چهارشنبه ۹ مهر ۱۴۰۴ - Wednesday 1 October 2025
ايران امروز
iran-emrooz.net | Mon, 29.09.2025, 20:31

حمایت نتانیاهو از طرح ترامپ برای پایان جنگ غزه


دیو لالر، باراک راوید / آکسیوس

نخست‌وزیر اسرائیل، بنیامین نتانیاهو، روز دوشنبه در کنفرانسی خبری در کاخ سفید اعلام کرد از طرح رئیس‌جمهور ترامپ برای پایان جنگ در غزه حمایت می‌کند. هر دو رهبر تأکید کردند که اکنون این امر به موافقت حماس بستگی دارد.

تصویر کلی
طرحی که روز دوشنبه توسط کاخ سفید منتشر شد، شامل روندی گام‌به‌گام برای پایان دادن به جنگ و اداره غزه در آینده است ــ در ابتدا با ریاست ترامپ بر یک «هیئت صلح» ویژه برای این منطقه.

جزئیات اصلی
ترامپ خطاب به نتانیاهو گفت: «اگر حماس توافق را رد کند، بی‌بی، شما از حمایت کامل ما برای انجام هر اقدامی که لازم بدانید برخوردار خواهید بود.» 

ترامپ مدعی شد که نتانیاهو می‌داند زمان پایان جنگ فرا رسیده است. او افزود: «ما باید حماس را از میان برداریم، اما گمان می‌کنم قادر به انجام این کار خواهیم بود.»

رئیس‌جمهور آمریکا همچنین از رهبران عرب و مسلمان خواست در به نتیجه رساندن این توافق همکاری کنند.

ترامپ نزدیک به نیم ساعت سخنرانی کرد و سپس از نتانیاهو خواست پشت تریبون برود. نتانیاهو گفت: «من از طرح شما برای پایان جنگ در غزه که اهداف جنگ ما را نیز محقق می‌کند، حمایت می‌کنم.»

هر دو رهبر بدون پاسخ به پرسش‌های خبرنگاران سالن را ترک کردند.

طرح به‌روزشده کاخ سفید
نسخه جدید طرح صلح که روز دوشنبه منتشر شد، پیش‌بینی تشکیل یک دولت تکنوکرات فلسطینی را دارد که تحت نظارت «هیئت صلح» به ریاست ترامپ و با حضور تونی بلر، نخست‌وزیر پیشین بریتانیا، فعالیت خواهد کرد.

در افق بلندمدت، این طرح امکان واگذاری اداره غزه به تشکیلات خودگردان فلسطین و حتی احتمال تشکیل یک دولت فلسطینی را باز می‌گذارد. با این حال، ترامپ در نشست خبری یادآور شد که نتانیاهو همواره «صراحتاً با تشکیل دولت فلسطین مخالفت کرده است.»

در روزهای اخیر، اسرائیل و کشورهای عربی تلاش داشته‌اند تغییراتی در متن وارد کنند. مهم‌ترین موضوعات مورد اختلاف شامل غیرنظامی‌سازی حماس و میزان نقش تشکیلات خودگردان فلسطین در اداره آینده غزه بوده است.

هنوز مشخص نیست این مذاکرات به نتیجه قطعی رسیده یا خیر، و اینکه آیا برداشت نتانیاهو از توافق همان چیزی است که کشورهای عربی می‌پذیرند ــ چه رسد به خود حماس.

نقطه تنش
نتانیاهو اظهار داشت اسرائیل تنها ملزم به انجام یک «عقب‌نشینی محدود» پس از امضای توافق خواهد بود و سپس همه گروگان‌های باقی‌مانده آزاد می‌شوند.

او هشدار داد: «اگر حماس با توافق موافقت نکند یا آن را اجرا نکند، ما کار را تمام خواهیم کرد.»

به نظر می‌رسید این اظهارات بیشتر برای آرام کردن افکار عمومی داخلی اسرائیل، به‌ویژه جناح‌های تندرو در ائتلاف او بیان شده است.

جزئیات طرح منتشرشده
نکات ذکرشده در طرح کاخ سفید در جریان دیدار ترامپ و نتانیاهو:

🔸 خروج نیروهای اسرائیلی تا «خط توافق‌شده» و آزادی باقی گروگان‌ها ظرف ۷۲ ساعت پس ‌از آن.
🔸 آزادی صدها زندانی فلسطینی در بازداشت اسرائیل.
🔸 اعطای عفو عمومی به اعضای حماس در صورت پایبندی به همزیستی مسالمت‌آمیز و خلع سلاح، و اجازه ترک غزه اگر بخواهند. با این حال حماس هیچ نقشی در اداره غزه نخواهد داشت.
🔸 اجرای «فرایند خلع سلاح» در غزه و تلاش آمریکا برای ایجاد یک نیروی امنیتی موقت بین‌المللی با همکاری کشورهای عربی و شرکای جهانی.
🔸 افزایش گسترده کمک‌های انسانی به غزه، از جمله از طریق سازمان ملل.
🔸 ارائه یک «برنامه توسعه اقتصادی ترامپ برای غزه.» 

پشت پرده
یک منبع آگاه به آکسیوس گفت: نتانیاهو همزمان با دیدار با ترامپ، با نخست‌وزیر قطر، محمد بن عبدالرحمن آل‌ثانی، تماس گرفته و بابت نقض حاکمیت قطر در حمله اخیر اسرائیل به دوحه عذرخواهی کرده است.

عذرخواهی رسمی اسرائیل از شروط اصلی قطر برای بازگرداندن نقش میانجی‌گرانه‌اش با حماس بود. ترامپ نیز قبل از ورود نتانیاهو به کاخ سفید با امیر قطر گفت‌وگو کرده بود.

میان سطور
بسیاری از مقامات کاخ سفید تا امروز معتقد بودند نتانیاهو بزرگ‌ترین مانع بر سر راه صلح در غزه است.

یکی از مشاوران ترامپ در آستانه دیدار به آکسیوس گفت: «همه ــ و منظورم واقعاً همه است ــ از بی‌بی خسته شده‌اند.» 

مقام‌های آمریکایی همچنین ادعا کردند که در صورت مخالفت نتانیاهو با طرح، ترامپ آماده بود علناً با او در موضوع غزه قطع همکاری کند.



 

ايران امروز (نشريه خبری سياسی الکترونیک)
«ايران امروز» از انتشار مقالاتی كه به ديگر سايت‌ها و نشريات نيز ارسال می‌شوند معذور است.
استفاده از مطالب «ايران امروز» تنها با ذكر منبع و نام نويسنده يا مترجم مجاز است.
Iran Emrooz©1998-2025 | editor@iran-emrooz.net