود.»

سفارت اسرائیل در مادرید بلافاصله به درخواست رویترز برای اظهار نظر پاسخ نداد.

این خواننده اپرا - که نام واقعی او یوهانس پیش است - با آهنگ خود “عشق هدر رفته”، در رای هیئت داوران یوروویژن که در بازل سوئیس برگزار شد، برنده شد.

اگرچه ال‌پائیس در این مصاحبه به جنگ اشاره‌ای نکرد، اما اظهارات جی‌جی با درخواست روز دوشنبه پدرو سانچز، نخست‌وزیر اسپانیا، برای حذف اسرائیل از رویدادهای فرهنگی مانند یوروویژن به دلیل درگیری در غزه همخوانی داشت.

جی‌جی همچنین گفت که سیستم شمارش آرا در یوروویژن برای بهبود شفافیت باید مورد بازبینی قرار گیرد.

او سومین برنده اتریشی این مسابقه بود که به بزرگترین رقابت موسیقی جهان تبدیل شده و بیش از ۱۶۰ میلیون نفر در سراسر جهان آن را تماشا می‌کنند.

شرکت‌کننده اسرائیلی، رافائل، در زمان حمله حماس در جشنواره موسیقی نووا در نزدیکی مرز غزه حضور داشت.




رئیسی مترسک تبلیغاتی رژیم / بیژن اشتری
يكشنبه ۴ خرداد ۱۴۰۴ - Sunday 25 May 2025
iran-emrooz.net | Thu, 22.05.2025, 11:17

رئیسی مترسک تبلیغاتی رژیم / بیژن اشتری

تلاش تبلیغاتی رژیم برای درست کردن یک مترسک تبلیغاتی جدید و بزرگ از مدتی پیش آغاز شده است؛ تلاشی بی‌ثمر. ظاهرا در اتاق فکر رژیم به این نتیجه درخشان رسیده‌اند که نسل جدید کشور دیگر هیچ شناختی از رجایی و همگنان او در چهل پنجاه سال پیش ندارد و نیاز به خوراک‌های تازه و آشنا هست و چه کسی بهتر از رئیسی تازه‌مرحوم.

حاکمان اعلام کرده‌اند‌‌ که طی دهه بزرگداشت نامبرده مجموعا صد و بیست هزار مراسم در سراسر کشور برگزار خواهد شد. کاری به اتلاف عظیم منابعی که صرف این مراسم می‌شود ندارم (کوفت همه طراحان و‌مجریان این مراسم شود) فقط می‌خواهم بگویم با این‌‌ پول‌پاشی‌ها نمی‌توان از فردی که مظهر تام و تمام نادانی بود سقراط قرن ساخت‌.

رئیسی نه علم و دانشی داشت و نه حتی در حد یک مسئول ‌دون‌پایه رژیم حرفی برای گفتن، فقط بلد بود از رژیم و خمینی و خامنه‌ای تعریف کند.

مردم‌ ایران خیلی باهوش‌تر از رژیم هستند. اابته رژیم هم در نادانی و لجاجت مقام‌ اول را دارد. جدای از مسئله رئیسی، مسئله صدیقی امام جمعه تهران هم نمونه خوبی برای نمایاندن بلاهت‌ رژیم‌‌ است. امام جمعه ‌پایتخت مرتکب فساد مالی شده و علنا اعتراف هم کرده اما همچنان همه مناصب رسمی خود را حفظ کرده و رژیم هم اصلا اعتنایی به این اعتراض عمومی ندارد و صدیقی هم در باغ ویلای‌ خود نشسته و نمازگزاران خود را همچنان به ‌‌«تقوا و عمل صالح »دعوت‌‌‌‌ می‌کند.

باری، حکایت رئیسی هم‌ از جنس حکایت صدیقی است اما در ابعادی متفاوتر ،عظیم‌تر و غم‌انگیزتر..

تلگرام نویسنده
@bijan_ashtari




يكشنبه ۴ خرداد ۱۴۰۴ - Sunday 25 May 2025
iran-emrooz.net | Thu, 22.05.2025, 10:05




يكشنبه ۴ خرداد ۱۴۰۴ - Sunday 25 May 2025
iran-emrooz.net | Thu, 22.05.2025, 9:55




يكشنبه ۴ خرداد ۱۴۰۴ - Sunday 25 May 2025
iran-emrooz.net | Thu, 22.05.2025, 9:48




يكشنبه ۴ خرداد ۱۴۰۴ - Sunday 25 May 2025
iran-emrooz.net | Thu, 22.05.2025, 9:26




يكشنبه ۴ خرداد ۱۴۰۴ - Sunday 25 May 2025
iran-emrooz.net | Thu, 22.05.2025, 8:15




يكشنبه ۴ خرداد ۱۴۰۴ - Sunday 25 May 2025
iran-emrooz.net | Thu, 22.05.2025, 7:53




يكشنبه ۴ خرداد ۱۴۰۴ - Sunday 25 May 2025
iran-emrooz.net | Thu, 22.05.2025, 7:15




يكشنبه ۴ خرداد ۱۴۰۴ - Sunday 25 May 2025
iran-emrooz.net | Thu, 22.05.2025, 6:49




يكشنبه ۴ خرداد ۱۴۰۴ - Sunday 25 May 2025
iran-emrooz.net | Wed, 21.05.2025, 21:18




مذاکرات ایران و آمریکا روز جمعه برگزار می‌شود
يكشنبه ۴ خرداد ۱۴۰۴ - Sunday 25 May 2025
iran-emrooz.net | Wed, 21.05.2025, 18:04

مذاکرات ایران و آمریکا روز جمعه برگزار می‌شود

وزیر خارجه عمان اعلام کرد که دور پنجم مذاکرات ایران و آمریکا روز جمعه در رم برگزار می‌شود.

به گزارش ایسنا، «بدر البوسعیدی» وزیر امور خارجه عمان روز چهارشنبه اعلام کرد که دور پنجم مذاکرات غیرمستقیم میان جمهوری اسلامی ایران و ایالات متحده آمریکا روز جمعه ۲۳ می (دوم خرداد) در شهر رم ایتالیا برگزار خواهد شد.

پیش از این چهار دور از مذاکرات غیرمستقیم میان ایران و آمریکا و با میانجیگری عمان برگزار شده که سه دور از آن در مسقط و دور دوم در رم بوده است.

مقامات ایران و آمریکا تاکنون به این اعلام وزیر خارجه عمان واکنش نشان نداده‌اند.

عباس عراقچی وزیر خارجه جمهوری اسلامی امروز و در واکنش به اظهارات مقامات آمریکایی درباره غنی‌سازی در ایران گفت: «موضع ما کاملا روشن است؛ غنی سازی چه با توافق چه بدون توافق، ادامه خواهد داشت.در حال بررسی هستیم که دور بعدی مذاکرات را شرکت کنیم یا نه. در مقابل زیاده‌خواهی‌ها در میز مذاکره مقابله می‌کنیم، اما هیچ‌گاه هم دیپلماسی را ترک نکرده‌ایم».




صد واویلا! / احمد زیدآبادی
يكشنبه ۴ خرداد ۱۴۰۴ - Sunday 25 May 2025
iran-emrooz.net | Wed, 21.05.2025, 14:30

صد واویلا! / احمد زیدآبادی

محسن رضایی: “اینکه لحظاتی قبل از سقوط بالگرد رئیس‌جمهور، یک طوفان عظیم در آسمان مشهد پیدا شد، مشخص می‌کند که این شهادت خیلی معنا دارد.”

وقتی پای این نوع بحث‌ها به سیاست باز می‌شود، یک ناظر بی‌طرف از خود می‌پرسد، آیا گویندۀ این قبیل سخنان واقعاً از روی اعتقاد قلبی صحبت می‌کند؟

در بهترین وضعیت، فرض بر این است که از روی باور قلبی است. نتیجه‌اش چه می‌شود؟ نتیجه‌اش این می‌شود که امر سیاست به عنوان علم یا دانشی مبتنی بر تحلیل داده‌ها و ارزیابی هزینه و فایدۀ یک عمل، صورت ابطال‌ناپذیر و متافیزیکی به خود می‌گیرد.

نتیجۀ این یکی چه می‌شود؟ نتیجه‌اش این می‌شود که همه به خود حق می‌دهند که از خود، نزدیکان‌، و دوستان‌شان قدیس‌سازی کنند و کارهای خود را به ارادۀ خدا و الهام گرفته از مشیت باری‌تعالی نسبت دهند. نتیجۀ این یکی چه می‌شود؟ نتیجه‌اش این می‌شود که اگر کسی در این مورد تشکیک کرد یا ادعا را نپذیرفت، به عنوان ملحد و کافر، تکفیر و با مجازات مرگ روبرو شود! بدین ترتیب، سیاست که امری از هر جهت دنیوی و هدف از آن بهروزی و بهزیستی مردم یک سرزمین است به نزاع خونین بر سر خوارق عادات و ادعاهای متافیزیکی تبدیل شود و ملتی را به سمت انحطاط و نابودی بکشد.

آیا آقای رضایی که ۴۷ سال است در عالی‌ترین مناصب نظامی و سیاسی این کشور حضور داشته است، از پیامدهای ادعای خود بی‌اطلاع است؟ اگر بی‌اطلاع است که واویلا! اگر هم بی‌اطلاع نیست که صدواویلا!

تلگرام نویسنده
@ahmadzeidabad




ماجرای چاقوکشی خونین در دانشگاه ارومیه چه بود؟
يكشنبه ۴ خرداد ۱۴۰۴ - Sunday 25 May 2025
iran-emrooz.net | Wed, 21.05.2025, 13:44

ماجرای چاقوکشی خونین در دانشگاه ارومیه چه بود؟

به گزارش رکنا؛ عصر روز گذشته در دانشگاه‌ آزاد ارومیه، درگیری شدید میان چند تن از دانشجویان منجر به چاقوکشی و مصدومیت سه نفر شد. طبق اطلاعات به‌دست‌آمده، این حادثه ریشه در اختلافات شخصی و مشاجرات دانشجویان در فضای مجازی داشته که در نهایت به درگیری فیزیکی و استفاده از سلاح سرد در محیط دانشگاه انجامیده است.

​ در این درگیری که بین دو گروه چندنفره از دانشجویان رخ داده، سه نفر از دانشجویان مجروح شده و هم‌ اکنون در بیمارستان‌ تحت مراقبت‌ های درمانی قرار دارند.

حراست دانشگاه بلافاصله پس از وقوع حادثه در محل حاضر شده و در مدیریت صحنه نقش داشته است. همچنین مسئولان دانشگاه ضمن تأیید وقوع این درگیری، اعلام کردند که پرونده در حال پیگیری از طریق کمیته انضباطی دانشجویان بوده و موضوع به مراجع قضایی نیز ارجاع داده شده است.

یکی از مسئولان دانشگاه گفت: این اتفاق تأسف‌بار حاصل کل‌ کل‌ های شخصی در فضای مجازی بود که متأسفانه به نزاع فیزیکی و چاقوکشی منجر شد. هم‌اکنون دانشگاه پیگیر وضعیت دانشجویان مصدوم است و برخورد انضباطی با عاملان در دستور کار قرار دارد.

گفتنی است که فضای دانشگاه پس از حادثه به حالت عادی بازگشته اما نگرانی‌ هایی درباره امنیت دانشجویان در محیط آموزشی شکل گرفته که نیازمند تدابیر جدی‌تر از سوی مسئولان ذی‌ربط است.

همچنین  رئیس دانشگاه آزاد ارومیه با تاکید بر اهمیت حفظ آرامش و امنیت محیط دانشگاه، از همه دانشجویان خواست تا با احترام، آرامش و رعایت قوانین به تحصیل و فعالیت‌های علمی خود ادامه دهند و در جهت حفظ فضای علمی و سالم دانشگاه تلاش کنند.




يكشنبه ۴ خرداد ۱۴۰۴ - Sunday 25 May 2025
iran-emrooz.net | Wed, 21.05.2025, 13:11




يكشنبه ۴ خرداد ۱۴۰۴ - Sunday 25 May 2025
iran-emrooz.net | Wed, 21.05.2025, 13:02




يكشنبه ۴ خرداد ۱۴۰۴ - Sunday 25 May 2025
iran-emrooz.net | Wed, 21.05.2025, 12:28




ابهام در خصوص شرکت ایران در دور بعدی مذاکرات هسته‌ای
يكشنبه ۴ خرداد ۱۴۰۴ - Sunday 25 May 2025
iran-emrooz.net | Wed, 21.05.2025, 12:05

ابهام در خصوص شرکت ایران در دور بعدی مذاکرات هسته‌ای

عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران در جمع خبرنگاران درباره وضعیت مذاکرات تهران، واشنگتن گفت: در حال بررسی هستیم که دور بعدی مذاکرات را شرکت کنیم یا نه. در مقابل زیاده خواهی ها در پشت میز مذاکره مقابله می‌کنیم اما هیچگاه هم دیپلماسی را ترک نکرده‌ایم.

وی افزود: پاسخ درخواست‌های غیرمنطقی را قبلا دادیم و این صحبت‌های غیرمعمول کمکی به گفت‌وگوها نمی‌کند. موضع ما کاملا روشن است؛ غنی سازی چه با توافق چه بی توافق ادامه می‌یابد اما اگر طرف ها مایلند نسبت به برنامه صلح امیز ایران شفافیت وجود داشته باشد ما اماده هستیم؛ اما در مقابل گفتگو درباره رفع تحریم‌ها هم که ظالمانه به دلیل ادعاها درباره برنامه هسته ای ما مطرح کردند بردارند.

عراقچی تاکید کرد: اگر بیشتر از این تقاضاهایی داشته باشند و بخواهند از مواردی که حق ماست محروم کنند جایی برای پذیرش ندارد. هنوز داریم بررسی می‌کنیم که در آن تاریخ و در آن محل می تواند مذاکرات سودمندی شکل بگیرد یا خیر.

گفتنی است، آیت‌الله خامنه‌ای رهبر ایران دیروز در نخستین سالگرد ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور فقید این کشور طی اظهاراتی درباره مذاکرات میان تهران و واشنگتن گفت: سعی کنند یاوه‌گویی نکنند. اینکه بگویند به ایران اجازه غنی‌سازی نمی‌دهیم، غلط زیادی است؛ ایران منتظر اجازه این و آن نیست.

خبرگزاری آنادولو




احتمال افزایش ۳۰ درصدی قیمت برنج در ایران
يكشنبه ۴ خرداد ۱۴۰۴ - Sunday 25 May 2025
iran-emrooz.net | Wed, 21.05.2025, 11:54

احتمال افزایش ۳۰ درصدی قیمت برنج در ایران

قیمت برنج ایرانی در ماه‌های اخیر افزایش قابل توجهی داشته است و این موضوع نگرانی بسیاری از مردم و فعالان اقتصادی را برانگیخته است. این افزایش قیمت، علاوه بر تاثیر بر سبد غذایی خانوارها، می‌تواند پیامد‌های اقتصادی و اجتماعی دیگری نیز به دنبال داشته باشد.

به گزارش اقتصاد24، بر اساس اظهارنظرات اقتصادی و کارشناسان حوزه کشاورزی، علل گرانی برنج ایرانی موضوعات متعددی را شامل می‌شود. یکی از مهمترین عوامل موثر بر کاهش تولید برنج، خشکسالی‌های پی‌درپی و کمبود آب در مناطق برنج‌خیز کشور است. این موضوع باعث کاهش قابل توجهی در عملکرد کشت برنج شده و در نتیجه عرضه آن را به بازار کاهش می‌دهد.

افزایش قیمت نهاده‌های کشاورزی مانند کود، سموم دفع آفات، بذر و هزینه‌های نیروی کار، باعث افزایش هزینه‌های تولید برنج شده و در نهایت بر قیمت تمام شده آن تاثیر می‌گذارد. افزایش قیمت سوخت و انرژی نیز در این افزایش هزینه‌ها بی‌تاثیر نیست. نوسانات نرخ ارز و افزایش قیمت دلار نیز می‌تواند بر قیمت برنج تاثیرگذار باشد چرا که برخی از نهاده‌های کشاورزی از خارج از کشور وارد می‌شوند و افزایش قیمت دلار، هزینه واردات را افزایش می‌دهد.

از سوی دیگر برخی کارشناسان معتقدند که عدم برنامه‌ریزی و مدیریت صحیح در بخش کشاورزی و عدم حمایت کافی از کشاورزان، از جمله عوامل موثر در گرانی برنج است، به طوری که در سال‌های اخیر، به دلایل مختلف، سطح زیر کشت برنج در کشور کاهش یافته است که این موضوع خود به کاهش عرضه و افزایش قیمت آن دامن می‌زند.

با گرانی برنج چه بلایی بر سر معیشت مردم می‌آید؟
پیامد‌های گرانی برنج ایرانی یکی پس از دیگری تاثیر خود را بر معیشت مردم نشان می‌دهد. افزایش قیمت برنج به عنوان یک کالای اساسی، تاثیر مستقیم بر هزینه‌های زندگی خانوار‌ها دارد و قدرت خرید مردم را کاهش می‌دهد. از سوی دیگر افزایش قیمت برنج می‌تواند به افزایش تورم کلی در اقتصاد کشور منجر شود. همچنین افزایش قیمت برنج، به خصوص برای اقشار کم‌درآمد جامعه، بسیار سنگین بوده و قدرت خرید آنها را به شدت کاهش می‌دهد. گرانی برنج می‌تواند دسترسی اقشار کم‌درآمد جامعه به غذای سالم و مغذی را با مشکل مواجه کند.

راهکار‌های کنترل قیمت برنج
در همین رابطه رامین میرقربانی کارشناس حوزه برنج گفت: مدیریت بهینه منابع آب و افزایش راندمان آبیاری در مزارع برنج، می‌تواند به افزایش تولید و کاهش قیمت آن کمک کند. حمایت‌های دولتی از کشاورزان از طریق ارائه تسهیلات ارزان قیمت، بیمه محصولات کشاورزی و تامین نهاده‌های کشاورزی با قیمت مناسب، می‌تواند به افزایش تولید و کنترل قیمت‌ها کمک کند. از سوی دیگر دولت می‌تواند با تنظیم بازار و جلوگیری از احتکار و گران‌فروشی، به کنترل قیمت برنج کمک کند.

وی گفت: استفاده از بذر‌های اصلاح شده با عملکرد بالاتر و مقاومت بیشتر در برابر خشکی و آفات، می‌تواند به افزایش تولید و کاهش هزینه‌ها کمک کند. کاهش وابستگی به کشت برنج در برخی مناطق و جایگزینی آن با محصولات دیگر، می‌تواند به کاهش فشار بر منابع آب و افزایش تنوع در تولیدات کشاورزی کمک کند. نظارت دقیق بر قیمت‌ها در بازار و برخورد با گران‌فروشان، می‌تواند به جلوگیری از افزایش بی‌رویه قیمت برنج کمک کند.

میرقربانی در پاسخ به این سوال که این زمینه سازی برای گرانی برنج تا چه اندازه قابل رشد است؟ گفت: نمی‌توانیم در برابر نیاز مردم به مصرف برنج پاسخی ارائه نکنیم. دولت همواره برای تامین برنج باید به دنبال راهکار مناسب باشد. این موضوع می‌تواند با تامین نیاز از بازار خارجی و یا افزایش راندمان تولید باشد. قطعا اگر دولت نتواند راهکار مناسبی برای این مشکل پیدا کند شاهد افزایش قیمت شاید تا بیش از ۳۰ درصد قیمت کنونی برنج در بازار باشیم.




اعدام عامل حمله مرگبار به سفارت آذربایجان در تهران
يكشنبه ۴ خرداد ۱۴۰۴ - Sunday 25 May 2025
iran-emrooz.net | Wed, 21.05.2025, 11:36

اعدام عامل حمله مرگبار به سفارت آذربایجان در تهران

بنابر اعلام «میزان»، خبرگزاری قوه قضاییه، حکم قصاص «یاسین حسین‌زاده»، حمله کننده به سفارت جمهوری آذربایجان در تهران، صبح امروز اجرا شد.

صبح روز جمعه، هفتم بهمن ۱۴۰۱ (۲۷ ژانویه ۲۰۲۳)، «یاسین حسین‌زاده»، شهروند ایرانی، با ورود به سفارت باکو در تهران، با اسلحه کلاشنیکف به سوی نیروهای حفاظتی سفارت جمهوری آذربایجان شلیک کرد که در جریان آن رئیس تیم حفاظت سفارت جان باخت.

بلافاصله، حسین رحیمی، رئیس پلیس تهران، مدعی شد که فرد مهاجم “با انگیزه شخصی و همراه دو فرزند خردسال خود وارد ساختمان سفارت” شده و در پی “عکس‌العمل فوری نیروهای پلیس ایران” بازداشت شده است.

جمهوری آذربایجان در رد این اظهارات سه ویدیو از نحوه تهاجم فرد مسلح منتشر کرد که نادرست بودن روایت سردار رحیمی را به وضوح نشان می‌دهد. این ویدیوها نشان می‌دهند که شهروند ایرانی مسلح، بعد از رسیدن به مقابل سفارت، با خودرو شخصی خود به عقب خودرو پارک‌شده در مقابل ساختمان سفارت کوبیده و سپس در حالی که برای پلیس ایرانی مقابل ساختمان دست تکان می‌دهد، وارد ساختمان شده و با نیروهای حفاظت درگیر می‌شود.

این درگیری برای دقایقی ادامه داشته و سپس فرد مسلح رانده‌شده از ساختمان، در حالی که پلیس ایرانی از کیوسک مقابل ساختمان دور شده و محوطه کاملا خالی است، دوباره از خودرو شخصی خود تبری برداشته و با آن برای شکستن در سفارت تلاش می‌کند. این فرد بعد از تقلای زیاد، حتی کوکتل مولوتوفی برای به آتش کشیدن ساختمان روشن می‌کند.

به رغم تنها بودن این فرد در زمان ورود به سفارت و گذشت زمانی طولانی از این درگیری، برخلاف اظهارات سردار رحیمی، هیچ اثری از “عکس‌العمل فوری نیروهای پلیس ایران” دیده نمی‌شود.

اظهارات پدر مقتول پس از اعدام قاتل

«آنچه برای من مهم است این است که قاتل پسرم به مجازاتی که شایسته آن بود، برسد. او به مجازات خود رسید. به همین دلیل، از رئیس جمهور آذربایجان سپاسگزارم. از طرف خانواده‌مان، از رئیس دولت تشکر می‌کنیم.»

این مطلب را رضوان عسگراف، پدر اورخان عسگراف، رئیس حفاظت که در جریان حمله مسلحانه به سفارت آذربایجان در ایران کشته شد، در بیانیه‌ای به خبرگزاری «آپا» اعلام کرد.

رضوان عسگروف در مورد اجرای حکم دادگاه در مورد یاسین حسین‌زاده، که به سفارت آذربایجان در تهران حمله کرده بود، گفت: «بدون شک، من می‌خواستم در اجرای حکم اعدام شرکت کنم. در ابتدا، طرف ایرانی اظهار داشت که مشارکت والدین در روند اعدام ضروری است. من نیز می‌خواستم شرکت کنم. با این حال، از آنجایی که در آذربایجان مجازات اعدام وجود ندارد، شهروند کشورمان نمی‌تواند برای مشاهده اجرای حکم اعدام به کشور دیگری برود. آنها نیز با این امر موافقت کردند. ما به وکیل خود اجازه دادیم که در اجرای حکم شرکت کند. طبق اطلاعاتی که من دارم، نماینده سفارت نیز امروز صبح در اجرای حکم شرکت کرد.»




يكشنبه ۴ خرداد ۱۴۰۴ - Sunday 25 May 2025
iran-emrooz.net | Wed, 21.05.2025, 11:19




دلایل اعتراض نانوایان در شهرهای مختلف ایران
يكشنبه ۴ خرداد ۱۴۰۴ - Sunday 25 May 2025
iran-emrooz.net | Wed, 21.05.2025, 10:57

دلایل اعتراض نانوایان در شهرهای مختلف ایران

در صورت تداوم‌ عدم پرداخت یارانه، هم مدیریت و هم کارگران نانوایی‌ها آسیب می‌بینند. با این وضعیت و با توجه به همه‌ی هزینه‌ها چیزی حدود ۱۰ تا ۱۵ میلیون تومان در نهایت برای صاحب نانوایی می‌ماند.

به گزارش خبرنگار ایلنا، نانوایان طی روزهای اخیر اعتراضاتِ گسترده‌ای برگزار کرده‌اند. آن‌ها در شهرهای قم، اصفهان، اهواز، بیرجند، کرمانشاه، شاهین‌شهر و مشهد در اعتراض به مشکلاتی چون‌ عدم پرداخت یارانه، افزایشِ هزینه‌های تولید، کاهش درآمدها، گرانی مواد اولیه و در کل سیاست‌های حمایتیِ ضعیف دولت تجمع کردند. قطع برق و زیانِ مالی ناشی از این نوساناتِ برقی نیز به این اوضاع نابسامان دامن زده و وضعیتِ آن‌ها را بدتر کرده است.

احمد سلیمانی، رئیس انجمن صنفی کارگران خباز سبزوار، در گفتگو با «ایلنا» بخشی از مشکلاتِ نانوایان را شرح داد. او یکی از مهم‌ترین دلایلِ این اعتراض را عدم پرداخت یارانه دولت عنوان کرد و گفت: دولت از سوم اردیبهشت ماه یارانه نانوایان را واریز نکرده است. سال گذشته دولت این یارانه را ۴۰ درصد تعیین کرد تا هم نان افزایشِ قیمتِ زیادی نداشته باشد و هم نانوایان بیش از این ضرر نکنند.

وی ادامه داد: افزایش مزد کارگر، افزایش قیمت حامل‌های انرژی، افزایش قیمت آرد و در کل افزایش هزینه‌های تولید، دلیل تعیین یارانه ۴۰درصدی است که البته این یارانه برای همه به یک میزان واریز نمی‌شود و مبلغ آن از ۱۵ تا ۴۰درصد برای هر نانوایی متغیر است.

سلیمانی با ابراز نگرانی ازعدم پرداخت این یارانه گفت: این یارانه یک ماه است که واریز نشده و نگرانیم که دولت نتواند آن را پرداخت کند که با تداومِ این رویه، مشکلات بسیاری برای نانوایان و کارگران خبازی‌ها در استان‌های مختلف به وجود می‌آید.

رئیس انجمن صنفی نانوایان سبزوار گفت: در این شرایط، در پرداخت این مبلغ نباید تأخیری ایجاد شود. این مبلغ در این مدتِ کمتر از یک ماه برای نانوایی‌ای که من در آن کار می‌کنم، حدود ۲۳ میلیون تومان شده است. خیلی از نانوایی‌ها بخشی از پول اجاره مغازه و حقوق و بیمه کارگران را با این یارانه دولتی پرداخت می‌کنند. هزینه بیمه کارگران افزایش پیدا کرده و در صورتِ تأخیر در پرداختِ این یارانه مشکلاتِ فراوانی برای مجموعه‌ی مدیریت و کارگران نانوایی به وجود می‌آید.

وی تاکید کرد: همچنین افزایش قیمتِ حامل‌های انرژی مثل آب و برق و گاز، هزینه‌های تولید را افزایش داده است. در این شرایط نانوا چه کار باید بکند؟ درِ نانوایی را ببندد و برود؟!

سلیمانی ادامه داد: اگر دولت نمی‌خواهد این یارانه را پرداخت کند، باید قیمت‌ها آزادسازی شود. در صورت تداوم‌ عدم پرداخت یارانه، هم مدیریت و هم کارگران نانوایی‌ها آسیب می‌بینند. با این وضعیت و با توجه به همه‌ی هزینه‌ها چیزی حدود ۱۰ تا ۱۵ میلیون تومان در نهایت برای صاحب نانوایی می‌ماند. اگر ملک هم اجاره‌ای باشد، این مبلغ از این هم کمتر می‌شود، یعنی ممکن است در نهایت کمتر از ۱۰ میلیون در ماه به کارفرمایان برسد.

وی در رابطه با وضعیت کارگران نیز گفت: کارگران نانوا در این هوا حدود ۱۰ ساعت پای تنور می‌ایستند و حقوقشان روزانه به سختی به روزی ۵۰۰ هزار تومان می‌رسد. کارگران حرفه‌ای، دیگر تمایلی به کار نانوایی ندارند؛ دستمزد بسیار پایین است و خیلی از کارگران حرفه‌ای یا از این شغل بیرون آمده‌اند و یا به تهران رفته‌اند.

سلیمانی در رابطه با مشکلات ناشی از قطعی برق گفت: برخی از کارگران بسته به میزانِ پخت، حقوق دریافت می‌کنند که قطعی برق بر روی درآمد آن‌ها تأثیر گذاشته است. همچنین این قطعی، خیلی اوقات باعث خراب شدنِ خمیر شده و در شرایطی که قیمت آرد و مواد اولیه بالاست، این موضوع آسیب بیشتری به مجموعه نانوایی می‌زند.

وی در پایان گفت: در این شرایط که به درستی از کارفرمایان حمایت نمی‌شود، نانوا مجبور است به هر دری بزند. کارفرما یا باید به کل این شغل را کنار بگذارد یا به سختی هزینه‌های خود را تا حدودی مدیریت کند. کدام کارفرما به سودِ ۱۰ تا ۵ میلیون در ماه راضی می‌شود؟ دولت باید یارانه را متناسب و عادلانه و به موقع پرداخت کند.




رفتار پوپولیستی دولت پزشکیان در قبالِ معیشت مردم
يكشنبه ۴ خرداد ۱۴۰۴ - Sunday 25 May 2025
iran-emrooz.net | Wed, 21.05.2025, 10:55

رفتار پوپولیستی دولت پزشکیان در قبالِ معیشت مردم

دولت به تعهدات معیشتی خود در قبال مردم پایبند نیست؛ افزایش حداقل حقوق مزدبگیران در سال جاری در بهترین حالت، ۴ تا ۵ میلیون تومان به درآمد ماهانه خانوارها افزوده آن هم در شرایطی که هزینه‌های حداقلی زندگی منهای مسکن، لااقل ۱۰ میلیون تومان افزایش داشته است.

به گزارش ایلنا، صندوق‌ها در آستانه ورشکستگی هستند و تاخیر در پرداخت حقوق بازنشستگان به یک امر متداول تبدیل شده و در نتیجه‌ی همه این مصائب، «فقر غذایی» در حال گسترش است.

براساس آخرین محاسبات مستقل، قیمت سبد بسیار حداقلیِ خوراکی‌ها و آشامیدنی‌های خانوارهای کارگری تا پایان بهمن ماه سال گذشته برای یک خانواده متوسط ۳.۳ نفره به ۱۳ میلیون و ۹۰۰ هزار  رسیده بود؛ اگر یک نگاه بسیار حداقلی را مبنا قرار دهیم در این سه ماه لااقل ۴ تا ۵ میلیون تومان به نرخ سبد خوراکی‌ها افزوده شده است و آن را به مرز ۱۸ تا ۲۰ میلیون تومان رسانده است؛ یعنی در حالیکه یک کارگر یا بازنشسته حداقل‌بگیر حدود ۱۵ میلیون تومان درآمد ماهانه دارد، در هر ماه باید ۱۸ تا ۲۰ میلیون تومان فقط برای تامین هزینه‌های خوراکی‌های خانواده بپردازد؛ برای متوسط‌بگیری که بین ۱۸ تا ۲۰ میلیون درآمد دارد، حقوق ماهانه تنها برای خرید ساده‌ترین نیازهای خوراکی خانواده کفایت می‌کند.

و در چنین شرایطی‌ست که دولت شریان اعتباری کالابرگ الکترونیک را که حداکثر ۱ میلیون و ۵۰۰ تا ۲ میلیون تومان برای خانواده‌ها آورده دارد، قطع کرده است؛ چون اعتبار نیست، کالابرگ دیگر بی کالابرگ!

دولت پیش از این، دو مرحله اعتبار کالابرگ به خانواده‌‌های مشمول (هفت دهک درآمدی) پرداخت کرده است اما علیرغم قول صریح رئیس جمهور و مقامات دولت که کالابرگ تداوم دارد و قرار نیست متوقف شود، در آستانه‌ی مرحله سوم پرداخت به بن‌بست خورده و تا اطلاع ثانوی منتفی شده است. اما چرا منتفی شد، چون فعلاً تامین اعتبار نشده است.

بر مبنای صحبت‌های قبلی، قرار بود مرحله سوم کالابرگ الکترونیک ۲۱ اردیبهشت شارژ شود؛ در روزهای ابتدای اردیبهشت، وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی اعلام کرد که شارژ اعتبار جدید کالابرگ از روز یکشنبه ۲۱ اردیبهشت ۱۴۰۴ آغاز خواهد شد. اما چند روز بعد از این زمان مقرر، در ۲۹ اردیبهشت، مرجان دبیری، سخنگوی طرح کالابرگ الکترونیکی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی گفت: فعلاً هیچ واریز اعتباری برای اجرای مرحله سوم کالا برگ الکترونیکی انجام نشده است. دبیری تاکید کرد: اگر خبری از اجرای کالابرگ الکترونیکی باشد، از طریق رسانه ملی و روابط عمومی وزارت تعاون کار و رفاه اجتماعی و خبرگزاری‌های رسمی به مردم اعلام می‌کنیم.

و اینها یعنی مردم برای۳۵۰ یا ۵۰۰ هزار تومان اعتبار سرانه کالابرگ که به شدت ناچیز است، باید فعلاً منتظر خبر دولت بمانند! دولت بدون پیش‌بینی اعتبار مورد نیاز و در حالیکه بودجه‌های اضافی و مازاد بسیاری در این مملکت صرف خواص می‌شود، اعلان طرحی به نام «کالابرگ الکترونیک» را در بوق و کرنا کرد و بعد از تبلیغات بسیار بعد از دو مرحله آن را متوقف نمود!

فرض کنیم یک خانواده متوسط ۳ نفره در دهک‌های فرودست درآمدی قرار دارد و نفری ۵۰۰ هزار تومان کالابرگ در هر مرحله نصیبش شده، دو مرحله اعتبار  کالابرگی که از اسفند به حساب چنین خانواده‌ای واریز شده، در مجموع فقط ۳ میلیون تومان اعتبار برای خرید کالاهای خوراکی این خانواده در عرض دو ماه فراهم آورده، در حالیکه این خانواده در هر ماه حداقل ۱۵ تا ۱۸ میلیون تومان برای خرید خوراکی‌های خانواده لازم دارد؛ در واقع، یک میلیون و ۵۰۰ هزار تومان اعتبار ماهانه خرید کالابرگی، در بهترین حالت یک‌دهم هزینه‌های خوراکی خانوار را تامین می‌کند؛ حالا همین یک‌دهم هزینه‌ها هم از خانواده‌های فرودست ایرانی دریغ شد!

تاثیرگذاری کالابرگ در معیشت خانواده‌ها بسیار ناچیز است و با بی‌تصمیمی دولت، این تاثیر ناچیز ناگهان به صفر رسیده است؛ «علیرضا خرمی» فعال کارگری در این رابطه به ایلنا می‌گوید: کالابرگ و یارانه قاعدتاً متعلق به طبقات ضعیف جامعه است اما متاسفانه می‌بینیم در ایران طبقات متوسط هم روی کالابرگ حساب می‌کنند و این یعنی آن‌چنان معیشت مردم تخریب شده و در تنگنا قرار گرفته که طبقات متوسط جامعه هم باید دنبال کالابرگ و زمانِ واریز آن باشد.

وی با بیان اینکه تخریب معیشت مردم آن‌ها را به شدت محتاج کرده؛ گفت: ما در کوچه و خیابان بسیار می‌شنویم که مردم منتظرند و از یکدیگر می‌پرسند کالابرگ کی شارژ می‌شود؛ اما متاسفانه یکباره همین کالابرگ ناچیز هم قطع می‌شود.

به گفته خرمی، دولت در زمینه سیاست‌های حمایتی کاملاً پوپولیستی عمل می‌کند: «شب عید که می‌شود یا احیاناً اگر اتفاقی سیاسی مثل انتخابات در راه است، از حربه معیشت و یارانه استفاده می‌کنند مثلاً کالابرگ را شارژ می‌کنند، به بازنشسته‌ها پول می‌دهند یا سبد کالا عرضه می‌کنند اما بعد از گذر از آن بزنگاه حساس، ناگهان بحث بودجه و تامین اعتبار و لزوم تصویب در هیات دولت پیش می‌آید! ناگهان کاسه چه کنم چه کنم دست می‌گیرند و مثلاً شرمنده‌ی مردم می‌شوند!

مرحله سوم کالابرگ هم مشمول همین رفتار شد؛ آیا واقعاً نمی‌دانند مردم روی همین کالابرگ حساب کرده‌اند»؟!دولت در زمینه سیاست‌های حمایتی، پوپولیستی و بی‌برنامه عمل می‌کند؛ گویا منافع خیلی‌ها اجازه نمی‌دهد که منافع مردم در اولویت باشد؛ اما مردمی که باید هر ماه حداقل ۱۸ میلیون تومان داشته باشند تا خوراکی‌های ضروری و اولیه را تهیه کنند، هیچ راهی برای گذران امور ندارند؛ شاید دولتمردان بر این باورند که مردم باید به برخی توصیه‌ها عمل کنند و «فقط روزی یک وعده غذا بخورند»؟!




يكشنبه ۴ خرداد ۱۴۰۴ - Sunday 25 May 2025
iran-emrooz.net | Wed, 21.05.2025, 10:34




هاشمی طبا: مگر آقای پزشکیان نگفت که من به مردم راست می‌گویم؟
يكشنبه ۴ خرداد ۱۴۰۴ - Sunday 25 May 2025
iran-emrooz.net | Wed, 21.05.2025, 10:25

هاشمی طبا: مگر آقای پزشکیان نگفت که من به مردم راست می‌گویم؟

چند وقتی است که بحث ارائه اطلاعات اشتباه به مسعود پزشکیان، رئیس جمهور در گوشه و کنار فضای سیاسی مطرح شده است. موضوعی که می‌توان ردپای آن را حتی در اظهارنظرهای سیاسیون پیدا کرد؛ چه از علیرضا زاکانی که رقیب انتخاباتی و از مخالفان پزشکیان به شمار می‌رود و چه از سوی محمد جواد آذری جهرمی که یکی از بال‌های پرواز پزشکیان برای رسیدن به پاستور بود.

به گزارش خبرآنلاین، حتی یکبار هم رئیس جمهور از اشتباه عجیب محاسباتی عباس علی‌آبادی، وزیر نیرو درباره ناترازی‌ها در جلسه با استانداران پرده برداشت و گفت: «با مدیریتی که صورت گرفت از خطر و بحران قطعی گاز گذشتیم. به هر حال هزینه‌ای برای آن پرداخت کردیم که دلمان نمی‌خواست مازوت بسوزانیم و وزیر نیرو گفته بود اگر دو ساعت خاموشی بدهیم مشکل حل می‌شود اما محاسبه درست نبود و متوجه شدیم که حتی اگر یک روز هم خاموشی می‌دادیم مشکل حل نمی‌شد.»

در این میان، مصطفی هاشمی طبا، فعال سیاسی اصلاح طلب  درباره ارائه اطلاعات اشتباه به پزشکیان گفت: «متأسفانه رؤسای جمهور دقت لازم را ندارند و از افرادی که متخصص این حوزه‌ها هستند، استفاده نمی‌کنند. حتی یک بررسی مجدد (دبل‌چک) هم انجام نمی‌دهند تا ببینند آیا حرفی که یک نفر زده، واقعی هست یا نه.»

وی تاکید کرد: «همین آقای وزیر نیرو که پارسال گفته بود ما در سال آینده سی هزار مگاوات برق خورشیدی ایجاد می‌کنیم، در شهریورماه ۱۴۰۲ یک اتومبیل را نزد آقای رئیسی برد و گفت که ما این اتومبیل برقی را تولید کرده‌ایم و تا آخر سال ۱۰۰ هزار عدد از آن را به بازار عرضه می‌کنیم.»

هاشمی طبا درباره غرض‌ورزانه بودن این گزارشات بیان کرد: «بعید نمی‌دانم، چون ایشان به خیال خود فکر می‌کنند در دولت وفاقی ایجاد کرده‌اند، در حالی‌که اصلاً چنین چیزی نیست. ایشان فقط عده‌ای را دور هم جمع کرده‌اند بدون اینکه اهداف ذاتی و سوابق واقعی آن‌ها را بشناسند. در حالی‌که سوابق افراد نشان می‌دهد جهت‌گیری آن‌ها چیست.»

* آقای هاشمی‌طبا، اطلاعات غلطی که به رئیس‌جمهور داده می‌شود و چندین بار رسانه‌ای شده، چقدر می‌تواند پاشنه‌آشیل دولت در تصمیم‌گیری‌ها باشد؟

بله، متأسفانه در برخی مسائل، به موضوعات بسیار سطحی نگاه می‌شود و دقت لازم صورت نمی‌گیرد. همین آقای وزیر نیرو که پارسال گفته بود ما در سال آینده سی هزار مگاوات برق خورشیدی ایجاد می‌کنیم، در شهریورماه ۱۴۰۲ یک اتومبیل را نزد آقای رئیسی برد و گفت که ما این اتومبیل برقی را تولید کرده‌ایم و تا آخر سال ۱۰۰ هزار عدد از آن را به بازار عرضه می‌کنیم. متأسفانه، بعضاً رؤسای جمهور ما از دقت لازم برخوردار نیستند. به‌محض اینکه فردی حرفی می‌زند که خوشایند آن‌هاست، دهان باز می‌کنند و فکر می‌کنند با گفتن آن حرف، مردم راضی می‌شوند و این‌ها نمونه‌هایی از توسعه و پیشرفت کشور است.

در حالی‌که از آن ۱۰۰ هزار دستگاه، حتی یک عدد هم تولید نشده است، چراکه همان یک دستگاهی را هم که به نمایش گذاشتند، زیرساخت تولیدی و طراحی لازم را نداشت. سی هزار مگاوات نیروگاه خورشیدی عدد بسیار خوبی‌ست، ولی ایجاد آن به سادگی نیست؛ زمان می‌برد و مشکلات مختلفی دارد؛ از جمله حجم سرمایه‌گذاری و حجم زمین‌هایی که باید برای آن استفاده شود، خرید تجهیزات از کشورهای خارجی و نصب آن‌ها. این یک مسئله جدی‌ست و باید این کار را انجام دهیم.

مثلاً در بحث تحریم‌ها و FATF یا آنکه می‌گویند تحریم‌ها کاغذپاره‌اند؛ کسی توجه نمی‌کند که اصل ماجرا چیست. کارشناسان و دلسوزان کشور هرچقدر هم هشدار بدهند، متأسفانه مورد توجه قرار نمی‌گیرند. یکی از اصلی‌ترین مشکلات برق، مصوبه‌ای بود که در زمان آقای خاتمی، مجلس از سر لجبازی با ایشان تصویب کرد که هیچ‌گونه افزایش قیمت برق نداشته باشیم.

رؤسای جمهور دقت لازم را ندارند

این مصوبه باعث توقف سرمایه‌گذاری در حوزه برق شد. باید به سراغ کسانی رفت که عامل این تصمیم بودند، همان کسانی که باعث شدند از سوی ترامپ تحقیر شویم. باید دید چرا کشوری مانند ما که می‌توانست سرمایه‌گذاری و نوسازی کند، این کار را انجام نداده است. این موضوع هیچ ربطی به تحریم ندارد، بلکه ناشی از تصمیمات اشتباه و شیرین‌کاری برخی آقایان در مجلس است.در حقیقت، متأسفانه رؤسای جمهور دقت لازم را ندارند و از افرادی که متخصص این حوزه‌ها هستند، استفاده نمی‌کنند. حتی یک بررسی مجدد (دبل‌چک) هم انجام نمی‌دهند تا ببینند آیا حرفی که یک نفر زده، واقعی هست یا نه.

حتی رهبری هم فرمودند که آقای رئیسی گزارشی را ارائه دادند که دروغ بوده است؛ گزارشی که به آقای رئیسی داده بودند، همان را خدمت حضرت آقا برده بودند. اما رهبری دقت کردند و دیدند که گزارش نامربوط است. بنابراین، رؤسای جمهور دقت لازم را ندارند و از افرادی که در این کار استخوان خرد کرده‌اند و مطلع هستند، بهره نمی‌برند. حداقل از این افراد برای دریافت اطلاعات دقیق استفاده کنند، اما متأسفانه یک حرف را بدون بررسی، بلافاصله بازتاب می‌دهند.

باید یک سیستم صرفه‌جویی منطقی به کار گرفته شود

* این اقدامات چقدر در تصمیم‌های جدی می‌تواند برای دولت تبعات داشته باشد؟

وقتی اطلاعات غلط داده می‌شود که «ال می‌کنیم و بل می‌کنیم»، رئیس‌جمهور تصور می‌کند این کارها واقعاً انجام می‌شود، در حالی که در عمل اتفاقی نمی‌افتد. یکی از متخصصین دو روز پیش در تلویزیون گفت، ما در کوتاه‌مدت هیچ چاره‌ای جز صرفه‌جویی نداریم. اما بدترین تصمیم را می‌گیرند که برق کارخانه‌های تولیدی را قطع می‌کنند. همین چند وقت پیش، یک گاودار گفته بود اگر شیر گاوها دوشیده نشود، در اثر قطعی برق تلف می‌شوند و وضعیت وخیمی پیش می‌آید.

باید یک سیستم صرفه‌جویی منطقی به کار گرفته شود. در همین بحث ماینرها، همه می‌گویند برخورد جدی نمی‌شود. مشخص است که کجا و چقدر برق استفاده می‌شود و این اطلاعات در وزارت نیرو وجود دارد. در امکان عمومی باعث اتلاف انرژی می‌شود و می‌توان برای کمک به بهینه‌سازی استفاده کرد. در کوتاه‌مدت، تنها راه، صرفه‌جویی است و باید از قطع برق در مصارف ضروری جلوگیری شود.
به آقای رئیسی گفته بودند که «تکنولوژی موشک را در اتومبیل به کار خواهیم برد». این حرف یعنی چه؟ ایشان هم این حرف را در رسانه‌ها مطرح کردند. من واقعاً نمی‌دانم این نوع حرف زدن چگونه ممکن است؟ این‌گونه اظهار نظرها زیاد است و برای قدرت‌نمایی و خودنمایی استفاده می‌شوند. باید منطقی، عاقلانه و بر پایه‌ی کار کارشناسی عمل کرد.

احتمالا برخی تصمیم‌گیری‌های هیئت دولت، شب‌ها در جاهای دیگری انجام می‌شود

* آیا این اطلاعات عامدانه به آقای رئیس جمهور داده می‌شود؟

بعید نمی‌دانم، چون ایشان به خیال خود فکر می‌کنند در دولت وفاقی ایجاد کرده‌اند، در حالی‌که اصلاً چنین چیزی نیست. ایشان فقط عده‌ای را دور هم جمع کرده‌اند بدون اینکه اهداف ذاتی و سوابق واقعی آن‌ها را بشناسند. در حالی‌که سوابق افراد نشان می‌دهد جهت‌گیری آن‌ها چیست. من احتمال می‌دهم برخی تصمیم‌گیری‌های هیئت دولت، شب‌ها در جاهای دیگری انجام می‌شود. بعد تظاهر می‌کنند که وفاقی وجود دارد اما وفاق در کار است. نباید کار را به کسانی سپرد که تخصص ندارند. مثلاً برخی از افرادی که در گذشته در سازمان محیط زیست قرار گرفتند، اصلاً از محیط زیست اطلاعی نداشتند. یا کسانی که در آموزش و پرورش منصوب شدند، هیچ شناختی از تربیت و نظام آموزشی و تربیتی نداشتند. با این افراد می‌خواهیم نتیجه‌ی خوب بگیریم؟

وقتی وزیر اقتصاد می‌گوید من بلد نیستم یا درباره‌ی چای دبش می‌گوید این ۳/۴ میلیارد ناراحت نباشید، ریالش را داده‌اند، این یعنی اصلاً نمی‌فهمد ارز این مملکت  که در شرایط تحریم با بدبختی به‌دست می‌آید؛ چه ارزشی دارد. وقتی چنین وزرایی داریم که این‌گونه اظهار نظر می‌کنند، باید فاتحه‌ی مملکت را خواند. با ماله‌کشی هم درست نمی‌شود. در این شرایط، یک آدم حقه‌باز دروغ‌گو ما را تحقیر می‌کند که شما روزی ۲ ساعت برق ندارید و واقعیت این است که از ماست که بر ماست. خودمان باعث شده‌ایم که او چنین حرف‌هایی بزند.

* راه جلوگیری از این اقدام چیست؟

برخی مسائل در کشور ما آن‌قدر پیچیده شده که واقعاً به این سادگی قابل حل نیست. سعدی می‌گوید: «بنیاد ظلم در جهان اول اندکی بوده است؛ هرکه آمد بر او مزیدی کرده تا بدین غایت رسید.» یعنی این مسیر اشتباه سال‌ها ادامه پیدا کرده، و هر کس آمده خرابی را بیشتر کرده، تا به اینجا رسیده‌ایم.

مگر آقای پزشکیان نگفت که من به مردم راست می‌گویم؟ اما طی این مدت نه با مردم صحبت نکرده، فقط سخنرانی می‌کند و می‌گوید «ال می‌کنیم و بل می‌کنیم». شما که نمی‌توانید این کارها را بکنید، لطفاً صادقانه بگویید قرار است چه کار بکنید، نه اینکه ادعا کنید همه‌ی مسائل را حل خواهید کرد. این‌همه مسائل فنی، برون‌مرزی، اجتماعی، سیاسی و... کدام‌ یک را می‌خواهید حل کنید؟




يكشنبه ۴ خرداد ۱۴۰۴ - Sunday 25 May 2025
iran-emrooz.net | Wed, 21.05.2025, 9:09




يكشنبه ۴ خرداد ۱۴۰۴ - Sunday 25 May 2025
iran-emrooz.net | Wed, 21.05.2025, 9:02




يكشنبه ۴ خرداد ۱۴۰۴ - Sunday 25 May 2025
iran-emrooz.net | Wed, 21.05.2025, 7:57




يكشنبه ۴ خرداد ۱۴۰۴ - Sunday 25 May 2025
iran-emrooz.net | Wed, 21.05.2025, 7:41




يكشنبه ۴ خرداد ۱۴۰۴ - Sunday 25 May 2025
iran-emrooz.net | Wed, 21.05.2025, 7:23




يكشنبه ۴ خرداد ۱۴۰۴ - Sunday 25 May 2025
iran-emrooz.net | Tue, 20.05.2025, 23:45




توافق امارات با اسرائیل برای ارسال کمک‌های فوری به غزه
يكشنبه ۴ خرداد ۱۴۰۴ - Sunday 25 May 2025
iran-emrooz.net | Tue, 20.05.2025, 22:48

توافق امارات با اسرائیل برای ارسال کمک‌های فوری به غزه

خبرگزاری دولتی امارات، «وام»  گزارش داد که امارات متحده عربی روز سه‌شنبه اعلام کرد که با اسرائیل برای اجازه ارسال کمک‌های بشردوستانه فوری از این کشور خلیج فارس به غزه موافقت کرده است.

در روزهای اخیر با آغاز حمله نظامی مجدد دولت بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر، به غزه، فشارهای بین‌المللی بر اسرائیل  افزایش یافته است.

کایا کالاس، دیپلمات ارشد اتحادیه اروپا، روز سه‌شنبه گفت که به دلیل وضعیت «فاجعه‌بار» غزه، توافقنامه تجاری اتحادیه اروپا با اسرائیل مورد بررسی قرار خواهد گرفت.

توافق امارات و اسرائيل در یک تماس تلفنی بین شیخ عبدالله بن زاید، وزیر امور خارجه امارات متحده عربی و گیدئون سار، همتای اسرائیلی او حاصل شد.

به گزارش خبرگزاری وام، این کمک‌ها در ابتدا نیازهای غذایی حدود ۱۵ هزار غیرنظامی در غزه را تأمین خواهد کرد. همچنین شامل لوازم ضروری برای نانوایی‌ها و اقلام حیاتی برای مراقبت از نوزادان خواهد بود.

پیش از این در روز سه‌شنبه، سخنگوی دفتر بشردوستانه سازمان ملل در ژنو گفت که اسرائیل اجازه ورود حدود ۱۰۰ کامیون امدادی به غزه را داده است.

اسرائیل می‌گوید که قصد دارد عملیات نظامی علیه حماس را تشدید کند و کل غزه را که از زمان حمله مرزی حماس به کیبوتص‌های اسرائیلی در اکتبر ۲۰۲۳ در اثر جنگ هوایی و زمینی اسرائیل ویران شده است، کنترل کند.

ارتش اسرائیل هفته گذشته از آغاز عملیات جدید خبر داد و پزشکان در غزه می‌گویند که حملات اسرائیل در هشت روز گذشته بیش از ۵۰۰ نفر را کشته است.

اسرائیل همچنین از ابتدای ماه مارس ورود تجهیزات پزشکی، غذایی و سوخت به غزه را مسدود کرده است و این امر باعث شده است که کارشناسان بین‌المللی نسبت به قحطی قریب‌الوقوع هشدار دهند، اگرچه برخی از کامیون‌ها روز دوشنبه اجازه ورود یافتند.

خبرگزاری رویترز




پس از صفرسازی! / صابر گل‌عنبری
يكشنبه ۴ خرداد ۱۴۰۴ - Sunday 25 May 2025
iran-emrooz.net | Tue, 20.05.2025, 21:39

پس از صفرسازی! / صابر گل‌عنبری

با توجه به موضع قاطعی که تهران در مخالفت با توقف تولید غنی‌سازی اورانیوم اتخاذ کرده است، اگر طرف آمریکایی نیز بر موضع خود مبنی بر ضرورت صفرسازی آن مصر بماند و از آن کوتاه نیاید، می‌توان گفت که مذاکرات با بن‌بست مواجه و دستکم برای مدتی متوقف خواهد شد.

البته فعلا هم هنوز روشن نیست که دور پنجم مذاکرات برگزار شود. ظاهرا طرف عمانی زمان و مکانی را برای این دور پیشنهاد داده که آمریکا موافقت کرده و ایران هم اکنون در حال بررسی موضوع است و گویا برخی متمایل به تحریم این دور گفتگوها در اعتراض به مواضع دولت آمریکا هستند.

اگر مساله غنی‌سازی اورانیوم به گره کور مذاکرات تبدیل شود؛ مذاکرات با وضعیتی قفل‌شده مواجه خواهد شد؛ مگر این که یا تهران کوتاه بیاید و به راه حلی میانی چون توقف موقت غنی‌سازی تن دهد؛ یا آمریکا اصل غنی‌سازی در ایران را بپذیرد و با حداقل آن یعنی ۳.۶۷ درصد موافقت کند.

اما اگر ایران فرضا کوتاه بیاید و با توقف غنی‌سازی اورانیوم موافقت کند، چه اتفاقی می‌افتد؟ در این وضعیت هر چند این اتفاق گشایشی جدی در مذاکرات خواهد بود، اما به معنای دستیابی کامل به توافق نیست؛ بلکه به احتمال زیاد پس از آن آمریکا به ایران خواهد گفت که با توقف غنی‌سازی دیگر نگهداری دستگاه‌‎های سانتریفیوژ و سپس تاسیسات مربوطه موضوعیت ندارد و باید نابود شوند.

پس  از آن هم وقتی این برگه هسته‌ای از تهران گرفته شد، احتمالا رفع تحریم‌ها - چه قبل از توافق و چه بعد از آن - منوط به بررسی و مناقشه سیاست‌های منطقه‌ای و برنامه‌ موشکی و پهپادی شود.

به نظر می‌رسد که مخالفت ایران با توقف غنی‌سازی بیشتر از این که ناشی از حیثیتی و پرستیژی شدن این امر باشد، به علت نگرانی از رسیدن به این مرحله است که در آن پس از برچیدن تدریجی برنامه هسته‌ای خود مجبور به گفتگو درباره دیگر پرونده‌ها و امتیازدهی شود.

از این رو به نظر می‌رسد که تهران این بار بیش از قبل بر پذیرش اصل غنی‌سازی اورانیوم در توافق احتمالی مانند برجام اصرار دارد. اینجاست که برجام بیش از هر زمانی اهمیت پیدا می‌کند و چه بسا به آرزویی دست نیافتنی حتی برای مخالفان آن در داخل ایران تبدیل شود.

اما حالا که دولت ترامپ سفت و سخت بر صفرسازی تولید اورانیوم غنی شده در ایران در رسانه‌ها پافشاری دارد، اگر آن را به عنوان موضعی تغییرناپذیر در مذاکرات نیز دنبال کند، لابد فصول جدیدی از فشار حداکثری را به موازات آن از جمله فعال‌سازی مکانیسم ماشه و.... را نیز در دستور کار خواهد داشت.

فعلا قبل از هر نوع داوری باید ببینیم صفرسازی غنی‌سازی اورانیوم موضع نهایی دولت ترامپ است یا نه و این که آیا ممکن است برای تسهیل دستیابی به توافق در نهایت به نوعی با اصل غنی‌سازی در ایران کنار بیاید؟ یا ممکن است که به راه حلی مرضی الطرفین دست یابند؟ اساسا چنین راه حلی وجود دارد؟

تلگرام نویسنده
@Sgolanbari




يكشنبه ۴ خرداد ۱۴۰۴ - Sunday 25 May 2025
iran-emrooz.net | Tue, 20.05.2025, 20:43




يكشنبه ۴ خرداد ۱۴۰۴ - Sunday 25 May 2025
iran-emrooz.net | Tue, 20.05.2025, 20:07




يكشنبه ۴ خرداد ۱۴۰۴ - Sunday 25 May 2025
iran-emrooz.net | Tue, 20.05.2025, 20:00




يكشنبه ۴ خرداد ۱۴۰۴ - Sunday 25 May 2025
iran-emrooz.net | Tue, 20.05.2025, 19:22




يكشنبه ۴ خرداد ۱۴۰۴ - Sunday 25 May 2025
iran-emrooz.net | Tue, 20.05.2025, 18:27




يكشنبه ۴ خرداد ۱۴۰۴ - Sunday 25 May 2025
iran-emrooz.net | Tue, 20.05.2025, 14:29




توافق اتحادیه اروپا برای لغو تحریم‌های اقتصادی سوریه
يكشنبه ۴ خرداد ۱۴۰۴ - Sunday 25 May 2025
iran-emrooz.net | Tue, 20.05.2025, 14:21

توافق اتحادیه اروپا برای لغو تحریم‌های اقتصادی سوریه

به گفته دیپلمات‌هایی که با خبرگزاری‌ها صحبت کردند، کشورهای اتحادیه اروپا برای لغو تحریم‌های اقتصادی علیه سوریه چراغ سبز نشان داده‌اند تا به این کشور جنگ‌زده کمک کنند پس از سرنگونی بشار اسد، اوضاع را بهبود بخشد.

به گزارش الجزیره، دیپلمات‌ها گفتند که سفرای ۲۷ کشور عضو اتحادیه اروپا به توافق اولیه‌ای برای این اقدام دست یافتند که باید رسماً در نشست وزرای خارجه در بروکسل در اواخر امروز سه‌شنبه اعلام شود و خاطرنشان کردند که تصمیم نهایی به وزرا بستگی دارد.

این اقدام پس از اعلام ایالات متحده در هفته گذشته مبنی بر لغو تحریم‌ها علیه دمشق انجام شد.

هاشم اهلبارا، خبرنگار الجزیره، با گزارش از دفتر مرکزی اتحادیه اروپا، توافق گزارش شده برای لغو تحریم‌ها را یک تحول «واقعاً مهم» توصیف کرد.

او گفت: «این اول از همه اذعانی است به اینکه اتحادیه اروپا قدرتی را که اکنون در سوریه فعالیت می‌کند به رسمیت می‌شناسد و اینکه باید تراکنش‌های مالی بیشتری برای هموار کردن راه ایجاد ثبات مالی و بهبود استانداردهای زندگی مردم سوریه وجود داشته باشد.»

اهلبارا گفت که تحریم‌ها در دوران حکومت اسد در سال‌های ۲۰۱۲ و ۲۰۱۳ اعمال شده و بخش‌های حمل و نقل، انرژی و بانکداری را در بر می‌گیرد.

رهبری جدید این کشور از غرب خواسته است تا محدودیت‌ها را کاهش دهد تا به سوریه کمک کند تا از سال‌ها حکومت استبدادی و جنگ داخلی رهایی یابد.

دیپلمات‌های اتحادیه اروپا به خبرگزاری فرانسه گفتند که این توافق باید شامل برقراری ارتباط بانک‌های سوریه با سیستم جهانی و لغو مسدود کردن دارایی‌های بانک مرکزی باشد.

اما دیپلمات‌ها گفتند که این اتحادیه قصد دارد پس از حملات مرگبار علیه اقلیت علوی، تحریم‌های فردی جدیدی را علیه کسانی که مسئول دامن زدن به تنش‌های قومی هستند، اعمال کند.

قرار است سایر اقدامات علیه رژیم اسد و ممنوعیت فروش سلاح یا تجهیزاتی که می‌تواند برای سرکوب غیرنظامیان استفاده شود، همچنان پابرجا بماند.

اتحادیه اروپا در ماه فوریه، برخی از تحریم‌ها علیه بخش‌های کلیدی اقتصادی سوریه به حال تعلیق درآورده بود.

مقام‌های اروپایی گفتند که اگر رهبران جدید سوریه وعده‌های خود را برای احترام به حقوق اقلیت‌ها و حرکت به سوی دموکراسی زیر پا بگذارند، تحریم‌ها ممکن است دوباره اعمال شوند.




مخالفت دولت با طرح کاهش مهریه به ۱۴ سکه
يكشنبه ۴ خرداد ۱۴۰۴ - Sunday 25 May 2025
iran-emrooz.net | Tue, 20.05.2025, 12:52

مخالفت دولت با طرح کاهش مهریه به ۱۴ سکه

معاون رئیس‌جمهور در امور زنان و خانواده نسبت به اصلاح ماده ۲۲ قانون حمایت خانواده مصوب ۱۳۹۱ و کاهش سقف اجرایی مهریه از ۱۱۰ سکه به ۱۴ سکه هشدار داد و ضمن نقد ابعاد فقهی، حقوقی و اجتماعی آن، پیشنهاد جایگزینی برای اصلاح این ماده ارائه کرد. 

به گزارش ایرنا از معاونت ریاست جمهوری در امور زنان و خانواده، زهرا بهروزآذر روز سه‌شنبه در رابطه با طرح پیشنهادی مطرح شده در مجلس شورای اسلامی درباره اصلاح ماده ۲۲ قانون حمایت خانواده مصوب ۱۳۹۱ و کاهش سقف اجرایی مهریه از ۱۱۰ سکه به ۱۴ سکه، اظهار کرد: معاونت امور زنان و خانواده نظر خود را از طریق معاونت پارلمانی ریاست جمهوری به مجلس اعلام کرده است. این نظر کارشناسی که با همکاری جمعی از حقوق‌دانان و کارشناسان اجتماعی در دفتر حقوقی معاونت امور زنان و خانواده تهیه شده است، تأکید دارد که در شرع و فقه اسلامی سقف معینی برای تعیین مهریه وجود ندارد و میزان آن به توافق و تراضی طرفین واگذار شده است.

وی ادامه داد: محدود کردن اجرای مهریه به ۱۴ سکه فاقد مستندات صریح شرعی و برخلاف اختیار قانونی و شرعی زوجه در مطالبه حق خود است و صرفا می‌توان با قید «عندالاستطاعه» با پذیرش زوجه بر آن محدودیت ایجاد کرد.

به گفته بهروزآذر، معاونت امور زنان و خانواده در نظریه و پیشنهاد کارشناسی خود تصریح کرده است که مهریه در نظام حقوقی ایران صرفا دینِ زوج یا یک تعهد مالی نیست بلکه ابزاری حمایتی مهم برای زنان، به ویژه در شرایطی است که برخی حقوق دیگر مانند حق طلاق در انحصار زوج قرار دارد.

معاون رئیس‌جمهور در امور زنان و خانواده گفت:کاهش سقف اجرایی مهریه بدون اصلاح و همراهی سایر مقررات مرتبط در قوانین خانواده، می‌تواند موقعیت حقوقی و اقتصادی زنان را به طور قابل توجهی تضعیف کند.

بهروزآذر افزود: مهریه حقی متعلق به زوجه با کارکردهای چندلایه است که هدف آن، حفظ کرامت زن، ایجاد توازن در روابط زوجین و تضمین امنیت حقوقی و اقتصادی زوجه در چارچوب نهاد خانواده است.

وی اظهار کرد: نهاد خانواده از منظر فقهی بر پایه اصل رضایت و تراضی استوار است و از منظر اجتماعی، نقشی حمایتی ایفا می‌کند و این در حالی است که در برخی بسترهای اجتماعی که خلأهای قانونی یا فرهنگی، زمینه‌ساز بروز خشونت، سوء‌رفتار یا نابرابری در روابط خانوادگی می شود، مهریه می‌تواند به عاملی مؤثر در پیشگیری از نقض تعهدات زناشویی و حمایت از حقوق زوجه تبدیل شود و به عنوان عاملی بازدارنده در برابر بی‌تعهدی زوج نسبت به وظایف زناشویی و خانوادگی ایفای نقش کند.

بهروزآذر افزود: کاهش یا محدودسازی سقف اجرایی مهریه، بدون بازنگری و اصلاح هم‌زمان سایر ابعاد حقوقی روابط زوجین ـ از جمله حق طلاق، حضانت فرزندان و موضوع تنصیف [قید تا نصف اموال] اموال حاصل از زندگی مشترک ـ نه تنها موجب تضعیف موقعیت حقوقی و اقتصادی زنان در خانواده می‌شود بلکه آسیب‌پذیری آنان را در مواجهه با بحران‌های خانوادگی و حقوقی افزایش می‌دهد. این امر با روح حاکم بر شریعت اسلامی که بر حفظ کرامت زن، تقویت جایگاه او و تحکیم بنیان خانواده تأکید دارد، در تعارض است.

معاون رئیس‌جمهور در امور زنان و خانواده اضافه کرد: برای دستیابی به تعادل و پایداری در نهاد خانواده، ضروری است که حقوق و تکالیف زوجین به‌گونه‌ای متوازن و هماهنگ مورد بازنگری و اصلاح قرار گیرد تا زن بتواند با اطمینان خاطر، نقش خود را در خانواده ایفا کند و از حمایت مؤثر در برابر آسیب‌ها و نابرابری‌ها برخوردار شود.

بهروزآذر با بیان اینکه بسیاری از مهریه‌های بالا ریشه در عوامل فرهنگی و اجتماعی دارند، تصریح کرد: کاهش عددی سقف اجرایی بدون پرداختن به این ریشه‌ها و ارائه آموزش‌های مناسب، نمی‌تواند راه‌حل مؤثری برای مشکلات مرتبط با مهریه باشد.

وی تاکید کرد: تمرکز صرف بر جنبه مالی مهریه و افزایش غیرمتعارف آن در برخی موارد، موجب بروز کارکردهای معکوس شده و نگرانی‌هایی را در خصوص تبدیل این نهاد حقوقی به ابزاری برای فشار یا تهدید در فرآیندهای خانوادگی و قضایی پدید آورده است و وجود پرونده‌های مرتبط با مطالبه مهریه، به‌ویژه در شرایط اقتصادی دشوار و نوسانات شدید بازار، بر نظام قضایی و خانواده‌ها فشار مضاعفی وارد کرده و به یکی از دغدغه‌های جدی در سیاست‌گذاری حوزه خانواده تبدیل شده است.

معاون رئیس‌جمهور در امور زنان و خانواده با بیان اینکه تحلیل و اصلاح سازوکارهای مرتبط با مهریه نیازمند رویکردی جامع، تدریجی و توازنی است، گفت: این رویکرد از یک‌سو به حفظ فلسفه فقهی و کارکرد حمایتی مهریه در تأمین امنیت حقوقی و اقتصادی زنان توجه دارد، و از سوی دیگر، با بهره‌گیری از ابزارهای حقوقی، فرهنگی و آموزشی، امکان پیشگیری از سوء‌استفاده، کژکارکردها و پیامدهای منفی آن را فراهم می‌سازد. چنین نگاهی، می‌تواند در خدمت تعالی نهاد خانواده، تقویت مسئولیت‌پذیری زوجین در بستر شریعت و قانون قرار گیرد.

از منظر بهروزآذر، ‌رویکرد مطلوب آن است که به جای اعمال محدودیت‌های عددی و عمومی، با اصلاح تدریجی ساختار نظام حقوق و تکالیف در خانواده به عنوان واحد بنیادی جامعه، ‌ تقویت نهادهای حمایتی، ارتقای آگاهی زوجین و فراهم‌سازی بسترهای توافقی شفاف در قالب شروط ضمن عقد، جایگاه مهریه در چارچوب اهداف متعالی خانواده اسلامی بازتعریف شود؛ به گونه‌ای که مهریه، ‌نه ابزار فشار و اجبار بلکه ضامن عدالت، کرامت زنان و پایداری در خانواده‌ها باشد.

وی ادامه داد: معاونت امور زنان و خانواده در واکنش به طرح پیشنهادی کاهش سقف مهریه، پیشنهاد داده است به جای کاهش عددی سقف مهریه، تبصره‌هایی به ماده ۲۲ قانون حمایت خانواده افزوده شود که هم امکان توافق آزادانه زوجین درباره میزان و نحوه اجرای مهریه را فراهم کند و هم اقدامات فرهنگی و آموزشی برای افزایش آگاهی زوجین نسبت به آثار حقوقی مهریه تقویت شود.

معاون رئیس‌جمهور در امور زنان و خانواده با بیان اینکه زوجین بر اساس این پیشنهاد می‌توانند ضمن عقد نکاح یا از طریق توافقات بعدی شرط کنند که مهریه صرفاً تا میزان معین (کمتر یا بیشتر از سقف مقرر در قانون) در صورت مطالبه زوجه قابل اجرا باشد یا شیوه وصول مهریه، اعم از نقدی، اقساطی، تعلیقی یا سایر شکل‌های توافقی، در سند نکاح‌نامه یا توافقنامه‌های رسمی تعیین شود، عنوان کرد: این شروط از نظر اعتبار و قابلیت اجرا تابع مقررات عمومی قراردادها بوده و آثار قانونی الزام‌آور دارند.

به گفته بهروزآذر، دفاتر رسمی ازدواج موظف خواهند بود همزمان با ثبت عقد نکاح، بروشورهای آموزشی و اطلاع‌رسانی درباره آثار حقوقی و مالی مهریه، نهادهای حمایتی خانواده و روش‌های طرح دعاوی خانواده را به صورت مکتوب و در صورت امکان الکترونیکی در اختیار زوجین قرار دهند.

وی افزود: اصلاحات مرتبط با مهریه باید با هدف تقویت نهاد خانواده، افزایش آگاهی حقوقی زوجین و ایجاد توازن میان حقوق زن و مرد انجام شود.




يكشنبه ۴ خرداد ۱۴۰۴ - Sunday 25 May 2025
iran-emrooz.net | Tue, 20.05.2025, 12:47




يكشنبه ۴ خرداد ۱۴۰۴ - Sunday 25 May 2025
iran-emrooz.net | Tue, 20.05.2025, 12:07




يكشنبه ۴ خرداد ۱۴۰۴ - Sunday 25 May 2025
iran-emrooz.net | Tue, 20.05.2025, 11:45




حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی، نصف ربع سکه هم نمی‌شود
يكشنبه ۴ خرداد ۱۴۰۴ - Sunday 25 May 2025
iran-emrooz.net | Tue, 20.05.2025, 11:19

حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی، نصف ربع سکه هم نمی‌شود

مطالبه پرداخت بدهی دولت به سازمان تامین اجتماعی این روزها به‌عنوان اصلی‌ترین راه نجات این صندوق بیمه‌گر محسوب می‌شود. فعالان کارگری و حقوق بازنشستگان امروزه در میان انبوه راه‌حل‌های ریز و درشتی که از سوی موسسات پژوهشی و علمی وزارت کار و سازمان تامین اجتماعی برای نجات صندوق‌ها از خطر ورشکستگی مطرح می‌شود، تنها پرداخت بدهی ۱۰۰۰ هزار میلیارد تومانی دولت به این سازمان را اصلی‌ترین راهکار نجات می‌دانند.

به گزارش ایلنا، کلیه راهکارهایی مانند افزایش سن و سابقه بازنشستگی، کاهش بازنشستگی‌های پیش از موعد و موارد سخت و زیان آور، حذف افراد من غیرحق از لیست‌های بیمه، کاهش شعبات سازمان و. . عمدتاً راهبردهایی هستند که نه تنها مطلوب کارگران و بازنشستگان نیستند، بلکه از دیدگاه محاسبات بیمه‌ای، چندان تاثیری در حل بحران مالی و درمانی سازمان نخواهند داشت.

محمدرضا قربانی (فعال حقوق بازنشستگان) در این ارتباط می‌گوید: وضعیت سازمان تامین اجتماعی به نحوی است که بازنشستگان همچنان معوقات مربوط به ۲۵ درصد باقی‌مانده متناسب‌سازی سال ۱۴۰۰ را دریافت نکردند. این طلب را آنقدر به تاخیر انداختند که امروزه دیگر فراموش شده است. متناسب‌سازی امسال (۱۴۰۴) نیز به نحوی درحال اجراست که بعد از  گذشت دوماه از سال، احکام جدید تازه صادر شده است.

وی افزود: این متناسب‌سازی هنوز روی پایه مستمری نیامده است. این درحالی است که اگر احکام مسئله نداشت، همه آن‌ها در فاصله اول تا ۳۱ فروردین در پروفایل بازنشستگان قابل بارگذاری بود. تاخیرهای پی در پی باعث به‌هم‌ریختگی روحی و روانی بازنشستگان می‌شود.

این فعال حقوق بازنشستگان تاکید کرد: ما هنوز متوجه این مسئله نیستیم که چرا هرگاه احکام بازنشستگان بارگذاری می‌شود، چند بار برداشته شده و دوباره گذاشته می‌شود. آیا این سازمان با این میزان بوروکراسی اداری و محاسباتی از انجام یکسری عملیات محاسباتی ساده ناتوان است؟ ما بعید می‌دانیم چنین باشد! شاید می‌خواهند مسیر اعتراض بازنشستگان را مسدود سازند!

قربانی تاکید کرد: آن مبلغ ۳۰ درصد افزایشی که در سال گذشته با متناسب‌سازی برای متوسط بگیران سازمان محقق شد، با کش و قوس فراوان در نیمه سال اعمال شد. این میزان برای حداقل بگیران که بدترین وضعیت را دارند، حدود ۱۰ درصد است. در سال گذشته این میزان ۷۱۶ هزار تومان بوده که باید ابتدا در حکم بنشیند تا پایه حقوق بازنشسته را افزایش دهد. این افزایش تا قبل از صدور احکام انجام نشده و مشخص نیست در احکام چه تعداد از بازنشستگان درج خواهد شد.

وی تصریح کرد: آنچه شورای عالی کار تصویب می‌کند، یک میزان افزایش است که در فیش حقوقی شاغلین از همان ابتدای فروردین گنجانده می‌شود. اما برای بازنشستگان چندماه طول می‌کشد. با این حال ما از مزایای تحت شمول قانون کار  نیز بهره‌مند نیستیم،  در واقع ما تابع قانون تامین اجتماعی هستیم که کمی متفاوت از قانون کار است. این قانون ماده ۹۶ (قانون تامین اجتماعی) را داراست که بطور مستقل از قانون کار، قید می‌کند: «سازمان مکلف است میزان کلیه مستمری‌های بازنشستگی، ازکارافتادگی کلی و مجموع مستمری بازماندگان را در فواصل زمانی که حداکثر از سالی یک بار کمتر نباشد با توجه به افزایش هزینه زندگی با تصویب هیئت وزیران به همان نسبت افزایش دهد.» اما ما هرگز جبران «هزینه‌های زندگی» را در ترمیم حقوق بازنشستگان مشاهده نکردیم.

این فعال کارگری تاکید کرد: سبد حداقل معیشت مورد تایید شورای عالی کار که خود دوستان پذیرفتند، مبلغی حدود ۲۴ میلیون است و این درحالی است که حداقل بگیر سازمان تامین اجتماعی حدود ۱۰ میلیون تومان مستمری دریافت می‌کند. پس این فاصله ۱۴ میلیونی که خودشان پذیرفند، چطور پر می‌شود؟ برای اجرای ماده ۹۶ قانون تامین اجتماعی البته بهانه‌های زیادی آوردند. از جمله این موضوع مطرح شده که صندوق تامین اجتماعی برای درمان بازنشستگان نیز منابع ندارد و دچار بحران مالی است.

قربانی با تاکید بر اینکه چاره کار، پرداخت بدهی دولت به تامین اجتماعی‌ست؛ اضافه کرد: اگر سال گذشته صحبت از ۷۰۰ هزار میلیارد تومان بدهی دولت به سازمان تامین اجتماعی بود و این مبلغ در سال ۱۴۰۱ حدود ۳۰۰ هزار میلیارد ارزیابی شد، امسال محاسبات نشان می‌دهد که این بدهی به ۱۰۰۰ هزار میلیارد تومان رسیده است. این میزان بدهی دولت به صندوق و آن میزان کسری تامین اجتماعی حاکی از ناترازی و عدم هم‌ترازی نیست، بلکه نام درست آن ورشکستگی است که ریشه تمام بازی‌ها با حقوق بازنشستگان در ماه‌های اخیر و تاخیرهایی است که در زمینه پرداخت حقوق ما به صورت یک امر روتین و عادی بدل شده است. چرا مدیران مربوطه از واژه «ورشکستگی» در هراس هستند؟

وی تصریح کرد: متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان که از نگاه بازنشستگان سازمان با تاخیر صورت گرفت، در شرایطی انجام شد که روی پایه حقوق افزایش یافته امسال اعمال نشده بلکه پیش از افزایش در فروردین اعمال شده است. این یعنی ما هنوز از تامین اجتماعی طلب‌کار هستیم و به هیچ وجه این عقیده را نداریم که این سازمان نمی‌تواند مبالغ لازم برای پرداخت به موقع و مکفی مستمری را برای بازنشستگان فراهم کند.

این فعال حقوق بازنشستگان بیان کرد: بازنشستگانی که با ضریب صفر برای‌شان متناسب‌سازی اعمال شده است، دردهای اخیر را بیشتر می‌فهمند. بازنشسته‌ای که در سال ۱۳۸۴ حدود ۳۰۰ هزار تومان مستمری دریافت می‌کرد و با این مستمری ۷۷ کیلو گوشت و یا سه سکه بهار آزادی خریداری می‌کرد و امروز با مستمری ۱۰ میلیون تومانی ۱۰ کیلو گوشت و یا یک ربع سکه نیز نمی‌تواند بخرد، کاملاً به این موضوع آگاه است که چه بلایی بر سرش آمده و این شیوه از متناسب‌سازی با شاغل هم‌تراز، به هیچ وجه او را به هدف ماده ۹۶ قانون تامین اجتماعی (تطابق مستمری با هزینه‌های افزایش یافته زندگی) نمی‌رساند. ما به یاد داریم که حداقل بگیران در آن سال‌ها علاوه بر درمان رایگان، به راحتی در سال دوبار با همان مستمری به سفر مشهد می‌رفتند. اما امروز درمان و معیشت با این حقوق‌ها تامین نمی‌شود.

وی در پایان تصریح کرد: در این متناسب‌سازی ابتدا باید حداقل بگیر به خط فقر یا سبد حداقل معیشت برسانند و سپس درباره اینکه متناسب‌سازی انجام شده یا خیر، صحبت کنند. دولت به عنوان اصلی‌ترین نهادی که ثروت صندوق تامین اجتماعی را به جیب زده و بابت تعهدات بیمه‌ای خود از جیب بازنشستگان خرج کرده است، مهمترین بدهکاری است که باید بحران این صندوق را از خزانه خود تامین کند. در غیر این صورت هم حقوق قانون اساسی کشور نقض می‌شود و هم پایه‌های امنیت  اجتماعی و اقتصادی با این روش‌های نئولیبرالی نقض می‌شود. تعادل روحی بازنشستگان را نباید با این سیاست‌های غلط بر هم زد. به جای خلع ید از  بازنشستگان در زمینه بانک رفاه و اموال سازمان و معرفی راهکارهای ضد کارگری مثل افزایش سن بازنشستگی، این بدهی سنگین باید پرداخت شود!




خامنه‌ای: گمان نمی‌کنم مذاکرات هسته‌ای با آمریکا به نتیجه برسد
يكشنبه ۴ خرداد ۱۴۰۴ - Sunday 25 May 2025
iran-emrooz.net | Tue, 20.05.2025, 10:52

خامنه‌ای: گمان نمی‌کنم مذاکرات هسته‌ای با آمریکا به نتیجه برسد

رهبر جمهوری اسلامی در نخستین سالگرد کشته‌شدن ابراهیم رئیسی گفت گمان نمی‌کند مذاکرات هسته‌ای با آمریکا به نتیجه برسد.

او هم‌چنین گفت:

* طرف آمریکایی که در این مذاکراتِ غیرمستقیم وارد صحبت می‌شوند، گفتگو می‌کنند، سعی کنند یاوه‌گویی نکنند.

* اینکه بگویند ما به ایران اجازه‌ی غنی‌سازی نمی‌دهیم، این غلط زیادی است. کسی منتظر اجازه‌ی این و آن نیست. جمهوری اسلامی سیاستی دارد، روشی دارد، سیاست خودش را تعقیب می‌کند.

* البته در یک مناسبت دیگری به ملت ایران توضیح خواهم داد که علت اینکه اینها روی غنی‌سازی تکیه می‌کنند چیست، چرا اینقدر طرف‌های غربی و آمریکایی و دیگران اصرار دارند که باید در ایران غنی‌سازی نباشد. اینها را ان‌شاءالله در یک مناسبت دیگری باز می‌کنم برای ملت ایران که بدانند طرف، نیتش چیست.




يكشنبه ۴ خرداد ۱۴۰۴ - Sunday 25 May 2025
iran-emrooz.net | Tue, 20.05.2025, 9:22




يكشنبه ۴ خرداد ۱۴۰۴ - Sunday 25 May 2025
iran-emrooz.net | Tue, 20.05.2025, 8:35




يكشنبه ۴ خرداد ۱۴۰۴ - Sunday 25 May 2025
iran-emrooz.net | Tue, 20.05.2025, 8:00




روایت پدر مهرشاد شهیدی درباره روند رسیدگی به پرونده شکایت از عاملان قتل فرزندش
يكشنبه ۴ خرداد ۱۴۰۴ - Sunday 25 May 2025
iran-emrooz.net | Mon, 19.05.2025, 23:04

روایت پدر مهرشاد شهیدی درباره روند رسیدگی به پرونده شکایت از عاملان قتل فرزندش

امتداد: امیر شهیدی، پدر مهرشاد شهیدی، دانشجوی ۲۰ ساله که چهارم آبان‌ماه ۱۴۰۱ در اعتراضات آن سال، جان باخت، ضمن روایتی سرگشاده که متن آن را در اختیار «امتداد» قرار داده، ضمن تشریح روند دادگاه رسیدگی به شکایت خانواده شهیدی از ضاربین فرزند خود به بیان جزئیاتی از این روند پرداخته که بخش‌های تیترواری از این روایت به شرح زیر است؛

روز حادثه چهارم آبان، حدود ساعت ۲۲ از رستوران با ما تماس گرفتند که مهرشاد به محل کار خود بازنگشته، با توجه به اعتراضات گسترده مردمی، بلافاصله به جستجوی او پرداختیم.

پس از جستجوی فراوان و بعد از شناسایی مهرشاد عزیز در غسالخانه آرامستان اراک، ما را به اداره اطلاعات برده سوالات زیادی از ما کردند که به تمام آن‌ها پاسخ کتبی دادیم. در پایان، تقاضای دادخواهی نموده و درخواستی مبنی بر اعاده حقوق خود و مهرشاد عزیز ارایه‌ کردیم.

بعد از گذشت چندماه پیگیری و عدم پاسخ مناسب، حسب پیشنهاد  یکی از دوستان، شکایت دیگری تنظیم و در تاریخ ۲۱ دیماه ۱۴۰۱ آن ‌را از طریق دفاتر حقوقی، ارسال کردیم تا توسط بازپرس پرونده مورد توجه قرار بگیرد.

تحقيقات در مدت زمان طولاني و خارج از عرف درشعبه یک بازپرسي ادامه پیدا کرده و وکیل پرونده تحت لايحه‌اي با عنوان تسريع در روند رسيدگي مورخ ۴ اردیبهشت ۱۴۰۲ درخواست كم كردن روند رسيدگي و سرعت بخشيدن به موضوع را داشته است. لايحه  مذکور، توسط مدیر دفتر (شعبه یک بازپرسي (ويژه قتل) دادسراي عمومي و انقلاب شهرستان اراك) ثبت دفتر انديكاتور و ضميمه پرونده شده است.

در مورخه ۲۲ مهرماه ۱۴۰۳ ابلاغيه‌اي جهت مطالعه پرونده از جانب شعبه یک بازپرسي به  اينجانب در جهت مطالعه پرونده ارسال شد و پس از اطلاع از اين موضوع، من به همراه وکلای محترم در تاريخ ۲۵ مهرماه ۱۴۰۳  به شعبه بازپرسي مراجعه و تقاضاي مطالعه پرونده را كرديم كه بازپرس در پاسخ به ما اعلام كرد كه با توجه به امنيتي بودن پرونده و اينكه پرونده در مورد اتهامات عليه امنيت بوده است، وكلاي شكات بايستي از وكلاي مورد تاييد قوه قضاييه و ذیل موضوع تبصره ۴۸ قانون آيين دادرسي كيفري باشند!

هم اكنون نيز بازپرس پرونده در اقدامي عجيب با صدور ابلاغيه فاقد پيوست به اینجانب در مورخ ۱۴ بهمن ۱۴۰۳ به صدور قرار نهايي نموده كه بنده با مراجعه به شعبه و مطالعه متن قرار متوجه شدم كه نسبت به اتهام قتل عمد قرار منع تعقيب صادر و چون اجازه مطالعه پرونده حتي به بنده و وکلا  نيز داده نشده، اعتراض به اين قرار ممكن نبوده و بنده از احقاق حقوق قانوني خود منع شده‌ام.

اما متاسفانه شعبه یک دادگاه کیفری یک استان مرکزی ضمن ایراد به سمت وکلایی که از ابتدا وکالت نامه آن‌ها در پرونده ثبت و ضم شده، بدون رسیدگی به درخواست مطالعه پرونده، اعتراض یاد شده را رد و اکنون موجبات تضییع حقوق  اینجانب و همسرم را به عنوان اولیای دم فراهم کرده است. سوال این جاست که بر فرض محال اینکه وکلا فاقد سمت بوده‌اند دادگاه کیفری یک اراک به اعتراض چه کسی رسیدگی نموده است؟

سپس ابلاغ جلسه رسیدگی از شعبه ۱۰۳ کیفری دو برای رسیدگی به اتهامات ضرب و جرح عمدی و قتل شبه عمد برای مورخ ۳۰ اردیبهشت ۱۴۰۴ صادر شد. اما هنگامی که من به همراه وکلا برای مطالعه پرونده حاضر شدیم، به رغم دستور قاضی شعبه مربوطه برای مطالعه پرونده از مطالعه آن توسط مقام ناشناس جلوگیری به عمل آمده و بنابراین تصمیم بر این شد که به علت عدم مطالعه پرونده و عدم رعایت قانون و عدالت و عدم امکان دفاع بدون اگاهی از مندرجات پرونده توسط وکلا از یک سو و از سوی دیگر با توجه به اینکه قرار منع تعقیب هنوز قطعی نشده و فرصت فرجام خواهی هنوز مهیاست.

بنابراین رسیدگی به قتل شبه عمد بدون قطعیت قرار منع تعقیب قتل عمد فاقد بار حقوقی و خارج از رویه و روند های قضایی است، پس در نتیجه در جلسه مورد شرکت نکنم و وکلای پرونده نیز  امکان دفاع نداشته و شرکت در چنین جلسه‌ای خلاف تمامی اصول مسلم حقوقی و قضایی خواهد بود.




بیانیه مطبوعاتی: جاسوسی برای ترور تحت پوشش پناهندگی
يكشنبه ۴ خرداد ۱۴۰۴ - Sunday 25 May 2025
iran-emrooz.net | Mon, 19.05.2025, 21:08

بیانیه مطبوعاتی: جاسوسی برای ترور تحت پوشش پناهندگی

بیانیه مطبوعاتی
فرانکفورت، ۱۹ ماه مه ۲۰۲۵

جاسوسی برای ترور  تحت پوشش پناهندگی – فعالیت یک مأمور جمهوری اسلامی ایران با هویت جعلی در آلمان

«انجمن زن، زندگی، آزادی – آلمان- فرانکفورت»، نسبت به تلاش‌های فزاینده رژیم جمهوری اسلامی ایران برای نفوذ در اروپا تحت پوشش پناهندگی هشدار می‌دهد. بازداشت اخیر چند مظنون به جاسوسی برای ایران در لندن – که در رسانه‌های آلمانی با گزارش از لندن  نیز بازتاب گسترده داشت – زنگ خطر جدی برای نهادهای امنیتی و جامعه مدنی است.

یکی از افراد بازداشت‌شده آقای شاپور نوری قلعه‌علی‌خانی  است که پیش‌تر در آلمان با هویت جعلی به عنوان پناهجو اقامت داشته است. او با استفاده از یک گذرنامه جعلی آمریکای لاتین وارد آلمان شد و تقاضای پناهندگی داد. درخواست او به عنوان استدلال های  بی‌پایه بی‌اساس رد شده و تجدیدنظرهای حقوقی او نیز رد گردیده‌اند.

در طول اقامت خود در آلمان – از جمله در فرایند فرودگاهی و مرکز پذیرش اولیه در گیسن – وی با افراد زیادی در منطقه هسن ارتباط برقرار کرده بود. یکی از شاهدانی که با او در یک محل اقامت بوده، اطلاعات مستندی درباره هویت واقعی و رفتار مشکوک او ارائه داده و آماده است که این اطلاعات را تحت شرایط حفاظتی به مقامات مسئول ارائه دهد.

شواهد حاکی از آن است که این فرد با سپاه پاسداران انقلاب اسلامی (IRGC) و نهادهای اطلاعاتی جمهوری اسلامی در ارتباط بوده است. تماس‌های او تا همین اواخر نیز ادامه داشته و از چندین شماره‌های تلفن آلمانی و بریتانیایی استفاده کرده است.

این مورد نمونه‌ای از تلاش‌های سیستماتیک رژیم برای ایجاد شبکه‌های نفوذ، جمع‌آوری اطلاعات و تهدید فعالان سیاسی در تبعید است. پناهندگان سیاسی ایرانی که برای حفظ جان و آزادی خود از کشور گریخته‌اند، نباید بار دیگر در اروپا قربانی مأموران جمهوری اسلامی شوند.

ما خواستار آن هستیم که:
- تحقیقات کامل و فوری توسط نهادهای امنیتی آلمان و اروپا انجام شود.
- امنیت کامل برای مخالفان سیاسی و پناهندگان ایرانی در تبعید تضمین گردد.
- فعالیت‌های لابی‌گری پنهانی و نفوذ سازمان‌یافته جمهوری اسلامی در اروپا شفاف‌سازی و متوقف شود.

سؤال اصلی این است: اروپا به چند مدرک دیگر نیاز دارد تا سرانجام تصمیم سیاسی لازم را اتخاذ کند؟

دیگر کافی نیست فقط گزارش داده شود. آنچه نیاز است، اقدام قاطع است:

- قرار دادن سپاه پاسداران در فهرست گروه‌های تروریستی اتحادیه اروپا،
- پیامدهای روشن برای خشونت‌های سازمان‌یافته دولتی علیه ایرانیان تبعیدی،
- پایان دادن به استانداردهای دوگانه در ارزیابی تهدیدها علیه دموکراسی و حقوق بشر.

ما با شاهدان پناهجو در ارتباط هستیم که اطلاعات مهم و مستقیم درباره این فرد دارند و در صورت نیاز آماده‌اند به صورت حفاظت‌شده شهادت بدهند.

بهروز اسدی
از طرف انجمن زن، زندگی، آزادی در المان- فرانکفورت




يكشنبه ۴ خرداد ۱۴۰۴ - Sunday 25 May 2025
iran-emrooz.net | Mon, 19.05.2025, 21:02




يكشنبه ۴ خرداد ۱۴۰۴ - Sunday 25 May 2025
iran-emrooz.net | Mon, 19.05.2025, 20:33




يكشنبه ۴ خرداد ۱۴۰۴ - Sunday 25 May 2025
iran-emrooz.net | Mon, 19.05.2025, 20:00




چرا معاون ترامپ از سفر به اسرائیل منصرف شد؟
يكشنبه ۴ خرداد ۱۴۰۴ - Sunday 25 May 2025
iran-emrooz.net | Mon, 19.05.2025, 16:31

چرا معاون ترامپ از سفر به اسرائیل منصرف شد؟

یک مقام ارشد آمریکایی به اکسیوس گفت که جی دی ونس، معاون رئیس جمهور، در نظر داشت روز سه‌شنبه به اسرائیل سفر کند، اما به دلیل گسترش عملیات نظامی اسرائیل در غزه، از آن صرف نظر کرد.

این مقام آمریکایی گفت که ونس این تصمیم را گرفت زیرا نمی‌خواست سفرش نشان دهد که دولت ترامپ تصمیم اسرائیل برای آغاز یک عملیات گسترده را در زمانی که ایالات متحده برای آتش‌بس و توافق گروگان‌ها تلاش می‌کند، تأیید کرده است.

این موضوع به معنای اعمال فشار علنی بر اسرائیل نیست. ونس رسماً دلایل رد این سفر را “لجستیکی” ذکر کرد.

اما تصمیم او نشان می‌دهد که ایالات متحده چه احساسی نسبت به سیاست فعلی اسرائیل در غزه دارد.

بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر، از امضای هرگونه توافقی که به جنگ پایان دهد، خودداری کرده و علیرغم تلاش‌های بی‌وقفه استیو ویتکاف، فرستاده ایالات متحده، برای دستیابی به توافق و جلوگیری از عملیات اسرائیل، انعطاف‌پذیری کمی در مذاکرات نشان داده است.

روز جمعه (۱۶ مه ۲۰۲۵)، ارتش اسرائیل بسیج نیروها را برای عملیات «ارابه‌های گیدئون» آغاز کردند، عملیاتی که خواستار آواره کردن تمام ۲ میلیون فلسطینی ساکن غزه به یک «منطقه بشردوستانه» و با خاک یکسان کردن بیشتر این منطقه محصور شده است.

روز یکشنبه، ارتش اسرائیل اعلام کرد که عملیات زمینی در چندین منطقه از نوار غزه در حال انجام است.

مقامات اسرائیلی می‌گویند روز شنبه، دولت ترامپ به دولت اسرائیل اطلاع داد که ونس در حال بررسی توقف در اسرائیل پس از شرکت در مراسم تحلیف پاپ است.

روز یکشنبه مذاکرات بیشتری بین مقامات آمریکایی و اسرائیلی برای آماده‌سازی سفر ونس انجام شد. به زودی گزارش‌هایی در مطبوعات اسرائیل منتشر شد مبنی بر اینکه ونس ممکن است روز سه‌شنبه برسد.

چند ساعت بعد، یک مقام کاخ سفید در بیانیه‌ای خطاب به خبرنگارانی که با معاون رئیس جمهور سفر می‌کردند، این گزارش‌ها را رد کرد.

«در حالی که سرویس مخفی در حال برنامه‌ریزی احتمالی برای اضافه کردن چندین کشور بالقوه [برای سفر معاون رئیس جمهور] بوده است، تصمیمی درباره هیچ بازدید اضافی در هیچ مقطعی گرفته نشده است و محدودیت‌های لجستیکی مانع از تمدید سفر او فراتر از رم شده است. او روز دوشنبه به واشنگتن باز خواهد گشت.»

دفتر معاون رئیس‌جمهور از اظهار نظر در مورد این خبر فراتر از این بیانیه خودداری کرد.

یک مقام آمریکایی که از آنچه واقعاً در آن چند ساعت اتفاق افتاده بود، مطلع بود به اکسیوس گفت که مسائل لجستیکی مطرح نبوده است.

در حالی که ونس در حال بررسی این موضوع بود، نگرانی‌هایی مطرح شد مبنی بر اینکه سفر به اسرائیل در این زمان توسط اسرائیل و کشورهای منطقه به عنوان تأییدی بر عملیات گسترده اسرائیل تلقی شود. بنابراین، ونس تصمیم گرفت که نرود.

یک مقام ارشد اسرائیلی به اکسیوس گفت که از روز شنبه، ونس و تیمش فکر می‌کردند که توافق گروگان‌ها و آتش‌بس قریب‌الوقوع است و بنابراین زمان مناسبی برای سفر خواهد بود، اما وقتی روز بعد مشخص شد که بعید است توافقی حاصل شود، تصمیم گرفتند که به اسرائیل سفر نکنند.

ونس در یک جلسه توجیهی با خبرنگاران در روز دوشنبه، تأکید کرد که دلیل عدم سفرش به اسرائیل «تدارکات» بوده و گفت که «در آینده» به اسرائیل سفر خواهد کرد.

دولت ترامپ در تلاش است تا به توافقی برای توقف عملیات، آزادی گروگان‌های بیشتر و اجازه ورود کمک‌ها برای جلوگیری از گرسنگی و فاجعه انسانی عمیق‌تر دست یابد.

تحت فشار دولت ترامپ و متحدان اروپایی، کابینه امنیتی اسرائیل روز یکشنبه تصمیم گرفت تا انتقال کمک‌ها به غزه را از طریق کانال‌های موجود تا زمان عملیاتی شدن یک مکانیسم بشردوستانه جدید، فوراً از سر بگیرد.

آکسیوس روز یکشنبه گزارش داد که ویتکوف هفته گذشته پیشنهاد به‌روز شده‌ای را برای توافق گروگان‌گیری و آتش‌بس غزه به اسرائیل و حماس ارائه کرده و طرفین را برای پذیرش آن تحت فشار قرار می‌دهد.

آکسیوس / باراک راوید




سخنگوی کاخ سفید: ادامه غنی‌سازی اورانیوم ایران یک خط قرمز است
يكشنبه ۴ خرداد ۱۴۰۴ - Sunday 25 May 2025
iran-emrooz.net | Mon, 19.05.2025, 15:46

سخنگوی کاخ سفید: ادامه غنی‌سازی اورانیوم ایران یک خط قرمز است

کارولین لیویت، سخنگوی کاخ سفید می‌گوید واشنگتن به خطوط قرمز اعلام شده توسط مذاکره‌کننده ارشد آمریکا درباره ایران پایبند است.

کارولین لیویت، سخنگوی کاخ سفید:

- همانطور که ویتکوف و روبیو به صراحت گفتند، ادامه غنی‌سازی اورانیوم ایران یک خط قرمز است.

- ما با هر دو طرف درگیری در غزه در ارتباط هستیم و رئیس جمهور ترامپ به وضوح به حماس گفته است که باید گروگان‌ها را آزاد کند.

- رئیس جمهور به روسیه و اوکراین بر لزوم آتش بس در اسرع وقت تأکید کرد.

- رئیس جمهور برای دیدار مستقیم با پوتین آماده است و خواهیم دید که پس از آن اوضاع چگونه پیش خواهد رفت.

- همه گزینه‌ها برای تحریم روسیه روی میز است، حتی تحریم‌های ثانویه

- از زمان روی کار آمدن ترامپ، سرمایه‌گذاری‌های قابل توجهی به کشورمان سرازیر شده است.

- رئیس جمهور به روشنی اعلام کرده است که خواهان آتش بس در غزه و آزادی همه گروگان ها است.

- اکنون تمام جهان به ایالات متحده و اقتصاد آن اعتماد دارد.

- دیدار معاون رئیس جمهور با ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین، خوب و سازنده بود.

- تورم به لطف دستور کار انرژی رئیس جمهور ترامپ در حال کاهش است.

- رئیس جمهور منطق و اهداف استراتژیک خود را در مورد گرینلند حفظ کرده و متعهد به دستیابی به آن است.




يكشنبه ۴ خرداد ۱۴۰۴ - Sunday 25 May 2025
iran-emrooz.net | Mon, 19.05.2025, 13:32




يكشنبه ۴ خرداد ۱۴۰۴ - Sunday 25 May 2025
iran-emrooz.net | Mon, 19.05.2025, 12:50




صفرسازی؛ از نفت تا اورانیوم! / صابر گل‌عنبری
يكشنبه ۴ خرداد ۱۴۰۴ - Sunday 25 May 2025
iran-emrooz.net | Mon, 19.05.2025, 12:23

صفرسازی؛ از نفت تا اورانیوم! / صابر گل‌عنبری

«صفرسازی» رفته رفته به اصطلاح سیاسی پربسامدی در مناسبات تنش‌آلود ایران و آمریکا تبدیل می‌شود. بعد از طرح و پیگیری سیاست صفرسازی صادرات نفت ایران و تشدید آن در هفته‌های اخیر از طریق توسعه دامنه تحریم‌ها، امروز صفرسازی غنی‌سازی اورانیوم در ایران مطرح می‌شود. پیوند معناداری هم میان هر دو وجود دارد؛ در واقع صفرسازی صادرات نفت ابزار و صفرسازی غنی‌سازی اورانیوم هدف و تالی آن است که آمریکا دنبال می‌کند.

البته راهبرد صفرسازی صادرات نفت ایران از می ۲۰۱۹ کلید خورد، اما با وجود فراز و فرودها و احیانا به حداقل رسیدن این صادرات به نقطه صفر نرسید. البته اینجا معنای «صفر» این نیست که ایران یک بشکه نفت هم نتواند صادر کند؛ چون اساسا چنین چیزی غیر ممکن است؛ بلکه مقصود این است که صادرات نفت ایران به حداقلی برسد که فروش این حداقل گرهی از هیچ مشکلی نگشاید.

اما «صفرسازی اورانیوم» چنان که ویتکاف مذاکره کننده آمریکایی گفته است به معنای این است که ایران حتی از غنی‌سازی یک درصد اورانیوم هم در داخل کشور اجتناب کند.

قبل از هر چیز، طرح چنین مسائلی در رسانه‌ها لزوما به معنای آن نیست که عین همان در فضای مذاکرات نیز در جریان است، اما نباید از پیوند میان دو فضا هم غافل بود. در دنیای امروز رسانه یک متغیر بنیادین در هر مذاکره و گفتگویی و اساسا بخشی لاینفک از آن و فضای چانه‌زنی است.

ظاهرا تفسیر ایران از پافشاری طرف آمریکایی به ویژه ویتکاف بر ضرورت منع ایران از هر گونه غنی‌سازی در داخل این است که این موضع «اعلامی» و با هدف مهار فشار گروه‌های ذی‌نفوذ است؛ اما به نظر می‌رسد مساله فراتر از آن باشد. البته این در حالی است که بنا به منابعی، آمریکا در دور اول و دوم مذاکرات به نوعی با اصل غنی‌سازی اورانیوم کنار آمده بود؛ حتی خود ویتکاف هم یک بار در اظهارنظری رسانه‌ای به آن تصریح کرد.

احتمالا پافشاری آمریکا بر صفر کردن غنی‌سازی در ایران آن هم از زبان ویتکاف اولا محصول جمع‌بندی دولت ترامپ در رسیدن به دستور کار مذاکراتی مشخص دستکم در وضعیت فعلی بعد از چند دور مذاکره و اتخاذ مواضع متناقض در این خصوص باشد. البته این نافی آن هم نیست که انگیزه‌ها و اهداف دیگری نیز در کار باشد؛ از جمله همان تلاش برای مهار مخالفان دیپلماسی و توافق با ایران. اما پافشاری بر این مساله با این غلظت بعید است که صرفا با آن هدف باشد.

اما این جمع‌بندی هم بعید نیست که فراتر از دولت آمریکا و مولود اتفاق نظری با برخی بازیگران منطقه باشد. به هر حال، تداوم غنی‌سازی اورانیوم در ایران و در عین حال برداشتن تحریم‌های مهم به معنای دست برتر آن در توافقی با چنین مشخصاتی است که هم چرخیدن چرخ هسته‌ای را تضمین می‌کند و هم چرخه اقتصاد بحرانی را به حرکت در می‌آورد. برآیند آن هم تقویت موقعیت منطقه‌ای ایران است. این اما چیزی نیست که بازیگران منطقه همچون عربستان و امارات بخواهند؛ درست است که آن‌ها مخالف جنگ با ایران هستند و از مذاکرات حمایت کرده‌اند؛ اما این بدان معنا هم نیست که هر نوع توافقی را می‌پسندند و مانع دستیابی به توافقی نمی‌شوند که موقعیت آن‌ها را به خطر بیندازد.

ثانیا دست گذاشتن دولت ترامپ بر مساله غنی‌سازی اورانیوم که ایران از آن به عنوان یک خط قرمز بنیادین یاد می‌کند و همین می‌تواند عملا مذاکرات را طولانی‌کند، به این معنا نیز هست که ترامپ دیگر آن شتاب اولیه برای توافق را که قبل از شروع مذاکرات و در اثنای دو دور اول و دوم آن از خود نشان داد، ندارد.

اما چرا دیگر ترامپ چنین عجله‌ای ندارد؟ این احتمال وجود دارد که او و تیم مذاکراتی‌اش به این جمع‌بندی رسیده باشند که این شتاب می‌تواند به زیان دستیابی به یک توافق مطلوب و حداکثری تمام شود. سخنان اخیر ترامپ در عربستان درباره وضعیت داخلی ایران و بیان جزئیاتی که در نوع خود بی‌سابقه بود، احتمالا مولود این باور او هم باشد که با تشدید فشارها و تحریم‌ها و سپس فعال‌سازی مکانیسم ماشه از جانب اروپا، می‌توان ایران را در وضعیت بدتری در آینده قرار داد تا محملی بهتر برای امتیازگیری در مسائل کلان فراهم شود.

بر کسی پوشیده نیست که تصمیم‌گیر اصلی خود ترامپ است که ناپایداری در مواضع بخشی از رویکرد اوست؛ از این رو باید دید که پافشاری بر صفرسازی غنی‌سازی اورانیوم یک تاکتیک مذاکراتی برای گرفتن حداکثر امتیاز ممکن است یا هدفی راهبردی و تغییرناپذیر. هر دو حالت هم معنا و مفهوم و تاثیر خاص خود بر مذاکرات و آینده آن را دارد. در کل می‌توان انتظار داشت که دور بعدی مذاکرات نیز مانند دور چهارم تنشی باشد و  بعید هم نیست که در آینده شاهد وقفه‌ای در مذاکرات باشیم.

تلگرام نویسنده
@Sgolanbari




تعطیلی پشت تعطیلی؛ ناترازی برق گریبان کارگر ساختمانی را هم گرفت!
يكشنبه ۴ خرداد ۱۴۰۴ - Sunday 25 May 2025
iran-emrooz.net | Mon, 19.05.2025, 12:11

تعطیلی پشت تعطیلی؛ ناترازی برق گریبان کارگر ساختمانی را هم گرفت!

یک فعال کارگری گفت: قطعیِ برق باعث تعطیلی کارخانجات سیمان و آجر شده و کارگاه‌های تولیدی را دچار مشکل کرده است. این اتفاق میزان عرضه مصالح ساختمانی را کاهش داده و این موضوع روی ساخت و سازها اثر منفی گذاشته است.

به گزارش خبرنگار ایلنا، روح‌الله محمدی، رئیس انجمن صنفی کارگران ساختمانی شهرستان بندرگز، در گفتگو با «ایلنا» از تأثیرِ ناترازیِ برق بر اشتغال کارگران ساختمانی خبر داد و گفت: در حالی که تورم و گرانی کمر کارگر ساختمانی را شکسته و رکود در ساخت و ساز نیز نفس کارگران را گرفته، حالا مسئله‌ی ناترازی برق اضافه شده و  اوضاع کارگران را دشوارتر کرده است.

وی ادامه داد: قطعیِ برق باعث تعطیلی کارخانجات سیمان و آجر شده و کارگاه‌های تولیدی را دچار مشکل کرده است. این اتفاق میزان عرضه مصالح ساختمانی را کاهش داده و این موضوع روی ساخت و سازها و اشتغال کارگران ساختمانی اثر منفی گذاشته است.

محمدی بیان کرد: کار ساختمانی، اساساً یک کارِ فصلی است و کارگران ساختمانی در طول ماه چندین روز و در طول سال چندین ماه به علت گرما یا سرمای زیاد و یا رکود ساخت و ساز بیکار هستند. این روال به یک روال معمول تبدیل شده و حالا شرایطِ جدید و کمبود تولید کارخانجات مصالح‌سازی را هم باید به آن اضافه کرد. در این شرایط، بیکاریِ کارگران ساختمانی بیشتر از قبل شده و شرایط زندگی برای آن‌ها سخت‌تر از همیشه شده است.

وی تاکید کرد: در شرایط گرانی و تورم، افزایشِ روزهای بیکاری، وضعیت معیشتی این کارگران را با مشکلات بیشتری مواجه می‌کند. بسیاری از این کارگران بیمه نیستند و نداشتن کار، مشکلات‌شان را بیشتر می‌کند. 

این فعال کارگری گفت: کارگران ساختمانی در هیچ زمینه‌ای مورد توجه مسئولان قرار نگرفته‌اند. این کارگران از حق بیمه اجتماعی محروم هستند و با وجود تغییر قوانین برای تأمین منابع، هنوز هیچ تصمیمی برای بیمه کردنِ این کارگران و جلوگیری از قطع مکررِ بیمه گرفته نشده است.




 

ايران امروز (نشريه خبری سياسی الکترونیک)
«ايران امروز» از انتشار مقالاتی كه به ديگر سايت‌ها و نشريات نيز ارسال می‌شوند معذور است.
استفاده از مطالب «ايران امروز» تنها با ذكر منبع و نام نويسنده يا مترجم مجاز است.
Iran Emrooz©1998-2025 | editor@iran-emrooz.net