ايران امروز

نشريه خبری سياسی الكترونيك

Iran Emrooz (iranian political online magazine)

iran-emrooz.net | Tue, 14.09.2021, 8:08

اوغور شاهین: فایزر در آغاز پیشنهاد ساخت واکسن کرونا را رد کرد


صدای آمریکا: دکتر اوغور شاهین و همسرش اوزلم تورجی، بنیانگذاران شرکت آلمانی «بیوا‌ن‌تک» آلمان، در کتابی که به زودی روانه بازار خواهد شد فاش کرده‌اند که شرکت فایزر ابتدا پیشنهاد ساخت واکسن کرونا توسط آنها را رد کرد، چرا که مدیران آن شرکت تصور می‌کردند ویروس به سرعت مهار خواهد شد.

فن‌آوری به کار رفته در این واکسن که بر پایه «پیام‌رسان ام ار ان ای» است در آن زمان هنوز آزمایشی تلقی می‌شد.  دکتر فیل دورمیزر، مسئول ارشد علمی شرکت فایزر در تولید واکسن‌های ویروسی، در گفتگو با سایت «تلگراف» اذعان کرده است که تصور می‌کرد کووید۱۹ نیز مانند سارس و مرس کنترل شود. او می‌گوید قصد داشتند برای سارس و مرس هم واکسن تولید کنند، اما این ویروس‌ها سریع کنترل شدند.

در ۲۴ ژانویه سال ۲۰۲۰، مقاله‌ای در مجله پزشکی «لنست» در مورد انتقال ویروس کرونا از انسان به انسان و شناسایی یک مورد بدون علائم در خانواده‌ای که از ووهان چین دیدن‌ کرده بودند منتشر شد که دکتر شاهین را با خطر همه‌گیری و نیاز به داشتن واکسنی برای مقابله با آن روبرو کرد.

دکتر شاهین می‌گوید درست مانند سرطان که در آغاز خود را نشان نمی‌دهد می‌توانست تصور کند این ویروس چگونه توسط ناقلان بی‌علامت در حال پخش شدن در گوشه و کنار جهان است، این زوج ترک‌تبار، تصمیم گرفتند وارد این قمار شوند و نیرو و منابع شرکت «بیو‌ان‌تک» را وقف تولید واکسنی برای مقابله با کووید-۱۹ کنند.

تلگراف می‌نویسد این شرکت در حال حاضر، ۸۵ میلیارد دلار می‌ارزد. دکتر شاهین می‌گوید به رغم آن که می‌توانست تصور کند همه‌گیری کرونا چطور پیش خواهد رفت اما ارزیابی دکتر دورمیزر را «کاملا منطقی» دانست و تصمیم گرفت چند هفته بعد دوباره شانس خود را امتحان کند. یک ماه بعد، قرارداد بین دو این شرکت اعلام شد.

تاکنون، حدود ۱.۴ میلیارد دز از واکسن ساخت این دو شرکت به بیش از ۱۲۰ کشور جهان ارسال شده است و تنها واکسن چینی سینوفارم است که بیشتر از فایزر در دنیا توزیع شده است. داستان این زوج در کتابی تحت عنوان «واکسن» که با مشارکت جو میلر، روزنامه‌نگار نوشته شده است این هفته منتشر خواهد شد.

این کتاب، داستان شگفت‌انگیز این زوج را که در‌ کودکی از ترکیه به آلمان مهاجرت کردند، به عنوان پزشکانی جوان با هم آشنا شدند، دو شرکت راه‌اندازی کردند و با شیوع ویروس کرونا سرمایه شرکت «بیو ان تک»  خود را در راه تولید واکسنی برای مقابله با آن گذاشتند روایت می‌کند.