ايران امروز

نشريه خبری سياسی الكترونيك

Iran Emrooz (iranian political online magazine)

iran-emrooz.net | Sun, 23.08.2026, 18:57

تلاش سوریه و اسرائیل برای کاهش تنش‌ها میان دو کشور


باراک راوید / اکسیوس

به گفته سه منبع آگاه، مقام‌های ارشد اسرائیلی و سوری روز یکشنبه دیدار کردند تا پس از بمباران اخیر یک پایگاه هوایی، از شدت تنش میان دو کشور بکاهند.

اهمیت موضوع: این دیدار میان اسعد الشیبانی، وزیر خارجه سوریه، و رومان گوفمن، رئیس سازمان اطلاعاتی موساد اسرائیل، چند روز پس از حمله اسرائیل به یک پایگاه هوایی در سوریه انجام شد؛ حمله‌ای که تنش‌ها میان دو کشور را به‌شدت تشدید کرد.

آخرین تحولات: نیروی هوایی اسرائیل روز سه‌شنبه دست‌کم هشت بمب بر باندهای پرواز و آشیانه‌های پایگاه هوایی ابوالظهور در شمال سوریه، در حدود ۷۲ کیلومتری مرز ترکیه، فرو ریخت.

اسرائیل اعلام کرد که هدف از این حمله، جلوگیری از تقویت حضور نظامی ترکیه در این پایگاه بوده است و افزود اطلاعاتی در اختیار دارد که نشان می‌دهد ترکیه قصد دارد پهپادها و یک سامانه راداری را در آنجا مستقر کند.

اسرائیل همچنین هشدار داد که اگر تدارکات برای استقرار نیروهای ترکیه متوقف نشود، دست به اقدام نظامی خواهد زد.

دولت سوریه در گفت‌وگوهای غیرعلنی میان اسرائیل، سوریه و آمریکا، هرگونه قصد برای اجازه‌دادن به ارتش ترکیه جهت ایجاد حضور در این پایگاه را رد کرد.

اما این توضیحات اسرائیل را قانع نکرد و اسرائیل به پایگاه حمله کرد؛ اقدامی که آن را «شلیک هشدار» توصیف کرد.

در روزهای اخیر، تام باراک، فرستاده دولت ترامپ، و دیگر مقام‌های ارشد آمریکایی، اسرائیل، ترکیه و سوریه را ترغیب کرده‌اند که گفت‌وگوها را از سر بگیرند.

اظهارات طرف‌ها: دفتر نخست‌وزیر اسرائیل از اظهارنظر خودداری کرد و سخنگوی الشیبانی نیز بلافاصله به درخواست برای اظهارنظر پاسخ نداد.

با این حال، الشیبانی روز چهارشنبه به اکسیوس گفت: «هیچ قصدی برای ایجاد یک پایگاه ترکیه‌ای در آنجا، یا ایجاد حضور نظامی دائمی ترکیه و یا استقرار نیروهای ترکیه در این محل وجود نداشت.»

الشیبانی تأیید کرد که افسران نظامی ترکیه چند روز پیش از حمله اسرائیل از این پایگاه بازدید کرده بودند، اما گفت این اقدام بخشی از «همکاری نظامی جاری در زمینه‌های آموزش و تبادل تجربیات» بوده است.

او افزود که پیش از حمله، این موضوع را به اطلاع دولت اسرائیل رسانده بود، اما اسرائیلی‌ها با وجود این حمله را انجام دادند.

الشیبانی گفت سوریه همچنان برای مذاکره با اسرائیل، با هدف کاهش تنش‌ها و دستیابی به یک توافق امنیتی جدید، آمادگی دارد.

او گفت: «اما کاهش تنش نمی‌تواند تنها مسئولیت یک طرف باشد. اسرائیل نیز باید سیاست خود در قبال سوریه را بازنگری کند و بپذیرد که ادامه عملیات و حملات نظامی، امنیت بلندمدت به همراه نخواهد داشت، بلکه بر بی‌ثباتی خواهد افزود.»