جمعه ۲۶ ارديبهشت ۱۴۰۴ - Friday 16 May 2025
ايران امروز
iran-emrooz.net | Wed, 14.05.2025, 22:25

قانونگذاران آمریکایی: غنی‌سازی در ایران برچیده شود


دهها نماینده جمهوری‌خواه کنگره آمریکا در نامه‌ای از دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور، درخواست کرده‌اند که به استراتژی سختگیرانه خود در قبال ایران پایبند بماند و خواستار برچیدن کامل قابلیت‌های غنی‌سازی هسته‌ای رژیم ایران شدند.

به گزارش وبسایت «فاکس نیوز»، در این نامه که بیش از ۲۰۰ عضو کنگره آن را امضا کرده‌اند، آمده است که ایالات متحده “نمی‌تواند” توافقی مانند توافق هسته‌ای سال ۲۰۱۵ در زمان رئیس‌جمهور باراک اوباما را تحمل کند که به ایران اجازه می‌دهد به طور مخفیانه برنامه هسته‌ای خود را ادامه دهد و صرفاً زمان بخرد.

نمایندگان در این نامه تأکید کرده‌اند که ایران باید به طور کامل از ظرفیت غنی‌سازی اورانیوم خود – حتی برای اهداف انرژی – دست بکشد. این نامه توسط سناتور پیت ریکتس از نبراسکا و نماینده آگوست پفلوگر، رئیس کمیته مطالعات جمهوری‌خواهان مجلس نمایندگان از تگزاس، تهیه شده و توسط تمام سناتورهای جمهوری‌خواه به جز رند پال، سناتور لیبرتارین از کنتاکی، و ۱۷۷ نماینده جمهوری‌خواه مجلس امضا شده است.

در این نامه آمده است: «دامنه و گستردگی توسعه هسته‌ای ایران، تأیید هرگونه توافق جدید که به ایران اجازه ادامه غنی‌سازی اورانیوم را بدهد، غیرممکن کرده است. رژیم ایران باید از هرگونه ظرفیت غنی‌سازی دست بکشد.»

نمایندگان از تصمیم ترامپ برای خروج از توافق جامع اقدام مشترک (برجام) در دوره اول ریاست‌جمهوری خود و کمپین «فشار حداکثری» دولت او تمجید کرده‌اند.

در نامه آمده است: «ما نمی‌توانیم توافقی دیگر را که به ایران اجازه خرید زمان می‌دهد، مانند برجام، تحمل کنیم. رژیم ایران باید بداند که دولت شما از حمایت کنگره برخوردار است تا اطمینان حاصل شود که توانایی آن‌ها برای غنی‌سازی اورانیوم به طور دائم از بین می‌رود.»

در ادامه نامه آمده است: «شما و دولت‌تان به درستی خط قرمزی علیه توافقی که به ایران اجازه حفظ هرگونه ظرفیت غنی‌سازی را بدهد، ترسیم کرده‌اید. ما مانند همیشه آماده‌ایم تا هر منابعی که برای پیشبرد منافع امنیت ملی آمریکا نیاز دارید، در اختیار شما و دولت‌تان قرار دهیم.»

وقتی هفته گذشته از ترامپ پرسیده شد که آیا ایران می‌تواند برنامه غنی‌سازی غیرنظامی داشته باشد، مشروط بر اینکه اورانیوم با غلظت تسلیحاتی تولید نکند، او پاسخ داد: «ما هنوز آن تصمیم را نگرفته‌ایم.»

با این حال، اخیراً استیو ویتکاف، فرستاده ویژه آمریکا در امور خاورمیانه، به نظر می‌رسد که خط قرمزی در این خصوص ترسیم کرده است – موضعی متفاوت از اظهارات قبلی.

ویتکاف در مصاحبه‌ای با بریتبارت گفت: «برنامه غنی‌سازی هرگز نباید دوباره در کشور ایران وجود داشته باشد.»

ماه گذشته، ویتکاف پیشنهاد کرده بود که ممکن است به ایران اجازه داده شود اورانیوم را تا سطوح پایین غنی‌سازی کند.

او گفته بود: «آن‌ها نیازی به غنی‌سازی بیش از ۳.۶۷ درصد ندارند. در برخی موارد، آن‌ها تا ۶۰ درصد و در موارد دیگر تا ۲۰ درصد غنی‌سازی کرده‌اند. این قابل قبول نیست. و برای اجرای برنامه هسته‌ای غیرنظامی – همان‌طور که ادعا می‌کنند – نیازی به غنی‌سازی بیش از ۳.۶۷ درصد نیست.»

چنین درخواستی ممکن است مذاکرات با تهران را که بارها بر حق خود برای داشتن برنامه هسته‌ای غیرنظامی تأکید کرده، پیچیده کند.

مقامات ایرانی و آمریکایی مذاکرات خود در عمان را طی آخر هفته با نگاهی مثبت به پایان رساندند، هرچند به نظر می‌رسد همچنان بر سر این موضوع اختلاف‌نظر دارند.

مجید تخت‌روانچی، معاون وزیر امور خارجه ایران، روز سه‌شنبه گفت که مذاکرات هنوز به این موضوع نپرداخته‌اند، اما ایران برای محدودیت موقت در سطوح غنی‌سازی آماده است.

تخت‌روانچی به نقل از خبرگزاری تسنیم گفت: «برای دوره‌ای محدود، می‌توانیم مجموعه‌ای از محدودیت‌ها را در سطح و حجم غنی‌سازی بپذیریم. ما هنوز وارد جزئیات سطح و حجم غنی‌سازی نشده‌ایم.»

عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران، روز شنبه اعلام کرد که غنی‌سازی اورانیوم در هر نوع توافقی «غیرقابل مذاکره» است.

عراقچی گفت: «اگر هدف مذاکرات محروم کردن ایران از حقوق هسته‌ای‌اش باشد، صراحتاً اعلام می‌کنم که ایران از هیچ‌یک از حقوق خود عقب‌نشینی نخواهد کرد.»

او افزود: «ایران با حسن نیت به مذاکرات ادامه می‌دهد و اگر هدف این مذاکرات اطمینان از عدم دستیابی به سلاح هسته‌ای باشد، توافق ممکن است. اما اگر هدف محدود کردن حقوق هسته‌ای ایران باشد، ایران هرگز از حقوق خود عقب‌نشینی نخواهد کرد.»

مسعود پزشکیان، رئیس‌جمهور ایران، روز یکشنبه افزود که درخواست‌ها برای برچیدن تأسیسات هسته‌ای تهران «غیرقابل قبول» است و «ایران تحت هیچ شرایطی از حقوق هسته‌ای صلح‌آمیز خود دست نخواهد کشید و در برابر فشارها از حقوق خود عقب‌نشینی نمی‌کند.»



 

ايران امروز (نشريه خبری سياسی الکترونیک)
«ايران امروز» از انتشار مقالاتی كه به ديگر سايت‌ها و نشريات نيز ارسال می‌شوند معذور است.
استفاده از مطالب «ايران امروز» تنها با ذكر منبع و نام نويسنده يا مترجم مجاز است.
Iran Emrooz©1998-2025 | editor@iran-emrooz.net