شنبه ۸ ارديبهشت ۱۴۰۳ - Saturday 27 April 2024
ايران امروز
iran-emrooz.net | Tue, 26.01.2021, 19:51


مجلس سنای آمریکا روز سه‌شنبه هفتم بهمن به آنتونی بلینکن، گزینه جو بایدن برای وزارت خارجه ایالات متحده رای اعتماد داد در حالی که چهره‌های کلیدی حزب جمهوری‌خواه نیز از او حمایت کردند. آنتونی بلینکن که برای سال‌ها مشاور بایدن بوده است گفته که در صدد بهبود روابط واشینگتن با متحدان خود است و به این ترتیب وزارت او به معنای پایانی بر دکترین دونالد ترامپ خواهد بود که با طرح موضوع «اول، آمریکا» متحدان بین‌المللی واشینگتن را تضعیف کرده بود.

وزیر خارجه جدید آمریکا در جریان بررسی صلاحیت خود در کمیته روابط خارجی مجلس سنا گفته بود: «اگر ما خود را درگیر مسائل جهانی نکنیم و رهبری امور را در دست نگیریم، احتمالا دو اتفاق رخ می‌دهد. یا دیگر کشورها سعی می‌کنند که موقعیت ما را تصاحب کنند اما نه به شیوه‌ای که احتمالا در راستای منافع و ارزش‌های ما باشد، یا این که به سادگی با عملکرد منفی خود آشوب و هرج و مرج به وجود می‌آورند».

گزارش خبرگزاری‌ها حاکی است که آقای بلینکن توانست رای مثبت ۷۸ سناتور را در برابر ۲۲ رای منفی کسب کند تا به عنوان هفتاد‌ویکمین وزیر خارجه ایالات متحده کار خود را آغاز کند. او می‌تواند همین امروز به عنوان وزیر خارجه جدید ایالات متحده سوگند یاد کند و جانشین مایک پومپئو خواهد شد.

به دست آوردن حمایت اکثریت ساده در مجلس سنا کافی است که گزینه‌های وزارتخانه‌ها رای اعتماد بگیرند.

آنتونی بلینکن از دیپلمات‌های حاضر در مذاکرات هسته‌ای با ایران بوده است. پیش از این در جلسه کمیته روابط خارجی سنا گفته بود که اگر ایران به تعهدات خود در چارچوب توافق هسته‌ای موسوم به برجام عمل کند، ایالات متحده نیز به تعهدات خود در این توافق عمل خواهد کرد.

بلینکن هفته گذشته (سه‌شنبه اول بهمن ۱۳۹۹) در جلسه کمیته روابط خارجی سنای آمریکا درباره ایران گفته بود: «توافق با جمهوری اسلامی به هدف ممانعت ایران از دستیابی به تسلیحاتی هسته‌ای موفق بود اما اکنون ما از توافق خارج شدیم و نتایج اطلاعات عمومی نشان می‌دهد که ایران اکنون تنها سه چهارماه به بمب نزدیک است. جو بایدن معتقد است که اگر ایران به اجرای تعهداتش بازگردد، ما نیز این کار را خواهیم کرد. اما ما به همراه متحدان و شرکای خود، یکبار دیگر در یک صف خواهیم بود و از این موضوع به عنوان زمینه‌ای برای دستیابی به یک توافقی طولانی‌تر و مستحکم‌تر استفاده خواهیم کرد.»

با این حال او تاکید کرده که برای رسیدن به این نقطه راه درازی در پیش است، امری که نشان می‌دهد دولت بایدن عجله‌ای برای بازگشت به برجام ندارد. آقای بلینکن در دولت باراک اوباما سمت‌هایی چون معاونت وزارت خارجه و معاونت مشاور امنیت ملی کاخ سفید را بر عهده داشته است.

تشریح سیاست دولت بایدن درباره ایران در جلسه کمیته روابط خارجی سنا

«آنتونی بلینکن» در جلسه تأیید بررسی صلاحیتش که هفته گذشته (اول بهمن ۱۳۹۹) در سنا برگزار شد سیاست‌های دولت جو بایدن در قبال برجام را تشریح کرد.

بلینکن در پاسخ به سئوال «رابرت منندز»، رئیس کمیته روابط خارجی مجلس سنا مبنی بر اینکه آیا با کنگره برای رسیدن به اجماع در خصوص ایران و مقابله با این کشور به عنوان یک چالش همکاری خواهد کرد گفت: «پاسخ این سئوال مثبت است.»

وی اضافه کرد: «هنگامی که صحبت از سیاستی تا این حد چالش‌انگیز یعنی مقابله با ایران مطرح است، اگر بتوانیم درباره این مسائل همفکری کنیم در وضعیت بهتری قرار خواهیم داشت.»

او سپس گفت: «در خصوص ایران دو نکته وجود دارد. اول اینکه، رئیس‌جمهور منتخب بایدن به این گزاره که ایران به سلاح هسته‌ای دست پیدا نخواهد کرد متعهد است و می‌دانم که همه ما در این کمیته در خصوص این هدف هم‌نظریم.»

بلینکن در ادامه اضافه کرد: «ایران مجهز به سلاح هسته‌ای یا در آستانه دستیابی به آن و یا با ظرفیت ساخت چنین سلاحی در کوتاه مدت، در زمینه‌های اقدامات مخرب دیگر اعم از حمایت از تروریسم، حمایت از نائبانش و یا بی‌ثبات کردن منطقه کشوری خواهد بود که اقدامات خطرناک‌تری نسبت به الان انجام خواهد داد.»

وی اضافه کرد: «بنابراین، فکر می‌کنم ما مسئولیت فوری داریم تا هر آنچه می‌توانیم برای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح یا به دست آوردن ظرفیت گریز هسته‌ای برای ساخت چنین سلاحی انجام دهیم.»

بلینکن گفت: «از نظر من، برجام علی‌رغم محدودیت‌هایش در مأموریت خودش برای بستن مسیرهای دستیابی ایران به مواد هسته‌ای لازم جهت ساخت سلاح هسته‌ای موفق عمل می‌کرد. این توافق علاوه بر این، شدیدترین بازرسی‌ها در تاریخ کنترل تسلیحاتی را مستقر کرد.»

وی در ادامه گفت: «رئیس‌جمهور منتخب معتقد است که اگر ایران به توافق بازگردد ما هم به این توافق برمی گردیم، اما از این مسئله، همراه با متحدانمان که بار دیگر با ما همراستا می‌شوند به عنوان سکویی برای دستیابی به یک توافق طولانی‌تر و قوی‌تر و رسیدگی به مسائل دیگر به خصوص مسئله موشکی و فعالیت‌های بی‌ثبات‌کننده ایران استفاده خواهیم کرد.»

بلینکن در ادامه اضافه کرد: «حالا که این گفته شد، باید بگویم که با این نقطه فاصله زیادی داریم. باید ببینیم بعد از اینکه رئیس‌جمهور منتخب سر کار می‌آید ایران چه اقداماتی انجام می‌دهد و آماده انجام چه اقداماتی است، بعداً اگر آنها می‌گویند که به پایبندی برجام برگشته‌اند باید ارزیابی کنیم ببینیم آیا به وعده‌هایشان عمل کرده‌اند یا خیر.»

او در ادامه تصریح کرد که در خصوص برجام با نماینده‌های کنگره و همچنین اسرائیل و کشورهای عربی منطقه رایزنی خواهد کرد.

بلینکن گفت: «بله، ما حتما با شما (نماینده‌های کنگره) مشورت خواهیم کرد. فکر می‌کنم همان‌طور که رئیس (کمیته روابط خارجی مجلس سنا) گفت مهم است که در آغاز این فرایند و نه پایان آن، با متحدان و شریکانمان در منطقه از جمله اسرائیل و کشورهای خلیج [فارس] هم تعامل کنیم.»


منابع: صدای آمریکا، رادیو فردا، خبرگزاری فارس

***

وزیر خارجه جدید آمریکا کیست؟

از ویکی‌پدیا

اَنتونی جان بلینکن (انگلیسی: Tony Blinken‎؛ زادهٔ ۱۶ آوریل ۱۹۶۲ در نیویورک) وزیر امور خارجه ایالات متحده ودیپلمات آمریکایی است. او از ۲۰۱۴ تا ۲۰ ژانویه ۲۰۱۷ قائم مقام وزیر امور خارجه ایالات متحده آمریکا بود. بلینکن پیشتر از ژانویه ۲۰۱۳ دستیار رئیس‌جمهور ایالات متحده آمریکا و قائم‌مقام مشاور امنیت ملی بوده‌است.

آنتونی بلینکن از سوی جو بایدن به عنوان نامزد تصدی پست وزیر امور خارجه ایالات متحده آمریکا انتخاب و در ۲۶ ژانویه ۲۰۲۱ میلادی با اخذ ۷۸ رای در برابر ۲۲ رای مجلس سنا ایالات متحده آمریکا به عنوان ۷۱ مین وزیر امور خارجه آمریکا انتخاب و رسما کار خود را آغاز کرد.

خانواده و آغاز زندگی
آنتونی جان بلینکن در ۱۹۶۲ در نیویورک در خانواده‌ای یهودی زاده شد. پدر او دونالد بلینکن، دیپلمات سرشناس بود که به ریشه‌های عمیق اروپایی خود می‌بالید. دونالد بلینکن در دهه ۱۹۹۰ (میلادی) به مدت سه سال به عنوان سفیر ایالات متحده در مجارستان خدمت کرد. الن بلینکن برادر دونالد و عموی آنتونی نیز در همان دهه برای چهار سال به عنوان سفیر ایالات متحده در بلژیک کار کرد.

پدربزرگ آنتونی بلینکن، موریتز بلینکن در کی‌یف اوکراین به دنیا آمده و وکیل دادگستری بود. او در کودکی در سال ۱۸۹۷ همراه با پدر خود میر بلینکن در سال ۱۸۹۷ از اوکراین به آمریکا مهاجرت کرده بود. میر بلینکن، نویسنده به زبان ییدیش بود و در ۳۶ سالگی درگذشت.

پدر و مادر آنتونی بلینکن در کودکی او از هم جدا شدند و آنتونی با مادر زندگی کرد. مادر او با مردی یهودی با تبار لهستانی - آمریکایی به نام ساموئل پیزار ازدواج کرد که بازماندگان هولوکاست بود و همه اعضای خانواده خود را نیز در جریان هولوکاست از دست داده بود. ساموئل پیزار وکیل و نویسنده‌ای برجسته و مشاور جان اف. کندی و برخی از روسای جمهور فرانسه بود. ساموئل پیزار تأثیری ماندگار در تربیت آنتونی بلینکن به جا گذاشت. بلینکن در کودکی و همراه با خانواده خود به فرانسه رفت.

سیاست
آنتوتی بلینکن در دوره ریاست‌جمهوری بیل کلینتون کارمند شورای امنیت ملی ایالات متحده آمریکا بود.

در سال ۲۰۰۲ به عنوان رئیس دفتر کمیته روابط خارجی سنای ایالات متحده آمریکا منصوب شد و تا ۲۰۰۸ در این سمت ماند. او همچنین عضو پیوسته ارشد مرکز مطالعات استراتژیک و بین‌المللی بود. در سال ۲۰۰۸ بلینکن برای کمپین ریاست جمهوری جو بایدن کار می‌کرد و از اعضای تیم انتقال اوباما-بایدن بود.

دیدگاه
بسیاری آنتوتی بلینکن را یک «اوبامای کوچک» در سیاست خارجی می‌شناسند. او بر چندجانبه‌گرایی و همکاری با اروپا تأکید دارد. از دید او، چالش‌های کنونی، تغییرات اقلیمی و گسترش جنگ‌افزارهای کشتار جمعی در جهان هستند.

وی تأثیر زیادی در سیاست‌گذاری ریاست‌جمهوری باراک اوباما در برابر داعش و مذاکرات هسته‌ای ایران داشت.

قائم‌مقام وزیر امور خارجه
باراک اوباما در نوامبر ۲۰۱۴ بلینکن را به عنوان قائم مقام وزیر امور خارجه ایالات متحده آمریک برای جانشینی ویلیام برنز که بازنشسته شده بود به مجلس سنای ایالات متحده آمریکا برای گرفتن رأی اعتماد معرفی کرد. سنا در ۱۶ دسامبر ۲۰۱۴ با رأی ۵۵ به ۳۸ به بلینکن رای اعتماد داد.

رسانه‌ها نوشتند این که باراک اوباما یکی از افراد نزدیک به خود یعنی تونی بلینکن را برای قائم‌مقامی وزارت خارجه معرفی کرد نشان از عزم او برای تأثیرگذاری مستقیم بیشتر بر سیاست خارجی آمریکا دارد. پس از کناره‌گیری بلینکن هم اعلام شد که او هم‌چنان به عنوان مشاور با دولت آمریکا در زمینهٔ مذاکرات هسته‌ای ایران و موارد دیگر همکاری می‌کند.



 

ايران امروز (نشريه خبری سياسی الکترونیک)
«ايران امروز» از انتشار مقالاتی كه به ديگر سايت‌ها و نشريات نيز ارسال می‌شوند معذور است.
استفاده از مطالب «ايران امروز» تنها با ذكر منبع و نام نويسنده يا مترجم مجاز است.
Iran Emrooz©1998-2024