ايران امروز

نشريه خبری سياسی الكترونيك

Iran Emrooz (iranian political online magazine)

iran-emrooz.net | Sun, 26.10.2014, 9:37

درمان معتادان در ايران کمتر از يک درصد است


ايلنا: رئيس کارگروه کاهش تقاضای مواد مخدر در خصوص داروهای درمان اعتياد مانند متادون و پوبرنروفين گفت: پوبرنروفين  دارويی است که شايد نزديک ۲۵ سال است که در دنيا برای درمان معتادان مورد استفاده قرار می‌گيرد؛ اين ماده مخدری که برای درمان اعتياد مصرف می‌شود در کشور ما نيز تقريبا ۱۰ سال است که مورد استفاده قرار می‌گيرد اما به ميزانی که بايد نتوانسته جايگاه خود را در کشور پيدا کند.
وی ادامه داد: به دليل اينکه پزشکان ما هنوز در زمينه  کاربرد اين دارو به اندازه کافی آموزش نديده‌اند و نيز گران بودن قيمت اين دارو نسبت به ديگر داروهای درمان اعتياد، پوبرنروفين کمتر از متادون در درمان اعتياد مورد استفاده قرار می‌گيرد.وی با اشاره به اينکه پوبرنروفين به صورت قرص‌های زيرزمينی و به شکل قرص‌های ۸، ۲ و ۴ دهم ميلی‌گرمی وجود دارد، گفت: شايد بيشتر از ۲۰ يا ۴۰ هزار نفر در کشور ما تحت پوشش درمانی با داروی پوبرنروفين قرار دارند.
وی تصريح کرد: به عقيده من چنانچه اين دارو بيشتر توسعه يابد و در خصوص کاربرد اين دارو آموزش بيشتری به پزشکان داده شود، اين دارو می‌تواند به عنوان يکی از داروهای موثر برای کمک به درمان معتادان مورد استفاده قرار گيرد.
رئيس کارگروه کاهش تقاضای مواد مخدر با بيان اينکه تنها کشوری که در دنيا تقريبا ۱۱۰ هزار نفر را تحت پوشش درمان با داروی پوبرنروفين قرار می‌دهد، فرانسه است، افزود: اما در همه جای دنيا از جمله کشور ما اولين ماده درمان اعتياد متادون و دومين ماده پوبرنروفين است.
وی يادآور شد: در حال حاضر در مراکز درمانی از پوبرنروفين نسبت به زمانی که اين دارو را به کشور وارد کرديم و انتظار داشتيم مورد استفاده قرار گيرد کمتر استفاده می‌شود.
وی گفت: از آنجا که گران‌بودن اين دارو نسبت به متادون دليل استفاده کمتر آن در درمان اعتياد است ما می‌توانيم برای کاهش قيمت پوبرنروفين به کشت شقايق الوفرا اقدام کنيم.
وی  با اشاره اينکه بر اساس ماده ۴۱ قانون مبارزه با مواد مخدر دولت می‌تواند شقايق الوفرا را به منظور توليد اين دارو کشت کند، افزود:اين گياه يک نوع خشخاش است که موادی که از آن استخراج می‌شود مورفين ندارد بلکه به جای مورفين دارای ماده ديگری به نام سبابين است که اين ماده، ماده اوليه توليدکننده پوبرنروفين است.
وی ادامه داد:  از آنجايی که اجازه قانونی کشت اين گياه از طريق مجمع تشخيص مصلحت به دولت داده شده، اگر  بتوانيم اين شقايق را در ايران کشت کنيم می‌توانيم قيمت داروی پوبرنروفين را کاهش دهيم.
وی تاکيد کرد: نکته دوم در خصوص اين موضوع اين است که بايد آموزش بيشتری توسط مراکزی که متصدی حوزه‌های آموزشی در کشور هستند، داده شود و برای پزشکان تمايلی ايجاد شود که بتوانند بر روی اين موضوع کار کنند، اما در حال حاضر اين تمايل در ميان پزشکان وجود ندارد.
دارو فقط ۲۰ درصد از بخش درمان اعتياد را شامل می‌شود
وی با تاکيد بر اينکه از سويی ديگر بايد توجه داشته باشيم که نبايد فقط بر روی درمان دارويی اعتياد کار کرد، افزود: زيرا دارو فقط ۲۰ درصد از بخش درمان اعتياد را شامل می‌شود و بقيه درمان به مسائل غيردارويی برمی‌گردد.
وی با تاکيد بر ضرورت فعال‌سازی حوزه‌های غيردارويی در رابطه با درمان اعتياد مانند مددکاران و کمپ‌های درمانی و گروه‌هايی مانند (NA) گفت: متاسفانه ما در اين بخش‌ها به اندازه کافی رشد نداشتيم و اين در حالی است که کشور ما در حال حاضر به لحاظ دارويی دارای وضعيت خوبی است اما مهم اين است که ما سازمان‌های مردم نهاد را در درمان اعتياد تقويت کنيم.
وی با بيان اينکه گروه‌هايی به ماندگاری معتادان در بخش درمان بسيار کمک می‌کنند، افزود: اين در حالی است که ما در اين حوزه بسيار ضعيف هستيم به اين معنی که ماندگاری درمان در ايران کمتر از يک درصد است.
به گفته وی سازمان NA يکی از گروه‌هايی است که تقريبا ۳۰۰ هزار نفر را در کشور تحت پوشش دارد و سال‌هاست که در زمينه درمان معتادان فعاليت می‌کند.
وی ادامه داد: تلاش ما همواره معطوف به اين است که معتادان را به درمان وادار کنيم اما نمی‌توانيم آنها را در اين بخش نگه داريم لذا با استفاده از سازمان‌هايی مانند NA می‌توانيم معتادان را در بخش درمان نگه داريم ولی در درمان دخالت نکنيم يعنی بيشتر يک حمايت معنوی از معتادان داشته باشيم که اين بسيار موثرتر است. لذا ضروری است که سازمان‌های متولی اين حوزه به اين گروه‌ها اجازه دهند که در حوزه‌های حمايتی فعاليت بيشتری داشته باشند.
وی همچنين بر ضرورت کلاس‌های مشاوره‌ و مددکاری در حوزه درمان معتادان تاکيد کرد و افزود: کلاس‌های مشاوره ای که سازمان NA برگزار می‌کند می‌تواند بسيار در حوزه مبارزه با اعتياد تاثيرگذار باشد و دولت می‌تواند حمايت خود را از اين سازمان‌ها بيشتر کند.