ايران امروز

نشريه خبری سياسی الكترونيك

Iran Emrooz (iranian political online magazine)

iran-emrooz.net | Sun, 08.12.2019, 13:56

ارزیابی اولیه از ثبت‌نام‌ها؛ قالیباف رییس می‌شود؟


غلامعلی دهقان، عضو شورای مرکزی حزب اعتدال و توسعه، در یادداشتی برای “راهبرد” نوشت:

اولین مرحله از انتخابات مجلس یازدهم، مرحله ثبت‌نام به پایان رسید. نگاهی به وضعیت کلان سیاسی کشور و همچنین، اسامی ثبت‌نام‌کنندگان نشان می‌دهد شکل‌گیری مجلسی با گرایش اصولگرایی انقلابی به ریاست محمدباقر قالیباف و همچنین، شکل‌گیری فراکسیونی اقلیت از طیف میانه با اضلاع سه‌گانه اصلاح‌طلبان، اعتدالیون و اصولگرایان معتدل دور از انتظار نیست.

قرائن و شواهد نشان می‌دهد فضای انتخاباتی در آستانه انتخابات مجلس‌یازدهم شباهتی زیاد با فضای انتخاباتی مجلس‌هفتم در نیمه‌دوم سال۱۳۸۲ دارد. در آن موقع، جامعه ایرانی به جهت زلزله بم در یک شوک فوق‌العاده به‌سر می‌برد و از سوی دیگر، تحصن تعداد زیادی از نمایندگان مجلس‌ششم به جهت موضوع ردصلاحیت‌ها، سبب فضای نومیدی از عرصه سیاسی کشور شده بود.

همچنین، شکست اصلاح‌طلبان در اسفند سال قبلش در انتخابات شورای دوم به جهت کارکرد  شورای اول سبب انفعال در میان حامیان اصلاحات شده بود.

هم‌اینک هم به جهت عملکرد پر از انتقاد مجلس‌دهم از سوی جامعه و نیز شوک ناشی از اجرای نابخردانه تصمیم مربوط به بنزین از سوی دولت مورد حمایت اعتدالیون و اصلاحات، شاهد نوعی یاس از حضور در انتخابات از سوی مردم هستیم.

تصمیمی که اگر طی۷۵روز آینده تغییر نکند؛ سبب مشارکت درحدپایین در شهرهای بزرگ بخصوص تهران و در کل، مشارکت کمی بالاتر از ۵۰درصد در کلان کشور می‌شود که نتیجه آن، پیروزی طیف اصولگرایان انقلابی و ارزشمدار می‌شود. دلیل آن‌هم، داشتن رای پایه ثابت از سوی اصولگرایان است.

در شهر تهران، هرگاه مشارکت در حد دوونیم میلیون به بالا بوده، موفقیت از آن اصولگرایان نبوده است. همانندمجالس سوم، ششم و دهم. و اگر مشارکت کمتر از دومیلیون باشد؛ آنگاه لیست اصولگرایان با سقف یک میلیون تا یک میلیون و دویست‌هزار رای برای سرلیست به موفقیت رسیده است.

نگاهی به اسامی ثبت‌نام‌کنندگان نشان می‌دهد در صورت عدم‌تغییر فضای انتخاباتی تا دوم اسفند، بخت قالیباف برای ریاست مجلس یازدهم، بیش از دیگران است؛ البته اگر اصولگرایان دچار اختلافات بین‌طیفی نشوند.

به‌نظر می‌رسد آقاتهرانی، میرسلیم، روح‌الامینی و قالیباف هرکدام نماد جبهه پایداری، موتلفه، جریان نزدیک به محسن رضایی و نواصولگرایی هستند.

تشکیل فراکسیونی از طیف میانه که حدفاصل براندازان و اصولگرایان انقلابی است، در مجلس آتی می‌تواند زمینه‌های امید را برای آینده حفظ کند و با انسجام تشکیلاتی و پشت‌سر گذاشتن اختلافات گذشته، موقعیت این طیف را در میان‌مدت و درازمدت بهبود ببخشد.

شکست و در موقعیت اقلیت قرار داشتن در گذشته هم مسبوق به سابقه بوده است که نتیجه آن، موفقیت در آینده بوده است. فراکسیون اقلیت مجالس چهارم و پنجم فراموش نمی‌شود.