جمعه ۷ ارديبهشت ۱۴۰۳ - Friday 26 April 2024
ايران امروز
iran-emrooz.net | Sat, 17.03.2018, 18:09


حمیده زرآبادی در گفت‌وگو با خبرنگار پارلمانی ایلنا، در واکنش به اظهارات اخیر دبیر شورای‌عالی فضای مجازی مبنی بر احتمال اعمال محدودیت‌هایی برای تلگرام در سال آینده اعلام کرد: بنابر اطلاعات موثقی که از وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات دارم، فیلترینگ دائم تلگرام در سال آینده به تصویب شورای‌عالی فضای مجازی رسیده و این اظهارات به‌نوعی زمینه‌سازی برای انجام این تصمیم در افکار عمومی است.

وی در واکنش به این پرسش که واکنش دولت و وزارت ارتباطات نسبت به این تصمیم چه خواهد بود، گفت: انتظار این است که دولت یا وزارت ارتباطات اگر مخالف این تصمیم است، حداقل موضع خود را با شفافیت به مردم اطلاع دهد و با رسانه‌ها مصاحبه کند و بگوید که چنین اتفاقی باوجود مخالفت دولت، درشرف تحقق است.

این نماینده مجلس اضافه کرد: با این حال شاهدیم که وزارت ارتباطات حتی به همین میزان نیز شفافیت ندارد و طبیعی است که اگر مردم فکر کنند دولت مخالف این تصمیم نبوده است.

نماینده اصلاح‌طلب مردم قزوین در مجلس همچنین با اشاره به زمزمه‌هایی درمورد احتمال فیلترینگ تلگرام در سال آینده اعلام کرد: اکنون در زمانه‌ای زندگی می‌کنیم که عصر انقلاب تکنولوژی است و اپلیکیشن‌ها در فضای مجازی، لایه‌های بیرونی و ظاهری این انقلاب تکنولوژی هستند.

این عضو فراکسیون زنان مجلس دهم یادآور شد:‌ در چنین شرایطی، این‌که بخواهیم با این موارد برخورد سلبی داشته باشیم و به‌جای فرهنگ‌سازی برای استفاده به‌جا از این فناوری‌های نو، صورت مسئله را پاک کنیم، کمکی به حل مشکلات فرهنگی نمی‌کند.

تصمیم مسئولان برای فیلترینگ دائم تلگرام پس از ناآرامی‌های دی‌ماه

او خاطرنشان کرد: شنیده‌هایی در این زمینه وجود دارد که متاسفانه درپی مشکلاتی که درجریان اعتراض‌های دی‌ماه سال جاری داشتیم، مسئولان تصمیم گرفته‌اند تلگرام را به‌طور دائم فیلتر کنند که البته امیدواریم چنین اتفاقی نیفتد.

این عضو فراکسیون امید مجلس دهم اضافه کرد: درجریان آن اعتراض‌های دی‌ماه امسال در مقطعی، فیلترینگ تلگرام به‌طور موقت انجام شد و در آن مقطع تاکید شد در جلوگیری از گسترش ناآرامی‌ها موثر بوده است و به نظر می‌رسد مسئولان سعی دارند برای سال آینده تلگرام را به‌طور دائم فیلتر کنند.

زرآبادی با اشاره به تجربیات ناموفق در برخورد با برخی پدیده‌های نو در دهه‌های گذشته یادآور شد: هنگامی که ماهواره یا دستگاه‌های پخش ویدئوی خانگی وارد بازار شد، به‌جای تقویت دانش و تکنولوژی خودمان، با نگاهی سلبی صرفاً تصمیم به جلوگیری از استفاده از این تکنولوژی گرفته و استفاده از آن را غیرقانونی اعلام کردیم اما اکنون با سپری شدن یکی، دو دهه از آن مقطع زمانی، کارشناسان در حوزه‌های مختلف اجتماعی و فرهنگی بسیاری از معضلات و آسیب‌های اجتماعی را به بعضی برنامه‌های ماهواره‌ای در خانواده‌ها مرتبط می‌دانند.

عضو فراکسیون زنان مجلس دهم تصریح کرد: باوجود آن‌که برخورد جدی انتظامی با ماهواره و استفاده‌کنندگان از این تکنولوژی‌ها صورت گرفت اما درعمل شاهد استفاده گسترده شهروندان از این تکنولوژی‌ها بودیم. این رویه قطعاً درمورد تکنولوژی‌هایی همچون تلگرام نیز تکرار خواهد شد و فیلترینگ تلگرام بی‌شک به‌معنی آن نخواهد بود که شهروندان و کاربران امکان استفاده از آن را از دست می‌دهند، بلکه صرفاً آنها به‌سمت استفاده از فیلترشکن رفته و با استفاده از این فیلترشکن‌ها از تلگرام استفاده خواهند کرد.

عواقب و اثرات منفی فیلترینگ تلگرام

او تاکید کرد: نکته حائز اهمیت این است که ترغیب کاربران به استفاده از فیلترشکن به‌خودی خود نیز عواقبی به همراه خواهد داشت؛ چراکه به‌عنوان مثال وقتی نوجوانان برای استفاده از تلگرام ناچار به استفاده از فیلترشکن هستند، متعاقباً می‌توانند به کمک فیلترشکن از برخی دیگر از محتواهای ناسالم را نیز استفاده کنند.

این عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی در پاسخ به پرسشی دیگر مبنی بر این‌که آیا رویکرد شورای‌عالی فضای مجازی برای حمایت از پیام‌رسان‌های داخلی می‌تواند راهگشا باشد، گفت: متاسفانه در این زمینه نیز شاهد نگاهی نادرست هستیم؛ به این ترتیب که متاسفانه شرکت‌هایی که قرار است نسبت به راه‌اندازی این پیام‌رسان‌ها اقدام کنند، شرکت‌هایی وابسته به برخی نهادها هستند.

او گفت: به‌طور کلی برای راه‌اندازی این پیام‌رسان‌ها، ابتدا باید بستر اطلاعاتی فراهم کنیم و برای تحقق این مسئله نیز ابتدا باید تجهیزات لازم را خریداری کنیم که عمده این تجهیزات از کشورهای خارجی خریداری می‌شود اما همواره یک طرف قرارداد داخلی در این خرید و فروش وجود دارد که طبیعتاً این شرکت‌های داخلی امکان هرگونه دخل و تصرفی در تجهیزات دارند و این درحالی است که بنابر فهرستی که ازسوی وزارت ارتباطات در اختیارمان قرار گرفته، خریداری این تجهیزات به‌طور کامل در انحصار دو شرکت وابسته به حاکمیت است.

زرآبادی در پایان تصریح کرد: درواقع تا زمانی که این وضعیت حاکم باشد، کاربران نمی‌توانند به پیام‌رسان‌های داخلی اطمینان و اعتماد کنند.

***

گزارش سایت «کلمه» درباره احتمال فیلترینگ تلگرام:
پس از استعفای نجفی، نوبت به فیلتر تلگرام رسید

فیلتر شدن تلگرام حالا با دستور رهبری و اخبار پراکنده‌ای که بیانگر نارضایتی وی از رفع فیلتر آن منتشر شده، جدی‌تر از قبل مطرح می‌شود. نخست خبر فیلترینگ تلگرام توسط دبیر کارگروه تعیین مصادیق محتوای مجرمانه منتشر شد. او با خوشحالی مدعی شد که «اتفاق نظر بی‌نظیری بین مسئولین برای قطع تسلط و نفوذ دشمن برفضای مجازی کشور ایجاد شده است.»

هرچند که این خبر امروز توسط روابط عمومی این شورا تکذیب شد اما از روز گذشته با استناد به گزارش منتشر شده از ملاقات رهبری با اعضای شورای عالی فضای مجازی احتمال فیلتر این پیام رسان و همچنین اینستاگرام جدی‌تر شده است.

بر اساس خبر منتشر شده که مربوط به ملاقات یک ماه پیش آیت‌الله خامنه‌ای با این شورا است وی از راه اندازی مجدد تلگرام پس از فیلتر شدن در جریان اعتراضات دی ماه ۹۶ به شدت انتقاد کرده و گفته است که «حالا که نظام هزینه فیلترینگ را داده، چرا مجددا راه اندازی کردید؟»

گفته می‌شود که ضرب الاجلی نیز برای این کار در نظر گرفته شده تا ضمن تقویت پیام رسان‌های داخلی، پیام رسان‌های خارجی که قوانین جمهوری اسلامی ایران را نادیده می گیرند، از دسترس کاربران خارج شوند. رهبری همچنین از کم کاری دولت و شورایعالی فضای مجازی در عدم پیگیری لازم برای راه اندازی شبکه ملی اطلاعات، موتور جستجوی ملی و اینترانت ملی به شدت انتقاد کرده است.

آقای خامنه‌ای و تیم مشورتی او که اکثرا مقامات امنیتی و نظامی هستند، دلیل اعتراضات اخیر را تلگرام و پیام رسان‌های خارجی می‌دانند و البته نه فقط دلیل اعتراضات اخیر که شکست‌های خود در انتخابات‌های چند سال اخیر را نیز ناشی از همین فضا می‌دانند. از این رو نیز در آستانه انتخابات ریاست جمهوری ادمین‌های چند کانال تلگرامی نزدیک به دولت توسط سپاه بازداشت می‌شوند تا به زعم خود نتیجه انتخابات را تغییر دهند.

آیت الله خامنه‌ای به پاک کردن صورت مساله عادت دارد، او که هرچه بیشتر می‌گذرد، پیش از گذشته در تمام امور دخالت می‌کند و از رنگ لباس مردم تا شهریه و تدریس زبان را دستور به تغییر میدهد، حال خواستار فیلتر تلگرام شده است. او می گوید حالا که نظام هزینه فیلتر تلگرام را داده چرا رفع فیلتر شد؟! اما توجه ندارد که این هزینه‌ها به چه بهایی تمام می‌شود و روز به روز بر بی‌اعتمادی به نظام و فاصله مردم و حاکمیت افزوده می‌شود. او توجه ندارد تمام هزینه‌هایی که به کشور تحمیل کرده چه تبعاتی می‌تواند برای نظام وانقلاب و حتی خودش داشته باشد. انگار که آیت الله خامنه‌ای با سخنرانی‌ها، دستورات بی‌پشتوانه، بی توجهی به رای مردم و منتخبین آنان، کارشکنی در کار نهادهای انتخابی و … خود پرچمدار براندازی جمهوری اسلامی شده است.

او دستور می‌دهد و دیگران برای آنکه آقا خوشش بیاید سریع اوامر را اجرا می‌کنند، بی آنکه به عواقب کار توجه کنند، بی آنکه مخالفت کنند، بی آنکه صادقانه مشورت دهند و مانعش شوند. یک روز شهردار تهران باید برکنار شود تا رهبری راضی شود، روز دیگر بر محصورین باید سخت گرفته شود تا او خوشش آید، یک روز دخترکان معترض به حجاب اجباری باید احکام سنگین بگیرند تا او که در بالا ترین مقام آنان را حقیر خطاب کرده بود راضی باشد و امروز نوبت به تلگرام رسیده تا او راضی شود.

آقای خامنه‌ای توجه ندارد که بسیاری در تلگرام و اینستاگرام فضای کسب و کار راه انداخته و زندگی خود را از این طریق می‌گذرانند، او به آمارها توجه ندارد که در هفته‌ای که در دی ماه ۹۶ این پیام رسان فیلتر شد چه خسارت مادی به شهروندان وارد گشت، او توجه ندارد که اگر دو پیام رسان فیلتر شوند بازهم مردم به پیام رسان‌های بومی اعتماد نخواهند کرد و حاضر نیستند تا در مقابل سربازان گمنام او صحبت کنند و به سراغ پیام رسان‌های خارجی دیگری می‌روند و او توجه ندارد که همه چیز را نمی‌توان دستوری و از بالا حل کرد.

او بارها و بارها در مقابل خواست عمومی ایستاده و نظر خود را تحمیل کرده است، نظری که امروز حداقل بخشی از تبعات آن را خصوصا در مقابل سفارت انگلیس و آتش زدن حکم بقایی دیدیم.

از سوی دیگر انتظار می‌رفت پس از اعتراضات دی ماه ۹۶ که این بار هیچ ربطی به اصلاح طلبان نداشت و در واقع گوشه‌ای از عصبانیت و خشم مردم نسبت به وضعیت زندگی خود بود، آیت الله خامنه‌ای رفتار متفاوتی از آنچه که در سال ۸۸ در پیش گرفته بود بگیرد، این بار دیگر دعوای او با یک جریان سیاسی و ادامه دشمنی‌های قدیمی نیست، مردمی خسته از سیاست‌های تمام این سالها، خواستار تغییر وضعیت اقتصادی و آزادی بودند و شعارها بیشتر معطوف به او بود تا دیگران.

انتظار این بود که با این تلنگر او دست به اصلاحات ساختاری، ریشه کن کردن فساد، مقابله با اطرافیان زیاده خواه، مقابله با چوب لای چرخ نهادهای انتخابی گذاشتن و … بگذارد. اما او دستور به توقیف تلگرام داده، گویا که با نبودن تلگرام نداشتن نان و آزادی فراموش یا پاک می شود.



 

ايران امروز (نشريه خبری سياسی الکترونیک)
«ايران امروز» از انتشار مقالاتی كه به ديگر سايت‌ها و نشريات نيز ارسال می‌شوند معذور است.
استفاده از مطالب «ايران امروز» تنها با ذكر منبع و نام نويسنده يا مترجم مجاز است.
Iran Emrooz©1998-2024