سه شنبه ۱۷ تير ۱۴۰۴ -
Tuesday 8 July 2025
|
بن هابارد / نیویورک تایمز / ۳ ژوئیه ۲۰۲۵
بر اساس اظهارات توماس باراک، یکی از فرستادگان کلیدی رئیسجمهور ترامپ در خاورمیانه، سوریه و اسرائیل در حال انجام مذاکرات «معناداری» با میانجیگری ایالات متحده هستند که هدف آن بازگرداندن آرامش به مرز مشترک دو کشور است.
آقای باراک، سفیر آمریکا در ترکیه و فرستاده ویژه برای سوریه، در مصاحبهای با نیویورک تایمز اعلام کرد که دولت آمریکا خواهان پیوستن سوریه به توافقنامه ابراهیم است؛ توافقی که در دوره اول ریاستجمهوری ترامپ، روابط دیپلماتیک میان اسرائیل و چهار کشور عربی را برقرار کرد. با این حال، باراک هشدار داد که این روند ممکن است زمانبر باشد، چرا که رئیسجمهور جدید سوریه، احمد الشرع، ممکن است با مقاومت داخلی روبهرو شود.
او گفت: «او نمیتواند در نظر مردم خود، مجبور یا وادار به پیوستن به توافقنامه ابراهیم به نظر برسد. بنابراین باید آهسته پیش برود.»
ترامپ، باراک را که دوست قدیمی و سرمایهگذار خصوصی است، برای تحقق چشمانداز خود در خاورمیانه برگزید؛ چشماندازی که دولت امیدوار است به کاهش درگیری و افزایش رفاه منجر شود.
ترامپ در سفر ماه مه خود به خاورمیانه بهوضوح اعلام کرد که معاملات پرسود تجاری در حوزههایی مانند تسلیحات و هوش مصنوعی، اولویت اوست و تصمیمش برای بمباران تأسیسات غنیسازی هستهای ایران در ماه گذشته، حمایت او از اسرائیل و آمادگی برای استفاده از زور علیه دشمنان آمریکا را نشان داد.
باراک رویکرد دولت را متفاوت با تلاشهای «ناموفق» پیشین آمریکا برای «ملتسازی» و دخالت در نحوه حکمرانی دیگر کشورها دانست.
او گفت: «در این منطقه، همه فقط به قدرت احترام میگذارند و رئیسجمهور ترامپ قدرت آمریکا را بهعنوان پیشنیاز صلح بهخوبی تثبیت کرده است.»
بخش عمدهای از فعالیتهای باراک بر سوق دادن سوریه و لبنان، که هر دو از جنگهای ویرانگر رنج بردهاند، به سمت حل مشکلات خود و جلب حمایت قطر، عربستان سعودی، ترکیه و سایر شرکای منطقهای متمرکز بوده است.
هنوز مشخص نیست که تمرکز ترامپ بر توسعه اقتصادی به جای حمایت علنی از دموکراسی، نسبت به تلاشهای دولتهای پیشین برای حل برخی از دشوارترین مشکلات خاورمیانه موفقتر خواهد بود یا خیر.
باراک که در ۷۸ سالگی نخستین تجربه دیپلماتیک خود را دارد، از روابطش با سران کشورها و دیگر افراد بانفوذ بهره میبرد. او گفت داشتن ارتباط مستقیم با کاخ سفید و وزیر امور خارجه، مارکو روبیو، و همچنین بیصبری دولت نسبت به مقاومت منطقه در کمک به خود، مؤثر بوده است.
بخش زیادی از تلاشهای باراک بر سوریه متمرکز بوده است؛ جایی که دولت نوپای احمد الشرع در تلاش برای بازسازی کشور پس از ۱۳ سال جنگ داخلی است.
ترامپ این هفته یک فرمان اجرایی را امضا کرد که هدف آن پایان دادن به دههها تحریم آمریکا علیه سوریه است. باراک گفت که به جای تعیین خواستههای سختگیرانه، دولت اهدافی را برای دولت سوریه تعیین کرده تا در حالی که واشنگتن پیشرفتها را زیر نظر دارد، به آنها دست یابد.
این اهداف شامل یافتن راهحلی مسالمتآمیز با اسرائیل، ادغام شبهنظامیان کرد تحت حمایت آمریکا که کنترل شمال شرق سوریه را در دست دارند و تحقیق درباره سرنوشت آمریکاییهای مفقودشده در جنگ است.
باراک تأکید کرد که پیشرفت در زمینه دموکراتیکسازی و حکومت فراگیر به سرعت رخ نخواهد داد و این موارد جزو معیارهای آمریکا نیستند.
مقامات آمریکایی نسبت به هزاران جنگجویی که از خارج برای شرکت در جنگ سوریه آمدهاند، عمدتاً در قالب گروههای جهادی، ابراز نگرانی کردهاند.
باراک گفت واشنگتن دریافته که سوریه نمیتواند همه این افراد را اخراج کند و اگر کنار گذاشته شوند، ممکن است برای دولت جدید تهدیدآمیز باشند. بنابراین، دولت ترامپ به جای اخراج، انتظار شفافیت درباره نقشهایی که به این افراد داده میشود را دارد.
باراک افزود که لغو تحریمها برای تشویق به تغییرات، مؤثرتر از حفظ آنها تا زمان تحقق خواستههای خاص است.
او گفت: «این روشی درخشان برای رسیدن به همان هدف است و این تحریمهای رفت و برگشتی هیچگاه کارساز نبودهاند.»
روابط دولت جدید سوریه با اسرائیل همچنان پرتنش است؛ ارتش اسرائیل وارد جنوب سوریه شده و اغلب عملیاتهایی را در آنجا انجام میدهد. مذاکرات فعلی با هدف آرامسازی مناقشه مرزی و فراهم کردن زمینه برای روابط بهتر صورت میگیرد.
باراک که اجدادش از لبنان به آمریکا مهاجرت کردهاند، آتشبسی را که به جنگ میان اسرائیل و گروه حزبالله در نوامبر پایان داد، «کاملاً شکستخورده» توصیف کرد، چرا که اسرائیل همچنان لبنان را بمباران میکند و حزبالله نیز مفاد توافق را نقض میکند.
ماه گذشته، او پیشنهادی از سوی روبیو به دولت لبنان ارائه داد که به گفته باراک، اهداف و جدول زمانی مشخصی برای خلع سلاح نیروهای حزبالله و اصلاح اقتصاد کشور تعیین کرده است. انتظار میرود هفته آینده پاسخی دریافت شود.
باراک گفت خلع سلاح حزبالله نیازمند «ترکیبی از تشویق و تنبیه» است و شامل بازرسی خانه به خانه توسط ارتش لبنان برای یافتن سلاحها میشود.
چنین روندی احتمالاً با مقاومت جوامع شیعه لبنان که مدتها حزبالله را مدافع کشور و «مقاومت» در برابر اسرائیل میدانند، روبهرو خواهد شد.
باراک افزود که برای جلب مشارکت شیعیان، آمریکا به دنبال دریافت کمک مالی از عربستان سعودی و قطر است تا بر بازسازی مناطق آسیبدیده جنوب لبنان تمرکز کند.
او گفت: «اگر شیعیان لبنان از این روند بهرهمند شوند، با آن همکاری خواهند کرد.»
| |||||||||||||
ايران امروز
(نشريه خبری سياسی الکترونیک)
«ايران امروز» از انتشار مقالاتی كه به ديگر سايتها و نشريات نيز ارسال میشوند معذور است. استفاده از مطالب «ايران امروز» تنها با ذكر منبع و نام نويسنده يا مترجم مجاز است.
Iran Emrooz©1998-2025 | editor@iran-emrooz.net
|