دوشنبه ۲۲ بهمن ۱۴۰۳ - Monday 10 February 2025
ايران امروز
iran-emrooz.net | Mon, 10.02.2025, 12:57

تاب‌آوری باشکوه


حامد پاک‌طینت

برای نگاشتن این متن چندین روز با خود کلنجار رفتم و از بابت نوشتنش اطمینان نداشتم اما سرانجام اینگونه خود را قانع کردم که شاید انتشار آن به عنوان یک تحلیل از آینده نه تنها برای فعالان اقتصای کشور بلکه بیش از آن برای مسئولین و اولیای ایران که در لحظه تصمیم گیری تاریخی این کشور قرار گرفته‌اند روشنگر و شاید کمک کننده باشد

این نوشته متمرکز بر محاسبه توان تاب آوری کشور و امکان سنجی اداره امور با فرض استمرار مسیری است که با واژه فشار حداکثری شهرت پیدا کرده و چند روزی است که آغاز شده است.

شاید بد نباشد اول تکلیفمان را با واژه فروپاشی اقتصادی که این روزها زیاد می‌شنویم و می‌خوانیم روشن کنیم. چنین واژه‌ای در مراجع و مقالات دانشگاهی فاقد Definition علمی است لیکن اگر مقصودمان از بکارگیری چنین واژه‌ای بروز ابَر تورم، عدم امکان خدمات رسانی سیستم بانکی، بحران پول ملی، سقوط آزاد سرمایه گذاری و تولید ناخالص ملی، سونامی بیکاری، ناتوانی دولت از ارائه خدمات عمومی و اختلال جدی در زنجیره تامین باشد، بله چنین چیزی تعاریف دقیق علمی دارد و در کشورهایی بروز کرده است.

پرسش میلیون دلاری این است که چقدر امکان بروز چنین جهنمی برای کشور وجود دارد یا پرسش دقیق تر و علمی تر آنکه با فرض استمرار فشار حداکثری و ثابت بودن تمام متغیرها چقدر زمان لازم است تا ایران به چنین جهنمی تبدیل شود

به فرض رسیدن صادرات نفت ایران به زیر ۴۰۰ هزار بشکه در روز و نه رسیدن به عدد صفر یعنی مطابق فرضیه‌ای که مسئولین وزارت نفت دارند کشور با سقوط درآمد ۳۰ میلیارد دلاری و دولت با از دست دادن ۴۰% از درآمدهایش مواجه خواهد شد. چنین وضعیتی می‌تواند تا تابستان سال ۱۴۰۴ کشور را با تورم کالایی ۱۰۰% مواجه کند و البته در این شش ماه دولت با استفاده از امکانات و ذخایر بسیار نازل ارزی خود، تامین کالایی مورد نیاز کشور از طرق غیررسمی و شبه قاچاق از مسیر چین و به خصوص روسیه و تبادل محدود با رمزارز و البته کاملا به شکل دولت محور میسر خواهد کرد و ضمن کاهش جدی هزینه‌ها به شرط عدم مخالفت نهادهای ذینفع شرایط را به شکل تقریبا مشابه دوران جنگ اداره می‌کند. در بخش خصوصی اما از عید نوروز و آغاز سال جدید عدم تمدید قراردهای کارگری آغاز می‌شود و در انتهای تابستان ما شاهد سونامی بیکاری خواهیم بود.

با سپری شدن تابستان و تهی شدن امکانات و ذخایر بانک مرکزی دوره ابرتورم آغاز می‌شود. متاسفانه همزمانی این تاریخ با شروع احتمالی مکانیزم ماشه، کشور را وارد مرحله بحران جدی خواهد کرد.

شش ماهه دوم سال با این شرایط کشور، تورم مشابه آرژانین یعنی بین ۲۰۰ تا ۳۰۰% را تجربه می‌کند و بسیاری از واحدهای تولیدی و خدماتی از توجیه اقتصادی خارج می‌شوند.

بروز ناآرامی‌های اجتماعی بسیار جدی از این زمان آغاز می‌شود و بخشی از خدمات عمومی به ویژه در حوزه بهداشت و درمان و حمل و نقل مختل خواهد شد. این دو عامل به تنش‌های اجتماعی خواهد افزود.

پایان شش ماهه دوم زمانی است که فروش غیرنفتی کشور نیز مختل شده، دولت ناتوان از ارائه خدمات عمومی و تامین هزینه‌ها ناچار به اداره ونزوئلایی کشور می‌شود و مردم زندگی کاملا کوپنی را تجربه خواهند کرد.

تنش‌های اجتماعی به ناامنی‌های اجتماعی توسعه و تسری یافته و در این مرحله با افت ۲۰% تولید ناخالص ملی شاهد دلار بالاتر از ۱.۵ میلیون تومان خواهیم بود!

اگر مقصود از بکارگیری واژه فروپاشی اقتصادی چنین جهنمی است بله در آن مقطع زمانی و البته به شرط ثابت بودن متغیرهای سیاسی چنین سناریویی پیش روی ماست

نباید تردید کرد که اتاق فکر اقتصادی ترامپ این محاسبات را دقیق و مرحله به مرحله انجام داده و وارد این بازی شده است. پرسش بزرگ این است که آیا ما هم با حساب و کتاب تصمیم به ورود به چنین بازی گرفته‌ایم یا غیر از این است.

تلگرام مجمع فعالان اقتصادی




نظر شما درباره این مقاله:







انتشار اخبار غلط در مورد محتوای دستورالعمل ترامپ
دوشنبه ۲۲ بهمن ۱۴۰۳ - Monday 10 February 2025
ايران امروز
iran-emrooz.net | Mon, 10.02.2025, 12:29

انتشار اخبار غلط در مورد محتوای دستورالعمل ترامپ





نظر شما درباره این مقاله:







پرسشی از حداد عادل / احمد زیدآبادی
دوشنبه ۲۲ بهمن ۱۴۰۳ - Monday 10 February 2025
ايران امروز
iran-emrooz.net | Mon, 10.02.2025, 11:33

پرسشی از حداد عادل / احمد زیدآبادی





نظر شما درباره این مقاله:







قانون اصلاحات ارضی آفریقای جنوبی
دوشنبه ۲۲ بهمن ۱۴۰۳ - Monday 10 February 2025
ايران امروز
iran-emrooz.net | Mon, 10.02.2025, 11:11

قانون اصلاحات ارضی آفریقای جنوبی





نظر شما درباره این مقاله:







توافق با ایران یا بمباران جهنمی آن؟ ">
دوشنبه ۲۲ بهمن ۱۴۰۳ - Monday 10 February 2025
ايران امروز
iran-emrooz.net | Mon, 10.02.2025, 9:00

توافق با ایران یا بمباران جهنمی آن؟





نظر شما درباره این مقاله:







«غیرشرافتمندانه» بودن مذاکره با ترامپ
دوشنبه ۲۲ بهمن ۱۴۰۳ - Monday 10 February 2025
ايران امروز
iran-emrooz.net | Mon, 10.02.2025, 8:19

«غیرشرافتمندانه» بودن مذاکره با ترامپ





نظر شما درباره این مقاله:







تهدید ایران به ترور  ترامپ بسیار جدی بود
دوشنبه ۲۲ بهمن ۱۴۰۳ - Monday 10 February 2025
ايران امروز
iran-emrooz.net | Mon, 10.02.2025, 8:01

تهدید ایران به ترور  ترامپ بسیار جدی بود


الکس آیزنشتات
گزارش اختصاصی آکسیوس

تهدید ایران به ترور دونالد ترامپ در جریان کارزار انتخاباتی ۲۰۲۴ بسیار جدی‌تر از آن چیزی بود که به‌طور عمومی اعلام شد و این تهدید منجر به اتخاذ تدابیر امنیتی فوق‌العاده توسط تیم او شد، از جمله استفاده از یک هواپیمای فریبنده برای جلوگیری از سوءقصد احتمالی به جانش.

چرا این موضوع مهم است: کتاب بعدی من با عنوان «انتقام: داستان درونی بازگشت ترامپ به قدرت» فاش می‌کند که نگرانی مقامات آمریکایی درباره حمله احتمالی ایران به ترامپ تا چه حد جدی بوده است و این مسئله چه تأثیری بر او داشته است.

ترامپ همچنان به ایران فکر می‌کند: هفته گذشته، او گفت که به تیمش دستور داده است که در صورت کشته شدنش به دست عوامل ایران، این کشور را “نابود” کنند.

او بعداً این اظهارات را تعدیل کرد و گفت که به دنبال “توافقی هسته‌ای و صلح‌آمیزِ تأییدشده” با ایران است. ترامپ از سال ۲۰۲۰، زمانی که در مقام ریاست جمهوری دستور حمله هوایی را صادر کرد که منجر به کشته شدن قاسم سلیمانی، فرمانده ارشد نظامی ایران شد، در فهرست اهداف ایران قرار گرفته است.

جزئیات بیشتر: برای نگارش این کتاب که قرار است در ۱۸ مارس منتشر شود، من به‌طور گسترده به حلقه داخلی ترامپ در جریان کارزار انتخاباتی‌اش دسترسی داشتم.

سال گذشته، مقامات امنیتی آمریکا به ترامپ هشدار دادند که ایران عوامل خود را در خاک ایالات متحده مستقر کرده و این عوامل به موشک‌های زمین به هوا دسترسی دارند.

تیم ترامپ نگران بود که ایرانی‌ها سعی کنند هواپیمای شخصی او – که به نام “ترامپ فورس وان” شناخته می‌شود – را هنگام برخاستن یا فرود سرنگون کنند.

نگرانی‌ها پس از خنثی شدن یک سوءقصد به جان ترامپ در ۱۵ سپتامبر در زمین گلف او در وست پالم بیچ، فلوریدا، شدت گرفت.

ایران به‌طور رسمی با این حادثه یا با تیراندازی دو ماه پیش از آن در پنسیلوانیا، که طی آن ترامپ از ناحیه گوش مورد اصابت گلوله قرار گرفت، ارتباطی ندارد.

اما اندکی پس از حادثه فلوریدا، تیم امنیتی ترامپ به حدی درباره تهدید ایران نگران شد که او را با یک هواپیمای فریبنده متعلق به استیو ویتکاف به یک رویداد منتقل کرد. ویتکاف یکی از دوستان ترامپ و مدیر املاک و مستغلات است که اکنون به‌عنوان نماینده ویژه او در امور خاورمیانه فعالیت می‌کند.

بخش بزرگی از تیم ترامپ در همان روز با “ترامپ فورس وان” سفر کردند – اقدامی که برخی از کارکنان را خشمگین کرد، زیرا آن‌ها نگران بودند که در صورت سرنگونی هواپیما به‌عنوان “تلفات جانبی” محسوب شوند.

مدیران مشترک کارزار انتخاباتی ترامپ، سوزی وایلز – که اکنون رئیس کارکنان کاخ سفید است – و کریس لاچیوویت، تصمیم گرفتند که از یکدیگر جدا شوند. وایلز همراه با ترامپ در هواپیمای ویتکاف پرواز کرد، در حالی که لاچیوویت به کارکنان هواپیمای ترامپ فورس وان پیوست.

بسیاری از کارکنان در داخل هواپیمای ترامپ، از این طرح مخفیانه تا لحظاتی پیش از پرواز اطلاع نداشتند و زمانی متوجه شدند که صندلی ترامپ در کنار پنجره خالی بود.

لاچیوویت به گروه گفت: “رئیس امروز با ما پرواز نمی‌کند. ما مجبور شدیم او را در هواپیمای دیگری بگذاریم. این چیزی جز یک آزمایش برای نحوه پیشبرد امور در آینده نیست.”

مدیران کارزار تلاش کردند مشاوران ترامپ را قانع کنند که از آن‌ها به‌عنوان طعمه استفاده نشده است. اما اگر عوامل ایران واقعاً به موشک‌های زمین به هوا دسترسی داشتند، برخی از مشاوران این سؤال را مطرح کردند که چرا آن‌ها را سوار هواپیما کرده‌اند؟

این پرواز تجربه‌ای کاملاً سورئال بود، به گفته سه نفر از دستیاران، “شوخی‌های تلخ زیادی رد و بدل شد.” آن‌ها گفتند: “این شرایط کاملاً غیرعادی بود و افراد حاضر در هواپیما متوجه حساسیت اوضاع بودند.”

در جریان کمپین، این پرواز به “پرواز شبح” معروف شد.

همچنین، سرویس مخفی در همان روز یک کاروان خودرویی فریبنده سازماندهی کرد که ترامپ را در یک خودرو و دیگر کارکنان را در خودرویی دیگر قرار می‌داد.

لحظات ترسناک بیشتری در کارزار انتخاباتی ترامپ رخ داد.

پس از یک گردهمایی در ۱۸ سپتامبر در لانگ آیلندِ ایالت نیویورک، سرویس مخفی به مدیران کارزار هشدار داد که اطلاعاتی در دست دارند که نشان می‌دهد ممکن است کسی قصد شلیک به کاروان خودرویی ترامپ را داشته باشد.

کریس لاچیوویت با لحنی طعنه‌آمیز به دن اسکاوینو، مدیر رسانه‌های اجتماعی ترامپ، گفت: “از پنجره بیرون نیا و عکس نگیر، چون تو لعنتی هدف هستی.” وایلز در همان حال در صندلی خود تکیه داد.

در جریان سفری به پنسیلوانیا در هفته بعد، مأموران امنیتی متوجه پهپادی شدند که کاروان ترامپ را دنبال می‌کرد. مأموران در یکی از خودروها، سقف را باز کرده و با یک سلاح الکترومغناطیسی به پهپاد شلیک کردند، که منجر به از کار افتادن آن شد.

افراد نزدیک به کارزار انتخاباتی به من گفتند که ترامپ از تهدید ایران بیش از آنچه به‌طور علنی ابراز کرده، نگران بود.

ترامپ اغلب در گردهمایی‌های انتخاباتی با افتخار از ترور سلیمانی سخن می‌گفت. اما با افزایش تهدید ایران، دستیاران او متوجه شدند که او کمتر درباره این موضوع صحبت می‌کند. و در محافل خصوصی، او نگرانی خود را درباره چگونگی برگزاری تجمعات انتخاباتی‌اش ابراز می‌کرد.

او همچنین نگران بود که رأی‌دهندگان دچار “خستگی از تهدید ترور” شوند. آیا آمریکایی‌ها حاضر بودند چهار سال تحمل کنند که رئیس‌جمهورشان دائماً در معرض تهدید باشد؟

کتاب «انتقام: داستان درونی بازگشت ترامپ به قدرت» اثر الکس آیزنشتات در ۱۸ مارس منتشر خواهد شد.




نظر شما درباره این مقاله:







پیامد‌های مذاکره و عدم مذاکره با دولت ترامپ ">
دوشنبه ۲۲ بهمن ۱۴۰۳ - Monday 10 February 2025
ايران امروز
iran-emrooz.net | Mon, 10.02.2025, 8:00

پیامد‌های مذاکره و عدم مذاکره با دولت ترامپ





نظر شما درباره این مقاله:







بحران فقر غذایی در ایران و فریاد آمار‌ها
دوشنبه ۲۲ بهمن ۱۴۰۳ - Monday 10 February 2025
ايران امروز
iran-emrooz.net | Mon, 10.02.2025, 7:23

بحران فقر غذایی در ایران و فریاد آمار‌ها


ایران، در سکوت خبری، با بحرانی عمیق در امنیت غذایی دست‌وپنجه نرم می‌کند. بر اساس داده‌های سال ۱۴۰۱، ۵۵٪ جمعیت شهری کشور در معرض فقر غذایی قرار دارند، در حالی که سرانه کالری دریافتی روزانه به طور میانگین ۲۵۴۰ کیلوکالری است؛ رقمی که با وابستگی ۶۰٪ به غلات، کیفیت پایین تغذیه را فریاد می‌زند.

این بحران، اما، در جغرافیای استان‌ها نابرابر توزیع شده است: اختلاف ۱۲۰۸ کیلوکالری بین فقیرترین و غنی‌ترین استان‌ها (از ۱۹۸۸ تا ۳۱۹۶ کیلوکالری) نشان می‌دهد «امنیت غذایی» برای میلیون‌ها ایرانی به رویایی دست‌نیافتنی تبدیل شده است.

اما تکان دهنده‌ترین آمار رسمی از کاهش مصرف گوشت در میان ایرانیان را باید مربوط به مرکز آمار ایران دانست. طبق آخرین آمار رقم سرانه مصرف میان ایرانیان ۴ کیلو است و در فاصله ۱۱ سال یعنی از سال ۱۳۹۰ تا ۱۴۰۱ سرانه مصرف گوشت قرمز در ایران تا ۸ کیلوگرم کاهش یافته است. به این ترتیب سبد غذایی خانوار، از تنوع به تک‌محصولی تنزل یافته که خود زنگ خطر امنیت ملی است.

طبق ارزیابی مرکز آمار بیش از یک سوم مواد غذایی مورد استفاده خانوار‌های ایرانی رشد قیمت ۴۰ تا ۱۰۳ درصدی را در دی‌ماه امسال نسبت به ماه مشابه پارسال داشته‌اند. بیشترین جهش قیمت مربوط به حبوبات و میوه‌ها است. همچنین مرکز آمار تورم انواع محصولات لبنی را بین ۲۷ تا ۴۳ درصد برآورد کرده است. در دی‌ماه ۱۴۰۳، هزینه خوراکی‌های یک خانوار چهارنفره تقریبا ۵۸ درصد از حداقل دستمزد را تشکیل داده است.

اما ریشه‌های این فاجعه را باید در شکست ساختاری سیاست‌های اقتصادی و کشاورزی جست‌و‌جو کرد. تحریم‌های بین‌المللی، تورم افسارگسیخته (بالای ۵۰٪ در بخش غذا)، مدیریت ناکارآمد منابع آب، و فساد سیستماتیک، زنجیره‌ای از بحران‌ها را ایجاد کرده‌اند. کشاورزی ایران، که روزی ستون امنیت غذایی بود، اکنون با کاهش ۲۰٪ تولید و فرسودگی فناوری، به بخشی وابسته به واردات تبدیل شده است.

از سوی دیگر، یارانه‌های نادرست نه تنها شکاف طبقاتی را عمیق‌تر کرده، بلکه سهمیه‌بندی‌های مقطعی (مانند واردات گندم) نیز تنها مسکنی موقتی بر زخم کهنه سیستم توزیع است. پیامد‌های این بحران، فراتر از گرسنگی لحظه‌ای، نسل‌کشی خاموش را رقم زده است.

سوءتغذیه مزمن، درصد بالایی از کودکان ایرانی را با «کوتاه‌قدی تغذیه‌ای» رو‌به‌رو ساخته و سهم زنان از سفره‌های خانوادگی روزبه‌روز کاهش یافته است. بیماری‌های غیرواگیر نظیر دیابت و فشارخون، حاصل جایگزینی کربوهیدرات‌های ارزان به جای پروتئین و ریزمغذی‌هاست.

این چرخهٔ معیوب، فقر را به ارث می‌دهد: فرزندان خانواده‌های گرسنه، محکوم به محرومیت از آموزش و سلامت هستند و شکاف طبقاتی را ابدی می‌کنند. راه برون‌رفت از این بحران، نیازمند بازنگری انقلابی در اولویت‌هاست. اصلاح نظام یارانه‌ها، سرمایه‌گذاری در کشاورزی پایدار با فناوری روز، مبارزه واقعی با فساد، و بازگرداندن اعتماد عمومی از طریق شفافیت، گام‌های کلیدی هستند.

اما تا زمانی که حل بحران غذا در حاشیهٔ سیاست‌گذاری‌ها قرار دارد، آمار‌های هر سال گواهِ شکستِ بزرگتری خواهند بود. امنیت غذایی نه یک «حق»، که پایه‌ای‌ترین شرط بقای جامعه است؛ نادیده گرفتن آن، یعنی فروپاشی آرام ایران فردا.

کانال تلگرام امتداد




نظر شما درباره این مقاله:







موج بی‌پایان مهاجرین / بهروز اسدی - علی لیمونادی
">
دوشنبه ۲۲ بهمن ۱۴۰۳ - Monday 10 February 2025
ايران امروز
iran-emrooz.net | Mon, 10.02.2025, 7:00

موج بی‌پایان مهاجرین / بهروز اسدی - علی لیمونادی





نظر شما درباره این مقاله:







شرافت؛ واژه‌ای که به ابتذال کشیده شد!
دوشنبه ۲۲ بهمن ۱۴۰۳ - Monday 10 February 2025
ايران امروز
iran-emrooz.net | Sun, 09.02.2025, 23:34

شرافت؛ واژه‌ای که به ابتذال کشیده شد!





نظر شما درباره این مقاله:







آمریکا: اگر ایران توافق نخواهد، تحت فشار
دوشنبه ۲۲ بهمن ۱۴۰۳ - Monday 10 February 2025
ايران امروز
iran-emrooz.net | Sun, 09.02.2025, 22:07

آمریکا: اگر ایران توافق نخواهد، تحت فشار





نظر شما درباره این مقاله:







مریم سادات یحیوی، زندانی سیاسی آزاد شد
دوشنبه ۲۲ بهمن ۱۴۰۳ - Monday 10 February 2025
ايران امروز
iran-emrooz.net | Sun, 09.02.2025, 20:56

مریم سادات یحیوی، زندانی سیاسی آزاد شد





نظر شما درباره این مقاله:







سعیده شفیعی از زندان اوین آزاد شد
دوشنبه ۲۲ بهمن ۱۴۰۳ - Monday 10 February 2025
ايران امروز