جمعه ۷ ارديبهشت ۱۴۰۳ - Friday 26 April 2024
ايران امروز
iran-emrooz.net | Tue, 05.07.2016, 19:31

کمپین پیگری پرونده پزشکی عباس کیارستمی تشکیل شد


رسانه‌های مطرح جهان از روزنامه‌ها و خبرگزاری‌های معتبر گرفته تا شبکه‌های رادیو و تلویزیونی شب گذشته خبر درگذشت فیلمساز مطرح ایران عباس کیارستمی را «پوشش ویژه» دادند تا بار دیگر به همگان ثابت شود که داشته‌هایی در فرهنگ این کشور وجود دارد که تا آخرین لحظه از چشم خیلی‌ها غافل می‌ماند.

به گزارش «عصر ایران» صداوسیما، با آن همه ادعا تا آخرین لحظات نسبت به اعلام خبر درگذشت این هنرمند برجسته جهانی سکوت کرد و با تاخیر فراوان در ابتدا به یک زیرنویس در شبکه خبر اکتفا کرد. این همه تنگ نظری و بی‌تفاوتی نسبت به درگذشت مردی که در تاریخ سینمای جهان جاودانه شده است از کجا ناشی می‌شود؟

صداوسیما چطور می‌تواند نسبت به اعلام فوری خبر درگذشت هنرمندی که تا آخرین لحظات عمر نسبت به کشورش وفادار بود و با آثار شاعرانه و هنرمندانه‌اش باعث شهرت جهانی سینمای ایران شده بود، بی‌تفاوت باشد؟ شاید در آن سازمان عریض و طویل کمتر کسی کیارستمی را می‌شناخته است؛ درست همانند پزشکی که محمد شیروانی گفته بود کیارستمی را نشناخته و با بی‌تفاوتی عمل جراحی‌اش را به دستیارش سپرده بود. این کوتاهی‌ها، این بی‌تفاوتی‌ها دستاوردی جز کاهش شدید اعتماد مردم نسبت به این رسانهٔ مدعی ندارد و مردم توقع دارند صداوسیما قدر بزرگانی چون کیارستمی که باعث اعتلای نام ایران و هنر ایرانی در جهان بودند را بداند.

به قول رضامیرکریمی، سینماگر مطرح کشورمان که برای او نوشت: «سلام استاد عباس کیارستمی، خسته نباشی، خانه‌ات آباد که سینمای ما را آباد کردی. پرسیدم اگر نباشی دلت برای چه چیز اینجا تنگ می‌شود.، گفتی برای تغییر فصل‌ها، برای پاییز بعد از تابستان، و برای بهار پس از زمستان. حالا دل سینمای جهان در فصل‌های پی در پی بی‌تو تنگ می‌شود و تو آسوده و بی‌درد و آرام باش، که رسیدی، و خانه دوست‌‌ همان جاست.»

ما هم در این لحظه فقط می‌توانیم بگوییم استاد کیارستمی مهربان، خانه‌ات آباد، روحت شاد که تو رفتی و ما ماندیم با این مدعیان اخلاق که در رسانه‌شان تا توانستند نسبت به هنرمند بزرگی چون شما بی‌تفاوت بودند. رسانه‌ای که حتی این «رسالت حرفه‌ای» را برای خود قائل نبود تا در شبی که خبر درگذشت این هنرمند برجسته در شبکه‌های اجتماعی دست به دست می‌چرخید و شایعات مختلفی شنیده می‌شد، به مردم فرهنگ دوست کشورش احترام بگذارد و اطلاعات به روز به آن‌ها منتقل کند.

کمپین پیگری پرونده پزشکی عباس کیارستمی تشکیل شد

کمپین پیگری پرونده پزشکی عباس کیارستمی توسط گروهی از سینماگران و علاقمندان عباس کیارستمی راه اندازی شد.

به گزارش خبرنگار ایلنا،هدف این کمپین پیگیری روند درمان عباس کیارستمی در ایران و فرانسه است و قصد دارد تا مشخص کند آیا در روند درمان این کارگردان قصور ی از طرف تیم پزشکی رخ داده است یا خیر؟

تشکیل دهندگان این کمپین نمی‌خواهند حکم بدهند که حتما قصوری از طرف تیم معالج عباس کیارستمی در ایران رخ داده است اما از آنجایی که عباس کیارستمی شخصیتی ملی و جهانی بود و علاقمندان بسیاری داشت، حق پرسشگری درباره وضعیت درمان وی را حق خود می‌دانند.

آدرس کانال تلگرامی کمپین پیگری پرونده پزشکی عباس کیارستمی به شرح زیر است:

https://telegram.me/abbaskiarostami1


***
برخی واکنش‌ها به درگذشت کیارستمی

* مارتین اسکورسیزی کارگردان آمریکایی: «از شنیدن خبر درگذشت عباس کیارستمی عمیقا تکان خوردم و متاثر شدم. او یکی از هنرمندان نادر با شناختی خاص از جهان بود، یا همانطور که ژان رنوار گفت:‌ واقعیت همیشه سحرآمیز است.»

* حبیب رضایی، بازیگر: «خانه دوست را پیدا کردین استاد؟...ای وای . که زلزله حالا در دلهای ما ویرانه ساخت... جایتان عجیب خالی خواهد ماند... افای عباس کیارستمی سفر ابدی را بی بدرقه رفتن... سیاه می شود یک نما از سینمای ما تا همیشه...»

* محسن مخملباف، کارگردان ایرانی سینما به بی‌بی‌سی گفت: «عباس کیارستمی فیلسماز زندگی بود و مرگ به او نمی‌آمد... او نام سینمای ایران را در جهان بلندآوازه کرد.»

* فرانسوا اولاند در یادداشتی درگذشت کارگردان معروف ایرانی را تسلیت گفت. در این یادداشت آمده است: عباس کیارستمی، هنرمند بزرگ ایرانی بود که سینمایش جهانی حرف می‌زد و فکر می‌کرد. او جایگاه والایی در تاریخ سینما دارد. «اولاند» در ادامه نوشت: او یک فیلمساز بود و همچنین یک شاعر و عکاس. عباس کیارستمی در آثار ادبی خود به مسائل ریز و روزمره بُعدی خاص و جهانی می‌بخشید. این سیاستمدار فرانسوی در پایان توییتش به «رابطه نزدیک هنری و دوستانه» این فیلمساز ایرانی با کشور فرانسه اشاره کرد.

* حسن روحانی، رئیس جمهور ایران، روز سه‌شنبه، ۱۵ تیرماه، در پیامی ویژه که در صفحه توییترش منتشر شد درگذشت عباس کیارستمی را تسلیت گفته و «نگاه عمیق و متفاوت او» را دستاوردی ماندگار برای سینمای جهان دانست.

* محمد خاتمی، رئیس جمهور پیشین ایران، نیز در پیامی دیگر که آن هم در توییتر منتشر شد «درگذشت تاسف‌انگیز» این سینماگر برجسته را تسلیت گفت.
متن پیام خاتمی: «درگذشت تأسف انگیز هنرور خلاق و مبتکر جناب آقای عباس کیارستمی خسارتی بود سنگین برای هنر فاخر ایران عزیز. من مصیبت درگذشت ایشان را به همه اصحاب فرهنگ و هنر و به اهالی محترم سینمای ایران و بخصوص به خانواده محترم و بستگان ایشان صمیمانه تسلیت عرض می کنم و از درگاه حضرت پروردگار شادی روح ایشان و صبر و اجر و سلامتی بازماندگان را مسألت می نمایم. / سید محمد خاتمی / ۱۵ تیر ۱۳۹۵»

* علی‌ جنتی در پیام خود نوشت: عباس کیارستمی پیشتاز سینمای هنری و فرهنگی با رویکردی انسان‌گرا و اخلاق محور است. او با خلق آثاری بدیع، نوگرایانه و زیبا، سینما را تعریف تازه‌ای بخشید.

* حسن قاضی زاده هاشمی، وزیر بهداشت هم در پیام خود آورده است: «آن هنرمند افتخار آفرین که علاوه بر سینما در عرصه‌های گوناگونی چون شعر، عکاسی، طراحی، نقاشی و... فعالیت داشت؛ نگاه ناب و اصالت فرهنگی هنرمندان ایرانی را در عرصه گیتی امتداد داد.»

* در بخشی از متن محمدرضا عارف آمده است «افتخار آفرینی‌های متعدد آقای کیارستمی برای سینمای ایران در صحنه‌های بین المللی که نشانگر ذوق و خلاقیت ایشان بود باعث شد نام و خاطره این هنرمند مردمی در تاریخ فرهنگ و هنر ایران ماندگار شود.»

* اصغر فرهادی هم در مصاحبه‌ای گفت جهان مرد بزرگی‌ را از دست داد.فرهادی از کمک کیارستمی به فیلمسازان ایرانی‌ سخن گفت و اینکه او راه را برای بسیاری باز کرد و روی خیلی‌‌ها تاثیر گذشت.

***

کیارستمی از مقابل موزه سینما تشییع می‌شود

ستاد برگزاری مراسم ادای احترام و بدرقه‌ی عباس کیارستمی در خانه سینما تشکیل شد.

به گزارش ایسنا، رخشان بنی‌اعتماد ـ سخنگوی این ستاد خبر داد: برای ادای احترام به هنرمند بزرگ عباس کیارستمی امشب از ساعت ۲۱ تا ۲۳ در موزه سینما (باغ فردوس)، هنرمندان و دوستداران این کارگردان با روشن کردن شمع و اهدای گل ادای احترام خواهند کرد.

سخنگوی این ستاد اعلام کرد که زمان دقیق مراسم تشییع پیکر مرحوم عباس کیارستمی که از مقابل موزه سینما انجام خواهد شد،‌ متعاقبا در اطلاعیه‌های بعدی اعلام خواهد کرد.

بنابراین گزارش،‌ تمام اخبار ستاد برگزاری مراسم از طریق سخنگوی ستاد و به واسطه‌ی کانال تلگرامی «خانه دوست» اعلام خواهد شد.

جزییات روند درمانی کیارستمی در ایران

پس از اعلام خبر درگذشت عباس کیارستمی هنرمند و کارگردان مطرح ایرانی شایعات و اخبار ضد و نقیضی درباره خطای پزشکی و کم کاری در درمان این کارگردان برجسته سینما در داخل کشور منتشر شد.

سایت اطلاع رسانی وزارت بهداشت در گفت وگویی با دکتر رضا پایدار، معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی ایران که در چند ماه اخیر از نزدیک در جریان اقدامات درمانی انجام شده برای این هنرمند بود کرد.

در این مطلب علت فوت کیارستمی، دلیل بیماری و همچنین اقدامات درمانی که در کشور برای درمان وی انجام شده تشریح شده است.

آنچه در ادامه می خوانید شرح این گفت و گو است:

آقای دکتر! نحوه مراجعه آقای کیارستمی برای درمان به بیمارستان به چه نحو بود؟
البته قبل از هر چیز باید ضایعه از دست دادن هنرمند ارزشمند کشور را به مردم تسلیت عرض کنم. در واقع ما با دستور وزیر بهداشت پیگیری درمان آقای کیارستمی را آغاز کردیم. وزیر بهداشت در نیمه شب ۱۲ فروردین امسال به من ماموریت دادند تا روند درمان آقای کیارستمی را که از مدتی قبل آغاز شده بود پیگیری کنم. بنابراین من همان شب با مراجعه به بیمارستان جم تهران پرونده ایشان را بررسی کردم.

در آن مرحله وضعیت کلی بیمار به چه شکل بود؟
تا آن روز که در جریان بیماری ایشان قرار گرفتیم و این کار به من محول شد، آقای کیارستمی تحت چهار عمل جراحی در طی چند هفته قبل از آن قرار گرفته بود. ایشان یک بیماری روده ای داشتند که توسط پزشک معتمد خودشان و در بیمارستانی که به انتخاب خودشان بود  کولونوسکوپی شده بودند. اگرچه اولین عمل جراحی وی به دلیل مشکل روده ای و برای پیشگیری از پیشروی سرطان بود، اعمال جراحی بعدی به دلیل ایجاد عارضه در جراحی اول و نیز التهاب کیسه صفرا انجام شد.

نیمه شب دوازدهم فروردین، دکتر جنتی وزیر ارشاد وضعیت وخیم عباس کیارستمی را به اطلاع دکتر هاشمی می رساند و متعاقب آن ما با دستور وزیر بهداشت بر بالین آقای کیارستمی حاضر شدیم. با توجه به شرایط، بیمار در وضعیت بحرانی شوک قرار داشت و ما با سطح هوشیاری درجه ۳ که کمترین سطح هوشاری برای یک بیمار است با وی مواجه شدیم. عفونت منتشر در خون آقای کیارستمی و فشار خون پایین، او را به دستگاه ونتیلاتور و تنفس نیازمند کرده بود.

باحضور شما تغییری در روند درمان آقای کیارستمی ایجاد شد؟
اقداماتی برای وی تا قبل از حضور بنده انجام شده بود اما با توجه به حساسیت موضوع، بازبینی روند درمان انجام و گزارش های لازم به دکتر هاشمی ارایه شد و بر اساس آن با ماموریتی که آقای وزیر به من دادند طراحی ادامه روند درمان از همان شب آغاز شد. البته صبح روز ۱۳ فروردین خود دکتر هاشمی نیز به اتفاق ریاست دانشگاه علوم پزشکی ایران به عیادت آقای کیارستمی آمدند و از نزدیک در جریان روند درمان وی قرار گرفتند. دکتر هاشمی بعد از اطلاع از وضعیت آقای کیارستمی روند درمان وی را به دقت تحت نظر داشت و در طول این مدت شش بار نیز به عیادت وی رفت.

تیم درمانی خاصی هم برای آقای کیارستمی در نظر گرفته شد؟
بله؛ تیمی از دانشگاههای علوم پزشکی ایران، تهران و شهید بهشتی برای این کار مامور شدند که این تیم متشکل از متخصص جراحی عمومی، فوق تخصص جراحی عروق، متخصص بیهوشی و فلوشیپ آی سی یو، فوق تخصص ریه و متخصص عفونی بود. همه اعضای تیم درمانی انتخاب شده از پزشکان صاحب نام کشور بودند که از آن جمله می توان دکتر فاضل، دکتر حریرچی و دکتر ظفرقندی را نام برد. در طول مدت درمان آقای کیارستمی در بیمارستان جم، تمام مسایل درمانی با این گروه چک می شد و دستورات پزشکی تحت نظارت همین تیم برای بیمار انجام می شد.

مشکل خاصی از نظر کمبود تجهیزات در روند درمان وی به وجود نیامد؟
خیر؛ تمام امکانات و تجهیزات لازم برای ادامه روند درمان وجود داشت و در این مدت فقط نیاز به یک دستگاه خاص به وجود آمد که آن نیز بلافاصله از طریق هیات امنا و با هزینه خود بیمارستان تهیه شد و خوشبختانه روند درمانی به شکل موفق پیش رفت.

بعد از این اقدامات، وضعیت آقای کیارستمی به چه صورت بود؟
خوشبختانه در آن مقطع با توجه به روند موفق درمان، به تدریج بیمار از دستگاه ونتیلاتور جدا شد و مصرف بیشتر آنتی بیوتیک ها به تدریج قطع شد؛ به تدریج غذای خوراکی برای وی شروع شد. پس از مدتی به بخش آمدند و در اواسط اردیبهشت ما توانستیم وی را از بیمارستان مرخص کنیم. آقای کیارستمی در این مدت بیش از ۲۰ بار توسط بنده ویزیت شدند و روز قبل از ترخیص نیز دکتر هاشمی مجددا از او عیادت کردند و گزارش های لازم درباره ادامه روند درمان به آقای وزیر ارایه شد.

درمان و نظارت بر روند بهبودی آقای کیارستمی تا کی ادامه داشت؟
انتقال به منزل به معنی به پایان رسیدن دوره درمان نبود. وی در منزل همچنان نیازمند دریافت داروهای خوراکی و وریدی بودند. بنابراین در منزل نیز علاوه بر نظارت پزشکان معالج  ایشان، ما نیز این روند را پیگیری می کردیم به طوری که خود دکتر هاشمی دو بار در منزل از او عیادت کردند. دکتر فاضل نیز در این مدت دو بار به عیادت او رفتند و خود من نیز تقریبا هفته ای یک بار (در ۴ جلسه) ایشان را ملاقات کردم. در مجموع می توان گفت تیم پزشکی ما در مدت بیماری و حضور آقای کیارستمی در ایران، هیچ گاه از وضعیت درمان وی غافل نبود و به طوری که من به عنوان یکی از اعضای این تیم، ۳۲ بار در مقاطع مختلف وی را ویزیت کردم.

آقای کیارستمی مدتی بعد، مجددا در بیمارستان بستری شدند؟
بله؛ وی در این مدت یک بار در بیمارستان آراد بستری شدند و نفروستومی او تحت نظر متخصص کشیده شد. وی یک بار نیز در اوایل تیرماه به دلیل بروز تب در بیمارستان بستری شد. بعد از بررسی مشخص شد که آبسه در کنار حالب بیمار ایجاد شده که تخلیه شد و تحت کنترل بود و پس از مدتی نیز حال عمومی وی بهتر شد. در طول این مدت نیز ۷ بار آقای کیارستمی را ویزیت کردم و تقریبا هر روز گزارشی از وضعیت وی برای وزیر بهداشت ارسال می شد.

آقای کیارستمی برای مسافرت به خارج کشور و ادامه درمان با شما مشورت کردند؟
ما با اعزام وی به خارج کشور موافق نبودیم چرا که تمام اقدامات لازم برای او در کشور انجام شده بود و این جابجایی لزومی نداشت اما آقای کیارستمی با توجه به تمایل خود تصمیم به سفر خارج از کشور گرفتند و بر اساس منشور حقوق بیمار وی مختار برای رفتن بود، ما نیز به تصمیم او احترام گذاشتیم. قبل از سفر وزیر بهداشت مجددا از وی عیادت کردند و گفتگویی را نیز در همین مورد با هم انجام دادند؛ دکتر هاشمی به آقای کیارستمی گفتند که شخصا با این سفر مخالفند ولی اختیار تصمیم گیری در این موضوع را به خود ایشان دادند. ما در خصوص انتقال آقای کیارستمی با پسر وی نیز گفتگو کردیم ولی او به ما گفت که پدر برای انجام این سفر درمانی اصرار دارد.

آیا گزینه دیگری برای پیگیری درمان وی وجود نداشت؟
اتفاقا در همان گفتگوی آخر، دکتر هاشمی برای رفاه حال آقای کیارستمی پیشنهاد کردند که با وجود اعتماد کامل به تیم درمانی کشور، به جای سفر آقای کیارستمی، امکان سفر هر پزشک مورد نظر وی به کشور وجود دارد. در همین رابطه پسر و چند نفر از دوستان وی، یک متخصص اورولوژی برای این کار معرفی کردند. وزارت بهداشت با توجه به اختیارات و امکانات خود مشغول فراهم کردن مقدمات سفر این متخصص به ایران بود که مطلع شدیم که آقای کیارستمی با یک فروند آمبولانس هوایی به فرانسه منتقل شدند.

بعد از سفر آقای کیارستمی به فرانسه چه اقداماتی از سوی کشور ما برای پیگیری درمان وی انجام شد؟
با توجه به اینکه آقای کیارستمی برای درمان به فرانسه مراجعه کرده بودند، تیم درمانی ایران نمی‌توانست در روند درمان وی دخالت داشته باشد؛ با این حال وزیر بهداشت شخصا در این مدت از طریق سفیر ایران در فرانسه و نیز برخی از دوستان سفارش‌های لازم را انجام دادند. همچنین دکتر هاشمی در این مدت با خانواده وی نیز در تماس بودند.

پیش از سفر شرایط آقای کیارستمی چگونه بود؟
در آخرین معاینات انجام شده قبل از سفر به فرانسه، وی در وضعیت پایدار به سر می برد؛ حال عمومی ایشان خوب بود و هوشیاری کامل داشتند؛ البته همچنان آنتی بیوتیک دریافت می کردند که برای درمان وی ضروری بود.

آقای دکتر! به عنوان پرسش آخر، با توجه به گستردگی فضاهای اجتماعی و رسانه های مجازی، از گوشه و کنار خبرهای مختلفی درباره علت فوت آقای کیارستمی به گوش می رسد. لطفا در این مورد نیز توضیح دهید.
آقای کیارستمی در فرانسه دچار خونریزی شدید مغزی شدند و به دلیل اینکه برای درمان از داروهای رقیق کننده خون استفاده می کردند، امکان انجام عمل جراحی نیز وجود نداشت و متاسفانه این هنرمند ارزشمند کشور فوت می کنند.



 

ايران امروز (نشريه خبری سياسی الکترونیک)
«ايران امروز» از انتشار مقالاتی كه به ديگر سايت‌ها و نشريات نيز ارسال می‌شوند معذور است.
استفاده از مطالب «ايران امروز» تنها با ذكر منبع و نام نويسنده يا مترجم مجاز است.
Iran Emrooz©1998-2024