شنبه ۱ ارديبهشت ۱۴۰۳ - Saturday 20 April 2024
ايران امروز
iran-emrooz.net | Wed, 14.08.2019, 20:47


سخنان روز گذشته غلامحسین کرباسچی و خبر آغاز بازسازی در جبهه اصلاحات با استقبال حزب اتحاد روبه‏رو شد. درعین‏حال محمدقوچانی نایب‌رئیس کمیته سیاسی کارگزاران سازندگی ایران با توجه به سوءبرداشت‏هایی که از سخنان کرباسچی شده بود توضیح داد: «دعوت خاتمی به رهبری اصلاحات عبور از رهبری خاتمی نیست.»

با این حال اگرچه برخی غرض‌ورزانه تلاش کردند تا سخنان کرباسچی را به معنای «خروج حزب کارگزاران از جبهه اصلاحات» تبیین کنند اما برخی نیز به استقبال این بازسازی رفته و به کم و کیف آن پرداختند. کرباسچی دیروز از رایزنی سران جبهه اصلاحات با محوریت سید‏محمد خاتمی برای بازسازی جبهه اصلاحات از جمله نحوه ورود آن به انتخابات خبر داده بود: «این رایزنی فرادستی با جمعی موثر از اشخاص ذی‏نفوذ جبهه اصلاحات انجام می‏شود و قرار است ضمن بازسازی جبهه اصلاحات، وضعیت شورای عالی سیاست‏گذاری اصلاحات به ریاست محمدرضا عارف و اختلافاتی که بر سر ادامه‏ی آن است، را بررسی کند.»

به علاوه دیروز همین خبرسازی غیرواقعی دست‌مایه تحلیل نیز قرار گرفت. از جمله صادق زیباکلام که در صفحه توئیترش نوشت: «خروج سازندگی از جبهه اصلاحات را با همه تلخی‏اش می‏توانم درک کنم. این فقط کرباسچی و و مرعشی نیستند که بی‏برنامگی، بی‏هدفی، بی‏ارادگی، بی‏مسئولیتی و بی‏عملی رهبری اصلاحات بالاخص جناب خاتمی آنها را بالمره ناامید و به آخر خط رسانیده است. اما بایستی از این عزیزان پرسید که آیا خروج از اصلاحات راه درستی است؟»

اما با راه افتادن این جو رسانه‏ای غلامحسین کرباسچی، دبیر کل حزب کارگزاران و محمد قوچانی، عضو شورای مرکزی این حزب در گفت‌و‌گو با ایرنا توضیح دادند که چرا عبور از خاتمی و خبر خروج کارگزاران از جبهه اصلاحات یک بحث انحرافی است و در شرایطی که کارگزاران مقدم بر جریانی که به اسم اصلاحات شکل گرفت وجود داشته، اساسا دوگانه اصلاح‌طلبی-کارگزارانی دوگانه غلطی است.

کرباسچی: تاکید بر رفع نقایص اصلاحات به معنی خروج از آن نیست

دبیرکل حزب کارگزاران سازندگی با اشاره به برداشت‏های نادرست از مصاحبه‏اش با روزنامه سازندگی گفت: اینکه می‏گویم اشکالات اصلاحات باید برطرف شود به معنای خروج از اصلاحات نیست؛ این را کسانی به «خروج» تعبیر کردند که آن معایب را دارند و نمی‏خواهند اصلاح شود. توصیه می‏کنم اگر فردی شبهه‏ای دارد دوباره مصاحبه را بخواند.

کرباسچی ادامه داد:‏ دو سایت با مواضع مشخص با دستاویز قرار دادن سخنانم درباره رئیس دولت اصلاحات آن را به «خروج کارگزاران از جبهه اصلاحات» تعبیر کردند. من چنین چیزی را مطرح نکردم و این موضوع را از همان رسانه‏ها پیگیری کنید.

دبیرکل حزب کارگزاران سازندگی در بخشی از سخنانش به عملکرد رئیس فراکسیون امید مجلس و رئیس شورای عالی سیاستگذاری اصلاح‌طلبان اشاره کرد و گفت: محمدرضا عارف در شورای عالی اصلاح‌طلبان و مجلس در این مدت چه ‏کار کرده است؟ همه اعتراض‏های اصلاح‌طلبان به دلیل عملکرد او است. وی عملکردی ندارد که کسی بخواهد از او انتقاد کند. اتفاقا ناکارآمدی شورای عالی باعث شده است که رئیس دولت اصلاحات به سراغ نهاد بالا دستی برود.

کرباسچی درباره بخشی از سخانش مبنی بر اینکه «رئیس دولت اصلاحات هیچ‌وقت رهبر جریان اصلاحات نبوده است»، یادآور شد: در مصاحبه گفتم خاتمی رهبر تشکیلاتی اصلاحات نبوده است ولی بارها وی را «رهبر نمادین اصلاحات» که تاثیرگذار هم است، قلمداد کردم. در بازنگری جدید (بازسازی جبهه اصلاحات) اگر وی بخواهد و اراده کند می‏تواند مدیریت تشکیلاتی را در دست بگیرد.

محمد قوچانی: دعوت خاتمی به رهبری اصلاحات عبور از رهبری خاتمی نیست

«محمد قوچانی» نیز درباره سوء‌برداشت‏ها از مصاحبه کرباسچی گفت: نکته اول این است که مواضع حزب کارگزاران را دبیرکل و سخنگوی این حزب بیان می‏کند و اگر کارگزاران از ائتلاف جبهه اصلاحات خارج شده باشند؛ خود حزب آن را بیان می‏کند و نه شخص یا رسانه دیگری.

وی ادامه داد: موضوعی که کرباسچی بیان کرد تلاش و رایزنی به رهبری و محوریت رئیس دولت اصلاحات، برای بازسازی و نوسازی جبهه اصلاحات است. معنی این سخنان اصولا نمی‏تواند عبور از رئیس دولت اصلاحات باشد چون همچنان محوریت این تلاش‏ها وی است.

قوچانی تصریح کرد: بیان اینکه رئیس دولت اصلاحات تاکنون به لحاظ تشکیلاتی یعنی سازمانی و با یک سازوکار حقوقی روشن به عنوان رهبر جبهه اصلاحات انتخاب نشده است، به معنای عبور از وی نیست این اتفاق تاکنون نیفتاده است و ایشان در دوران ریاست‌جمهوری هم حاضر نبودند به لحاظ حزبی رهبر یک جریان سیاسی خاص باشند. در سال‏های اخیر هم که ایشان نقش بیشتری ایفا کرده‌اند و رهبری گفتمانی را بر عهده گرفته‌اند باز هم پذیرش یک سازوکار حقوقی نبوده است و خود ایشان نخواستند رسما به عنوان رهبر اصلاحات باشند. عضو شورای مرکزی حزب کارگزاران سازندگی با تاکید براینکه اتفاقا مصاحبه آقای کرباسچی «دعوت خاتمی به رهبری اصلاحات است نه عبور از رهبری اصلاحات»، خاطرنشان کرد: ایشان در همین مصاحبه عنوان می‏کنند که یکی از شروط رهبری حل‌وفصل منازعه در درون جبهه اصلاحات است و مرجع داوری در هر گونه تحول و تصمیم یا دعوا و اختلاف نظر رهبری اصلاحات است. اتفاقا محور مصاحبه این است که اگر رهبری اصلاحات انجام می‏شد نوبت به برخی افراد نمی‏رسید.

وی افزود: افراد و رجال سیاسی برجسته‏ای در جریان اصلاحات وجود دارند که به هر دلیلی نمی‏توانند چنین موقعیتی را داشته باشند و نتیجه آن می‏شود که برخی افراد که در موقعیت ریاست قرار می‏گیرند نباید این موضوع را حمل بر این کنند که به دلایل ذاتی در این موقعیت قرار گرفته‏اند.

سردبیر روزنامه سازندگی گفت: پیش از این سعید حجاریان و عباس عبدی و احمد زیدآبادی هم اشاره کرده بودند که حتما باید در لیدری اصلاح‌طلبان مجلس و شورای عالی سیاستگذاری تغییر ایجاد شود.

وی با اشاره به اینکه برخی کانال‏های نزدیک به شورای عالی سیاستگذاری موضوع تعریف و بازسازی اصلاحات را حمل بر خود دانسته‏اند، تاکید کرد: عبور و انتقاد از شورای عالی سیاستگذاری به معنای عبور از آقای خاتمی نیست و موضوع اصلی ما مدیریت اصلاحات در شورای عالی است.

قوچانی درباره شایعه‏های خروج کارگزاران از اصلاحات، گفت: بی‏تردید دوگانه اصلاح‌طلبی-کارگزارانی دوگانه غلطی است و کارگزاران مقدم بر جریانی که به اسم اصلاحات شکل گرفت وجود داشته است و یکی از موسسان جریان اصلاحات، کارگزاران است. تفکر اصلاح‌طلبی از جمع میان تفکر تکنوکراسی کارگزاران و چپ‌گرایی دوستان خط امامی‌(ره) شکل گرفت و در انتخابات مجلس پنجم و بعد از آن در انتخابات سال ۷۶ به شکل ائتلاف اصلاح‌طلبی خود را شکل داد.

عضو شورای مرکزی حزب کارگزاران با تاکید بر اینکه امکان ندارد کارگزاران از اصلاح‌طلبی خارج شوند، تصریح کرد: از نظر گفتمانی خروج کارگزاران از اصلاح‌طلبی به معنی خروج از هویت خود بوده و امکان‌پذیر نیست. از نظر تشکیلاتی هم تا این لحظه در همه ارکان اصلاحات حضور دارد و با تمام جریان‏های اصلاح‌طلب در حال همکاری است و اگر هم حرفی وجود دارد مبنی بر نوسازی و بازسازی جریان اصلاحات از درون جبهه اصلاحات است و نه در بیرون این مجموعه.

وی با رد برخی شایعه‌ها درباره ائتلاف با جریان رقیب، گفت: تاکنون در حزب کارگزاران درباره ائتلاف با دیگر جریان‏های خارج از جبهه اصلاحات بحثی نشده و مصوبه‏ای وجود نداشته است و ما وقتی عضو ائتلاف جبهه اصلاحات هستیم، نظر خود را درباره تصمیم این جبهه بیان خواهیم کرد و به عنوان یک جز مستقل هرگز تصمیم‌گیری نمی‏کنیم. رایزنی‏ها و ارتباطاتی که بخشی از نیروهای درون جبهه اصلاحات در احزاب دیگر با برخی نیروهای جریان رقیب وجود دارند، بیشتر از حزب کارگزاران است.

سخنگوی حزب اتحاد ملت: آنچه کرباسچی گفت خروج از جبهه اصلاحات نیست

اما در ادامه همین واکنش‏ها حسین نورانی‏نژاد سخنگوی حزب اتحاد ملت هم با حمایت از سخنان کرباسچی به سایت امتداد گفت: «آنچه که در مصاحبه آقای کرباسچی وجود دارد اصلا بحث خروج از جبهه اصلاحات نیست؛ بلکه ایشان انتقاداتی را به نحوه مدیریت جبهه مطرح کردند. این انتقادات خوب است و به بهتر شدن عملکرد جبهه کمک می‏کند. این انتقادات به گردش اطلاعات و تحلیل بهتر اوضاع منجر می‏شود.»

نورانی‌نژاد با تعریض به این بخش از سخنان کرباسچی که گفته خاتمی جبهه اصلاحات را رهبری نمی‏کند، توضیح داد: «اگر منظور از رهبری ورود به جزئیات جبهه باشد، بله آقای خاتمی در جزئیات دخالت نمی‏کنند. اما طی این سال‏ها رهبری را به نحو احسن انجام داده‌اند. شاید مورد اجماع‌ترین نظر در بین اصلاح‏طلبان پذیرش رهبری اصلاحات توسط آقای خاتمی است. در این میان فراموش نکنیم رهبری با مدیریت تفاوت دارد. آقای کرباسچی درست می‏گوید که آقای خاتمی در مدیریت جزئیات مداخله نمی‏کنند؛ چراکه به شورای ‏عالی سپرده شده است.»

سخنگوی حزب اتحاد با انتقاد از عملکرد شورای عالی اصلاح‌طلبان گفت: «به نظر می‏رسد مدیریت شورای‏عالی چندان نتوانسته رضایت مجموعه اصلاحات را فراهم کند و برای انتخابات آتی نیاز به تقویت دارد. در مورد تشکیل ستاد انتخاباتی هم این بحث‏ها مطرح بوده و تشکیل یک ستاد قوی از سوی شورای عالی پیگیری می‏شود اما فعلا سازوکار دیگری برای هماهنگی این امور به جز شورای‏عالی نداریم. نقدها و نگرانی‏هایی که نسبت به شورای عالی وجود دارد مسئله‏ای است که اکثریت اصلاح‌طلبان به آن واقف هستند. در افکار عمومی نگرانی نسبت به مدیریت تشکیلاتی جبهه اصلاحات وجود دارد. هنوز به ساز‌و‌کار شفافی که در آن نحوه حضور احزاب اصلاح‌طلب و چگونگی مشارکت چهره‏های ملی مشخص شده باشد، نرسیده‌ایم.»

او ادامه داد: «یک رویکرد اجماعی و ائتلافی باعث شده تا نسبت به بحث‏های هویتی و گفتمانی اصلاحات کم‌توجهی شود و بدنه اجتماعی اصلاحات نسبت به این موضوع ناراضی است. در سطح کلان مدیریتی شورای‏عالی هم موضع نگرفتن نسبت به خیلی از اختلافات یا موضع ضعیف گرفتن باعث شده تا شاهد مقداری سرخوردگی بدنه اصلاحات باشیم. این موضوعات همه تاییدکننده این است که جریان سازمانی اصلاحات باید قوی‏تر عمل کرده و به مردم گزارش دهد و پاسخ‏گو باشد. با این وجود تا به ساز‌و‌کار جدیدی نرسیده‌ایم خراب کردن ساز‌و‌کارهای فعلی در صلاح نیست. انتقاد حق همه است. صحبت کرباسچی هم خارج از این موضوع نیست و از درون جبهه اصلاحات صحبت کرده و نظر ایشان و حزب کارگزاران تقویت جبهه اصلاح‏طلبان است.»



 

ايران امروز (نشريه خبری سياسی الکترونیک)
«ايران امروز» از انتشار مقالاتی كه به ديگر سايت‌ها و نشريات نيز ارسال می‌شوند معذور است.
استفاده از مطالب «ايران امروز» تنها با ذكر منبع و نام نويسنده يا مترجم مجاز است.
Iran Emrooz©1998-2024